Opinie o pieluszkach wielorazowych - Strona 9 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-09, 20:51   #241
biankaaa
Zadomowienie

Dot.: Opinie o pieluszkach wielorazowych

Cytat:
Napisane przez prunelle Pokaż wiadomość
czy któraś z Was miała otulacz wełniany franiszki? Sprawdzał się? (zaczynam się wciągać)
Nie miałam, narazie testujemy franiszkowe kieszonki. W kwestii wełniaków wierna jestem Storchenom

Cytat:
Napisane przez velluto Pokaż wiadomość
Bianka - bardzo Ci dziekuję Twoja pomoc jest nieoceniona!
Chyba zdecyduję sie na tego Econobuma, tym bardziej, że we Flipie puszcza mi oczko przy jednej z nap i musze go zareklamowac A widze, ze Econobum ma wzmocnienia pod wszystkimi napami.

Patrząc na Twoje zdjęcia zostanę jednak przy tetrze Kikko. Rzeczywiście to marszczenie sie muślin może byc troche denerwujące

No sprawa siku Wita wyjaśniona Jak mogłam zapomnieć, że on jest chłopcem

A jakiego wełniaczka uzywasz na dzien? Szorty Stocherny?

U nas tez do 3 pieluch dziennie schodzi Choć ostatnio przechodzimy mały bunt nocnikowy, ale i tak nie ma mowy, żeby kupa wylądowała w pieluszce

EDIT
Dokładnie tak samo jak Ty składam Kikko Najpierw na pół, a potem na trzy
Nie ma sprawy. Wiesz, że dla mnie to sama przyjemność

Co do wełniaczków to jak pisałam wyżej - u nas tylko Storcheny. Stosunek ceny do jakości moim zdaniem idealny, podobają mi się z wyglądu, co najważniejsze - nigdzie nie uwierają młodego. Otulacze welniane u nas się wogóle nie sprawdzily bo wszytskie jakie znam są na rzepy A rzepy - przynajmniej u nas - ranią brzuszek i udka.

Flipa koniecznie reklamuj. Gdzie kupowałaś? Ja czekam juz troche czasu na rozwiązanie swojej reklamacji w ekomaluchu

Cytat:
Napisane przez Jezzebel Pokaż wiadomość
Ja muszę jeszcze raz wrócić do pieluchowania nocnego Jak to u Was wygląda? O której zakładacie pieluchę i o której zmieniacie rano, żeby nie było kałuży?

Używam teraz formowanek ze Storchenami albo Flipem. Z Flipem raczej przecieków nie ma, ale Storcheny to prawie co noc przesikane Zalanolinowałam je tak, jak pisała Bianka (tylko zapomniałam na koniec przepłukać z octem - a po co się to robi?) i i tak mokro - głównie po boku, tam, gdzie jest pojedyncza warstwa materiału - ale nie tylko, na podwójnej też. Tak ok 4 - 5 jak się budzę na karmienie to zazwyczaj jeszcze sucho, ale dzisiaj przed 8 się budzimy, biorę młodego, a tam kałuża prawie aż sama miałam rękaw od piżamy mokry

Może ja po prostu wymagam od pieluszek zbyt wielu godzin? Chociaż z Flipem daje radę, tylko wolałabym jednak wełnę, ze względu na jej właściwości, zwłaszcza, że lato się zbliża...
Hmm to albo Ty wymagasz za wiele, albo ja zbyt mało Generalnie nastawiam się na to, że pieluche w nocy muszę zmienić. U nas zmiana jest przy pierwszym karmieniu - ok 1-2 w nocy. Śpi rożnie - najczęściej w BBH + storcheny. A jak nie to kieszonka wypchana bambuskami. Przecieki w Storchenach nam sie nie zdażają mimo, że też nie dodaję octu po lanolinowaniu. Piorę wszytskie gacie co 10-14 dni, lanolinuje co drugie pranie. Czasami tetra w środku pływa a wełenka conajwyżej lekko powilgotniala od środka.
Aha - no i jak młodszy był to często spał w 1 pieluszce na noc. Teraz jakos nie umiem tyle czasu w jednej dziecia trzymać
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 13:29   #242
velluto
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Jezzebel Pokaż wiadomość
Ja muszę jeszcze raz wrócić do pieluchowania nocnego Jak to u Was wygląda? O której zakładacie pieluchę i o której zmieniacie rano, żeby nie było kałuży?

Używam teraz formowanek ze Storchenami albo Flipem. Z Flipem raczej przecieków nie ma, ale Storcheny to prawie co noc przesikane Zalanolinowałam je tak, jak pisała Bianka (tylko zapomniałam na koniec przepłukać z octem - a po co się to robi?) i i tak mokro - głównie po boku, tam, gdzie jest pojedyncza warstwa materiału - ale nie tylko, na podwójnej też. Tak ok 4 - 5 jak się budzę na karmienie to zazwyczaj jeszcze sucho, ale dzisiaj przed 8 się budzimy, biorę młodego, a tam kałuża prawie aż sama miałam rękaw od piżamy mokry

Może ja po prostu wymagam od pieluszek zbyt wielu godzin? Chociaż z Flipem daje radę, tylko wolałabym jednak wełnę, ze względu na jej właściwości, zwłaszcza, że lato się zbliża...
Ja zakładam pieluszkę na noc ok 20 i zazwyczaj wytrzymuje do 5-6 rano. Na poczatku tez miałam problemy ze Storchenami, czesto mi przeciekały, ale porządnie je zalanolinowałam i teraz trzymaja na mur beton. Kupiłam zwykłą lanoline w aptece, taka jaką używają do robionych przez nich maści, zalanolinowałam używając końskiej dawki lanoliny (jakieś 2 łyzki stołowe) i juz nie mamy kłopotów z przeciekami
Cytat:
Napisane przez biankaaa Pokaż wiadomość
Nie ma sprawy. Wiesz, że dla mnie to sama przyjemność

Co do wełniaczków to jak pisałam wyżej - u nas tylko Storcheny. Stosunek ceny do jakości moim zdaniem idealny, podobają mi się z wyglądu, co najważniejsze - nigdzie nie uwierają młodego. Otulacze welniane u nas się wogóle nie sprawdzily bo wszytskie jakie znam są na rzepy A rzepy - przynajmniej u nas - ranią brzuszek i udka.

Flipa koniecznie reklamuj. Gdzie kupowałaś? Ja czekam juz troche czasu na rozwiązanie swojej reklamacji w ekomaluchu

Hmm to albo Ty wymagasz za wiele, albo ja zbyt mało Generalnie nastawiam się na to, że pieluche w nocy muszę zmienić. U nas zmiana jest przy pierwszym karmieniu - ok 1-2 w nocy. Śpi rożnie - najczęściej w BBH + storcheny. A jak nie to kieszonka wypchana bambuskami. Przecieki w Storchenach nam sie nie zdażają mimo, że też nie dodaję octu po lanolinowaniu. Piorę wszytskie gacie co 10-14 dni, lanolinuje co drugie pranie. Czasami tetra w środku pływa a wełenka conajwyżej lekko powilgotniala od środka.
Aha - no i jak młodszy był to często spał w 1 pieluszce na noc. Teraz jakos nie umiem tyle czasu w jednej dziecia trzymać
Ja flipa kupiłam w krainie pieluszek. Był w promocji i pewnie dlatego była to uboższa wersja, bez wzmocnien na wszystkich napach
U nas zmiana pieluszki w nocy w ogóle nie wchodzi w grę - moja córka tak płacze jakby ja ktos obdzierał ze skóry Po prostu jak sie przebudzi w nocy to interesuje ja tylko jedno - cyc jak zdarzyły nam sie kilka razy przecieki i musiałam ja przebierac, to tak płakała, że chyba wszystkich sasiadów obudziła. W efekcie zakładałam jej na szybko pieluszke, juz nie ubierałam pajaca i tak spała naga do rana, bo nie było mowy, żeby ja ubrac
velluto jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 13:35   #243
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Ja zakładam pieluszkę na noc ok 20 i zazwyczaj wytrzymuje do 5-6 rano. Na poczatku tez miałam problemy ze Storchenami, czesto mi przeciekały, ale porządnie je zalanolinowałam i teraz trzymaja na mur beton. Kupiłam zwykłą lanoline w aptece, taka jaką używają do robionych przez nich maści, zalanolinowałam używając końskiej dawki lanoliny (jakieś 2 łyzki stołowe) i juz nie mamy kłopotów z przeciekami

Ja flipa kupiłam w krainie pieluszek. Był w promocji i pewnie dlatego była to uboższa wersja, bez wzmocnien na wszystkich napach
U nas zmiana pieluszki w nocy w ogóle nie wchodzi w grę - moja córka tak płacze jakby ja ktos obdzierał ze skóry Po prostu jak sie przebudzi w nocy to interesuje ja tylko jedno - cyc jak zdarzyły nam sie kilka razy przecieki i musiałam ja przebierac, to tak płakała, że chyba wszystkich sasiadów obudziła. W efekcie zakładałam jej na szybko pieluszke, juz nie ubierałam pajaca i tak spała naga do rana, bo nie było mowy, żeby ja ubrac
A myślałam, że tylko ja się zostalam z tymi nocnymi karmieniami ;P
My się przebieramy po nakarmieniu. Wit jak ma pelny brzuch daje zrobic ze sobą wszytsko i się nie budzi. Wiec zmana pieluszki nie stanowi problemu. Inna sprawa że śpi w koszulce i pieluszce taki gorący chłopak

BTW niebawem bedziemy testować pieluchy Bambooty nocne to dam znać
Stary 2011-05-10, 19:51   #244
Jezzebel
Raczkowanie

U nas też jest straszliwy płacz i trzeba cyca jak najszybciej dać

Jeszcze niedawno też zmieniałam pieluchę przed pierwszym karmieniem nocnym, ale od jakiegoś czasu były o tej porze ledwo wilgotne albo w ogóle suche, więc nie męczę go już rozbieraniem tylko od razu biorę do karmienia.

Coś mi się wydaje, że muszę faktycznie jeszcze raz zrobić lanolinowanie i to takie końskie parę nocy temu formowanka nie była wcale jakoś szczególnie mokra, a gatki puściły, więc to raczej tu tkwi problem.
Jezzebel jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 20:16   #245
prunelle
Wtajemniczenie

Zanabyłam formowanki nappime, zobaczymy, czy się sprawdzą

Moje dziecię ma 3 tygodnie, także czasem niestety ta pupa wygląda komicznie w tetrze i otulaczu, ale znacznie lepiej we Flipie, jestem z niego bardzo zadowolona, IV gorzej nieco, obciera go trochę... A na spacerek zalożyłam wczoraj Bumgeniusa, bardzo dobrze się sprawdził

czy Wy te wełniane otulacze pierzecie w zwykłym płynie do wełny, czy specjalne jakieś szampony do wełny kupujecie? I ręcznie czy w pralce?
Może faktycznie te Storcheny kupię, na lato to wydaje się być dobrą opcją, chyba mniej gorąco będzie w takim otulaczu

I ostatnie na teraz pytanie: co to za pieluchy BBH? Nie umiem rozszyfrować skrótu

prunelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 20:23   #246
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:

Moje dziecię ma 3 tygodnie, także czasem niestety ta pupa wygląda komicznie w tetrze i otulaczu, ale znacznie lepiej we Flipie, jestem z niego bardzo zadowolona, IV gorzej nieco, obciera go trochę... A na spacerek zalożyłam wczoraj Bumgeniusa, bardzo dobrze się sprawdził

czy Wy te wełniane otulacze pierzecie w zwykłym płynie do wełny, czy specjalne jakieś szampony do wełny kupujecie? I ręcznie czy w pralce?
Może faktycznie te Storcheny kupię, na lato to wydaje się być dobrą opcją, chyba mniej gorąco będzie w takim otulaczu

I ostatnie na teraz pytanie: co to za pieluchy BBH? Nie umiem rozszyfrować skrótu
BBH=baby beehinds, marka pieluszek

Piorę ręcznie w zwykłym płynie do wełny (Perwoll)Dla takiego maluszka jak Twój kupiłabym raczej otulacz zapinany - latwiej zapiąć, niż naciągać gatki. Ale to moje zdanie, mozesz zawsze spróbować Wełna sama w sobie na lato lepiej się sprawdzi niż pul, to pewne
Stary 2011-05-11, 16:57   #247
velluto
Zadomowienie

Cytat:
A myślałam, że tylko ja się zostalam z tymi nocnymi karmieniami ;P
My się przebieramy po nakarmieniu. Wit jak ma pelny brzuch daje zrobic ze sobą wszytsko i się nie budzi. Wiec zmana pieluszki nie stanowi problemu. Inna sprawa że śpi w koszulce i pieluszce taki gorący chłopak

BTW niebawem bedziemy testować pieluchy Bambooty nocne to dam znać
Nie martw sie, nie jestes sama Dodam tylko, że ja chodzę do pracy, więc czasami mam naprawde juz dość tych nocnych karmień, ale cóż zrobić... Po cichu licze, że niedługo sama zrezygnuje z piersi

Po karmieniu tez nie ma szns na przebieranie, bo wtedy to śpimy juz obie

To czekamy na recenzje pieluszki
Cytat:

Ja z nappime mam tylko kieszonki - u mne sprawdzaja sie super
Otulacze wełniane piore recznie w perwollu lub w jakims innym płynie do prania, jaki akurat mam w domu

Tak wczoraj chwaliłam gatki Storcheny, to dziś w nocy przeciekły Ale na boku, gdzie jest ciensza warstwa wełny, więc wybaczam im

Ma ktos taki otulacz http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=282 ???
Bardzo chwalony na forum chusty.info i nie wiem czy sie nie skusić, choć cena mnie trochę powstrzymuje

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 19:57   #248
lemoorka
Zakorzenienie

witajcie

Chciałabym dolaczyc do grona wielorazowych mam Za dwa miesiące będzie synus, a że chciałabym babcią kiedyś zostac, wolałabym go nie przegrzac.

Przeczytałam kilka forów, opinii i zgłupiałam

Nie mówie kategorycznie nie też pamperson, bo jezeli pojade do dziadkow w odwiedziny, to raczej pampek.

Teraz mam dylemat, co kupić.

Myślałam o:

- białe otulacze tots bots rzm. 0 2 w cenie 1
- otulacz flip - 2 szt.
- formowanki inse vimse bawełna i frota rozm nb - z 4 szt
- 2 kieszonki apllecheeks
- frotki - mam juz 10 szt
- musliny - mam 9 szt

Nie za mało? Czy te otulacze pulowe oddychaja?
lemoorka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 20:32   #249
prunelle
Wtajemniczenie

ach, trzy dni wyłącznie w wielo i pupa jak marzenie się zaczyna robić, a taka czerwona była koszmarnie... co prawda jednocześnie jedzie też linomag, ale dwa razy dziennie, więc myślę, że można zasługę przypisać też i pieluchom

Cytat:
Nie martw sie, nie jestes sama Dodam tylko, że ja chodzę do pracy, więc czasami mam naprawde juz dość tych nocnych karmień, ale cóż zrobić... Po cichu licze, że niedługo sama zrezygnuje z piersi

Po karmieniu tez nie ma szns na przebieranie, bo wtedy to śpimy juz obie

To czekamy na recenzje pieluszki

Ja z nappime mam tylko kieszonki - u mne sprawdzaja sie super
Otulacze wełniane piore recznie w perwollu lub w jakims innym płynie do prania, jaki akurat mam w domu

Tak wczoraj chwaliłam gatki Storcheny, to dziś w nocy przeciekły Ale na boku, gdzie jest ciensza warstwa wełny, więc wybaczam im

Ma ktos taki otulacz http://www.krainapieluszek.pl/index....product_id=282 ???
Bardzo chwalony na forum chusty.info i nie wiem czy sie nie skusić, choć cena mnie trochę powstrzymuje
dziękuję za rady, pewnie kupię w takim razie otulacze wełniane z franiszek z jeżykami, śliczne są
nad loveybums myślałam, ale właśnie - ta cena... to może niech ktoś wypróbuje i powie, czy warto

Cytat:
Napisane przez lemoorka Pokaż wiadomość
witajcie

Chciałabym dolaczyc do grona wielorazowych mam Za dwa miesiące będzie synus, a że chciałabym babcią kiedyś zostac, wolałabym go nie przegrzac.

Nie mówie kategorycznie nie też pamperson, bo jezeli pojade do dziadkow w odwiedziny, to raczej pampek.

Myślałam o:

- otulacz flip - 2 szt.
- musliny - mam 9 szt

przed pampersami ostrzegam (jako marką), tzn u nas się nie sprawdziły bo odparzają strasznie, lepiej było w babydreamach z rossmanna

a co do reszty to doświadczone koleżanki niech się wypowiedzą

Stary 2011-05-11, 20:40   #250
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
witajcie

Myślałam o:

- otulacz flip - 2 szt.
- musliny - mam 9 szt

Witam serdecznie!

Nie wiem czy to już grono, ale im nas wiecej tym lepiej

Co do Twoich zakupów (moje własne odczucia, być może któraś z dziewczyn na podstawie własnych doświadczeń doradzi coś zupelnie innego):
- białe otulacze tots bots rzm. 0 2 w cenie 1 (nie polecam; pominę fakt, ze PUL średnio miły w dotyku, nieco sztywny, to sam otulacz nie układa się ładnie na ciele, wydaje się być za duży mimo dobrze dobranego rozmiaru; no i cały biały troche nudny ;P ale to akurat najmniej ważne ) - zamiast tots bots kupiłabym 2 rozmiarowe otulacze np imse vimse (bawelniany i welurkowy) - te newbornowe sa bardzo zgrabne, a przy lezacym maluszku nie bedzie problemu otartych udek.
- otulacz flip - 2 szt. (jak najbardziej ok - do flipa są fajne wkłądy z bawełny org. lub mikrofibrowe z polarkiem)
- formowanki inse vimse bawełna i frota rozm nb - z 4 szt ( też nie polecam - wymienione przez ciebie formowanki nie mają zapiec - nap/rzepow/troczków - spina je się klamerką snappi co może być nieco pierdliwe w codziennym użyciu; pozatym formowanka frotowa jest wielka - trudno ją upchać w otulaczu a chlonnością nie gzreszy:/) - zamiast imse vimse kupilabym 2 formowanki Storchenkinder + 2 handmade (fajne są babyetty, taniej np Pupeko) i ze 2-3 tetro;
- 2 kieszonki apllecheeks (stosunkowo drogie, a niekoniecznie się sprawdzą; spotkalam się z wieloma opiniami nt odciskania się gumeczek, u nas tez był ten problem; za ta cenę można spokojnie kupić fajne kieszonki) zamiast applecheeks - bumgenius one size, ittibitti rozmiarową, handmade (np.nappime, babyetta, eko_mama, franiszki itd)
- frotki - mam juz 10 szt (??? )
- musliny - mam 9 szt (to dokup sobie jeszcze z 9 kikko i bedzie ok)

Do listy obowiazkowo dorzuciłabym 1 wełniaczka szczegolnie ze lato idzie, szkoda żeby dzieciątko się grzalo w pul'u non stop.
Stary 2011-05-11, 22:03   #251
velluto
Zadomowienie

Bianka - powinnaś zostać doradca pieluszkowym wciaz mnie zaskakujesz swoja ogromna wiedza na temat wielo
Masz moze welniany otulacz Loveybums?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-11, 22:19   #252
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Bianka - powinnaś zostać doradca pieluszkowym wciaz mnie zaskakujesz swoja ogromna wiedza na temat wielo
Masz moze welniany otulacz Loveybums?
Nie mam, ale jeśli już bym sie zdecydowala to raczej na gatki, które maja bardzo dobre recenzje. Z otulaczem juz rożnie - czesc osob sobie chwali, część wrecz przeciwnie (ponoć drapie, ponoć lichy i cieńki, czesto maja jakies felerne napki - z takimi opiniami sie spotkalam; imo otulacz za taka kase powinien byc idealny i bez wad ).
Gatki chętnie nabyłabym gdyby nie to, że pokochałam Storcheny
Stary 2011-05-12, 09:00   #253
lemoorka
Zakorzenienie

biankaaa dzięki Ci dobra kobieto

Na razie zrobie małe zakypu:

- 2 otulacze flip
- 2 otulacz nb inse vimse welurowe
- 4 pieluszki bambusowe NB
- wkłady sucha pielucha bambusowe

Dokupie jeszcze kikko o ile gdzieś znajde

Dziękuje Wam bardzo za pomoc!!
Stary 2011-05-12, 09:07   #254
biankaaa
Zadomowienie

Weź jeden welurowy i jeden bawełniany - one sie nieco różnią, oba są fajne ale zawsze to wieksza roznorodnosć. Welur moze byc nieco "cieplejszy".
Kikko aktualnie kupisz w zachustowani.pl

No i nie ma sprawy
Stary 2011-05-12, 09:58   #255
lemoorka
Zakorzenienie

Biankaaa powinnaś zostać doradcą pieluszkowy

Dziękuje jeszcze raz z apomoc i oświecenie
Stary 2011-05-13, 08:26   #256
velluto
Zadomowienie

Wczoraj próbowałam założyc gatki Storcheny do tery - totalna porażka Okazało się, że są za duze (mam rozmiar M) i wogóle nie trzymaja tetry. Do tej pory zakładałam je tylko na noc do formowanek i tak pasują idealnie, ale jednak do tetery musza być bardziej przylegające.

Wciąż szukam idealnego i łatwego do zakładania rozwiązana na lato No i chyba kupię formowanki Storcheny - sa takie nowe zapinane na napy, które można tez zakładac jak majteczki. U nas ostatnio ogromny bunt przy ubieraniu sie, w ogóle nie mozna jej zalożyc pieluszki, w efekcie czesto lata z gołą pupą i znaczy teren
Stary 2011-05-13, 08:52   #257
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Wczoraj próbowałam założyc gatki Storcheny do tery - totalna porażka Okazało się, że są za duze (mam rozmiar M) i wogóle nie trzymaja tetry. Do tej pory zakładałam je tylko na noc do formowanek i tak pasują idealnie, ale jednak do tetery musza być bardziej przylegające.

Wciąż szukam idealnego i łatwego do zakładania rozwiązana na lato No i chyba kupię formowanki Storcheny - sa takie nowe zapinane na napy, które można tez zakładac jak majteczki. U nas ostatnio ogromny bunt przy ubieraniu sie, w ogóle nie mozna jej zalożyc pieluszki, w efekcie czesto lata z gołą pupą i znaczy teren
M za duza, moze gumeczke macie w pasie za szeroko? Albo sprobuje troche "przestraszyć" gacie - po lanolinowaniu pomoczyc na przemian w zimnej i gorącej wodzie. Welna sie sfilcuje i skurczy. Tylko nie przesadz
U nas gacie leżą tak jak na zdjęciu. Jest nieco luzu, ale nic nie spada, nogaweczki na miejscu, mamy też M-ki. Może niech justin napisze coś o otulaczu tetro - on podejrzewam fajnei zgrywalby się z tetrą/prefoldami. Przynajmniej na taki wyglada. No i fajny do EC, a wy sie przeciez wysadzacie czesto.

Fajne te formowany Storchenowe, tez sie na nie czaje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG00122-20110408-1025.jpg (121,1 KB, 45 załadowań)
Stary 2011-05-13, 09:25   #258
velluto
Zadomowienie

Cytat:
M za duza, moze gumeczke macie w pasie za szeroko? Albo sprobuje troche "przestraszyć" gacie - po lanolinowaniu pomoczyc na przemian w zimnej i gorącej wodzie. Welna sie sfilcuje i skurczy. Tylko nie przesadz
U nas gacie leżą tak jak na zdjęciu. Jest nieco luzu, ale nic nie spada, nogaweczki na miejscu, mamy też M-ki. Może niech justin napisze coś o otulaczu tetro - on podejrzewam fajnei zgrywalby się z tetrą/prefoldami. Przynajmniej na taki wyglada. No i fajny do EC, a wy sie przeciez wysadzacie czesto.

Fajne te formowany Storchenowe, tez sie na nie czaje
rozbrajające jest to zdjecie Wit śpi jak aniołek
U Was te gatki leżą zdecydowanie lepiej. U nas, nie dość, że w pasie luźne, to jeszcze w udkach sie zsuwają A wcale moja córa taka szczupła nie jest - wazy prawie 10 kg.
Tak właśnie myślałam, żeby je troche sfilcować, tylko żeby potem nie były znów za ciasne
Otulacz tetro chyba nie sprawdziłby sie u nas - nie wiem czy teściowa dałaby z nim rade
A Ty masz te formowanki Storcheny na troczki? Jak z chłonnością? Długo schną? Jaki materiał maja od pupy? Bawełna?
Stary 2011-05-13, 09:40   #259
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
rozbrajające jest to zdjecie Wit śpi jak aniołek
U Was te gatki leżą zdecydowanie lepiej. U nas, nie dość, że w pasie luźne, to jeszcze w udkach sie zsuwają A wcale moja córa taka szczupła nie jest - wazy prawie 10 kg.
Tak właśnie myślałam, żeby je troche sfilcować, tylko żeby potem nie były znów za ciasne
Otulacz tetro chyba nie sprawdziłby sie u nas - nie wiem czy teściowa dałaby z nim rade
A Ty masz te formowanki Storcheny na troczki? Jak z chłonnością? Długo schną? Jaki materiał maja od pupy? Bawełna?
Ja bym zaryzykowała i sfilcowała. W ostateczności sprzedasz na bazarku - napewno jakaś mama chetnie kupi dla malego niemowlaczka Chyba, że poczekasz aż dorośnie
Swoją drogą Wit ważony przedwczoraj ma 10,3kg. Wiec jakos bardzo wiekszy nie jest

Mamy formownaki storchenowe i świetne są. W całości wykonane z bawełny organicznej - bez żadnych polarów/welurków przy pupie. Dziecko czuje mokro. Wkład wszyty w środku w pieluszce. Troczki fajne, ja akurat lubie takie oldschoolowe pieluchy (co nie znaczy ze nie mam chrapki na napy). Troche schną niestety, ale tak te naturalne maja i sie tego nie przeskoczy. Co do chłonności to myślę że jak najbardziej w porządku - chyba tylko BBH nam wiecej trzyma ale tam i bambus i konopie. Storchenowe są obłędnie mięciutki na poczatku, potem ta frotka się nieco zbija ale i tak są o niebo milsze nisz np konopne ktore sztywnieją bardzo.

... aha no i tak sobie pomyslalam, skoro macie trudnosci ze zmiana pieluchy, jest w biegu itp to chyba jednak napki. Troczki to wiesz, tzreba mieć czas zawiazać

Ponieważ mi się nudzi, a Wit śpi już prawie 2 godziny to cyknęłam porównawczą fotkę formowanki storchenowej z IB sio rozm L (bo wiem, ze takie macie wiec wielkościowo wiesz co i jak).
STORCHENKINDER

Edytowane przez biankaaa
Czas edycji: 2011-05-13 o 09:49

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-13, 13:21   #260
velluto
Zadomowienie

Bianka - wielkie dzieki!
Czekam tylko na odpowiedz ze sklepu, czy chłonność tych pieluszek na napy jest mniejsza niz wiazanych na troczki, bo w opisie podano ze jest to pieluszka i trenerki w jednym Jesli jest taka sama, to wezmę na próbę, bo juz nie mam pomysłów jak zabawiać moja córkę, żeby dała sobie założyć pieluszkę
Po Twoich zdjęciach widzę, że rozmiarowo powinny nam pasować
Stary 2011-05-13, 14:02   #261
ela_84
Raczkowanie

Cytat:
Nie miałam, narazie testujemy franiszkowe kieszonki.
I jak wyszło testowanie?
Stary 2011-05-16, 17:10   #262
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ela_84 Pokaż wiadomość
I jak wyszło testowanie?
Franiszkowe kieszonki sprawdzają się całkiem nieźle. Zamówiłam 3 szt w rozmiarze M-L, każda ma w środku co innego:
-frotka bambusowa
-bambus+bawełna org.
-bambus+bawełna+konopie
Każdy z tych materiałów nie daje uczucia suchości, i takie też było moje założenie. Bardzo porządne tkaniny, z każdym praniem chłonniejsze. Przyjemne w dotyku. Wrastwa zewnętrzna to PUL - taki jak w wiekszosci handmade'ow. spelnia swoją rolę, wzorki łądniejsze niż na zdjęciach, nic nam nie przecieka.
Krój kieszonki też nam leży, chociaż myślę że rozmiar jest nieco zawyżony. Wit ma rok, waży niecale 10,5 kg a kieszonka mogłaby bardziej przylegać w udkach. Dla szczuplaczka z pewnością za luźno będzie. To w zasadzie jedyne czego mogłabym się przyczepic.

Do kieszonek dokupilam skaldane wklady z dwustronnej froty bambusowej - chloną bosko, schną jak to bambus długo, no mysle ze na nocki spokojnie dalyby rade. Potestujemy dzis nocke

Nie liczac fajnych materialwo i swietnego kontaktu ze sprzedajaca (ktora jest otwarta na sugestie dot zamawianych pieluch, można dowolnie kombinowac z materialami, szer. pieluszki, wielkoscia wkladow itp) to prawdziwą zaletą franiszek jest cena za kieszonkę we wzorki, z naturalnym środkiem zapłaciłam 37zl.

Teraz czekam na nowe eko_mamy, z mnostwem życzeń co do ich środka, kroju - powoli znajduję idealna dla nas pieluszke

A teraz ja proszę o opinie nt.:

-formowanek eko_mamy (nie wiem czy sobie za jednym razem nie domówić). Jakie macie (justin?) welurowe czy bawełniane? Napiszcie coś o nich.
-otulacza tetro

Velluto, a Ty napisz proszę, co tam dowiedzialas sie o formowankach storchena na napyjak z ich chlonnoscia?
Stary 2011-05-16, 19:09   #263
lemoorka
Zakorzenienie

Gdzie kupujecie te franciszki??

I kto to jets eko-mama??

Mi moje pieluchy właśnie jada kurierem
Stary 2011-05-16, 19:34   #264
stokrotka_to_ja
Zakorzenienie

GG do stokrotka_to_ja

Cytat:

I kto to jets eko-mama??

Franiszki są tutaj http://franiszki.pl/

Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka.

POMOC dla dzieci z Tanzanii https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=675684
stokrotka_to_ja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 20:52   #265
prunelle
Wtajemniczenie

Cytat:

I kto to jets eko-mama??

I eko-mama
http://eko-mama.blogspot.com/

Stary 2011-05-17, 06:29   #266
velluto
Zadomowienie

Cytat:
Velluto, a Ty napisz proszę, co tam dowiedzialas sie o formowankach storchena na napyjak z ich chlonnoscia?
niestety nic jeszcze nie wiem od zeszłego tygodnia nie dostałam jeszcze odpowiedzi ja tylko cos sie dowiem, to dam znać
Stary 2011-05-17, 06:42   #267
lemoorka
Zakorzenienie

Dzieki dziołszki, jak przyjda moje zakupy to się pochwale
Stary 2011-05-17, 08:41   #268
velluto
Zadomowienie

Mam w końcu info o pieluszkach formowanych Storchenkinder - chłonność pieluszek na napy i wiązanych na troczki jest identyczna, róznica jest tylko w sposobie zapinania. Rozmiar pieluszki na napy odpowiada pieluszce w rozmiarze II na troczki
Stary 2011-05-17, 19:47   #269
biankaaa
Zadomowienie

Cytat:
Mam w końcu info o pieluszkach formowanych Storchenkinder - chłonność pieluszek na napy i wiązanych na troczki jest identyczna, róznica jest tylko w sposobie zapinania. Rozmiar pieluszki na napy odpowiada pieluszce w rozmiarze II na troczki
No i super W takim razie myślę, że zamówię ze 2-3 szt w sam raz na lato będą

Dziewczyny, myślę nad założeniem prv klubu na wizażu, w którym będzie można swobodnie wrzucać zdjęcia dzieci w pieluszkach. Mam pewne opory nad zamieszczaniem zdjęc syna np w samej pieluszce na forum publicznym. Czasami chciałabym pokazać jakąs pieluszkę jak lezy na pupie mlodego, albo zobaczyć u któreś z Was jak dana pieluszka uklada się na dziecku, a czasami tylko po to aby popodziwiać maluchy w kolorowych pieluszkach. Co o tym myślicie?
Stary 2011-05-17, 20:04   #270
***luna
Zakorzenienie

Czy na meisiące letnie wg was zainwestować w coś lżejszego niż bambus? czy bambus będzie ok?
blogowo:
aktywnie
nowy post 12/09/2012 Veni Vidi Vici
***luna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości