|
|
#2581 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
Cytat:
|
|
#2582 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 17
|
Proszê o ocenkê dzisiejszej RRR
¶n-omlet z: p³atków owsianych (30 g), 1 ca³ego jajka i 1 bia³ka, omlet posmarowa³am ³y¿k± jogurtu naturalnego (ok. 40g) i posypa³am pokrojon± ¶liwk± suszon± i p³atkami migda³owymi. Sok wielowarzywny (niepe³na szklanka, sok sk³±da siê przede wszystkim z soku pomidorowego i na drugim miejscu soku jab³kowego), herbata zielona nies³odzona 2 ¦n, 125g makreli wêdzonej, wafel ry¿owy, trochê sa³aty, rzodkiewki, ogórka Ob. 150g piersi z kurczaka na parze, kasza gryczana 40g, surówka "na winie" (czyli co mi wpadnie "nawinie siê" do r±k P: serek wiejski lekki -3% t³. (150g), trochê siemienia lnianego i pestek dyni, K: 150g sera bia³ego pó³t³ustego Z góry dziêkujê za ocenê i wskazówki
|
|
|
|
#2583 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
dziêki za ocenê..
co do santos: uczê siê je¶æ na nowo, przekonujê do s³odyczy (które i tak ograniczy³am z pewnych powodów). Okresu nie mam, ma³o rosnê, a nieca³e 2000 kcal to chyba nie odpowiednia ilo¶æ dla nastolatki? Liczy³am te¿ gdzieniegdzie indywidualne zapotrzebowanie i zawsze wychodzi³o ponad 2200. Jestem g³odna co 2-3 godziny dlatego jem 5 posi³ków, nie bêdê omijaæ, ¿eby mi w efekcie burcza³o w brzuchu. A wêglowodanów jem sporo, bo mam pewien nieprzyjemny syndrom niedoboru wêgli. Postaram siê jednak dodaæ trochê bia³ka. EDIT: poza tym gdybym nazywa³a jad³o 'P', to inni my¶leliby, ¿e chcê tyæ, to jest mój cel. I by³yby komentarze w stylu 'Jeste¶ na P, mo¿esz tu doje¶æ jeszcze dro¿d¿ówkê, tu lizaka, tu wiêcej kanapek.. nie ograniczaj siê!', a ja NIE chcê byæ na P, dlatego nazywam jad³o per 'U'. I wola³abym rozkrêciæ metabolizm, ni¿ je¶æ mniej. Mama twierdzi, ¿e rosnê To mo¿liwe, ¿e te 2 kg w pó³ roku to efekt ro¶niêcia? Dodam, ¿e w ci±gu roku uros³am 2 cm, ale mo¿e rosn± moje organy wewnêtrzne. ;hm, a mo¿e to jednak miê¶nie? zasugerowano mi to ostatnio.
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-15 o 08:26 |
|
|
|
#2584 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 113
|
Cytat:
D¿em by³ domowy, ale niestety s³odzony... Dziêki za ocenê
|
|
#2585 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 168
|
Cytat:
|
|
#2586 |
|
Zadomowienie
|
Moje wczorajsze U:
przeczyta³am gdzie¶, ¿e jak siê zaczyna æwiczyæ, to waga mo¿e wzrosn±æ. Tak samo jak siê ma zakwasy (chocia¿ to chyba jedno i to samo). Mam nadziejê, ¿e to to. 1. jajecznica z 3 jajek na margarynie (nie mamy mas³a w domu ) z filetem drobiowym i szczypiorkiem + 2 kromki chleba wieloziarnistego, schoko-bons; 1h roweru 2. (przek±ska) lody princessa kokosowe w wafelku; 3. bu³ka wieloziarnista z margaryn±, pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym (obk³ad podwójny); 1h roweru 4. zapiekanka ziemniaczana z miêsem z udka kurczaka, fur± warzyw, serem ¿ó³tym i sosem z 'Pomys³u na..' (tak, wiem - syf, staram siê je¶æ tego jak najmniej); 5. 3 kromki chleba wieloziarnistego: ~ob³o¿ona sa³atk± jarzynow± z majo ~z serkiem topionym borowikowym ~z margaryn± i camembertem; marchewka, herbata cytrynowo-limonkowa z cytryn±. 30 minut æwiczeñ
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-15 o 09:13 |
|
|
|
#2587 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 571
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2588 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() uros³am 2 cm w rok (czy nawet ponad), w grudniu mierzy³am tyle, ile dzi¶, a od grudnia przyby³o mi 2 kg. Poza tym nieszczêsne czy nie - sam fakt, ¿e przyby³y nie marwi mnie. Bardziej interesuje mnie to, jak zapobiec dalszym przybytkom.
|
|
#2589 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 800
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2590 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ale mo¿liwe, ¿e te 2 kg od grudnia jest wynikiem ro¶niêcia (ale nie wzrostem, tylko wewn±trz)? To teoria mojej mamy, ale nie wiem na ile mo¿e byæ prawdziwa). Albo po prostu przez rozpoczêcie æwiczeñ. Mimo wszystko spróbujê ograniczyæ wêglowodany. Chocia¿ to one daj± energiê i s± g³ównym dawc± kalorii, których, uwa¿am, mam za ma³o, bo zbyt czêsto zdarzaj± mi siê zawroty g³owy..
|
|
#2591 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 174
|
U:
1. bu³ka grubo posmarowana mas³em orzechowym i serkiem homogenizowanym maækowy straciatella; pó³ z serem salcesonem i musztard±; du¿y pomidor; ogórek ma³osolny; rzodkiewka; kawa z mlekiem 2. twaro¿ek wiejski z saszetk± fitelli kokosowej; kawa z mlekiem 3. makaron pe³noziarnisty penne z natk± pietruchy; polêdwiczki wieprzowe w ciemnym sosie; broku³y; kubeczek barszczu 4. sernik z wi¶niami i czekolad±; pó³ snickersa; kawa z mlekiem 5. 2 kawa³ki chleba z mas³em wêdlin± i serem; jajecznica na ma¶le z 2 jaj; herbata z cukrem frytki z sol± pieczone w piekarniku
¦wiat nie jest taki z³y ![]() Turcja Alanya- 2007 Tunezja Sousse- 2008 Egipt Hurghada- 2009 Turcja Marmaris- 2010 Grecja Rodos Egipt Sharm el sheikh- 2011 Izrael Jerozolima i Betlejem Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012 Grecja Kreta 2013- ? |
|
|
|
#2592 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 8 966
|
Cytat:
usuñ kromkê z kolacji na pocz±tek, 2 chyba Ci wystarcz± na kolacjê wiec nie powinno byæ problemu z jej ograniczeniem |
|
|
|
|
#2593 | ||
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
Cytat:
Edytowane przez emelie Czas edycji: 2011-05-15 o 11:57 |
||
|
|
|
#2594 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 996
|
Cytat:
nnkt jest w ma¶le orzechowym i ¿ó³tku jajka ![]() |
|
|
|
|
#2595 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2596 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
A mo¿e po prostu za du¿e kolacje? Gdyby tak podliczyæ (nie robiê tego na codzieñ) ¶niadanie, to wyjdzie 450-550, a na kolacjê (licz±c te marchewki, bo s± one na prawdê spore, jedna ma ze 100g, a potrafiê zje¶æ takie 3 przed snem) te¿ wychodzi co¶ ko³o 400. Prawie tyle, co ¶niadanie. Chyba spróbujê zrobiæ tak, jak mówisz, usun±æ tê kromkê, aczkolwiek jaki¶ czas temu, kiedy mia³am zero ruchu, jad³am 4 kanapki na kolacjê i utrzymywa³am wagê, a teraz, jak æwiczê i jem ich mniej, to tyjê. Dziwne .Cytat:
Wracaj±c do przytoczonego przeze mnie cytatu: wybacz bezczelno¶æ, ale.. jako kocio³ nie przyganiaj garnkowi.
|
|
#2597 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 6 996
|
Cytat:
pewnie, ¿e tak, po prostu zauwa¿y³am fragment ,,w ogóle nie ma...", wiêc zaszala³am i sprostowa³am trochê
|
|
|
|
|
#2598 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#2599 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 800
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2600 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skoro nie masz okresu, hormony inaczej pracuja, problemy hormonalne mog± siê przyczyniaæ do wzrostu wagi. |
|
|
|
|
#2601 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 440
|
Cytat:
zeby miêc okres potrzebne sa i bialka i t³uszcze i wegle, wszystko jest potrzebne i kalorie, i odpowiednia tkanka t³uszczowa na ciele... Morphine ja bym wogole postawila inna teorie- mówisz, ¿e organizm funkcjonuje normalnie - no chybanie bardzo skroro masz zawroty g³owy i nie masz okresu...jesli nie masz okresu to organizm normalnie nie funkcjonuje...byæ mo¿e teraz gdy dostarczasz wicej jezedzenia kalorii i t³uszczy w koñcu nabierasz cia³a, aby ten okres dostaæ, mo¿e ruszy³a produkcja estrogenów (?) oczywiscie nie wym±drzam sie i diagnozy nie chce stawiac, bo ani nie jestem lekarzem ani nie chce tego robic hehe... tak sobie pomysla³am, jak dziewczynka zmienia sie w kobiete i dojrzewa to w³asnie przybiera troche na wadze , idzie w bioderka itp, i dostaje okres... |
|
|
|
|
#2602 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
To jak wyt³umaczysz fakt, ¿e wcze¶niej te¿ nie mia³am okresu, a nie ty³am? Wtedy hormony pracowa³y normalnie, a teraz im siê odwidzia³o? O, a jaka to sytuacja? Znowu zobaczy³a¶ wy¿sz± liczbê na wadze? ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ---------- Cytat:
Odejmê trochê tych wêgli, bo tak z boku patrz±c faktyczne ich sporo, a ma³o bia³ka. Mo¿e jest tak jak mówisz - dlatego nie panikujê w stylu 'O matko, przyty³am, trzeba natychmiast przej¶æ na R', tylko szukam powodu - dojrzewanie, ro¶niêcie, nadmiar wêgli, rozpoczêcie æwiczeñ?
![]() `I like living on the edge and seeing what's on the other side! Steven Tyler Edytowane przez morphine88 Czas edycji: 2011-05-15 o 12:28 |
|||
|
|
|
#2603 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 063
|
a po co ci znaæ powód? dwa kilogramy to naprawdê nic, a w ¿yciu s± inne, wa¿niejsze rzeczy od szukania przyczyny nag³ego wzrostu wagi, którymi mo¿na siê zaj±æ.
|
#2604 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 805
|
|
|
|
|
#2605 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ot, tyle, koniec OT.
|
|
#2606 |
|
Zakorzenienie
|
bo¿e dziewczyno, kto¶ chce Ci pomóc a Ty stawiasz jakie¶ tezy na temat jego ¿ycia i sytuacji w jakiej siê znajduje... lepiej id¼ leczyæ siê u psychologa ni¿ zatrzymywaæ tycie bo co Ci po figurze w takiej sytuacji
chyba na prawdê jest mi lepiej gdy ten w±tek mam odsubskrybowany (jakkolwiek siê to pisze) |
|
|
|
#2607 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie musisz mi mówiæ czy mam i¶æ do psychologa, czy mo¿e nie. 'co Ci po figurze w takiej sytuacji' - w jakiej sytuacji? Brzmi to tak, jakbym by³a wariatem i wygl±d by³by zupe³nie nieistotny, bo mam ogromne problemy z g³ow± (na miarê chêci zamordowania ka¿dej istoty ¿yj±cej). Wiem, ¿e problem mam i leczê go, ale akurat nie musisz mi podpowiadaæ co mam robiæ, a czego nie. Dziêki za troskê w ka¿dym razie. Z mojej strony koniec OT.
|
|
#2608 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 3 195
|
szczerze, morphine, wydajesz mi sie normalniejsza niz te panny, ktore na ciebie pyskuja (one z pewnoscia by panikowaly z powodu dodatkowych kg); teraz jestes zadowolona, dobrze sie czujesz i nie chcesz, zeby sie to zmeinilo, a przede wszystkim masz swiadomosc, ze z niewiadomo jakiego pochodzenia 2 kg moze zrobic sie 4,6,8, a ty w pewnym momencie znowu zaczneisz sie odchudzac (a mam wrazenie, ze masz swiadomosc autodestrukcyjnych sklonnosci przy utracie wagi). wg mnie lepsza jest profilaktyka (czyt. niezapuszczanie sie) niz pozniej wariactwo (diety "cud"). nie zwracaj uwagi na uszczypliwosci, bo ci, ktorzy ci przytykaja, zazwyczaj sami maja gigantyczne problemy.
proponuje tak: sprawdzic obwody, bo moze te 2 kg to miesnie (i wtedy super); dolozyc jakies silowe, nawet durne pompki (ale bez paniki), a co do diety, to zmniejszyc ilosc przetworzonyhc produktow (mam wrazenie, ze czesto jesz takie przypadkowe rzeczy, troche za duzo wegli, troche jedzenie na sile, troche za malo nieprzetworzonych rzeczy) i przede wszystkim sluchaj siebie - jak nie chcesz zjadac calej porcji do konca, bo juz jestes najedzona- nie wpychaj na chama, nie dokladaj posilkow tylko po to, zeby bylo 5 (nie wiem, ile jesz, bo nie sledze tak uwaznie) i nie zwracaj uwagi na to, co mowia osoby majace ewidentny problem z zarciem (bez obrazy, ale moja imaginacja, cordellia na przyklad). a swoja droga teraz przeczytalam twoje jadlo i jest tam sporo naprawde slonych i mocno przetworzonych rzeczy: pasztet, pomysl na, jakis serek topiony- mozesz zatrzymywac wode
smocza mama Edytowane przez kiciakasia Czas edycji: 2011-05-15 o 14:44 |
|
|
|
#2609 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 450
|
Redukcja
¶niadnaie: 5 ³y¿ek p³atków owsianych, 150g twarogu, pó³tora ³y¿ki podduszonego rabarbaru II ¶niadanie: kanapka z³o¿ona z dwóch kromek ¿ytniego chleba, bez margaryny, mas³a, z jajkiem na twardo i pomidorem obiad: sporo surówki z kapusty i marchewki, pier¶ z kurczaka (oko³o 150g) duszona, 3 ³y¿ki ziemniaków + miseczka kapuscianej zupki bez zagêszczania podwieczorek: 150g serka homo nat (w koñcu kupi³am ,ale tylko 4 ) z kilkoma orzechami w³oskimi i byæ mo¿e wpadnie kawa³ek domowego sernika, ale nie wiem...kolacja: talerz sa³atki greckiej z fet± i bez kukurydzy Nie jem za du¿o? Bo mam takie nieprzyjemne wra¿enie, ¿e tak w³a¶nie jest. |
|
|
|
#2610 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 440
|
Cytat:
ona powinna dac sobie spokój z tym wszystkim, wyluzwaæ sie, odsytresowac, i¶æ do ludzi, gdziekolwiek choæby na piwo, wrzucic na spontana z jedzeniem, jê¶c kiedy siê chce i tyle nie wiem, ale jak dla mnie dla osoby nautrzymaniu zastanawianie sie nade : centymetrami, 5 posi³kami, godzinami miedzy posi³kami, bia³kiem/ Weglami/nnkt, posi³kami oko³otreningowymi, trenigiem, to juz jest jakas pranoja owszem mo¿ena dbac o swoje zdrowie, ale powyzsez wynika³oby na to, ¿e pó³zycia to zarcie, æwiczenia figura tycie chudniecie, 2 gramy na wadze skoñczy³am... |
|
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:21.

To mo¿liwe, ¿e te 2 kg w pó³ roku to efekt ro¶niêcia? Dodam, ¿e w ci±gu roku uros³am 2 cm, ale mo¿e rosn± moje organy wewnêtrzne. ;
jestem pelniejsza niz lodowka :P ale ten jogo musze zjesc bo nie wypilam dzisiaj soku ;/
a powiedzcie mi czy ladnie ? :P mi sie wydaje mega duzo dzisiaj