Mam Sponsora - Strona 14 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-29, 17:23   #391
A kuku
BAN stały

Dot.: Mam Sponsora

Cytat:
Napisane przez Luba Pokaż wiadomość
Dlaczego?
Masz ciut prawie 42 lata i nie wiesz?

Cytat:
Naprawdę musisz się posiłkować aż takimi przykładami? O ile wiem to jednak mało ludzi zdradza wybierając między aż "takimi wartościami" Nie dopisuj wyższych celów do zwykłej zdrady.
Nie dopisuje wyższych celów tylko wyjaśniam Ci co miałem na myśli pisząc "czasem w życiu bywa tak, że trzeba wybierać między dwoma wartościami".

Cytat:
Poszukałabym innego lekarza
Nie ma innego lekarza, nie ma czasu, nie ma żadnej innej alternatywy. Tylko te dwa wyjścia. Czas ucieka, przeszczep musi być wykonany natychmiast., a musisz podjąć decyzję!
A kuku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 17:32   #392
Luba
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez A kuku Pokaż wiadomość
Masz ciut prawie 42 lata i nie wiesz?
Nie

Cytat:
Nie dopisuje wyższych celów tylko wyjaśniam Ci co miałem na myśli pisząc "czasem w życiu bywa tak, że trzeba wybierać między dwoma wartościami".
Tyle tylko, że kochanki i zdradzający zwykle nie wybierają miedzy celami wyższymi a raczej między tymi niższymi, położonymi miedzy nogami

Cytat:
Nie ma innego lekarza, nie ma czasu, nie ma żadnej innej alternatywy. Tylko te dwa wyjścia. Czas ucieka, przeszczep musi być wykonany natychmiast., a musisz podjąć decyzję!
Do tej pory rozmowa była na poziomie, co się stało, że nagle taki spadek?
Nie będe uczestniczyła w takich gierkach, w jakie chcesz mnie wciągnąć ale mam dla Ciebie radę, wyobraź sobie, że jesteś uczciwym człowiekiem i pomyśl jak wtedy rozwiązałbyś ten problem.
Wrócę kiedy rozmowa znowu będzie w miarę poważna

Afazja, darmowa strona z cwiczeniami!
Luba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 19:00   #393
golgie
Zakorzenienie

GG do golgie

Cytat:
Nie neguję broń Boże ani Twojego kręgosłupa moralnego, ani Twojego przywiązania do płatów czołowych, potylicznych i całej reszty. Ja tylko wiem, że mówienie w życiu "nigdy" i "zawsze" jest odrobinkę ryzykowne. Tym bardziej, gdy jest się kobietą i oprócz mózgu ma się jeszcze większe serce. A jak to serce wpadnie w konflikt z tym mózgiem, to ratuj się kto może.
Po drugie, nie powiedziałem, że będziesz kochanką tylko, że gdybyś była, to Twoja melodia brzmiałaby inaczej.
Po trzecie, czasem w życiu bywa tak ( i tego Ci nigdy nie życzę), że trzeba wybierać między dwoma wartościami. Wiesz jakie to trudne?

Zdecydowanie -liśmy. Witam!

Ogarniać pewnie ogarniasz, ale nie dajesz temu dowodów pisząc wyłącznie o "wymoczkach" i "delikwentach". W kontekście modlitwy o lepszy świat wyraźnie dajesz do zrozumienia, że to my mężczyźni jesteśmy całym złem tego świata. Może i tak jest? Ale jeśli tak jest, to z pewnością przez kobiety!

Ty sama występujesz w liczbie pojedynczej, ale ponieważ Twoje poglądy odosobnione nie są to używam liczby mnogiej. Podobnie ze spojrzeniem na świat. Opisujesz go jednostronnie (choć ogarniasz jego całość), a więc razem z Lubą już jesteście we dwie, czyli Wy.
I znów nie rozumiesz, ale nie mam już siły tłumaczyć, może kiedyś zrozumiesz

Moja fragrantica

WYMIANA
golgie jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 20:40   #394
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Popatrz na ludzi, którym przez wiele lat wydaje się, że nie skrzywdziliby muchy, a któregoś dnia zabijają w obronie własnej, w obronie kogoś innego lub w napadzie szaleństwa.
Chcesz przyrównać świadomą prostytucję do samoobrony czy choroby psychicznej?
Przecież w podejmowaniu tych decyzji uczestniczą absolutnie różne częsci mózgu.
Sorry, ale to argumentacja nastolatka a nie dorosłego faceta. Bo niestety, kogoś o takich argumentach nie jestem w stanie nazwać "mężczyzną"

Nie rozumiem też przyrównania prostytucji do żołnierzy w Afganistanie. Jak dla mnie zero analogii.

Cytat:
Popatrz na kobiety o twardym kręgosłupie moralnym brzydzące się już samym słowem prostytucjia, które nie mogąc znieść myśli o tym, że ich dzieci głodują, postanowiły sprzedawać swe ciało.
Nie spojrzę, bo u nas nie ma takiej potrzeby. Samotna matka może wystąpić o zasiłek do MOPSu, jeśli ma problemy finansowe, lub oddać tymczasowo dzieci do ośrodka opiekuńczego, póki sama nie stanie na nogi.
Jest naprawdę wiele wyjść z trudnych sytuacji finansowych, jesli sie chce.

Chyba, że masz na myśli kraje trzeciego świata? Czy panienki z tego tematu, mające sponsorów, pochodzą z krajów trzeciego świata? Czy głodują? A może po prostu mają ochotę na nowego iPhone'a, bo to "siara" pokazywać się z zeszłorocznym modelem komórki na mieście?

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett

Edytowane przez Elfir
Czas edycji: 2011-04-29 o 20:43
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 23:17   #395
Clemence
Zakorzenienie

Ja tam nie wiem.. oczywiscie muszę dodac,ze ja bym tak nie zrobila nigdy w zyciu.Stad tez uwazam,ze facet taki jest osobą na którą nie będziesz mogla liczyc jezeli chodzi o trzeźwe myślenie w związku z Tobą.Moze robic co chce.

'But know this...I'm only judged by one Power, and I serve HIM.. !

<3
Clemence jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 04:06   #396
laisla
Zakorzenienie

Cytat:

Pytanie było publiczne, to i odpowiedź miała być publiczna. Rozchmurz się. Ja nie deprecjonowałem Twojej wypowiedzi. Wręcz za nią podziękowałem. A oczekiwałem z utęsknieniem na odpowiedź Lubej z tego oto powodu:

Luba podeszła do zdrady jak do przysłowiowego medalu, który ma dwie strony czyli faceta i kochankę, a zapomniała, że istnieje jeszcze, czasem całkiem pokaźnych rozmiarów, kant w postaci żony. Tyle, że tak naprawdę, to ten medal nazywa się małżeństwo, na jego awersie widnieje żona, a na rewersie mąż. Może stąd ta awersja?
Całkowicie rozchmurzona byłam. Zauważyłeś pewnie emotkę. Resztę Luba już wyjaśniła tak, że jaśniej nie da rady
laisla jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-30, 07:38   #397
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:

Przyjmuję do wiadomości i nie tylko uznaję, ale wręcz widzę, że patrzysz na sprawy z innej strony i rozumiem Cię doskonale, bo przecież jesteś ... żoną. Gdybyś była kochanką inaczej byś śpiewała.

Skąd przekonanie, że jeżeli ktoś znajdzie się w sytuacji, której się nie spodziewał natychmiast zmieni punkt widzenia?
Gdybym miała nagle zostać prostytutką to byłabym świadoma, że jest to w pewnym sensie obrzydliwe. Może i bym miała swoje powody (głodne dzieci, lepsze ciuchy). Tak czy inaczej fakt jest faktem. Wystarczy trochę samoświadomości.

Nie zawsze dwie strony są winne zdrady. Istnieje przecież faceci, kobiety którzy mają to we krwi i w każdym związku zdradzają.

Czym innym mieć kochankę a czym innym być sponsorem.

Trzeba być bardzo zakompleksionym. Dziewczyna pisze, że ma się ładnie ubrać, żeby mu koledzy zazdrościli.
Taki człowiek jest żałosny, szuka poklasku, łechce ego chociaż wie, że ża darmo by się z nim nie pokazała.
Pewnie, że to łatwiejsze niż rozmowa z żoną. Dziewczynie zapłacisz, miło spędzisz czas i nie ma problemu.
Czyż to nie proste?

"W gorączkowym badaniu zachowania przestępcy, nie trudno skupić całą swoją uwagę na potencjalnych cechach takiego przestępcy i zapomnieć, jak wielką wartość ma zrozumienie jego ofiar."
Brent Turvey
Tylko co ze zrozumienia, skoro akceptacji i przebaczenia brak.
Co mi z tego, że mogę zrozumieć psychola, że wiem skąd jego zapędy. Ze mama w damskie ciuchy przebierała, tatuś w piwnicy zamykał
Przestępca powinien też zrozumieć ofiarę. Ze może ją ot tak po prostu g...obchodzić jego trauma z dzieciństwa.

Edytowane przez dawidowskasia
Czas edycji: 2011-04-30 o 07:39
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-06, 07:43   #398
A kuku
BAN stały

Cytat:
Nie
Kokietka.

Cytat:
Tyle tylko, że kochanki i zdradzający zwykle nie wybierają miedzy celami wyższymi a raczej między tymi niższymi, położonymi miedzy nogami
Niższy, wyższy to zależy również od pozycji w jakiej dokonują wyboru tych celów.
Zwykle nie znaczy jednak zawsze. A jeśli nie zawsze, to używanie słów nigdy, przenigdy jest wielce ryzykowne. Tylko tyle chciałem Ci przekazać w tamtej wypowiedzi.

Cytat:
Do tej pory rozmowa była na poziomie, co się stało, że nagle taki spadek?
Nie będe uczestniczyła w takich gierkach, w jakie chcesz mnie wciągnąć ale mam dla Ciebie radę, wyobraź sobie, że jesteś uczciwym człowiekiem i pomyśl jak wtedy rozwiązałbyś ten problem.
Wrócę kiedy rozmowa znowu będzie w miarę poważna
Oj Luba, Luba!
To nie gierki, ale tzw. dylematy moralne, gdy "nie chcem, ale muszem" wybrać mniejsze zło. Widać, na szczęście, jeszcze się z taką sytuacją nie zetknęłaś więc uważasz, że to gierki. Życzę Ci, podobnie z resztą jak i pozostałym Paniom, abyście się nigdy z takimi wyborami nie zetknęły, bo po nich zawsze jest kac!

Cytat:
Napisane przez golgie Pokaż wiadomość
I znów nie rozumiesz, ale nie mam już siły tłumaczyć, może kiedyś zrozumiesz
Spróbuj posługiwać się faktami i logicznymi argumentami, to kto wie? Taki całkiem tępy chyba nie jestem, ale jak nie będziesz tłumaczyć, to z pewnością nie zrozumiem. Tylko czy Ci na tym tak naprawdę zależy?

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
Chcesz przyrównać świadomą prostytucję do samoobrony czy choroby psychicznej?
Przecież w podejmowaniu tych decyzji uczestniczą absolutnie różne częsci mózgu.
Nie przyrównuję tylko próbuję Ci wytłumaczyć to co powiedział Michał Anioł:
Cytat:
Napisane przez MichalAniol Pokaż wiadomość
Drogie Panie,
strasznie mi sie podoba to teoretyzowanie na tematy, z którymi wiekszość z Was nie spotkała się bezpośrednio. Nie była jeszcze tymi trzecimi, ani zapewne zdradzanymi żonami również. Dlatego mozecie sie wypowiadać jedynie na zasadzie, "co ja bym prawdopodobnie w takiej sytaucji zrobiła".
Nie jest ważne, które części mózgu w tym uczestniczą. Ważne, że nigdy nie podejmowałaś skrajnych decyzji więc nie wiesz wcale jak mózg zadziała pod wpływem emocji, a co dopiero dumać, która to ewentualnie będzie jego część.

Cytat:
Sorry, ale to argumentacja nastolatka a nie dorosłego faceta. Bo niestety, kogoś o takich argumentach nie jestem w stanie nazwać "mężczyzną"
Gdyby nawet była to argumentacja pięciolatka, to wielka szkoda, że nie potrafisz znaleźć innych argumentów poza próbą dezawuowania mojej osoby. Fakt, że nie potrafisz obalić argumentów nastolatka w racjonalny sposób wystawia jednak Tobie, a nie mnie świadectwo. Nie musisz za to przepraszać! Również za to czy uważasz mnie za mężczyznę, czy też nie. Twoje widzenie mojej osoby nie wpływa ani na moje samopoczucie, ani na moją samoocenę w żaden sposób, więc używaj sobie na mnie do woli, jeśli jest to Twojej psyche potrzebne i inaczej nie potrafisz. Przynajmniej będzie ze mnie jakiś pożytek.

Cytat:
Nie rozumiem też przyrównania prostytucji do żołnierzy w Afganistanie. Jak dla mnie zero analogii.
Że nie rozumiesz to widzę dokładnie. Nie widzisz poniższego schematu?

Nasze wzniosłe wyobrażenie o sobie --> skrajna sytuacja w jakiej się znaleźliśmy --> bolesne zderzenie z rzeczywistością --> weryfikacja naszego wyobrażenia o sobie --> potwierdzenie naszej wartości lub bolesny upadek z panteonu spowodowany brutalną prawdą, że nie jesteśmy tacy, jak to sobie wyobrażaliśmy.

Teraz rozumiesz? Jeśli nie, to dam Ci przykład z wczoraj, gdy na Jeziorze Powidzkim wywrócił się jacht kabinowy i dwoje ludzi zostało uwięzionych pod pokładem. Chłopak wypłynął, a dziewczyna wpadła w panikę tak, że nie była w stanie się ruszyć. Chłopak wrócił do niej, aby dodać jej otuchy i czekać razem z nią na ratunek. Oboje zginęli, ale przed śmiercią wiedzieli dokładnie jaka jest ich reakcja na tak wielki stres i czy ich wcześniejsze myśli o sobie samym i tym, jakby się zachowali w trudnych sytuacjach były prawdziwe.

Cytat:
Nie spojrzę, bo u nas nie ma takiej potrzeby.
To nie zobaczysz.

Cytat:
Samotna matka może wystąpić o zasiłek do MOPSu, jeśli ma problemy finansowe, lub oddać tymczasowo dzieci do ośrodka opiekuńczego, póki sama nie stanie na nogi.
Czyli ważniejsze jest samopoczucie Twoje niż Twoich dzieci? Tak wygląda Twoja hierarchia wartości? Dzieci do bidula, bo cnota ważniejsza? A co by było, gdybyś musiała je własną piersią od kuli zasłonić? Też wybrałabyś siebie?

Cytat:
Jest naprawdę wiele wyjść z trudnych sytuacji finansowych, jesli sie chce.
Z każdej sytuacji są przynajmniej dwa wyjścia. To, które wybierzemy w rzeczywistości mówi o nas więcej, niż cała pisanina na wizażu. Ale o tym, które wybierzemy możemy pogadać co najwyżej teoretycznie do czasu, gdy nie znajdziemy się w takiej sytuacji w rzeczywistości.

Cytat:
Chyba, że masz na myśli kraje trzeciego świata? Czy panienki z tego tematu, mające sponsorów, pochodzą z krajów trzeciego świata? Czy głodują? A może po prostu mają ochotę na nowego iPhone'a, bo to "siara" pokazywać się z zeszłorocznym modelem komórki na mieście?
Panienki z tego tematu puszczają się za forsę i to nie podlega dyskusji. Ale używanie słów "nigdy" lub "zawsze" w odniesieniu do skrajnych sytuacji takiej dyskusji podlega, bo to czysta teoria. Praktyka zbyt często bywa inna.

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
Skąd przekonanie, że jeżeli ktoś znajdzie się w sytuacji, której się nie spodziewał natychmiast zmieni punkt widzenia?
Gdybym miała nagle zostać prostytutką to byłabym świadoma, że jest to w pewnym sensie obrzydliwe. Może i bym miała swoje powody (głodne dzieci, lepsze ciuchy). Tak czy inaczej fakt jest faktem. Wystarczy trochę samoświadomości.
Ja nie napisałem, że zmienia się punkt widzenia lub wyznawane wartości przestają obowiązywać. Ja napisałem, że to czy zadziałamy zgodnie z naszym wyobrażeniem o sobie okazuje się dopiero "w praniu". Dopiero wtedy, gdy stajemy przed realnym wyborem w realnym świecie.
Cytat:
Nie zawsze dwie strony są winne zdrady. Istnieje przecież faceci, kobiety którzy mają to we krwi i w każdym związku zdradzają.
Oczywiście, że są tacy faceci. Jaka zatem wina kobiety w takim przypadku? Prosta! Po co z takim się zadawała i za takiego wychodziła?
Cytat:
Czym innym mieć kochankę a czym innym być sponsorem.
Trzeba być bardzo zakompleksionym. Dziewczyna pisze, że ma się ładnie ubrać, żeby mu koledzy zazdrościli.
Taki człowiek jest żałosny, szuka poklasku, łechce ego chociaż wie, że ża darmo by się z nim nie pokazała.
Pewnie, że to łatwiejsze niż rozmowa z żoną. Dziewczynie zapłacisz, miło spędzisz czas i nie ma problemu.
Czyż to nie proste?
Czasem właśnie o prostotę i łatwiznę chodzi. Po co się uganiać za kochankami, uwodzić, flirtować, starać się i zadawać sobie tyle trudu? Po co te wszystkie kwiaty, kolacje, podchody, wyjazdy, hotele, etc.? Jedni chodzą do lasu na grzyby, bo lubią, a drugim szkoda czasu, nie lubią się męczyć i kupują w sklepie nie dość, że już ususzone, to jeszcze z certyfikatem. Co kto lubi.

Cytat:
Tylko co ze zrozumienia, skoro akceptacji i przebaczenia brak.
Co mi z tego, że mogę zrozumieć psychola, że wiem skąd jego zapędy. Ze mama w damskie ciuchy przebierała, tatuś w piwnicy zamykał
Przestępca powinien też zrozumieć ofiarę. Ze może ją ot tak po prostu g...obchodzić jego trauma z dzieciństwa.
Powinien? Gdzie tak pisze, że powinien?
Stary 2011-05-06, 16:11   #399
dawidowskasia
Zakorzenienie

[QUOTE=A kuku;26744649]
Teraz rozumiesz? Jeśli nie, to dam Ci przykład z wczoraj, gdy na Jeziorze Powidzkim wywrócił się jacht kabinowy i dwoje ludzi zostało uwięzionych pod pokładem. Chłopak wypłynął, a dziewczyna wpadła w panikę tak, że nie była w stanie się ruszyć. Chłopak wrócił do niej, aby dodać jej otuchy i czekać razem z nią na ratunek. Oboje zginęli, ale przed śmiercią wiedzieli dokładnie jaka jest ich reakcja na tak wielki stres i czy ich wcześniejsze myśli o sobie samym i tym, jakby się zachowali w trudnych sytuacjach były prawdziwe.
Tak, ale gdyby temu chłopakowi wcześniej taka sytuacja się przydarzyła (mało prawdopodobne, ale możliwe z tym,że zostałby uratowany) to mógłby z całą pewnością owiedzieć, że tak by postąpił...bo już tak postąpił

Wiele kobiet w Polsce żyje na skraju nędzy i jakoś nie garną się do prostytucji choćby miały możliwość (ładne, zadbane) a jednak tego nie robią.
Jeśli ktoś już pare razy w życiu zachował zimną krew, honor to duże prawdopodobieństwo, że ma charakter i się nie ugnie.

Z każdej sytuacji są przynajmniej dwa wyjścia. To, które wybierzemy w rzeczywistości mówi o nas więcej, niż cała pisanina na wizażu. Ale o tym, które wybierzemy możemy pogadać co najwyżej teoretycznie do czasu, gdy nie znajdziemy się w takiej sytuacji w rzeczywistości.Toż wiadomo,że klawiatura wszystko przyjmie i teoretyzujemy

Cytat:
Ja nie napisałem, że zmienia się punkt widzenia lub wyznawane wartości przestają obowiązywać. Ja napisałem, że to czy zadziałamy zgodnie z naszym wyobrażeniem o sobie okazuje się dopiero "w praniu". Dopiero wtedy, gdy stajemy przed realnym wyborem w realnym świecie. Oczywiście, że są tacy faceci. Jaka zatem wina kobiety w takim przypadku? Prosta! Po co z takim się zadawała i za takiego wychodziła?

Dlatego ja zawsze mówie,że "mam nadzieje,że tak bym nie postąpiła" ale skoro nie powinno się używać słowa nigdy bo jest tylko gdybaniem to po cóż by ono istniało?

Czasem właśnie o prostotę i łatwiznę chodzi. Po co się uganiać za kochankami, uwodzić, flirtować, starać się i zadawać sobie tyle trudu? Po co te wszystkie kwiaty, kolacje, podchody, wyjazdy, hotele, etc.? Jedni chodzą do lasu na grzyby, bo lubią, a drugim szkoda czasu, nie lubią się męczyć i kupują w sklepie nie dość, że już ususzone, to jeszcze z certyfikatem. Co kto lubi.

Widzisz jak ja kupuje grzyby w sklepie to nie opowiadam naokoło,że je zebrałam . Wiem,że poszłam na łatwiznę. Jeśli facet ma pieniądze i chce się spotykać za odpowiednią oplatą to nie widzę w tym nic złego (oczywiście poza tym,że bym takiego nie chciała)ale niech nie opwiada, ,że to jego dziewczyna to słabe jak robienie zdjęć przy porsche i zamieszczanie na fb

Czas edycji: 2011-05-06 o 16:14
Stary 2011-05-07, 10:00   #400
A kuku
BAN stały

Cytat:
Tak, ale gdyby temu chłopakowi wcześniej taka sytuacja się przydarzyła (mało prawdopodobne, ale możliwe z tym,że zostałby uratowany) to mógłby z całą pewnością powiedzieć, że tak by postąpił...bo już tak postąpił
Mógłby powiedzieć "z całym przekonaniem", że "z dużym prawdopodobieństwem" znów by tak postąpił. O niczym innym nie piszę. Tylko znajomość naszego zachowania w konkretnych sytuacjach daje nam prawo do kategorycznych sądów o nas samych. A i to nie zawsze, bo jeśli poprzednie zachowanie zgodne z naszym systemem wartości zostawi w nas jakąś traumę, to następnym razem może ona nie pozwolić nam się ruszyć z miejsca. Wracając do nieco naciąganego przykładu jaki zaserwowałem Lubej, to gdyby jej system wartości i twarde stanie przy nim doprowadziły do tragedii, to czy następnym razem byłaby tak pewna swojej postawy?

Cytat:
Wiele kobiet w Polsce żyje na skraju nędzy i jakoś nie garną się do prostytucji choćby miały możliwość (ładne, zadbane) a jednak tego nie robią.
Ale jest też kilka, które tak robią.

Cytat:
Jeśli ktoś już pare razy w życiu zachował zimną krew, honor to duże prawdopodobieństwo, że ma charakter i się nie ugnie.
Zgoda - duże prawdopodobieństwo. Ale czasem i charakter, i honor, i zimna krew muszą dokonywać wyborów między wartościami. Tak np. robi każdy ratownik, gdy ma do uratowania dwie osoby, a może zająć się tylko jedną. Ty już prawie umarłeś, a Ty masz szansę przeżyć, więc wybieram ciebie. Daję ci szansę na życie, bo niestety inaczej się nie da i muszę wybrać jedno z was.

Cytat:
Toż wiadomo,że klawiatura wszystko przyjmie i teoretyzujemy
Przyjmie wszystko tylko z jakim skutkiem? Moja kiedyś przyjęła dobrą, cejlońską, gorącą herbatę i ... strzeliła focha. Specjalnie się nie zdziwiłem, bo w końcu była rodzaju żeńskiego.

Cytat:
Dlatego ja zawsze mówie,że "mam nadzieje,że tak bym nie postąpiła"
Więc Michał Anioł nie pisał o Tobie.

Cytat:
ale skoro nie powinno się używać słowa nigdy bo jest tylko gdybaniem to po cóż by ono istniało?
Zawsze możesz go użyć w czasie przeszłym, czy też w trybie przypuszczającym.

Cytat:
Widzisz jak ja kupuje grzyby w sklepie to nie opowiadam naokoło,że je zebrałam . Wiem,że poszłam na łatwiznę. Jeśli facet ma pieniądze i chce się spotykać za odpowiednią oplatą to nie widzę w tym nic złego (oczywiście poza tym,że bym takiego nie chciała)ale niech nie opwiada, ,że to jego dziewczyna to słabe jak robienie zdjęć przy porsche i zamieszczanie na fb
Toć ja nie neguję jego kompleksów, prymitywnego postrzegania świata i przedmiotowego traktowania ludzi. Dotyczy to również w całości Autorki. Ona również zbyt prosto patrzy na świat, sponsora traktuje przedmiotowo, a jego forsę jako lekarstwo na swoje kompleksy.
Stary 2011-05-07, 13:01   #401
dawidowskasia
Zakorzenienie

[QUOTE=A kuku;26767418]Mógłby powiedzieć "z całym przekonaniem", że "z dużym prawdopodobieństwem" znów by tak postąpił. O niczym innym nie piszę. Tylko znajomość naszego zachowania w konkretnych sytuacjach daje nam prawo do kategorycznych sądów o nas samych. A i to nie zawsze, bo jeśli poprzednie zachowanie zgodne z naszym systemem wartości zostawi w nas jakąś traumę, to następnym razem może ona nie pozwolić nam się ruszyć z miejsca. Wracając do nieco naciąganego przykładu jaki zaserwowałem Lubej, to gdyby jej system wartości i twarde stanie przy nim doprowadziły do tragedii, to czy następnym razem byłaby tak pewna swojej postawy?

"Tyle o nas wiadomo, ile nas sprawdzono" Prawda. Problem w tym,że zbyt wzniosłe przykłady dajesz do tej jakże trywialnej sytuacji. Laska chce mieć kase to daje d...jakiemuś podstarzałemu fagasowi. On jej płaci i może nią dysponować wedle uznania. Proste. To nie są wielkie dylematy. Tu nie ma głodnych dzieci a matka musi schować honor do kieszeni. I Tu prawie każda może powiedzieć,że to nie dla niej, bo właściwie już dokonała takiego wyboru.

Zgoda - duże prawdopodobieństwo. Ale czasem i charakter, i honor, i zimna krew muszą dokonywać wyborów między wartościami. Tak np. robi każdy ratownik, gdy ma do uratowania dwie osoby, a może zająć się tylko jedną. Ty już prawie umarłeś, a Ty masz szansę przeżyć, więc wybieram ciebie. Daję ci szansę na życie, bo niestety inaczej się nie da i muszę wybrać jedno z was.

Jw tu są prostsze wybory. To nie foka, której organizm przystosowany jest do wychowania 1 dziecka a jeśli urodzi 2 to musi jedno zostawić nomen omen na lodzie

Przyjmie wszystko tylko z jakim skutkiem? Moja kiedyś przyjęła dobrą, cejlońską, gorącą herbatę i ... strzeliła focha. Specjalnie się nie zdziwiłem, bo w końcu była rodzaju żeńskiego.

Moja wino przyjęła i bardzo zadowolona (choć teraz tak myśle,że jeśli bez focha się obyło, więc może to był klawiatur

W trybie przypuszczającym chyba nie "Nigdy bym tego nie zrobiła"

Czas edycji: 2011-05-07 o 16:21
Stary 2011-05-07, 22:24   #402
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Nie jest ważne, które części mózgu w tym uczestniczą. Ważne, że nigdy nie podejmowałaś skrajnych decyzji więc nie wiesz wcale jak mózg zadziała pod wpływem emocji, a co dopiero dumać, która to ewentualnie będzie jego część.
Nie przyszło ci na myśl, że nie musiałam podejmować skrajnych decyzji dlatego, że potrafię ułożyć sobie życie w sposób zgodny moimi zasadami?
Jeśli nie stać mnie na utrzymanie dziecka to nie zachodzę w ciążę - proste.

Sorry, ale dziewczyny szukające sponsorów nie robią tego z powodu głodu, tylko z potrzeby luksusowego życia za cudze pieniądze.

Twoja argumentacja jest po prostu chybiona i nie ma żadnej analogii do tego, o czym jest mowa w wątku, dlatego nie widzę sensu dyskutowania o niej. Jakbym ja wyciągała z kapelusza jakieś absurdalne porównania uznałbyś mnie za inteligentnego rozmówcę, z którym warto prowadzić polemikę?

I nadal nie rozumiem co ma wspólnego prostytucja z wypadkiem na jeziorze?
Chyba tylko tyle, że ja znalazłam się kiedyś na jachcie w czasie silnej burzy, ale na szczęście załoga potrafiła zrzucić żagle, zanim wywróciło łódkę.

No i nie jestem pewna, czy dzieci chciałyby żyć z piętnem matki-✂✂✂✂y.
Czy nie wolałyby jednak skorzystać z pomocy społecznej, żeby matce pomóc, aby nie musiały oglądać "wujków" macających mamę i wysłuchiwać żartów na swój i matki temat.
Ja bym wolała jednak ośrodek, jakbym była dzieckiem. Przecież matka ma prawo odwiedzać dziecko kiedy tylko chce, zabierać na weekendy, na czas świąt. To tylko sytuacja tymczasowa.

Sponsoring po prostu NIE JEST skrajną sytuacją życiową i nie można go rozpatrywać w kategoriach poświęcenia życia.
Mam wrażenie, że próbujesz wybielić facetów zdradzających żony z utrzymankami, jakby byli nie wiadomo jakimi wybawicielami bezdomnych matek wielodzietnych i głodujących dziewcząt.
Obrzydliwe.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Stary 2011-05-09, 01:42   #403
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie przyszło ci na myśl, że nie musiałam podejmować skrajnych decyzji dlatego, że potrafię ułożyć sobie życie w sposób zgodny moimi zasadami?

Sorry, ale dziewczyny szukające sponsorów nie robią tego z powodu głodu, tylko z potrzeby luksusowego życia za cudze pieniądze.

Twoja argumentacja jest po prostu chybiona i nie ma żadnej analogii do tego, o czym jest mowa w wątku, dlatego nie widzę sensu dyskutowania o niej. Jakbym ja wyciągała z kapelusza jakieś absurdalne porównania uznałbyś mnie za inteligentnego rozmówcę, z którym warto prowadzić polemikę?

Chyba tylko tyle, że ja znalazłam się kiedyś na jachcie w czasie silnej burzy, ale na szczęście załoga potrafiła zrzucić żagle, zanim wywróciło łódkę.

Czy nie wolałyby jednak skorzystać z pomocy społecznej, żeby matce pomóc, aby nie musiały oglądać "wujków" macających mamę i wysłuchiwać żartów na swój i matki temat.
Ja bym wolała jednak ośrodek, jakbym była dzieckiem. Przecież matka ma prawo odwiedzać dziecko kiedy tylko chce, zabierać na weekendy, na czas świąt. To tylko sytuacja tymczasowa.

Sponsoring po prostu NIE JEST skrajną sytuacją życiową i nie można go rozpatrywać w kategoriach poświęcenia życia.
Mam wrażenie, że próbujesz wybielić facetów zdradzających żony z utrzymankami, jakby byli nie wiadomo jakimi wybawicielami bezdomnych matek wielodzietnych i głodujących dziewcząt.
Obrzydliwe.
Dokładnie, tu nie ma męstwa krwi i łez ani metafizycznej więzi,której nie rozumiemy, bo o niej czyta się tylko w książkach
Zwyczajnie, on ją szturcha, kładzie pieniądze na stole, ona idzie i kupuje tusz chanel hypnose drama w douglasie (swoją drogą też będę go kiedyś mieć)

Ale z jednym się z Elfir nie zgodzę. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystiego. Kobieta z 5 dzieci może zostać wdową i nie powiesz mi, że z zapomogi z Mops wyżyje. Tu jestem w stanie wiele zrozumieć.

Tyle,że sytuacja autorki to nie piękny epos, nawet nie dramat psychologiczny "Kochankowie mojej mamy" to zwykły film klasy B,żeby nie powiedzieć D

Oczywiście klienci nigdy nie będą wybawicielami. Jakby tacy szlachetni byli to zawsze można bezinteresownie pomóc...ale przecież nie o to chodzi
Stary 2011-05-09, 08:52   #404
A kuku
BAN stały

Cytat:
"Tyle o nas wiadomo, ile nas sprawdzono" Prawda. Problem w tym,że zbyt wzniosłe przykłady dajesz do tej jakże trywialnej sytuacji. Laska chce mieć kase to daje d...jakiemuś podstarzałemu fagasowi. On jej płaci i może nią dysponować wedle uznania. Proste. To nie są wielkie dylematy. Tu nie ma głodnych dzieci a matka musi schować honor do kieszeni. I Tu prawie każda może powiedzieć,że to nie dla niej, bo właściwie już dokonała takiego wyboru.
Moje przykłady miały Wam unaocznić prawdę wypowiedzianą przez Michała Anioła, a nie służyć wytłumaczeniu Autorki i Jej sponsora. Ta sytuacja jest prosta, ale zarzekanie się, że nigdy, że żona, że to, że tamto już proste nie jest, bo jest to gdybanie. O tym pisał Michał Anioł, a ja się z nim zgadzam. Tylko ta, która została zdradzona przez takiego sponsora i odeszła może powiedzieć: "Odeszłam raz w takiej sytuacji, to i od innego odejdę jak mi się to powtórnie przydarzy". Reszta może gdybać.

Cytat:
Jw tu są prostsze wybory. To nie foka, której organizm przystosowany jest do wychowania 1 dziecka a jeśli urodzi 2 to musi jedno zostawić nomen omen na lodzie
Dlatego i wyjaśnienia jw. Ale jedno Ci powiem a propos foki, a może raczej zwierząt. Zauważyłaś, że one nie mają dylematów w sprawach samiczo-samczych? Nie ma feministek, nie ma facetów leżących z gazetą na kanapie, wiadomo kto karmi, kto zdobywa pożywienie, kto broni, a jak się trafi dosłowny truteń lub królowa, to właśnie tak ma być i też mają dla siebie przewidziane role. Tylko człowiek sobie życie komplikuje i jeszcze twierdzi, że wie lepiej.
Cytat:
Moja wino przyjęła i bardzo zadowolona (choć teraz tak myśle,że jeśli bez focha się obyło, więc może to był klawiatur
Jak zadowolona po winie, to ... klawiatura. One tak mają.

Cytat:
W trybie przypuszczającym chyba nie "Nigdy bym tego nie zrobiła"
Nie jestem zbyt mocny w te klocki, ale tryb przypuszczający zawsze kojarzył mi się z niepewnością ogarniającą mówiącego. Jeśli ktoś podobnie jak Ty twierdzi coś stanowczo i jest pewny, to raczej nie przypuszcza, czyż nie? Ale humaniści to osobna rasa więc nie będę się spierał z ich teoriami chociaż jak dla mnie, to użyłaś trybu oznajmującego. Samo użycie słowa "bym" chyba jednak nie wystarczy?

Cytat:
Przyszło! Tyle tylko, że fakt, iż dziś stać Cię na utrzymanie dziecka nie oznacza, że za rok nie znajdziesz się w skrajnej nędzy. Wiedział to już Heraklit: "Panta rhei kai ouden menei".
Facet, który zdradza też najprawdopodobniej stojąc na ślubnym kobiercu nie zakładał zdrady, ani rozwodu. Razem ze swoją facetką uważali, "że potrafią ułożyć sobie życie zgodnie ze swoimi zasadami". Byli tak samo pewni siebie jak Ty teraz.

Cytat:
Proste??? Uważasz mnie za takiego naiwniaka? Wybór, przed którym stoi kobieta pragnąca mieć dziecko w sytuacji, gdy ją na to nie stać z pewnością do prostych nie należy i odciska swe piętno na całym jej późniejszym życiu.

Cytat:
Jeśli chodzi o ten wątek to zgoda. Jeśli chodzi o wszystkie dziewczyny, które szukają bądź mają sponsora to niezgoda.

Cytat:
Oczywiście, że nie! Tyle tylko, że moja argumentacja wzięła się stąd:

Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napisane przez MichalAniol Pokaż wiadomość
Drogie Panie,
strasznie mi sie podoba to teoretyzowanie na tematy, z którymi wiekszość z Was nie spotkała się bezpośrednio. Nie była jeszcze tymi trzecimi, ani zapewne zdradzanymi żonami również. Dlatego mozecie sie wypowiadać jedynie na zasadzie, "co ja bym prawdopodobnie w takiej sytaucji zrobiła". ...
Wiesz, niektórzy mają kręgosłup moralny, który po prostu uniemożliwi im zakochanie się w żonatym facecie/zamężnej żonie. Od razu włącza się czerwone światło "STOP".
Bycie kochanką kompletnie by mnie nie bawiło, bo od mężczyzny oczekuje związku, a nie byciem materacem do relaksowania się.
Podobnie dziwką - dla mnie to upokarzające być utrzymanką. Świadczyłoby tylko, że jedyne co we mnie jest wartościowe (za co mi płacą) to dziura między nogami. Ja cenię jednak wyżej swój umysł i wiedzę.
A ja się z poniższą wypowiedzią Michała Anioła zgodzę.

I to wcale nie na zasadzie męskiej solidarności. Ty Elfir też sie zgodzisz pod warunkiem, że przemyślisz temat w oderwaniu od dzi*ek, kochanek i innych materacy. Popatrz na ludzi, którym przez wiele lat wydaje się, że nie skrzywdziliby muchy, a któregoś dnia zabijają w obronie własnej, w obronie kogoś innego lub w napadzie szaleństwa. Popatrz na chłopaków, którzy idą do wojska, marzą o misji w Afganistanie, myślą o sobie jak o macho i wracają z Afganistanu z pomieszanymi zmysłami jako ludzkie wraki. Popatrz na kobiety o twardym kręgosłupie moralnym brzydzące się już samym słowem prostytucjia, które nie mogąc znieść myśli o tym, że ich dzieci głodują, postanowiły sprzedawać swe ciało. Takich przykładów rozmijania się naszej wizji samego siebie z rzeczywistością można podać setki. Dlatego pewnym własnego zachowania można być tylko wtedy, gdy było się w jakieś sytuacji ekstremalnej. ...
A więc dotyczyła ona nie sponsoringu i zdrady jako takich, ale Waszych kategorycznych sądów na te tematy.

Cytat:
To był tylko kolejny przykład ilustrujący schemat. Nie zauważyłaś? Pisałaś, że cenisz sobie wyżej swój umysł, a nie chcesz zauważyć prostego schematu jak życie weryfikuje nasze wyobrażenia o sobie? Dziwne.

Cytat:
Zwróć uwagę, że to nie dzieci dokonują wyboru.

Cytat:
Sponsoring dla wielu osób jest skrajną sytuacją życiową. Masz rację, że nie można go rozpatrywać w kategoriach poświęcania życia. Można go jednak rozpatrywać w kategoriach dylematów moralnych. Przynajmniej ja sobie na to pozwalam. Lubię patrzeć na świat z różnych stron. Rzeczy przybierają różne formy i kształty w zależności od kąta pod jakim się je ogląda. A i padające światło, jego ilość, barwa, natężenie robią swoje i proste z pozoru byty czasem okazują się być fascynującymi swoją złożonością układami. Ty wybierasz prostotę i idziesz na łatwiznę. Widzisz tylko czarne lub białe. Najczęściej jednak tylko czarne, co osobie ceniącej najwyżej swój umysł i wiedzę nie przystoi.

Cytat:
Obrzydliwe.
To masz złe wrażenie, ale być może byś go nie miała, gdybyś zechciała wczytać się w moje posty. Nie wybielam zdradzającego faceta, bo uważam, że to on jest najbardziej winnym w całym układzie. Nie musi zdradzać, może odejść i żyć własnym życiem. Ale ja, w odróżnieniu od Was, widzę również winę zdradzanej kobiety, jak również wiele potencjalnych motywów, którymi kierują się kochanki. Widzę również Wasze kategoryczne sądy na wątkach, które Was bezpośrednio nie dotyczą i zestawiam je z Waszymi bardzo osobistymi wypowiedziami w wątkach, w które jesteście bezpośrednio zaangażowane emocjonalnie. Ciekawa lektura! Ty przy całym swoim potencjale intelektualnym nie chcesz dostrzec, że punkt widzenia zależy od punktu siedzenia i kategorycznie w czambuł potępiasz i osądzasz bez próby zrozumienia. Ja zanim osądzę, próbuję zrozumieć.

Cytat:
Dokładnie, tu nie ma męstwa krwi i łez ani metafizycznej więzi,której nie rozumiemy, bo o niej czyta się tylko w książkach
Zwyczajnie, on ją szturcha, kładzie pieniądze na stole, ona idzie i kupuje tusz chanel hypnose drama w douglasie (swoją drogą też będę go kiedyś mieć)
Cytat:
Tyle,że sytuacja autorki to nie piękny epos, nawet nie dramat psychologiczny "Kochankowie mojej mamy" to zwykły film klasy B,żeby nie powiedzieć D

Oczywiście klienci nigdy nie będą wybawicielami. Jakby tacy szlachetni byli to zawsze można bezinteresownie pomóc...ale przecież nie o to chodzi
Zgoda.

Cytat:
Ale z jednym się z Elfir nie zgodzę. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć wszystiego. Kobieta z 5 dzieci może zostać wdową i nie powiesz mi, że z zapomogi z Mops wyżyje. Tu jestem w stanie wiele zrozumieć.
No i właśnie o tym Michał Anioł pisał.
Stary 2011-05-09, 09:28   #405
k_ga
Raczkowanie

Cytat:
"Zwyczajnie, on ja szturcha", opiekuje sie nia, pomaga , spedzaja wspolnie czas nie tylko na seksie, a ona dzieki temu nie musi oszczedzac na jedzeniu, nie musi wyludzac pieniedzy od rodzicow, bo moze utrzymac sie sama. Wystarczy dokladniej przeczytac ten watek, a nie splycac wszystko na sile.

Najlepiej moralnosci ucza Ci, ktorzy od najmlodszych lat mieli wszystko od rodziny, utrzymanie w okresie studiow, albo nawet dluzej. Ja tez bym mogla mowic wiele rzeczy i pouczac jakbym miala tylek podcierany do dnia dzisiejszego przez rodzicow i wiedziec, ze co by nie bylo to zawsze mam sie do kogo zwrocic. Tylko, ze nie kazdy ma z gorki i niektorzy od wczesnych lat musza liczyc sami na siebie, choc to wcale nie jest latwe.

A potem przyjdzie byle zarozumialec, czy pseudo znawca zycia i moralnosci, bedzie pouczac i dyrdymaly pisac, ze on/a by nigdy tego i tamtego nie zrobil. Moze i nie, ale drazni mnie ciemnota niektorych ludzi, tych polskich pseudo katolikow, ktorzy wypowiadaja sie z taka pewnoscia, krytycyzmem o ludziach i sytuacjach w ktorych nigdy nie byli. Najchetniej by napietnowali wszystkich, ktorzy nie pasuja do ich wyobrazenia prawowitego obywatela.

I nie odsylajcie ludzi do Mopsu. No faktycznie- kobieta, korzystajaca z lichej pomocy Mopsu bedzie duzo bardziej szczesliwa, niz majaca uklad z jednym mezczyzna w ktorym ma wsparcie nie tylko materialne, a i dobre pieniadze. Jestesmy tylko ludzmi, chcemy zyc dobrze. Swiatem rzadzi pieniadz, a te Wasze wzniosle, wyzsze wartosci juz sa tylko wywolywane na papierze i na pokaz przed ludzmi.

Jakiz ten kraj bylby piekny gdyby poza monitorem ludzie byliby tacy jak Wy wszyscy tutaj. Tylko hmm...dlaczego tak nie jest? Bo to co sie znajduje tutaj to obluda. Zycie jest inne i Wy tez bywacie inni od tego co wypisujecie.

Przekrzykujecie sie roznymi argumentami. Jedne maja sens, a drugie nie, ale tak bardzo staracie sie dowiesc swoich racji, ze niektore wypowiedzi sa juz jak dla mnie do przesady zaklamane.Gdybanie w nieskonczonosc.

Teraz zgno*a mnie wszyscy i beda pisac o tym jak daleko to oni doszli, majac tez trudna sytuacje finansowa itp., ale nie chodzi o to zeby nawzajem tu sobie dopiekac i sie wywyzszac. Przyjmijcie do swiadomosci, ze niektorzy musza sobie radzic w pojedynke juz od wczesnych lat i moze potrzebuja wsparcia tak finansowego jak i emocjonalnego, ktorego nie maja w rodzinie. No chyba, ze Mops rowniez to zapewni...

Zawsze sa jakies powody tego, ze dziewczyny decyduja sie na sponsoring i jak sadze u wiekszosci z nich nie jest to chec zapewnienia sobie "drogiego tuszu do rzes".
Sa plytkie kobiety, ktore pojda do lozka z kilkoma pod rzad (ja chodze z jednym), albo i nawet na godziny beda sobie "usluge" liczyc, ale jak plytkim trzeba byc, zeby uwazac, ze kazda sponsorowana dziewczyna tryska radoscia w momencie gdy np. pierwszy raz rozklada nogi przed obcym facetem, bo ma swiadomosc tego, ze kupi sobie nowy fluid...?

Dorabiacie ideologie, do jakichs wymyslonych sytuacji typu "wdowa z piatka dzieci na utrzymaniu". Ja przeciez byloby chyba najlatwiej zrozumiec... A to co najbardziej popieprzone, czyli prostytucja mlodej, bezdzietnej singielki w ogole Was nie szokuje, nie zastanawia i sprowadzacie to do najprostszych powodek.

Mysle, ze kazda kobieta juz nawet bedac dziewczynka, marzy o szczesliwym zyciu, znalezieniu odpowiedniego dla siebie meza i zalozeniu rodziny. I wydaje sie Wam, ze nagle w wieku lat nastu czy dwudziestu z taka latwoscia decyduje sie zniszczyc cale to wyobrazenie swojego pieknego i nieskalenego kurest*em zycia na rzecz drozszych kosmetykow? Naprawde tak sie Wam wydaje? to gratuluje.

Czesc ludzi tutaj, to zwykle "francuskie pieski", ktore kundla puszczonego w teren bez opieki nie zrozumieja, a tylko szczekac beda i patrzec zeby sobie o niego futerka nie przybrudzic.

No ale przeciez zaden z Was nie przyzna sie do tego, ze taki jest. Bo o ile ja, chociaz wirtualnie moge o sobie bez ogrodek napisac, ze sie puszczam, o tyle Wam przez gardlo (lub moze raczej klawiature) by nie przeszlo sie przyznac, ze "wyzej sr*cie niz du*e macie".

Edytowane przez k_ga
Czas edycji: 2011-05-09 o 11:19
k_ga jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 10:18   #406
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez k_ga Pokaż wiadomość
"Zwyczajnie, on ja szturcha", opiekuje sie nia, pomaga , spedzaja wspolnie czas nie tylko na seksie, a ona dzieki temu nie musi oszczedzac na jedzeniu, nie musi wyludzac pieniedzy od rodzicow, bo moze utrzymac sie sama. Wystarczy dokladniej przeczytac ten watek, a nie splycac wszystko na sile.
Myślałam,że to oczywiste, że użyłam przenośni. W jaki sposób on się nią opiekuje i pomaga? Rozumiem,że finansowo?

Nie wiem czy się dobrze zrozumiałyśmy. Moje oceny wynikały z próby niektórych osób "uwznioślenia" tej sytuacji.

Nie oceniam takich kobiet negatywnie. Rozumiem,że woli to robić niż pracować w warzywniaku za 1000 zł. Niestety tak tu się żyje, to jej wybór.

---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:06 ----------

Cytat:
Napisane przez a kuku Pokaż wiadomość
moje przykłady miały wam unaocznić prawdę wypowiedzianą przez michała anioła, a nie służyć wytłumaczeniu autorki i jej sponsora. Ta sytuacja jest prosta, ale zarzekanie się, że nigdy, że żona, że to, że tamto już proste nie jest, bo jest to gdybanie. O tym pisał michał anioł, a ja się z nim zgadzam. Tylko ta, która została zdradzona przez takiego sponsora i odeszła może powiedzieć: "odeszłam raz w takiej sytuacji, to i od innego odejdę jak mi się to powtórnie przydarzy". Reszta może gdybać.
Cytat:
Napisane przez a kuku Pokaż wiadomość

a jeżeli ta dziewczyna ma traume (taką, o której wspominałeś wcześniej, taką która sprawia,że 2 raz tak nie postąpi) bo odeszła też się może na 100% wypowiadać?

Poza tym niektórzy oceniają stan obecny. Gdybyśmy mieli ciągle wyznawać zasadę "nigdy nie mów nigdy" musielibyśmy przestać analizować sytuacje i stalibyśmy się płytcy.

dlatego i wyjaśnienia jw. Ale jedno ci powiem a propos foki, a może raczej zwierząt. Zauważyłaś, że one nie mają dylematów w sprawach samiczo-samczych? Nie ma feministek, nie ma facetów leżących z gazetą na kanapie, wiadomo kto karmi, kto zdobywa pożywienie, kto broni, a jak się trafi dosłowny truteń lub królowa, to właśnie tak ma być i też mają dla siebie przewidziane role. Tylko człowiek sobie życie komplikuje i jeszcze twierdzi, że wie lepiej.

w przyrodzie też są wyjątki

jak zadowolona po winie, to ... Klawiatura. One tak mają.

tu rzeczywiście masz rację

nie jestem zbyt mocny w te klocki, ale tryb przypuszczający zawsze kojarzył mi się z niepewnością ogarniającą mówiącego. Jeśli ktoś podobnie jak ty twierdzi coś stanowczo i jest pewny, to raczej nie przypuszcza, czyż nie? Ale humaniści to osobna rasa więc nie będę się spierał z ich teoriami chociaż jak dla mnie, to użyłaś trybu oznajmującego. samo użycie słowa "bym" chyba jednak nie wystarczy?
wystarczy

przyszło! Tyle tylko, że fakt, iż dziś stać cię na utrzymanie dziecka nie oznacza, że za rok nie znajdziesz się w skrajnej nędzy. Wiedział to już heraklit: "panta rhei kai ouden menei".
Facet, który zdradza też najprawdopodobniej stojąc na ślubnym kobiercu nie zakładał zdrady, ani rozwodu. Razem ze swoją facetką uważali, "że potrafią ułożyć sobie życie zgodnie ze swoimi zasadami". Byli tak samo pewni siebie jak ty teraz.

o to mi chodziło. Swojej sytuacji finansowej pewna być nie może, ale swoich przekonań tak.

Stary 2011-05-09, 10:18   #407
k_ga
Raczkowanie

Cytat:
Myślałam,że to oczywiste, że użyłam przenośni. W jaki sposób on się nią opiekuje i pomaga? Rozumiem,że finansowo?

Nie wiem czy się dobrze zrozumiałyśmy. Moje oceny wynikały z próby niektórych osób "uwznioślenia" tej sytuacji.

Nie oceniam takich kobiet negatywnie. Rozumiem,że woli to robić niż pracować w warzywniaku za 1000 zł. Niestety tak tu się żyje, to jej wybór.
Tej sytuacji nie ma co "uwznioslac" i ja sama to tez mowie. Kurest*o to kurest*o i juz.

Nie wiedzialam, ze uzylas przenosni, bo jakos ze ta opinia dotyczy w szczegolnosci rowniez mnie, poczulam sie ta opinia bezposrednio dotknieta, osmieszona i upokorzona jakbym nie miala w glowie nic poza garscia klakow,a moim zyciowym celem bylo skompletowanie kosmetyczki.

Nie neguje tego co piszesz, kazdy moze miec swoje zdanie, ale przyznaj- za 1000zl nie da sie zyc. Oplacic mieszkanie i "zdychac".

A Kuku odnosi sie do "wznioslych" sytuacji, by udowodnic zebranym, ze nie wszystko jest "czarno- biale". Mysle, ze gdyby ludzie napisali, ze czesciowo ma racje (bo ma, skoro potrafi jej dowiesc, chocby za pomoca wlasnie tych wznioslych opowiesci), to ta rozmowa bylaby znacznie bardziej krotka, sensowna i na temat. Ale wiekszosc woli isc w zaparte i sie wykłocac, ktore z nich ma racje, isc w zaparte i starac sie to publicznie udowodnic.

O ile A kuku moim zdaniem, poprzez te przyklady, doszedl juz do granicy "przesady", o tyle zaraz pewnie pojawia sie osoby, ktore beda mi pisac zebym zostawila sponsora, poszla do tego wazywniaka i zyla caly miesiac na parowkach i kefirze. Da sie? A no pewnie sie da. Tylko, ze to tez juz przesada bedzie.

Odpowiedz na to pytanie, jest juz w pierwszym poscie tego watku.

Edytowane przez k_ga
Czas edycji: 2011-05-09 o 10:40
Stary 2011-05-09, 10:30   #408
A kuku
BAN stały

Cytat:
a jeżeli ta dziewczyna ma traume (taką, o której wspominałeś wcześniej, taką która sprawia,że 2 raz tak nie postąpi) bo odeszła też się może na 100% wypowiadać?
Nie może mieć 100% pewności, ale ona wie o tym lepiej niż te, które na 100% się wypowiadają.

Cytat:
Poza tym niektórzy oceniają stan obecny. Gdybyśmy mieli ciągle wyznawać zasadę "nigdy nie mów nigdy" musielibyśmy przestać analizować sytuacje i stalibyśmy się płytcy.
Nie! Wystarczy, gdy to "nigdy" złagodzimy czymś w rodzaju: "na dzień dzisiejszy tak uważam; chyba; najprawdopodobniej; itp.".

Cytat:
w przyrodzie też są wyjątki
No to poproszę o parę "przyrodniczych dylematów moralnych".

Cytat:
tu rzeczywiście masz rację
Jak zawsze.

Cytat:
wystarczy
Skoro tak twierdzisz.

Cytat:
o to mi chodziło. Swojej sytuacji finansowej pewna być nie może, ale swoich przekonań tak.
Swoich przekonań tak, ale swego zachowania nie.
Stary 2011-05-09, 10:31   #409
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Najlepiej moralnosci ucza Ci, ktorzy od najmlodszych lat mieli wszystko od rodziny, utrzymanie nawet w okresie studiow, albo nawet dluzej. Ja tez bym mogla mowic wiele rzeczy i pouczac jakbym miala tylek podcierany do dnia dzisiejszego przez rodzicow i wiedziec, ze co by nie bylo to zawsze mam sie do kogo zwrocic. Tylko, ze nie kazdy ma z gorki i niektorzy od wczesnych lat musza liczyc sami na siebie, choc to wcale nie jest latwe.

A potem przyjdzie byle zarozumialec, czy pseudo znawca zycia i moralnosci, bedzie pouczac i dyrdymaly pisac, ze on/a by nigdy tego i tamtego nie zrobil. Moze i nie, ale drazni mnie ciemnota niektorych ludzi, tych polskich pseudo katolikow, ktorzy wypowiadaja sie z taka pewnoscia, krytycyzmem o ludziach i sytuacjach w ktorych nigdy nie byli. Najchetniej by napietnowali wszystkich, ktorzy nie pasuja do ich wyobrazenia prawowitego obywatela.

I nie odsylajcie ludzi do Mopsu. No faktycznie- kobieta, korzystajaca z lichej pomocy Mopsu bedzie duzo bardziej szczesliwa, niz majaca uklad z jednym mezczyzna w ktorym ma wsparcie nie tylko materialne, a i dobre pieniadze. Jestesmy tylko ludzmi, chcemy zyc dobrze. Swiatem rzadzi pieniadz, a te Wasze wzniosle, wyzsze wartosci juz sa tylko wywolywane na papierze i na pokaz przed ludzmi.

Jakiz ten kraj bylby piekny gdyby poza monitorem ludzie byliby tacy jak Wy wszyscy tutaj. Tylko hmm...dlaczego tak nie jest? Bo to co sie znajduje tutaj to obluda. Zycie jest inne i Wy tez bywacie inni od tego co sami tutaj wypisujecie.

Przekrzykujecie sie tu roznymi argumentami. Jedne maja sens, a drugie nie, ale tak bardzo staracie sie tu dowiesc swoich racji, ze niektore wypowiedzi sa juz jak dla mnie do przesady zaklamane.Gdybanie w nieskonczonosc.

Teraz zgno*a mnie wszyscy i beda pisac o tym jak daleko to oni doszli, majac tez trudna sytuacje finansowa itp., ale nie chodzi o to zeby nawzajem tu sobie dopiekac i sie wywyzszac. Przyjmijcie do swiadomosci, ze niektorzy musza sobie radzic w pojedynke juz od wczesnych lat i moze potrzebuja wsparcia tak finansowego jak i emocjonalnego, ktorego nie maja w rodzinie. No chyba, ze Mops rowniez to zapewni...

Zawsze sa jakies powody tego, ze dziewczyny decyduja sie na sponsoring i jak sadze u wiekszosci z nich nie jest to chec zapewnienia sobie "drogiego tuszu do rzes".
Sa plytkie kobiety, ktore pojda do lozka z kilkoma pod rzad (ja chodze z jednym), albo i nawet na godziny beda sobie "usluge" liczyc, ale jak plytkim trzeba byc, zeby uwazac, ze kazda sponsorowana dziewczyna tryska radoscia w momencie gdy np. pierwszy raz rozklada nogi przed obcym facetem, bo ma swiadomosc tego, ze kupi sobie nowy fluid...?

Dorabiacie ideologie, do jakichs wymyslonych sytuacji typu "wdowa z piatka dzieci na utrzymaniu". Ja przeciez byloby chyba najlatwiej zrozumiec... A to co najbardziej popieprzone, czyli prostytucja mlodej, bezdzietnej singielki w ogole Was nie szokuje, nie zastanawia i sprowadzacie to najprostszych powodek.

Mysle, ze kazda kobieta juz nawet bedac dziewczynka, marzy o szczesliwym zyciu, znalezieniu odpowiedniego dla siebie meza i zalozeniu rodziny. I wydaje sie Wam, ze nagle w wieku lat nastu czy dwudziestu z taka latwoscia decyduje sie zniszczyc cale to wyobrazenie swojego pieknego i nieskalenego kurest*em zycia na rzecz drozszych kosmetykow? Naprawde tak sie Wam wydaje? to gratuluje.

Czesc ludzi tutaj, to zwykle "francuskie pieski", ktore kundla puszczonego w teren bez opieki nie zrozumieja, a tylko szczekac beda i patrzec zeby sobie o niego futerka nie przybrudzic.

No ale przeciez zaden z Was nie przyzna sie do tego, ze taki jest. Bo o ile ja, chociaz wirtualnie moge o sobie bez ogrodek napisac, ze sie puszczam, o tyle Wam przez gardlo (lub moze raczej klawiature) by nie przeszlo sie przyznac, ze "wyzej sr*cie niz du*e macie".
Ale to nie był atak na Ciebie. Mój argument z tuszem miał yć troche żartobliwy a troche ilustrować sytuację. Ekskluzywny tusz to symbol wyższego statusu niż zapomoga z MOPS-u.
To były argumenty do osób, które zaatakowały osoby zapewniające,że nie zdecydowałyby się na takie życie. Chyba mają prawo?!

A matka z 5 dzieci to swego rodzaju dramat, bezsilność - u Ciebie jej nie ma. Masz tylko siebie na utrzymaniu, dałabyś radę, tyle,że skromnie.

Tyle,że ty sama piszesz,że nie jesteś szczęśliwa i to jest problem.

Rozumiem o co Ci chodzi. To jest Polska. Każdy chce czegoś od życia a nie tylko przezyć od 1 do 1-go.
Może po prostu odkładaj pieniądze jakie dostajesz i rozkręć potem jakiś interes.

Wiem,że tego nie chcesz słuchac, ale wiele osób też ma ciężką sytuację i nie możesz twierdzić,że Cię nie rozumieją,że też by tak postąpili. Ty dokonałaś swojego wyboru, oni swojego
Stary 2011-05-09, 10:34   #410
A kuku
BAN stały

Cytat:
A Kuku odnosi sie do "wznioslych" sytuacji, by udowodnic zebranym, ze nie wszystko jest "czarno- biale". Mysle, ze gdyby ludzie napisali, ze czesciowo ma racje (bo ma, skoro potrafi jej dowiesc, chocby za pomoca wlasnie tych wznioslych opowiesci), to ta rozmowa bylaby znacznie bardziej krotsza, sensowna i na temat. Ale wiekszosc woli isc w zaparte i sie wykłocac, ktore z nich ma racje, isc w zaparte i starac sie to publicznie udowodnic.
Bardzo dobrze odczytałaś intencje A kuku, bo A kuku "uwzniośla" temat w celu wytłumaczenia pewnych kwestii tym, którzy nie chcą przyjąć żadnych tłumaczeń i uważają, że oni nigdy, przenigdy, w życiu Leona. Oby tylko nie musieli nigdy dokonywać takich rzeczywistych wyborów, bo nie dość, że będą mieli kaca po ich dokonaniu, to jeszcze kac będzie podwójny, bo będą musieli A kuku przyznać rację. A to dla niektórych byłoby chyba gorsze od posiadania sponsora.
Stary 2011-05-09, 10:38   #411
k_ga
Raczkowanie

Cytat:
Ale to nie był atak na Ciebie.
Ja rowniez Ciebie nie atakuje. Do Ciebie byl tylko poczatek posta.

Cytat:
A matka z 5 dzieci to swego rodzaju dramat, bezsilność - u Ciebie jej nie ma. Masz tylko siebie na utrzymaniu, dałabyś radę, tyle,że skromnie.
Kefir i parowki.

Cytat:
Może po prostu odkładaj pieniądze jakie dostajesz i rozkręć potem jakiś interes.
To jest pomysl i to nawet bardzo dobry, ale ja jestem zwykla, przecietna dziewczyna, bez szczegolnych uzdolnien i sily przebicia, wiec szanse na wlasna dzialalnosc mam aktualnie raczej niewielkie.
Stary 2011-05-09, 10:51   #412
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Nie! Wystarczy, gdy to "nigdy" złagodzimy czymś w rodzaju: "na dzień dzisiejszy tak uważam; chyba; najprawdopodobniej; itp.".

To jest oczywiste, ale wiesz czemu tak nie robimy, albo nie dodajemy w kółko według mnie, ja tak uważam? Powód jest błahy EKONOMIZACJA JĘZYKA.

No to poproszę o parę "przyrodniczych dylematów moralnych".

Np po śmierci lwa, przywódcy stada nowy Król Lew zagryza dotychczasowe jego dzieci .Niektóre tygrysice,żeby do tego nie dopuścić udają ruję,żeby zająć partnera. Można powiedzieć, że stają się dziwkami aby ich małe przeżyły
Być może to instynkt, ale uważam,że ludzie też się nim kierują.

Jak zawsze.
Prawie zawsze (nie byłabym 100%) kobietą, gdybym tak od razu odpuściła

Skoro tak twierdzisz.
Tak, tu ja mam rację

Swoich przekonań tak, ale swego zachowania nie.

Chyba, że przekonania determinują nasze zachowanie

---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:40 ----------

Cytat:
Ja rowniez Ciebie nie atakuje. Do Ciebie byl tylko poczatek posta.

Kefir i parowki.

To jest pomysl i to nawet bardzo dobry, ale ja jestem zwykla, przecietna dziewczyna, bez szczegolnych uzdolnien i sily przebicia, wiec szanse na wlasna dzialalnosc mam aktualnie raczej niewielkie.
Jakbyś z parówek zrezygnowała to mogłabyś 20 zł msc odłożyć
Możesz otworzyć zakład fryzjerski, kosmetyczny.
Stary 2011-05-09, 10:59   #413
A kuku
BAN stały

Cytat:
To jest oczywiste, ale wiesz czemu tak nie robimy, albo nie dodajemy w kółko według mnie, ja tak uważam? Powód jest błahy EKONOMIZACJA JĘZYKA.
No przecież już pisałem, że humaniści są w stanie do wszystkiego dorobić teorię. Tylko czy taka EKONOMIZACJA JĘZYKA nie prowadzi do tego, że się przestajemy rozumieć?

Cytat:
Np po śmierci lwa, przywódcy stada nowy Król Lew zagryza dotychczasowe jego dzieci.
To naturalne działanie nie dylemat. Po co tracić energię na ochronę, obronę i wykarmienie nie swoich genów? Niejeden facet żeniąc się z dzieciatą rozwódką najchętniej zrobiłby to samo.

Cytat:
Niektóre tygrysice,żeby do tego nie dopuścić udają ruję,żeby zająć partnera. Można powiedzieć, że stają się dziwkami aby ich małe przeżyły
Można tylko czy to z pewnością dylemat, a nie instynkt macierzyński?

Cytat:
Być może to instynkt, ale uważam,że ludzie też się nim kierują.
Kierują, ale się do tego nie przyznają, bo przecież są ludźmi, a to podobno zobowiązuje. Posiadają wartości, kodeksy, zasady, a w sytuacji bez wyjścia stają się kanibalami.

Cytat:
Prawie zawsze (nie byłabym 100%) kobietą, gdybym tak od razu odpuściła
Nie byłabyś!

Cytat:
Tak, tu ja mam rację
A niech Ci ten jeden raz będzie! Chociaż być może pod względem formalnym masz rację, to z punktu widzenia logiki jest to bez sensu, aby mówić coś z pewnością w trybie ... przypuszczającym.

Cytat:
Chyba, że przekonania determinują nasze zachowanie
Przekonania determinują nasze zachowanie do czasu, gdy ... nie zachowamy się inaczej niż byliśmy przekonani.
Stary 2011-05-09, 11:10   #414
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
No przecież już pisałem, że humaniści są w stanie do wszystkiego dorobić teorię. Tylko czy taka EKONOMIZACJA JĘZYKA nie prowadzi do tego, że się przestajemy rozumieć?
Cytat:

Nie. To wszystko jest między słowami i należy przyjmować jako oczywiste

To naturalne działanie nie dylemat. Po co tracić energię na ochronę, obronę i wykarmienie nie swoich genów? Niejeden facet żeniąc się z dzieciatą rozwódką najchętniej zrobiłby to samo.

Tyle,że to nie norma. Niektórzy akceptują a to znaczy,że mieli dylemat i odjęli decyzję

Można tylko czy to z pewnością dylemat, a nie instynkt macierzyński?

Być może

Kierują, ale się do tego nie przyznają, bo przecież są ludźmi, a to podobno zobowiązuje. Posiadają wartości, kodeksy, zasady, a w sytuacji bez wyjścia stają się kanibalami.

ale też są tacy, którzy okazują się ludzcy w sytuacjach ekstremalnych

Nie byłabyś!

A niech Ci ten jeden raz będzie! Chociaż być może pod względem formalnym masz rację, to z punktu widzenia logiki jest to bez sensu, aby mówić coś z pewnością w trybie ... przypuszczającym.

Oj tam, oj tam

Przekonania determinują nasze zachowanie do czasu, gdy ... nie zachowamy się inaczej niż byliśmy przekonani.

lub gdy do końca będziemy według naszych przekonań postępować
Stary 2011-05-09, 11:24   #415
k_ga
Raczkowanie

http://demotywatory.pl/3051225/Spokojniej
Stary 2011-05-09, 11:26   #416
A kuku
BAN stały

Cytat:
Nie. To wszystko jest między słowami i należy przyjmować jako oczywiste
Tak to tylko kobiety potrafią. Przeczytać coś czego facet nie napisał. Usłyszeć słowa, których nie wypowiedział. Zobaczyć, czego nie zrobił. To nie ekonomizacja tylko zakochanie.

Cytat:
Tyle,że to nie norma. Niektórzy akceptują a to znaczy,że mieli dylemat i odjęli decyzję

Ludzie tak, bo nie mają wyjścia z punktu widzenia prawa. Lwy nie, bo nie znają innych praw jak prawa natury.

Cytat:
ale też są tacy, którzy okazują się ludzcy w sytuacjach ekstremalnych

Fakt! Nie każdy zabija i zjada. Niektórzy zjadają tylko tych, co sami umarli.

Cytat:
lub gdy do końca będziemy według naszych przekonań postępować
Ładne uzupełnienie.
Stary 2011-05-09, 14:13   #417
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
za✂✂✂iste!

---------- Dopisano o 14:13 ---------- Poprzedni post napisano o 14:05 ----------

Cytat:
Tak to tylko kobiety potrafią. Przeczytać coś czego facet nie napisał. Usłyszeć słowa, których nie wypowiedział. Zobaczyć, czego nie zrobił. To nie ekonomizacja tylko zakochanie.

Odwracasz kota ogonem

Ludzie tak, bo nie mają wyjścia z punktu widzenia prawa. Lwy nie, bo nie znają innych praw jak prawa natury.

Ach ten imperaty w moralny niektórzy bez niego też potrafią być honorowi, tak po prostu w zgodzie z własnym sumieniem a nie ze strachu przed karą.

Fakt! Nie każdy zabija i zjada. Niektórzy zjadają tylko tych, co sami umarli.

A niektórzy sami dają się zjeść dobrowolnie (patrz Kanibal z Edynburga )

Ładne uzupełnienie.
Stary 2011-05-09, 14:33   #418
A kuku
BAN stały

Cytat:
Odwracasz kota ogonem
Chyba kotkę kitą. A to nie Ty napisałaś?

Cytat:
To wszystko jest między słowami i należy przyjmować jako oczywiste
Dla mnie między słowami to są spacje. Ale ja nie humanista, ani kobieta.

Cytat:
Asiu! Ja Ci wierzę, że jesteś 100% kobietą. Naprawdę.

Cytat:
Ach ten imperaty w moralny niektórzy bez niego też potrafią być honorowi, tak po prostu w zgodzie z własnym sumieniem a nie ze strachu przed karą.
Ale niektórzy tylko dopóty, dopóki mają co jeść.

Cytat:
A niektórzy sami dają się zjeść dobrowolnie (patrz Kanibal z Edynburga )
Wracamy do relacji sprawca ofiara?
Stary 2011-05-09, 16:14   #419
Elfir
Zakorzenienie

Nie byłam nigdy w sytuacji skrajnego głodowania i nie sądzę bym w XXI wieku, w Europie się w niej znalazła. Dlatego kategorycznie wykluczam puszczanie się za pieniądze w moim przypadku.

BTW. Czasem pracuję z bezdomnymi i wiem, że jak się chce, to można się odbić od dna z zachowaniem szacunku wobec siebie.

T.Pratchett
Stary 2011-05-09, 16:20   #420
A kuku
BAN stały

Cytat:
Nie byłam nigdy w sytuacji skrajnego głodowania i nie sądzę bym w XXI wieku, w Europie się w niej znalazła. Dlatego kategorycznie wykluczam puszczanie się za pieniądze w moim przypadku.

BTW. Czasem pracuję z bezdomnymi i wiem, że jak się chce, to można się odbić od dna z zachowaniem szacunku wobec siebie.
Żeby się odbić od dna, to trzeba najpierw się na tym dnie znaleźć. Czy Ci którzy się tam znaleźli nie mówili przypadkiem wcześniej: "Nigdy"?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości