![]() |
#181 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Życie na kredycie - czy naprawdę aż tak powszechne?
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#182 |
Zakorzenienie
|
1000days-a takie ktore maja szanse sie zwrocic w przyszlosci(czyli np medyczne,biznesowe,scisle )
Pisze to na przykladzie Usa gdzie za studia placi sie ciezka kase.Wielu studentow konczy studia i wcale nie ma po niej zapewnionej pracy a kredyt jest.Takze moim zdaniem trzeba przemyslec czy warto taka kase inwestowac na malo przyszlosciowy kierunek.Czasami lepiej sie skupic na doswiadczeniu. Ale to tylko moje zdanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#183 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No właśnie ludzie są rózni więc dlaczego ja nie mogę nie mieć ochoty na budowanie i uważam to za bezsens pracując w mieście i mając dzieci . Zaraz tam kocha miasto ,w kinie jestem srednio 3 razy w roku ,w teatrze właściwie wcale,na basen nie lubię,koncerty jak za darmo ![]() Więc gdzie tu kochanie rozrywek ?ja po prostu lubie mieć wszytsko pod ręką. Nie uważam tez domu mieszkalnego całorocznego pod miastem za jakąś nobilitację społeczną. Co innego luksus -jaki mam -,dom na wsi nad jeziorem ,który odwiedzam kiedy chcę poleżec na leżaku ,pogrilować lub popływac moim własnym sprzętem wodnym lub tez rozpalic grilla w grudniu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#184 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pomyśl o dramatycznej sytuacji ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#185 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Każdy wybiera to co mu bardziej pasuje. Do liceum prawie każdy dojeżdża. Czy to ze wsi, czy mpk z drugiego końca miasta.
![]() |
![]() |
#186 |
Zakorzenienie
|
Tutaj już nawet nie chodzi o bycie w mieście o 23, ale nawet o takie sobotnie wyskoczenie do miasta w dzień. Jakoś wątpię, że po tygodniu pracy, w sobotę, ktoś będzie miał ochotę regularnie wozić i odwozić. A nocowanie u kolegi raczej nie wchodzi w grę zbyt często.
To się wydają małe, nieistotne problemy, ale w całokształcie bardzo upierdliwe, dezorganizujące życie rodzinne i z tego, co słyszałam, to wiele osób z dorastającymi dziećmi właśnie przez takie sprawy rezygnuje, choćby tymczasowo z domu za miastem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#187 |
Wtajemniczenie
|
No ale od 4 do 23 jest czym dojechać bez problemu, bez znaczenia czy to w tygodniu czy w weekend. W najgorszym wypadku stać mnie wydać od czasu do czasu 70 zł na taksówkę. Ja dojeżdżam prawie codziennie. I w okolicy jak sprzedają domy to ludzie którzy właśnie nie mają dzieci, po co im takie duże domy na starość.
![]() |
#188 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam na myśli przypadki, kiedy dom oddalony jest od miasta o 15-20 km i ze wsi jeżdżą dwa autobusy na dobę. Cytat:
Nie można liczyć na to, że za te 20kilka lat nasze dzieci będą chciały z nami mieszkać - nawet życzyłabym im, żeby nie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#189 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#190 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sama mieszkam w odległości 20 kilometrów od miasta i widzę same plusy takiego mieszkania, nawet kiedyś padła propozycja przeprowadzki ale wtedy cała rodzina zgodnie zaprotestowała. I nikomu nie przeszkadza jeżdżenie ![]() ![]()
Nie jestem na tyle młody żeby wiedzieć wszystko J.M. Barrie Afazja, darmowa strona z cwiczeniami! Edytowane przez Luba Czas edycji: 2011-05-19 o 09:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#191 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Niestety znam przykład ludzie lat 50 wybudowali dom gdzie mieszkają z doroslym synem -ma swoj pokoj i za swoje zrobil sobie łazienkę ![]() I nie wygląda na to aby sytuacja miała się zmienić w ciągu najbliższych 5-10 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#192 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Powiem tak gdybym była w takiej sytuacji, że w odległości bo ja wiem do max 50 minut jazdy komunikacją miejską lub pociągiem od naszego miejsca zarobkowania (jedno z większych miast w PL) dostałabym działkę budowlaną to nie zastanawiałabym się nad kupnem mieszkania ale budowałabym dom tym bardziej, że miałby mi kto pomóc. Nie jestem zwierzęciem imprezowym nie czuje potrzeby by gnać w sobotę do miasta może dlatego, że wychowałam się w malutkim miasteczku. Jeśli chodzi o dzieci to czemu nie miało by chodzić do szkoły podstawowej, gimnazjum na wsi, w małym miasteczku (niektóre są na dobrym poziomie) odpadł by problem dowożenia i koledzy byliby na miejscu. Zajęcia dodatkowe też da się po za dużym miastem zorganizować (szczególnie zajęcia z języków obcych, fitness itd.) Jeśli zaś chodzi o kulturę to moim zdaniem mieszkanie poza dużym miastem mobilizuje, bo mieszkając np w sumie 8 lat w Łodzi i Warszawie wybieram się do opery jak sójka za morze i byłam w niej tylko 2 razy, zaś kiedy mieszkałam pod miastem bywałam tam częściej i to było dla mnie prawdziwe wydarzenie. ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:09 ---------- Cytat:
jeśli mają duży dom np kilku piętrowy i dobrze się dogadują to czemu nie mieli by ze sobą mieszkać? Co prawda ja nie wyobrażam sobie opcji mieszkania ani z teściami ani z rodzicami ale tylko dla tego, że tato ma trudny charakter, a teść jest po prostu chamem który strasznie działa mi na nerwy. Nie mnie jednak oceniać innych szczególnie że i taki układ ma swoje zalety (niższe koszty życia, można zaoszczędzić więcej kasy, łatwiejsza pomoc wzajemna - opieka nad dziećmi i starszymi rodzicami itd)
![]() |
![]() |
#193 | |||
Zakorzenienie
|
Takich dzikusów to ja znam sporo. ![]() Mam starą ciotkę,która mieszka prawie 70 lat pod samym kinem(znajduje się naprzeciwko jej kamienicy),do drzwi kinowych ma jakieś 30 m i nigdy tam nie była.Nie z biedy,po prostu z braku ochoty. ![]() Cytat:
Eeee...to ja takim dzieckiem sama byłam. ![]() ![]() ![]() Cytat:
Zgadzam się,sama dojeżdżałam kawał w obrębie jednego miasta. ![]() Cytat:
Będę upierdliwa-zależy co komu pasuje. ![]() Mam bliską kuzynke,która z miasta wyprowadziła się na wieś.Wybudowała z mężem dom.Mają dwie córeczki wieku 7 lat. W ich wiosce wybudowano niedawno szkołę za unijne pieniądze(podstawówka+gim nazjum).Super-hiper nowoczesną,z boiskami,placami zabaw.Zorganizowana świetnie-mnóstwo zajęć pozalekcyjnych,języki obce,tańce,sport. Szkoła jest w odległości może ze 100 m od domu kuzynki,jej córki wpadają na dłuższej przerwie na śniadanie do domu. ![]() Ona sama pracuje w domu,mąż w wiosce obok.W tej tym samym miejscu jest dużo nowych domów,gdzie mieszkają inne młode małżeństwa z dziećmi.Córki mają towarzystwo rówieśników non stop. W weekendy jeżdżą do miasta,mają rodziców i teściów w centrum.Dziewczynki spędzają czas z dziadkami,wychodzą na basen,do kina,do restauracji,itd. Kuzynka jest zachwycona swoją wioską,sama twierdzi,że dzieci mają świeże powietrze,brak hałasu,ona się nie denerwuje,że wpadną pod samochód czy coś podobnego.A jak córki podrosną,to zawsze będą mogli sprzedać dom i wynieść się do miasta.Jeśli nie,to są jeszcze dziadkowie(młodzi,nie mają teraz nawet 50 lat),więc jest szansa,że będą długo żyć,zawsze wnuczki mogą u nich spędzać wolne weekendy i szwędać się po mieście. ![]() Więc jak widać,można sobie świetnie i wygodnie zorganizować życie na wsi. Nawet lepiej niż w mieście czasami,gdzie korki i ciągła szarpanina z czasem. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#194 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Nie skomentuję tego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#195 |
Zakorzenienie
|
Ja rozumiem stanowisko zajęte przez Czarnego Elfa bo studia to
- prosta inwestycja finansowa na zasadzie szef obiecał, że jak skończy się studia X to dostanie się podwyżkę to dostanie się kwotę Y podwyżki (W takim razie opłaca się wzięcie pożyczki) - inwestycja w siebie czyli kończę studia które dają mi w perspektywie możliwość dobrych, a przynajmniej przyzwoitych zarobków w przyszłości (W takim razie można pomyśleć o kredycie) - coś jakby hobby - studiuje się coś co wprawdzie sprawia człowiekowi sporą frajdę, ale perspektywy zarobków są mizerne (W takim razie trzeba się moim zdaniem poważnie zastanowić nad kredytem) Człowiek który zaczyna swe dorosłe życie tzn nie ma doświadczenia zawodowego nigdy nie wie co się z nim stanie po zakończeniu edukacji i w jakich warunkach przyjdzie mu ten kredyt spłacać. My z mężem gdy braliśmy kredyt mieszkaniowy dokładnie przemyśleliśmy nawet co zrobimy jeżeli jedno z nas, czy oboje stracimy pracę i dlatego wiem, że możemy spać spokojnie.
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2011-05-19 o 16:36 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#196 |
Wtajemniczenie
|
wisienki - tak? a po Twoim podpisie widać jakoś że nawet te wspaniałe studia prawnicze na które niby wartoby brać kredyt nie dają pracy
![]() ![]()
![]() |
#197 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym nie nakazuje nikomu brać kredytu a jedynie twierdze, że jeśli jest jakiś kierunek studiów który daje dużą szansę zatrudnienia to może rozważyć taką możliwość, ale z tym trzeba uważać, bo najpierw jest bum a potem dużo bezrobotnych: specjalistów od marketingu i zarządzania, pedagogiki, ekonomi, prawa... ciekawe jaki popularny kierunek jako kolejna ofiara swego sukcesu ![]() Z tym tylko, że gdybym 8 lat temu wiedziała wiedziała jak cieżka jest sytuacja zawodowa młodych prawników studiowałabym coś co naprawdę jest moją pasją (malarstwo na ASP) bo podobno miałam talent ![]() PS> Złośliwa jesteś ![]()
![]() Edytowane przez Wisienki Czas edycji: 2011-05-19 o 17:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#198 |
zawsze mam racje
|
Biznesowe tzn?
![]() |
#199 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem czarnowidz i oczami wyobraźni widzę moje przyszłe dzieci jak na wygnaniu gdzieś na wypiździejewie i siebie samą robiącą za taksówkę
![]() Nawet szugarbejb pisała o tej ucieczce z przedmieścia, między innymi z powodów przeze mnie wymienionych, plus uciążliwy dojazd do pracy. Ale wiadomo, różnie bywa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#200 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Problem w tym ,że oni się dogadują ale na zasadzie tatus tak zarządził i nikt nie ma prawa głosu a juz propozycja aby poszli na swoje to jak oplucie go i dlatego wszyscy chodza jak tatus chce. Chore. ---------- Dopisano o 19:09 ---------- Poprzedni post napisano o 19:06 ---------- Cytat:
Ja tez nie znajduje większej przyjemności z wyjścia do kina ,nie lubię zapachu pocornu w ilościach hurtowych,siorbania,tel kom,chrząkania ,średnia ilość miejsca na nogi ,głośno itd ![]() nie uważam się za dzikusa ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#201 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem prostak, ale uwielbiam popcorn
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#202 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No,ale kilka razy pewnie byłaś w kinie,skoro wiesz co tam się wyprawia. ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#203 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
no to naprawdę nie ciekawie ![]() a ja tam lubię kino i chodzę na jakiś film średnio kilka razy w miesiącu ![]()
![]() |
![]() |
#204 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#205 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Moja babcia ma dom za miastem - i nawet nie jest to nie wiadomo jakie zadu*** . Moi rodzice mieszkali po ślubie w tym domu i dziękuję Bogu że Mama przycisnęła Tatę i wrócili do rodzinnego miasta Mamy. Autobusy z tej miejscowości jeżdżą jakieś 5-6 razy na dzień, ostatni jedzie około 20. Cieszę się bardzo że nie musiałam się tam wychowywać i dorastać bo chyba bym na hulajnodze musiała dojeżdżać w inne miejsca ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#206 |
Zakorzenienie
|
Wisienki,
Dokladnie podobnie mysle. Moja pasja jest psychologia/praca socjalna.Jednak nie stac mnie w tej chwili na studia za $100.000(275000zl) tyle sie placi za szesc lat studiowania tych kierunkow w usa.Takze zdecydowalam sie na razie na budowaniu doswiadczenia w tych dziedzinach.Mam obecnie cztery lata doswiadczenia.Mam zamiar Odkladac kase na studia za kilka lat,kiedy bede w sytuacji gdy nie bede musiala brac kredytu.Wydaje mi sie ze w mojej sytuacji to lepsza opcja ![]() Edytowane przez CzarnyElf Czas edycji: 2011-05-19 o 19:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#207 |
Konto usunięte
|
To znaczy jakie masz to doświadczenie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#208 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#209 |
Konto usunięte
|
No ok, hospicjum rozumiem. Ale w ośrodku psychoterapeutycznym raczej nie robisz niczego związanego z psychologią.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#210 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Np administracja lub ekonomia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:21.