|
|
#751 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Maturzystki zdające BIOLOGIĘ 2011
_kocimietka i Jigoku - dziękuję
![]() Wiecie, że studium to całkiem fajne rozwiązanie. Niektóre trwają tylko rok, inne 2 czy 3 lata. W tym czasie można sobie zrobić jakiś dyplom i zastanowić się co tak naprawdę chce się w przyszłości robić. Albo poprawiać wtedy maturę. Myślałam, czy by sobie nie zrobić studium masażu albo ratownictwa medycznego na równi z jakimiś studiami
|
|
|
|
|
#752 |
|
Zakorzenienie
|
Ja pójdę na studium właśnie na wizaż albo jakaś kosmetyka jeśli się nie dostanę na studia, przez rok poprawię sobie maturę i wtedy pójdę, a papier, że coś tam umiem robić zostanie
|
|
|
|
|
#753 |
|
Zakorzenienie
|
Hej, hej maturzystki..
![]() Moja matura będzie już za rok. Jak czytam wasze posty to już skręca mnie w żołądku i pocą mi się dłonie-masakra po prostu. Chcę zdawać biologię-tylko z tego przedmiotu mam jakąś minimalną wiedzę. Nie wiem jeszcze czy podstawę czy rozszerzenie. Duża przepaść jest pomiędzy tym? Chciałabym iść na logopedię do Gdańska, albo dietetykę lub kosmetologię... ale bardzo boję się, że się nie dostanę i wyląduję na jakimś dziadowskim kierunku. Jakie repetytoria są najlepsze? Jak i od kiedy się najlepiej przygotować na maturkę?
|
|
#754 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do repetytoriów to każdy lubi coś innego. Ja mogę polecić ćwiczenia Witowskiego, taką pomarańczową książkę ze ślimakiem, dosyć starą, przeznaczoną do techników leśnych (tylko genetykę dobrze doczytać z czegoś innego), a poza tym to książki Operonu (ale nie repetytorium) i ćwiczenia PWNu. Jeśli chodzi o czas to im więcej poświęcisz tym lepiej dla Ciebie. |
|
|
|
|
|
#755 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
jeżeli chodzi o repetytorium to ja miałam OPERON i jestem zadowolona, ładnie podsumowuje wiedzę a uczyłam się z podręczników operonu i dla mnie to było fajne uzupełnienie, jak i od kiedy, dobre pytanie teooretycznie to ja uczyłam się od czerwca 2010, ale tak praktycznie to od stycznia 2011, wcześniej jakoś nie było mobilizacji, wydawało się a to jeszcze 5-6miesięcy, a w styczniu/lutym stwierdza się że to zaraz
|
|
|
|
|
|
#756 |
|
CORELIPS
|
Jigoku, zazdroszczę również zdecydowania.
Ja się na psychologię nie wiem czy nadaję. Lubie czuc sie potrzebna czesto sie do mnie zwracaja ludzie z poradami, ale nie wiem czy zbyt wrazliwa nie jestem Miszia, u mnie jest b. podobnie! naprawde! tylko ze z bloku humanistycznego jestem. Niewiarygodne mimo wszystko
|
|
|
|
|
#757 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak juz powiedziała Jigoku, na podstawie jest bardzo okrojony materiał - praktycznie sam człowiek, ale musisz mieć go po prostu wykutego na blachę, bo pytania są szczegółowe. Rozszerzenie oprócz wiedzy punktuje także logikę. Ale materiału do nauki od cholery. Ale to też zależy od zesatwu/arkusza, bo w tym roku było odwrotnie...
Ogólnie, to jak już się uczyć, to ucz się do rozszerzenia. Więcej perspektyw i szans masz po tym.A przygotowania? Systematycznie przez 3 lata, żeby później jakieś 3 miesiące przed maturką tylko materiał na spokojnie powtórzyć. Wcześniej nie ma co, bo i tak zapomnisz, czego się nauczyłaś ![]() A ja właśnie bardzo polecam repetytorium z operonu - w przeciwieństwie do książek z tego wydawnictwa, z którymi się umęczyłam strasznie. Sama musisz znaleźć coś dla siebie, bo każdy lubi coś innego. |
|
|
|
|
#758 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#759 |
|
CORELIPS
|
O twoich sprawach w zwiazku z niepewnoscia biotechnologia/biologia itd
|
|
|
|
|
#760 |
|
Zakorzenienie
|
Ja się zaczęłam uczyć od listopada 2010
Nie było źle, najwięcej nauczyłam się tak naprawdę w marcu. Jeśli masz determinację i szybko się uczysz to biologii mając dobrze zrobioną podstawę można zrobić w miesiąc. Ale lepiej nie ryzykować, bo wszystko zależy od osoby.
|
|
|
|
|
#761 |
|
Raczkowanie
|
Ja się zaczęłam uczyć jakieś niecałe 3 tygodnie przed maturą
|
|
|
|
|
#762 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#763 |
|
Wtajemniczenie
|
A, przepraszam... Co rodzice mają w tym wypadku do gadania? Niech napiszą za Ciebie maturę, wtedy będzie najlepiej.
W pracy maturalnej mam książkę "Stowarzyszenie umarłych poetów". Ojciec głównego bohatera zmusza chłopaka, żeby ten szedł na medycynę, a jego marzeniem jest aktorstwo. Chłopak nie wytrzymuje i popełnia samobójstwo. Misziaaa18, nie oglądaj się na rodziców. Idź tam, gdzie chcesz. Wybierz to co Cię interesuje, bo to Ty się będziesz uczyć i to Ty będziesz pracować w tym zawodzie. |
|
|
|
|
#764 |
|
Zakorzenienie
|
sylvia, nie idź na filologię, błagam! wszyscy lektorzy którzy mnie uczyli angielskiego mówili, że wszystko, tylko nie to. rynek jest totalnei przeładowany anglistami, najlepiej mają ponoć ludzie umiejący rosyjski na blachę.
jeżeli miałabym Ci coś doradzić to idź na biotechnologię i później wybierz sobie specjalizację inżynieria genetyczna - oto kierunek przyszłości. tyle się mówi o GMO, w końcu ekolodzy dadzą sie przekonać, że więcej z tego pożytku niż szkody (ja sama należę do Greenpeacu i aktywnie szerzę ideę rośin niewymagających azotowych nawozów, co pozwoli o taaaaaaaaaaak bardzo zmniejszyć zanieczyszczenia gleby, powietrza i wody). już są głosy, że jest to jeden z lepszych planów na przyszłość, jakie można mieć, bo będzie to zyskowna i megaciekawa praca. U mnie w Lublinie jest biotechnologia na Uniwersytecie Przyrodniczym i nie trzeba mieć wcale tak dużo pkt ^^ decyzja należy do Ciebie, ale moje zdanie jest niezmienne: tylko umysły ścisłe są teraz w cenie. |
|
|
|
|
#765 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi..
![]() Skoro mówicie,że rozszerzenie lepiej, to czemu nie! Opłaca się zmobilizować jeden rok,by potem to zaplusowało. A ten.. mam jeszcze parę pytań. 1. Jak się liczy punkty na uczelnie? Czy lepiej zdać podstawę na 80% czy rozszerzenie na 40%? 2.Jaka jest szansa, że dostanę się na dietetykę z dobrze napisaną maturą z bioli rozsz? Albo jakie inne kierunki gwarantują dostanie się na luzie?
|
|
#766 |
|
CORELIPS
|
Ja sie tez mobilizowalam , pol roku sie uczylam przed matura i 40% bede miala spokooooojnie
wiec do dziela od nowego roku i dasz rade.dziewczyny, sorry za OT ale jestem zalamana prezentacja z polskiego moge wniesc wiersze cale czy musza byc tylko cytaty?
|
|
|
|
|
#767 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
2. Duża szansa Inne kierunki z samą biologią rozszerzoną? Hmm... Biotechnologia, biologia, ochrona środowiska, kosmetologia, geologia, ratownictwo medyczne i przeróżne kierunki na politechnikach. |
|
|
|
|
|
#768 |
|
CORELIPS
|
I zależy do jakiej uczelni/uniwersytetu będziesz się ubiegała. Pozom poziomowi nierówny...
Kobiety, ja przeżywam kryzys wieku, wieku, dobre mi. Ale chyba tak to można nazwać... Nie wiem czy jest sens iść na studia po tym jak wyczytałam jak to jest z ludźmi po studiach, którzy zarabiają marne grosze as well Ci ktorzy od razu poszli do pracy. Na pewno pojde, bo jestem ciekawa kilku kilku rzeczy w swiecie, a i moze tam kogos wiecej niz przyjaciol poznam...
|
|
|
|
|
#769 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie ma reguły na to jak będzie po studiach, na pewno łatwo nie będzie a nam cieżko jest przewidzieć co będzie od dziś do za 5lat, a że studiują dziś wszyscy to i jest ogromna konkurencja na rynku pracy....... |
|
|
|
|
|
#770 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Podobno można wziąć cały wiersz ale u mnie w szkole zabronili korzystać z kartek z cytatami nawet jeśli się miało w tych rzeczach, z których bedzięmy korzystać -.- Najlepiej jakbyś dowiedziała się od kogoś z twojej szkoły
|
|
|
|
|
|
#771 |
|
Zakorzenienie
|
Macie racje z tym studium
Ja prawdziwą maturę miałam w zeszłym roku, ze względu na ogromną obawę przed maturą z matematyki (chociaż nieuzasadnioną obawę) bałam się zdawać biologie na pr. Poszłam na studium farmaceutyczne, mam już prawie rok za sobą, zdałam w tym roku rozszerzoną biologię, za rok (jak już będę kończyć studium, bo jest 2-letnie) zdam chemię na pr i wybiorę się na farmacje (mój priorytetowy kierunek), a jeżeli się nie uda to na techniki dentystyczne ![]() dodatkowo pracuję i robię certyfikat fce z angielskiego - ten rok przerwy, albo np dwa lata studium można fajnie wykorzystać...
Zapuszczam włosy - codzienna pielęgnacja. Wymarzona długość ? DO PASA ![]() walczę o marzenia Technik ochrony środowiska ? --- zrealizowane![]() Technik farmacji ? --- zrealizowane Lingwistyka stosowana j.angielski + j. hiszpański --- do realizacji ![]() |
|
|
|
|
#772 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak dla mnie ten przelicznik nie był korzystny w ogóle i żałuję, że nie wzięłam podstawy, bo tegoroczną napisałabym na 90%, a rozszerzenie będę mieć na max. 70 ![]() 2. Na dietetykę we Wrocławiu w tamtym roku próg był 85, czyli podstawa na 85% lub rozszerzenie na 75%. Sama się nad dietetyką zastanawiałam, ale zrezygnowałam. "Na luzie" dostaniesz się na pewno na pielęgniarstwo, położnictwo i ratownictwo medyczne, poza tym na Uniwersytetach Przyrodniczych też są niskie progi na trudne kierunki, jak właśnie na biotechnologię, lub mniej popularne - np. zootechnika. |
|
|
|
|
|
#773 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2. Większość lepszych uczelni (poza Wro) chce biologię i chemię, więc z samą biologią masz dosyć ograniczony wybór jeśli o dietetykę chodzi. Z kolei na AM we Wrocławiu, tak jak pisała _kocimietka, bardziej opłaca się zdać podstawę niż rozszerzenie. Co do biotechnologii to moich dwóch koleżanek kuzynki właśnie biotechnologię skończyły (jedna chyba rok temu) i obie są bez pracy. W Polsce to nie jest opłacalny kierunek. |
|
|
|
|
|
#774 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#775 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hah, wybrałam sobie studia (nieważne, że zmienię jeszcze zdanie kilkadziesiąt razy). Idę na chemię, a potem na specjalizację - chemia sądowa ![]() Dziewczyny, kiedy rejestrujecie się na swoich uczelniach? Przed, czy po ogłoszeniu wyników? Bo uczelnie przeważnie mają rekrutację do pierwszego tygodnia lipca. |
|
|
|
|
|
#776 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Natomiast nigdzie nie umiem znaleźć ile wynosi opłata rekrutacyjna
|
|
|
|
|
|
#777 |
|
Zakorzenienie
|
Właśnie ja mam trochę dylemat. Bo tak na ostatnią chwilę się rejestrować... Wiadomo, że czasami z tą opłatą rekrutacyjną są numery, że nie wpiszą, trzeba dzwonić, poprawiać, a to wszystko trwa. Z drugiej strony wolałabym rozważyć na chłodno z wynikami w ręce.
|
|
|
|
|
#778 |
|
Konto usunięte
|
Jigoku, ale możesz się zarejestrować chyba już na stronie uczelni, a wpłaty dokonać kiedy chcesz?
Ja się już zarejestrowałam, a wpłaty mogę dokonać do 25 czerwca, mam zamiar jakoś tak w czerwcu przelać pieniądze |
|
|
|
|
#779 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Na większości uczelni, na które składam rejestracja jest od 1 czerwca, więc jeszcze trochę
|
|
|
|
|
|
#780 |
|
Konto usunięte
|
hej, mogę się przyłączyć?
też zdawałam biologię, a wybieram się na fizjoterapię
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:03.

Ogólnie, to jak już się uczyć, to ucz się do rozszerzenia. Więcej perspektyw i szans masz po tym.

moge wniesc wiersze cale czy musza byc tylko cytaty?