|
|
#151 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)
Widzę dziewczyny, że pojawia się tutaj nazwisko Somozy. Ostatnio trafiła mi do rąk "Trzynasta dama" tego autora, ale jeszcze nie miałem okazji zapoznać się ani z nią, ani z którąkolwiek z innych jego pozycji. Podobają się Wam jego powieści?
|
#152 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio bardzo się zaczytuję w Somozie.Facet ma bardzo ciekawe pomysły na swoje powieści, tworzy w nich niezwykły klimat. Jest psychiatrą z zawodu więc dużo wie o reakcjach ludzi na pewne sprawy. A "Trzynasta Dama" jest nie do pobicia....
|
#153 |
|
Zakorzenienie
|
Zgadzam się, "trzynasta dama" jest bardzo wciągająca (i dość mroczna), Rzeczywiście fabuły jego książek są bardzo pomysłowe, tylko patrzeć, jak nakręca film na podstawie którejś z jego książek
|
|
|
|
#154 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Buziaki! |
|
|
|
|
#155 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pozwolę sobie zacytować to, co pisałam w innym wątku na jej temat: "Na razie jestem dopiero po pierwszych stu stronach tomu pierwszego, więc tak naprawdę jeszcze nie wyrobiłam sobie zdania i liczę, że książka nadal będzie mnie zaskakiwać Niemniej jednak mogę pokusić się o skromną opinię na jej temat ![]() Bardzo podoba mi się język pisarki. Jest on wyjątkowo bogaty, piękny i wciągający. Zauroczyła mnie też atmosfera opisywanego Londynu. Tego najpiękniejszego, XIX-wiecznego. W ogóle cała powieść trąci mi zapożyczeniami z Dickensa i pozostałych wiktoriańskich prozaików. A jako, że wiktorniańskie powieści uwielbiam, z lubością wczytuję się w książkę dalej Co mi się jeszcze podoba? Ironiczne podejście do świata, ciekawie zbudowane sylwetki postaci, tempo powieści, które pozwala książkę smakować... Obszserniej napiszę, jak przeczytam wszystkie trzy tomy Na razie jednak odbieram powieść jak najbardziej pozytywnie "Na chwilę obecną kończę pierwszy tom i tylko podtrzymuję to co powyżej napisałam (a nawet wzmacniam ![]() Buziaki! |
|
|
|
|
#156 |
|
Zakorzenienie
|
Zaraz mnie wyrzucicie stąd za spamowanie, ale to już ostatni mój post w dniu dzisiejszym, a nie chciałam zaśmiecać powyższego zdjęciem
![]() Oto moje najnowsze nabytki z wymiany z Shachownicą ![]() 1) Amelie Nothomb 'Rtęć' 2) Mo Hayder 'Ptasznik' 3) Jurij Andruchowycz 'Perwersja' 4) Christopher Fowler 'Widownia w mroku' Pozdrawiam! |
|
|
|
#157 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
uwielbiam czytać książki, ale kupuję je stosunkowo rzadko. podczytuję w pracy, a jeśli coś wyjątkowo mi się spodoba, to mogę kupić po cenie hurtowej (
|
|
|
#158 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jakbyście mieli wakat, to ja jestem chętna |
|
|
|
|
#159 |
|
Zakorzenienie
|
A to kolejna moja dostawa. 7 sztuk z zakupów, reszta z wymian. Jeszcze tylko dwa Jaspery Ffordy od TŻta, Akunin, Wiśniewski i Musierowicz do kupienia i koniec z zakupami aż do świąt, bo sterta z książkami 'do przeczytania' rośnie w zastraszającym tempie
![]() 1) Pierre La Mure, 'Prywatne życie Mony Lisy' 2) Matthew Pearl, 'Cień Poego' 3) Miranda Glover, 'Arcydzieło' 4) Kate Mosse, 'Labirynt' 5) Annie Graves, 'Ellie Pride' 6) B.E. Ellis, '(Od)loty godowe' 7) Paulo Coelho, 'Alchemik' 8) Nicholas Sparks, 'Pamiętnik' (Olu 9) Miranda Mayoral, 'W cieniu magnolii' 10) Miranda Mayoral, 'Życie oddać i duszę' 11) Gabriel Garcia Marquez, 'Raport z pewnego porwania' 12) Peter Bender, 'Ameryka - nowy Rzym' 13) J.M. Coetzee, 'Hańba' Pozdrawiam! |
|
|
|
#160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a ja się pochwalę moimi skarbami z allegro ![]() - colette lovinger - richard 'krwawe zbrodnie' - margaret maron 'baby doll games' - j.a. jance 'birds of prey' - joanna fluke 'blueberry muffin murders' zakupy regularne; - moje zobowiązanie wobec świata książki, m.gruber 'zwrotnik nocy' - patrick o'brian 'wojenne losy' |
|
|
|
|
#161 |
|
Zakorzenienie
|
Jak najbardziej
Na razie kończę drugi tom powieści 'Jonathan Strange i pan Norell', po nim trzeci, a potem Pearl. 'Klub Dantego' mnie zauroczył i mam nadzieję, że 'Cień Poego' mnie nie zawiedzie, tym bardziej, że materiały jakie zgromadził Pearl są autetyczne. Byleby to dobrze obudował Swoją drogą nie tak dawno czytałam 'Amerykańskiego chłopca' Andrew Tylora, który traktował o latach dziecięcych Poego, a teraz znów mam powieść, wyjaśniającą okoliczności śmierci pisarza. Czyżby po da Vincim, Poe stał się ikoną popliteratury? ![]() Buziaki! |
|
|
|
#162 |
|
Zakorzenienie
|
ja wydaje miesiecznie ok 100zl na ksiazki, od 11 lat naleze do SK... i kupuje czytam, zas kupuje... i tak w kolko...
Obecnie czytam Szwaje "jestem nudziara" i czeka w kolejce "obietnica aniola' niejakiego frederica lenoir'a
|
#163 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie rozumiem furory tej powieści we Francji, osobiście liczyłam na coś więcej Bardziej od współczesnego wątku, podoba mi się historia Mojry i Romana.Ale już nic więcej nie zdradzam ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#164 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
))Szwaje dokanczam i biore sie za obietnice
|
|
#165 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardzo cenię jeśli autor rzetelnie bierze się za przygotowanie 'zaplecza materiałwego' pearl to jeden z chlubnych wyjątków, a swoją drogą to ostatnimi czasy mamy prawdziwy wysyp powieści ze znanymi postaciami historycznymi w rolach głównych
|
|
|
|
|
#166 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak już przeczytasz, podziel się wrażeniami ![]() Cytat:
Wyśmienita w każdym calu. Aż żal mi serce ściska, kiedy patrzę na uciekające strony Również liczę na panią Clarke, że niebawem uraczy nas czymś nowym. Generalnie za powieściami fantasy nie przepadam, ale gdyby wszystkie one były napisane tak jak 'Jonathan Sttrange...' zostałabym ich niekłamaną zwolenniczką ![]() Swoją drogą w tym wątku już powieść wychwalałam - post 155 ![]() Buziaki! |
||
|
|
|
#167 |
|
Zakorzenienie
|
A ja się przyznam, ze odkąd odkryłam Podaj.net, to prawie w ogóle nie kupuję - z wymiany mam tyle ksiazek, że wystarczy mi na kilka tygodni
Własnie skończyłam Azazel Borisa Akunina, uważanego za rosyjskiego Simenona, a moze i Agathę Christi
|
#168 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
to pewnie dlatego, że mi styl clark nasuwa raczej na myśl henry'ego jamesa i jane austen
|
|
|
|
|
#169 | |
|
po prostu Em :)
|
Cytat:
czesem przeglądam półki.. i przypadkiem znajduję coś, czego wcześniej nie dostrzegłam, a co od dawna chciałam przeczytać. szkoda jednak że tematyka książek jest tu dość zawężona. dziecwczyny, czy jest tu ktoś z Krakowa oprócz shachownicy?
|
|
|
#170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak widzisz ja gustuję w tego typu powieściach i, jako że uwielbiam ten dickensowski nurt, wszędzie się go doszukuję A w ramach ciekawostki - na stronie Susanny Clarke znajduje się opowiadanie jej autorstwa pt. 'The Duke of Wellington Misplaces His Horse' (http://www.jonathanstrange.com/copy.asp?s=4&id=10). 16 października zaś zostanie opublikowana najnowsza powieść Clarke - 'The Ladies of Grace Adieu'. Właśnie z niej pochodzi powyższy fragment ![]() Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#171 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Brzmi bardzo zachecajaco ![]() Rowniez pozdrawiam ![]() |
|
|
|
|
#172 |
|
Zakorzenienie
|
Akunina mam cala kolekcje
)) swietne kryminaly zdobyly uznanie rowniez u mojego meza o czym swiadcza 2 miesiace na przeczytanie calej kolekcji Akunina
|
#173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam nadzieję, że i Tobie bardzo się spodoba ![]() BTW Tak sobie wczoraj skojarzyłam, Grace Adieu to jedno z miast wspomnianych przez Clarke w drugim tomie 'J.S. i p.N.'. W powieści ponownie pojawi się lord Wellington. Czyżby szykowała się kolejna fantastyczna seria? ![]() Buziaki! |
|
|
|
|
#175 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie przepadam za krótkimi formami
|
|
|
|
|
#176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Minus dobrze napisanych opowiadań jest dla mnie jeden - kiedy człowiek się wczuje w treść, ta nagle się kończy ![]() Ehh... wracam do 'J.S. i p.N.' - została mi połowa i chciałabym skończyć, żeby zacząć czytać Pearla W nowym 'Newsweeku' pojawiła się dość niepochlebna recenzja 'Cienia Poe'go' i tylko wzmogła moją ciekawość co do jakości powieści ![]() Buziaki! |
|
|
|
|
#177 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pytanie - czy któraś nie chciałaby się wymienić za 'Cień Poego'? Dostałam właśnie DRUGI od TŻta i nie bardzo wiem co z nim począć, bo kto ze znajomych chciał mieć, to kupił w dzień premiery
Książka nowiutka, pachnąca drukarnią
|
|
|
|
#178 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale mogę się ustawić w kolejce bo pewnie będą jakieś ciekawsze oferty
|
|
|
|
|
#179 |
|
Zakorzenienie
|
Sprawdź PW
|
|
|
|
#180 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
"(Od)loty godowe" własnie skończyłam wczoraj czytać. Szokujace dosyć. A "Prywatne życie Mony Lisy" jest przecudne, ale o tym chyba kiedyś tez Ci juz pisałam.Świetna książka, też mam ja na stanie ale obecnie pożyczyłam koleżance. Czyta się jednym tchem.. No i widzę ciekawą pozycję Marqueza, tez ja czytałam kiedyś. Zresztą to taka dosyc nietypowa książka dla tego autora bo to swoisty reportaż. Ale ciekawa..;-)
![]() |
Nowe wątki na forum Kultura(lnie)
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:07.

Niemniej jednak mogę pokusić się o skromną opinię na jej temat 

nie przepadam za krótkimi formami
Książka nowiutka, pachnąca drukarnią