Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 165 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-09, 17:39   #4921
--Olka--
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

Byłam dzisiaj na wizycie kontrolnej po 4 tygodniach noszenia soczewek. I niestety specjalista potwierdził moje obawy. Po kilku badaniach powiedział, że te żyłki na oczach, o których wspominałam w wątku, to nie za dobry objaw, mam wysuszone oczy i zaproponował mi inne soczewki. Niestety jestem dzisiaj tak rozkojarzona z powodu problemów osobistych, że nie pamiętam jakie. Coś jak: "eye toric"? Kojarzycie może? Podobno są sprzedawane po 3, wychodzą troszkę taniej niż air optix for astigmatism, są delikatniejsze (dlatego nie dają ich od razu nowicjuszom) i lepiej nawodnione, czy jakoś tak. Za tydzień pójdę je odebrać to się dowiem, ale z ciekawości chciałam wcześniej sprawdzić w necie - i niestety nie mogę.
Stary 2011-05-09, 17:46   #4922
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Dobrze, że edukujecie zielone Wizażanki, bo ja dzięki Wam dowiedziałam się wielu przydatnych informacji

A dzisiaj przyszły mi w zapasie soczewki na 2msc. Mam nadzieję, że tym razem przestaną mnie już uwierać Bo jeśli nie, to chyba mam naruszoną rogówkę? A może to kwestia popękanych naczynek w oku?

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 18:57   #4923
zerooo
Raczkowanie

Tak, wszystko rozumiem, wiem. Od teraz tak, ale próbowałyście mi wmawiać, żeby pójść do okulisty, optometrysty i wszystko ustalić. Ale ja chcę wiedzieć tylko jedno. CZY BC 8.4 W ACUVUE OYASY ODPOWIADA BC 8.4 W BAUSH&LOMB (SOFLENS 38) CZY SĄ TAKIEJ SAMEJ WIELKOŚCI. A MOŻE BC JOHNSONÓW ODPOWIADA BC SOFLENSOM ALE O BC=8.7. Tylko tylę chcę wiedzieć. Naprawdę nic więcej. Obiecuję, że nie kupię ich na własną rękę, ale chcę wiedzieć, żeby na darmo nie jechać 70 km! (; I wybaczcie, ale może was męczę trochę, ale zaczęłam nosić soczewki i co nie co chciałabym się dowiedzieć.
zerooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 19:51   #4924
Ineso
Matka Smoka

Czy któraś pamięta ile od otwarcia można trzymać płyn Monosept?
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-09, 20:37   #4925
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez zerooo Pokaż wiadomość
Tak, wszystko rozumiem, wiem. Od teraz tak, ale próbowałyście mi wmawiać, żeby pójść do okulisty, optometrysty i wszystko ustalić. Ale ja chcę wiedzieć tylko jedno. CZY BC 8.4 W ACUVUE OYASY ODPOWIADA BC 8.4 W BAUSH&LOMB (SOFLENS 38) CZY SĄ TAKIEJ SAMEJ WIELKOŚCI. A MOŻE BC JOHNSONÓW ODPOWIADA BC SOFLENSOM ALE O BC=8.7. Tylko tylę chcę wiedzieć. Naprawdę nic więcej. Obiecuję, że nie kupię ich na własną rękę, ale chcę wiedzieć, żeby na darmo nie jechać 70 km! (; I wybaczcie, ale może was męczę trochę, ale zaczęłam nosić soczewki i co nie co chciałabym się dowiedzieć.
Niestety nie ma czegoś takiego jak odpowiednik danej soczewki w innej firmie czyli jeżeli nosisz oasys b.c 8.4 to z baush&lomb może Tobie pasować 8.4 lub 8.7 lub żadna z nich.
Chociaż jeżeli nosisz oasys to prawdopodobnie mniejsze b.c będzie dla Ciebie lepsze
Stary 2011-05-09, 20:44   #4926
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Chociaż jeżeli nosisz oasys to prawdopodobnie mniejsze b.c będzie dla Ciebie lepsze
Chyba że Oasys nie są zbyt dobrze dobrane i wtedy inne 8.7 przyniosą nową jakość...
Stary 2011-05-09, 22:52   #4927
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Chyba że Oasys nie są zbyt dobrze dobrane i wtedy inne 8.7 przyniosą nową jakość...
co racja to racja

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-10, 11:07   #4928
Malla
Nie depcze krokusów

Tak, sklep jest pewniakiem
Stary 2011-05-10, 15:13   #4929
zerooo
Raczkowanie

Dzięki za odpowiedź. A wiecie może w jakim sklepie internetowym kupić soczewki na sztuki, ale też żeby za drogo nie było.
zerooo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-10, 15:23   #4930
Malla
Nie depcze krokusów

Na aukcjach internetowych, bo generalnie obowiązuje zakaz sprzedaży poza opakowaniem zbiorczym.
Stary 2011-05-11, 14:35   #4931
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Ja kupowałam na allegro u stelli_sc1 i jestem bardzo zadowolona. Pierwsze soczewki kupiłam w salonie optycznym i non stop mnie obcierała jedna soczewka w lewym oku. Założyłam te kupione u stelli (też PureVision) i jest super. Noszę je od wczoraj i zero dyskomfortu, oko nie jest bardziej czerwone, nie pojawiają się też nowe pęknięte naczynka. Cenowo też jest fajnie, 9,5zł za 1 szt. Nie lubię kupować czegoś na 6 miesięczny zapas...

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-12, 18:16   #4932
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Ja właśnie w poniedziałek wróciłam do moich Oasys po półrocznym noszeniu Air Optixów. Dla mnie niebo i ziemia! Jak pisałam wcześniej - miałam rok temu uszkodzoną rogówkę i mimo zaleczenia ciągle to czułam. Odkąd noszę znowu Oasys kłucie zniknęło, nic nie czuję, nic mnie nie obciera i w ogóle jest super
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 15:52   #4933
adziorek1990
Idiotka

Witam
Dziewczyny mam pytanie, otóż ostatni raz soczewki nosiłam w tamte wakacje (sierpień) i zostało mi pół buteleczki płynu, który stał zamknięty rzecz jasna. Mogę teraz tego płynu używać czy lepiej kupić nowy?
Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 15:56   #4934
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adziorek1990 Pokaż wiadomość
Witam
Dziewczyny mam pytanie, otóż ostatni raz soczewki nosiłam w tamte wakacje (sierpień) i zostało mi pół buteleczki płynu, który stał zamknięty rzecz jasna. Mogę teraz tego płynu używać czy lepiej kupić nowy?
Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam
Mam radę - przeczytaj sobie ulotkę tego płynu. jeśli ją zgubiłaś - poszukaj w internecie. Tam znajdziesz odpowiedź

Ps. tak, musisz go wyrzucić
Stary 2011-05-13, 16:03   #4935
Aimee_J
Zakorzenienie

Ja bym nie ryzykowała jednak

PS. Nie doczytałam małym druczkiem co napisała Haylee

Edytowane przez Aimee_J
Czas edycji: 2011-05-13 o 16:04
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 17:03   #4936
201605011933
Konto usunięte

Cytat:
Witam
Proszę o odpowiedź

Pozdrawiam
Tak, musisz kupić nowy.
Płyny nie są drogie
201605011933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 17:33   #4937
Mocny Akcent
Dolce vita

Jak sobie radzicie z uczuciem suchych oczu?jak je zwlaczacie? nie działają na mnie żadne krople. Fakt pracuję cały dzien przy komputerze i w domu to samo...w dodatku te czerwone naczynka...Można to zwalczyć? stosuję AirOptixy
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 17:59   #4938
201605011933
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
Jak sobie radzicie z uczuciem suchych oczu?jak je zwlaczacie? nie działają na mnie żadne krople. Fakt pracuję cały dzien przy komputerze i w domu to samo...w dodatku te czerwone naczynka...Można to zwalczyć? stosuję AirOptixy
A przy komputerze siedzisz w okularach czy soczewkach?
201605011933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 18:08   #4939
Germini
Zakorzenienie

Przyszłam się zareklamować

Mam na wymianę nowy płyn do soczewek Opti-free. Nie mam co z nim zrobić, a może którejś z Was się przyda Szczegóły tutaj.
Stary 2011-05-13, 18:09   #4940
Mocny Akcent
Dolce vita

Cytat:
Napisane przez _kocimietka Pokaż wiadomość
A przy komputerze siedzisz w okularach czy soczewkach?
W domu pierwsze co robię to zdejmuję soczewki - z racji dyskomfortu. Ale większość dnia w soczewkach. Staram się robić przerwy w ich noszeniu...ale źle się czuję w okularach, przez co ta przerwa trwa góra 1 dzień w tygodniu.
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 18:59   #4941
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
Niestety jestem dzisiaj tak rozkojarzona z powodu problemów osobistych, że nie pamiętam jakie. Coś jak: "eye toric"? Kojarzycie może? Podobno są sprzedawane po 3, wychodzą troszkę taniej niż air optix for astigmatism, są delikatniejsze (dlatego nie dają ich od razu nowicjuszom) i lepiej nawodnione, czy jakoś tak. Za tydzień pójdę je odebrać to się dowiem, ale z ciekawości chciałam wcześniej sprawdzić w necie - i niestety nie mogę.
Odebrałam soczewki już dzisiaj. Okazało się, że to Biofinity toric. Możecie coś o nich powiedzieć? Ogólnie powinny być lepsze od air optixów? Ktoś je nosił/nosi? Z tego co widzę w internecie, to nie są jakoś bardzo popularne. Zacznę nosić po weekendzie, mam nadzieję, że żyłki nie będą się tak często pojawiać.

Aha! Dostałam do nich płyn Biotrue, ale mogę używać solocare czy eyeye?

Edytowane przez --Olka--
Czas edycji: 2011-05-13 o 19:01
--Olka-- jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 19:43   #4942
Zielone_korale
Wtajemniczenie

Cytat:
Odebrałam soczewki już dzisiaj. Okazało się, że to Biofinity toric. Możecie coś o nich powiedzieć? Ogólnie powinny być lepsze od air optixów? Ktoś je nosił/nosi? Z tego co widzę w internecie, to nie są jakoś bardzo popularne. Zacznę nosić po weekendzie, mam nadzieję, że żyłki nie będą się tak często pojawiać.

Ja próbowałam zwykłe Biofinity, ale to najlepsze soczewki jakie nosiłam, w ogóle ich nie czuć na oku, tak jakby ich nie było. Dla mnie Air Optix były okropne, no ale to zależy konkretnie od osoby.
Zielone_korale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 21:32   #4943
karola01
Raczkowanie

Powiedzcie mi, jak to jest z płynem do soczewek podczas lotu samolotem. W wakacje lecę na długo za granicę, oczywiście zabieram soczewki no i muszę też płyn- 60ml nie wystarczy, więc pasowałoby 360ml. No ale podobno można tylko do 100ml, a przecież płynu raczej nie będę przelewać do mniejszych pojemników, nawet nie wiem czy tak można.

Doradzi mi ktoś ???
karola01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 21:37   #4944
Haylee
Zakorzenienie

100 ml w jednym opakowaniu czy w ogóle?
bo jeśli w jednym opakowaniu to co za problem kupić kilka opakowań mniejszych?
Stary 2011-05-13, 21:46   #4945
karola01
Raczkowanie

100ml x 10 max. W sumie o kupnie kilku myślałam, ale dosyć drogo by mnie to kosztowało...
karola01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 22:15   #4946
adziorek1990
Idiotka

Dziękuję za odpowiedzi. Ulotki nie miałam a o przeczytaniu na necie nie pomyślałam

Cytat:
Napisane przez karola01 Pokaż wiadomość
Powiedzcie mi, jak to jest z płynem do soczewek podczas lotu samolotem. W wakacje lecę na długo za granicę, oczywiście zabieram soczewki no i muszę też płyn- 60ml nie wystarczy, więc pasowałoby 360ml. No ale podobno można tylko do 100ml, a przecież płynu raczej nie będę przelewać do mniejszych pojemników, nawet nie wiem czy tak można.

Doradzi mi ktoś ???
Ja w ubiegłe wakacje miałam za sobą płyn 360ml tyle,że w bagażu głównym, więc nie było problemu. A podczas lotu samolotem miałam okulary, nie soczewki głównie dlatego,że leciałam na noc
Mój kolega natomiast miał płyn 120ml w bagażu podręcznym i niestety musiał się go pozbyć...

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-14, 06:00   #4947
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Dziękuję za odpowiedzi. Ulotki nie miałam a o przeczytaniu na necie nie pomyślałam

Ja w ubiegłe wakacje miałam za sobą płyn 360ml tyle,że w bagażu głównym, więc nie było problemu. A podczas lotu samolotem miałam okulary, nie soczewki głównie dlatego,że leciałam na noc
Mój kolega natomiast miał płyn 120ml w bagażu podręcznym i niestety musiał się go pozbyć...
a nie mógł trochę wylać? czy na pewno musi byc zafoliowany otwór?
Stary 2011-05-14, 08:06   #4948
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:

proszę o pomoc, to dla mnie bardzo ważne.
Stary 2011-05-14, 11:35   #4949
201606210931
Konto usunięte

drogie Wizażanki mam nadzieję, że mi coś pomożecie
Mam wadę różną na obu oczach. Lewe -4, prawe -0,75 (być może się już pogłębiły tego nie wiem).
2 lata temu poszłam do okulisty pierwszy raz dobrać soczewki. Nie wiem czy tak wygląda standardowa wizyta dobierania soczewek, no ale mnie trochę zdziwiła. Najpierw lekarz zbadał mi wzrok na planszy z literami, później plansza z literami +śmieszne okularki które zakładają, następnie przy pomocy jakiejś dziwnej aparatury w którą musiałam patrzeć i widziałam żagiel. Wybaczcie, że nie wiem jak ten sprzęt się nazywa no ale to nie moja dziedzina naukowa :P
No i właściwie tyle, zadzwonił do jakiejś kobiety zamówił soczewki (chyba zapas od razu na pół roku już nie pamiętam). Miałam iść w ciągu chyba tygodnia, żeby je odebrać. Poszłam, doktor pokazał mi jak je zakładać no i to w zasadzie było na tyle.
Poczytałam trochę ten wątek i wyczytałam, że jak np. soczewki nie pasują to trzeba iść i lekarz "zbada" czy inne soczewki pasują. (wybaczcie te pokrętne zdanie, ale nie wiem jak to napisać)

Moje pytanie jest takie: czy za pierwszym razem też się bada jak soczewka pasuje? jak wygląda takie "badanie"?

Aha, lekarz nic mi nie powiedział, żebym się stawiła na badanie kontrolne. Po prostu dał mi te soczewki zapłaciłam coś ok. 200 zł i to było na tyle.

Zapomniałam dodać jeszcze, że dostałam soczewkę tylko na jedno oko-lewe. Sprawiało mi to później trochę dyskomfort, bo przy takim dobrym wzroku w lewym oku, moje prawe oko zaczęło się męczyć.

Zresztą soczewki chyba były kiepsko dobrane, bo odczuwałam spory dyskomfort w lewym oku. To były Air Opitx teraz już nie pamiętam czy te zwykłe czy aqua.
Zraziłam się, soczewki poszły w odstawkę, a ja do tego lekarza wiecej nie poszłam.

Czy to normalne, że lekarz "przepisuje" tylko 1 soczewkę na 1 oko?

Teraz studiuję w większym mieście, zapisałam się już na dobieranie soczewek tu gdzie studiuję. Wizyta 70 zł + soczewki na miesiąc + następna wizyta bezpłatna.
Trochę się obawiam, żeby znów problem się nie powtórzył.
Możecie mi powiedzieć jak wygląda cała wizyta przy dobieraniu soczewek?

Edytowane przez 201606210931
Czas edycji: 2011-05-14 o 11:37
201606210931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-14, 12:47   #4950
Nais
Wtajemniczenie

Ten lekarz to zwykły konował był, i tyle.
Specjalista zajmujący się doborem soczewek najpierw przemagluje twoje oczy na wiele sposobów, w co się zagłębiać nie będę bo to jest badanie i tyle, nie znam się. Dla ciebie ważniejsza jest druga część.
Jeśli nie potrzebujesz soczewek torycznych, najczęściej dostajesz takie soczewki które będą pasować, a które są na stanie gabinetu (dlatego przed wizytą warto się dowiedzieć, iloma rodzajami soczewek dysponuje gabinet. Jeśli tylko jednym, wiej gdzie pieprz rośnie; najlepiej aby były to dwie - trzy firmy).
Lekarz tłumaczy, jak wygląda zakładanie i zdejmowanie soczewek w teorii, potem sam zakłada ci i zdejmuje kontakty (chyba, że już umiesz). Potem ty sama pod jego okiem ćwiczysz zakładanie i zdejmowanie (minimum raz). Sprawdza również (patrząc w specjalny aparat), czy soczewka dobrze się układa i przesuwa, a także czy dobrze widzisz. Upewnia się, że nie czujesz dyskomfortu. Wyjaśnia, jak należy dbać o soczewki, czego nie wolno robić.
To podczas wizyty. Dostajesz również zestaw startowy (para soczewek, w której wychodzisz z gabinetu, mały płyn). Po czasie określonym przez specjalistę wracasz na wizytę kontrolną, która najczęściej jest krótka i bezpłatna, podczas niej możesz się poskarżyć jeśli soczewki są niewygodne lub coś ci nie pasuje, a oczy są sprawdzane czy dobrze przyjęły soczewki. Specjalista pyta również, jak radzisz sobie z pielęgnacją. Jeśli okaże się, że dobrane za pierwszym razem soczewki są niedobre, ponawia się dobór (musisz sama dopytać, czy jest to płatne, moim zdaniem nie powinno być).
Potem wizyty kontrolne mniej więcej co pół roku.
Nie powinno być żadnego zmuszania do kupna soczewek na pół roku,bo zresztą nie wiadomo, czy oczy przyjmą soczewki.
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości