![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Fantasy
Tylu tu wspaniałych autorów których cenię
![]() Na pewno Lawrence Watt-Evans - jedną z jego ksiązek dostałam sto lat temu w nagrodę w podstawówce i od tej pory bardzo lubię. Fajne, lekkie fantasy. Terry Brooks - tak wiem, że oskarżają go o kopiowanie Tolkiena ale i tak się dobrze czyta. David Eddings - głownie Belgariada, ale kontynuacja też jest niezła. Andre Norton - cykl "Świata czarownic" był bardzo fajny Serię "Smoków" chyba już ktoś wspominał? Szkoda, że większość książek mam w ebookach, niestety na bibliotekę wszystkiego czego bym chciała mieć, nie stać mnie. Edytowane przez gosik79 Czas edycji: 2006-09-12 o 09:25 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
witam dziewczyne
![]() chętnie przyłącze się do tego wątku ![]() osobiście uwielbiam sapkowskiego, le guin i nortona. Jeśli chodzi o tego ostatniego to nie czytałam jeszcze świata czarownic ![]() zastanawiam się czy tomy z tejserii są z sobą bardzo powiązane, czy konieczne jest czytanie wszystkich po kolei(strasznie trudno je dorwać w bibliotece ![]() chciałabym też wam polecić oststnio przeczytaną sagę o Mordimerze Madderinie-inkwizytorze Świętego Oficjum Jacka Piekary ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
Ja czytałam ostatnio "Eragona" i "Eldesta" Paoliniego i muszę przyznać, że bardzo mi się podobały.
Teraz czekam na trzecią część... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Fabuła Pyłu to szczyt przewidywalności, miałkości i harlequinowatości... Tu dygresja: no przepraszam bardzo, w pierwszych rozdziałach mamy: stykające się światy: magiczny i niemagiczny. W magicznym zaginęła w akcji córka króla (czy porwali ją czy coś), w niemagicznym jakaś tajemnicza magiczna laska odbywa namietna "konwersację" z niemagicznym facetem. Znika. Po kilku miesiącach zza płota co dzieli światy ktoś przerzuca do niemagicznego koszyczek z niemowlęciem płci brzydkiej. Mijają lata. Magiczny król kitnął. O tron walczą jego brzydcy i niedobrzy synowie. Tymczasem niemowlę osiągnęło wiek młodzieńczy, a żeby było bardziej harlequinowato, w akcję wpleciona zostaje laska w wieku równie młodym i pięknym. No przecież już wiadomo kto jest kim i jak to się skończy :/ ...a warstwa językowa i stylistyczna wygląda jakby pisała to jedna z autorek opowiadań o Potterze na mylogu. Makabryczne konstrukcje, opisy urągające inteligencji czytelnika, no słabo się robi, naprawdę. Nie wiem, może to wina tłumaczenia, ale Koralina też była uboga jeśli chodzi o budulec, tylko że w książce niby dla dzieci można to ostatecznie wybaczyć. Jak kiedyś mi wpadną w ręce Bogowie to sobie to zweryfikuję, bo zakupu ryzykować na pewno nie będę ![]() ![]() Acha, jeszcze jedna mała uwaga, parę osób pisało tu, że czytało Nortona... Myślę, że Andre Norton mogłaby poczuć się nieco urażona ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
To jak mamy napisać Andre Nortonównę?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Nie możemy pisać inaczej, nie poradzimy nic na to, że niektórzy sadzą, że Andre Norton to facet
![]() Może teraz to się troszkę wyjaśni ![]() ![]() P.S. Ściągam sobie "Ostaniego maga heroldów" ![]() Przy okazji trafiłam na Spakowskiego po hiszpańsku ![]() Oczywiście też ściągnęłam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Ja tez uwielbiam Fantasy. Tyle sie tego kiedyś naczytałam, teraz niestety nie mam jak czytac, jestem w Anglii i nie mam skąd brac ksiązek
![]() Wstyd sie przyznać, ale Sapkowskiego nigdy nie czytałam ![]() A ponieważ brat ma tutaj Diune, wiec zapewni nie długo zaczne ją czytać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Rozeznanie
|
popelniasz blad
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale może skusze się na ta ksążke co napisałaś. Z literatury angielskiej czytam tylko kolorowe magazyny ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
i ja też dopisuję sie do fanek fantasy
![]() ![]() W tej chwili czytam sobie serię "świat czarownic" Andre Norton. Muszę przyznac, że bardzo lubie zagłębiac sie w takie bajkowo, fantazyjne klimaty. Ech zaraz się biore za lekturę... ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Dorzucam do listy Annę Brzezińską i jej cykl o zbóju Twardokęsku: Zbójecki gościniec (wersja poprawiona ukazała się w 2006 roku jako Plewy na wietrze), Żmijowa harfa, Letni deszcz.
Rewelacja - nie wiedziałam, że u nas kobiety piszą taką fantastyczną fantasy ![]() ![]()
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Żmijowa harfa musze konecznie przeczyta c
![]() ![]() A niedlugo wracam do Polski to sobie popożyczam ksiazki fantasy w bibliotece ![]() A ktoś czytała książke Eragon, na podstawie ktróej jest teraz film w kinach? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Odświeżam wątek
![]() Jestem wielką miłośniczką fantasy ![]() Mam kilka ulubionych ksiażek, do których co jakiś czas wracam i nadal mnie pasjonują. Oczywiście "Władca Pierścieni" - klasyk i niedościgniony wzór. Czytałam kilka razy. Bardzo podobał mi się "Hobbit, czyli tam i spowrotem". Przez cały "Silmarillion" nie przebrnęłam, ale to trudna lektura. Uwielbiam "Siewcę Wiatru" Kossakowskiej ![]() ![]() ![]() Do tego jeszcze cykl "Mroczne materie" Pullmana, "Achaja" Ziemiańskiego, Pilipiuk i jego opowiastki o Wędrowyczu, a także "Kuzynki", "Księżniczka" i "Dziedziczki", Sapkowski z całą serią książek o Wiedźminie Geralcie, seria Dragonlance (nie cała ![]() ![]() ![]() Ufff ![]() Pozdrawiam wszystkie wielbicielki fantasy ![]()
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Ja zaczęłam czytać "Silmarillion", ale niestety strasznie mnie ta książka zaczęła nudzić, więc jej nie skończyłam, doszłam chyba do 40 strony, a brat, który po mnie zaczął czytać książkę powiedział, że około 70 strony sie ciekawie robi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Przyczajenie
|
Ja lubię Tolkiena, ale zaczynałem od Harry Pottera, Harrego bardzo szybko się czyta.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
No i skończyłam czytac Silmarilion, rzeczywiście ciężko się na początku czyta, ale potem było zdecydowanie lepiej
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Książka mnie się podobała na tyle, że poszłam szukać drugiej części. Przeczytałam obie i czekam na trzecią. Moim zdaniem warto ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Ja za fantasy i innymi takimi nie przepadam. No ale Pilipiuka musiałam przeczytać - "służbowo". Nawet mi się troszkę podobało, łatwo się zresztą ją interpretuje - tzn. wszystko w książce jest do przewidzenia, a charakterystyczne elementy tej prozy powtarzają się w każdej powieści (zwłaszcza o budowę mi chodzi). Widać, że autor jest historykiem, a i na historii kultury, etnografii i antropologii kulturowej też się zna.
Edytowane przez Emilla Czas edycji: 2015-03-28 o 19:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
ja uwielbiam fantasy
![]() ![]() ![]()
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
Hej!
Mam duży kłopot z prezentem dla TŻ. Dotychczas na takie okazje robilismy sobie prezenty sami ale w tym roku powiedział, że chce mi coś kupić a ode mnie chce dostać książkę np. fantasy (podobał mu się "Wiedźmin", seria Terrego Pratcheta ale uznał ja za stricte rozrywkową i troche zbyt prostą i niedopracowaną-najbardziej mu sie podobały takie smaczki, róznwe zaskakujace ujecia tematu itd- znawcznie wiedza o co chodzi i własnie czegos w tym stylu bym tez szukała, Władca Pierścieni podobał mu sie chyba tak średnio, nie jest fanatykiem fantasy, na pewno nie przebrnąłby np. przez "Silmarilion") Ma 20 lat studiuje mechatronikę, lubi intelektualną rozkminkę(!), ma bardzo duże poczucie humoru i jest wymagajacy(wiem, że zauwazy kazda niespójnośc, naiwność itd). Nie wiem czy znajdę coś dość dobrego dla niego... Pomóżcie! Bardzo prosze! Został tylko tydzień a ze swoim pomysłem zdradził mi się dopiero wczoraj! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
dzięki,
czy moglabys coś więcej na ten temat powiedzieć? ktoś ma jeszcze jakies inne pomysły? A i tez dobrze, żeby nie były takie cieżkie, trudne do przebrnięcia tylko od razu wciągające. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() No i w ogóle, dziewczyny dopisuję się do wątku, bo niby czemu nie, konwentowiczka ze mnie jak ta lala, a przecież w okół fantasy się to wszystko kręci... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Rozeznanie
|
Polska albo zagraniczna, wszytsko jedno.
Najlepiej żeby miała dobrze dobracowane postaci, nie czarno białe <podobało mu sie to w Wiedźminie>. Żeby nie przynudzała jak drugi tom WP Może być z poczuciem humoru i inetligentno- filozoficznymi żarcikami jak u Pratchetta. Gdybyscie mogły podajac propozycje napisac jedno zdanie o ksiazce byłabym wdzieczna bo nie czytałam żadnej z Waszych propozycji a nie chce kupowac "w ciemno". ![]() Czytałam recenzje ksiązki Gaimana i mniej wiecej połowa komentarzy jest typu "droga przez mękę" itd. Wierzę że książka jest dobra ale wolałabym żeby przy tym była wciągająca i dość lekka. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:40.