mamusie listopad/grudzień 2011 - Strona 88 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-09, 14:56   #2611
dygotka8
Zakorzenienie

Dot.: mamusie listopad/grudzień 2011

ja to potrafię cały dzień podjadać więc nawet nie jestem w stanie policzyć ile posiłków zjadam,choć dzisiaj to ilościowo mało zjadłam póki co.póki co to się cieszę,że jeszcze nie przytyłam

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 15:01   #2612
Messuah
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

a ja miałam miseczke B a zaczyna mi sie robić C i to całkiem nie małe i wcale sie nie obraże jakby tak już miało pozostać na zawsze

mnie dopadaja mdłosci nocne, dzisiaj dwa razy w nocy tulilam kibelek, rano wstaje nieprzytomna za to caly dzien sie dobrze czuje, dziwne

wlasnie wcinam kiełbase
Messuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 15:06   #2613
muffinka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Myszeczka86 Pokaż wiadomość
Witam się Ja pierwsza po wizycie.
Na wizycie było fajnie jest maluszek.
Mały juz ma ponad 3 cm, i według OM mam dzis 10t2d a według USG 10t 1d także wszystko pięknie rośnie , bardzo sie cieszę
Mocz mi wyszedł nie za ciekawie , ale z tym że ja mam problemy z utrzymaniem ciazy nie bede narazie nic brac dopiero pózniej w II trymestrze jakby co.

Poprosiłam o fotkę noi dostałam hihii
oto Moje maleństwo

Załącznik 3949281
Gratuluje, ze dzidzia zdrowa i trzymam kciuki, zeby wyniki ci sie polepszyly
Zdjecie slodkie, powiedz tylko czy dobrze widze, ze wyzej to glowka i raczke widac, a nizej nozki? Moj szkrab na ostatnim usg lezal do gory nogami

Cytat:
Napisane przez Messuah Pokaż wiadomość
a ja miałam miseczke B a zaczyna mi sie robić C i to całkiem nie małe i wcale sie nie obraże jakby tak już miało pozostać na zawsze

mnie dopadaja mdłosci nocne, dzisiaj dwa razy w nocy tulilam kibelek, rano wstaje nieprzytomna za to caly dzien sie dobrze czuje, dziwne

wlasnie wcinam kiełbase
A u mnie nic sie nie ruszylo, no moze troche: z malego B, do troche pelniejszego B, ale to chyba tylko ja widze. A myslalam, ze chociaz w ciazy zobacze jak to jest miec troche biustu

Zrobilam sobie koktajl z kefiru i winogron, mmm.... pychotaaaa

"I ślubuję Ci...''

moje hobby- xxx
muffinka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 15:12   #2614
dygotka8
Zakorzenienie

Cytat:

wlasnie wcinam kiełbase
wspólczuje wieczornych ekscesów..
ja miewam nudności wieczorne i nocne i calodniowe czasem,dlatego dobzre,że nie chodzę do pracy aktualnie

mi też piersi powiększyły się......

dygotka8 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 15:30   #2615
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość
Zdjecie slodkie, powiedz tylko czy dobrze widze, ze wyzej to glowka i raczke widac, a nizej nozki? Moj szkrab na ostatnim usg lezal do gory nogami

A u mnie nic sie nie ruszylo, no moze troche: z malego B, do troche pelniejszego B, ale to chyba tylko ja widze. A myslalam, ze chociaz w ciazy zobacze jak to jest miec troche biustu

Tak dokładnie tak jak piszesz

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

wymarzona osiagnięta 58 a nawet mniej 55,500
Myszeczka86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 15:37   #2616
Tincia
Wtajemniczenie

Myszeczko- maleńtwo słodkie Moje tak ładnie nie chce pozować do zdjęć hehe.

I mam pytanie z innej beczki. Posiadacie może nawilżacze powietrza? Albo zamierzacie kupić przed narodzeniem dzidzi? My chcemy, bo podobno lepiej się śpi i wiadomo oczyszcza powietrze itd. ale nie chce kupić badziewia jakiegoś :/ i nie możemy się zdecydować.

szczęśliwa mamusia od
4 listopada 2011

Edytowane przez Tincia
Czas edycji: 2011-05-09 o 15:39
Tincia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 15:45   #2617
kkkasikkk
Rozeznanie

GG do kkkasikkk

Cytat:
U Mnie też juz na plusie tyle ale też u Mnie poszło w biust z A na C hihii
Ja sie tam cieszę , nie ma co ważniejsze dziecko a z waga sie po urodzeniu powalczy
Ja nosiłam C, teraz już się w D nie mieszczę. Ale jakoś nie mam odwagi kupić E Kupiłam takie super mięciutkie koronkowe D ... i tak wielkie Nawet TŻ chce żeby wróciły moje poprzednie... te teraźniejsze go przerażają

http://babystrology.com/tickers/baby...11&babycount=1

kkkasikkk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 15:52   #2618
kasiowa4
Raczkowanie

Cytat:
Kupiłam sobie w kiosku dwie gazetki dla kobiet w ciąży ale tam mnóstwo gadzetów reklamują dla bejbika

http://motherhood.pl/produkt/kojec-motherhood.html zastanawiam się nad taką poduszka dla kobiet w ciaży w kształcie litery C

Właśnie ostatnio oglądałam film z Jennifer Lopez "Plan B" i ona właśnie miała tam podobną poduszkę i strasznie mi się zamarzyło żeby taką mieć. Strasznie się kręcę w nocy bo mi niewygodnie chociaż brzusio urósł minimalnie i najchętniej to bym męża jeszcze z łóżka wyrzuciła

Ostatnio tak mi jakoś dziwnie, przeszły mi te straszne nudności i wymioty. Zgaga mi tylko dokucza ale ją to zawsze miałam więc to jakby nie objaw. I teraz mam takie dziwne odczucia że może coś jest nie tak że tak dobrze się czuję. Mam nadzieje że to tylko moje wymysły, zresztą za 3 dni mam wizytę więc się zobaczy

Pozdrawiam Was wszystkie kochane
Miłego dnia

kasiowa4 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 15:56   #2619
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kkkasikkk Pokaż wiadomość
Ja nosiłam C, teraz już się w D nie mieszczę. Ale jakoś nie mam odwagi kupić E Kupiłam takie super mięciutkie koronkowe D ... i tak wielkie Nawet TŻ chce żeby wróciły moje poprzednie... te teraźniejsze go przerażają

Mój TZ zaś mówi że wracają do normalności bo ja przed ciązą sie odchudzałam i mi dużo spadły. I tak najbardziej to właśnie w ciązy mu sie podobały bo właśnie były takie duze że chyba dobre D było .
Ja dzis ciężaróweczke widziałam i szczerze to brzuch duży a cycusie miała małe, i to tak jakos dziwnie wyglądało.

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-05-09, 15:58   #2620
kropeczka27
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Tincia Pokaż wiadomość
Kurcze, ja tez jestem alergiczka, przechodzę koszmar od 3 miechów, bo mam atopowe zap skóry, a sterydy bylo trza odstawic. A zaraz dojdą PYŁKI! I tu ciekawostka, ostatnio rozmawialam z moja gin na temat alergii i powiedziała, że kropli do nosa w ŻADNYM WYPADKU!!! Do oczu też, no chyba, że jakiś świetlik
(w sensie, że przepłucze, ale nie leczy) ;/ Teraz w II trymestrze, zrobilam sobie krem z mala dawka sterydu, ale mało co daje. No ale do swojego silnego nie wrócę przez całą ciąże...
Lepiej porozmawiaj ze swoim lekarzem,
Dziewczyny Wy się nie stresujcie kroplami do nosa na alergię, ja mam silną astmę i jestem na sterydach wziewnych i lekach silnie rozszerzających oskrzela! To jest dopiero zestaw! Ale jak trzeba brac to trzeba,nasza nieleczona choroba bardziej zaszkodzi maluszkowi niż regularna mała dawka leku. Ja aż się boje jak się robi coraz cieplej i pylenie sie zaczyna,na wile rzeczy jestem uczulona,głónie pyłki. I jak żyję 28 lat jeszcze nawet jednego roku nie przeżyłam bez ataku astmy, który trzeba przerwać w szpitalu lub silnymi zastrzykami typu Dexaven,Hydrocortizon...a le nastawiam się, że będzie dobrze i przetrwamy z Maluszkiem to lato
kropeczka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 16:02   #2621
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:

I mam pytanie z innej beczki. Posiadacie może nawilżacze powietrza? Albo zamierzacie kupić przed narodzeniem dzidzi? My chcemy, bo podobno lepiej się śpi i wiadomo oczyszcza powietrze itd. ale nie chce kupić badziewia jakiegoś :/ i nie możemy się zdecydować.

Ja jakiego takiego nie mam nawilżacza, ale jak juz mam jakoś suche powietrze to wieszam na grzejniku nawilżacz taki z woda.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Cytat:
Napisane przez dygotka8 Pokaż wiadomość
ja to potrafię cały dzień podjadać więc nawet nie jestem w stanie policzyć ile posiłków zjadam,choć dzisiaj to ilościowo mało zjadłam póki co.póki co to się cieszę,że jeszcze nie przytyłam

Ja tez cały dzien chodze i coś jem.
Ja właśnie jem zupke chinska bo tak mi sie jesc chciało a o 14stej jadłam pomidorową.

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-05-09, 16:08   #2622
marejta
Zadomowienie

Cytat:
No mam podobnie, zawsze nosiłam duże C małe D teraz ze wszystkich staników mieszczę sie tylko w dwa i to takie które kiedyś wylądowały na dnie szafy bo były za duże a teraz ledwie w nich się mieszczę, od jakiegoś czasu wybieram się na zakupy, żeby kupić jakieś nowe tż oczywiście zadowolony, chociaż się śmieje że jak tak dalej pójdzie to będziemy musieli w sypialni tv na suficie zamontować, bo przez biust nie będę widziała go

Wiktoria 3570, 58 cm
http://www.suwaczek.pl/cache/9f62d41b5c.png

Nie taki diabeł straszny jak go malują obrona zaliczona - Pani Magister
marejta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 16:09   #2623
Messuah
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!

Cytat:
Ja jakiego takiego nie mam nawilżacza, ale jak juz mam jakoś suche powietrze to wieszam na grzejniku nawilżacz taki z woda.

---------- Dopisano o 16:02 ---------- Poprzedni post napisano o 15:59 ----------

Ja tez cały dzien chodze i coś jem.
Ja właśnie jem zupke chinska bo tak mi sie jesc chciało a o 14stej jadłam pomidorową.
Ale mi smaka zrobiłaś na tą zupke chińską
Messuah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 16:13   #2624
Myszeczka86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez marejta Pokaż wiadomość
No mam podobnie, zawsze nosiłam duże C małe D teraz ze wszystkich staników mieszczę sie tylko w dwa i to takie które kiedyś wylądowały na dnie szafy bo były za duże a teraz ledwie w nich się mieszczę, od jakiegoś czasu wybieram się na zakupy, żeby kupić jakieś nowe tż oczywiście zadowolony, chociaż się śmieje że jak tak dalej pójdzie to będziemy musieli w sypialni tv na suficie zamontować, bo przez biust nie będę widziała go

Dobre hihiiii

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-05-09, 16:50   #2625
Ona231
Zadomowienie

Witam

janeczka7891 gratuluję i witam w naszym gronie

Myszeczko i było się tak denerwować, ale cieszę się z maluszkiem wszystko dobrze. Zdjęcie super

Za pozostałe wizyty trzymam mocno kciuki, ale wiem, że na pewno będzie dobrze

Cytat:
A co ja mam powiedzieć normalnie D a teraz nawet się nie przyznaję
Stary 2011-05-09, 16:51   #2626
Myszeczka86
Zakorzenienie

Ide z córcią na spacer do lasu
Kurde juz mnie głowa cos zaczyna ćmić, masakra

Juleczka 06.07.2007

Czas na walke
76
- .
70
62,400 20.04.2013

Stary 2011-05-09, 17:03   #2627
rojku
Rozeznanie

Hehe dziewczynki, ja za to mogłbym moje cyce oddać, bo miseczke mam FF i jak sie powiększyły, to poszły na G.

Czekam na więcej zdjęć, bo uwielbiam patrzeć na te nasze maleństwa. I oczywiście wiesci z wizyt tez mile widziane

Też w moczu mi wyszło, że mam bakterie, ale na razie miałam jakieś ziołowe tylko brać. Bardziej się martwię tym, że zaczynam kichać i moje gardło coś niebardzo mi się wydaje.
Stary 2011-05-09, 17:06   #2628
Ona231
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez rojku Pokaż wiadomość
Hehe dziewczynki, ja za to mogłbym moje cyce oddać, bo miseczke mam FF i jak sie powiększyły, to poszły na G.

Czekam na więcej zdjęć, bo uwielbiam patrzeć na te nasze maleństwa. I oczywiście wiesci z wizyt tez mile widziane

Też w moczu mi wyszło, że mam bakterie, ale na razie miałam jakieś ziołowe tylko brać. Bardziej się martwię tym, że zaczynam kichać i moje gardło coś niebardzo mi się wydaje.
A nie masz powtórzyć badania? Bo ja po lekach powtarzałam.
Na razie na chwilę leki pomogły ale zobaczymy przy kolejnym badaniu

Na wieści to chyba wszystkie czekamy

Rojku to sporo Ci przybyło
Stary 2011-05-09, 17:30   #2629
ggoraa
Zadomowienie

Cytat:

Wiesz co, ja sie nad tym zastanawialam z pierwszym dzieciaczkiem. Ale mieszkalam w szkocji a tam powietrze jest ciagle nawilzone hehe, wiec kupilismy filtr powietrza http://www.argos.co.uk/static/Produc...R+PURIFIER.htm . No i to bardzo oczyszcza powietrze- szczegolnie jak sie mieszka w miescie albo pod lasem, albo sie ma psa U nas chodzi 24h na dobe- oczywiscie jesli Filip mi go nie wylaczy.

ale w polsce jest znacznie suchsze powietrze, wiec moze nawilzacz jest lepszym rozwiazaniem.
Stary 2011-05-09, 17:34   #2630
lina84
Rozeznanie

Muszeczko-cudna dzidzia -ja zaraz bede się zbierać do gima i mam nadzieje że będzie oki.
A ja miseczke mam dalej mam D tak jak miałam -jedynie są bardziej obolałe i sutki wrażliwe ,ale za to brzuszek już widać powoli.
Ona231 miałam też bakterie w moczu i miałam brać uroner jutro bede miała wynik to zobaczymy czy coś pomogło

Edytowane przez lina84
Czas edycji: 2011-05-09 o 17:36
lina84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 17:44   #2631
kami5
Raczkowanie

Hej. Miałam trochę zaległości w czytaniu. Ja to chyba muszę sobie ręce przywiązać bo ciągle bym jadła. Połżnej podałam wagę 55kg ale ważę 1.5 mniej.
Tyle rzeczy bym zjadła, ale nie chce mi się gotować; teraz mam ochotę na barszcz czerwony z młodych buraczków i młode ziemniaczki.
Czy miewacie bóle pleców? bo mnie czasami bolą
Rojku to Ty się sporo nadzwigasz i może spróbuj pić sok żurawinowy. Mi bardzo smakuje
kami5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 18:03   #2632
Ona231
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kami5 Pokaż wiadomość
Hej. Miałam trochę zaległości w czytaniu. Ja to chyba muszę sobie ręce przywiązać bo ciągle bym jadła. Połżnej podałam wagę 55kg ale ważę 1.5 mniej.
Tyle rzeczy bym zjadła, ale nie chce mi się gotować; teraz mam ochotę na barszcz czerwony z młodych buraczków i młode ziemniaczki.
Rojku to Ty się sporo nadzwigasz i może spróbuj pić sok żurawinowy. Mi bardzo smakuje
Na początku tak, podobno to norma, mnie pomogły trochę ćwiczenia. Teraz też czasem bolą, ale jak długo siedzę. Ale pewnie potem będzie jeszcze gorzej, także warto coś robić, jak nie masz problemów z zapaleniem to pływać warto

Cytat:
Napisane przez lina84 Pokaż wiadomość
Muszeczko-cudna dzidzia -ja zaraz bede się zbierać do gima i mam nadzieje że będzie oki.
A ja miseczke mam dalej mam D tak jak miałam -jedynie są bardziej obolałe i sutki wrażliwe ,ale za to brzuszek już widać powoli.
Ona231 miałam też bakterie w moczu i miałam brać uroner jutro bede miała wynik to zobaczymy czy coś pomogło
Ja dostałam antybiotyk bo sporo leukocytów miałam, także głównie dlatego. Ale to niestety lubi wracać i trzeba uważać, podobno urinal też warto brać i witamina C też pomaga. Im więcej czytam, tym bardziej głupieję od tego Ale za wyniki trzymam
Stary 2011-05-09, 18:03   #2633
ania21_21
Zadomowienie

Witajcie mamusie
Witam nowe mamusie
Jestem przeszczęśliwa umówiłam się na wizytę 3d/4d w Polsce zaraz po przyjeździe rozwaliła mnie cena tylko 150 zł bez dvd a z płytą 200 od razu się umówiłam na 21 czerwca
Ja nosiłam przed ciążą 75DD a teraz ale teraz noszę ten sam rozmiar tylko koronkowy ale już się robi ciasne i będę musiała kupić 75E albo większy
Mi też wykryło bakterie w moczu ale jeszcze pisze że jest w normie lekarz kazał mi jeść dużo kwaśnego nie wiem dlaczego ale mi dwa razy nie trzeba powtarzać bo kapustę kiszoną bym mogła jeść tonami
Ja tak się martwiłam że mało przytyłam a co się okazało że od początku ciąży przytyłam 7 kg na gina wadze
Oczywiście cały dzień trzymałam kciuki za wszystkie dzisiejsze wizyty cały czas o was myślałam w pracy

Edytowane przez ania21_21
Czas edycji: 2011-05-09 o 18:05
ania21_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 18:08   #2634
Ona231
Zadomowienie

Aniu aż sprawdziłam ile u mnie kosztuję, ale cena podobno wszędzie chyba Ale u mnie to jeszcze tak daleko troszkę Ci zazdroszczę
Mnie też zalecał kwaśna dietę, więc i kapusta, ogórki kiszone zajadam się nimi

No i gdzie te nasze dziewczyny, bo my tu na szpilkach jak siedzimy
Stary 2011-05-09, 18:15   #2635
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:
Witam się Ja pierwsza po wizycie.
Na wizycie było fajnie jest maluszek.
Mały juz ma ponad 3 cm, i według OM mam dzis 10t2d a według USG 10t 1d także wszystko pięknie rośnie , bardzo sie cieszę
Mocz mi wyszedł nie za ciekawie , ale z tym że ja mam problemy z utrzymaniem ciazy nie bede narazie nic brac dopiero pózniej w II trymestrze jakby co.

Poprosiłam o fotkę noi dostałam hihii
oto Moje maleństwo

Załącznik 3949281

piękna fota .... gratuluje udanej wizyty

kolejna wizyta ---> 23.09 08:00 USG ----> 19.09 13:00

22t 4d - 422 gramy miłości
30t 1d - ?
witaminkaccc jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 18:16   #2636
ania21_21
Zadomowienie

Gosiaczek już poprawiłam
Myszeczka gratuluję wizyty maleństwo śliczne
Ona 231 hej dalej nie mam nawet twojego tp jak to się stało
Trochę z tym USG jestem wkurzona bo jakbym tydzień wcześniej była w Polsce to jeszcze bym się załapała na badania genetyczne są do 24 tyg a tak to nie, ale zobaczę maleńką

Edytowane przez ania21_21
Czas edycji: 2011-05-09 o 18:18
ania21_21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 18:18   #2637
witaminkaccc
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez muffinka90 Pokaż wiadomość

mam to samo... piersi staly sie ciut pelniejsze, choc luby twierdzi ze brodawki sa wielkie ale tez marzylam by chociaz w ciazy nacieszyc sie C a nie skromnym B

30t 1d - ?
Stary 2011-05-09, 18:22   #2638
Ona231
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ania21_21 Pokaż wiadomość
Gosiaczek już poprawiłam
Myszeczka gratuluję wizyty maleństwo śliczne
Ona 231 hej dalej nie mam nawet twojego tp jak to się stało
Trochę z tym USG jestem wkurzona bo jakbym tydzień wcześniej była w Polsce to jeszcze bym się załapała na badania genetyczne są do 24 tyg a tak to nie, ale zobaczę maleńką
Hm a może moje roztargnienie daje o sobie znać
tp podobno na 11.11.2011 lat 28

Aniu przynajmniej malutką zobaczysz, a 3d dłużej trwają to już radość wielka

witaminkaccc jeszcze nadrobią, nanosisz się

Edytowane przez Ona231
Czas edycji: 2011-05-09 o 18:23
Ona231 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 18:25   #2639
witaminkaccc
Zadomowienie

hehehehe.... takie wymarzone 75 C wystarczą za to luby chyba by mnie non stop w ciąży widział, choc, jak twierdzi, moje obecne są super

30t 1d - ?
Stary 2011-05-09, 18:27   #2640
rojku
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Ona231 Pokaż wiadomość
A nie masz powtórzyć badania? Bo ja po lekach powtarzałam.
Na razie na chwilę leki pomogły ale zobaczymy przy kolejnym badaniu

Na wieści to chyba wszystkie czekamy

Rojku to sporo Ci przybyło
No od sysków aż mnie plecy bolały na początku, ale się już przyzwyczaiłam. Co do badania mam powtórzyć przed kolejną wizytą. W momencie, kiedy mu pokazywałam wyniki, to bakterii nie było dużo i jakaś odmiana niegroźna.

Cytat:
Napisane przez kami5 Pokaż wiadomość
Hej. Miałam trochę zaległości w czytaniu. Ja to chyba muszę sobie ręce przywiązać bo ciągle bym jadła. Położnej podałam wagę 55kg ale ważę 1.5 mniej.
Soku nie piję, ale za to wcinam suszone żurawiny mniam

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości