dziewczynki z Irlandii!!!! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-08-19, 22:37   #211
majolka
Raczkowanie

Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

Wikakika - to mnie trochę podłamałaś - ja już i bez tego deszczu mam tu depresję: nie mogę znaleźć pracy, nie mam znajomych, w ogóle robię się jakaś znerwicowana....
majolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-19, 23:00   #212
baobab
Zadomowienie

GG do baobab Wyślij wiadomość przez Yahoo do baobab

hej hej!
Ehh chyba raczej moje marzenia sie oddalaja niz przyblizaja.
Bo jak tu wytlumaczyc narzeczonemu, ze ciagnie mnie w zupelnie innym kierunku geograficznym? ze zamiast stawac na nogi zaczynac zycie z nim, w jednym kraju, mnie ciagnie do drugiego (kraju rzecz jasna hehe )???
A serce tutaj..ehhh
No ale z przyjemnoscia popatrze
Malla- pozdrowionka!
baobab jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-19, 23:29   #213
wikakika
Rozeznanie

Majolka...sluchaj od kiedy jestes w Dublinie?..jakiej pracy szukasz...?....Napisz mi a moze ci pomoge...bo wiem gdzie przyjmuja...prawie od reki!!!
wikakika jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-20, 10:37   #214
majolka
Raczkowanie

Wikakika...wielkie dzięki za zainteresowanie. W Dublinie jestem od czerwca i do tej pory szukałam pracy poprzez agencje. Jestem zainteresowana każdą pracą, bo mam już dość siedzenia w domu. Napisz proszę jakiego rodzaju to praca. A może byśmy się spotkały na kawę? Jeśli masz ochotę to napisz na PW.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na wiadomość.
majolka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-20, 22:45   #215
beety
Przyczajenie

witam.a ja własnie za kilka godzin lece z krakowa do dublina a puzniej do Naas,szczerze powiem ze troszke sie boje lotu jak i tego ze zapomne połowe rzeczy.....no ale walizki juz spakowane...pozdrowionka dla wszystkich
beety jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-21, 12:46   #216
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Hej I znowu w Irlandii...niestety wakacje w domu sie skonczyly. Napocztku wrzesnia zaczne szkole ,a narazie siedze u TZ w county Roscommon.Jestem chetna na spotkanie ,ale dopiero gdzies za 2 tyg jak sie przeprowadze juz do Dublina. Pogoda jest straszna ,wrecz mnie dobija ,niby po roku powinnam sie przyzwyczaic ,ale jakos nie idzie.
podziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-28, 19:20   #217
beety
Przyczajenie

a moze któraś z dziwczyn z dublina slyszala o jakiej s pracy np jako kelnerka itp..wiem ze ciezko jest znalesc prace szukalam na stoni fas.ie niestety w mojej okolicy nic nie ma. mieszkam w Naas.do dublina mam jakies godzinke drogi...
więc jesli ktos o czyms slyszał bede wdzieczna..

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-08-31, 21:58   #218
ulek82
Przyczajenie

Exclamation Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

Hej pierwszy raz jestem na jakimkolwiek forum w pazdzierniku mam jechac do irlandii a dokladnie do sligo w poszukiwaniu pracy i mam pytanie: czy mam tam szanse na znalezienie pracy np sprzataczki?? lub rozkladanie towaru?? mieszkanie bede miec zapewnione zaplace za nie 200 euro i na zycie zostanie mi kolejne 200-na jak dlugo mi to starczy?? czy dam rade wyzyc za 50 euro na tydzien?? za praca rozgladam sie w necie ale nie widzialam ogloszen dla sprzataczekjak mialybyscie jakies linki albo jakies telefony zebym wiedzialam z kim moglabym sie w sligo skontaktowac w sprawie pracypomozcie mi prosze!
ulek82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-01, 12:49   #219
asienkaa
Raczkowanie

GG do asienkaa

jesli chcesz sprzatac pokoje w hotelu szukaj pracy jako "accommodation assistant" szukalam linka do hotelow ale nic nie znalazlam moze Tobie pojdzie lepiej. Z tego co wiem, do hoteli potrzebuja ludzi na bierzaco wiec nie powinno byc problemow
asienkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-01, 17:59   #220
ulek82
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez asienkaa
jesli chcesz sprzatac pokoje w hotelu szukaj pracy jako "accommodation assistant" szukalam linka do hotelow ale nic nie znalazlam moze Tobie pojdzie lepiej. Z tego co wiem, do hoteli potrzebuja ludzi na bierzaco wiec nie powinno byc problemow
Dziękuję bardzoooo Asienkoo jest to dla mnie cenna wskazówka, bo do tej pory niewłaściwie określałam tego typu pracę mam nadzieję, że jak nie przez neta to na żywca coś się znajdzie całuje i pozdrawiam
Stary 2006-09-02, 10:56   #221
Ananke
Rozeznanie

W hotelach leżą stosy CV- ków! Trzeba trafić w odpowiedni moment i do odpowiedniej osoby. Inaczej twoje CV przepada. Wiem jak to dziala, bo pracuje jako kelnerka w hotelowej restauracji. Generalnie w agencjach mówią, że od połowy września ma się coś ruszyć z pracą.
Więc może trafisz w odpowiedni moment
Ananke jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-02, 12:15   #222
wikakika
Rozeznanie

Exclamation Dot.: dziewczynki z Irlandii!!!!

beety nie wiem czy jeszcze szukasz pracy czy nie ale szukaja jeszcze na dzien dzisiejszy ludzi do IBM!

Kontrakt jest chyba na 6 tyg. ale zawsze sie gdzies zaczepisz na poczatek...musisz pojechac autobusem do blancherstown...i wysiasc przy pizzerii Benini...zapytaj sie kierowcy on ci powie gdzie wysiasc,....20 m dalej jest agencja Multiflex...wez ze soba paszport i PPS ...mozesz dostac prace z biegu nawet za pare dni. I slyszalam jescze na Temple Bar jest taki Pub 3-poziomowy...z muzyka na zywo..na parterze sie stoi.nie ma stolikow.kurzce zapomnialam nazwy. Idz tam..powiedz ze chcesz rozmawaic z menadzerem i w 80% dostaniesz prace. Dziewczyny nie bawcie sie w zostawianiu CV w barch, sklepach,,,poprostu laduja odrazu do smieci!!!Rozmawiajcie z menadzerami!!!Oprocz tego zawsze kogos potrzebuja w Kantynach duzych firmach jak IBM, HP czy Intel...idzcie...wezcie Cv i pogadajcie z menadzerami!!!!Zycze wam..powodzenia i wytrwalosci..mam nadzieje ze troche pomoglam!
Stary 2006-09-02, 12:29   #223
ulek82
Przyczajenie

Zasatanawiam sie,czy moge juz rozsylać swoje cv przez inetrnet skoro bede w irlandii dopiero ok 5 pazdziernika??i czy pisac o tym w cover note?? a tak w ogole to po przetlumaczeniu cover not nic dobrego mi nie wyszlo i sie zastanawiam co to znaczy ?? na razie szukam ofert pracy przez stronke www.jobs.ie. jest marnie z ofertami dla sprzataczek a tak szczerze to w ogole ich nienie wiem,czy jest to spowodowane tym,ze po prostu oni nie daja ogloszen na tego typu prace czy jest tak male zapotrzebowanie na sprzataczki?? mam nadzieje,ze to pierwsze
Stary 2006-09-02, 13:30   #224
Malla
Nie depcze krokusów

wikakika - Właśnie takie posty pomagają ale co, gdy nie będą chcieli skierować do menadżera?
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 14:23   #225
ulek82
Przyczajenie

wikakika!!! napisz mi co to jest PPS????

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-02, 17:59   #226
wikakika
Rozeznanie

Mella...jak idziesz np. do pubu czy baru...nigdy nie mow o co chodzi...zapytaj sie czy mozesz rozmawiac z menadzerem...jezeli powiedza ci ze go nie ma..zapytaj sie w jakich godzinach przyjmuje i wtedy atakuj..wtedy masz duze szanse...

PPS....to jest....hm...cos takiego jak w |Polsce NIP bez tego nikt cie nie przyjmie i kazdy kto chce podjac prace legalna musi to wyrobic

Cover list....to jest list motywacyjny...czyli piszesz...dlaczego jestes zainteresowana praca...co mogalabys dac firmie...blablabla....
Stary 2006-09-06, 08:28   #227
ulek82
Przyczajenie

Ananke czy Ty mieszkasz w sligo?? pisalas na poczatku formu,ze tam chyba sie wybierasz- jak tam jest??
Stary 2006-09-07, 11:02   #228
Ananke
Rozeznanie

hmm, nie wiem co Ci napisać o Sligo Nie popadałam w zachwyt...ale teraz już się przyzwyczaiłam. Generalnie miasto się buduje, pełno dźwigów - dla mnie koszmar!
Nad ocean jest 7km, w "góry" może 15km, jest też jezioro ale tam jeszcze nie dotarłam Miasto ma ścisłe centrum (pare ulic) potem są osiedla domków, gdzie sklepów nie znajdziesz (jedynie stacje benz.) Nie wiem co jeszcze, jak masz pytania to tak będzie prościej
Stary 2006-09-07, 14:22   #229
ulek82
Przyczajenie

najbardziej jestem ciekawa ilu w Sligo jest Polaków? i jak pracodawcy reaguja na Polaków?a tak poza tym to na zdjeciach z neta Sligo nawet sie reprezentuje i troche sie rozczarowalam po tym , co napisalas. Jeszcze chcialabym sie dowiedziec jak tam jest z komunikacja: ile np kosztuja bilety i czy jest to rozlegle miasto czy raczej moge liczyc na to, ze nie bede musiala jezdzic autobusami?? pozdrawiam
Stary 2006-09-08, 10:46   #230
Ananke
Rozeznanie

Zapomnij o komunikacji miejskiej czasem mam wrażenie że coś takiego nie istnieje. Po mieście chodzisz, przejście z jednej strony na drugą zajmuje do 50min. Ja do pracy mam 25min. mój mąż 45min. Zawsze możesz kupić rower... Busy nigdy nie jeżdzą zgodnie z planem, do tego w niedziele nie dostaniesz się np. nad ocean bo nic nie jedzie, zostaje taxi.
Co do Polaków, jest ich dużo! według statystyki ponad 2tyś a całe miasto ma ok 20tyś.
Nie chciałam cię zmartwić moim opisem, ale lepiej się miło rozczarować po przyjeżdzie Ja też znałam Sligo ze zdjęć, ale pamietaj, że część zdjęć jest stara są robione w najładniejszy, słoneczny dzień itd. Jak dla mnie to miasto jest zaniedbane, mają tu fajne domki i kamienice, ale większość się sypie... Kluczową rolę w postrzeganiu miasta odgrywa pogoda! Pierwszy raz bylam tu w styczniu i to była tragedia, potem w maju już wszystko było ładniejsze.
Jak masz jeszcze pytania to wal
Stary 2006-09-08, 11:17   #231
ulek82
Przyczajenie

hej tzn, ze jest na tyle cieplo,ze mozna rowerkiem jezdzic zima?? bo wlasciwie to, ze pada to wiem,ale nie bardzo sie orientuje, jak wyglada w Irlandii zima??? a jak z pracodawcami-sa przychylni dla Polakow, czy raczej sie nastawic na marudzenie, ze znowu kolejni Polacy szukaja pracy??
poza tym przegladalam strone fasu i nie widzialam,zeby byly kursy jezykowe szkoda, bo przydalyby sie.
Jeszcze jedno DZIEKUJE za to, ze odpisujesz bo zalozylam na paru forach watki ale nikt nie odpowiada,a bardzo malo do tej pory wiedzialam o Sligo
Stary 2006-09-08, 18:17   #232
Malla
Nie depcze krokusów

Dołączałam się do postu poprzedniczki
Stary 2006-09-08, 18:24   #233
beety
Przyczajenie

wikakika dziekuje za wskazówki.wlasnie dzis przyszedł mi nr pps.nawet szybko ,czekalam jakies 1,5 tygodnia.w multiflexie równiez byłam zlozyc moje cv: wypełniłam kwestionariusz i jakis test sprawdzajacy znajomosc angielskiego.na dzien w którym bylam tam nie bylo zadnych wolnych ofert pracy ale.... zapytalam czy u nich nie zanlazłoby sie cos...i sie znalazło pracuje w tej agencji jako cleaner 2 razy w tygodniu...(dobre i to) i ciągle szukam pracy full time.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-09, 18:29   #234
podziomka
Zadomowienie

GG do podziomka

Nie mieszkalam w Sligo ,ale przez kilka miesiecy goscilam tam przynajmniej raz w tyg na zakupach(mieszkalam w okolicy).Mi sie to miasto nie podoba. W tamtej czesci Irlandii wogle jest gorsza pogoda.
podziomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-10, 13:49   #235
Misia_
Przyczajenie

niedługo i ja znajdę się na zielonej wyspie i troszkę sie stresuje przed wyjazdem

pozdrawiam
Miśka

Edytowane przez Misia_
Czas edycji: 2006-09-10 o 14:59
Misia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-10, 20:11   #236
ulek82
Przyczajenie

Misiu ja tez jestem zestresowana na maksa już zaczynam odczuwac tesknote za tymi, ktorych tutaj zostawie i za tymi wszystkimi miejscami wspomnienia to mnie pewnie zjedzą - szykuje sie na niejedna przeryczana nocke czasami pytam siebie - czy jest mi to potrzebne?? a jednak jest. staram sie zapominac o tym, co czuje i zabieram sie do pracy, bo duzo jej przede mna, np. pisanie cv i zalatwianie refernecji i wlasnie mam takie pytanie do wszystkich dziewczyn pracujacych juz w irlandii - czy w cv mam pisanie, ze mam wyksztalcenie wyzsze skoro chce tylko sprzatac,czy pisac, ze jestem tylko po ogolniaku???
Stary 2006-09-11, 21:13   #237
kathoris
Przyczajenie

GG do kathoris

...to ja dolaczam do zestresowanych... do tych bardzo zestresowanych...
20 pazdziernika z moim TŻ lecimy na wyspe. Dokladnie do Dublina. I niby wszystko fajnie...sa tam znajomi, bedzie juz mieszkanko... ale paralizuje mnie mysl, ze brak pracy zmusi mnie do powrotu... brrr

Nio...ale trzeba byc dobrej mysli-optymizm przede wszystkim

Pozdrawiam
kathoris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-13, 08:49   #238
wikakika
Rozeznanie

Beety...serio nie ma ofert pracy w multiflexie????dziwne:con fused: ....ale pytalas sie konkretnie o prace w IBM...zapytaj sie jeszcze raz....za dwa tygodnei ludzie koncza wiec powinnas cos znalezc...ale ciesze sie ze chociaz masz jakakolwiek prace.....gratuluje ...jakbys miala jeszcze jakies pytanka to sluze rada

Dziewczyny...nie stresujcie...wszystko bedzie dobrze!!!Trzeba tylko byc dobrej mysli!!!
Stary 2006-09-13, 10:02   #239
Malla
Nie depcze krokusów

Mój kolega wyleciał tydzień temu do Irlandii. Właśnie wrócił, potrącił go tam motocykl...
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-13, 13:54   #240
wikakika
Rozeznanie

No niestety wypadki zdarzaja sie wszedzie......
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości