|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#481 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Drogie dziewczęta!
Potrzebuję Waszej pomocy Poszukuję dziewczyn, które zaszły w ciążę lub urodziły dziecko, mając mniej niż 18 lat lub w wieku do 19 lat (chociaż głównie tych najmłodszych mam). Jestem studentką resocjalizacji i ped. opiekuńczo-socjalnej i piszę pracę licencjacką na temat młodych mam. Jeśli urodziłyście dziecko do 19. roku życia, ale mimo to obecnie jesteście już starsze, także proszę o wypełnienie ankiety. Jeśli znajdą się dziewczęta, które dopiero zaszły w ciążę i czekają na narodziny swojego malucha, także zapraszam do wypełniania, odpowiedzi powinny pasować ![]() Pytania są tzw. "testowe", zamknięte, więc powinno się Wam w miarę sprawnie na nie odpowiadać, mimo iż jest ich 46 Mam też nadzieję, że nie będziecie czuły się urażone tymi pytaniami, bo niektóre, szczerze mówiąc, "zaglądają" w Waszą prywatność, ponieważ odpowiadają po prostu teorii w literaturze na ten temat... ale ankieta jest oczywiście ANONIMOWA! ![]() Oto link do ankiety: http:// moje- ankiety. pl/respond-10310.html (trzeba usunąć spacje) Mam nadzieję, że nie łamię regulaminu Wizażu tym ogłoszeniem, jeśli tak proszę o jakąś podpowiedź
|
|
|
|
#482 |
|
Zakorzenienie
|
hej kochane.
przepraszam, ze nie mam was jak doczytac bo moja Zosia ma napady placzu gdy nie spi albo wisi na cycu... mam baby bluesa i ryczalam dzis masakrycznie, moj TZ w srode musi isc do pracy juz i nie wiem jak sama dam rade ![]() Zosia jest cuudna, ssie ladnie, ale nie chce jej sie odbijac nie wiem co mam robic, kupki robi codziennie i juz zolte, wiec sama nie wiem, brzuch miekki..ale spi 4 godziny, zje, spi (czesto bez odbicia) kupa raz albo dwa dziennie, siku rzadziej...nie wiem co jej jest, polozne kaza karmic, ale ona chyba sie najada bo wczoraj sie jej ulewalo. pojecia nie mam.. wczoraj 4 godziny placzu w nocy, przeazliwego.. z przerwami, bo troche polezy, pospi na moim brzuszku na TZta brzuszku i znowu 15 minut snu i ryk... czy po prostu ma taki charakter? pomozcie? bo sie czuje beznadziejna matka, moja kolezanka byla w szoku jak jej powiedzialam, ze mala tak wyje ze to nienormalne...juz sama nie wiem...buuuprzepraszam. a przed nami pierwsza kapiel zaraz trzymajcie kciuki
|
|
|
|
#483 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki za rady dziewczyny,ale wiedziałam że tak będzie jak tylko zadam pyt w poście
mianowicie Hanka się tak skupczyła pół godz temu że była potrzebna kąpiel Normalnie nie sądziłam że taki maluch może tyle kupki zrobić Czyli aż tak długo nie trwał okres bez kupki, bo raptem wczoraj, a tak to w śr rano była i dzisiaj piątek wieczorem też Spokojniejsza będę.
|
|
|
|
#484 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
moj ma na brodzie (ktora ma lekko schowana)czerwone krotki z bialymi punkcikami, bardzo schodzi mu skora z dloni i stopek, tez nie wiem co to Cytat:
mojemu jak sie nie odbije to nie usypia, tylko poplakuje i sie odchyla poki nie odbije, a nawet jak cudem usnie to ulewa bez odbicia Cytat:
![]() ![]() a moej dziecko nadal spi.....
|
|
|
#485 |
|
Zadomowienie
|
A mam jeszcze pytanko: czym śpią Wasze dzieci teraz? Mi położna powiedziała że u nas jest tak ciepło że wystarczy pampers, skarpetki i kaftanik albo bodziak na długi rękaw i rożek. Zastanawiam się oczywiście czy jej nie za zimno,ale podobno lepiej nie przegrzewać?
|
|
|
|
#486 |
|
Zakorzenienie
|
anula Edzik miał tak samo... Oto, co pomogło:
jemy max co 3 h (jeśli śpi dłużej - rozbudzamy), pilnujemy niepołykania powietrza podczas jedzenia, długo odbijamy - min to 5 minut (klepiąc po pupie, masując plecki na wysokości jelit, zmieniając pozycje), odbijamy kilka razy podczas karmienia, na noc dajemy infacol. I teraz tylko czasem coś się w brzuszku nie tak dzieje P.S. tż we wtorek i dziś był cały dzień w pracy i dałam radę, Ty też na pewno sobie poradzisz ![]() Spice Edzik śpi w pajacu, ale ja rozszczelniam albo otwieram okno i byłoby mu za zimno...
|
|
#487 |
|
Zakorzenienie
|
dziekuje dziewczyny
![]() nieocenione jestescie ![]() tylko mojej myszce nie chce sie odbijac..... jak jeszcze mam to zrobic?szczegolnie ze zasypia na cycu... poza tym przez pierwsze dwa dni robila kupki po jedzeniu kazdym, a wczoraj tylko jedna... a jak wasze malenstwa? a jak kapiele? u nas byl wrzask....masakryczny, ledwie ja zdazylam ochlapac bo TZ nie mogl jej utrzymac tak sie napinala...jeszcze ja tu pranie tu porobilam itp i teraz mnie boli prawy bok.. grr i jeszcze dwa pytanka, przepraszam...ale jestem zielona i przerazona. 1. jak czesto malce robia kupki? moja robila na poczatku po jedzeniu plus czasem w trakcie a dzis tyko rano wczoraj 2 razy, ale sa juz zoltawe. 2. ile razy siusiaja? bo zosia dzis tylko 2... 3. skad wiecie ze polyka powietrze...? co ja bym bez was zrobila??? |
|
|
|
#488 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#489 |
|
Zakorzenienie
|
moja samego pajaca, ale u nas chlodniej, przykryta kocykiem i kolderka...
---------- Dopisano o 22:21 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- i jeszcze jednooo... a ten AngelCare tez wam pika od czasu do czasu ten jeden raz? ze maluch potrzebuje ok 15 sekund na wdech? czy to nie jest normalne? |
|
|
|
#490 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
co do kupek to nasz w pierwsze 2 doby jak sie oczyszczal to robil bardzo duzo, potem sie ilosc zmniejsza, aktualnie mamy problem w druga strone wiec nie pomoge ![]() skad wiesz ile zosia siusia? ja nie mam pojecia, maly ma zlana pieluche przy kazdej zmianie u nas chyba sie wszystko normuje, maly wykapany, najedzony i lezy ---------- Dopisano o 22:30 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Cytat:
raz sie wlaczyl alarm, ale okazalo sie ze plytki byly slabo polaczone
|
|
|
#491 | |||
|
Rozeznanie
|
[QUOTE=moria44;26891850]Hello Girls!
Mazianka Twój Gabrysiek też dziś czy dopiero jutro? QUOTE] no w sumie o 1.00 w nocy skonczy ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
hmmm.Kurcze ale dzisiaj cisnienie niskie,normalnie funkcjonowac mi ciezko bylo.zasnelam o 17.30 i sie o 20.20 obudzilam, nawet juz małego nie kąpałam( jestem zla,czemu mnie nikt nie obudził ) Gabriel tez spi caly dzien,chyba ma niskie po mamusi julia byla z babcia w kosciele i na kolanach spala hehe. Ja zaraz tez Gabka nakarmie i spac uciekam. buziam Was
|
|
#492 |
|
Zakorzenienie
|
Kochne jesteemmmm wyszlismy ze szpitala w srode tylko, ze nie mam czasu bo mamy mase odwiedzin, taki tu zwyczaj...wygladam jak zombie;/ z Flavciem mamy sie dobrze,ladnie spi a mnie tylko szwy ciagna,niestety dosc sporo mnie nacieli;( gratuluje rozpakowanym mamusiom i pomalu bede Was nadrabiac buziakiii
|
#493 | ||
|
Zakorzenienie
|
u nas w nocy spokojniej, siusiu jedno w pieluche potem na przewijaku i teraz malenkie siusiu, kupki brak
![]() do dziewczyn Angel Care ![]() ale alarm wlaczyl nam sie w srodku nocy i myslalam, ze dostane zawalu, musialam wylaczyc bo nie moglam zasnac, musze dzisiaj sprawdzic jeszcze raz te plytki. a czy moze byc tak, ze mam koc pod materacem zwiniety zeby mala miala spadek bo miala duzo wod plodowych w plucach i kazali przez jakis czas ja tak klasc... i to jest przyczyna ze nie zadzialalo?ten dzwiek jest przerazliwy i dotad mam go w uszach ![]() wy smarujecie dzieciaki codziennie oliwkami? cale cialko? bo ja dolalam olejku do kapieli i poozna mowila, ze nie trzeba juz smarowac ![]() smaruje tylko dupke, buziunie posmarowalam kremikiem i raczki oraz stopki bo byly suchutkie. ehh mam ciagle babyblues bo wydaje mi sie ze wszystko robie nie tak, boje sie o ta mala okrutnie ![]() Cytat:
![]() a co do siku, duzo ma zlana pieluche? dziewczynki podobno sypiaja mniej Cytat:
|
||
|
|
|
#494 |
|
Zakorzenienie
|
Principessino! Moniquac! Jak miło Was widzieć
Moniczko, super, że już jutro wyjdziecie! Teraz już z górki Princi, wracaj do sił szybko ![]() Anula, ależ pytań Co do kupek, to jest ich 6-8 na dobę, chociaż przedwczoraj się zacięła i nie było żadnej, dopiero po kąpieli [ ], rozgrzany brzuszek ruszył Siku jest przy każdej zmianie pieluchy, czyli z 8 razy na dobę? Tak około/średnio, no sama nie wiem![]() Przystawiłam Hankę do piersi, trochę buntu jest, ale nie daję za wygraną. Teraz ładnie się najadła, odbiła i poleguje sobie z czkawką Muszę się Wam przyznać, że do tej pory bałam się brać Ją na ramię do odbicia i kładłam na boczku, jak położne w szpitalu. Ale wczoraj Mama pokazała mi, jak brać Hanię i od wczoraj już nie ulewa na boczku, tylko pięknie odbija na rękach. A ja się nie boję już ![]() Przedwczoraj odpadł Jej pępek ---------- Dopisano o 08:09 ---------- Poprzedni post napisano o 08:04 ---------- Anula, ja też przeżyłam baby bluesa, TŻ trochę patrzył na mnie, jak na UFO, bo przy Nim starałam się nie płakać, a po prysznicu cała czerwona na twarzy wychodziłam... powody płaczu: wyciek z piersi = utożsamianie z dojną krową niepokój, że nie dam sobie rady etc. Ja co prawda w PL, ale u nas też sporo gości, na szczęście najbliższa rodzina, z przyjaciółkami umówiłam się na najbliższy tydzień
|
|
|
|
#495 |
|
Zakorzenienie
|
Mary no u nas polozne nie kazaly leciec ze zmiana pieluszki od razu jak nie ma kupki, wiec czasem jest duzo siku , mneimam, ze to kilka sikow bylo, ale czy 8 razy na dobe? chyba nie
![]() moja ciagnie z piersi ladnie, ale boje sie ze sie nie najada, bo jeszcze dwa dni temu dluzej siedziala na cycku a teraz 15 minut nie moze wytrzymac na jednym ![]() i nie chce jej sie odbic, jesli juz to w czasie trzymania cyca, albo jest czkawka_) boje sie ze cos jest nie tak z nia, wczoraj tak wyla po poludniu, nie wiedzialam jak jej pomoc, a kupki dalej nie bylo ![]() najgorsze ze te polozne tu to wszystko uznaja za norme..... a ty Mary masz ten monitor oddechu? ---------- Dopisano o 08:20 ---------- Poprzedni post napisano o 08:19 ---------- co do baby bluesa, to wlasnie wiem ze TZ w srode do pracy, moja mama dopiero moze w przyszly piatek przyleci i nomalnie lyz jak grochy, pod prysznicem, w lozku, jak rzmawiam o zosi przez tel. masakra a czy wy tez macie takie siodme poty w nocy? ja sie budze zlana potem i koszulka moookrusienka. normalne to? |
|
|
|
#496 |
|
Zakorzenienie
|
ja jak zwykle nic Wam dordzić nie umiem i smutno mi z tego powodu ale jeszcze bardziej mi smutno, gdy czytam o baby bluesach i w ogóle poza tym podzwiam Was Kochane, jak pięknie sobie z dzieciaczkami radzicie, jakie jestescie troskliwe mamusie i jak możecie tu na siebie liczyc
ahhh zazdroszczę
|
#497 |
|
Zakorzenienie
|
Anula, co do siuśków, to myślę, że jest ich więcej u Zosi, może po prosu ma kilka porcji w pieluszce
Dzidziuch karmiony piersią sam pokazuje, że jest najedzony, wypluwa po prostu brodawkę, Hanka jeszcze robi taką błogą minkę Jeśli boisz się, że nie dojada, to może spróbuj raz dokarmić Ją MM? 30 ml w butelce i zobaczysz, czy bedzie chciała![]() 15 min aktywnego ssania piersi wystarczy dla naszych maluszków No i! ! ! nie ma opcji, żebyś zagłodziła dziecko [bo tego pewnie się obawiasz?], Zosienia na pewno da znać, że głodna ![]() Ja też pocę się w nocy, od porodu co noc jestem mokra, codziennie zmiana koszulki nocnej. Ale ustępuje powoli, pewnie to opuchlizna z nas schodzi, jakaś pozostałość ciążowa ![]() Monitora nie mam, zdaje się, że Moria ma i aktualnie stosuje ![]() Ddaaiissyy, Ty tu zaraz dołączysz do nas! |
|
|
|
#498 |
|
Rozeznanie
|
Wszystkim już rozpakowanym mamusiom gratuluję a tym jeszcze czekającym życzę cierpliwości i braku upałów
cieszcie się każdą minutką bo to tak szybko zleci.... i nie miejcie żadnych wątpliwości bo na pewno jesteście najlepszymi mamami dla swoich maleństw mama Wiktorka - czerwiec 2010 ps. podczytuję Was trochę z sentymentu bo u nas już się roczki zaczęły
|
|
#499 |
|
Zakorzenienie
|
Mary pewnie masz racje, ja troche panikara jestem, ale dzis wybudzalam Zosie na karmienie 2 razy w nocy i teraz juz sama po 3 godzinach kwili ale juz nie z wyciem. A mleko leci z pewnoscia bo polozne mi kazaly sprawdzac sobie i wyciskac recznie to szczegolnie w nocy nie ma problemu. tylko z nerwow sie nie wyspalam
![]() mala kwili, lece ![]() daisyy twoje mentalne wsparcie pomaga, jestes wielka
|
|
|
|
#500 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
ja niby mam drugie dziecko wiec powinnam swietnie w temacie sie czuc, a tu nic z tego, to co dzialalo swietnie na pierwsze totalnie nie sprawdza sie przy drugim i ucze sie wszystkiego z nim od nowa. najwazniejszy spokoj, krzywdy malenstwu na pewno nie zrobisz ja juz az tak senie poce, ale po powrocie ze szpitala tez bylam oblana w nocy potem jak po prysznicu, to chyba zmeczenie, przesilenie itd Cytat:
za pepuszek, malemu odpadl na 10 dobewiecie, chyba żadnej z nas nie odpuscil baby blues. oby jak najkrocej trzymal, czytalam ze apogeum osiaga na 4 dobe(idealnie pokrylo sie u mnie, w szpitalu wylam cala noc, nie jadlam nic w dzien , potem w domu, oczywiscie odbilo sie na bogu ducha winnym tz,)i mija po 2 tyg, u mnie juz lepiej ale hustawki emocjonalne niezle ![]() Cytat:
![]() popoludnie bylo ok, noc tez i od 7 mej znowu cyrki. teraz usnal ale od 5 tej rana prawie nic nie pil. nam tez se zalaczyl w nocy i to w pierwsza noc w domu. nie idzie chyba ustawic cichszego alarmu, on ma za zadanie obudzic dziecko jak "zapomina oddychac" pod warunkiem jak jest to powod wlaczania sie. moj najpierw robi pojedyncze "pik" a potem juz wyje. ja smaruje malego codziennie bo skorka zaczela mu sie luszczyc na stopkach, dloniach, ma sucha na twarzy, takze bede go smarowac codzien a siuskami sie wogole nie przejmuje, nie idzie tego zliczyc przy pampersach, raz ma bardzo zlana, innym razem mniej, prawie sucha
Edytowane przez agnieszka_pe25 Czas edycji: 2011-05-14 o 10:18 |
|||
|
|
|
#501 |
|
Zakorzenienie
|
anula
Może się nie odbijać. Edzikowi rzadko się odbija. Spróbuj pozmieniać mu pozycję ![]() Jak zasypia na cycu, to hyc do pozycji pionowej, powinna się trochę rozbudzić. Poklepać po pupci, pomasować plecki. Edzikowi pomaga, jak się go przechyli do przodu (na rączki ciężar i z powrotem na ramię). Kąpiel za pierwszym razem z rykiem, kolejne spokojniej. My wszystko mu mówimy, co robimy, ja śpiewam (lubi to ) no i bardzo powolutku do wody, a tak owinąć pieluszką tetrową (jest cieplej).1. Edzik robi BARDZO często, ale pisałam o tym, że 16/dzień i 1/4 dni to norma. 2. Edzik siusia sporo (pielucha prawie pęka), ale dopiero od kilku dni, wcześniej malutko. Może trzeba jej częściej dawać cyca? 3. Słychać takie specyficzne hyp, hyp podczas jedzenia (nie da się pomylić z połykaniem czy ssaniem) My dodajemy oliwkę do kąpieli i nie smarujemy już. Mam nadzieję, że pomogłam ![]() mazianka No właśnie rozważam potówki, bo założyłam małemu skarpetki na pajaca i leżał tak w rożku, więc może mu za ciepło było?? U nas pępuszek dalej czerwony, przemywamy regularnie, ale stracham się, że coś z nim nie tak Ale z takim opuchniętym zaczerwienionym puścili małego ze szpitala, to chyba nie jest bardzo źle?No i mam pytanie co do kąpieli. Kiedy karmicie maluchy? Przed? Po? Przed i po? Jak nie nakarmimy przed, to jest ryk, bo głodny. Ale wtedy po nie chce już jeść, tylko ciumka. Więc karmienie rozwija się w czasie bardzo, bo zawiera w sobie kąpiel i czynności higieniczne. A i tak mamy teraz schemat: SEN - PIELUCHA - SYŚ (U) - ODBIJANIE - PIELUCHA - SYŚ (ten sam U) - ODBIJANIE - SEN, który trwa co najmniej godzinę...
|
|
#502 |
|
Zadomowienie
|
Cześć dziewczynki.
ordynator potwierdził - jak mały nic nowego nie wymyśli (odpukać) to jutro do domku . aż mam lęki normalnie. ostatnio w domu nie radziłam sobie z małym, choć wydawało mi się, że idzie mi dobrze. chodzi mi o jedzenie.miałam wrazenie że mały się najada, a jak się okazało to nie dojadał - leciał na wadze . dzisiaj już więcej wiem o karmieniu i jak sobie z maluszkiem radzić, niemniej jednak lekarz kazał co kilka dni go ważyć, bo mały je raz 450 za cały dzień, raz 600ml - jak mu się chce (znam ilości bo tu się waży przed i po jedzeniu).mój niestety to leniuszek - nie budzi się sam na jedzenie - ja muszę go co 3 godziny wybudzać, nawet w nocy (mały dopiero dzisiaj, 17 dni po urodzeniu ma prawie tyle co waga urodzeniowa) więc moja walka z jego niejedzeniem jest ogromna. jak już się wybudzi to chce sobie rączkę zjeść, czasem jest taki krzyk, że aż miło , a czasem musze go przy cycu wybudzać na siłe.a kupki małego ... hm.... moze to przez to że od czasu do czasu aplikuje mu mieszaknę - ma takie wodniste, z grudkami, ale żółte. dzisiaj jak pielęgniarka przyszła, żeby ważyć dzieciaczki (codziennie je ważymy) to mały zrobił takie kupsko.... szkoda że na mnie i na podłogę .Jeszcze serdeczne gratulacje rozpakowanym mamuśkom. Niech się maluszki zdrowo chowają. mary .anula - Kochana zaufaj swojemu instynktowi - nauczysz się maluszka, dopier kilka dni za Wami, ja się go ciągle uczę, ciągle się boję, ale z dnia na dzień jest lepiej. miłego dnia Wam życzę. ---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:47 ---------- anula - jeszcze a propos kupek - położna mi mówiła, że albo kupek będzie tyle ile mały razy będzie jadł, ale tez może być jedna na 3-4 dni. mojemu się zdarzają jakieś zielone grudki w kupce, ale nie wiem czy to nie od nabiału. a kąpiel - też owijam go w tetre - nie zawsze, czasem i zawsze do niego gadam, opowiadam, zanurzam bardzo powoli, zaczynając od nóżek. już krzyku nie ma podczas kąpieli, za to bardzo nie lubi jak go wyciągnę z wody a jeszcze nie okryję ręcznikiem. jak go okryję to nie krzyczy już. i karmię zawsze po kąpieli. |
|
|
|
#503 |
|
Wtajemniczenie
|
hej Mamuśki
![]() a jak wychodzicie na spacer, i jest słońce tak jak dziś (albo i nie ma) to jakim kremem smarujecie buziulki dzieciaków? bo muszę coś zakupić chyba, bo mam tylko bambino krem pielęgnacyjny, a nie wiem, czy to jest odpowiednie ![]() jest mama która kapie w mydełku Bambino bo nie wiem, czy coś dawać jeszcze do kąpieli do wodyw kąpieli używacie ręki tylko do mycia? może głupie pytanie, ale się zastanawiam. dodam, że nie chcę myc małego myjką, ani gąbką. to ręką wszystkie części ciała wtedy?
Marcelek 30.05.2011 Edytowane przez the_sania Czas edycji: 2011-05-14 o 11:18 |
|
|
|
#504 |
|
Zakorzenienie
|
moniqac
![]() Ja dziś Edzika też budziłam na jedzenie - dobrze, że tż miał zły sen, bo mnie rozbudził i zobaczyłam, że mały nie jadł już ponad 4 h muszę jakiś budzik chyba nastawiać ![]() Przy cycu też go muszę wybudzać, bo je aktywnie na początku, a potem przysypia. Kupki też żółte z grudkami - podobno to zdrowa kupka ![]() A nie jest głodny w czasie kąpieli? Bo Edzik śpi, budzi się i czas na kąpiel, ale on już głodny... Kiedy karmisz przed kąpielą, tzn. ile czasu przed? Bo potem rozumiem, że od razu po? Sania Ja mam krem nivea na każdą pogodę (np. wiatr) i krem nivea z filtrem na słońce. My znów męczymy się z powietrzem w brzuszku ![]() Mały nie może zasnąć i się męczy ![]() Ale są też super wieści: Pupka zagojona, nawet nie czerwona ![]() ---------- Dopisano o 12:04 ---------- Poprzedni post napisano o 11:53 ---------- Mały zasnął, jak włączyłam mu muzykę Turnaua Może on ma problemy z tym brzuszkiem ze stresu jakiegoś? A na rączkach i przy muzyce się relaksuje?
|
|
#505 | |||
|
Zadomowienie
|
czesc kochane
![]() laski ale koszmar, dostalam poltora tyg temu od poloznej wage, dla malej bo to znajoma nasza, i nam zostawila ja na 4 tygodnie, zebysmy co kilka dni mala zwazyli wiec 3 dni temu ok mala przybrala, a wczoraj patrzymy spadek ze niby przybrala tylko 65g od urodzenia, a powinna ok 125 na tydzien a ona ma jutro 2 , ja zaplakana, zalamana, dziecko mi je sika kupkuje, a ma spadek, dzownie do neij a ona mowi ze moze waga zepsuta, i jak mala je i jak widzimy ze ma papelki i przybiera to mamy sie nei martwic, i powedzial ze zaluje ze nam zostawila wage bo takiego stresa nam narobila, co sie okazalo waga pokazuje dobrze ale jakby mala spala, a ona jak sie na niej rusza to wynik sie zmienia za kazdym razem.. ale stresssssssss!!! a dzis oczywiscie standardowo mala w nocy pila co 3-3,5 godz.. i od razu zasypiala, a w dzien od 9:30 nie spala, jest po 2 karmieniu i dopiero zasypia.. hehe jak widac moje dziecko chyba trybi co to noc a co dzien<haha> Cytat:
kupa pod brzuszek i pod placki hehe, a robi raz na dzien kurcze ale ponoc to ok przy mm![]() Cytat:
to tez normalne, smaruje oliwka i juz tylko troszeczke schodziCytat:
poki co2.siusia duuuzo, kilka razy nawet musialam ja po spaniu przebierac bo pampers byl full po 2-3 godzinach.. (daje jej herbatki z rumianku i kopru, zalecenei poloznej, bo przy MM dzieciaka suszy.. no i na lepsze kupki..) 3. bo to slychac moim zdaniem, jak ssie ladnie a jak sie nalyka to inny odglos ma przy ciumkaniu mleka.. caluski i spokojnego dnia i nocki
|
|||
|
|
|
#506 |
|
Wtajemniczenie
|
siedze na necie i szukam nfo jak pomoc malenstwu, jak na razie pomogla przeprasowana pieluszka tetrowa na brzuch, teraz spi na tz-cie
![]() ale znalazlam fajny artykul, na poruszane tutaj problemy, od czkawek, kolek, po ropiejace oczko, ulewanie, zaparcia itd. wklejam, mam nadzieje ze sie przyda ![]() https://mamotoja.pl/niemowle_noworod...7.html?print=1 ANULA apropos angelcare, to masz deseczke pomiedzy szczebelkami na ktorych lezy materac a materacykiem? moria kiedys o tym pisala, to moze byc powod wlaczania sie alarmu, moj tz pojechal kupic grubsza i jak na razie alarm sie nie wlaczyl podczas drzemki malego
|
|
#507 |
|
Rozeznanie
|
No i tak się cieszyłam , ze grseczne dziecko i ciche i ciagle spi i nie ma z nia zadnych problemow i wykrakałam. Wczoraj 4 godziny wieczorem usypiania skonczone godzinną histerią, chyba kolkę pierwszą zaliczyłysmy do tego jakas lekka wysypka na brzuszku czerwona. Od dzis ostry rygor na to co jem i zobaczymy.
Boze musze was nadrobic tyle dobrych rad a poza tym milo jest miec swiadomośc ze nie tylko ja czuje sie jak na obcej planecie ![]() Teraz juz nie mam czasu musze zdazyc sie wykąpać zanim mała się obudzi, ale nadrobię, obiecuję !
|
#508 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Pierwszy raz na tym wątku hehe i pierwszy raz na forum bez brzucha.Jesteśmy z niuńkiem od wczoraj w domku. Mały jest mega grzeczny Ja jeszcze dochodzę do siebie bo co prawda poród był według mnie zadziwiająco szybki i lekki, ale teraz już w domu odczuwam wielkie zmęczenie. To chyba dlatego, że przez te dwa ostatnie tygodnie nic nie robiłam a teraz w domu trzeba sprzątać, ruszać się, schylać i dźwigać. Plecy wysiadają normalnie, jak już się położę to wstać nie mogę ![]() Mam strasznie dużo do nadrobienia nie wiem czy dam radę, ale spróbuje bo mam dużo pytać i niepewności a nie chciałabym Was zamęczać ciągle tymi samymi rzeczami bo pewnie było już tu o tym i tamtym sporo. To teraz przeskoczę jeszcze na poczekalnie się przywitać i lecę na obiad ![]() A moje dziecko to jakieś niejadek cycuchy mi chyba pękną jak tak będzie matkę traktował
|
#509 |
|
Zakorzenienie
|
Siasiu witaj!! i zamien sie na aniolka:
moja aniolkiem bywa, ale zawsze 4-5 godzn w ciagu snia jest histeria![]() mam dobre wiadomosci! kupki dalej nie bylo, ale bylo siusiu znowu 2 razy plus jak TZ sprawdzil znowu pieluszke to bylo i siusiu w pampku i na zywca ![]() dalam jej 30 ml wody przegotowanej, na wszleki wypadek plus ciumkala z roznym rezultatem cycule od 10 rano, z przerwami tak ze jeszcze prysznica nie zdazylam wziac, oczywiscie w takich momentach dopada mnie mega babyblues bo czuje sie okropnie a takiej sytuacji, mega niezorganizowana i zdeprymowana, mam nadzieje, ze to minie, bo nocka byla wyjatkowo spokojna.... aga peja mam deske pod materacem gruba ale mialam tez u gory lozeczla zlozony na 4 koc zeby mala miala glowe wyzej bo miala wode w pluckach i polozne tak robily w szpitalu, ale chyba teraz moze juz spac na plasko? |
|
|
|
#510 |
|
Wtajemniczenie
|
jest promocja pampers w kauflandzie MINI 2 x 94sztuki za 88,88zł !
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:58.

Potrzebuję Waszej pomocy 

mianowicie Hanka się tak skupczyła pół godz temu że była potrzebna kąpiel

) 

za pepuszek, malemu odpadl na 10 dobe
. aż mam lęki normalnie. ostatnio w domu nie radziłam sobie z małym, choć wydawało mi się, że idzie mi dobrze. chodzi mi o jedzenie.