![]() |
#91 |
BAN stały
|
Dot.: Sens kupowania soków dla dzieci...?
Wybierając cokolwiek do jedzenia trzeba się dobrze zastanowić. Mnie się oberwało za serki i jogurciki - tyle, że zazwyczaj sprawdzam dokładnie co tam można znaleźć. Owszem jest cukier, maltodekstryna czasami barwnik typu karmel lub sok buraczany, ale tego jest troszkę mniej niż w tzw. Firmowych produktach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#92 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
A co masz na myśli pod pojęciem "Firmowych produktów"? (Agacia, trafiło akurat na Twoje posty - nie piszę personalnie, tylko odnoszę się do treści postów, żeby nie było ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Zakorzenienie
|
Oczywiście ja tez nie krytykuję mam,które kupują dzieciom danonki,bakusie,czy inne tego typu.Pewnie,że lepsze to,niż np. batonik.
Jednak znam mamy,które kupują wspomniane danonki nałogowo,traktując je,jak ktoś wczesniej wspomniał-jako posiłek, temu jestem przeciwna akurat. Ja staram się kupowac jogurty,mniej cukru,niż w serkach homog. i mają pożyteczne bakterie ![]() A gotowe kaszki,to nawet dla mnie sa za słodkie(zwłąszcza bobo vita)-normalnie ulepek,a jeszcze jak się zrobi gęściejszą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Konto usunięte
|
Ja na tych skaldach to się kompletnie nie znam
![]() A jogurty naturalne jakie kupujecie ? na co zwracać uwagę ? ja sobie kupuje jogurty odtłuszczane ( ze względu na dietę ) ale dla dziecka to chyba nie najlepszy pomysł . |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#95 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wszelkie skrobie ,żelatyny itd nie są do niczego potrzebne,mleko w proszku w sumie tez nie
![]() |
![]() |
#96 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#97 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:47 ---------- Poprzedni post napisano o 20:41 ---------- Teraz szanujące się firmy już soków tak nie dosładzają. Za to słodzone są nektary - trzeba czytać co się kupuje. Każdy nektar to zagęszczony sok plus woda (wiadomo, najpierw robią z owoców koncentrat, potem rozcieńczają - standard), oraz cukier. ![]() A niektóre to już w ogóle wypas, nie dość, że woda, cukier, to jeszcze aromat owocowy (... wie po co), np. nektar jabłko antonówka z biedronki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#98 |
Konto usunięte
|
Odczep się od antonówki, jedyny sok, jaki mi smakuje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
kobieta za ladą
|
macie czas na czytanie wszystkich etykiet ??
![]() |
#100 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;26840408]Odczep się od antonówki, jedyny sok, jaki mi smakuje
![]() ![]() Tylko, że to nie sok. ![]() Mnie też smakuje. ![]() ---------- Dopisano o 21:12 ---------- Poprzedni post napisano o 21:11 ---------- A kto każe czytać wszystkie? Czytamy te, które nas interesują. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#101 |
kobieta za ladą
|
kropka ja jestem na etapie wchodze do sklepu i jak mam jogurt ser mleko czy mięso wpadam i wypadam
zazwyczaj robie z julka zakupy nie da rady stanąc i czytać ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#102 |
Zakorzenienie
|
nooo
![]() przeciez to zajmuje kilkanascie sekund ![]()
![]() |
#103 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#104 |
BAN stały
|
Ja przeglądam skład nowych tzn. wcześniej nie kupowanych produktów, wiem czego tam nie powinno być, a co ewentualnie przejdzie i tyle
![]() A w ramach ciekawostek ostatnio widziałam mięso mielone w którym było 60% mięsa, a reszta to dodatki (nie mówię o wodzie i soli) takie jak np. skrobia kukurysziana czy soja ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#105 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak na marginesie - mój syn nie je ani jednego ani drugiego
![]() |
![]() |
#106 |
Zakorzenienie
|
A ja mam takie pytanie- kupując dzieciom produkty bez cukru, bez sztucznych składników itd. , czy tak samo kupujecie sobie? czy np. pozwalacie sobie na kupowanie jogurtów podobnych do jogobelli, coca-coli lub napojów udających soki, słodyczy itd.?
Pytam, bo ja np. nie należę do osób, które jakoś bardzo restrykcyjnie przestrzegają zasad zdrowego żywienia. Kupuję sobie czasem colę, pozwalam wypić szklankę czasem nawet mojemu sześciolatkowi. Uwielbiamy żelki, o czym pisałam wcześniej, nie gotuję kompotów, tylko kupuję sok 100%. Maluszek je chyba zdrowo, chociaż dostaje kaszkę nestle, czasem w ramach deseru sok, żadnych słodyczy, żadnych danonków. Dziś na próbę dostanie jogurt naturalny z dżemem robionym przez babcię, z jej owoców, to tak w ramach zamiany z kaszką lub owocami. No i zastanawiam się- jak bardzo znaczące jest to, co dajemy dzieciom, a czy ważniejsze nie jest, jak same jemy. Widzę czasem w parku- dziecko pije wodę, a mama colę. Jak długo tej mamie uda się tak poić to dziecko, skoro ono widzi, że ona nie pije zdrowej wody. Jeszcze dodam, że teraz jakaś fundacja Żółty Parasol w szkole mojego syna robi im lekcje ze zdrowej żywności i młody bierze sobie to bardzo do serca. Tzn. on zawsze zwracał uwagę na to, co je, do znudzenia pyta zawsze, jakie witaminy ma to, co mu daję, na co pomaga itd. , ale w domu, pomagając mi w kuchni, zawsze zaznacza, gdzie coś się znajduje na piramidzie żywności, proponuje zdrowsze zamienniki itd. Może edukacja dzieci wcale nie jest złym pomysłem. Tylko z drugiej strony, podejrzewam, że w wielu domach jednak wskazówki dzieci zostaną i tak olane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#107 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#108 |
Zakorzenienie
|
Edukacja dzieci w sprawie żywienia to bardzo ważna sprawa, jeśli od dziecka będzie miało nawyk sprawdzanie tego co je, co to zawiera, ogólnie zwracanie uwagi na to co je to w przyszłości to zaowocuje i jako dorosły człowiek też będzie na to zwracało uwagę
u mnie w domu zwracamy uwagę na to co jemy, z jakich składników przygotowujemy obiady ale w sumie wpłynęła na to alergia pokarmowa syna, gdyby nie to pewnie byłoby inaczej, jeśli chodzi o napoje to głównie pijemy wodę i soki, kompoty własnej roboty ale nie jest też tak że tylko to co zdrowe jemy, zdarzają nam się "grzeszki żywieniowe" czyli właśnie żelki, ciastka, cola, raz w miesiącu jakaś pizza, Hubert uwielbia gumy rozpuszczalne i wspomniane żelki ale jestem bardzo dumna że w moim domu podstawą są owoce i warzywa - moje trzyletnie dziecko jeśli gdzieś pójdziemy i staje przed wyborem cukierek czy owoc, zawsze wybiera owoce nie popadajmy w paranoję , przecież gdyby tania parówka była trująca, nigdy by tego do obrotu nie dopuścił, owszem zdrowe jedzenie jest bardzo ważne ale nie możemy dzieciom zabronić zjeść chipsów popić colą i zagryźć batonem skoro ma na to ogromną chęć - ważne jest żeby nie było to codziennie i tu znowu ta edukacja - ważna jest świadomość dokonanego wyboru no ale to już u większych dzieci. Maluchom my mamy musimy dawać co najlepsze i nie oszukujmy się, mój syn je indyka dużo częściej niż ja, jaja przepiórcze z wolnego chowu też je on a nie my tak samo mąkę z pierwszego przemiału, dziki ryż itp EKO produkty bo są one po prostu drogie.
![]() |
#109 |
Konto usunięte
|
No wino na pewno, ale mam wrażenie, że alkohol ogólnie przy żywieniu dziecka pomijamy?
![]() U nas chyba podobnie, jednakże ze wskazaniem na unikanie niezdrowych - mąż najczęściej wodę ng, ja albo wodę, albo ten jabłkowiec biedronkowy, na śniadanie płatki, często owoce, ja niestety ulegam słodyczom ale nawet przed mężem się chowam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#110 | |
szeryfcio
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Co do dziecka, póki mogę i ja decyduję co ma na talerzu, "syfa" nie podaję. Wiem, że w wieku szkolnym, wśród kolegów pewnie sięgnie po te chipsy... ![]() ![]() ![]() I fajna jest ta akcja w szkole Twojego dziecka Impersono. ![]() Ale tak to jakaś mega restrykcyjna nie jestem. Cukru się nie boję i "pozwalam" mu na płatki zbożowe Nestle na mleku UHT , jogurty owocowe (słodkie) i sok (chociaż jak wychodzimy, bierzemy wodę w bidonik - na spacerze nie ma wyjścia ![]() ![]() ![]()
Cosmesfera Edytowane przez sheryl Czas edycji: 2011-05-11 o 10:38 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#111 |
BAN stały
|
Ja niestety nie mogę wn. Może to bez sensu, ale jest mi po wodzie niedobrze
![]() Mój synek miał ostatnio imieniny i postanowiliśmy zrobić mu niespodziankę w postaci "zamawianego jedzenia". Stwierdziłam, że jeden raz nie zaszkodzi ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#112 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#113 |
kobieta za ladą
|
kropka tylko moja już ma 3 lata twój na bank siedzi jeszcze w wózku my wózek odstawiliśmy gdzieś koło pazdziernika ub roku
![]() moja córka jada wszystko ,czekoladę je ale ją musi nalecieć już nie robię takiego dramatu bo wiem ze zje co najwyżej 2 kostki rozszerzając jej jedzenie najpierw pilnowałam by poznała inne smaki niż słodkie ,lizaka lizneła pierwszy raz jak miała z 1,5 roku po czym walneła nim o podłogę ![]() ![]() któras z was pisała ze nie rozumie jak slodki jogurt/serek może być jako posilek....ja zawsze traktuje go jako jedzenie nie jak przyjemność daje go jako 2 sniadanie(mamy ruchome pory obiadowe ze względu na męża,obiady zazwyczaj jadamy we 3kę)albo jako podwieczorek i dla mnie to jest najlepsze rozwiązanie ![]() ![]() czasami na ulicy spotykam małą 3,5 latkę mam wtedy taką minę ![]() ![]() odkad pamietam zawsze coś je slodki batoni lizaki chipsy cola z automatu ![]() jakbyście zobaczyły moją minę jak wspomniane dziecko o 19 godzinie zobaczywszy ze tata z pizzeri wynosi pizze podniosło taki wrzask ze ona chce kawalek(gościu na biegu otwierał opakowanie i wepchal jej kawał w usta) ![]()
![]() |
#114 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#115 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#116 |
kobieta za ladą
|
tobym zbankrutowała na te nagrody
![]() ![]()
![]() |
#117 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#118 |
Zakorzenienie
|
Ja tam siebie nagradzam że idę na zakupy
![]() ![]() jednak zakupy z moim 3 latkiem w samoobsługowym sklepie to horror - zawsze muszę się na to psychicznie przygotowac i jak dotąd żadna próba przekupstwa się nie powiodła - on po prostu uwielbia ganiać się ze mną między regałami "mama goń" "mama szukaj" a jak podpatrzył kiedyś w sklepie że kobieta wyjmowała z wózka wszystko co dziecko wrzucało to muszę koszyk trzymać tak żeby nic z niego nie wyciągnął bo po prostu lubuje się w wyjmowaniu wszystkiego co ja tam wrzucę no i z wątku o sokach zrobił się nam of-topik ![]()
Pamiętamy dobre czasy i złe czasy, zapominając, że większość nie jest ani dobra, ani zła. Po prostu jest. Edytowane przez NibyNic Czas edycji: 2011-05-11 o 14:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#119 |
kobieta za ladą
|
nie mówie jak będziesz grzeczna to kupie ci batona/lizaka/jogurta czy coś tam
mówie choć kupimy jogurty bo sie w domu skończyły Julka jest grzeczna na zakupach ogląda dotyka ale nie domaga sie kupna czegokolwiek
![]() |
#120 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:05.