Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia czy Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa? - Strona 2 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja > Studia

Notka

Studia Miejsce dla osób, które są zainteresowane studiami. Chcesz dowiedzieć się jak wygląda życie studenckie? Dołącz do nas, podziel się doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-09, 12:46   #31
wizazanka12
Raczkowanie

Dot.: Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia czy Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa?

właśnie sama nie wiem kiedy są wyniki
wizazanka12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 16:51   #32
Anabelle28
Raczkowanie

Dot.: Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia czy Małopolska Wyższa Szkoła Zawodowa?

Lepiej dokumenty złożyć wcześniej, bo wtedy wpisowe jest tańsze
A dopiero jak jest osiągnięty limit studentów to patrzy się na to kto złożył komplet, a kto jeszcze nie i na tym szacuje się ilość teoretycznie wolnych miejsc, więc jeśli ktoś jest zdecydowany to lepiej przystąpić do rekrutacji wcześniej, aby załatwić zaświadczenie lekarskie (najlepiej wziąć skierowanie z dziekanatu) i później na spokojnie kompletować dokumenty. Po co znowu szarpać sobie nerwy

Same wyniki matur można donieść później, po ich otrzymaniu i wtedy zakończyć sukcesem nie tylko szkołę średnią, ale także rozpocząć kształcenie na Uczelni Wyższej
Anabelle28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 11:45   #33
wizazanka12
Raczkowanie

co tak mało dziewczyn się odezwało, które chcą studiować na KWSPZ i MWSPZ ? Czyżby nie było chętnych, a czy nie chcecie się ujawniać ??
Stary 2011-05-10, 15:35   #34
Klaudia9212
Raczkowanie

Ja znam dużo dziewczyn :P hehe
Klaudia9212 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-10, 20:48   #35
Asiek19901
Przyczajenie

Jestem studentką 2 roku KWSPZ I mogę powiedzieć tyle- jeśli jesteście ukierunkowane na kierunki medyczne, zdecydowanie warto wybrać naszą Uczelnię Mamy fantastyczną kadrę wykładowców m.in. z UJ i PK, wszyscy z pasją przekazują nam wiedzę, zawsze życzliwi, ale wymagający. Natomiast Małopolska.. jak sama nazwa mówi, jest to szkoła zawodowa ... kończąc KWSPZ-macie wykształcenie na prawdę na wysokim poziomie, będziecie doskonale przygotowani w zawodzie, co powinno być najważniejszym punktem w wyborze Uczelni Wyższej.
Pozdrawiam i w razie pytań- piszcie
Asiek19901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-11, 08:43   #36
wizazanka12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Klaudia9212 Pokaż wiadomość
Ja znam dużo dziewczyn :P hehe
zaproś ich na forum, niech wymienią się swoimi wrażeniami i opiniami zawsze to inaczej, czym więcej, tym lepiej
Stary 2011-05-12, 22:43   #37
enka999
Zadomowienie

nie wiecie jak są zjazdy zaocznych w kwspz? co tydz czy co 2?

Włosomaniaczka

enka999 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 14:44   #38
201706070858
Konto usunięte

A jak to jest z tymi dodatkowymi przedmiotami na maturze? Bo ja zdawałam w zeszłym roku i w tym wybieram się na dietetykę na którąś z tych dwóch uczelni ale jeszcze nie wiem na którą Tylko że na maturze mam same podstawowe przedmioty i geografie na 30 % :| A boje sie ze na dietetyke będą patrzec na to czy mam zdaną chemie lub biologie :|
201706070858 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-13, 20:09   #39
Anulka755
Raczkowanie

Mam pytanie odnośnie kwspz- chodzi mi o języki, czy w trakcie studiów jest tylko angielski czy są może w programie 2 języki? I mam jeszcze pytanie odnośnie przepisywania ocen z danego przedmiotu, czy wykładowcy robią z tego powodu problemy czy przepisują chętnie?A i jeszcze mam pytanie czy wszystkie zajęcia są w jednym budynku czy raczej rozrzucone po mieście?

Edytowane przez Anulka755
Czas edycji: 2011-05-13 o 20:15
Anulka755 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 21:27   #40
izunia2izunia2
Przyczajenie

Witam dziewczęta!
Kamień z serca, że znalazłam taki wątek
Wybieram się również do KWSPZ na kierunek Kosmetologia w systemie stacjonarnym. Jestem tegoroczną maturzystką. Na maturze zdawałam oprócz podstawy rozszerzoną biologię i angielski... Niestety zrezygnowałam z chemii NIE WIEDZĄC CZEMU.... W liceum w klasie 1 byłam jedną z najlepszych uczniów z chemii a od połowy 2 klasy już do końca totalnie sobie "zlałam" ten przedmiot... [ długa i nieprzyjemna historia - zmiana nauczyciela na kogoś kto ma kompletnie w dupie uczniów i nie potrafi przekazywać wiedzy ]... boję się że nie dam sobie przez to rady na studiach ponieważ W OGÓLE NIE PROWADZILIŚMY nawet głupich notatek z chemii z naszą nową nauczycielką....
Poza moim powyższym wyżaleniem się mam kilka konkretnych pytań:
1. Jak wygląda sprawa z podziałem godzin? Jeżdżę "zawodowo" konno i chciałabym móc mieć możliwość czasową na dalsze takie treningi...
2. Jestem ogromną alergiczką jeśli chodzi o skórę twarzy - czy gdybym miała oświadczenie lekarskie to czy byłabym zwolniona z zabiegów wykonywanych na mojej twarzy? nie mówię że np nie mogę mieć zwykłej depilacji brwi czy czegoś takiego, mówię tu o kosmetykach danych firm na których pracuje szkoła.....
3. Jak z zajęciami? Czy są bardzo rozrzucone po Krk czy w jednym miejscu?
4. Jeśli chodzi o kursy dodatkowe to jest jakaś ograniczająca ilość jaką możemy wybrać i czy one nie kolidują nam z zajęciami?
5. Wykłady są obowiązkowe?

Za odpowiedzi na moje pytania SZCZERZE DZIĘKUJĘ JUŻ Z GÓRY pozdrawiam!!
izunia2izunia2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-14, 22:53   #41
buczaka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anabelle28 Pokaż wiadomość

enka999 - nie zgodzę się z tym że pracować na dziennych się nie da. U mnie na roku sporo dziewczyn pracuje, choć o ile na 1 i 3 roku można to spokojnie pogodzić, to na 2 roku jest ciężko z wolnym czasem. Kwestia elastyczności pracodawcy. Są prace które wręcz chcą dziennych studentów, np galerie handlowe, gdzie przez zaocznych, nie ma kto pracować w weekendy kiedy jest największe obciążenie. Wiem co mówie bo pracowałam w Zarze, Pumie i Orsay

A moze dzieki zaocznym dzienni moga pracowac w weekendy

wizazanka12 - funkcje ? starosta grupy dziekańskiej i opiekun roku akademickiego, należę też do kół naukowych, samorządu studenckiego. jestem też dobrze zorientowana w stypendiach ponieważ mam naukowe i rektorskie.

Skromność nie jest Twoją mocną stroną.

bojatoja - wydaję mi się że karmene chodzi o nazwy i profile Uczelni. MWSZ ma w nazwie "szkoła zawodowa" co średnio wygląda dla wielu osób (ale nie wszystkich) jeśli ktoś później kontynuuje naukę np na Collegium Medicum, po drugie, MWSZ prowadzi różne kierunki przez co jest Uczelnią Zawodową według katerogii prawnych, a KWSPZ ma ładniejszą nazwę, jest najstarszą tego typu uczelnią w południowo-wschodniej Polsce i należy do Niepublicznych Uczelni Medycznych - co dla wielu osób jest ważne, dlatego często spotykam się z uwagami co do nazwy MWSZ.

Pozdrawiam, w razie pytań piszcie
To jest jakis zart?!
Co ma nazwa do rangi i poziomu uczelni? Zarowno MWSZ jak i KWSPZ
sa uczelniami prywatnymi , i obie sa uczelniami wyzszymi. Ani jedna ani druga nie jest akademia ani uniwersytetem wiec nie pisz takich bzdur , ze Twoja szkola jest lepsza bo ma ladniejsza nazwe, jak to sama napisalas. MWSZ ma kilka wydziałow, m.in wydzial humanistyki i zdrowia na ktorym jest kosmetologia, co w tym dziwnego ze uczelnia ma kika wydzialow i kierunkow? Wiele panstwowych uczelnie ma rozne wydzialy i kierunki, jak np. UJ.

Cytat:
Napisane przez Anabelle28 Pokaż wiadomość
wizazanka12 - Jeśli chodzi o wysokości stypendiów to wszystko zależy od tego ile pieniędzy dostaną z Ministerstwa i ile osób zgłosi wnioski jak i się zakwalifikuje. Można dostać stypendia mieszkaniowe, socjalne, wyżywienione, za wyniki w sporcie, naukowe (średnia roku powyżej 4,4 i 15% roku), rektorskie (200,- co miesiąc jeśli należy się do 15 najlepszych studentów z kosmetologii i fizjoterapii). Składa się według terminarza wnioski po zakwalifikowaniu na studia i oczekuje na decyzję władz Uczelni. Ja np mam 400 zł stypendium, ale to zależy od roku. Jeśli chodzi o socjalne to nie pamiętam dokładnie ale podajże dochód na osobę nie może przekroczyć ok 600 zł - ja mogę się szczegółowo wypowiedzieć odnośnie rektorskiego i naukowego jeśli ktoś będzie się zapatrywał
Szczegółowe informacje o stypendiach można zadawać Pani Ani Bogackiej, można poprosić o połączenie z nią, po zadzwonieniu do dziekanatu.

Co do zastrzeżeń, to warto pochodzić sobie po renomowanych instytutach bądź gabinetach i zobaczyć na personel, często faworyzowany jest personel z jednej Uczelni. Np w http://www.parendi.pl/PL/team <- 5 osób z 7 ukończyło KWSPZ

Czasami także jeśli Uczelnia ma podpisaną umowę z jakimś partnerem kosmetycznym, to później w pracy, jeśli miałaby mieć do czynienia z daną firmą, wybiorą absolwentkę danej Uczelni lub na wstępie informują z jakiej Uczelni ma być kandydat. Warto więc poczytać o zespołach

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:32 ----------

Warto dodać że właścicielka salonu do którego podałam link wyżej jest nauczycielem akademickim i egzaminatorem Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Krakowie.
Dodatkowo pracuje w charakterze wykładowcy i nauczyciela kosmetologii w Krakowskiej Wyższej Szkole Promocji Zdrowia oraz Małopolskiej Wyższej Szkole Zawodowej w Krakowie a u siebie w gabinecie zatrudnia wyłącznie studentów KWSPZ.
Nic dziwnego ze jakis instytut zatrudnia studentow wybranej uczelni skoro maja podpisane umowy. MWSZ rozniez wspolpracuje z wieloma firmami i wiem ze niektóre firmy przyjmuja wylacznie studentow po MWSZ, wiec takie praktyki ma pewnie kazda ze szkol , ktora ma podpisane jakies umowy . A to, ze jakis wykladowca zatrudnia pupilkow ze swojej szkoly to chyba tez jest zrozumiale, bo nie bedzie zatrudnial studentek z konkurencji.

Cytat:
Napisane przez Asiek19901 Pokaż wiadomość
Jestem studentką 2 roku KWSPZ I mogę powiedzieć tyle- jeśli jesteście ukierunkowane na kierunki medyczne, zdecydowanie warto wybrać naszą Uczelnię Mamy fantastyczną kadrę wykładowców m.in. z UJ i PK, wszyscy z pasją przekazują nam wiedzę, zawsze życzliwi, ale wymagający. Natomiast Małopolska.. jak sama nazwa mówi, jest to szkoła zawodowa ... kończąc KWSPZ-macie wykształcenie na prawdę na wysokim poziomie, będziecie doskonale przygotowani w zawodzie, co powinno być najważniejszym punktem w wyborze Uczelni Wyższej.
Pozdrawiam i w razie pytań- piszcie
Macie jakies dziwnie chore uwielbienie na temat swojej szkoly. Wyglada to tak jakby ktos Was w MWSZ bardzo zle potraktowal skoro piszecie o niej tak negatywnie. Ale to swiadczy o Was skoro patrzycie na szkole pod katem nazwy, faktycznie Krakowska Wyzsza Szkola Promocji Zdrowia to taka prestizowa i swiatowa nazwa conajmniej jakbyscie na Harvardzie studiowaly.

Kazdy moze miec wlasnie zdanie na temat kazdej szkoly , ale na Boga dziewczyny zastanowcie sie pod jakim katem oceniacie. Chyba wazne jest zaplecze naukowe i to co z tej szkoly mozecie wyniesc. Najpierw sie zorientujcie jak jest u konkurencji, a potem krytykujcie.

Ja na temat Krakowskiej tez wiele slyszalam , ale nie bylo mnie tam wiec nie oceniam , kazda ze szkol ma swoje plusy i minusy.
Stary 2011-05-15, 17:51   #42
Anabelle28
Raczkowanie

Oj, chyba jesteś lekko przewrażliwiona
Żadna z nas nie napisała o sobie, lecz cytuje: co średnio wygląda dla wielu osób (ale nie wszystkich)
Jeśli poczytasz fora czy rozmawiasz ze znajomymi także z innych Uczelni, to takie są opinie, jednym to przeszkadza innym nie, ale jest to sprawa indywidualna co też wszystkie podkreślałyśmy.
A to, że MWSZ jest Niepubliczną Uczelnią Zawodową a KWSPZ Niepubliczną Uczelnią Medyczną jest spowodowane ukierunkowaniem studiów.

Przedstawiamy suche fakty i swoje opinie, każdy ma prawo interpretować je w specyficzny dla siebie sposób - uszanujmy to.
To, że wiele osób wybiera Uczelnie według nazw, profilu działalności, rankingów bądź prestiżu nie jest niczym odkrywczym i jest cechą indywidualną. Dajmy więc każdemu możliwość własnej interpretacji. W końcu każda opinia na forum jest subiektywną opinią autora.
Stary 2011-05-15, 20:49   #43
wizazanka12
Raczkowanie

zgadzam się z Tobą Anabelle28

---------- Dopisano o 20:49 ---------- Poprzedni post napisano o 20:49 ----------

eh, przede mną matura ustna z polskiego... dziewczyny, a wam jak poszło ? Macie to za sobą, czy ciągle przed jak ja ? :|
Stary 2011-05-16, 07:17   #44
Asiek19901
Przyczajenie

Nie powiedziałabym, że jest to chore uwielbienia. Po prostu znam osobę, która chodziła ze mną do liceum i po maturze udała się do Małopolskiej i wiem, co oni tam robią. I moim zdaniem, to właśnie przez takie Szkoły kosmetolog jest dla większości kosmetyczką.Niby są studia, a jednak większość powie, że "studiowałaś paznokcie". Jeśli komuś nie przeszkadza pakowanie zawodów, podkreślam, dwóch różnych do jednego worka, to wybór dla mnie jest prosty. Oczywiście-nie byłam tam na zajęciach, moje opinie opierają się na rozmowach z osobami, bardziej lub mniej bliskimi, które miały lub mają coś wspólnego z Małopolską.
Mogłabym powiedzieć jeszcze parę słów po obserwacji Małopolskiej na targach każdych jednych... ale myślę, że same doskonale wiecie, jak to wygląda.
Nie mniej jednak- powodzenia dla każdej, która wybierze Małopolską.
Pozdrawiam.

---------- Dopisano o 07:17 ---------- Poprzedni post napisano o 07:08 ----------

A swoją drogą chętnie przedstawię jeszcze jeden przykład-wczoraj spotkałam na LNE dziewczynę, która kończyła u nas, w KWSPZ, kosmetologię, a teraz kontynuuje naukę na studiach mgr w Katowicach. Była zainteresowana studiami podyplomowymi na kierunku kosmetologia dla kosmetologów dalej W KWSPZ I co powiedziała- mianowicie, że "jest bardzo zadowolona z naszej Uczelni i zawsze zachwala, natomiast Katowice-to masakra"-zatem jak widać, nie ma reguły.
Warto dodać, że KWSPZ obchodzi w przyszłym roku jubileusz-10lecie istnienia plus to, że w rankingach Uczelni prowadzących kosmetologię jest położona baaardzo wysoko- co wynika z doświadczenia i profesjonalizmu wykładowców, ale to również studenci zapracowali przez lata na tak dobrą opinię w rankingach.
A teraz idę uczyć się chemii, bo wstałam o 6 a już tak mi czas ucieka ;P
Asiek19901 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 09:26   #45
Klaudia9212
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wizazanka12 Pokaż wiadomość
eh, przede mną matura ustna z polskiego... dziewczyny, a wam jak poszło ? Macie to za sobą, czy ciągle przed jak ja ? :|

Ja mam w czwartek polski.. Ach.. i mętlik w głowie, co do szkół.

Właśnie sprawdziłam rankingi na perspektywach i MWSZ jest wyżej o 4 miejsca jak KWSPZ
prestiż ma wiekszy i coś tam jeszcze, ale warunki do nauki ma lepsze kwspz :P Ech i jak tu wybrać

Edytowane przez Klaudia9212
Czas edycji: 2011-05-16 o 09:45
Stary 2011-05-16, 18:58   #46
pinamalina
Przyczajenie

Cześć dziewczyny .! też zastanawiam się gdzie iść na studia. Wiecie może ile płaci się za studia dzienne na mwsz albo kwspz ?
pinamalina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 20:23   #47
magdakkk
Raczkowanie

Która z was zamierza studiować kosmetologie zaocznie?
magdakkk jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-16, 22:25   #48
pinamalina
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez magdakkk Pokaż wiadomość
Która z was zamierza studiować kosmetologie zaocznie?
no ja zamierzam ale jeszcze nie wiem czy dziennie czy zaocznie
Stary 2011-05-16, 22:28   #49
Klaudia9212
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pinamalina Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny .! też zastanawiam się gdzie iść na studia. Wiecie może ile płaci się za studia dzienne na mwsz albo kwspz ?
550zł na kwspz, a 485 zł na mwsz... Wszystko pisze na stronach..
Stary 2011-05-16, 23:11   #50
pinamalina
Przyczajenie

dzięki
Stary 2011-05-17, 19:05   #51
magdakkk
Raczkowanie

Klaudia9212 a Ty też wybierasz się na kosmetologie?
Stary 2011-05-17, 23:05   #52
Anabelle28
Raczkowanie

Tegoroczni rekruci mają dodatkowe atrakcje
Aż żałuję, że nie było nic takiego jak sama decydowałam się na tą Uczelnię

Oferta promocyjna rekrutacji 2011/2012:- do 10.08.2011 r.
  1. Opłata rekrutacyjna – „0 zł”
  2. Opłata wpisowego – obniżka 50 %
  3. Udział w losowaniu 10 netbooków

Szczegóły na stronie internetowej Uczelni w aktualnościach: www.kwspz.pl
Stary 2011-05-18, 18:50   #53
Klaudia9212
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez magdakkk Pokaż wiadomość
Klaudia9212 a Ty też wybierasz się na kosmetologie?
Tak. Ale nie wiem jeszcze czy mwsz czy kwspz

Ja mam jeszcze matury dwie przed sobą .
Stary 2011-05-18, 19:08   #54
Anabelle28
Raczkowanie

Jeśli będziecie miały pytania to piszcie.
Sama najpierw poszłam na AGH na Geologię i dopiero po jakimś czasie zorientowałam się, że to jednak nie dla mnie - mimo, że kierunek bardzo ciekawy. Rozumiem więc, że warto znać różne szczegóły o Uczelni, kierunku jak i możliwości pracy, aby nie marnować czasu i później pracować w zawodzie, na którego naukę poświęciliśmy wiele czasu.
Sporo osób bagatelizuje wybór studiów, tymczasem jest to nasza pierwsza poważna decyzja, która może wpłynąć na naszą pracę na następne 40 lat

W razie czego dysponuje przedmiotami z podziałem na semestry, które możecie spotkać na KWSPZ - więc jeśli ktoś nie wie czego spodziewać się po kosmetologii to proszę pisać
Stary 2011-05-19, 08:16   #55
magdakkk
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Klaudia9212 Pokaż wiadomość
Tak. Ale nie wiem jeszcze czy mwsz czy kwspz

Ja mam jeszcze matury dwie przed sobą .

A dziennie czy zaocznie chcesz?
Stary 2011-05-19, 09:43   #56
Anabelle28
Raczkowanie

Nic się nie martwcie - na pewno pójdzie Wam świetnie matura
Niestety matura to pikuś w porównaniu do egzaminów na studiach - szczególnie tych z dwóch semestrów
Poza tym pozytywne podejście to podstawa - nie można się dołować.
Stary 2011-05-19, 10:53   #57
Anulka755
Raczkowanie

Grunt to dobre podejście do życia
Stary 2011-05-19, 19:14   #58
klaudia200
Przyczajenie

cześć dziewczyny wybiera się ktoś z was w tym roku na KWSPZ na dzienne;>?
klaudia200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-19, 19:56   #59
Anulka755
Raczkowanie

Jeżeli wybiorę tę uczelnię, to tak
Stary 2011-05-19, 19:59   #60
klaudia200
Przyczajenie

o to moze sie spotkamy tylko jeszcze sama sie zastanawiam ktora wybrac;/
klaudia200 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Studia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości