Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV - Strona 87 - Wizaz.pl

Wróæ   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal.

Zamknij w±tek

Narzêdzia
Stary 2011-05-15, 02:36   #2581
kiciakasia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 195
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Niebardzo rozumiem z czym sie nie zgadzasz, bo ja juz wyjasnilam, ze nie uwazam "niezdrowych" tluszczy za niezdrowe, i ze trzeba je jesc

---------- Dopisano o 01:15 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ----------

Dzieki za ocene :ró¿a:
a to pardon, wyrwalam z kontekstu najwyrazniej
Stary 2011-05-15, 06:54   #2582
Veroni
Przyczajenie

Wiadomo¶ci: 17

Proszê o ocenkê dzisiejszej RRR

¶n-
omlet z: p³atków owsianych (30 g), 1 ca³ego jajka i 1 bia³ka, omlet posmarowa³am ³y¿k± jogurtu naturalnego (ok. 40g) i posypa³am pokrojon± ¶liwk± suszon± i p³atkami migda³owymi. Sok wielowarzywny (niepe³na szklanka, sok sk³±da siê przede wszystkim z soku pomidorowego i na drugim miejscu soku jab³kowego), herbata zielona nies³odzona

2 ¦n, 125g makreli wêdzonej, wafel ry¿owy, trochê sa³aty, rzodkiewki, ogórka

Ob. 150g piersi z kurczaka na parze, kasza gryczana 40g, surówka "na winie" (czyli co mi wpadnie "nawinie siê" do r±k ) z jogurtem 2% (oko³o 70g)

P: serek wiejski lekki -3% t³. (150g), trochê siemienia lnianego i pestek dyni,

K: 150g sera bia³ego pó³t³ustego

Z góry dziêkujê za ocenê i wskazówki
Veroni jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 08:24   #2583
morphine88
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 892

Cytat:
Napisane przez pozytywna-wariatka Poka¿ wiadomo¶æ

góra.
dziêki za ocenê..
co do santos: uczê siê je¶æ na nowo, przekonujê do s³odyczy (które i tak ograniczy³am z pewnych powodów). Okresu nie mam, ma³o rosnê, a nieca³e 2000 kcal to chyba nie odpowiednia ilo¶æ dla nastolatki? Liczy³am te¿ gdzieniegdzie indywidualne zapotrzebowanie i zawsze wychodzi³o ponad 2200.
Jestem g³odna co 2-3 godziny dlatego jem 5 posi³ków, nie bêdê omijaæ, ¿eby mi w efekcie burcza³o w brzuchu. A wêglowodanów jem sporo, bo mam pewien nieprzyjemny syndrom niedoboru wêgli. Postaram siê jednak dodaæ trochê bia³ka.
EDIT: poza tym gdybym nazywa³a jad³o 'P', to inni my¶leliby, ¿e chcê tyæ, to jest mój cel. I by³yby komentarze w stylu 'Jeste¶ na P, mo¿esz tu doje¶æ jeszcze dro¿d¿ówkê, tu lizaka, tu wiêcej kanapek.. nie ograniczaj siê!', a ja NIE chcê byæ na P, dlatego nazywam jad³o per 'U'. I wola³abym rozkrêciæ metabolizm, ni¿ je¶æ mniej.
Mama twierdzi, ¿e rosnê To mo¿liwe, ¿e te 2 kg w pó³ roku to efekt ro¶niêcia? Dodam, ¿e w ci±gu roku uros³am 2 cm, ale mo¿e rosn± moje organy wewnêtrzne. ;
hm, a mo¿e to jednak miê¶nie? zasugerowano mi to ostatnio.

`I like living on the edge
and seeing what's on the other side!
Steven Tyler

Edytowane przez morphine88
Czas edycji: 2011-05-15 o 08:26
morphine88 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 08:59   #2584
Guniella
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 113

Cytat:
Napisane przez santos Poka¿ wiadomo¶æ
Jw, chudniesz na tym?

---------- Dopisano o 20:41 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ----------

Chudnê, powoli. Jeszcze nie wiem jak po tych wêglowodanowych kolacjach, bo to dopiero od kilku dni to stosujê. Zosta³ ostatni kilogram, wiêc powoli ju¿ odpuszczam. Suszone ¶liwki jem przed snem praktycznie zawsze, dzia³aj± oczyszczaj±co rano D¿em by³ domowy, ale niestety s³odzony... Dziêki za ocenê
Stary 2011-05-15, 09:01   #2585
Agashia
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 168

Cytat:
Napisane przez Agashia Poka¿ wiadomo¶æ
moje Peee do sprawdzenia

¦. 3 kromki chleba razowego:
wszystkie z maslem, salata i pomidorem.
jedna z szynka drobiowa, dwie z serkiem homo naturalnym zmieszanym z przyprawami i szczypiorkiem + jab³ko + herbata

kilka ³yków jogurtu pitnego truskawkowego

II¦. a) kaszka manna z garcia p³atków kukurydzianych
b) banan + cappuccino

O. 2 ziemniaki i na to gulasz z indyka (miesa bylo ok. 250g) a sos byl na oleju z miesa z zaklepka + troche gotowanej kapusty kiszonej + sporo ogorka kiszonego

P. 200g serka homogenizowanego truskawkowego z biedronki + pomarancz

K. 2 kromki chleba razowego :
wszystkie z margaryna, sa³ata, pomidorem i szczypiorkiem.
jedna z szynka drobiowa, jedna z serem zoltym + herbata zielona

Po bedzie albo 150g albo 200g (nie wiem ile zostalo ) jogobelli malinowej

>>>zaszalalam prawda... jestem pelniejsza niz lodowka :P ale ten jogo musze zjesc bo nie wypilam dzisiaj soku ;/ a powiedzcie mi czy ladnie ? :P mi sie wydaje mega duzo dzisiaj
????
Stary 2011-05-15, 09:11   #2586
morphine88
Zadomowienie

Moje wczorajsze U:
przeczyta³am gdzie¶, ¿e jak siê zaczyna æwiczyæ, to waga mo¿e wzrosn±æ. Tak samo jak siê ma zakwasy (chocia¿ to chyba jedno i to samo).
Mam nadziejê, ¿e to to.

1. jajecznica z 3 jajek na margarynie (nie mamy mas³a w domu ) z filetem drobiowym i szczypiorkiem + 2 kromki chleba wieloziarnistego, schoko-bons;
1h roweru
2. (przek±ska) lody princessa kokosowe w wafelku;
3. bu³ka wieloziarnista z margaryn±, pasztetem drobiowym i ogórkiem kiszonym (obk³ad podwójny);
1h roweru
4. zapiekanka ziemniaczana z miêsem z udka kurczaka, fur± warzyw, serem ¿ó³tym i sosem z 'Pomys³u na..' (tak, wiem - syf, staram siê je¶æ tego jak najmniej);
5. 3 kromki chleba wieloziarnistego:
~ob³o¿ona sa³atk± jarzynow± z majo
~z serkiem topionym borowikowym
~z margaryn± i camembertem;
marchewka, herbata cytrynowo-limonkowa z cytryn±.
30 minut æwiczeñ

?

Steven Tyler

Czas edycji: 2011-05-15 o 09:13
Stary 2011-05-15, 09:12   #2587
wizjaa
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 571

Cytat:
Napisane przez morphine88 Poka¿ wiadomo¶æ
dziêki za ocenê..
co do santos: uczê siê je¶æ na nowo, przekonujê do s³odyczy (które i tak ograniczy³am z pewnych powodów). Okresu nie mam, ma³o rosnê, a nieca³e 2000 kcal to chyba nie odpowiednia ilo¶æ dla nastolatki? Liczy³am te¿ gdzieniegdzie indywidualne zapotrzebowanie i zawsze wychodzi³o ponad 2200.
Jestem g³odna co 2-3 godziny dlatego jem 5 posi³ków, nie bêdê omijaæ, ¿eby mi w efekcie burcza³o w brzuchu. A wêglowodanów jem sporo, bo mam pewien nieprzyjemny syndrom niedoboru wêgli. Postaram siê jednak dodaæ trochê bia³ka.
EDIT: poza tym gdybym nazywa³a jad³o 'P', to inni my¶leliby, ¿e chcê tyæ, to jest mój cel. I by³yby komentarze w stylu 'Jeste¶ na P, mo¿esz tu doje¶æ jeszcze dro¿d¿ówkê, tu lizaka, tu wiêcej kanapek.. nie ograniczaj siê!', a ja NIE chcê byæ na P, dlatego nazywam jad³o per 'U'. I wola³abym rozkrêciæ metabolizm, ni¿ je¶æ mniej.
Mama twierdzi, ¿e rosnê To mo¿liwe, ¿e te 2 kg w pó³ roku to efekt ro¶niêcia? Dodam, ¿e w ci±gu roku uros³am 2 cm, ale mo¿e rosn± moje organy wewnêtrzne. ;
hm, a mo¿e to jednak miê¶nie? zasugerowano mi to ostatnio.
no skoro uroslas 2cm to chyba proste, ze to ta poszly te nieszczesne 2 kg.
wizjaa jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 09:15   #2588
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wizjaa Poka¿ wiadomo¶æ
no skoro uroslas 2cm to chyba proste, ze to ta poszly te nieszczesne 2 kg.
czytanie ze zrozumieniem siê k³ania
uros³am 2 cm w rok (czy nawet ponad), w grudniu mierzy³am tyle, ile dzi¶, a od grudnia przyby³o mi 2 kg.
Poza tym nieszczêsne czy nie - sam fakt, ¿e przyby³y nie marwi mnie. Bardziej interesuje mnie to, jak zapobiec dalszym przybytkom.

Steven Tyler
Stary 2011-05-15, 09:48   #2589
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 800

Cytat:
czytanie ze zrozumieniem siê k³ania
uros³am 2 cm w rok (czy nawet ponad), w grudniu mierzy³am tyle, ile dzi¶, a od grudnia przyby³o mi 2 kg.
Poza tym nieszczêsne czy nie - sam fakt, ¿e przyby³y nie marwi mnie. Bardziej interesuje mnie to, jak zapobiec dalszym przybytkom.
jak dla mnie jesz poprostu sporo wêgli. ja np. wiem ¿e bym ty³a na takim jedzeniu. spróbuj mo¿e trochê je ograniczyæ i obserwuj organizm.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 09:53   #2590
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lady1000 Poka¿ wiadomo¶æ
jak dla mnie jesz poprostu sporo wêgli. ja np. wiem ¿e bym ty³a na takim jedzeniu. spróbuj mo¿e trochê je ograniczyæ i obserwuj organizm.
Tylko jak jem mniej wêgli, to mam pewien nieprzyjemny syndrom ich niedoboru, ale chyba nie mam innego wyj¶cia i spróbujê je ograniczyæ.
Ale mo¿liwe, ¿e te 2 kg od grudnia jest wynikiem ro¶niêcia (ale nie wzrostem, tylko wewn±trz)? To teoria mojej mamy, ale nie wiem na ile mo¿e byæ prawdziwa). Albo po prostu przez rozpoczêcie æwiczeñ.
Mimo wszystko spróbujê ograniczyæ wêglowodany. Chocia¿ to one daj± energiê i s± g³ównym dawc± kalorii, których, uwa¿am, mam za ma³o, bo zbyt czêsto zdarzaj± mi siê zawroty g³owy..

Steven Tyler
Stary 2011-05-15, 10:30   #2591
mpati86
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 174

U:

1. bu³ka grubo posmarowana mas³em orzechowym i serkiem homogenizowanym maækowy straciatella; pó³ z serem salcesonem i musztard±; du¿y pomidor; ogórek ma³osolny; rzodkiewka; kawa z mlekiem

2. twaro¿ek wiejski z saszetk± fitelli kokosowej; kawa z mlekiem

3. makaron pe³noziarnisty penne z natk± pietruchy; polêdwiczki wieprzowe w ciemnym sosie; broku³y; kubeczek barszczu

4. sernik z wi¶niami i czekolad±; pó³ snickersa; kawa z mlekiem

5. 2 kawa³ki chleba z mas³em wêdlin± i serem; jajecznica na ma¶le z 2 jaj; herbata z cukrem

frytki z sol± pieczone w piekarniku
Egipt Hurghada- 2009
Turcja Marmaris- 2010
Grecja Rodos
Egipt Sharm el sheikh- 2011
Izrael Jerozolima i Betlejem
Wyspy Kanaryjskie Fuerteventura- 2012
Grecja Kreta
2013- ?

mpati86 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 10:48   #2592
moja imaginacja
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 8 966

Cytat:
Tylko jak jem mniej wêgli, to mam pewien nieprzyjemny syndrom ich niedoboru, ale chyba nie mam innego wyj¶cia i spróbujê je ograniczyæ.
Ale mo¿liwe, ¿e te 2 kg od grudnia jest wynikiem ro¶niêcia (ale nie wzrostem, tylko wewn±trz)? To teoria mojej mamy, ale nie wiem na ile mo¿e byæ prawdziwa). Albo po prostu przez rozpoczêcie æwiczeñ.
Mimo wszystko spróbujê ograniczyæ wêglowodany. Chocia¿ to one daj± energiê i s± g³ównym dawc± kalorii, których, uwa¿am, mam za ma³o, bo zbyt czêsto zdarzaj± mi siê zawroty g³owy..
a mo¿e po prostu organizm sie broni i chce uzyskac wagê, przy której bêdzie normalnie funkcjonowa³?
usuñ kromkê z kolacji na pocz±tek, 2 chyba Ci wystarcz± na kolacjê wiec nie powinno byæ problemu z jej ograniczeniem
moja imaginacja jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 11:25   #2593
emelie
Wtajemniczenie

Wiadomo¶ci: 2 262

Cytat:
Napisane przez Veroni Poka¿ wiadomo¶æ
Proszê o ocenkê dzisiejszej RRR

¶n-
omlet z: p³atków owsianych (30 g), 1 ca³ego jajka i 1 bia³ka, omlet posmarowa³am ³y¿k± jogurtu naturalnego (ok. 40g) i posypa³am pokrojon± ¶liwk± suszon± i p³atkami migda³owymi. Sok wielowarzywny (niepe³na szklanka, sok sk³±da siê przede wszystkim z soku pomidorowego i na drugim miejscu soku jab³kowego), herbata zielona nies³odzona ok

2 ¦n, 125g makreli wêdzonej, wafel ry¿owy, trochê sa³aty, rzodkiewki, ogórka wafel ry¿owy zamieni³abym na kromkê pe³noziarnistego chleba (posmarowanego mas³em, je¿eli po³±czenie wêgli z t³uszczami nie utrudnia Ci chudniêcia) i doda³a mo¿e owoc do ca³ego posi³ku

Ob. 150g piersi z kurczaka na parze, kasza gryczana 40g, surówka "na winie" (czyli co mi wpadnie "nawinie siê" do r±k ) z jogurtem 2% (oko³o 70g) ok

P: serek wiejski lekki -3% t³. (150g), trochê siemienia lnianego i pestek dyni, serek zamieñ na zwyk³y, nie ma co ograniczaæ t³uszczy

K: 150g sera bia³ego pó³t³ustego + warzywa

Z góry dziêkujê za ocenê i wskazówki
jw.

Cytat:
Napisane przez mpati86 Poka¿ wiadomo¶æ
U:

1. bu³ka grubo posmarowana mas³em orzechowym i serkiem homogenizowanym maækowy straciatella; pó³ z serem salcesonem i musztard±; du¿y pomidor; ogórek ma³osolny; rzodkiewka; kawa z mlekiem

2. twaro¿ek wiejski z saszetk± fitelli kokosowej; kawa z mlekiem

3. makaron pe³noziarnisty penne z natk± pietruchy; polêdwiczki wieprzowe w ciemnym sosie; broku³y; kubeczek barszczu

4. sernik z wi¶niami i czekolad±; pó³ snickersa; kawa z mlekiem

5. 2 kawa³ki chleba z mas³em wêdlin± i serem; jajecznica na ma¶le z 2 jaj; herbata z cukrem

frytki z sol± pieczone w piekarniku
Ogólnie bardzo mi siê podoba, ale widzê, ¿e w ogóle nie ma owoców i orzechów/pestek... Wkroi³abym co¶ do tego twaro¿ka z p³atkami i doda³a orzechy i ju¿ by³oby idealnie

Edytowane przez emelie
Czas edycji: 2011-05-15 o 11:57
emelie jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 11:35   #2594
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 996

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
jw.

Ogólnie bardzo mi siê podoba, ale widzê, ¿e w ogóle nie ma owoców i NNKT... Wkroi³abym co¶ do tego twaro¿ka z p³atkami i doda³a orzechy i ju¿ by³oby idealnie

nnkt jest w ma¶le orzechowym i ¿ó³tku jajka

poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 11:45   #2595
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Poka¿ wiadomo¶æ

nnkt jest w ma¶le orzechowym i ¿ó³tku jajka
O ile dobrze pamiêtam, to mpati walczy o okres, wiêc orzechy te¿ by siê przyda³y
Stary 2011-05-15, 11:54   #2596
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez moja imaginacja Poka¿ wiadomo¶æ
usuñ kromkê z kolacji na pocz±tek, 2 chyba Ci wystarcz± na kolacjê wiec nie powinno byæ problemu z jej ograniczeniem
hm, nie wiem, bo to s± do¶æ lekkie kromki (20-25 g), chyba, ¿e zacznê kupowaæ ciê¿sze. Wtedy dwie wiêksze bêd± mia³y mniej ni¿ 3 mniejsze, ale siê najem.
A mo¿e po prostu za du¿e kolacje? Gdyby tak podliczyæ (nie robiê tego na codzieñ) ¶niadanie, to wyjdzie 450-550, a na kolacjê (licz±c te marchewki, bo s± one na prawdê spore, jedna ma ze 100g, a potrafiê zje¶æ takie 3 przed snem) te¿ wychodzi co¶ ko³o 400. Prawie tyle, co ¶niadanie. Chyba spróbujê zrobiæ tak, jak mówisz, usun±æ tê kromkê, aczkolwiek jaki¶ czas temu, kiedy mia³am zero ruchu, jad³am 4 kanapki na kolacjê i utrzymywa³am wagê, a teraz, jak æwiczê i jem ich mniej, to tyjê. Dziwne .

Cytat:
a mo¿e po prostu organizm sie broni i chce uzyskac wagê, przy której bêdzie normalnie funkcjonowa³?
Mo¿e raczej nie. Organizm funkcjonuje normalnie, brakuje mu tylko okresu. Mój lekarz powiedzia³, ¿e byæ mo¿e jem za ma³o bia³ka (dlatego od dzi¶ postanowi³am zwiêkszyæ ilo¶æ bia³ka kosztem wêglowodanów - wyjdzie mi to podwójnie na dobre) i tu jest powód. Albo po prostu le¿y gdzie indziej - dlatego nied³ugo mam zamiar powtórzyæ badania krwi i wybraæ siê do ginekologa.

Wracaj±c do przytoczonego przeze mnie cytatu: wybacz bezczelno¶æ, ale.. jako kocio³ nie przyganiaj garnkowi.

Steven Tyler
Stary 2011-05-15, 11:55   #2597
poppy seed
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 6 996

Cytat:
Napisane przez emelie Poka¿ wiadomo¶æ
O ile dobrze pamiêtam, to mpati walczy o okres, wiêc orzechy te¿ by siê przyda³y

pewnie, ¿e tak, po prostu zauwa¿y³am fragment ,,w ogóle nie ma...", wiêc zaszala³am i sprostowa³am trochê

poppy seed jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 11:57   #2598
emelie
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez poppy seed Poka¿ wiadomo¶æ

pewnie, ¿e tak, po prostu zauwa¿y³am fragment ,,w ogóle nie ma...", wiêc zaszala³am i sprostowa³am trochê
Spoko, rozumiem

Zmieniê ten fragment na "w ogóle nie ma orzechów" i wszyscy bêd± zadowoleni
Stary 2011-05-15, 12:07   #2599
Lady1000
Rozeznanie

Wiadomo¶ci: 800

Cytat:
Mo¿e raczej nie. Organizm funkcjonuje normalnie, brakuje mu tylko okresu. Mój lekarz powiedzia³, ¿e byæ mo¿e jem za ma³o bia³ka (dlatego od dzi¶ postanowi³am zwiêkszyæ ilo¶æ bia³ka kosztem wêglowodanów - wyjdzie mi to podwójnie na dobre) i tu jest powód. Albo po prostu le¿y gdzie indziej - dlatego nied³ugo mam zamiar powtórzyæ badania krwi i wybraæ siê do ginekologa.

Wracaj±c do przytoczonego przeze mnie cytatu: wybacz bezczelno¶æ, ale.. jako kocio³ nie przyganiaj garnkowi.
ej przepraszam za OT, ale czy du¿a ilo¶æ bia³ka te¿ pomaga w odzyskaniu @? mi lekarz kaza³ je¶æ lekki nabia³ i chude miêso i trochê siê zdziwi³am bo my¶la³am ¿e chodzi o t³uszcze.
Lady1000 jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 12:08   #2600
moja imaginacja
Zakorzenienie

Cytat:
hm, nie wiem, bo to s± do¶æ lekkie kromki (20-25 g), chyba, ¿e zacznê kupowaæ ciê¿sze. Wtedy dwie wiêksze bêd± mia³y mniej ni¿ 3 mniejsze, ale siê najem.
A mo¿e po prostu za du¿e kolacje? Gdyby tak podliczyæ (nie robiê tego na codzieñ) ¶niadanie, to wyjdzie 450-550, a na kolacjê (licz±c te marchewki, bo s± one na prawdê spore, jedna ma ze 100g, a potrafiê zje¶æ takie 3 przed snem) te¿ wychodzi co¶ ko³o 400. Prawie tyle, co ¶niadanie. Chyba spróbujê zrobiæ tak, jak mówisz, usun±æ tê kromkê, aczkolwiek jaki¶ czas temu, kiedy mia³am zero ruchu, jad³am 4 kanapki na kolacjê i utrzymywa³am wagê, a teraz, jak æwiczê i jem ich mniej, to tyjê. Dziwne .

wiedzia³am ,¿e to powiesz, ale nei znasz mojej obecnej sytuacji wiêc my¶lê, ¿e nie ma co oceniaæ.
Skoro nie masz okresu, hormony inaczej pracuja, problemy hormonalne mog± siê przyczyniaæ do wzrostu wagi.
Stary 2011-05-15, 12:23   #2601
ekstradyska
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 440

Cytat:
ej przepraszam za OT, ale czy du¿a ilo¶æ bia³ka te¿ pomaga w odzyskaniu @? mi lekarz kaza³ je¶æ lekki nabia³ i chude miêso i trochê siê zdziwi³am bo my¶la³am ¿e chodzi o t³uszcze.

zeby miêc okres potrzebne sa i bialka i t³uszcze i wegle, wszystko jest potrzebne i kalorie, i odpowiednia tkanka t³uszczowa na ciele...

Morphine
ja bym wogole postawila inna teorie- mówisz, ¿e organizm funkcjonuje normalnie - no chybanie bardzo skroro masz zawroty g³owy i nie masz okresu...jesli nie masz okresu to organizm normalnie nie funkcjonuje...byæ mo¿e teraz gdy dostarczasz wicej jezedzenia kalorii i t³uszczy w koñcu nabierasz cia³a, aby ten okres dostaæ, mo¿e ruszy³a produkcja estrogenów (?)
oczywiscie nie wym±drzam sie i diagnozy nie chce stawiac, bo ani nie jestem lekarzem ani nie chce tego robic hehe...
tak sobie pomysla³am, jak dziewczynka zmienia sie w kobiete i dojrzewa to w³asnie przybiera troche na wadze , idzie w bioderka itp, i dostaje okres...
ekstradyska jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 12:32   #2602
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
w³a¶nie mi lekarka te¿ powiedzia³a, ¿e bia³ko, bia³ko i jeszcze raz bia³ko. Nic nie mówi³a czy nabia³ i jakie miêso, ale bia³ko. Te¿ my¶la³am, ¿e chodzi o t³uszcze, ale ucinaæ ich nie bêdê dla bia³ka, bo nie widzê potrzeby i sensu, tylko po prostu zwiêkszê bia³ko, zmniejszê wêgle, a t³uszcz zostawiê w spokoju.

Cytat:
wiedzia³am ,¿e to powiesz, ale nei znasz mojej obecnej sytuacji wiêc my¶lê, ¿e nie ma co oceniaæ.
Skoro nie masz okresu, hormony inaczej pracuja, problemy hormonalne mog± siê przyczyniaæ do wzrostu wagi.

To jak wyt³umaczysz fakt, ¿e wcze¶niej te¿ nie mia³am okresu, a nie ty³am? Wtedy hormony pracowa³y normalnie, a teraz im siê odwidzia³o?
O, a jaka to sytuacja? Znowu zobaczy³a¶ wy¿sz± liczbê na wadze?

---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:26 ----------

Cytat:
Napisane przez ekstradyska Poka¿ wiadomo¶æ
Morphine
ja bym wogole postawila inna teorie- mówisz, ¿e organizm funkcjonuje normalnie - no chybanie bardzo skroro masz zawroty g³owy i nie masz okresu...jesli nie masz okresu to organizm normalnie nie funkcjonuje...byæ mo¿e teraz gdy dostarczasz wicej jezedzenia kalorii i t³uszczy w koñcu nabierasz cia³a, aby ten okres dostaæ, mo¿e ruszy³a produkcja estrogenów (?)
oczywiscie nie wym±drzam sie i diagnozy nie chce stawiac, bo ani nie jestem lekarzem ani nie chce tego robic hehe...
tak sobie pomysla³am, jak dziewczynka zmienia sie w kobiete i dojrzewa to w³asnie przybiera troche na wadze , idzie w bioderka itp, i dostaje okres...
dobra, z tymi zawrotami przegiê³am, u mnie w rodzinie wiele osób tak ma, wiêc pewnie to nie zale¿y od wagi.
Odejmê trochê tych wêgli, bo tak z boku patrz±c faktyczne ich sporo, a ma³o bia³ka.
Mo¿e jest tak jak mówisz - dlatego nie panikujê w stylu 'O matko, przyty³am, trzeba natychmiast przej¶æ na R', tylko szukam powodu - dojrzewanie, ro¶niêcie, nadmiar wêgli, rozpoczêcie æwiczeñ?

Steven Tyler

Czas edycji: 2011-05-15 o 12:28
Stary 2011-05-15, 13:10   #2603
cordellia
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 063

a po co ci znaæ powód? dwa kilogramy to naprawdê nic, a w ¿yciu s± inne, wa¿niejsze rzeczy od szukania przyczyny nag³ego wzrostu wagi, którymi mo¿na siê zaj±æ.

november smoke and your toes go numb
a new colour on the globe
it goes from white to red
a little voice in my head says oh oh oh

blogujê sobie
cordellia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 13:41   #2604
prettysimple
Zadomowienie

Wiadomo¶ci: 1 805

Cytat:
Napisane przez cordellia Poka¿ wiadomo¶æ
a po co ci znaæ powód? dwa kilogramy to naprawdê nic, a w ¿yciu s± inne, wa¿niejsze rzeczy od szukania przyczyny nag³ego wzrostu wagi, którymi mo¿na siê zaj±æ.

Zgadzam siê. Za du¿o analizy w tym wszystkim.
prettysimple jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 13:49   #2605
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez cordellia Poka¿ wiadomo¶æ
Jasne, ¿e tak, dlatego nie po¶wiêcam ca³ej swojej uwagi temu. Gdyby to by³y 2 kg w np.: tydzieñ, to pomy¶la³abym, ¿e to woda. W taki wypadku zastanawiam siê miêdzy ro¶niêciem/dojrzewaniem, a nadmiarem wêglowodanów. Pozastanawia³am siê pó³ dnia i skoñczy³o siê tym, ¿e ograniczê wêgle na rzecz bia³ka. Wyjdzie mi to tylko na dobre, a ja ju¿ nie zaprz±tam sobie tym g³owy.
Ot, tyle, koniec OT.

Steven Tyler
Stary 2011-05-15, 14:16   #2606
moja imaginacja
Zakorzenienie

bo¿e dziewczyno, kto¶ chce Ci pomóc a Ty stawiasz jakie¶ tezy na temat jego ¿ycia i sytuacji w jakiej siê znajduje... lepiej id¼ leczyæ siê u psychologa ni¿ zatrzymywaæ tycie bo co Ci po figurze w takiej sytuacji

chyba na prawdê jest mi lepiej gdy ten w±tek mam odsubskrybowany (jakkolwiek siê to pisze)
Stary 2011-05-15, 14:29   #2607
morphine88
Zadomowienie

Cytat:
bo¿e dziewczyno, kto¶ chce Ci pomóc a Ty stawiasz jakie¶ tezy na temat jego ¿ycia i sytuacji w jakiej siê znajduje... lepiej id¼ leczyæ siê u psychologa ni¿ zatrzymywaæ tycie bo co Ci po figurze w takiej sytuacji

chyba na prawdê jest mi lepiej gdy ten w±tek mam odsubskrybowany (jakkolwiek siê to pisze)
Nie stawiam ¿adnych tez, gada³am z Tob± swego czasu i wiem, jakie masz nastawienie do swojej wagi i wygl±du.
Nie musisz mi mówiæ czy mam i¶æ do psychologa, czy mo¿e nie.
'co Ci po figurze w takiej sytuacji' - w jakiej sytuacji? Brzmi to tak, jakbym by³a wariatem i wygl±d by³by zupe³nie nieistotny, bo mam ogromne problemy z g³ow± (na miarê chêci zamordowania ka¿dej istoty ¿yj±cej).
Wiem, ¿e problem mam i leczê go, ale akurat nie musisz mi podpowiadaæ co mam robiæ, a czego nie. Dziêki za troskê w ka¿dym razie.
Z mojej strony koniec OT.

Steven Tyler
Stary 2011-05-15, 14:39   #2608
kiciakasia
Zakorzenienie

Wiadomo¶ci: 3 195

szczerze, morphine, wydajesz mi sie normalniejsza niz te panny, ktore na ciebie pyskuja (one z pewnoscia by panikowaly z powodu dodatkowych kg); teraz jestes zadowolona, dobrze sie czujesz i nie chcesz, zeby sie to zmeinilo, a przede wszystkim masz swiadomosc, ze z niewiadomo jakiego pochodzenia 2 kg moze zrobic sie 4,6,8, a ty w pewnym momencie znowu zaczneisz sie odchudzac (a mam wrazenie, ze masz swiadomosc autodestrukcyjnych sklonnosci przy utracie wagi). wg mnie lepsza jest profilaktyka (czyt. niezapuszczanie sie) niz pozniej wariactwo (diety "cud"). nie zwracaj uwagi na uszczypliwosci, bo ci, ktorzy ci przytykaja, zazwyczaj sami maja gigantyczne problemy.
proponuje tak: sprawdzic obwody, bo moze te 2 kg to miesnie (i wtedy super); dolozyc jakies silowe, nawet durne pompki (ale bez paniki), a co do diety, to zmniejszyc ilosc przetworzonyhc produktow (mam wrazenie, ze czesto jesz takie przypadkowe rzeczy, troche za duzo wegli, troche jedzenie na sile, troche za malo nieprzetworzonych rzeczy) i przede wszystkim sluchaj siebie - jak nie chcesz zjadac calej porcji do konca, bo juz jestes najedzona- nie wpychaj na chama, nie dokladaj posilkow tylko po to, zeby bylo 5 (nie wiem, ile jesz, bo nie sledze tak uwaznie) i nie zwracaj uwagi na to, co mowia osoby majace ewidentny problem z zarciem (bez obrazy, ale moja imaginacja, cordellia na przyklad).

a swoja droga teraz przeczytalam twoje jadlo i jest tam sporo naprawde slonych i mocno przetworzonych rzeczy: pasztet, pomysl na, jakis serek topiony- mozesz zatrzymywac wode

Edytowane przez kiciakasia
Czas edycji: 2011-05-15 o 14:44
kiciakasia jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 14:45   #2609
Jedwabna
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 450

Redukcja

¶niadnaie: 5 ³y¿ek p³atków owsianych, 150g twarogu, pó³tora ³y¿ki podduszonego rabarbaru

II ¶niadanie: kanapka z³o¿ona z dwóch kromek ¿ytniego chleba, bez margaryny, mas³a, z jajkiem na twardo i pomidorem

obiad: sporo surówki z kapusty i marchewki, pier¶ z kurczaka (oko³o 150g) duszona, 3 ³y¿ki ziemniaków + miseczka kapuscianej zupki bez zagêszczania

podwieczorek: 150g serka homo nat (w koñcu kupi³am ,ale tylko 4 ) z kilkoma orzechami w³oskimi i byæ mo¿e wpadnie kawa³ek domowego sernika, ale nie wiem...

kolacja: talerz sa³atki greckiej z fet± i bez kukurydzy

Nie jem za du¿o? Bo mam takie nieprzyjemne wra¿enie, ¿e tak w³a¶nie jest.
Jedwabna jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Stary 2011-05-15, 14:48   #2610
ekstradyska
Raczkowanie

Wiadomo¶ci: 440

Cytat:
Napisane przez kiciakasia Poka¿ wiadomo¶æ
szczerze, morphine, wydajesz mi sie normalniejsza niz te panny, ktore na ciebie pyskuja (one z pewnoscia by panikowaly z powodu dodatkowych kg); teraz jestes zadowolona, dobrze sie czujesz i nie chcesz, zeby sie to zmeinilo, a przede wszystkim masz swiadomosc, ze z niewiadomo jakiego pochodzenia 2 kg moze zrobic sie 4,6,8, a ty w pewnym momencie znowu zaczneisz sie odchudzac (a mam wrazenie, ze masz swiadomosc autodestrukcyjnych sklonnosci przy utracie wagi). wg mnie lepsza jest profilaktyka (czyt. niezapuszczanie sie) niz pozniej wariactwo (diety "cud"). nie zwracaj uwagi na uszczypliwosci, bo ci, ktorzy ci przytykaja, zazwyczaj sami maja gigantyczne problemy.
proponuje tak: sprawdzic obwody, bo moze te 2 kg to miesnie (i wtedy super); dolozyc jakies silowe, nawet durne pompki (ale bez paniki), a co do diety, to zmniejszyc ilosc przetworzonyhc produktow (mam wrazenie, ze czesto jesz takie przypadkowe rzeczy, troche za duzo wegli, troche jedzenie na sile, troche za malo nieprzetworzonych rzeczy) i przede wszystkim sluchaj siebie - jak nie chcesz zjadac calej porcji do konca, bo juz jestes najedzona- nie wpychaj na chama, nie dokladaj posilkow tylko po to, zeby bylo 5 (nie wiem, ile jesz, bo nie sledze tak uwaznie) i nie zwracaj uwagi na to, co mowia osoby majace ewidentny problem z zarciem (bez obrazy, ale moja imaginacja, cordellia na przyklad).
no ja akurat nie mam ewidentnych problemów z zarciem, a chcia³am tylko pomóc, mo¿e nie tyle pomóc, co wyrazic sugestie....

ona powinna dac sobie spokój z tym wszystkim, wyluzwaæ sie, odsytresowac, i¶æ do ludzi, gdziekolwiek choæby na piwo, wrzucic na spontana z jedzeniem, jê¶c kiedy siê chce i tyle
nie wiem, ale jak dla mnie dla osoby nautrzymaniu zastanawianie sie nade : centymetrami, 5 posi³kami, godzinami miedzy posi³kami, bia³kiem/ Weglami/nnkt, posi³kami oko³otreningowymi, trenigiem, to juz jest jakas pranoja
owszem mo¿ena dbac o swoje zdrowie, ale powyzsez wynika³oby na to, ¿e pó³zycia to zarcie, æwiczenia figura tycie chudniecie, 2 gramy na wadze
skoñczy³am...
ekstradyska jest offline Zg³o¶ do moderatora  
Zamknij w±tek

Nowe w±tki na forum Dietetyka

Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci)

Zasady wysy³ania wiadomo¶ci
Nie mo¿esz zak³adaæ nowych w±tków
Nie mo¿esz pisaæ odpowiedzi
Nie mo¿esz dodawaæ zdjêæ i plików
Nie mo¿esz edytowaæ swoich postów

BB code is W³±czono
Emotikonki: W³±czono
Kod [IMG]: W³±czono
Kod HTML: Wy³±czono

Gor±ce linki

Data ostatniego posta: 2014-01-01 00:00:00

Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:21.

© 2000 - 2026 Wizaz.pl. Wszelkie prawa zastrze¿one.

Jakiekolwiek aktywno¶ci, w szczególno¶ci: pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie, lub inne wykorzystywanie tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, w szczególno¶ci w celu ich eksploracji, zmierzaj±cej do tworzenia, rozwoju, modyfikacji i szkolenia systemów uczenia maszynowego, algorytmów lub sztucznej inteligencji Obowi±zek uzyskania wyra¼nej i jednoznacznej zgody wymagany jest bez wzglêdu sposób pobierania, zwielokrotniania, przechowywania lub innego wykorzystywania tre¶ci, danych lub informacji dostêpnych w ramach niniejszego serwisu oraz wszystkich jego podstron, jak równie¿ bez wzglêdu na charakter tych tre¶ci, danych i informacji.

Powy¿sze nie dotyczy wy³±cznie przypadków wykorzystywania tre¶ci, danych i informacji w celu umo¿liwienia i u³atwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz umo¿liwienia pozycjonowania stron internetowych zawieraj±cych serwisy internetowe w ramach indeksowania wyników wyszukiwania wyszukiwarek internetowych

Wiêcej informacji znajdziesz tutaj.