|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#391 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
![]() A co do chusteczek to wg mnie najlepiej płukać je w mocno ciepłej wodzie i wtedy wycierać a gdy nie ma wody pod ręką a chusteczek trzeba użyć to polecam ugrzanie ich między piersiami W ręku się tak ładnie nie ogrzewają niestety i córa mi się zawsze wzdrygała a gdy zapakuję sobie 4 chusteczki między mleczarnię i później wyjmuję jedną po drugiej to cieplutkie jak świeże bułeczki z pieca
|
|
#392 |
|
Zadomowienie
|
wiem ze w warszawskich szpitalach, nie wszystkich, zalecają...u mnie w szpitalu jakoś tak ze zdziwieniem do tego podchodzą...
|
|
|
|
#393 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wypiłam pół tego piwa więc chyba taka ilość nie stanowi zagrożenia ![]() ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:36 ---------- O widzisz, czyli raz tak, raz tak, hmm. No nic, ja spróbuję jednak ale będę pić jedno piwo przez cały dzień, w małych ilościach i po karmieniu gdy Iga zaśnie, tak aby od wypicia 150ml piwa do kolejnego karmienia minęły te 3h.
|
|
#395 |
|
Zakorzenienie
|
moria Spróbuję tak zrobić z tym przewijaniem, dzięki
![]() A, bo ja zrozumiałam, że dwa to dużo Budyń Też myślę, że to super wynik jak dla takiego brzdąca ![]() dorkabl, moria Aaa... Bez paniki, ja po prostu wypijałam 4,5 l mineralki + herbatka humana + jedna słaba herbata. moria Między mleczarnię ![]() A laktacją mogę się podzielić Mam tego tyle, że wykarmiłabym pół świata, leci strumieniami... (o tym, że boli jak ... nie wspomnę... A nie powinnam odciągać, bo nigdy się nie unormuje..., tż kupił mi kapuchę)andziot A i możecie się ze mnie oficjalnie śmiać ![]() Zapomniałam, że mogę już leżeć na brzuchu Dopiero dziś to sobie uświadomiłam... I tak mi błogo
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-05-11 o 16:17 |
|
|
|
#396 |
|
Zakorzenienie
|
Matall
Tu Ci napisze bo akurat tu jestem - brzuchol bardzi ladny, a kreska... Nie wiem jak bedzie u Ciebie, ja mialam jeszcze rok po porodzie Teraz za to nie mam wcale, tzn. mam taka ledwie widoczna ![]() |
|
|
|
#397 |
|
Zakorzenienie
|
Hello, Ochowalnio
![]() Hania dziś jakaś niespokojna, mało śpi, kręci się, je co 2,5 h. Byłyśmy u pediatry, wszystko ok, Hania odzyskała wagę urodzeniową, a za tydzień znowu kontrola, czy dalej przybiera. Nasza położna będzie w przyszłym tyg., bo jest chora i nie chce nam tu prątkować. Muszę chyba spisać pytania do niej. Też mam problem z tym ubieraniem. No i... po małym urazie psychicznym i fizycznym w sprawie karmienia postanowiłam, że znowu przystawię Hanię do piersi. W sobotę, nie pytajcie czemu, tak sobie sama ze sobą ustaliłam tę datę ![]() Matall, Hanka w trakcie przewijania popłakuje tylko, kiedy jest głodna, natomiast najczęściej przewijam Ją po spaniu, więc jest taka rozkoszna, rozbudza się, a potem patrzy w stronę okna [światła ], czasami dostaje smoka. Przy ubieraniu też nie ma koncertów raczej, no raz po kąpieli, ale może chłodno Jej było No i systemem Mazianki przemywamy pupę płatkami moczonymi w wodzie ciepłej. Czasami też moczę chusteczki![]() U nas płacz był dziś, kiedy oczyszczałam nosek gruszką, nie lubi tego najwyraźniej ![]() Antropia, Hania śpi na plecach. Po karmieniu kładę Ją na boczek, ale po ulaniu przekładam na plecy ![]() Mazianko, ten Gabulek taki grzeczniutki, ustawiony, jak w zegarku! Zakładaj, no, dziewczyno, jakiś album z Twoimi pociechami Andziot Matall, ja jeszcze nie mogę na brzuchu
|
|
|
|
#398 | |
|
Zadomowienie
|
Dzien dobry
![]() Cytat:
mojej mleczarni brak taka jak przed ciaza:P jedynie cos tam pokapie odciagne jakies resztki raz na dzien.. ehh.. moja Ola czuje sie jak w niebie jak juz lezy na przebieralniku hehe no chyba ze ma gloda po 4 godz spania to płakusia.. a chusteczki ogrzewam w rece i co 2 zmiane myje jej pupcie woda przegotowana i wacikiem dla dzieci
|
|
|
|
|
#399 |
|
Rozeznanie
|
zajrzałam do Was na chwilkę, choć mój synuś jeszcze w brzuszku ![]() ja myślę, że takie piffko karmelowe, to raczej nie zaszkodzi, a może zdziałać cuda, jeśli chodzi o laktację... ostatnio jak byłam na wizycie u ginka, to on sam polecał piffko karmelowe i jeszcze takie na drożdżach ale ponoć ciężko znaleźć to drugie... wiadomo są przeciwnicy i są zwolennicy... ja myślę, że jeśli są problemy z laktacją, to warto spróbować
|
|
|
|
#400 |
|
Zakorzenienie
|
a ja mam nowe zmartwienie...
tz jest przeziebiony... boje sie, ze mala sie zarazi jak ja uchronic
|
|
|
|
#401 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki co do piwka na laktację Andziotek wklejała nam link na poczekalni przed porodem:
http://wyborcza.pl/rodzicpoludzku/1,...as=1&startsz=x poczytajcie
|
|
#402 |
|
Zakorzenienie
|
Agus niech nie całuje małej inaczej jej nie uchronisz no chyba ze tż wygonisz z domu
i wietrz pokoik małej
|
#403 |
|
Wtajemniczenie
|
Agus może Tż niech używa takich maseczek jednorazowych przy kontakcie z małą, a kontakty ograniczcie do minimum
|
|
#404 |
|
Zakorzenienie
|
mąż nawet do niej nie podchodzi, bo mu nie pozwalam
![]() sama ja dzisiaj kapalam ![]() wypoila 120ml mm i nie chce spac wierci sie |
|
|
|
#405 |
|
Zakorzenienie
|
mary No ja spróbuje przewijać tylko najedzonego, ale najpierw uratujemy pupkę odparzoną
Dziś mały miał SPA ![]() Przepraszam... BTW - długo nie wyleżałam - moje mega cycole nie dały A my mieliśmy dziś kryzys, ale nie z małym. Wszystko w kroczu zaczęło mnie boleć. Ledwo chodziłam. Dobrze, że była u nas moja mama, to została z małym, a my sru na IP. Tam powiedzieli, że to uczulenie, chyba na szwy. Wszyscy zdziwieni. I trudno - muszę przeżyć, nic nie poradzą. Sodą mogę przemywać. A w domu doszłam do tego, że to nie szwy, tylko p... chusteczki babydream, których użyłam do przemycia się po wc (spieszyłam się, bo zostawiłam małego samego) Był też pierwszy spacer - chyba się podobał ![]() No i mały robi grymasy jakby się uśmiechał Kiedy dziecko zaczyna świadomie się uśmiechać?
|
|
#406 |
|
Zakorzenienie
|
Mam znów problem
![]() Mały nałykał się powietrza i strasznie zaczął się wić, nie mógł ani bączka puścić, ani mu się nie odbijało... Już troszkę lepiej (tż go nosi, żeby porządnie odbiło mu się), ale... ...To jest zamknięte koło. Mały je łapczywie, bo jest głodny. Jest głodny, bo musi po obudzeniu czekać na cyca. Musi czekać na cyca, bo mam nawał i zanim mu go dam muszę ogrzać, rozmasować i trochę ściągnąć, bo inaczej jest za twardy. A na nawał nic nie działa (kapusta, kremy, okłady). Co mam zrobić, żeby nie jadł tak łapczywie??
|
|
#407 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, jak jesteście na spacerku to co z karmieniem i przewijaniem? Zawsze wracacie na te czynności do domu?
W ogóle jak długo trwają wasze spacerki?
|
#408 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no i ma ta sapke ![]() ja spaceruje w okolicach domu jak mala sie budzi to do domku nakarmic, przewinac i spowrotem moja 2 dni temu byla 3,5 godziny na dworze, ale spala za domem, bo bylo az 26 stopni w cieniu wczoraj 2 godziny dzisiaj tez wyjdziemy |
|
|
|
|
#409 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ratunku
![]() Małemu poszła krew z tego odparzenia, myślałam, że sobie oczy wypłaczę ![]() Robimy dziś dzień bez pieluchy, trudno najwyżej wszystko zostanie zasikane i zakupkane. Do tego sudocream na odparzenie i octeniseptem przemywamy rankę. Tż jedzie po pieluchy tetrowe, bo nie mam aż tyle, żeby starczyło... Co jeszcze mogę zrobić? Moja mama mówiła, że kąpiel z krochmalem pomaga... Słyszałyście o tym? Jechać z nim do lekarza??
|
|
#410 |
|
Zakorzenienie
|
Matall, ja doświadczenie żadne... z tą łapczywością nie mam pojęcia
Co do odparzenia aż do krwi, to ja teraz odstawiłabym Linomag i w ogóle maści, tylko stosowała Sudocrem, no i ten krochmal może? Niech coś powiedzą bardziej doświadczone Jeśli jechałabyś do lekarza, to może warto poprosić o coś robionego na dupinę? No i zwróć uwagę, że może też dodatkowo jakieś uczulenie doszło, skoro Ciebie babydream uczulił... |
|
|
|
#411 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Witaj andziotko
Cytat:
Co do łapczywego jedzenia, hmm nie mam pomysłu bo Iga mi mało łapczywie je i muszę ją ciągle pobudzać do ciumkania ![]() Wydaje mi się jednak, że mogłoby pomóc odbijanie Edzika w trakcie karmienia. Ja tak robię kiedy mi Iga przysypia, odciągam ją od cyca i podnoszę na odbicie. Nie zawsze beknie ale na ogół tak, wtedy się robi miejsce w brzuszku i może dalej ładnie jeść. Cytat:
Pomysł z krochmalem pewnie dobry, ja słyszałam też o mące ziemniaczanej ale kiedy ma już otwartą rankę to nie wiem Pewnie do lekarza jechać nie trzeba ale dla świętego spokoju może zadzwoń? Może jakąś specjalną maść poleci albo zapisze.
|
|
#412 | |
|
Zakorzenienie
|
Stosujemy sam sudocream w tej chwili. Żadnych innych maści.
Do lekarza myślę pojedziemy jutro jeśli się nie poprawi. Chyba nie ma co na szybko, bo może po dniu bez pieluchy i kąpieli wieczornej będzie lepiej (czytałam w necie i podobno daje super efekty). Uczulenia chyba nie ma. Jedynie kilka krostek na buzi, ale to raczej potówki albo trądzik niemowlęcy. Na pupie żadnych nie ma ani na ciałku. ![]() ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:56 ---------- Cytat:
Odciąganie na odbijanie coś daje, ale najgorzej na początku jak się rzuca na sysia... (znaczy U )A pupki nie smarowaliśmy za każdym razem maściami tylko nawilżającym kremem. Położna powiedziała, że taki jego urok, że ma bardzo delikatną skórę. Mama tż mówi, że miał tak samo ![]() Teraz już będziemy stosować linomag przy każdym przewijaniu, jak to zaleczymy, a przy najmniejszych odparzeniach - sudocream.
|
|
|
#413 |
|
Zadomowienie
|
hej
ja na razie tylko na chwilę, bo Małą na rękach trzymam i ciężko mi pisać... matallewar wietrzenie pupci na pewno pomoże, w krochmalu też możesz wykąpać. ja przy Emi, jak miała takie odparzenia, miałam taką specjalną maść robioną w aptece postaram się później wpaść, bo na razie Oli zaczela mi marudzić.... |
|
|
|
#415 |
|
Zakorzenienie
|
a moja dzisiaj taka luzna kupe nabombala
zdjelam pieluszke a ta dalej robi ![]() ponoc biegunka to wtedy gdy wsiaka w pieluszke, tak?????? zobaczymy co bedze dalej, poki co co chwile jee a moze jej mleko nie pasi ![]() moj tz pojechal do lekarza, biedaczek goraczki ni ma, ale ma zawalone zatoki, grdlo boli i miesnie ![]() ja sie boje o mala, boze ile to zmartwien wstalam przed 7 a dopiero teraz zjadlam bulke
|
|
|
|
#416 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
pediatra zalecil nam stosowanie bodajze tormentiolu. z tym ze on byl starszy niz twoje dziecie, a nie wiem od jakiego wieku jest ta masc Cytat:
hej anulka, zosienka rewelacyjna a nasz maluszek ma problem z zalatwieniem sie, biedak meczy sie od wczoraj ![]() byla polozna wazyla go, wazy 3050, a urodzeniowa mial 2900, a jak wychodzilismy ze szpitala to 2880, wiec mnie sie wydaje ok, ale ona mowila ze malo przybral. rece opadaja. ciekawe jak ja mam mu wmusic wiecej mleka skoro i tak pilnujemy zeby pil co te 3h
|
|
|
#417 |
|
Zakorzenienie
|
Anulka
Jak się czujesz po porodzie?? Dawaj zdjęcia małej! ![]() Gratuluję, że jest już z Wami! ![]() agus Edzik robi też takie, że prawie całe wsiąkają i położna powiedziała, że ma zdrową kupkę. aga_pe O, dzięki, sprawdzę zaraz ![]() Dzięki też za odpowiedź o infacolu. Będę chyba w takim razie małemu dawać przed karmieniem nocnym, bo głównie wtedy jest ten problem. A mały nie ma apetytu? Edzik je tak co 1,5-2 h, a w nocy co 2-3h.
|
|
#418 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mlekiem modyfikowanym Bebilon a ty AgnieszkoPe jakim ????????????????????????? |
|
|
|
|
#419 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:54 ---------- ja tez bebilonem, ale HA, ze wzgledu ze ten starszy syn mial takie potworne uczulenie i jest podwyzszone ryzyko ze ten tez bedzie mial
|
|
|
#420 |
|
Zakorzenienie
|
no to moja wypila cala puszke tego HA
a teraz nmam Bebilon to niebieskie pije ladnie, duzo je od 7 rano wypila juz 180
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:29.

W ręku się tak ładnie nie ogrzewają niestety i córa mi się zawsze wzdrygała a gdy zapakuję sobie 4 chusteczki między mleczarnię i później wyjmuję jedną po drugiej to cieplutkie jak świeże bułeczki z pieca

Wypiłam pół tego piwa więc chyba taka ilość nie stanowi zagrożenia 

Czekamy na Ciebie fasolko