|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4321 | |||||
|
Zadomowienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
nuna śliczne masz dzieci
prunelle wg mnie jak najbardziej, mój kuzyn ma syna i on jest tym garnuszkiem zachwycony bosti rzeczywiście zaszalałaś super zabawkiCytat:
montii masz okazje to idź a z Fabianka rzeczywiście kawał chłopa :P długi się strasznie wydaje albo tak na zdjęciach wyszedł, przystojniaka kochany Cytat:
grilla ciekawe ile młoda wytrzyma widzę że zakupoholizm trwa moja bardzo reaguje na pogodę i potrafi przespać cały dzień jak jest brzydko z przerwami na karmienie a mamusia wtedy dostaje szału i nie wie co ma ze sobą zrobić Cytat:
agus pamiętaj że przegrzanie może mieć gorsze skutki niż jak dziecku będzie troszkę chłodniej, to tak jakbyś ty się ubrała w czapkę i kożuch w 30 stopniowym upale, przemyśl to ego ego aleś poszalała kampasiula słodko Cytat:
ale ma cudny przedziałek Cytat:
moja już od jakieś czasu ma takie akcje, ostatnio jak w rossmanie zassała pięść to takie odgłosy szły z wózeczka że mi ludzie do niego zaglądali i razem ze mną z Nadii się śmiali bo szlam z bananem na twarzy lecę młodą obudzić bo śpi od 6, zwariowała czy co ![]() Zawitkowski właśnie w dzień dobry tvn powiedział że małe dzieci powinny spać na boku a mi lekarka która robiła usg powiedziała że na płasko ma spać bo na pozycja na boku szkodzi bioderkom i bądź tu człowieku mądry miłego dnia życzę
|
|
#4322 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
masakra wanilko kupiłam ksiązkę Zawitkowskiego ( swoją drogą bardzo fajna ''Mamo tato co ty na to '' ) i tam wyraźnie pisze żeby kłaść na pleckach na prosto ; / wiec juz sama nie wiem ja klade na prosto jak mu sie odbije a jak nie to na boczku w koncu odciagnelam mleko jak ja tego nie lubie;/ mlody az sie krztusi mlekiem a laktatorem to takie ledwo co siki lecą... i jade na zaliczenie jedno ;/ pa ;*
|
|
#4323 | ||
|
Wtajemniczenie
|
hej, my zaraz znikamy do lekarza na pobranie krwi, mocz udało mi się pobrać do woreczka, ale ten plaster, brrr...
Cytat:
a po południu to Krzyś też nie zaśnie jeśli ja się z nim nie położę ciekawe czy teraz na spacerze będzie spokojny ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#4324 |
|
Zakorzenienie
|
My juz po wazeniu... mala ma 6ipol tygodnia I wazy 5140g jest troszke powyzej75centyla. Ostatnio bardzo malo je wiecmyslalam,ze duzo nie przytyje. Ale jest ok w 2 tygodnie przybrala 480g wiec zle nie jest...
Idziemy pospacerowac po parku...
|
#4325 | |
|
Zakorzenienie
|
montii to niedługo
ale ktoś pisał chyba ze ma 18maja urodzinki albo mi sie snilo bylam pewna ze to ty ![]() powodzenia na zal ![]() no albo na spacerku albo w domu jakoś po glowie glaszcze i zasypia ![]() Cytat:
![]() a widzisz ja chcialam kupic ale tez moze byc za duzy... mi tez tal lekarz powiedzial...ja klade na plecach
|
|
#4326 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
sliczna jak sie patrzy co ta mama robi ;p |
||
|
|
|
#4327 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do kladzenia dziecka do lozeczka to powinno spac na pleckach. Na brzuszku moja spi b. Rzadko w dzien jak jest z nami nasofie. Na boczku nigdy nie spi... tylko jak tesciowa byla to ja kladla pare razy na boku w dzien... stare obyczaje
|
|
#4328 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
bo tak to tylko myslałam o tych chrzcinach a rano jak wychodziliśmy do kościoła to aż miałam motyle w brzuchu. stresowałam się bardziej niż przed maturą czy własnym weselem ![]() moja to różnie spi, czasem ma dzien spiocha i prześpi cały dizen z przerwą na jedzonko a czasem nie spi wcale ale z reguły tak ciągiem to spi 3-4 h i to głownie o tej porze, własnie spi![]() Cytat:
, pomęczyłabym się te 2-3 dni i byłaby figura jak talala a tak to nie wiem kiedy będę wyglądać normalnie![]() Cytat:
a gdzie wybywacie??? juz zazdroszczęcudowne pociechy ![]() moja siostra robiła zdjecia i pojechała z aparatem do domu nie mam nawet jednej fotki jak narazie.zaraz lookne na tel brata moze on cos ma to wrzuce na pewno |
|||
|
|
|
#4329 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4330 | |
|
Zakorzenienie
|
Jak ładnie
![]() Cytat:
![]() Jak spi 2 h to góra, ma drzemki po 15-30 min. |
|
|
|
|
#4331 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() to ja już nie wiem dlaczego w programie powiedział żeby na boczku kłaść może nie dosłyszałam a chodziło o jakieś sytuacje i jeszcze tym swoim chwytem tak śmiesznie przekręcił lalkę na bok ja też na pleckach, na boku Nadia nie lubi leżeć kurcze piękna pogoda a ja mam takie lenia że szkoda gadać
|
|
#4332 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
W szpitalu kazali mloda klasc tylko na pleckach..i tego sie trzymam ponoc zmniejsza ryzyko smioerci lozeczkowej..tak jak podawanie smoczka do 6miesiaca do spania |
|
|
|
|
#4333 |
|
Zakorzenienie
|
Kobietki a co z antykoncepcją? na co się zdecydowaliście?
Ja od kilku dni śledzę fora/czytam i dalej nie wiem - przed ciążą ( raczej przed staraniem się) brałam nuva ring ( ten ring dopochwowy co się wkłada na 28 dni ) i nie wiem ale chyba byłam zadowolona plus taki, że nie trzeba łykac codziennie.Gumką coś nie do końca wierzę - a nie wiem czy się coś zmieniło z tabletkami - tyle nowości na rynku jakies yaz i inne.... polecacie cos?
|
#4334 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ja mialam brac implant....ale jednak biore plastry anty
|
|
|
|
|
#4335 |
|
Zakorzenienie
|
tez mialam brac implant, ale chyba odwolam spotkanie... wezme tabletki a pozniej moze cos zmienie...
|
#4336 | ||
|
Zakorzenienie
|
dzięki dziewczyny za kciuki ale mały jednak nie był dziś szczepiony nic mu nie jest ale lekarka powiedziała że woli za 10dni go zaszczepić to będzie 8tydzień
a dziś miał tylko rotawirusy zajadał aż miło ![]() no i zmieniła mu mleczko na bebilon z racji tego ulewania. i delicol na brzuszek bo ma okropne wzdęcia i go boli... i jeszcze wczoraj zauważyliśmy że strasznie się napinał i siusiał po kropelce i go to trochę bolało... to mamy rivanolem przecierać jak dalej będzie boleć to mocz do analizy i przyjechać do przychodni. masakra 300zł na rota i 100 w aptece ponad zostawiliśmy sam delicol ponad 30zł...Cytat:
Cytat:
|
|
#4337 |
|
Zakorzenienie
|
ja to bralam przed ciaza, byly ok tyle ze mialam dluuuugi okres/plamienia(3tygodnie itp)
Polozylam mala spac na pleckach a teraz patrze a ona na bockzu sobie lezy... hmmmm
|
#4338 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no właśnie dużo opinii jest że się krwawi bardzo... nawet mój gin tak przepisując mi je powiedzial że to wielki minus te plamienia ale zobaczymy jak za miesiąc do kontroli pójdę czy bardzo źle będzie.
|
|
#4339 |
|
Zadomowienie
|
Eirene1987 powiedzieli mi w szpitalu ze jak zaczelam dawac dzieciakowi smoczka(w szpitalu jej wlozylam i wtedy weszla polozna z lekarzem) to zebym dawala za kazdym razem jak mala idzie spac,bo zmniejsza to ryzyko smierci lozeczkowej,to samo pow.ze mala ma spac tylko na pleckach i jak ja klade do lozeczka to ma spac stopami dotykajac dolu lozeczka,nie na srodku czy tez u gory
...i tak mala klade wlasnie nie zawsze dotyka stopami ale jest na dole lozecka...smoczek do spania podaje chociaz i tak go wypluwa po chwili
|
|
|
|
#4340 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a to ja daję on bez smoka nie uśnie w nocy też nieraz po karmieniu 10-15razy muszę wstawać i smoka mu dac bo wypluwa a jak wypluje to płacze i szuka a kładę no jednak na górze a on sie odwraca na poprzek
|
|
#4341 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() zapomniałam: kampasiula, nuna, prześliczne Wasze dzieciaki, dziewczyny jak maliny po prostu trzyrazyi, też słyszałam, że dziecko powinno sięw nogach łóżka kłaść ale kurczę mamy materac u góry specjalnie uniesiony, bo małemu potrafi się nawet po godzinie od jedzenia ulać no i nie położę go chyba w tej sytuacji w nogach, chyba że właśnie na boczku a później przekręcę... zresztą i tak jest taki wiercipięta, że jakbym go nie ułożyła, i tak wyląduje w poprzek łóżka z głową w inną stronę i kompletnie rozkopany! ![]() ---------- Dopisano o 15:17 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4342 |
|
Wtajemniczenie
|
Mirabilka ja biorę Azalię. krwawiłąm dość ostro przez tydzień, normalnie się topiłam. teraz już spokój mam.
nie czuje ze je biore tylko pamietac trzeba ![]() a moja dama do dziś smoka nie wezmie do ust. nie wiem czy sie nauczy w ogóle
|
|
|
|
#4343 | |
|
Zakorzenienie
|
Castia wiesz co z jednej strony to lepiej bo nie będziesz musiała kombinować jak tu odzwyczaić od smoka
ale czasem smoczek to zbawienie żeby uspokoić dziecko ![]() Cytat:
|
|
#4344 |
|
Zadomowienie
|
uddzililo mi sie i zamowilam wczoraj od tej dziewczyny ze szczecina gąsiennice i te opaski na rączki, gdybym widziala ktore zabawki maja wibracje to bym zamowila, moze mi podpowiecie
![]() kupilam wczoraj pieluchy z lidla, 3 troche sie wydaja duze, ale sa fajne. odkrylam tez u Tyma ciemieniuszke na główce, narazie niezle schodzi. zamowilam dzis smoczki avent do butelki i wieksze butelki, bo Tymo sie męczy jak pije mlesio czyli znak ze 1+ sa za male. i znalazlam super sprzedawce, butelka avent 260 ml jest za 18 zł, kilka razy sprawdzalam czy dobrze widze. wszedzie po 27-30 zl.plus smoczki 2 za 13zł, a u mnie w aptece 2 kosztuja 19zl. to nawet jak dorzuce przeszylke 7zł to i tak na swoje wyjde. jakbyscie chcialy to podam linka sprzedawcy. niby smoczek 3+ JEST po 3 miesiacy , ale nie ma reguly. my juz po spacerku. w koncu bo przez ostatnie 2 dni prawie na dworze nie bylismy. co do planow na niedziele to jestem przerazona ta temperatura bo czeka nas powrot do domu w tym upale. i znowu Tymek sie ugotuje.... te naklejki na szybe nic nie daja, fotelik czarny i daszek i to powoduje ze jest ukrop
|
#4345 |
|
Zakorzenienie
|
nakarmilam mala i polozylam obok siebie na sofie i zasypia;p polozylam ja na pleckach a on obrocila sie na boczek. spi jak mama
|
#4346 |
|
Zadomowienie
|
ale sobie dziś pospałyśmy - do 11
Anika ma tak jak ja - wieczorem długo siedzieć, za to do południa spać, rzadko kiedy jest aktywna rano, zazwyczaj śpi tyle co ja. za to mamy niestety duży problem z zasypianiem, za nic nie chce usnąć sama w łóżeczku, zawsze przy cycu albo na rękach już tracę nadzieję, że to się kiedyś zmieni ![]() u nas smoczek też jest beee i od razu się wypluwa
|
#4347 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
powyje, powyje i przestanie krzywda jej sie nie stanie . Trzeba odlozyc do lozeczka zostaic plakac na chwilke, poglaskac(w gorszych przypadkach przytulic do uspokojenia), odejsc na dluzej i tak w kolko az zasnie. Dzis np znowu tak musialam zrobic w dzien, bo bym objadu nie zjadla;p zasnela ladnie(z 30min to zajelo) a ja zjadlam . teraz ona zjadla i spi obok mnie i nic ja nie rusza;p
|
|
#4348 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
tez próbujemy z tym walczyć, az czasami uszy puchną od płaczu a ona aż łka i w końcu wygrywa![]() Eirene wiem, ze smoczus czasem by nam pomógł no ale co ja zrobie jak ona nie toleruje w buzi nic innego tylko mojego cycka ![]() ale od czasu do czasu jej daje, potrzyma moze z 5 sekund i ma odruch wymiotny dziwne dziecie
|
|
|
|
|
#4349 |
|
Zadomowienie
|
mój za nic smoczka nie chce.Czasem pociągnie w wózku albo w aucie ale zaraz wypluwa.Jak czasem zapłacze i chem mu dac to wypluwa jakby się ksztusił
co do cerazette.Ja brałam te tabletki po 1 ciąży przez parę mies.Nie narzekałam. Dziewczyny kiedy wraca okres ?ja w ogóle nie pamiętam jak mi to się unormowało po 1 ciąży.Ale jakoś kilka mies chyba spokoju miałam
|
#4350 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko np ok 6 miesięcy mniej więcej kuma o co chodzi, taki mały nie. Moja np płacze i nie daje się uspokoić jak jej się bardzo chce spać, bo nie wie jak ma to zrobić. Z Kaska tak robiłam,ale jak właśnie była starsza. Ta, czasami własnych myśli nie słysze ![]() My po spacerku ![]() Wiecie co podoba mnie się w tej macie co kupiłam??, że te pałąki mogę wstawić do łóżeczka,wkleję później zdjęcie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 05:17.

super zabawki

a z Fabianka rzeczywiście kawał chłopa :P długi się strasznie wydaje albo tak na zdjęciach wyszedł, przystojniaka kochany

a mamusia wtedy dostaje szału i nie wie co ma ze sobą zrobić 
i bądź tu człowieku mądry 

Gorączka 40C. Dziś gorączkę mam poniżej 38C i czuję się lepiej. Z jednej piersi zeszło całkowicie, druga jest miękka, ale jak ją dotykam to w środku czułe taką gulę, która boli. Jak jej się pozbyć? Przystawianie małej z różnych stron niezbyt na to pomaga. Powinna już z tym iść do lekarza, czy domowymi sposobami mogę się tego pozbyć? Bardzo proszę, doradźcie coś

ale z reguły tak ciągiem to spi 3-4 h 

już tracę nadzieję, że to się kiedyś zmieni