|
|
#4921 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Sierpniowe Panny Młode cz.II
Cytat:
![]() u nas jeszce 93 dni
|
|
#4922 |
|
Zakorzenienie
|
a jak wyglada sprawa z dokumentami po slubie ? Niektore trzeba załatwić do 30 dni, ale jakie ?
Moge spokojnie jechac na podroz poslubna ?
|
|
|
|
#4923 |
|
Zakorzenienie
|
Na dowód niby jest 14 dni od otrzymania aktu małżeństwa, ale ja wiem, że często to odbywa się dużo później i nie ma problemu.
Po ślubie: dowód prawko NIP - chyba OFE banki (wzór podpisu, nowe dane itd.) A na później: pracodawca lekarz rodzinny spółdzielnia mieszkaniowa operator komórkowy uczelnia dowód rejestracyjny samochodu paszport. Znalazłam coś tu: http://www.weselinka.pl/formalnosci-...miana-nazwiska ---------- Dopisano o 13:42 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Tu są razem z drukami do wypełnienia: http://slub-wesele.com/show_art.php?id=202 Powiem Wam, że nie wiem co zrobić - jak już jesteśmy przy formalnościach. Zmieniam nazwisko, więc zmieniam i dowód, ale mieszkanko chcemy kupić później - więc mieszkać będziemy nadal w tym samym, wynajętym - gdzie nie jesteśmy zameldowani. Myślicie, że zostawić sobie stały meldunek u rodziców - czy lepiej mieć ten sam, co mąż...? "Mąż" - hehe, fajnie brzmi
Edytowane przez blueberry88 Czas edycji: 2011-05-19 o 13:48 |
|
|
|
#4924 | ||
|
Zakorzenienie
|
Hello
![]() ![]() dla wszystkich studniowkowiczekCytat:
![]() Cytat:
O kurcze, przejrzalam ten protokol i nam ksiadz zadal tylko kilka pytan z niego Naprawde, moze jakes 20% z tego![]() Moze na reszte sam sobie odpowiedzial...... dziwne...
|
|
|
#4925 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pewnie sam sobie wpisał
|
|
|
|
|
#4926 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja chyba póki co zmienie dowód tylko z nazwiska. Meldunek zostanie u rodziców, bo mama chce kiedys mieszknie na mnie przeisać i w ogóle długa historia hehe a mozemy się konsultowaćw trakcie?
|
|
#4927 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
dobre pytanie
|
||
|
|
|
#4928 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A o tym pytaniu mój Ksiądz powiedział,że to najważniejsze i reszta pytań przy tym to tylko formalność ![]() 100 dni
|
|
|
|
|
#4929 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nas rozdzielil. Najpierw wypytywal mnie-podczas gdy TZta wyslal do innego pomieszczenia, no a potem odwrotnie ![]() Smieszna sytuacja, kiedy pytal mnie kiedy sie zareczylismy - ja zgodnie z prawda odpowiedzialam ze w lutym zeszlego roku. A moj TZ - ktory nigdy nie ma glowy jaki mamy miesiac, baa jaki mamy rok 'Caly TZ. Ciekawe co ksiadz sobie pomyslal???? ![]() Cytat:
udanego wieczorku![]()
|
|
|
#4930 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Smacznego A mój TŻ skwitował, że za 3 m-ce będziemy po, i tyle z tych 100 dni. Zezłościł mnie dodatkowo, pytam się czy masz jakieś preferencje co ma być napisane na tablicach - odp. NIE, pytam jak się zapatruje na dekoracja na samochód - odp. WYBIERZ COŚ . Pokazuje kilka opcji i pytam, która mu się najbardziej podoba - odp DO SREBNEGO SAMOCHODU PASUJE TO ZIELONE SERCE Z RÓŻ, zielone przecież my nic w tym kolorze nie mamy Jak mu wyznaczę co ma zrobić to i tak zawsze jest Aga a może ty zadzwonisz, Aga ale to o co ja mam pytać, Aga...................... . Czy u was też tak jest????????????????????? ????????????????????????? ???? |
||
|
|
|
#4931 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie denerwuj się tak. Dla nich nie jest to tak ważne jak dla nas. Ja trzymam rękę na pulsie, ale jak poprosze to coś wybierze, ale nie garnie się jakoś specjalnie. Ale on zazwyczaj dzwoni (ja podaje mu gdzie i numer), ale to ja o wszystkim myśle, bo on ma jeszcze czas
|
|
|
|
|
#4932 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4933 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Pierwsa częśc protokołu spisana. Mielismy małe zawirowanie przyzapowiedziach, bo ksiądz zamiast adresu zameldowaie wpisał zamieszkania i musze isc do innej parafii. Ale postaram sie to jescze jakoś odrkęcić.
|
|
#4934 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
Złość jest chwilowa i pojawia się właśnie przy takich niby nic nie znaczących drobiazgach, które jednak spinają całość.
|
||
|
|
|
#4935 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
U nas było tak, że on pierwszy odpowiadał i niby nie można się konsultować... ale jak usłyszałam, że jesteśmy razem 5 lat, a jesteśmy razem 6, to zaprotestowałam ![]() Może być tak, że będziecie odpowiadać osobno. Cytat:
Jak szliśmy oglądać obrączki, to chciałam od razu iść do jubilera i je zamówić. I pytam: "masz złoto ze sobą, tak jak Cie prosiłam..." Usłyszałam: "JUŻ chcesz zamawiać, myślałem, że idziemy tylko tak się zorientować". (Na szczęście miał ze sobą złoto). Wchodzimy do jubilera i co się okazuje... najwcześniej może zrobić na wrzesień...
|
|||
|
|
|
#4936 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() TŻ (dla żartu i żeby mnie troszkę powkurzać) wymyślił, że do samochodu będziemy mieć tablicę z napisem z przodu "Help me" albo "Pomocy" a z tyłu "Już po chłopie" :P a ile się nagadałam żebyśmy piosenki na pierwszy taniec przesłuchali ![]() moja mama śmieje się, że tak to już przez całe życie jest ale przynajmniej wesoło czasem z tym wszystkim:P o albo wczoraj wymyślił,że help me to będzie miał na podeszwach butów, zeby wszycy widzieli jak będziemy klęczeli w kościele :P niedoczekanie jego ![]() Cytat:
nasz powiedział, że maksymalnie miesiąc będziemy czekać, czyli do końca maja powinny być
|
||
|
|
|
#4937 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() My oprócz tego, że mamy dziś 100 dni do ślubu to przy okazji mamy 4 rocznicę związku i z tej okazji zawsze dostaję od TŻ kwiaty, co rok o 1 więcej. No i dzisiaj pani w kwiaciarni nie chciała mu sprzedać 4, bo to niby pecha przynosi, ale się uparł i się udało ![]() Cytat:
, no i w końcu siada wybiera Muszę się jeszcze czymś pochwalić, kupiłam dziś buty Aha no i wybraliśmy w końcu zaproszenia |
||
|
|
|
#4939 |
|
Zakorzenienie
|
Hmmm to z moim jest tak,że jeśli chodziło o salę,zespół,fotografa i kamerzystę to dzielnie ze mną oglądał,wybierał,jeździł na rozmowy-ale to norma. Samochód i jego dekoracja też go interesują-oczywiście nie kolorystycznie,albo jakie kwiaty będą zawarte w tej dekoracji,ale jasno mówi,że dekoracja ma być mała bo inaczej się będzie bał,że jadąc samochodem ją zwieje/uszkodzi
Jeśli chodzi o zaproszenia to dawałam mu wybór,ale większość było dla niego "ładne"![]() Ogólnie mój TŻ mało interesuje się dekoracjami w sali,Kościele itp.-ale to chyba normalne,dlatego w ogóle go tym nie męczę. Natomiast najbardziej cieszył się z wybierania obrączek,bo jak sam mówi-najważniejsze dla niego jest to,że będziemy małżeństwem, a te wszystkie dekoracje,samochody,zapro szenia itp. to tylko otoczka. |
|
|
|
#4940 |
|
Raczkowanie
|
No to widzę, że nie jestem sama, bo mój przyszły też nie bardzo się interesuje tymi wszystkimi ślubnymi sprawami. Czasami to się złoszczę, że mu nie zależy czy co. Ale widzę, że większość facetów tak po prostu ma
Zawsze się muszę naprosić żeby cokolwiek obejrzał i podobnie jak u Was jemu prawie wszystko się podoba
|
#4941 |
|
Raczkowanie
|
Kurcze to mój TŻ jest chyba wyjątkiem w tym względzie, bo bardzo interesuje się wszystkim - kolorem wystroju i od razu powiedział na początku co mu się podoba a co nie. Teraz czasami to on mi przypomina co w dalszej kolejności musimy załatwić bo ja zapominam. Jest bardzo zorganizowany
Fajnie, że nie muszę o wszystkim myśleć sama. Te dekoracje to niby otoczka, ale zapamiętamy ją do końca życia Co do załatwień i formalności to byliśmy u księdza i spisaliśmy protokół, od tej niedzieli pójdą zapowiedzi W ten weekend jedziemy na resztę zakupów jesli chodzi o nasze ubrania: bielizna, koszula. Może wypatrzę też jakąś łądną bizuterię![]() Do naszego ślubu zostało tylko 78 dni! ---------- Dopisano o 08:46 ---------- Poprzedni post napisano o 08:44 ---------- Zaproszenia piękne! Też mamy na takim papierze Jesteśmy w trakcie rozdawania i goście mówią że im się bardzo podobają |
|
|
|
#4943 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, zapraszają go podobno na wszystkie pokazy, targi itd. Znaleźliśmy innego i ma zrobić na połowę czerwca.
|
|
|
|
#4944 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4945 |
|
Zakorzenienie
|
my też z tej okazji byliśmy na kolacji wczoraj
![]()
|
|
|
|
#4946 |
|
Raczkowanie
|
Witam Sierpniowe Panny Młode
do których i ja należę powiedzcie na jaki czas przed ślubem Wy odbieraliście dokumenty? a za tydz tez czekają nas pytania od księdza do spisania protokołu nie wiem czemu to służy ale dziwne to dla mnie będzie
|
|
|
|
#4947 | ||
|
Raczkowanie
|
U nas też
![]() Cytat:
mój wszystko już by chciał mieć załatwione i też się bardzo interesuje, jakie kwiaty, jakie dekoracje i jest bardzo wybredny, co mu pokazuje, to "nieładne", "średnie", "takie sobie" przynajmniej jest bardziej zdecydowany niż ja :P i wie, co mu leży, a co nie ![]() Cytat:
Przy spisywaniu protokołu nie musisz mieć żadnych dokumentów z USC, bynajmniej tak jest u nas. My protokól idziemy spisać w Dzień Matki, a pani w USC kazała po dokumenty przyjść w połowie czerwca, a Proboszcz powiedział, że wszystkie dokumenty z USC i potwierdzenie o naukach i poradni mamy mu przynieść na miesiąc przed ślubem i wtedy ustalimy szczegóły ceremonii ![]() Pochwalę się Mamy już pozałatwiane świstki o chrztach i bierzmowaniach ja miałam z tym takie przeboje, że wchodzę do kancelarii, a tam Kościelny (moja poprzednia parafia... a ślub w obecnej) i sie pyta, po co przyszłam, to mówię, że po zaświadczenie o chrzcie i bierzmowaniu, a on, że z jakiej okazji, to ja że ślub. To on zadzwonił po Proboszcza... Proboszcz przyszedł, podpisał się na świstku i stwierdził, że do ręka boli i Kościelny ma wypisać :P To wypisał (po drodze wypytując się o wszystko typu: czemu tak wcześnie ślub, czemu się przeprowadziłam do innej parafii, kiedy ślub, gdzie, z kim, ile lat ma narzeczony itd.), oczywiście nieomieszkał wspomnieć, że w Księdze Parafialnej to on wypełniał moją metrykę chrztu. To na sam koniec pytam się, ile pieniążków mam przygotować, a on bez żadnego "co łaska" albo "nie mniej niż" albo "zwykle dają tyle" tylko takim chamskim tonem z grubej rury "30 złotych", to jak on tak, to ja do niego "a ma Pan wydać?" :P (bo miałam 40zł), a ona "mam", wydał, sprawdziłam, czy się wszystko zgadza, schowałam świstek i poszłam.A dziś (jak mój Luby skończy prackę) idziemy w poszukiwaniu dla niego butów do ślubu ![]() PS. Już prawie napisałam pracę licencjacką ostatni rozdział piszę... Muszę oddać Promotorowi do wtorku, jak chcę się bronić początkiem lipca, żeby zdążył sprawdzić i żebym zdążyła nanieść poprawki.
Edytowane przez sanderek5 Czas edycji: 2011-05-20 o 10:44 |
||
|
|
|
#4948 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4949 |
|
Zakorzenienie
|
ale my mamy przeboje, TZ nie ma świadectwa z technikum a za tym idzie nie ma oceny z religi i wiecej z tym problemow niz mozna sobie wyobrazic. Jezeli nie zalatwi potwierdzenia ze chodził na religie musi zdawać cały katechizm
|
|
|
|
#4950 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
szczerze współczuję, i bez tego jest za dużo spraw do załatwiania; nie podoba mi się to, że na wszystko trzeba mieć papierek, bo inaczej Ci nie uwierzą, że masz chrzest, bierzmowanie itd. No po prostu wszystko człowiekowi opada.A ja nawet nie liczę na dni, ile mi zostało, jakieś 2,5 miesiąca. Mamy ok. 1/2 zaproszeń weselnych rozdanych, więc nie jest źle. Jadę dzisiaj bieliznę kupować, może coś ładnego ślubnego też się znajdzie. Pogoda piękna, aż chce się żyć!!
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:26.

dla wszystkich studniowkowiczek
Naprawde, moze jakes 20% z tego

. Pokazuje kilka opcji i pytam, która mu się najbardziej podoba - odp DO SREBNEGO SAMOCHODU PASUJE TO ZIELONE SERCE Z RÓŻ, zielone
szczerze współczuję, i bez tego jest za dużo spraw do załatwiania; nie podoba mi się to, że na wszystko trzeba mieć papierek, bo inaczej Ci nie uwierzą, że masz chrzest, bierzmowanie itd. No po prostu wszystko człowiekowi opada.