Maturzystki zdające BIOLOGIĘ 2011 - Strona 26 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-14, 10:42   #751
Eroll
Wtajemniczenie

Dot.: Maturzystki zdające BIOLOGIĘ 2011

_kocimietka i Jigoku - dziękuję

Wiecie, że studium to całkiem fajne rozwiązanie. Niektóre trwają tylko rok, inne 2 czy 3 lata. W tym czasie można sobie zrobić jakiś dyplom i zastanowić się co tak naprawdę chce się w przyszłości robić. Albo poprawiać wtedy maturę. Myślałam, czy by sobie nie zrobić studium masażu albo ratownictwa medycznego na równi z jakimiś studiami
Eroll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 11:27   #752
Jigoku
Zakorzenienie

Ja pójdę na studium właśnie na wizaż albo jakaś kosmetyka jeśli się nie dostanę na studia, przez rok poprawię sobie maturę i wtedy pójdę, a papier, że coś tam umiem robić zostanie

kosmetyki [urlhttps://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1170481][/url]
książki
Jigoku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 16:52   #753
novelove
Zakorzenienie

Hej, hej maturzystki..
Moja matura będzie już za rok. Jak czytam wasze posty to już skręca mnie w żołądku i pocą mi się dłonie-masakra po prostu.

Chcę zdawać biologię-tylko z tego przedmiotu mam jakąś minimalną wiedzę. Nie wiem jeszcze czy podstawę czy rozszerzenie. Duża przepaść jest pomiędzy tym?

Chciałabym iść na logopedię do Gdańska, albo dietetykę lub kosmetologię... ale bardzo boję się, że się nie dostanę i wyląduję na jakimś dziadowskim kierunku.

Jakie repetytoria są najlepsze? Jak i od kiedy się najlepiej przygotować na maturkę?
Stary 2011-05-14, 17:12   #754
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez novelove Pokaż wiadomość
Hej, hej maturzystki..
Moja matura będzie już za rok. Jak czytam wasze posty to już skręca mnie w żołądku i pocą mi się dłonie-masakra po prostu.

Chcę zdawać biologię-tylko z tego przedmiotu mam jakąś minimalną wiedzę. Nie wiem jeszcze czy podstawę czy rozszerzenie. Duża przepaść jest pomiędzy tym?

Chciałabym iść na logopedię do Gdańska, albo dietetykę lub kosmetologię... ale bardzo boję się, że się nie dostanę i wyląduję na jakimś dziadowskim kierunku.

Jakie repetytoria są najlepsze? Jak i od kiedy się najlepiej przygotować na maturkę?
Dla mnie między podstawą a rozszerzeniem jest rozbieżność jeśli chodzi o sam test. Na roz możesz wykombinować, na podstawie musisz mieć wyrytą na blachę książkę. Chociaż na podstawę jest oczywiście dużo mniej materiału, arkusze skupiają się głównie na człowieku.

Co do repetytoriów to każdy lubi coś innego. Ja mogę polecić ćwiczenia Witowskiego, taką pomarańczową książkę ze ślimakiem, dosyć starą, przeznaczoną do techników leśnych (tylko genetykę dobrze doczytać z czegoś innego), a poza tym to książki Operonu (ale nie repetytorium) i ćwiczenia PWNu.

Jeśli chodzi o czas to im więcej poświęcisz tym lepiej dla Ciebie.

książki
Stary 2011-05-14, 17:26   #755
misziaaa18
Zadomowienie

Cytat:
Hej, hej maturzystki..

szczerze to chyba już rozszerzenie jest łatwiejsze niż podstawa bo jak poprzedniczka napisała, więcej moiżesz wykombinować, więcej jest czytania ze zrozumieniem i logicznego myślenia, oczywiście wiedza jest potrzebna ale i tak masz hmm większe szanse lepiej wyjść na rozszerzeniu niż na podstawie, przynajmniej w moim odczuciu

jeżeli chodzi o repetytorium to ja miałam OPERON i jestem zadowolona, ładnie podsumowuje wiedzę a uczyłam się z podręczników operonu i dla mnie to było fajne uzupełnienie, jak i od kiedy, dobre pytanie teooretycznie to ja uczyłam się od czerwca 2010, ale tak praktycznie to od stycznia 2011, wcześniej jakoś nie było mobilizacji, wydawało się a to jeszcze 5-6miesięcy, a w styczniu/lutym stwierdza się że to zaraz
misziaaa18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 17:36   #756
sylvia_doll
CORELIPS

Jigoku, zazdroszczę również zdecydowania.
Ja się na psychologię nie wiem czy nadaję. Lubie czuc sie potrzebna czesto sie do mnie zwracaja ludzie z poradami, ale nie wiem czy zbyt wrazliwa nie jestem Dlatego pewnie pozostanie to tylko hobby, od czasu do czasu.. Dla przyjemnosci, swiadomosci sluzenia rada rodzinie czy znajomym.

Miszia, u mnie jest b. podobnie! naprawde! tylko ze z bloku humanistycznego jestem. Niewiarygodne mimo wszystko
sylvia_doll jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 17:37   #757
Eroll
Wtajemniczenie

Jak juz powiedziała Jigoku, na podstawie jest bardzo okrojony materiał - praktycznie sam człowiek, ale musisz mieć go po prostu wykutego na blachę, bo pytania są szczegółowe. Rozszerzenie oprócz wiedzy punktuje także logikę. Ale materiału do nauki od cholery. Ale to też zależy od zesatwu/arkusza, bo w tym roku było odwrotnie... Ogólnie, to jak już się uczyć, to ucz się do rozszerzenia. Więcej perspektyw i szans masz po tym.

A przygotowania? Systematycznie przez 3 lata, żeby później jakieś 3 miesiące przed maturką tylko materiał na spokojnie powtórzyć. Wcześniej nie ma co, bo i tak zapomnisz, czego się nauczyłaś

A ja właśnie bardzo polecam repetytorium z operonu - w przeciwieństwie do książek z tego wydawnictwa, z którymi się umęczyłam strasznie. Sama musisz znaleźć coś dla siebie, bo każdy lubi coś innego.
Stary 2011-05-14, 17:58   #758
misziaaa18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sylvia_doll Pokaż wiadomość
Jigoku, zazdroszczę również zdecydowania.
Ja się na psychologię nie wiem czy nadaję. Lubie czuc sie potrzebna czesto sie do mnie zwracaja ludzie z poradami, ale nie wiem czy zbyt wrazliwa nie jestem Dlatego pewnie pozostanie to tylko hobby, od czasu do czasu.. Dla przyjemnosci, swiadomosci sluzenia rada rodzinie czy znajomym.

Miszia, u mnie jest b. podobnie! naprawde! tylko ze z bloku humanistycznego jestem. Niewiarygodne mimo wszystko
ale co podobnie?? o operon ci chodzi czy o co??? bo w poście się rozpisałąm i nie wiem o czym mówisz...
Stary 2011-05-14, 18:01   #759
sylvia_doll
CORELIPS

O twoich sprawach w zwiazku z niepewnoscia biotechnologia/biologia itd
Stary 2011-05-14, 18:04   #760
Jigoku
Zakorzenienie

Ja się zaczęłam uczyć od listopada 2010 Nie było źle, najwięcej nauczyłam się tak naprawdę w marcu. Jeśli masz determinację i szybko się uczysz to biologii mając dobrze zrobioną podstawę można zrobić w miesiąc. Ale lepiej nie ryzykować, bo wszystko zależy od osoby.

książki
Stary 2011-05-14, 18:22   #761
lhunfeniel
Raczkowanie

Ja się zaczęłam uczyć jakieś niecałe 3 tygodnie przed maturą i w sumie wyszłam podobnie na tle tych którzy się uczyli więcej. I też uważam że lepiej zdawać rozszerzenie.
Stary 2011-05-14, 18:41   #762
misziaaa18
Zadomowienie

Cytat:
O twoich sprawach w zwiazku z niepewnoscia biotechnologia/biologia itd
aaa, no ale biotechnologia odpada i medycyna też, nie wiem sama czego chcem, tzn w sumie wiem ale rodzice sie nie godzą
Stary 2011-05-14, 19:36   #763
Eroll
Wtajemniczenie

A, przepraszam... Co rodzice mają w tym wypadku do gadania? Niech napiszą za Ciebie maturę, wtedy będzie najlepiej.
W pracy maturalnej mam książkę "Stowarzyszenie umarłych poetów". Ojciec głównego bohatera zmusza chłopaka, żeby ten szedł na medycynę, a jego marzeniem jest aktorstwo. Chłopak nie wytrzymuje i popełnia samobójstwo.
Misziaaa18, nie oglądaj się na rodziców. Idź tam, gdzie chcesz. Wybierz to co Cię interesuje, bo to Ty się będziesz uczyć i to Ty będziesz pracować w tym zawodzie.
Stary 2011-05-14, 20:36   #764
mariamarysienka
Zakorzenienie

sylvia, nie idź na filologię, błagam! wszyscy lektorzy którzy mnie uczyli angielskiego mówili, że wszystko, tylko nie to. rynek jest totalnei przeładowany anglistami, najlepiej mają ponoć ludzie umiejący rosyjski na blachę.
jeżeli miałabym Ci coś doradzić to idź na biotechnologię i później wybierz sobie specjalizację inżynieria genetyczna - oto kierunek przyszłości. tyle się mówi o GMO, w końcu ekolodzy dadzą sie przekonać, że więcej z tego pożytku niż szkody (ja sama należę do Greenpeacu i aktywnie szerzę ideę rośin niewymagających azotowych nawozów, co pozwoli o taaaaaaaaaaak bardzo zmniejszyć zanieczyszczenia gleby, powietrza i wody). już są głosy, że jest to jeden z lepszych planów na przyszłość, jakie można mieć, bo będzie to zyskowna i megaciekawa praca. U mnie w Lublinie jest biotechnologia na Uniwersytecie Przyrodniczym i nie trzeba mieć wcale tak dużo pkt ^^
decyzja należy do Ciebie, ale moje zdanie jest niezmienne: tylko umysły ścisłe są teraz w cenie.

"One cat just leads to another." - E. Hemingway

I love you
I will
I do
mariamarysienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 23:54   #765
novelove
Zakorzenienie

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi..

Skoro mówicie,że rozszerzenie lepiej, to czemu nie! Opłaca się zmobilizować jeden rok,by potem to zaplusowało.

A ten.. mam jeszcze parę pytań.
1. Jak się liczy punkty na uczelnie? Czy lepiej zdać podstawę na 80% czy rozszerzenie na 40%?
2.Jaka jest szansa, że dostanę się na dietetykę z dobrze napisaną maturą z bioli rozsz? Albo jakie inne kierunki gwarantują dostanie się na luzie?
Stary 2011-05-15, 00:42   #766
sylvia_doll
CORELIPS

Ja sie tez mobilizowalam , pol roku sie uczylam przed matura i 40% bede miala spokooooojnie wiec do dziela od nowego roku i dasz rade.

dziewczyny, sorry za OT ale jestem zalamana prezentacja z polskiego moge wniesc wiersze cale czy musza byc tylko cytaty?
Stary 2011-05-15, 09:25   #767
Eroll
Wtajemniczenie

Cytat:
1. Jak się liczy punkty na uczelnie? Czy lepiej zdać podstawę na 80% czy rozszerzenie na 40%?
2.Jaka jest szansa, że dostanę się na dietetykę z dobrze napisaną maturą z bioli rozsz? Albo jakie inne kierunki gwarantują dostanie się na luzie?
1. Z tym co ja się spotkałam, to przeważnie pod uwagę brali rozszerzenie, a jak ktoś startuje z podstawą, to jego wynik dzielą przez 2. Ale tu nie ma zasady.
2. Duża szansa Jednak zależy gdzie. Na UJ jest wymagana biologia i chemia na rozszerzeniu, więc już wypadasz. Na UŚ tylko biologia i progi dość niskie. A na jaką uczelnie chciałbyś iść?
Inne kierunki z samą biologią rozszerzoną? Hmm... Biotechnologia, biologia, ochrona środowiska, kosmetologia, geologia, ratownictwo medyczne i przeróżne kierunki na politechnikach.
Stary 2011-05-15, 09:41   #768
sylvia_doll
CORELIPS

I zależy do jakiej uczelni/uniwersytetu będziesz się ubiegała. Pozom poziomowi nierówny...

Kobiety, ja przeżywam kryzys wieku, wieku, dobre mi. Ale chyba tak to można nazwać... Nie wiem czy jest sens iść na studia po tym jak wyczytałam jak to jest z ludźmi po studiach, którzy zarabiają marne grosze as well Ci ktorzy od razu poszli do pracy.
Na pewno pojde, bo jestem ciekawa kilku kilku rzeczy w swiecie, a i moze tam kogos wiecej niz przyjaciol poznam...
Stary 2011-05-15, 10:44   #769
misziaaa18
Zadomowienie

Cytat:
I zależy do jakiej uczelni/uniwersytetu będziesz się ubiegała. Pozom poziomowi nierówny...

Kobiety, ja przeżywam kryzys wieku, wieku, dobre mi. Ale chyba tak to można nazwać... Nie wiem czy jest sens iść na studia po tym jak wyczytałam jak to jest z ludźmi po studiach, którzy zarabiają marne grosze as well Ci ktorzy od razu poszli do pracy.
Na pewno pojde, bo jestem ciekawa kilku kilku rzeczy w swiecie, a i moze tam kogos wiecej niz przyjaciol poznam...

nie ma reguły na to jak będzie po studiach, na pewno łatwo nie będzie a nam cieżko jest przewidzieć co będzie od dziś do za 5lat, a że studiują dziś wszyscy to i jest ogromna konkurencja na rynku pracy.......
Stary 2011-05-15, 10:54   #770
lhunfeniel
Raczkowanie

Cytat:
Ja sie tez mobilizowalam , pol roku sie uczylam przed matura i 40% bede miala spokooooojnie wiec do dziela od nowego roku i dasz rade.

dziewczyny, sorry za OT ale jestem zalamana prezentacja z polskiego moge wniesc wiersze cale czy musza byc tylko cytaty?

Podobno można wziąć cały wiersz ale u mnie w szkole zabronili korzystać z kartek z cytatami nawet jeśli się miało w tych rzeczach, z których bedzięmy korzystać -.- Najlepiej jakbyś dowiedziała się od kogoś z twojej szkoły
Stary 2011-05-15, 11:16   #771
messinka
Zakorzenienie

Macie racje z tym studium
Ja prawdziwą maturę miałam w zeszłym roku, ze względu na ogromną obawę przed maturą z matematyki (chociaż nieuzasadnioną obawę) bałam się zdawać biologie na pr.
Poszłam na studium farmaceutyczne, mam już prawie rok za sobą, zdałam w tym roku rozszerzoną biologię, za rok (jak już będę kończyć studium, bo jest 2-letnie) zdam chemię na pr i wybiorę się na farmacje (mój priorytetowy kierunek), a jeżeli się nie uda to na techniki dentystyczne
dodatkowo pracuję i robię certyfikat fce z angielskiego - ten rok przerwy, albo np dwa lata studium można fajnie wykorzystać...

Zapuszczam włosy - codzienna pielęgnacja. Wymarzona długość ? DO PASA

walczę o marzenia
Technik ochrony środowiska ? --- zrealizowane
Technik farmacji ? --- zrealizowane
Lingwistyka stosowana j.angielski + j. hiszpański --- do realizacji

messinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-15, 12:01   #772
201605011933
Konto usunięte

Cytat:

Skoro mówicie,że rozszerzenie lepiej, to czemu nie! Opłaca się zmobilizować jeden rok,by potem to zaplusowało.

1. To zależy gdzie, ja akurat celuję w AM we Wrocławiu i szczerze powiedziawszy, to tam przelicznik jest beznadziejny... bo za rozszerzenie dostajesz tylko 10 dodatkowych punktów rekrutacyjnych. Czyli jeśli np. napisałaś podstawę na 70, to masz 70 punktów, a rozszerzenie na 70, to masz 80 punktów.
Jak dla mnie ten przelicznik nie był korzystny w ogóle i żałuję, że nie wzięłam podstawy, bo tegoroczną napisałabym na 90%, a rozszerzenie będę mieć na max. 70
2. Na dietetykę we Wrocławiu w tamtym roku próg był 85, czyli podstawa na 85% lub rozszerzenie na 75%. Sama się nad dietetyką zastanawiałam, ale zrezygnowałam.

"Na luzie" dostaniesz się na pewno na pielęgniarstwo, położnictwo i ratownictwo medyczne, poza tym na Uniwersytetach Przyrodniczych też są niskie progi na trudne kierunki, jak właśnie na biotechnologię, lub mniej popularne - np. zootechnika.
201605011933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-15, 12:45   #773
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:

1. Zależy od uniwersytetu.
2. Większość lepszych uczelni (poza Wro) chce biologię i chemię, więc z samą biologią masz dosyć ograniczony wybór jeśli o dietetykę chodzi.
Z kolei na AM we Wrocławiu, tak jak pisała _kocimietka, bardziej opłaca się zdać podstawę niż rozszerzenie.

Co do biotechnologii to moich dwóch koleżanek kuzynki właśnie biotechnologię skończyły (jedna chyba rok temu) i obie są bez pracy. W Polsce to nie jest opłacalny kierunek.

książki
Stary 2011-05-15, 13:43   #774
misziaaa18
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Eroll Pokaż wiadomość
1. Z tym co ja się spotkałam, to przeważnie pod uwagę brali rozszerzenie, a jak ktoś startuje z podstawą, to jego wynik dzielą przez 2. Ale tu nie ma zasady.
2. Duża szansa Jednak zależy gdzie. Na UJ jest wymagana biologia i chemia na rozszerzeniu, więc już wypadasz. Na UŚ tylko biologia i progi dość niskie. A na jaką uczelnie chciałbyś iść?
Inne kierunki z samą biologią rozszerzoną? Hmm... Biotechnologia, biologia, ochrona środowiska, kosmetologia, geologia, ratownictwo medyczne i przeróżne kierunki na politechnikach.
eroll, a nie jest przypadkiem tak że jak wymagana jest biologia R a ty zdawałeś podstawę to masz za biologię zero??? no nie wiem, może ja coś mieszam, jeśli tak to przepraszam, tak czy siak lepiej zdawać rozszerzenie
Stary 2011-05-15, 14:33   #775
Eroll
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez misziaaa18 Pokaż wiadomość
eroll, a nie jest przypadkiem tak że jak wymagana jest biologia R a ty zdawałeś podstawę to masz za biologię zero??? no nie wiem, może ja coś mieszam, jeśli tak to przepraszam, tak czy siak lepiej zdawać rozszerzenie
Wiesz co, to chyba zależy od konkretnej uczelni, jakie ma wymagania. Na jednej jest tak, na innej inaczej. Ja zdawałam rozszerzenie, więc za bardzo się tym nie interesowałam.

Hah, wybrałam sobie studia (nieważne, że zmienię jeszcze zdanie kilkadziesiąt razy). Idę na chemię, a potem na specjalizację - chemia sądowa

Dziewczyny, kiedy rejestrujecie się na swoich uczelniach? Przed, czy po ogłoszeniu wyników? Bo uczelnie przeważnie mają rekrutację do pierwszego tygodnia lipca.
Stary 2011-05-15, 14:41   #776
201605011933
Konto usunięte

Cytat:
Dziewczyny, kiedy rejestrujecie się na swoich uczelniach? Przed, czy po ogłoszeniu wyników? Bo uczelnie przeważnie mają rekrutację do pierwszego tygodnia lipca.
Ja się już zarejestrowałam, bo byłam wystrachana, że potem wszyscy się będą zarejestrować, zapchają się łącza, padną serwery i ja się nie zarejestruję

Natomiast nigdzie nie umiem znaleźć ile wynosi opłata rekrutacyjna
Stary 2011-05-15, 14:42   #777
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Właśnie ja mam trochę dylemat. Bo tak na ostatnią chwilę się rejestrować... Wiadomo, że czasami z tą opłatą rekrutacyjną są numery, że nie wpiszą, trzeba dzwonić, poprawiać, a to wszystko trwa. Z drugiej strony wolałabym rozważyć na chłodno z wynikami w ręce.

książki
Stary 2011-05-15, 14:50   #778
201605011933
Konto usunięte

Jigoku, ale możesz się zarejestrować chyba już na stronie uczelni, a wpłaty dokonać kiedy chcesz?

Ja się już zarejestrowałam, a wpłaty mogę dokonać do 25 czerwca, mam zamiar jakoś tak w czerwcu przelać pieniądze
Stary 2011-05-15, 15:18   #779
Jigoku
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _kocimietka Pokaż wiadomość
Jigoku, ale możesz się zarejestrować chyba już na stronie uczelni, a wpłaty dokonać kiedy chcesz?

Ja się już zarejestrowałam, a wpłaty mogę dokonać do 25 czerwca, mam zamiar jakoś tak w czerwcu przelać pieniądze
No tak tak, ale mimo wszystko boję się płacić na ostatnią chwilę

Na większości uczelni, na które składam rejestracja jest od 1 czerwca, więc jeszcze trochę

książki
Stary 2011-05-15, 15:20   #780
201703160948
Konto usunięte

hej, mogę się przyłączyć? też zdawałam biologię, a wybieram się na fizjoterapię
201703160948 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości