Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :) - Strona 154 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-17, 19:44   #4591
peggy_sue_
Rozeznanie

Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)

a co studiujesz?

studentka germanistyki z językiem angielskim
na Uniwersytecie Jagiellońskim
peggy_sue_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 20:56   #4592
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez cao Pokaż wiadomość
aaa już nie wiem co robić w życiu .. rok w plecy będę mieć.. bo nie podoba mi się obecny kierunek.
przecież poprawiałaś teraz maturę, chyba po to żeby rekrutować się na inny kierunek, już się rozmyślilaś?
Stary 2011-05-17, 21:04   #4593
cao
Zadomowienie

studiuje niby nadal europeistyke , mature poprawiałam w tym roku ale nie wierze w to że się dostane na prawo a to jest rzecz którą chciałabym robić w życiu , kocham jeszcze mode ale noo nawte nie ma keirunku z tym związanego a nie chce studiować czegoś co mnie nie interesuje.. pogubiłam się już w swoim życiu
cao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 21:05   #4594
Kamilla4444
Raczkowanie

Witam , od pazdziernika chce zaczać 2 kierunek( studiuję zaocznie pedagogikę) , zastanawiam się nad filologią polską , historią i psychologią ... Co radzicie ?Jakieś opinie?
Kamilla4444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 21:11   #4595
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kamilla4444 Pokaż wiadomość
Witam , od pazdziernika chce zaczać 2 kierunek( studiuję zaocznie pedagogikę) , zastanawiam się nad filologią polską , historią i psychologią ... Co radzicie ?Jakieś opinie?
zależy co chcesz robić w życiu
jaką specjalizację robisz na pedagogice?
jeśli nauczycielską to historia albo fil.pol mogą zwiększyć Twoje szanse na dostanie etatu nauczyciela

jeśli opiekuńcza /resocjalizacja /doradztwo zawodowe/ terapeutyczna/ kliniczna to lepiej połączyć to z psychologią

teraz też podobno dobrze łączyć z logopedią

zollla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 21:21   #4596
alevE
Wiecznie niezdecydowana

Cytat:
Napisane przez zollla Pokaż wiadomość
zależy co chcesz robić w życiu
jaką specjalizację robisz na pedagogice?
jeśli nauczycielską to historia albo fil.pol mogą zwiększyć Twoje szanse na dostanie etatu nauczyciela

jeśli opiekuńcza /resocjalizacja /doradztwo zawodowe/ terapeutyczna/ kliniczna to lepiej połączyć to z psychologią

teraz też podobno dobrze łączyć z logopedią
właśnie też coś słyszałam, że logopedia to dobry kierunek.
`Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu. Czas i tak upłynie.`

Mój skromny kosmetyczny blożek
alevE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 21:26   #4597
Kamilla4444
Raczkowanie

wczesnoszkolna z przedszkolna
zapomniałam wpisać filologię właśnie o spec. logopedia
Kamilla4444 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 21:28   #4598
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kamilla4444 Pokaż wiadomość
wczesnoszkolna z przedszkolna
zapomniałam wpisać filologię właśnie o spec. logopedia
Myślę, że to dobre połączenie

Stary 2011-05-17, 21:31   #4599
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
studiuje niby nadal europeistyke , mature poprawiałam w tym roku ale nie wierze w to że się dostane na prawo a to jest rzecz którą chciałabym robić w życiu , kocham jeszcze mode ale noo nawte nie ma keirunku z tym związanego a nie chce studiować czegoś co mnie nie interesuje.. pogubiłam się już w swoim życiu
Witaj w klubie zagubionych A czemu sądzisz, że się nie dostaniesz? Nie wiem do jakiego miasta chcesz iść, ale np. u mnie w Warszawie wcale nie jest tak trudno dostać się prawo wieczorowe (szczególnie na UKSW, chociaż na UW przy 800 miejscach na wieczorowych też nie jest jakoś zabójczo trudno). Wiem, że na wielu uczelniach istnieje możliwość przeniesienia się po roku na dzienne jeśli ma się b. dobrą średnią. Więc może tak spróbuj - zacznij wieczorowe i spróbuj się przenieść na dzienne, żeby nie płacić.
Cao, masz śliczne portfolio

Kamilla, nie polecam psychologii. Myślę, że logopedia jest z tego najlepszym wyborem, chociaż te kierunki, o których mówisz nie dają ogromnych możliwości na rynku pracy.
Stary 2011-05-17, 21:34   #4600
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez ama Pokaż wiadomość
(szczególnie na UKSW, chociaż na UW przy 800 miejscach na wieczorowych też nie jest jakoś zabójczo trudno)
o matko z córką, co za liczba u mnie tyle osób jest na całym wydziale
Stary 2011-05-17, 22:33   #4601
ama
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
o matko z córką, co za liczba u mnie tyle osób jest na całym wydziale
i 400 dziennych. W sumie kierunek prawo na UW to 1200 osób. Moim zdaniem to jest patologia i tym się powinna właśnie minister zająć, a nie płatnymi studiami.
Stary 2011-05-17, 22:41   #4602
zollla
Wtajemniczenie

Cytat:
i 400 dziennych. W sumie kierunek prawo na UW to 1200 osób. Moim zdaniem to jest patologia i tym się powinna właśnie minister zająć, a nie płatnymi studiami.
plus studentów UKSW i jakiś prywatnych uczelni to rocznie uczelnie wypuszczają w Wawie jakieś 2000 absolwentów prawa????? !

Stary 2011-05-17, 22:41   #4603
nicRu
maszyna, nie człowiek

To prawda, tak samo jak patologią jest tryliard pedagogik i psychologii i inne cuda nie widy. Bo np jak trochę specjalistów po takim bezpieczeństwie narodowym jest potrzebne, to jeśli tlyko w Krakowie jest ono na UJ i UP to ile jest w całym kraju? Juz dwa roczniki zaspokoja zapotrzebowanie na absolwentów
Stary 2011-05-17, 22:45   #4604
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zollla Pokaż wiadomość
plus studentów UKSW i jakiś prywatnych uczelni to rocznie uczelnie wypuszczają w Wawie jakieś 2000 absolwentów prawa????? !
Ale pewnie część osób nie kończy- nie wiem jakie są statystki- więc obstawiam, że ok. 900-1000 osób?

cudo <3
Oh Peggy Brown jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-17, 22:59   #4605
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Napisane przez Oh Peggy Brown Pokaż wiadomość
Ale pewnie część osób nie kończy- nie wiem jakie są statystki- więc obstawiam, że ok. 900-1000 osób?
mnie się wydaje że więcej kończy. w końcu jak ktoś idzie na prawo to ma określony cel, to nie jest kierunek który od tak można zostawić.
a nawet jeśli w Wawie wychodziłoby co roku 1000 osób - to mamusiu, gdzie oni zatrudnienie mają znaleźć? tym bardziej że do Warszawy ciągnie wielu, absolwenci prawa z np. Łodzi też szukają zatrudnienia w stolicy. i rynek co roku ma przygotować tyle miejsc pracy?
Stary 2011-05-17, 23:29   #4606
cao
Zadomowienie

Cytat:
Witaj w klubie zagubionych A czemu sądzisz, że się nie dostaniesz? Nie wiem do jakiego miasta chcesz iść, ale np. u mnie w Warszawie wcale nie jest tak trudno dostać się prawo wieczorowe (szczególnie na UKSW, chociaż na UW przy 800 miejscach na wieczorowych też nie jest jakoś zabójczo trudno). Wiem, że na wielu uczelniach istnieje możliwość przeniesienia się po roku na dzienne jeśli ma się b. dobrą średnią. Więc może tak spróbuj - zacznij wieczorowe i spróbuj się przenieść na dzienne, żeby nie płacić.
Cao, masz śliczne portfolio

Kamilla, nie polecam psychologii. Myślę, że logopedia jest z tego najlepszym wyborem, chociaż te kierunki, o których mówisz nie dają ogromnych możliwości na rynku pracy.
Na uksw nie ma wieczorowego prawa a na UW kosztuje rok. 7.000 zł to trochę dużo, niestety. Wiem że prawo na uksw nie jest złe ostatnio nawet zajęli jakieś tam miejsce w miedzynarodowym konkursie prawa czy coś takiego .. Po prostu obawiam się że o ile polski rozszerzony mam nadzieję dobrze mi poszedł to co do wosu to chyba się wkopałam z wypracowaniem .. a na wcześniejszych częściach straciłam już ok 15 %
Tyle osób przyjmują na prawo ale nie każdy się utrzyma i nie każdy ma wizje na siebie , a sądzę iż wiele absolwentów prawa i tych po aplikacji i robiących w trakcie znajdzie zatrudnienie w korporacjach,firmach itp

aaa i dziękuję za komplement dotyczący portfolio,bardzo mi miło
Stary 2011-05-18, 00:48   #4607
ama
Wtajemniczenie

Cao, ale pamiętaj, że jeśli masz polski rozszerzony to w tym roku na UW możesz go podać jako ten drugi przedmiot do wyboru (wiem, bo sama idę). Więc jeśli z polskiego masz dobrze to podciągnie Ci to znacznie wynik (wtedy wynik z polskiego rozszerzonego jest liczony jako 35% i jako 15%, czyli w sumie sam polski rozszerzony daje Ci 50%). Drugie 35% to wos, czy coś tam innego (u mnie filozofia ). Język masz dobrze zdany? Zawsze to parę punktów do przodu. Słyszałam, że na prawo dzienne około 80% trzeba mieć (ja mam 98,2%, ale to przez 2 olimpiady ).
Szczerze mówiąc to moim zdaniem, żeby wylecieć z UW trzeba dostarczyć akt zgonu. Naprawdę nie jest łatwo być wywalonym z uniwerku. Znowu masowo z prawa nikt nie rezygnuje (mam porównanie z portugalistyką, gdzie studiuje moja siostra i z 40 przyjętych osób na 3 roku zostało 14). Więc prawo kończy pewnie koło 1,5 tys. osób w samej Warszawie. Co nie zmienia faktu, że nie znam prawnika trwale bez pracy. Większość robi coś około prawniczego, bo jak wiadomo zawód ma się dopiero po aplikacji (a po zrobionej aplikacji to już w ogóle nie widziałam nikogo bez pracy), ale coś robią i nie jest to kasa w Biedronce. Biurokracja się niestety rozrasta, co daje ludziom po prawie miejsca pracy.
Stary 2011-05-18, 06:14   #4608
cao
Zadomowienie

ale masz super gratuluję ! no właśnie język mam bardzo dobrze zdany ale na podstawie...
Stary 2011-05-18, 07:47   #4609
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez viva91 Pokaż wiadomość
mnie się wydaje że więcej kończy. w końcu jak ktoś idzie na prawo to ma określony cel, to nie jest kierunek który od tak można zostawić.
Nie mówię o zostawieniu kierunku, ale o wyleceniu z uczelni. Na moim kierunku zdarza się to systematycznie co pół roku aż zostaje mała garstka osób.

Ale absolwentów jest za dużo- fakt.

cudo <3
Stary 2011-05-18, 09:20   #4610
michachacha
Wtajemniczenie

Rząd podpisując kolejne ustawy w ogóle nie myśli. Jeszcze nie dawno(chyba nawet jeszcze dalej reklamy są w tv) promowali kierunki zamawiane(matematyczno-przyrodnicze), a tu nagle wprowadzają opłate za drugi kierunek. Ktoś kto chce wybrać taki kierunek zamawiany jako drugi będzie musiał za niego płacić pomimo, że nie ma na niego chętnych i tym samym dużo osób z powodu finansowych zrezygnuje z tego drugiego kierunku. Rząd zaprzeczył sam sobie. Minister edukacji powinien raczej wprowadzić jakieś ograniczenia co do liczebności studentów na takich kierunkach jak psychologia czy jakieś kulturoznawstwo, które się nie przydają w Polsce i po których nie ma zatrudnienia. A nie ktoś pójdzie sobie np. na psychologie a później ma pretensje do rządu, że nie ma dla niego pracy w Polsce. Uczelnie na masowym przyjmowaniu studentów w niewyobrażalnych liczbach zarabiają tylko. A kierunki typu psychologia czy turystyka i rekreacja są w każdym mieście, w szkołach państwowych jak ich prywatnych(których ostatnio też się za dużo moim zdaniem potworzyło).
michachacha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 09:30   #4611
alevE
Wiecznie niezdecydowana

Niech rząd w ogóle wprowadzi opłatę za studia na wszystkich uczelniach ^^ Wtedy będą studiować tylko dzieci bogatych rodziców, które niekoniecznie sa madrzejsze od tych z uboższych rodzin ;] I problem nadmiaru studentów sam się rozwiąże, gdyż nie każdy ma od tak pieniądze
`Nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że jego osiągnięcie wymaga czasu. Czas i tak upłynie.`

Mój skromny kosmetyczny blożek
alevE jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 13:16   #4612
viva91
na przekór do celu

Cytat:
Tyle osób przyjmują na prawo ale nie każdy się utrzyma i nie każdy ma wizje na siebie
fakt, nie każdy. ale jeśli tacy się zdarzają to jest to bardzo mały odsetek. nie wydaje mi się żeby ktoś z nudów powiedział: "aaa, to ja może na prawo pójdę, nie wiem co później ale na razie będę studentem prawa"
raczej studenci prawa tą wizję mają, to nie to samo co: "pójdę na pedagogikę i zobaczę co dalej"
Cytat:
Szczerze mówiąc to moim zdaniem, żeby wylecieć z UW trzeba dostarczyć akt zgonu.
pewnie jeszcze osobiście
Cytat:
Nie mówię o zostawieniu kierunku, ale o wyleceniu z uczelni. Na moim kierunku zdarza się to systematycznie co pół roku aż zostaje mała garstka osób.
aha, ok
ale tak jak pisałam wcześniej, z prawa ktoś pewnie odpadnie bo nie podoła, jednak to nie będą takie ilości jak na innych kierunkach, np. technicznych.
Cytat:
Napisane przez michachacha Pokaż wiadomość
Minister edukacji powinien raczej wprowadzić jakieś ograniczenia co do liczebności studentów na takich kierunkach jak psychologia czy jakieś kulturoznawstwo, które się nie przydają w Polsce i po których nie ma zatrudnienia. (...) Uczelnie na masowym przyjmowaniu studentów w niewyobrażalnych liczbach zarabiają tylko. A kierunki typu psychologia czy turystyka i rekreacja są w każdym mieście, w szkołach państwowych jak ich prywatnych(których ostatnio też się za dużo moim zdaniem potworzyło).
i tu jest racja
Stary 2011-05-18, 15:37   #4613
anulka02041992
Raczkowanie

Witam a mi się marzy ekonomia na UMK.. może to studiuje? proszę o opinie na temat.
a swoją drogą czekanie na te wyniki do końca czerwca mnie chyba wykończy. Nie wiem co dalej... czy się dostanę. Nienawidzę żyć w takim zawieszeniu z pytaniami 'co dalej? jakie miasto? '..
Stary 2011-05-18, 17:44   #4614
ama
Wtajemniczenie

Cytat:

Ale absolwentów jest za dużo- fakt.
Peggy, ale Ty chyba coś ścisłego studiujesz. Jak już mówiłam: z uniwerku naprawdę trudno wylecieć. Tam nie ma zbyt dużych wymagań, a poza tym się litują. Jest zawsze mnóstwo opcji, jak nie zda się egzaminu i wykładowcy/ dziekani idą zawsze na rękę.

Cytat:
Napisane przez michachacha Pokaż wiadomość
Rząd podpisując kolejne ustawy w ogóle nie myśli. Jeszcze nie dawno(chyba nawet jeszcze dalej reklamy są w tv) promowali kierunki zamawiane(matematyczno-przyrodnicze), a tu nagle wprowadzają opłate za drugi kierunek. Ktoś kto chce wybrać taki kierunek zamawiany jako drugi będzie musiał za niego płacić pomimo, że nie ma na niego chętnych i tym samym dużo osób z powodu finansowych zrezygnuje z tego drugiego kierunku. Rząd zaprzeczył sam sobie. Minister edukacji powinien raczej wprowadzić jakieś ograniczenia co do liczebności studentów na takich kierunkach jak psychologia czy jakieś kulturoznawstwo, które się nie przydają w Polsce i po których nie ma zatrudnienia. A nie ktoś pójdzie sobie np. na psychologie a później ma pretensje do rządu, że nie ma dla niego pracy w Polsce. Uczelnie na masowym przyjmowaniu studentów w niewyobrażalnych liczbach zarabiają tylko. A kierunki typu psychologia czy turystyka i rekreacja są w każdym mieście, w szkołach państwowych jak ich prywatnych(których ostatnio też się za dużo moim zdaniem potworzyło).
Zgadzam się z Tobą. Ja bym zaczęła od likwidacji szkółek i te mniej przyszłościowe kierunki zostawiła tylko na prestiżowych uczelniach państwowych. Uważam, że wszyscy są potrzebni - i kulturoznawca i psycholog, ale nie w takich ilościach. Bardzo bliska mi osoba jest psychologiem i robi kawał dobrej roboty, kilka osób od śmierci uratowała, więc psychologia jest potrzebnym kierunkiem. Tylko nie w liczbie 800, czy 1000 absolwentów na Warszawę (inna sprawa, że np. brakuje psychologów (nie pedagogów!) na tzw. "prowincji" - np. w Podlaskim nie ma na żadnej uczelni psychologii, a zapotrzebowanie na psychologa szkolnego w jakiś mniejszych miejscowościach i wsiach nawet bywa, tylko że po studiach w Warszawie nikt nie chce tam iść).
Stary 2011-05-18, 18:12   #4615
Oh Peggy Brown
Zakorzenienie

Cytat:
Peggy, ale Ty chyba coś ścisłego studiujesz. Jak już mówiłam: z uniwerku naprawdę trudno wylecieć. Tam nie ma zbyt dużych wymagań, a poza tym się litują. Jest zawsze mnóstwo opcji, jak nie zda się egzaminu i wykładowcy/ dziekani idą zawsze na rękę.
Aha, to sory Po prostu moja współlokatorka zawsze mi mówi, że tak ciężko jest się utrzymać na europeistyce i nauki ma tyle ile jest na medycynie na przykład. I od wielu osób słyszę podobne rzeczy i byłam pewna, że z uniwerku ludzie odpadają tak jak na stricte technicznych kierunkach.

---------- Dopisano o 18:12 ---------- Poprzedni post napisano o 18:09 ----------

Ama, na WSAPie w Białymstoku jest już psychologia chociaż wątpię, by uczelnia nadawała uprawnienia psychologa

cudo <3
Stary 2011-05-18, 18:22   #4616
viva91
na przekór do celu

Cytat:
że tak ciężko jest się utrzymać na europeistyce i nauki ma tyle ile jest na medycynie na przykład
w to akurat nie uwierze nigdy w życiu nie porównałabym europeistyki do medycyny.

moje współlokatorki też są z uniwerku, studiują administrację. od sesji zimowej nie miały jeszcze żadnego koła, kiedy ja już 11...

Edytowane przez viva91
Czas edycji: 2011-05-18 o 18:26
viva91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 19:04   #4617
nicRu
maszyna, nie człowiek

Wiecie co, to już na tej mojej matmie jak było 700 stron przy dobrych wiatrach samej teorii do wkucia (nie mowiac o kilkuset zadaniach, które były wpisane w wymagania..oczywiście mówię o jednym przemdiocie - chocby takiej analizie) i nie byłam przekonana, gdy ktoś mówił, że to jak na medycynie Poza tym jak ktos ma czs narzekac, to znaczy że nie ma jak na medycynie. Zawsze mówię, że jak student ma kierunek, na którym trzeba siedziec i zakuwać to ne ma czasu pić, głodować i narzekać
Stary 2011-05-18, 19:33   #4618
kosmak
BAN stały

Zaczęłam studiować fizjoterapię w Gdańsku. I niestety 2 lata po studiach nie mogę znaleźć pracy w zawodzie... nie chcę się tutaj rozwodzić nad tym jak wygląda sytuacja z pracą u nas w kraju, ale naprawdę nie jest ciekawie... zamiast robić to czego się uczyłam, pracuję na cały etat w kawiarni. Dlatego stwierdziłam, że nie mogę siedzieć w miejscu, jakoś muszę spełniać swoje marzenia. Stwierdziłam, że zrobię sobie dodatkowo kurs na masaż. Zawsze to lepsze kwalifikacje itd, nie chodzi tylko o dodatkowy papier, ale faktycznie o to żeby się czegoś nauczyć. Nie wiem jeszcze gdzie pójdę, myślałam o kilku szkołach. Mam znajomą w Warszawie, która w progresie się uczyła do matury, ale to Warszawa, a nie Gdańsk. Czy ktoś w ogóle wie jak wygląda taki kurs? I ile kosztuje?
kosmak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 19:50   #4619
muszynianka
Zakorzenienie

kosmak - a szkoła medyczna dla dorosłych w Gdyni na Żeromskiego? moja mama się tam uczy na opiekuna medycznego, na 90% mają masażystę, za darmo. kończy się po roku czy dwóch latach egzaminem państwowym o ile mnie pamięć nie myli. w tej szkole faktycznie są zajęcia, praktyki, egzaminy...

---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

tutaj link.
http://www.szkolnictwo.pl/szko%C5%82...2+Policealnych

co prawda to nie Gdańsk ale można się zainteresować
muszynianka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 20:08   #4620
201712181913
Konto usunięte

Mam pytanie o rekrutację na UWr.
Załóżmy, że bardzo mnie interesuje kierunek A i jestem zdecydowana na niego iść, ale awaryjnie wybieram jeszcze dwa inne kierunki: B i C. Okazuje się, że z tych trzech dostałam się tylko na C. Składam na niego papiery, bo nie chcę zostać na lodzie bez niczego. Czy w takim razie mogę jeszcze brać udział w drugiej turze na kierunki A i B, czy już mi taka możliwość przepada, bo jestem przyjęta na kierunek C?
Na UWr, z tego co kojarzę, nie wybiera się żadnych priorytetów, można się dostać na 5 kierunków naraz i sobie potem wybrać, ale jak jest z braniem udziału w II turze, jeśli w I już się gdzieś dostałam i doniosłam papiery?
201712181913 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości