|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku ![]() |
|||
lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
![]() ![]() ![]() ![]() |
21 | 42,86% |
lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
3 | 6,12% |
Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
0 | 0% |
Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
9 | 18,37% |
Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
7 | 14,29% |
Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
8 | 16,33% |
Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
0 | 0% |
Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
1 | 2,04% |
Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3391 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Cytat:
Ciekawe czy ten Infacol działa doraźnie, czy muszę kilka razy mu podawać zanim zadziała...
![]() |
#3392 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja podaje infacol od jakiegos czasu i jakiejs poprawy nie widze ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3393 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam przedłużoną umowę na czas nieokreślony pod warunkiem, ze wrócę po macierzyńskim. Gdybym poszła na wychowawczy, to raczej potem już nie miałabym do czego wracać, a drugiej takiej pracy nie znajdę ![]() Cytat:
![]() u mnie dziś była straszne poranna glodomorra, 60 ml, 120, 90, ja nie wiem, gdzie te dziecko to mieści ![]()
![]() |
#3394 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() kurczę, musimy zacząć się zbierać na obiad do rodziców, a mały śpi, jak zwykle wtedy kiedy mógłby nie spać ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3395 |
Zakorzenienie
|
Ja sama znalazłam swoje zastępstwo, z tym,z e ta osoba pracuje zdalnie, a na dłuższą metę takie rozwiązanie byłoby niewygodne i zatrudniliby kogoś na stale stacjonarnie.
dziś pierwszy raz wybieramy się z małą do restauracji, ciekawe, jak będzie ![]()
#3396 |
Zakorzenienie
|
Jak chcesz żeby rodzice Cię ganiali z siekierą kup ciastolinę
![]() Ja byłam taka mądra i kupiłam dziecku. Owszem fajna zabawa, ale: - kruszy się nieziemsko, wszędzie tego pełno - wcale nie odciskają się te foremki jak powinny dziecko ma problem z wyjęciem - te niby "makaroniki" wcale nie wychodzą. Ja Kaśce na 2 urodziny kupiłam zestaw takich naczyń http://allegro.pl/wader-taca-naczyni...576853597.html i bardzo długo się nim bawiła. Nawet dostawała na balkon + woda i miałam spokój. A my dziś idziemy na pierwszy spacer, słoneczko piękne, choć wczoraj padało. No i mamusia odwala hardcor - JEM SCHABOWE ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3397 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3398 | ||||
Zakorzenienie
|
WOLNOSC
![]() ![]() Tesciowa wyjechala;p Cytat:
![]() Ja mam platny macierzynski do polowy listopada(tak45-50%wyplaty) pozniej moge wziac 3 miesiace bezplatnego, ale plany sa zupelnie inne. W koncu zaczynamy kombinowac z ta przeprwadzka do hiszpanii. Raczej zostane z mala w domu tak do 2 latek(chyba, ze sytuacja nie pozwoli). Tz szuka pracy w Hiszpanii, pozniej mieszkanie itp... ehh;p Co do rtestauracji to pierwszy raz bylismyz mala w restauracyjce karaibskiej jak miala 6 dni;p. Od tej pory conajmniej 6-8 razy, bo mamuski byly, wiec sie wychodzilo;p Malusia grzeczna ![]() Cytat:
Teraz spi u taty na brzuszku, a zasnela zanim wyszlam na zakupy ponad 2 godizny temu;p Ja podaje infacol w dzien i ani jednej kolki... tfu tfu... Nie podje w nocy i rano mala ma bule brzuszka.. od dzis zaczynam dawac w nocy ![]() Cytat:
Wczoraj zjadla ok 20.30 zasnela kolo 22 pospala do 2.40 pozniej wstala o 5.40 i tak przysypiala, az do teraz;p Juz sie powoli budzi, bo chyba glodna jest;p MOJA NIUNIA USMIECHALA SIE DZIS DO MNIE KILKA RAZY NA BANK SWIADOMIE:d:d, wczesniej tez mi sie wydawalo, ale dizs to jestem pewna ![]() Poza tym slini sie jak buldog;p Moze, zeby zaczynaja rosnac;p po 1 miesiacu;p. Trzyma butle w buzi to jest ok..,. jak pusci to placze i sie slini... chociaz wcale nie je tylko obie trzyma;p lodko to wyglada ale moja lubi obie poplywac... pomachac nozkami ![]() Cytat:
![]() Tesciowa to prawie zawalu dostala, bo ona sie boi, ze sie zgubi, bo po angielsku nie gada... mysli, ze wsiadzie do zlego samolotu;p
![]() |
#3399 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
gratuluje pierwszego uśmiechu ![]() moja najczęściej się uśmiecha, jak się wydaje taki odgłos specyficzny ( z filmu Kapuśniaczek z Louisem de Funes). wtedy ma radochę, że hej. ![]() ![]()
![]() |
#3400 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nasze dzieci juz takie kumate;p pisze jedna reka bo mala je;p
![]() |
#3401 |
Zakorzenienie
|
Zaczęłam sobie czytać o basenie dla niemowlaków o jak będę u lekarza, to się spytam, co o tym sadzi, bo akurat mam bliziutko takie zajęcia.
#3402 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Brakuje mi pracy i kontaktu z ludzmi - choc zdalnie ich ciagle wspieram, ale tez nie wyobrazam sobie powrotu.. mam caly urlop z tamtego roku no i caly z tego wiec wroce gdzies pod koniec listopada. Franek bedzie mial 7 ms... nie chcialam go dawac do zlobka ponizej roku ![]() ![]() Super wyglada. Choć dla mnie kąpiel w waniennce na razie jest wystarczająco stresująca ![]() Cytat:
wczoraj mielismy pierwszy spacer 15 minut - tak wialo ze myslalam, ze glowe strace a dzis pogoda się nie nadaje, moze najwyzej otworzę mu okno i do wozka. Cytat:
![]() ![]() Cytat:
A nasz kredyt jest kolosalny 2 tys miesięcznie. I zebysmy mieli komfort zycia i nie musieli sie martwic to ja muszę tą część + opłaty 500 zł zarobić. Dziewczyny mam dwa pytania: 1. bierzecie jakieś witaminy po ciąży? Ja wczoraj wprowadziłam białą czekoladę i w sumie cała noc nie przespana ![]() 2. Jak to jest z tymi cenami szczepionek. U nas 5 w1 kosztuje 120 zł, ale to się płaci jednorazowo za cały pakiet zmniejszonych szczepień, czy przy każdym szczepeniu 120 zł, bo już sama nie wiem ![]() I fotka jak się wozimy z Frankiem po dzielnicy ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#3403 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() mi właśnie wychodzi niecałe 400 zl mniej na macierzyńskim, ale to przez prawa autorskie. kredyt mamy trochę mniejszy od 2000, ale to dzięki Rodzinie na swoim. Jak się skończy, to nam rata nieźle podskoczy, bo powyżej 3 tys ![]() 1.kupiłam witaminy Falvit mama, one sa dla kobiet karmiących i ogólnie po ciąży. ślicznie wyglądasz i fajny wózeczek.
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-08 o 13:59 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3404 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja jajka jadłam tydzień po porodzie. Dziś zjadłam smażonego kotleta, zobaczymy co będzie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3405 |
Zakorzenienie
|
a my tak co kilka godzin sciagamy gruszka dosc duza ilosc smarkow
jak jej sciagniemy to sie ladnie naje i spi nie ma goraczki kaszle duzo mniej, glownie wtedy kiedy jej zalega w nosku eh kiedy te nerwy sie skoncza ![]() przez to wszystko mam juz 14 kg na minusie od porodu, nie chce jesc w ogole ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3406 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
My tez mamy rodzinę na swoim, ale na 8 lat wzielismy jeszcze kredyt na urządzenie - bo mielismy mieszkanie od dewelopera. Więc w sumie wychodzą 2 tys. A po tych 8 latach jeden nam odejdzie ale rata się powiększy więc pewnie też będzie w okolicach 2,3 tys. Szkoda, ze sie nie zalapalismy jak jeszcze mozna bylo odliczac odsetki od podatku. ![]() ![]() ![]() A w wózeczku jestem zakochana ![]() ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:45 ---------- Cytat:
Agus mam nadzieje, ze Olusia szybko wyzdrowieje. ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3407 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
My na razie nie mamy wlasnego mieszkania/domu, bo nie chcemy kupowac w UK. Poczekamy jak bedziemy w Hizpanii. W tamtym roku rozgladalimy sie za czyms i znalezlismy kilka swietnych mieszkan, ja w jednym sie zakochalam, tylko jeli mieszkzamy w UK a nie w ES dostalibysmy kredyt na 60-70% wartosci domu, a az 30-40% wkladu nie mamy;p. Tak 10-20% to by dalo rade;p. Poczekamy wiec pol roku do roku i kupimy tam, bo Hiszpanom daja 80-100% ![]()
![]() |
#3408 |
Zakorzenienie
|
Ja tez mam tzw mały kredyt (na umeblowanie plus notariusz i takie tam), z tym, ze jego koniecznie chcemy spłacić wcześniej, dlatego jak tylko mamy nadwyżki, to wpłacamy.
z ta praca to błędne kolo, bo jeśli np chcesz iść na wychowawczy i cie zwolnią, to potem jak chcesz wrócić do pracy i dziecko posłać do przedszkola, to a) do przedszkola będą chcieli zaświadczenie,z e pracujesz b)pracodawcy niezbyt chętnie zatrudniają kobiety z małymi dziećmi, szczególnie, jeśli takiego dziecka nie ma z kim zostawić. Ja jako niedzieciata miałam spore problemy ze znalezieniem pracy, wiec wole sobie nie wyobrażać poszukiwania roboty jako mama. tajka-my właśnie dostaliśmy na 100%, bo tez nie mieliśmy wkładu własnego. Państwo dużo gada, ze trzeba mieć dzieci, bo kto będzie płacił na nasze emerytury i takie tam, ale polityka prorodzinna w dalszym ciągu kuleje.
przeczytane książki ![]() 2018 rok -100 2017 rok-100 2016 rok -100 2015 rok -105 2014 rok-61 2013 rok-58 2012 rok-35 Komu komu, czyli książki do oddania ![]() ![]() Edytowane przez traicionera Czas edycji: 2011-05-08 o 14:56 |
![]() ![]() |
![]() |
#3409 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() marsylia super wygladasz ![]() ![]() wiecie co, moje dziecko piszczy ![]() ![]() 'dyskutowal'z sową z lamaze i nagle takie piski jakby okrzyki radosci, az mnie wcięło ;p i znowu... ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3410 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3411 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tutaj w UK jest troszke latwiej, chociaz przedszkola i zlobki maja niezle ceny:P. Moja managerka wysyla swojego synka do zlobka 2 razy w tygodniu i placi 500F. Tyle, ze ona zmienila swoja umowe i zamiast 5 dni pracuje 4. Pewnie ja bym tez tak mogla zrobic, ale wyjezdzamy... Znalezlismy fajne mieszkanie z 3 sypialniami i salonem(jedna sypialnia z lazienka), ogromnym tarasem z super widoczkiem za 130tys Euro. Zeszli nam na 123tys, tylko ze musielibysmy miec okolo 55tys euro, liczac z oplatami, a mieszkanie puste(nowe, bez kuchni itp), tlyko lazienki wyposazone.. wiec ciezkoby bylo;p ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:14 ---------- Cytat:
Marudzila przez 15 minut a ja sie zastanawialam czemu;p a ona kupsko walnela, ze wylecialo z pampka;p
Puedes ser nada para el mundo pero para alquien puedes ser el mundo entero ![]() Edytowane przez tajka88 Czas edycji: 2011-05-08 o 17:02 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3412 |
Zakorzenienie
|
mój dzisiaj pozaznaczał wszystkie śpiochy kupą masakra ;p
#3413 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3414 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://wyborcza.pl/rodzicpoludzku/1,...as=1&startsz=x znalazłam taki artykuł na temat picia Karmi w ciąży i podczas karmienia
![]() |
#3415 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() tajka przdszkola drogie fakt...ale jak masz prace panstwowa to ponad polowe panswto ci doplaca ![]() Edytowane przez trzyrazyi Czas edycji: 2011-05-08 o 17:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3416 |
Zakorzenienie
|
nasza Ola wazy dzisiaj 3200g
![]() nadal ma katarek ale wydaje nam sie ze mniejszy mysle tez, ze jakby byla chora to by nie miala apetytu, tak?? a u niej wrecz przeciwnie szama jak zla |
![]() ![]() |
![]() |
#3417 |
Wtajemniczenie
|
a mi lekarz w szpitalu kazał brać witaminki i żelazo ale ja ciągle zapominam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3418 |
Zadomowienie
|
Anessa GRATULACJE !!!!
Kochane ja również dziękuje Wam za te miesiące chociaż dołączyłam do Was dopiero we wrześniu. Krzysiu w wiaderku wygląda słodko, chociaż ja chyba też bym się bała tak kąpać. My dziś pierwszy raz byliśmy z małym na zakupach w supermarkecie. zroiłam pierwsze zakupy ciuchowe, bo póki co nie umię się dopiąć w spodnie sprzed ciąży, a jak już się dopnę to wyglądam jak mały prosiaczek ![]() za to po zakupach padł....no tak kto powiedzial że zakupy to przyjemność... co do witaminek ja biorę witaminy dla kobiet karmiących piersią, chociaż czasem zapominam o nich |
![]() ![]() |
![]() |
#3419 |
Zakorzenienie
|
Hej
a mnie w pracy załatwili jeszcze bardziej po świńsku - zaszłam w ciążę a umowę miałam do lutego - i całą ciąże gadka, że tak tak bez problemu przedłużą tym bardziej, że zaraz po macierzyńskim miałam wrócic - a dwa dni po porodzie jak jeszcze w szpitalu byłam dzwoniła babka z kadr, że jednak NIE - prezes świnia - obiecał jedno a sam nawet nie zadzwonił - taka Polska. Więc jestem od urodzenia się małego bezrobotna i zasila mnie ZUS ( ciekawe kiedy płacą hehe) Ja biorę falvit mama, tran i beta karoten - taki zestaw przepisał mi lekarz jak zobaczył mnie i moją skórę tydzień po porodzie
Edytowane przez Mirabilka Czas edycji: 2011-05-08 o 18:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#3420 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny te co karmią piersią - jak długo karmicie swoje dzieci np po kąpieli, tak żeby zasnęły???
bo lekarka mi kazała conajmniej 15 minut z jednej piersi i dopiero potem z drugiej, żeby za dużo glukozy samej się nie najadł, więc jak karmię mojego głodomorra z jednej 15 i z drugiej 15, to jeszcze daję butlę i moje karmienie trwa co najmniej 45 minut i Oluś zasypia na 10 minut i potem się budzi na 2 godziny i jest noszenie i po tych dwóch godzinach znów jest głodny |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:56.