|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 |
Raczkowanie
|
Dot.: Bezpieczne Firmy Czyli Nie Testowane Na Zwierzętach - część 2
Z tego co wiem to Avene jest pod Pierre Fabre, a ci są na czerwonej liście.
Nuxe, wyszukałam na innym forum, że do dziś nie wysłali odpowiedzi, choćby mailowej w kwesti testów, bo sama byłam zainteresowana tymi kosmetykami.
#1142 |
Zadomowienie
|
anna3101 - fajny post
![]() Od siebie dodam, że w carrefourze są ogromne płatki kukurydziane za jakieś 6zł, produkcja OBST S.A. (żółte opakowanie z płatkami i kukurydzą). Skład prosty jak budowa młotka: kaszka kukurydziana, cukier, sól, ekstrakt słodowy (jęczmienny). Kupić do tego rodzynki, suszone owoce, coś tam i mamy muesli na 3 miesiące ![]()
#1143 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a może wie ktoś co za firma stoi za kosmetykami z biedronki a a konkretnie kremami do stóp bo nie pisze kto to produkuje i nie wiem czy jest testowane ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1144 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Ale można popytać dziewczyny z wątku o kosmetykach z Biedronki - chyba taki był. Ale musiałyby nam wkleić kod kreskowy danego produktu. Wtedy można po kodzie kreskowym dojść do producenta ![]()
![]() |
#1145 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, pomożecie mi rozwiać pewną wątpliwość? Bo trochę się zagubiłam niestety...
Dzisiaj przyjrzałam się bliżej szamponowi z Alterry i żelowi pod prysznic Original Source, na opakowaniach jest napisane, że są to produkty wegańskie ale Alterra należy do Rossmanna, a Original Source do Cussons, obie te firmy testują, więc kupując nawet produkty, które niby są wegańskie i tak nabijamy kieszenie tym testującym? |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1147 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Idąc Twoim tokiem myślenia (nie neguję go, tylko chciałam zwrócić uwagę na coś, o czym tu kiedyś dyskutowałyśmy): kupując w Tesco nietestowane produkty dajemy zarobić testującemu Tesco (więc powinniśmy zrezygnować z zakupów w Tesco). Podobnie jest z Lidlem (nie wiem, jak z innymi supermarketami, bo tego chyba nikt nie sprawdzał) i w ogóle z kosmetykami nietestowanymi, mającymi testujących dystrybutorów (Alterra, jeśli dobrze pamiętam, produkowana jest przez jakąś firmę dla Rossmanna, a nie bezpośrednio przez Rosmanna). |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#1148 |
ma zielone pojęcie
|
Bezpośrednio przez Rossmanna...
#1149 |
Zadomowienie
|
sprawdziłam jak jest napisane na opakowaniu - wyprodukowano dla Dirk Rossmann, a pod spodem napisane jest: dystrybutor: Rossmann SDP sp. z o.o. ...
|
![]() ![]() |
![]() |
#1150 |
Raczkowanie
|
Ciężka sprawa z tymi dystrybutorami. Ja bardzo lubię Lidla i niestety robię tam zakupy bardzo często. W tej chwili jestem na etapie nie kupowania ich kosmetyków, mam nadzieję też, że nie będę kupować produktów żywnościowych produkowanych przez Lidla. Co innego marki, które po prostu są asortymentem, ale produkowane są przez inną firmę - tu nie widzę powodu, by tego nie robić. Inaczej nigdzie nie moglibyśmy robić zakupów, bo każdy market ma swoją markę i podejrzewam, że większość z nich testuje. Ale myślałam, że Alterra to jednak produkt Rossmanna i na razie nie patrzę nawet w ich stronę.
A ja dzisiaj trochę zaszalałam zakupowo ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A tak przy okazji, to się załamałam. Na dziale kosmetycznym stoi wielgachny regał z pastami i oczywiście wszystkie z naszych ulubionych koncernów. Z 20 różnych nazw to tam było spokojnie. I co z tego, jak to jeden pies ![]() Wracając do domu minęłam kobietę, która szła z psem. Kiedy ją mijałam, zaczęła go szarpać, krzyczeć na niego i bić smyczą ![]() ![]() ![]() ![]()
#1151 | |||
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#1152 |
Raczkowanie
|
HMMM, mam kolejne pytanie, albo znowu ślepa jakaś jestem
![]() Co do męskich dezodorantów (i ogólnie kosmetyków) bardzo fajne dezodoranty ma firma Miraculum, naprawdę spory wybór, każdy facet znajdzie coś dla siebie,trwałe, wiem bo wypróbowane na osobistym ![]()
#1153 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#1154 |
Zadomowienie
|
Chatul, podam kod z szamponu mandel&jojoba:
4 305615 084 176 Edit: a może chciałaś zdjęcie? jeśli tak, to jutro mogę je wkleić |
![]() ![]() |
![]() |
#1155 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Już tę stronę ktoś tutaj wcześniej podawał (jest boska!): http://www.gepir.pl/gepirclient/Stro...y_by_gtin.aspx Można po kodzie kreskowym sprawdzić kto jest producentem danego produktu ![]()
„Nowhere am I so desperately needed as among a shipload of illogical humans”. Spock („Star Trek”) Edytowane przez Chatul Czas edycji: 2011-05-09 o 22:12 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1156 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Właśnie przeglądam internet, żeby się dowiedzieć czegoś więcej o producencie Alterry i padają informacje, że to jest ten sam, co producent Alverde. Szczerze mówiąc to odżywki do włosów obu firm są podobne: mają wspólne cechy co do składów (np. alkohol), konsystencja jest bardzo podobna. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1157 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1158 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
BeBeauty dla Biedronki produkuje chyba Pharma CF wyczytane w necie sa to info, ale swego czasu Biedronka wydala katalog gdzie byly przedstawione te marki i ich producenci, ze niby to polskie produkty edit. coby było smieszniej wpisalam kod chusteczek do demakijazu z BeBeauty i wychodzi po kodzie ze wyprodukowal je HARPER HYGIENICS S.A.
Perełki cruelty - free - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=478181 Wygoogluj sobie "animal testing" - od razu przestawisz się na kupowanie towarów nie testowanych Edytowane przez Pani_Pusia Czas edycji: 2011-05-09 o 22:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1159 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Także może zrobimy listę która firma co produkuje dla Biedronki? ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1160 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() moglam sprawdzic tylko kod z chusteczek bo tylko to mam od nich
Perełki cruelty - free - https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=478181 Wygoogluj sobie "animal testing" - od razu przestawisz się na kupowanie towarów nie testowanych Edytowane przez Pani_Pusia Czas edycji: 2011-05-09 o 22:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1161 |
Raczkowanie
|
To ja zgłaszam, że żel micelarny jest Tołpy
![]()
#1162 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
ma zielone pojęcie
|
No to żel i krem do demakijażu już odpadają, bo to Torf (Tołpa)
![]()
#1164 |
Zakorzenienie
|
Pani Filifionko, rozumiem, że kremy 4 pór przypadły Ci do gustu?
![]() Polecam dezodorant w sztyfcie Aloe Ever Schield. Ma bardzo ktrótki skład (gdzieś go już pisałam, chyba na perełkach), delikatny zapach, nie podrażnia. Jest dość drogi (ok. 30 zł), ale połowę większy niż tradycyjny i wydajny. Nie jest to antyperspirant, więc nie blokuje wydzielania potu, jeśli się nie mylę żel aloesowy w składzie zabija bakterie na skórze i nie dopuszcza do pojawienia się przykrego zapachu. Używa go też mój tż, więc u mężczyzn też daje radę. Mam jeszcze dezodorant taki biały, kremowy z polleny malwy, nie mogę go polecić, chroni przed zapaszkiem mniej niż owocowy z tej firmy. Jeśli chodzi o mocniejszą ochronę (antyperspiranty) to jeszcze nie znalazłam żadnego, czaję się na Kaniona dla tż, jeśli zda egzamin to napiszę. |
![]() ![]() |
![]() |
#1165 |
Zadomowienie
|
Podmiot odpowiedzialny to jest podmiot, który wprowadza produkt na rynek (np. polski; choć nie wiem, czy nie jest tak, że może być jeden podmiot odpowiedzialny na całą UE; nie znam szczegółowych przepisów).
Pamiętam, że wg nowego rozporządzenia (tego, które ma w ogóle zakazywać testów na zwierzętach) do każdego kosmetyku musi być przypisany podany podmiot odpowiedzialny. Mylę, że musi być podmiot, który odpowiada za to, żeby kosmetyk nie był testowany na zwierzętach (to w przyszłości), a obecnie, że jest podany skład kosmetyku na opakowaniu, że kosmetyk jest prawidłowo oznaczony (po polsku), że wpisany na listę kosmetyków w Polsce (nie pamiętam, jak dokładnie to się nazywa) itp. Gdyby nie było podmiotu odpowiedzialnego, to zakaz testowania kosmetyków na zwierzętach nie miałby sensu, bo kogo wtedy pociągnąć do odpowiedzialności za przeprowadzenie testów niezgodnie z prawem? Jak widać (wystarczy przejrzeć opakowania kosmetyków) umieszczanie nazwy producentów nie jest obowiązkowe. Zamiast nich mamy więc wpisane podmioty odpowiedzialne (myślę, że tak to wygląda, bo z przepisów o kosmetykach czytałam tylko rozp. zakazujące przeprowadzania testów). |
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Wtajemniczenie
|
jutro jest promocja na produkty BeBeauty, mnie zainteresowalo serum do rak, wiec jutro pojde spisze kod i sprawdze.
#1167 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To niemozliwe, przeciez Alterra jest wlasna marka Rossmanna, a Alverde wlasna marka Drogerie Markt. Sprawdzilam wlasnie GEPIR mydla z Alverde i wyskoczylo mi dm-drogerie markt GmbH + Co. KG ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1168 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Tutaj można przejrzeć poszczególne kosmetyki. Obok zdjęć jest informacja, czy mają certyfikat: http://www.rossmann.de/qualitaetsmar...w/alterra.html Jednak to, że część kosmetyków nie ma BDIH, nie wyobrażam sobie, żeby z powodu tego, że są testowane na zwierzętach ![]() Napiszę, co mnie przekonało do Alterry. Mało jest w Polsce firm które mają certyfikaty (a certyfikaty międzynarodowe takie, jak BDIH, to już w ogóle...). Więc, o ile chcę wierzyć, że producenci nie okłamują nas w mailach, kiedy piszą, ze nie testują kosmetyków, to jednak zdecydowanie bardziej wiarygodnym źródłem jest dla mnie certyfikat BDIH. Tak więc, kiedy mam do wyboru kosmetyk na 100% cruelty free (a do tego w przystępnej cenie) i kosmetyk, w którego "uczciwość" wierzę tylko na podstawie maila od producenta, to wybieram ten pierwszy. ---------- Dopisano o 00:17 ---------- Poprzedni post napisano o 00:06 ---------- Na różnych forach. To nie są sprawdzone informacje, bo nie podpisał się pod ani Rossmann, ani DM, tylko użytkownicy pisali, co słyszeli. Kiedyś już chyba szukałam producenta Alverde i uważam, że to są informacje, do których przeciętnemu człowiekowi nie da się dojść (chyba, że ktoś pracuje w Rossmanie/DM na odpowiednich stanowiskach...). Domyślam się, że to są tajemnice handlowe i są dobrze chronione. Wiele innych sklepów też nie ogłasza się z tym, kto dla nich produkuje różne kosmetyki i nie tylko (choćby markety). Cytat:
Na tej stronie najprawdopodobniej nie pojawiają się nazwy producentów, tylko podmiotów odpowiedzialnych. A to nie jest to samo. Edytowane przez malgosia86 Czas edycji: 2011-05-09 o 23:20 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() DM oficjalnie oglasza, ze zadna z jego wlasnych marek nie jest testowana ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Raczkowanie
|
Uważam, że podzielenie kosmetyków z Biedronki jest słuszną inicjatywą. Po tej historii z "koszykiem Kaczyńskiego" dało się zauważyć ile osób tam kupuje. Sama tam kupowałam wkładki higieniczne, husteczki, peelingi, kremy, ale czułam, że są testowane, więc zrezygnowałam.
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:34.