Tytuł prrrawie narzeczonych - część 10! - Strona 95 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-18, 21:47   #2821
BeautifulShe
Zakorzenienie

Dot.: Tytuł prrrawie narzeczonych - część 10!

Cytat:
Napisane przez aQ01 Pokaż wiadomość
A w ogóle laski wiecie co? Wczoraj TŻ wyciągał pieniążki ze swojego 'zapasowego' portfela i wypadła mu karteczka z apartu (nie wiem czy rachunek czy jakaś reklama) i szybko ją przyczaił i udał że nic się nie stało! Boże albo coś się kroi albo mam już zwidy
Oby się kroiło!!!!!

Cytat:
Napisane przez aluniaaaaa Pokaż wiadomość
Planuje ubrac delikatny zloty wisioek (cudowny) co by do pierscionka pasowalo i cieniutka zlota branzoletke, praktycznie niewidoczna! Torebki nie mam
Zdjęcie całości też poprosimy!
Co do torebki to nie pomogę, bo niestety nie mam żadnej, która by pasowała Może poszukaj szybciutko jakąś kopertówkę z Wrocławia na allegro?

Gajuś no bez przesady! Przecież ja jestem też takim pochłaniaczem książek, że nie wyobrażam sobie, jak można nie znosić czytać czy coś w tym rodzaju! Jak w ogóle można nie znosić książek i mówić, że są głupie czy coś Skandal

AQ01 zostają Ci papki

Od 24.08.2005 z Nim...

94 - 93 - 92 - 91 - 90 - 89 - 88 - 87 - 86 cm

BeautifulShe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 21:56   #2822
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

Cytat:
Napisane przez BeautifulShe Pokaż wiadomość

Gajuś no bez przesady! Przecież ja jestem też takim pochłaniaczem książek, że nie wyobrażam sobie, jak można nie znosić czytać czy coś w tym rodzaju! Jak w ogóle można nie znosić książek i mówić, że są głupie czy coś Skandal

Masz rozgrzeszenie

Ala, albo po lumpach pochodź. tam czasem niezłe rzeczy mozna ustrzelić
Gajaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 22:13   #2823
BeautifulShe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gajaa Pokaż wiadomość
Masz rozgrzeszenie

Ala, albo po lumpach pochodź. tam czasem niezłe rzeczy mozna ustrzelić
Nawet jest stronka specjalna, na której wypisane są wszystkie najfajniejsze lumpy we Wrocku! Tylko, że już nie wiem gdzie ta stronka

Od 24.08.2005 z Nim...

Stary 2011-05-18, 22:27   #2824
Gajaa
Zakorzenienie

GG do Gajaa

To czeba poszukać
Gajaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 22:27   #2825
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
W ogóle Sylvuś... Zastanowisz się nad tym co pisałam? Pomyślisz o tym wszystkim szczerze? Bo mnie się wydaje, że ty widzisz, że jesteś w kropce, że Tż źle Cię traktuje itd ale po prostu boisz się zostać sama... Boisz się, że nie będziesz miała do kogo się przytulić, nie będzie miał kto Cię wysłuchać itd... Boisz się zostać sama, bo znalezienie kogoś nowego zajmie trochę czasu. Ale czy ten strach jest na tyle duży, by MARNOWAĆ SOBIE ŻYCIE z kimś takim jak on? Jesteś świadoma tego, że skazujesz się na życie tylko i wyłącznie przy boku tego faceta, który NIGDY o Tobie nie pomyśli, nigdy nie zrobi dla Ciebie czegoś miłego i nigdy tak na prawdę nie będziesz szczęśliwa? Wiesz to?
moze i masz racje ze boje sie zostac sama..nie zastanawialam sie az tak nad tym, ale rzeczywiscie musze nad tym pomyslec
Cytat:
Napisane przez aluniaaaaa Pokaż wiadomość
ślicznie
Cytat:
Napisane przez _kamea_ Pokaż wiadomość
Uwielbiam burze

Taaaa, a potem będziesz tęskniła za studiami
po 1.. tez uwielbiam burze
po 2 moze i bede tesknic ale poki co ciesze sie z nadchodzacego konca
Cytat:
rety, znowu żrę jak prosiak zarżnij prosiaka!
witaj w klubie:P
Cytat:
A w ogóle laski wiecie co? Wczoraj TŻ wyciągał pieniążki ze swojego 'zapasowego' portfela i wypadła mu karteczka z apartu (nie wiem czy rachunek czy jakaś reklama) i szybko ją przyczaił i udał że nic się nie stało! Boże albo coś się kroi albo mam już zwidy
hihi no no szykuje sie widze wysyp zareczyn na watku

aaa TŻ mi dzisiaj powiedzial ze prawdopodobnie zostanie doradca biznes w banku co wiaze sie z wieksza kasa.. jutro sie wszystko okaze
sylvi_86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 22:44   #2826
aQ01
Zadomowienie

Gajka niby mają bolec max tydzień, a potem 2 dni po każdej wizycie. Jak będzie - zobaczymy Ale powiem Wam, że cieszyłam się jak głupia, że boli

No właśnie. Tyle dziewczyn zachwala lumpki, a ja jak raz poszłam to totalnie nie umiałam tam szukac i po 5 minutach wyszłam Chyba kwestia wprawy

aQ01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 22:47   #2827
BeautifulShe
Zakorzenienie

Cytat:
To czeba poszukać
Ano trza, trza

Cytat:
Napisane przez sylvi_86 Pokaż wiadomość
moze i masz racje ze boje sie zostac sama..nie zastanawialam sie az tak nad tym, ale rzeczywiscie musze nad tym pomyslec

aaa TŻ mi dzisiaj powiedzial ze prawdopodobnie zostanie doradca biznes w banku co wiaze sie z wieksza kasa.. jutro sie wszystko okaze
Dlatego pomyśl o tym wszystkim. Stań z boku i pooglądaj wszystko takim krytycznym okiem. I przestań ty się starać. Niech to teraz on proponuje spotkania, niech on proponuje jakieś wypady czy niech to on dzwoni. Wstrzymaj się ze wszystkim i tak dla własnej ciekawości sprawdź przez dwa tygodnie co ON robi w tym związku. Akurat do początku czerwca zostały dwa tygodnie więc masz jak znalazł próbę co ON dla was zrobi. I po tym czasie będziesz wiedziała kto tak naprawdę trzyma ten związek na jakimś poziomie...

Co do pracy to fajnie Ale jeszcze lepiej by było, jakby coś z tego wyniknęło, a nie samo jego grzanie tyłeczka na kanapie Tatusia i Mamusi z Mamusinym obiadeczkim w rączce

---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:47 ----------

Cytat:
Gajka niby mają bolec max tydzień, a potem 2 dni po każdej wizycie. Jak będzie - zobaczymy Ale powiem Wam, że cieszyłam się jak głupia, że boli

No właśnie. Tyle dziewczyn zachwala lumpki, a ja jak raz poszłam to totalnie nie umiałam tam szukac i po 5 minutach wyszłam Chyba kwestia wprawy
Parę razy byś poszła i już będziesz wiedzieć jak szukać i czego szukać

Od 24.08.2005 z Nim...

Stary 2011-05-18, 22:50   #2828
201606201204
Konto usunięte

Hej, wróciłam właśnie od D. Musiałam się wygadać i trochę się zeszło.
Widzę rozkręciły się rozmowy w wątku.
201606201204 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 23:02   #2829
BeautifulShe
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isabelle_ Pokaż wiadomość
Hej, wróciłam właśnie od D. Musiałam się wygadać i trochę się zeszło.
Widzę rozkręciły się rozmowy w wątku.
No jasne, że się rozkręciły :P Bo w sumie, jak mnie ponad miesiąc nie było, to myślałam, że zastanę już jakieś dwie części kolejne w przód A tu gucio :P
Ciepło jest, wszystkie wybywają

Od 24.08.2005 z Nim...

Stary 2011-05-18, 23:05   #2830
201606201204
Konto usunięte

Cytat:
No jasne, że się rozkręciły :P Bo w sumie, jak mnie ponad miesiąc nie było, to myślałam, że zastanę już jakieś dwie części kolejne w przód A tu gucio :P
Ciepło jest, wszystkie wybywają
Hehe. No ja co ostatnio wejdę to pustki.
My dziś się na przejażdżkę rowerową nad wodę wybraliśmy.
Stary 2011-05-18, 23:06   #2831
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
ja po lumkach tez chodzic nie umiem..bylam pare razy i na nic nie moglam trafic:P
Cytat:
Dlatego pomyśl o tym wszystkim. Stań z boku i pooglądaj wszystko takim krytycznym okiem. I przestań ty się starać. Niech to teraz on proponuje spotkania, niech on proponuje jakieś wypady czy niech to on dzwoni. Wstrzymaj się ze wszystkim i tak dla własnej ciekawości sprawdź przez dwa tygodnie co ON robi w tym związku. Akurat do początku czerwca zostały dwa tygodnie więc masz jak znalazł próbę co ON dla was zrobi. I po tym czasie będziesz wiedziała kto tak naprawdę trzyma ten związek na jakimś poziomie...

Co do pracy to fajnie Ale jeszcze lepiej by było, jakby coś z tego wyniknęło, a nie samo jego grzanie tyłeczka na kanapie Tatusia i Mamusi z Mamusinym obiadeczkim w rączce
jakby nie patrzec czas na popatrzenie na to z boku jest idealny bo mam troche nauki do obrony i z ta praca mgr tez nei wiem co bedzie(tzn z promotorem) wiec nawet w ciagu dnia nie mam czasu pomyslec chociazby o napisaniu smsa

a z raca to coz. jak podpisze umowe i bedzie wiedzial ile ma konkretnie to moze cos ruszy... jutro bede wiedziec wiecej, ale fakt, awans nie oznacza ze sie zmieni ... aaa i tatus jego mu powiedzial ze dostaje jedno auto na wlasnosc hehs

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-18, 23:08   #2832
201606201204
Konto usunięte

Sylvi mnie to jest strasznie Ciebie szkoda, że tak dajesz się wykorzystywać.
W każdej Twojej wypowiedzi na kilometr bije, że we wszystkim szukasz nadziei na jego odmianę.
Stary 2011-05-18, 23:09   #2833
paczek1990
Wtajemniczenie

Dobry wieczór
Od wczoraj jestem jakaś taka zmęczona, ze nie wiem nawet mi się nie chciało wchodzić na forum i pisać
A dziś od rana się uczyłam-i mam już dość potem przyszedł Tż-znów mają jakieś problemy przez drugą zmianę-no zabić tych ludzi to mało-ledwo nagany uniknęli..

Alunia szkoda, ze nie wyjedziecie sobie nigdzie mnie się ta 3 fryzurka podobano i super wyglądasz a jakie wcięcie w talii
Sylvi współczuje tyle siedzieć gratuluję 4a Tż niech się uczy a nie i brawo za prace zaliczeniową
Iffonka aż mi szczęka opadła..jak można tak mówić o najbliższej osobie swojej partnerki...dobrze Twój tata robi, że to zostawia-bo nikt nie lubi pracować jak za plecami jest obgadywany itd...
Isabelle piona za niewyspania jak tam zaliczenie? widzisz-ten znajomy może i szybciej ślu weźmie, ale wy sobie powolutku urządzacie domek a plany weekendowe fajne
Jlys to bedę kciuki tzrymać, żeby wszystko poszło dobrzeten drugi rower taki słodki a ten opel ładny smutna piona za burze u mnei maja już jutro być
Truskaweczka pochwal się jakie macie rowerki?
Studi piona-ja też się boję
Zulka no to upolowałaś ładą okazje
Anannke oby szybko minęły te cięższe dni
Santom o nareszcie u Tż jesteś
Gaja no to super że macie fotografa
Kamea aleś wyszperała wypowiedź
Aq01 noo masz-pewno myślał ze nie widziałaś oby coś się szykowało
Bjuti to ładnie wysprzątaliście widzę 3godizny-łał
Asiaczek tez wolę mieszkać ze swoimi rodzicami niż z Tż mamą gdyby przyszło co do czego ale to chyba każdy tak ma, ze woli swoich

[...]miłość po prostu jest. Bez definicji. Kochaj i nie żądaj zbyt wiele. Po prostu kochaj.
Paulo Coelho

Razem od 6.08.2005
Zaręczona od 24.06.2012

Moje kudłate szczęście urodziło się 30.05.2012

paczek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 23:11   #2834
201606201204
Konto usunięte

Paczek zaliczenie z głowy. Dwa razy tylko przeczytałam notatki ostatecznie. Dziś sobie odeśpię tę nieprzespaną noc i Tobie też radzę.

Jedynym powodem dla którego nie mogę się doczekać powrotu taty, to jest to że w końcu nei będę musiała jeździć do babci. W końcu spokój będzie.
Stary 2011-05-18, 23:12   #2835
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Sylvi mnie to jest strasznie Ciebie szkoda, że tak dajesz się wykorzystywać.
W każdej Twojej wypowiedzi na kilometr bije, że we wszystkim szukasz nadziei na jego odmianę.
bo tak. mam nadzieje.. moze to i naiwne ale tak juz niestety mam

---------- Dopisano o 23:12 ---------- Poprzedni post napisano o 23:11 ----------

Cytat:
Napisane przez paczek1990 Pokaż wiadomość
Asiaczek tez wolę mieszkać ze swoimi rodzicami niż z Tż mamą gdyby przyszło co do czego ale to chyba każdy tak ma, ze woli swoich
ano tak to juz jest ze na wlasnych smieciach najlepiej
Stary 2011-05-18, 23:12   #2836
201606201204
Konto usunięte

Cytat:
ano tak to juz jest ze na wlasnych smieciach najlepiej
Jak się kłócić to lepiej ze sowimi, bo to zawsze rodzina.
Stary 2011-05-18, 23:16   #2837
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Jak się kłócić to lepiej ze sowimi, bo to zawsze rodzina.
dokladnie
Stary 2011-05-18, 23:17   #2838
paczek1990
Wtajemniczenie

Isabelle no to super ze zaliczyłaśwłaśni e się zbiorę za chwilę na łóżko bo same mi oczy lecą
Sylvi człowiek przyzwyczajony i jakoś nie krępuje się niczym ja jak czasem u Tż nocuję to na drugi dzień idąc do wc czy coś zanim się ubiorę-dziwnie się czuje

[...]miłość po prostu jest. Bez definicji. Kochaj i nie żądaj zbyt wiele. Po prostu kochaj.
Paulo Coelho

Razem od 6.08.2005
Zaręczona od 24.06.2012

Stary 2011-05-18, 23:19   #2839
sylvi_86
Zakorzenienie

wiem ze wydaje wam sie ze jestem naiwna ze wierze w przemiane TŻta ale to dla mnie trudne. przy was dojrzalam i zaczelam wymagac wiecej od TŻta wczesniej by mi to wszystko do glowy nie przyszlo.ale dzieki wam przejrzalam na oczy, inaczej spogladam na wiele spraw ale nie potrafie sie jeszcze zmienic do konca

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-18, 23:21   #2840
BeautifulShe
Zakorzenienie

Cytat:
bo tak. mam nadzieje.. moze to i naiwne ale tak juz niestety mam
Żebyś Kochana - za przeproszeniem - nie obudziła się za pięć lat z ręką w nocniku

Paczek dziwnie się czujesz, bo paradujesz w piżamce u niego po domu No ja bym też się dziwnie czuła jakby mnie np taki teściu złapał w ubranku niekompletnym czyli piżamkowym jak biegam tak po JEGO domu

Od 24.08.2005 z Nim...

Stary 2011-05-18, 23:25   #2841
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Żebyś Kochana - za przeproszeniem - nie obudziła się za pięć lat z ręką w nocniku
nie bede czekac kolejnych 5 lat, chce to zalatwic jak najszybciej
Stary 2011-05-18, 23:32   #2842
BeautifulShe
Zakorzenienie

Cytat:
wiem ze wydaje wam sie ze jestem naiwna ze wierze w przemiane TŻta ale to dla mnie trudne. przy was dojrzalam i zaczelam wymagac wiecej od TŻta wczesniej by mi to wszystko do glowy nie przyszlo.ale dzieki wam przejrzalam na oczy, inaczej spogladam na wiele spraw ale nie potrafie sie jeszcze zmienic do konca
Ale ty Kochana nie masz już za bardzo czasu na naukę... Jest coraz później, a kto wie? Może szansa na normalny związek z kimś innym właśnie gdzieś Ci przechodzi koło nosa? Mówię Ci. Zrób test i przestań cokolwiek robić. Przestań dzwonić, pisać, proponować spotkania. Nawet jak już będziesz miała czas po tych całych teraźniejszych wariactwach, to zajmij się sobą. Idź sobie do kosmetyczki czy na jakiś mały zabieg, spotkaj się z przyjaciółmi, a Tż odstaw. I wtedy zobacz czy on coś dla waszego związku robi. Czy przypadkiem, jeśli ty nie wyciągasz ręki, to czy przypadkiem ten związek upada. Tak jak pisałam - z pustego i Salomon nie naleje. Jeśli nie zaczniesz dbać o siebie to nikt nie będzie. Bo Tż nie będzie Cię szanował, skoro wcale tego nie wymagasz. Facet jest za stary już, żeby trzeba było go błagać, żeby ruszył tyłek z domu i może zamieszkał z kimś innym. Niestety. Zachowuje się tak samo jak facet mojej przyjaciółki, nawet jego Rodzice traktują ją, jak rodzice Twojego Tżta Ciebie. I patrząc na to wszystko, że to ten sam tym... ONI SIĘ NIE ZMIENIĄ...

Będę Ci tak tłukła, tłukła i tłukła, dopóki tego nie zrozumiesz Bo normalnie musi Ci ktoś uświadomić, że ten Twój "Tż" to wielki palant i bubek! Do tego malkontent i egoista! Egocentryk! Takich ludzi to trza prasnąć raz a porządnie. A jeśli to nie pomoże - zostawić samych bo tylko sobie wyrządzasz krzywdę...

Więc jeśli nie podejmiesz radykalnych kroków (albo go tak trzaśniesz, żeby mu aparacik na ząbki łojojoj wbił się w policzki, aż zrozumie, albo go zostawisz) to ja z Tobą podejmę radykalne kroki!

Ida dziołszki spać bo późno A dzisiaj się trochę namachałam z tym samochodem Dobranoc

Od 24.08.2005 z Nim...

Stary 2011-05-18, 23:34   #2843
paczek1990
Wtajemniczenie

Sylvi ja też bym wierzyła ciężko jest z dnia na dzień się zmienić. Ważne, że zaczęłaś dostrzegać pewne rzeczy, zaczęłaś zwracać na nie uwagę Tż, i robisz coś z tym fantem
Bjuti hah ja nawet nie biegam-od razu do wc lecę ale jedyny facet u nich w domu, który mógłby mnie widzieć poza Tż to jego młodszy brat, wiec o tyle dobrzełaaa jaka groźna Bjutiale co racja to racjadobranoc

Paulo Coelho

Razem od 6.08.2005
Zaręczona od 24.06.2012

Edytowane przez paczek1990
Czas edycji: 2011-05-18 o 23:36

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-18, 23:34   #2844
BeautifulShe
Zakorzenienie

Cytat:
nie bede czekac kolejnych 5 lat, chce to zalatwic jak najszybciej
Chodzi o to, żebyś się za jakiś czas nie dowiedziała, że mogłaś go zostawić teraz, a nie dawać mu "ostatnią szansę, bo on wielce się zmieni"

Nawet co do strachu o samotność... Jesteś na tyle świetną, fajną, dowcipną, przyjazną i inteligentną dziołszką, że na 100000000% ustawi się do Ciebie kolejka facetów o stokroć fajniejszych od Twojego "Tż" I to prawdziwych facetów będących psychicznie na poziomie swojego wieku, a nie na poziomie mojego 12-to letniego kuzyna X_X

Od 24.08.2005 z Nim...

Stary 2011-05-18, 23:51   #2845
201606201204
Konto usunięte

Sylvi ja też się tak oglądałam, choć mój ex przy Twoim to normalnie skarb był. Nie ma co patrzeć, bo tyle lat, bo to tamto. Trzeba pomyśleć o sobie i zadbać o swoje szczęście.
Stary 2011-05-18, 23:56   #2846
paczek1990
Wtajemniczenie

idę się położyć dobranoc spokojnej nocy

Paulo Coelho

Razem od 6.08.2005
Zaręczona od 24.06.2012

Stary 2011-05-19, 06:15   #2847
studi
Zakorzenienie

Ala śliczna sukienka, na bank będziesz się w niej komfortowo bawić, ale ja jednak obstawiałam za fuksjowym pasem, jakaś taka wyraźniejsza by si stała
kamea-czyżby mobbing kadrowej?
Sylvi wszystko to co napisała Bjuti-jak zawsze wielki pokłon i szacun,za jej życiowe rady
A ja wczoraj miałam imieninki nikt nie pamiętał

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-19, 07:42   #2848
sylvi_86
Zakorzenienie

hej hejjjjj. dzisiaj czeka mnie wycieczka do szkoly do biblioteki.. musze przejrzec 19 ksiazek... pozniej wroce do domu. odbiore mame z pracy i zabieram sie do uzupelniania mojej pracy mgr.. az sie boje..co prawda czeka mnie jeszcze trenig no ale jakos dam rade..noc jest dlugaaaa

wyobrazcie sobie ze wczoraj u mnie byly juwenalia i sie studenciaki darły do poznej nocy hehe
Stary 2011-05-19, 08:14   #2849
_kamea_
Zakorzenienie

Dzień dobry

Cytat:
Co do pracy... W sumie praca w szkole jest dla kobiety świetną pracą Znaczy patrząc przyszłościowo odnośnie ciąży, dzieci itd Więc pomyśl, pomyśl przyszłościowo
A spróbować kto Ci zakaże? Jak Ci się nie spodoba to poszukasz czegoś innego Co za problem
Jasne, że tak : z tym, że w moim przypadku będzie to chyba praca tylko na rok, bo potem planujemy wyprowadzić sie z Poznania no, ale wiadomo - nie ma co planować za bardzo w przód

Cytat:
Napisane przez studi Pokaż wiadomość
kamea-czyżby mobbing kadrowej?
Coś w tym stylu poprosiłam ją o zakreślacz, za 3 godziny poszłam po drugi, a ona do mnie :po co drugi"? mówię, że dla koleżanki, na co kadrowa: "a której? zapiszę sobie" poza tym odkąd raz pomyliłam się wpisując godziny pracy, zawsze jak się wpisuję ona mi mówi dokladnie która jest godzina i że mam taką wpisać

Laski, jestem nienormalna wczoraj rrr z T "bez niczego" zgadnijcie jaką mam manię od dzisiaj....

Ala, jeszcze sporo biżuterii w takim kolorze jak bolerko i pasek załóż na siebie
Stary 2011-05-19, 08:30   #2850
sylvi_86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _kamea_ Pokaż wiadomość
Laski, jestem nienormalna wczoraj rrr z T "bez niczego" zgadnijcie jaką mam manię od dzisiaj....
nu nu nu nieladnie.. ale tak do konca konca?
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości