A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;) - Strona 6 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Kultura(lnie)

Notka

Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-08-31, 15:54   #151
Feetlover
Raczkowanie

Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Widzę dziewczyny, że pojawia się tutaj nazwisko Somozy. Ostatnio trafiła mi do rąk "Trzynasta dama" tego autora, ale jeszcze nie miałem okazji zapoznać się ani z nią, ani z którąkolwiek z innych jego pozycji. Podobają się Wam jego powieści?
Stary 2006-08-31, 16:12   #152
olunias
Raczkowanie

GG do olunias

Ja ostatnio bardzo się zaczytuję w Somozie.Facet ma bardzo ciekawe pomysły na swoje powieści, tworzy w nich niezwykły klimat. Jest psychiatrą z zawodu więc dużo wie o reakcjach ludzi na pewne sprawy. A "Trzynasta Dama" jest nie do pobicia....
Stary 2006-08-31, 19:21   #153
nebraska
Zakorzenienie

Zgadzam się, "trzynasta dama" jest bardzo wciągająca (i dość mroczna), Rzeczywiście fabuły jego książek są bardzo pomysłowe, tylko patrzeć, jak nakręca film na podstawie którejś z jego książek

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-31, 19:40   #154
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olunias
Ja ostatnio bardzo się zaczytuję w Somozie.Facet ma bardzo ciekawe pomysły na swoje powieści, tworzy w nich niezwykły klimat. Jest psychiatrą z zawodu więc dużo wie o reakcjach ludzi na pewne sprawy. A "Trzynasta Dama" jest nie do pobicia....
Olu, a ja troszkę prywaty tutaj uprawię - zerknij do mojego wątku wymianowego w sprawie 'Pamiętnika'

Buziaki!
Anahstasia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-01, 17:56   #155
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownicagosia
I jakie wrazenia po przeczytaniu? Zastanawiam sie nad kupnem serii
Gosiu, obiecałam Ci krótką recenzję nt. tej serii, jak tylko zacznę jej lekturę. Zatem piszę - jestem absolutnie zauroczona. Cudowna, magiczna powieść

Pozwolę sobie zacytować to, co pisałam w innym wątku na jej temat:
"Na razie jestem dopiero po pierwszych stu stronach tomu pierwszego, więc tak naprawdę jeszcze nie wyrobiłam sobie zdania i liczę, że książka nadal będzie mnie zaskakiwać Niemniej jednak mogę pokusić się o skromną opinię na jej temat
Bardzo podoba mi się język pisarki. Jest on wyjątkowo bogaty, piękny i wciągający. Zauroczyła mnie też atmosfera opisywanego Londynu. Tego najpiękniejszego, XIX-wiecznego. W ogóle cała powieść trąci mi zapożyczeniami z Dickensa i pozostałych wiktoriańskich prozaików. A jako, że wiktorniańskie powieści uwielbiam, z lubością wczytuję się w książkę dalej
Co mi się jeszcze podoba? Ironiczne podejście do świata, ciekawie zbudowane sylwetki postaci, tempo powieści, które pozwala książkę smakować...
Obszserniej napiszę, jak przeczytam wszystkie trzy tomy Na razie jednak odbieram powieść jak najbardziej pozytywnie "

Na chwilę obecną kończę pierwszy tom i tylko podtrzymuję to co powyżej napisałam (a nawet wzmacniam

Buziaki!
Stary 2006-09-01, 17:59   #156
Anahstasia
Zakorzenienie

Zaraz mnie wyrzucicie stąd za spamowanie, ale to już ostatni mój post w dniu dzisiejszym, a nie chciałam zaśmiecać powyższego zdjęciem
Oto moje najnowsze nabytki z wymiany z Shachownicą

1) Amelie Nothomb 'Rtęć'
2) Mo Hayder 'Ptasznik'
3) Jurij Andruchowycz 'Perwersja'
4) Christopher Fowler 'Widownia w mroku'

Pozdrawiam!
Stary 2006-09-01, 19:13   #157
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez olunias
I muszę się Wam pochwalić że znalazłam wczoraj, zupełnie przypadkiem małą kawiarenkę w której można sobie wypić cos pysznego, posiedzieć przy stoliku...i poczytać książki które są tam również w sprzedaży. To jest właściwie taka kawiarnia-księgarnia, z możliwością czytania i kupowania książek.Fajne miejsce dla osób które lubią sobie posiedzieć, poczytać i niekoniecznie książkę kupować.
a ja pracuję właśnie w takim miejscu, tylko w Krakowie

uwielbiam czytać książki, ale kupuję je stosunkowo rzadko. podczytuję w pracy, a jeśli coś wyjątkowo mi się spodoba, to mogę kupić po cenie hurtowej (). kiedy jeszcze miałam więcej wolnego czasu, byłam stałą bywalczynię bibliotek - jestem zapisana w kilku. teraz czytam rzadko, a zaległości nadrabiam w wakacje.
Stary 2006-09-01, 19:17   #158
nebraska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez emememsik
a ja pracuję właśnie w takim miejscu, tylko w Krakowie
Szczęściara! Nie dość, ze w Krakowie (który kocham) to jeszcze taka praca... pomorzyc tylko

Jakbyście mieli wakat, to ja jestem chętna Z zaangażowaniem w prace nie będzie najmniejszgo problemu!

Fragrantica

nebraska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-08, 18:52   #159
Anahstasia
Zakorzenienie

A to kolejna moja dostawa. 7 sztuk z zakupów, reszta z wymian. Jeszcze tylko dwa Jaspery Ffordy od TŻta, Akunin, Wiśniewski i Musierowicz do kupienia i koniec z zakupami aż do świąt, bo sterta z książkami 'do przeczytania' rośnie w zastraszającym tempie

1) Pierre La Mure, 'Prywatne życie Mony Lisy'
2) Matthew Pearl, 'Cień Poego'
3) Miranda Glover, 'Arcydzieło'
4) Kate Mosse, 'Labirynt'
5) Annie Graves, 'Ellie Pride'
6) B.E. Ellis, '(Od)loty godowe'
7) Paulo Coelho, 'Alchemik'
8) Nicholas Sparks, 'Pamiętnik' (Olu )
9) Miranda Mayoral, 'W cieniu magnolii'
10) Miranda Mayoral, 'Życie oddać i duszę'
11) Gabriel Garcia Marquez, 'Raport z pewnego porwania'
12) Peter Bender, 'Ameryka - nowy Rzym'
13) J.M. Coetzee, 'Hańba'

Pozdrawiam!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg SSA53090.JPG (115,1 KB, 60 załadowań)
Stary 2006-09-08, 21:01   #160
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anahstasia Pokaż wiadomość

Pozdrawiam!
anahstasio, jak już przeczytasz tego nowego pearla, to koniecznie podziel się wrażeniami czytałam opis na esensji i jak na razie mnie on nie przekonuje do lektury

a ja się pochwalę moimi skarbami z allegro
- colette lovinger - richard 'krwawe zbrodnie'
- margaret maron 'baby doll games'
- j.a. jance 'birds of prey'
- joanna fluke 'blueberry muffin murders'

zakupy regularne;
- moje zobowiązanie wobec świata książki, m.gruber 'zwrotnik nocy'
- patrick o'brian 'wojenne losy'

twory i potwory

shachownica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-08, 21:18   #161
Anahstasia
Zakorzenienie

Jak najbardziej Na razie kończę drugi tom powieści 'Jonathan Strange i pan Norell', po nim trzeci, a potem Pearl. 'Klub Dantego' mnie zauroczył i mam nadzieję, że 'Cień Poego' mnie nie zawiedzie, tym bardziej, że materiały jakie zgromadził Pearl są autetyczne. Byleby to dobrze obudował Swoją drogą nie tak dawno czytałam 'Amerykańskiego chłopca' Andrew Tylora, który traktował o latach dziecięcych Poego, a teraz znów mam powieść, wyjaśniającą okoliczności śmierci pisarza. Czyżby po da Vincim, Poe stał się ikoną popliteratury?

Buziaki!
Stary 2006-09-08, 21:24   #162
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

ja wydaje miesiecznie ok 100zl na ksiazki, od 11 lat naleze do SK... i kupuje czytam, zas kupuje... i tak w kolko...

Obecnie czytam Szwaje "jestem nudziara" i czeka w kolejce "obietnica aniola' niejakiego frederica lenoir'a

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-08, 21:37   #163
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anisia25
ja wydaje miesiecznie ok 100zl na ksiazki, od 11 lat naleze do SK... i kupuje czytam, zas kupuje... i tak w kolko...

Obecnie czytam Szwaje "jestem nudziara" i czeka w kolejce "obietnica aniola' niejakiego frederica lenoir'a
Ja już jestem po lekturze 'Obietnicy anioła'. Porównanie tej powieści do 'Imienia róży' czy nawet 'Kodu...' jest nieuprawnione, gdyż książka ta diametrialnie się od nich różni. Jednak jest to miła lektura - bardziej romans, niż thriller historyczny, o nieskomplikowanej fabule, napisany prostym, niewymagającym uwagi, językiem. Główna bohaterka dość często mnie irytowała swoim zachowaniem Nie rozumiem furory tej powieści we Francji, osobiście liczyłam na coś więcej Bardziej od współczesnego wątku, podoba mi się historia Mojry i Romana.
Ale już nic więcej nie zdradzam

Pozdrawiam!
Stary 2006-09-08, 21:40   #164
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Cytat:
Ja już jestem po lekturze 'Obietnicy anioła'. Porównanie tej powieści do 'Imienia róży' czy nawet 'Kodu...' jest nieuprawnione, gdyż książka ta diametrialnie się od nich różni. Jednak jest to miła lektura - bardziej romans, niż thriller historyczny, o nieskomplikowanej fabule, napisany prostym, niewymagającym uwagi, językiem. Główna bohaterka dość często mnie irytowała swoim zachowaniem Nie rozumiem furory tej powieści we Francji, osobiście liczyłam na coś więcej Bardziej od współczesnego wątku, podoba mi się historia Mojry i Romana.
Ale już nic więcej nie zdradzam

Pozdrawiam!
tos mi narobila smaka ))

Szwaje dokanczam i biore sie za obietnice dziekuje

It is what it is

Stary 2006-09-08, 22:00   #165
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Jak najbardziej Na razie kończę drugi tom powieści 'Jonathan Strange i pan Norell', po nim trzeci, a potem Pearl. 'Klub Dantego' mnie zauroczył i mam nadzieję, że 'Cień Poego' mnie nie zawiedzie, tym bardziej, że materiały jakie zgromadził Pearl są autetyczne. Byleby to dobrze obudował Swoją drogą nie tak dawno czytałam 'Amerykańskiego chłopca' Andrew Tylora, który traktował o latach dziecięcych Poego, a teraz znów mam powieść, wyjaśniającą okoliczności śmierci pisarza. Czyżby po da Vincim, Poe stał się ikoną popliteratury?

Buziaki!
i jak ci się podoba powieść pani clark? mnie zachwycił jej język i precyzja w konstruowaniu wymyślonej rzeczywistości. nie mogę się doczekać kiedy znowu chwyci za pióro.

bardzo cenię jeśli autor rzetelnie bierze się za przygotowanie 'zaplecza materiałwego' pearl to jeden z chlubnych wyjątków, a swoją drogą to ostatnimi czasy mamy prawdziwy wysyp powieści ze znanymi postaciami historycznymi w rolach głównych

twory i potwory

Stary 2006-09-08, 22:34   #166
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anisia25 Pokaż wiadomość
tos mi narobila smaka ))

Szwaje dokanczam i biore sie za obietnice dziekuje
Hehe, nie ma za co Jak już przeczytasz, podziel się wrażeniami

Cytat:
Napisane przez shachownica Pokaż wiadomość
i jak ci się podoba powieść pani clark? mnie zachwycił jej język i precyzja w konstruowaniu wymyślonej rzeczywistości. nie mogę się doczekać kiedy znowu chwyci za pióro.

bardzo cenię jeśli autor rzetelnie bierze się za przygotowanie 'zaplecza materiałwego' pearl to jeden z chlubnych wyjątków, a swoją drogą to ostatnimi czasy mamy prawdziwy wysyp powieści ze znanymi postaciami historycznymi w rolach głównych
Powieścią jestem niesamowicie zauroczona Wyśmienita w każdym calu. Aż żal mi serce ściska, kiedy patrzę na uciekające strony Również liczę na panią Clarke, że niebawem uraczy nas czymś nowym. Generalnie za powieściami fantasy nie przepadam, ale gdyby wszystkie one były napisane tak jak 'Jonathan Sttrange...' zostałabym ich niekłamaną zwolenniczką

Swoją drogą w tym wątku już powieść wychwalałam - post 155

Buziaki!
Stary 2006-09-09, 09:17   #167
BabciaWeatherwax
Zakorzenienie

A ja się przyznam, ze odkąd odkryłam Podaj.net, to prawie w ogóle nie kupuję - z wymiany mam tyle ksiazek, że wystarczy mi na kilka tygodni Własnie skończyłam Azazel Borisa Akunina, uważanego za rosyjskiego Simenona, a moze i Agathę Christi

Jędrek ma...

Forum techniczne dla katalogu kosmetyków
BabciaWeatherwax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-09, 10:18   #168
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Powieścią jestem niesamowicie zauroczona Wyśmienita w każdym calu. Aż żal mi serce ściska, kiedy patrzę na uciekające strony Również liczę na panią Clarke, że niebawem uraczy nas czymś nowym. Generalnie za powieściami fantasy nie przepadam, ale gdyby wszystkie one były napisane tak jak 'Jonathan Sttrange...' zostałabym ich niekłamaną zwolenniczką

Swoją drogą w tym wątku już powieść wychwalałam - post 155

Buziaki!
a wiesz, że zupełnie inaczej skojarzyłam twoją wypowiedź, wydawało mi się, że piszesz o faberze to pewnie dlatego, że mi styl clark nasuwa raczej na myśl henry'ego jamesa i jane austen

twory i potwory

Stary 2006-09-09, 11:20   #169
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Napisane przez nebraska Pokaż wiadomość
Szczęściara! Nie dość, ze w Krakowie (który kocham) to jeszcze taka praca... pomorzyc tylko

Jakbyście mieli wakat, to ja jestem chętna Z zaangażowaniem w prace nie będzie najmniejszgo problemu!
ja też lubię moją pracę
czesem przeglądam półki.. i przypadkiem znajduję coś, czego wcześniej nie dostrzegłam, a co od dawna chciałam przeczytać.
szkoda jednak że tematyka książek jest tu dość zawężona.

dziecwczyny, czy jest tu ktoś z Krakowa oprócz shachownicy?
Stary 2006-09-09, 16:07   #170
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
a wiesz, że zupełnie inaczej skojarzyłam twoją wypowiedź, wydawało mi się, że piszesz o faberze to pewnie dlatego, że mi styl clark nasuwa raczej na myśl henry'ego jamesa i jane austen
No tak, "Szkarłatny płatek..." Jak widzisz ja gustuję w tego typu powieściach i, jako że uwielbiam ten dickensowski nurt, wszędzie się go doszukuję
A w ramach ciekawostki - na stronie Susanny Clarke znajduje się opowiadanie jej autorstwa pt. 'The Duke of Wellington Misplaces His Horse' (http://www.jonathanstrange.com/copy.asp?s=4&id=10). 16 października zaś zostanie opublikowana najnowsza powieść Clarke - 'The Ladies of Grace Adieu'. Właśnie z niej pochodzi powyższy fragment

Pozdrawiam!
Stary 2006-09-10, 06:33   #171
czarownicagosia
Zakorzenienie

GG do czarownicagosia
Smile Dot.: A ile wy wydajecie na KSIĄŻKI? ;)

Cytat:
Gosiu, obiecałam Ci krótką recenzję nt. tej serii, jak tylko zacznę jej lekturę. Zatem piszę - jestem absolutnie zauroczona. Cudowna, magiczna powieść

Pozwolę sobie zacytować to, co pisałam w innym wątku na jej temat:
"Na razie jestem dopiero po pierwszych stu stronach tomu pierwszego, więc tak naprawdę jeszcze nie wyrobiłam sobie zdania i liczę, że książka nadal będzie mnie zaskakiwać Niemniej jednak mogę pokusić się o skromną opinię na jej temat
Bardzo podoba mi się język pisarki. Jest on wyjątkowo bogaty, piękny i wciągający. Zauroczyła mnie też atmosfera opisywanego Londynu. Tego najpiękniejszego, XIX-wiecznego. W ogóle cała powieść trąci mi zapożyczeniami z Dickensa i pozostałych wiktoriańskich prozaików. A jako, że wiktorniańskie powieści uwielbiam, z lubością wczytuję się w książkę dalej
Co mi się jeszcze podoba? Ironiczne podejście do świata, ciekawie zbudowane sylwetki postaci, tempo powieści, które pozwala książkę smakować...
Obszserniej napiszę, jak przeczytam wszystkie trzy tomy Na razie jednak odbieram powieść jak najbardziej pozytywnie "

Na chwilę obecną kończę pierwszy tom i tylko podtrzymuję to co powyżej napisałam (a nawet wzmacniam

Buziaki!
Dziekuje serdecznie Anahstasio
Brzmi bardzo zachecajaco Bede polowac
Rowniez pozdrawiam

czarownicagosia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-10, 10:06   #172
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

Akunina mam cala kolekcje )) swietne kryminaly zdobyly uznanie rowniez u mojego meza o czym swiadcza 2 miesiace na przeczytanie calej kolekcji Akunina

It is what it is

Stary 2006-09-10, 13:28   #173
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Anisia25 Pokaż wiadomość
Akunina mam cala kolekcje )) swietne kryminaly zdobyly uznanie rowniez u mojego meza o czym swiadcza 2 miesiace na przeczytanie calej kolekcji Akunina
a czytałaś może już 'powieść szpiegowską'? dwie ostatnie książki tak mnie rozczarowały, że poważnie zastanawiam się nad wydawaniem na nią pieniędzy

twory i potwory

Stary 2006-09-10, 20:12   #174
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarownicagosia Pokaż wiadomość
Dziekuje serdecznie Anahstasio
Brzmi bardzo zachecajaco Bede polowac
Rowniez pozdrawiam

Nie ma za co Mam nadzieję, że i Tobie bardzo się spodoba

BTW Tak sobie wczoraj skojarzyłam, Grace Adieu to jedno z miast wspomnianych przez Clarke w drugim tomie 'J.S. i p.N.'. W powieści ponownie pojawi się lord Wellington. Czyżby szykowała się kolejna fantastyczna seria?

Buziaki!
Stary 2006-09-11, 15:43   #175
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma za co Mam nadzieję, że i Tobie bardzo się spodoba

BTW Tak sobie wczoraj skojarzyłam, Grace Adieu to jedno z miast wspomnianych przez Clarke w drugim tomie 'J.S. i p.N.'. W powieści ponownie pojawi się lord Wellington. Czyżby szykowała się kolejna fantastyczna seria?

Buziaki!
jestem trochę rozczarowana, to będzie tylko zbiór opowiadań, a nie pełnowymiarowa powieść nie przepadam za krótkimi formami

twory i potwory

Stary 2006-09-11, 18:08   #176
Anahstasia
Zakorzenienie

Cytat:
jestem trochę rozczarowana, to będzie tylko zbiór opowiadań, a nie pełnowymiarowa powieść nie przepadam za krótkimi formami
Wiesz, to ja znowu lubię. Szczególnie jeśli dopowiadają historie postaci, którą znam już z jakiejś powieści. Kiedy np. autor zmienia percepcję i dawny bohater pierwszoplanowy staje się tłem dla opowiedzenia historii życia innego, wcześniej nawet niezauważanego
Minus dobrze napisanych opowiadań jest dla mnie jeden - kiedy człowiek się wczuje w treść, ta nagle się kończy
Ehh... wracam do 'J.S. i p.N.' - została mi połowa i chciałabym skończyć, żeby zacząć czytać Pearla W nowym 'Newsweeku' pojawiła się dość niepochlebna recenzja 'Cienia Poe'go' i tylko wzmogła moją ciekawość co do jakości powieści

Buziaki!
Stary 2006-09-11, 18:15   #177
Anahstasia
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam pytanie - czy któraś nie chciałaby się wymienić za 'Cień Poego'? Dostałam właśnie DRUGI od TŻta i nie bardzo wiem co z nim począć, bo kto ze znajomych chciał mieć, to kupił w dzień premiery Książka nowiutka, pachnąca drukarnią
Stary 2006-09-11, 21:09   #178
shachownica
Zakorzenienie

Cytat:
Dziewczyny, mam pytanie - czy któraś nie chciałaby się wymienić za 'Cień Poego'? Dostałam właśnie DRUGI od TŻta i nie bardzo wiem co z nim począć, bo kto ze znajomych chciał mieć, to kupił w dzień premiery Książka nowiutka, pachnąca drukarnią
ja jak wiadomo chętnie bym się wymieniła ale mogę się ustawić w kolejce bo pewnie będą jakieś ciekawsze oferty

twory i potwory

Stary 2006-09-11, 21:16   #179
Anahstasia
Zakorzenienie

Sprawdź PW
Stary 2006-09-12, 11:22   #180
olunias
Raczkowanie

GG do olunias

Cytat:
A to kolejna moja dostawa. 7 sztuk z zakupów, reszta z wymian. Jeszcze tylko dwa Jaspery Ffordy od TŻta, Akunin, Wiśniewski i Musierowicz do kupienia i koniec z zakupami aż do świąt, bo sterta z książkami 'do przeczytania' rośnie w zastraszającym tempie

Pozdrawiam!
Ana, nie ma za co. Widze że "Pamiętnik" juz się wkomponował w Twoją półeczkę;-)
"(Od)loty godowe" własnie skończyłam wczoraj czytać. Szokujace dosyć.
A "Prywatne życie Mony Lisy" jest przecudne, ale o tym chyba kiedyś tez Ci juz pisałam.Świetna książka, też mam ja na stanie ale obecnie pożyczyłam koleżance. Czyta się jednym tchem..
No i widzę ciekawą pozycję Marqueza, tez ja czytałam kiedyś. Zresztą to taka dosyc nietypowa książka dla tego autora bo to swoisty reportaż. Ale ciekawa..;-)

Nowe wątki na forum Kultura(lnie)

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości