|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2071 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki - Polki wyuzdane i ich Bąble ukochane!!! III - IV 2010r.
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Kupiłam małemu mleczko do ciała ziajka, ana - dobre toto?? Kurna na 16stą muszę być w szkole, raczyli mnie poinformować że mam dzisiaj komisję wychowawczą z uczniem moim- etap II masakra, nie wiem co mam mówić i jak się wytłumaczę z tego, że zabieram to dziecko na wycieczkę jeszcz e rodzice psychole
|
|
#2072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja mojej raz próbowała na parze, ale nie chciała. To dość dawno było, i chcę znów spróbować właśnie. A dziś znów zupki nie chciała-coś jej tam śmierdzi (mi też ), chyba ta marchew jakaś dziwna jest i w poł. z koncentratem daje dziwny zapach. Ona jak już zajrzała do miseczki i poczuła zapach to sobie nie da nawet jednej łyżeczki wsadzić. znaczy tą pierwszą to jej wciskam, bo czasem jej sie pomerda i swojej ulubionej nie chce, a jak poczuje że to "to dobre" to zje.Zrobiłam jej więc na szybko kluseczki lane do naszego rosołu i wsunęła migusiem. Tylko nasz rosół to niezbyt zdrowy bo dajemy kostkę rosołową . Znaczy normalnie na mięsku jest, ale kostkę też dajemy.....I te kluseczki tak troszkę zagęściły ten rosołek i taki mu fajny łagodny smaczek nadały, zupełnie inny (nawet dla mnie lepszy) niż z makaronem. Robiłam tak: 1 żółtko, 3 łyżeczki mąki i trochę wody (do konsystencji gęstej śmietany) A kotlecika to jej specjalnie nie robiłam, zjadła te "nasze", smażone. Podchodziły jej zarówno mielone, moje drobiowe jak taka jakby pieczeń ze schabu z sosem. Tak by wychodziło że coraz więcej chce naszych rzeczy, tylko mi zależy żeby warzywka jadała, choć te pomiksowane w zupce. Bo ani surówki ani w kawałkach warzyw nie ruszy (ani gotowanych ani surowych). My też ogólnie nie jemy jakoś specjalnie zdrowo, dość mocno przyprawiamy, używamy wspomnianych kostek, i kurczę, małemu gadowi smakuje... dusiaka, co walisz do tego wywaru jarzynowego? (wiem, ze głupie pyt) ana, chyba już sie dowiedziałaś, ale katar najpierw woda, potem gęsty bao, a jak mu robisz omlet?
Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2011-05-17 o 15:21 |
|
|
|
|
#2073 |
|
Rozeznanie
|
Nie mam parowaru, ale mam takie sitko, jak do klusek parowych. To sitko wkłada sie do garnuszka z wodą i na nim kladę kawałki mięska obtoczone w ziołach.
Na komunii zjadła kotlecika smażonego i nic jej nie było, ale skórkę - panierkę zdjęłam. Ola lubi też rybkę - zawijam rybkę w folii i do piekarnika. Ostatnio robiłam tak pstrąga, posyapłam ziołami, połozyłam wiórki masła, zawinełam w folię aluminiową i do pieca. Tak samo mozna dzwonka łososia. Lindsley - zajrzyj do klubu na wątek z przepisami. Dziewczyny tam podały kilka fajnych przepisów. Jest też przepis na pulpeciki i lane kluski. Dzis tylkooliwka dodała kolejny pomysł na zupkę brokułową z pulpecikami
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
|
|
|
#2074 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() a co do nastolatka to wiem o czym mówisz, moja mama wychowuje mojego chrześniaka, on ma 13 lat, teraz idzie do gimnazjum, ostatnio byłam na wywiadówce Ja jestem generalnie od sprawdzania jego wyników w nauce i mamy układ za każdą jedynkę ma bana na tydzień na komputer, myślałam, że zadziała w styczniu dostał bana na 6 tygodni, hehe jakoś się z tym pogodził i więcej czasu na dworze spędzał, ale motywacji większej nie miał, bo kara się skończyła, posiedział trochę, a teraz znów ma kare na 4 tygodnie najgorsze jest to, że on jak usiądzie to się nauczy, ale oczywiście jest tak roztrzepany, że nie pamięta kiedy klasówki, jeszcze wpiera, że pani mówiła co innego taki ten mój Kamilek jest ![]() a z pakowaniem i szykowaniem do szkoły moja mama przechodzi co rano to samo co ty ![]() Cytat:
nie chce jej dużo dawać to muszę szybko jeść ![]() ja już nie wiem co moja mała lubi, co jej nie zrobię to be! a teraz dzwoniłam do mamy i ta mówiła, że mała zjadła całą miskę zupy zresztą zauważyłam, że jak ktoś ją karmi to je chętniej niż ode mnie
|
|
#2075 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A wywar robię z warzyw taki zwykły: z marchewki, pietruszki, troszkę selera, pora, natki pietruszki, cebulki (podsmażonej wcześniej nad palnikiem), czasem jakiś liść kapusty (zwykłej lub pekińskiej). ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:26 ---------- Cytat:
Nie pamięta, co było zadane albo częściej mówi, że nic nie było zadane, a potem w elektronicznym dzienniku widze kolejne nie przygotowanie...Na klasówki się nie uczy bo wszystko umie albo nie pamięta, że klasówka ma być. Nawet o zebraniu rodziców zapomina, dobrze, że na ostatnie dostałam zaproszenie przez ten dziennik. Jeszcze w ubiegłym roku był drugi w klasie, ba trzeci w szkole, a teraz to chyba na opinii jedzie bo taki "fajny chłopak". U nas sam ban na komp się nie sprawdza bo ma jeszcze te wszystkie innne technologiczne nowinki - PSP, PS3, DS. Z niektórymi to nawet do WC chodzi... Ja nie wiem jak to będzie w tym gimnazjum, jak on się taki roztrzepany zrobił...
02.04.2010 Marriage is a relationship in which one person is always right, and the other is a husband ![]() Dzienniki budowy: http://forum.muratordom.pl/showthrea...ghlight=anatol http://www.anatol.mojabudowa.pl/ |
||
|
|
|
#2076 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Nie wiem jak go motywować żeby się nie dał wykorzystywać, bić itd... Ma 10lat.Z tą jajecznicą to podobnie w niedzielę mieliśmy. Usmażyłam na masełku Michasiowi 2 jajka a tz (u nas tradycja że jak tz może to robi w ndz jajecznicę) dla nas zrobił z cebulką i kiełbaską. Michaś swojej nie chciał ale jak my jedliśmy to jęczał żeby mu dać Co dajecie na śniadania? Michał mógłby jeść albo jajka albo parówkę... Czasem na kaszkę się skusi... evitka (nie zacytowało) jajeczka smażę na masełku. Lane kluski z całego jajka robię + mąka... ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ---------- Czy ktoś strzyże swojego tz i dziecko maszynką? Chcę jakąś kupić i nie wiem jaką, na co zwrócić uwagę? Czy wziąć z zasilaniem sieciowym czy lepiej sieciowo-akumulatorowym
|
|
#2077 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a jak szłam do niego na wywiadówkę to pytałam czy ma więcej jedynek, to mi w kółko powtarzał, żebym będąc tam myślała o tym, że i tak sie baaaaardzo poprawił. Heh on do prymusów to nie należy, ale minką nadrabia ja klusek lanych nie trawię, więc małej nie robię, ale skoro piszecie, że dzieciaczki tak lubią, to muszę spróbować Cytat:
czasem np. daję jej parówkę, albo kanapkę, ale mlekiem i tak musi zapić ![]() co do maszynki to nie pomogę, tz do fryzjera chodzi, a ja wczoraj Amelkę obciachałam trochę, ale nożyczkami, bo miała takie dłuższe włosy z jednej strony i przez to ciągle wyglądała jak nieuczesana
|
|
#2078 |
|
Zakorzenienie
|
Może się komuś przyda
rabat na fotoksiążkę...http://www.groupon.pl/oferty/cala-po...391672/.ImclHA
|
#2079 | ||
|
Zakorzenienie
|
Żebym to ja wiedziała jaki ma skład
może Evitka wie?sądząc składowo po innych kosmetkach ziaji to raczej bez rewelacji![]() Cytat:
Na szczęście przestało padać i poszli z tż na spacer![]() Cytat:
a mają dwie maszynki z zasilaniem sieciowym,jedna philipsa,a druga to nie wiem.Musiałabym tż zapytać.Mnie dzisiaj coś napadło i zjadłam dwa pudełka pomidorków koktajlowych,do tego ugotowałam zupę pomidorową i opitoliłam już 3 michy.Tż powiedział,że na bank będę mu się śniła przebrana za pomidora
|
|
#2080 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale Misia nie wyślę do niego, wolałabym sama, bo nie uśmiecha mi się co chwilę za fryzjera płacić... Nad philipsem się zastanawiam tylko nie wiem czy z akumulatorem nie wziąć bo Misiek będzie zafascynowany kabelkiem... A może ktoś do SPA chce... http://www.groupon.pl/oferty/trojmia...391634/.ImclHA
|
|
#2081 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.Mama zła czy nie słuchać się nalezy. Może brak komputera pomoże Cytat:
![]() Ja też czasem robię lane kluseczki i tylko za pierwszym razem Zosi nie smakowały. Nie chcę zapeszać ale teraz zjada wszystko co dostanie. Najbardziej smakuje jej nasze jedzonko więc już coraz rzadziej przygotowuję specjalnie tylko dla niej. Piersi je smażone tylko bez panierki, ryba to samo, jarzyny, ziemniaki i inne. Nie lubi już tylko słoiczków tzn zje ale z marudzeniem. Cytat:
Ja swojego Tż nie strzygę bo ma mało włosów i bardzo wybredny jest
|
|
#2082 |
|
Zakorzenienie
|
TYlko tz robi tłustą i mocno przyprawioną... Dziś zjadł swoją więc wtedy to tylko jego widzimisię
|
#2083 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2084 |
|
Zakorzenienie
|
Dusiaczku... musiałam ci napisac! Dziewczyno wyglądasz rewelacyjnie!!
nie poznałabym cie chyba teraz! od sierpnia mineło sporo czasu ale Ty kwitniesz kobieto!! A Ola rzeczywiście nie widac u miej tych 14 kg.. wyglada ślicznie!! ![]()
|
|
#2085 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sama bym taką z piekarnika zjadła. I na ile to się wstawia? (do zimnego czy gorącego piekarnika?) Cytat:
Cytat:
Takie śniadanie szybko w miarę je i po krótkim czasie kładę ją spać. Na podwieczorek je np. kanapeczki z wędliną (bo to jej dłużej zajmuje), albo serek homo nat.+ owoce+ miarka kaszki orkiszowej/wielozbożowej. Czasem bułeczkę z paróweczką. I uwielbia moją kolację- ser biały z jogurtem nat. i cukrem i do tego grzanki z powidłami-jak minka muszę szybko jeść żeby jej mało dawać, bo tak jęczy. Z talerzem by zjadła Jak jej coś smakuje, to się głaszcze po brzuchu i robi "yyymmmmm", a my sikamu po gaciach ![]() teraz chce jej dać znów jajecznicę do spróbowania. Ale wybredna się strasznie robi (w matkę sie wdaje powoli)Ja starego maszynką od lat strzygę (bez nakładek). Mamy takiego philipsa taniego z jakiejś promocji i dobrze służy. My mamy z kabelkiem, ale chyba bez byłaby wygodniejsza. Tylko jak byś się zdecydowała to poczytaj na ile ładowanie wystarcza-spotkałam się ze 12h ładowania na 15 min wystarcza Cytat:
![]() ![]() niunusi zdrówka, katar u malucha to armagedon istny a jaka ziaja? moja ma ten czas odkąd pierwszy raz oko otworzyła-już w szpitalu dawała położnym popalić (na terapii noworodków leżała), ale o tym już było
|
|
|
#2086 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
) ja dziś płatki owsiane jadłam na śniadanie z suszonymi owocami i dałam jej aż 3 łyżki, bo potem kiwała już głową i powtarzała <nie> ale może jak bym jakoś lepiej to zrobiła to zje ja dziś miałam z mlekiem od krowy, a boje sie jej takie dawać, bo ostatnio dałam jej kilka łyków takiego mleka i skończyło się kilkoma rzadkimi kupami a ty dajesz ze sronem bebilonem?? czy krowim? jak to gotujesz, tzn ile czasu??
|
|
#2087 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
I pomyśleć że takie problemy mnie kiedyś czekają ![]() ![]() Osiwieje chyba Cytat:
Cytat:
http://allegro.pl/maszynka-do-strzyz...604051638.html coś takiego tylko moja ma już ze trzy lata i jest w innej kolorystyce . Idę zapędzić dzieciaki do wyra bo mi się rozpełzły ![]() Jutro mam pierwsze zajęcia adaptacyjne w SZymka przedszkolu już widze ganiającego Szymka i trzymające się nogawki dzieci które w przedszkolu nigdy nie były . Oj zapamiętają mojego synka od razu panie
|
|
#2088 |
|
Wtajemniczenie
|
czesc laski
zglaszam sie...jak na razie caly czas w ruchu i dnia mi brakuje... dzis bylysmy na szczepieniu i nie bylo tak zle...jedyne to boje sie aby wszytko bylo teraz w porzadku... dziewczyny zdjecia cudne i piekne nasze dzieciaczki a mamusie poprostu
|
#2089 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:35 ---------- nie ma za co dziękować, ja już prowadzę akcję werbowania kolejnych krwiodawców, dziś już kolejnego kolege namówiłam i tz idzie w czwartek z Zosią znów coś nie tak ![]() pisanie o Zosi mi jakoś idzie, ale mówienie już nie, bo zaczynam ryczeć ehhhhhh ![]()
|
|
#2090 |
|
Wtajemniczenie
|
a to moj poobiadowy i poslodyczowy brzuch
![]() jakis taki za duzy wyszedl
|
#2091 |
|
Wtajemniczenie
|
aga widziałam na facebooku jaki masz superaśny brzuszek
|
#2092 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ślicznie wyglądacie tzn Ty i Dzidzia w brzuszku
|
|
#2093 |
|
Wtajemniczenie
|
MINKA dziekuje
IZAZULA mi sie wydaje,ze duzy wyszedl
|
#2094 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:06 ---------- Poprzedni post napisano o 22:01 ---------- Erwi ma nowe słowo chodzi przy oknie i cały czas PTATI(czyt.ptaki) i pokazuje na gołąbki. No i drugie co się zdziwiłam, mój tata wpadł na kawę, a młody mi na siłe chciał bluzke opuścić, i na głos krzyczał Cycy Cycy, już go drugi mc nie karmię wiec nie wiem o co mu chodzi popatrzeć sobie chce czy co A mój tata nie wiedział że już nie karmię, bo jakoś o tym nie gadamy, i do mnie żebym poszła dziecko nakarmić bo głodny widać
|
|
|
#2095 | |
|
Zakorzenienie
|
evitka dzięki za śniadanka... Napisz jeszcze jak tę owsiankę robisz
A dlaczego nie chcesz jej tego sera z grzankami dawać? (cukier?) Fajnie musi wyglądać jak się tak po brzuszku poklepuje![]() Maszynkę to chyba taką weźmiemy. Na 30opini ma same z oceną 5/5. Aniap siostra średnio sobie już z chłopakami radzi. Weszli w wiek buntu zaczynają się stawiać, ojciec ciągle w pracy... Dużo błędów wychowawczych popełnili, obym uczyła się na ich błędach nie własnych Nie tak łatwo taką zgraję wychować... A jak z obcinaniem Szymka? Nie złości się? Boję się że Misiek będzie przez tydzień w połowie obcięty chodził bo nie pozwoli skończyć Dzięki Cytat:
![]() A wgl to śniło mi się że w ciąży jestem, test robiłam ![]() Mały gryzoń mnie użarł jak smarowałam mu dziąsełka, naiwna że to przez przypadek, spróbowałam jeszcze raz i znów mnie użarł
|
|
#2096 |
|
Zakorzenienie
|
lindsley ja mam maszynki dwie philipsa, jedna kablową drugą bez kabla. I wolę kablową, bo najgorsze co moze być jak dziecko strzyżesz i się wyczerpie
No i ma przez całą długość strzyżenia taką samą moc, ale bez kabla słabnie, i trwa to dłużej.Kupując zwracaj uwagę na to żeby byla samosmarująca czy jakoś tak , żebyś nie musiała po użyciu oliwić. I jak dziecko strzyzesz czy kogokolwiek to zawsze od dołu, a potem boki, jak się takiemu malcowi znudzi to można przeczekać do następnego dnia. Ja kilka razy popełniłam błąd i zaczynałam od czoła przez środek a Eryk jak miał słabszy dzień to sprzeciwem nie pozwalał na więcej
|
|
#2097 | ||||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Na śniadanka Ola lubi: kanapeczkę z twarożkiem/ szyneczką/ jajeczniczkę/ paróweczkę lub raz jeden spóbowała pasztet. Też smakował TŻ sam się strzyże taką maszynką Philipsa, jak podała w linku AniaP. Ja mu tylko poprawiam tył, żeby było równo. Ola ma na razie tylko raz podciętą grzywkę bo wchodziła jej w oczy - tak nożyczkami na równo ![]() Cytat:
A Ty to niby jak? Ciebie to przecież połowy nie ma od tamtego czasu Napisz co u Was słychać, jak się miewa Michasia, jak w szkole? Cytat:
Cytat:
||||
|
|
|
#2098 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ta co wkleiłam link to chyba działa tez jak podepnie się kabel. A z Misiem lepiej chyba bez kabla bo on kocha kabelki Z tz-em to nie wiem czy mi się da obciąć. Zawsze może pójść do sąsiada na poprawkę A obcinacie wszędzie równo czy na różne długości?
|
|
#2099 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Agnieszka widziałam na fejsie pięknie ciąza Ci służy
|
|
#2100 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam podobny rower ale inna firma Cytat:
![]() Cytat:
co do fotelika to bardziej mi pasują te do tyłu , ale to pewnie kwestia przyzwyczajenia Cytat:
![]() CAROLAJKA mam nadzieję że nic powaznego Ana nie zazdroszczę kataru, jak zaglutowana to nie alergiczny , bo mój miała jakiś alergiczny przez krótki czas Współczuję mamom niejadków, ja jakoś specjalnie nie mam problemów z jedzeniem , daję nasze normalne obiady tyle że mało solone i Mikowi pasuje najbardziej lubi ziemniaki z sosem i mięsem albo kaszę z sosem za zupami jednak nie przepada ,chociaż zawsze trochę zje , a jak już nie chce to nie zmuszam Lubi jajka gotowane na twardo albo omlety , ja robię omlet tak jajko roztrzepuje dokładnie z mlekiem (u nas to 2 jajka bo jedno mało) i smażę na maśle klarowanym ,sama go lubię Z jedzeniem owoców czy warzyw też nie ma problemu , rzodkiewkę uwielbia Tylko mleka nie cierpi ale kaszę je Dusiaka , rozumiem twoją wściekłość poranną ![]() Mojego jakbym nie pilnowała to to samo by było , wystarczy że powiem że zaraz Cię sprawdzę to się boi bo wie że wywalę mu wszystko A z klasówkami to tez nie pamięta ale ja mu każę się uczyć na każdą lekcję i pytam go z tego co powtórzył nie ma rady daj palec to Ci rękę zeżrą .U nas jest tak że jak nie sprawdzę , to po najmniejszej linii oporu idzie , także wszystkie chyba takie same . Już nie wspomnę o wyczytywaniu na apelu ( i to nie były pochwały niestety) no ale łba nie urwę przecież Momentami to mam dosyć tej jego szkoły i tych pytań spakowałeś się , nauczyłeś się , wszystko wziąłeś, odrobiłeś lekcje i co dzień to samo kiedy te wakacje ![]() ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:52 ---------- Aga świetnie wyglądasz ![]() Ja strzyżenia sama się nie podejmuję , bylismy u fryzjera i moment i było po zabiegu mi to na pewno by dłużej zajęło nie wspomnę że tak jak piszecie pewnie pół głowy by zostało nie obcięte
|
||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:48.

dla tych co lubią obcować ze słonkiem :P
Barszczyk kiedyś robiłam i też średnio mu podchodził
Zupki też zwykle miksowałam, może nie tak na papkę ale kawałków nie chciał. Wczoraj za to ładnie jadł w kawałkach - ale po troszku, np kostęczkę marchewki potem kosteczkę ziemniaczka... Owoce je w kawałkach - np banana ja trzyma, on przychodzi i sobie gryzie, ucieka i znów przychodzi i tak w kółko... Tak samo z jabłkiem. Do niedawna tez miksowałam ale mi się nie chce
Z naszego jedzenia to czasem coś skubnie ale my nie jemy zdrowo
. Znaczy normalnie na mięsku jest, ale kostkę też dajemy.....
- nawet nie wiem, czy moja mama była z Olą na spacerku. Wstydzę się zadzwonić, rano tak nakrzyczałam na starszego, że się za nim babcia ujęła. No i niepotrzebnie zwróciła mi uwagę, bo mnie to tym bardziej zdenerwowało. Aż mnie gardło bolało. I poszło o głupotę, ale już miałam dość. Trzy razy prosiłam syna, żeby spakował się do szkoły, a On "zaraz", potem znowu "zaraz", a jak powiedział do mnie, żebym wyszła z jego pokoju, to już nie wytrzymałam. Co to ma znaczyć, żeby komputer był ważniejszy od rodzonej matki, żeby tak się do mnie odzywać?
Dostał zakaz włączania komputera do odwołania. Dla niego to prawie koniec świata.
zresztą zauważyłam, że jak ktoś ją karmi to je chętniej niż ode mnie 

pisanie o Zosi mi jakoś idzie, ale mówienie już nie, bo zaczynam ryczeć 
Nie tak łatwo taką zgraję wychować...