to nie takie straszne - czyli jak dobrze kupić samochód:) - Strona 18 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Auto Marianna

Notka

Auto Marianna Lubisz auta i motocykle? Fascynuje cię motoryzacja? Dołącz do forum Auto Marianna, podziel się swoją pasją i wiedzą.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-04-18, 16:59   #511
wasienka
Zadomowienie

Dot.: to nie takie straszne - czyli jak dobrze kupić samochód:)

No ok a teraz pytanie co do tego Peugeota 206, który silnik benzynowy jest ekonomiczny a zarazem dynamiczny, zeby auto sie nie wlokło jak maluchy?
wasienka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 18:33   #512
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wasienka Pokaż wiadomość
No ok a teraz pytanie co do tego Peugeota 206, który silnik benzynowy jest ekonomiczny a zarazem dynamiczny, zeby auto sie nie wlokło jak maluchy?
różnica w spalaniu między silnikami rzędu 1,2 a 1,6 nie jest znacząca, a masz do dyspozycji więcej mocy, lepszy moment obrotowy... a czy ten jeden litr więcej ma aż takie znaczenie?

oczywiście to tylko suchy przykład mający się zapewne nijak do peugeota

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 18:35   #513
Stegozaur
Raczkowanie

Do wyboru masz takie silniki (na inne nie patrz).
1,4 8v - 75 koni, motor starej daty - solidny, auto będzie miało wystarczającą dynamikę (choć bez rewelacji).
1,4 16v - 88 koni - wystarczy w tym aucie.
1,6 8v - 88 koni porównywalnie, jak 1,4 16v, ale ponieważ silnik większy i 8 zaworowy przeto przyjemniejszy w jeżdżeniu
1,6 16v - 110 koni - mocny, dynamiczny silnik
1,9D - 70 koni - ostatni stary, dobry diesel. Mułowaty, ale nie do zajeżdżenia.

Józef Piłsudski
Stegozaur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-18, 18:41   #514
wasienka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Stegozaur Pokaż wiadomość
Do wyboru masz takie silniki (na inne nie patrz).
1,4 8v - 75 koni, motor starej daty - solidny, auto będzie miało wystarczającą dynamikę (choć bez rewelacji).
1,4 16v - 88 koni - wystarczy w tym aucie.
1,6 8v - 88 koni porównywalnie, jak 1,4 16v, ale ponieważ silnik większy i 8 zaworowy przeto przyjemniejszy w jeżdżeniu
1,6 16v - 110 koni - mocny, dynamiczny silnik
1,9D - 70 koni - ostatni stary, dobry diesel. Mułowaty, ale nie do zajeżdżenia.

no to będę szukac cos między 1.6 8v a 1.6 16v w ostatecznosci 1.4 16v
dziękuję
Stary 2011-04-19, 14:16   #515
wasienka
Zadomowienie

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie rodzaju benzyny. Skąd mam wiedzieć ilu oktanowa benzyna będzie odpowiednia do danego auta? Zawsze mnie to zastanawiało
Stary 2011-04-19, 18:30   #516
Stegozaur
Raczkowanie

Będziesz mieć to napisane w instrukcji
Tak naprawdę, to chyba wszystkie auta na drodze jeżdżą na Pb95. Pb98 można kupować albo dla szpanu albo jak ma się Ferrari czy inne tego typu autko. Wlewanie droższej benzyny Pb98 do normalnego auta mija się z celem. W większości silników wręcz będzie to miało negatywne konsekwencje - po wlaniu benzyny 98 oktanów silnik uzyska mniejsza moc!
http://secretservice.za.pl/95kontra98.pdf
Dlatego też lepiej lać do baku 95. No chyba, że myślisz o benzynie uszlachetnionej (np. V-power). Ona ma inne dodatki, więc rzeczywiście auto nabierze trochę werwy, tylko pytanie czy warto. Zysk mocy w normalnym użytkowaniu niepotrzebny, za to każdy litr sporo droższy.

Józef Piłsudski
Stegozaur jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-19, 18:32   #517
wasienka
Zadomowienie

Cytat:
Będziesz mieć to napisane w instrukcji
Tak naprawdę, to chyba wszystkie auta na drodze jeżdżą na Pb95. Pb98 można kupować albo dla szpanu albo jak ma się Ferrari czy inne tego typu autko. Wlewanie droższej benzyny Pb98 do normalnego auta mija się z celem. W większości silników wręcz będzie to miało negatywne konsekwencje - po wlaniu benzyny 98 oktanów silnik uzyska mniejsza moc!
Dlatego też lepiej lać do baku 95. No chyba, że myślisz o benzynie uszlachetnionej (np. V-power). Ona ma inne dodatki, więc rzeczywiście auto nabierze trochę werwy, tylko pytanie czy warto. Zysk mocy w normalnym użytkowaniu niepotrzebny, za to każdy litr sporo droższy.
bardzo dziękuję
Stary 2011-04-28, 16:02   #518
monyczkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Dlatego też lepiej lać do baku 95.
Nie zgodzę się z Tobą. Mój samochód (nie taki nowy i w dodatku zagazowany) dużo ładniej pali na 98 i ma trochę więcej werwy. Może po wlaniu 98 nie staje się od razu ferrari ale jednak różnica jest odczuwalna .
Stary 2011-04-29, 14:06   #519
robazka
Raczkowanie

Dziewczyny drogie, które znacie się na samochodach bardziej niż ja

Czy Renault Clio (nowa wersja) rocznik 2005/2006 z przebiegiem blisko 90 tys. za ok 14 000 zł może sugerować, że auto nie jest w takim stanie, w jakim opisuje go sprzedawca? Auto ma być bezwypadkowe, och i ach tylko cena wydaje mi sie się trochę niska... Czy to moje złudzenia? Podobny rocznik (wersja starsza) z podobnym przebiegiem to kwota rzędu 11 000 zł i to chyba jest rozsądna cena.

Jak myślicie?
Stary 2011-04-29, 15:07   #520
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez robazka Pokaż wiadomość
Dziewczyny drogie, które znacie się na samochodach bardziej niż ja

Czy Renault Clio (nowa wersja) rocznik 2005/2006 z przebiegiem blisko 90 tys. za ok 14 000 zł może sugerować, że auto nie jest w takim stanie, w jakim opisuje go sprzedawca? Auto ma być bezwypadkowe, och i ach tylko cena wydaje mi sie się trochę niska... Czy to moje złudzenia? Podobny rocznik (wersja starsza) z podobnym przebiegiem to kwota rzędu 11 000 zł i to chyba jest rozsądna cena.

Jak myślicie?
powiem tylko tyle o tych cliówkach - bardzo często mają usterki związane z elektryką i elektroniką.
Zastanów się powaznie czy masz zaufanego elektryka, który zawsze pomoże i jest tani
a cena nie musi sugerować nic o wypadkowości.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-04-29, 15:13   #521
robazka
Raczkowanie

Dziękuję ślicznie za odpowiedź. W rodzinie nigdy clio nie było, ale były inne renualty i bardzo sobie chwaliliśmy. Dlatego wybór padł na clio, bo auto ma być małe (tak dla 1-2 osób do jazdy głównie po chleb i bułki do sklepu ) i w miarę ekonomiczne.
Teraz to stracha mi napędziłaś z tą elektryką, dowiem się więcej w tej sprawie.
A co do ceny, chodziło mi o to, że sprzedawca może chcieć "upchnąć" szybko auto obniżając jego cenę, boi się, że w końcu wyjdzie na jaw klepanie trupa.
Stary 2011-04-29, 18:22   #522
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez robazka Pokaż wiadomość
Dziękuję ślicznie za odpowiedź. W rodzinie nigdy clio nie było, ale były inne renualty i bardzo sobie chwaliliśmy. Dlatego wybór padł na clio, bo auto ma być małe (tak dla 1-2 osób do jazdy głównie po chleb i bułki do sklepu ) i w miarę ekonomiczne.
Teraz to stracha mi napędziłaś z tą elektryką, dowiem się więcej w tej sprawie.
A co do ceny, chodziło mi o to, że sprzedawca może chcieć "upchnąć" szybko auto obniżając jego cenę, boi się, że w końcu wyjdzie na jaw klepanie trupa.
podobno dużo renaultów ma problemy z elektryką nie tylko clio, dotyczy to tez megane, laguny.

to ogłoszenie z internetu? jak tak, to pokaż linka
bedeliciuos jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-04-29, 21:48   #523
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bedeliciuos Pokaż wiadomość
podobno dużo renaultów ma problemy z elektryką nie tylko clio, dotyczy to tez megane, laguny.

to ogłoszenie z internetu? jak tak, to pokaż linka
laguna i megane drugiej generacji owszem, w ogóle Renault w tych latach miał problemy z produkowanymi autami

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-04-30, 09:54   #524
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
laguna i megane drugiej generacji owszem, w ogóle Renault w tych latach miał problemy z produkowanymi autami
dokładnie
Stary 2011-05-03, 17:54   #525
TrueLook
Raczkowanie

Rozglądam się właśnie za pierwszym samochodem. Chodzi o coś małego, ekonomicznego, palącego max.8 litrów/100 km. Jestem w stanie zapłacić góra 10 000 złotych.
Biorę pod uwagę peugeota 206, renault megane cabrio, fiata pandę, skodę fabię, opla tigrę.
Czy możecie polecić coś jeszcze? Który z ww samochodów odradzacie? Dopiero zaczynam szukanie, a już mam dosyć, tata też
Z góry dziękuję za pomoc
TrueLook jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-03, 17:57   #526
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez TrueLook Pokaż wiadomość
Rozglądam się właśnie za pierwszym samochodem. Chodzi o coś małego, ekonomicznego, palącego max.8 litrów/100 km. Jestem w stanie zapłacić góra 10 000 złotych.
Biorę pod uwagę peugeota 206, renault megane cabrio, fiata pandę, skodę fabię, opla tigrę.
Czy możecie polecić coś jeszcze? Który z ww samochodów odradzacie? Dopiero zaczynam szukanie, a już mam dosyć, tata też
Z góry dziękuję za pomoc
opel tigra to nic innego jak corsa w wersji coupe
fabia... hmm... na pierwszy samochód trochę... droga w użytkowaniu. Poza tym do 10 000 trochę ciężko znaleźć sensowne auto
megane cabrio?
najrozsądniejszy jest jednak peugeot 206... chociaż wiele o nim ci nie powiem

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-05-03, 19:43   #527
bedeliciuos
Wtajemniczenie

Cytat:
Z góry dziękuję za pomoc
tigra będzie chyba dużo paliła
porządnej fabii w tej cenie nie znajdziesz
peugeot wydaje się najbardziej sensowny, aczkolwiek nie wiem czy ludzie na niego nie narzekają
choć panda w sumie tez nie zła jak na początek, dość wysoko się siedzi, może to dobrze choć jej wnętrze odstrasza
Stary 2011-05-05, 06:53   #528
adela50
Wtajemniczenie

Skody nie polecam, u nas są samochody firmowe Skody i poprostu koszmar, wysokie opłaty za przegląd, części też drogie, zdarza się ,że przed 10rokiem już pojawia się rdza. Ostatnio na T.Turbo polcał Suzuki Swift, Peugot 206 i wygrał Suzuki
adela50 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-09, 14:10   #529
albatros
Raczkowanie

Cytat:
Z góry dziękuję za pomoc
Fiat panda pali więcej niż 10.
O reszcie się nie wypowiem.
A co powiesz o Nissan Micra http://moto.allegro.pl/nissan-micra-...598625918.html dosyć fajne jeździdło w mieście potrafi spalić do 6 litrów a na trasie jeszcze mniej. Tanie w użytkowaniu jedynym problemem może być rdza, ale przed zakupem i tak trzeba sprawdzić każdy samochód.
VW Lupo,
Toyota Yaris:
http://moto.allegro.pl/toyota-yaris1...582040917.html
Ogólnie to pokazuje ci takie przykłady marek i modeli a nie konkretne samochody.

Co do PB98 to nie opłaca się lać do samochodów któe mają powyżej 15 lat bo wtedy nikt nie myślał o 98

Edytowane przez albatros
Czas edycji: 2011-05-09 o 14:14
albatros jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-09, 14:23   #530
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez albatros Pokaż wiadomość
Fiat panda pali więcej niż 10.
O reszcie się nie wypowiem.
A co powiesz o Nissan Micra http://moto.allegro.pl/nissan-micra-...598625918.html dosyć fajne jeździdło w mieście potrafi spalić do 6 litrów a na trasie jeszcze mniej. Tanie w użytkowaniu jedynym problemem może być rdza, ale przed zakupem i tak trzeba sprawdzić każdy samochód.
VW Lupo,
Toyota Yaris:
http://moto.allegro.pl/toyota-yaris1...582040917.html
Ogólnie to pokazuje ci takie przykłady marek i modeli a nie konkretne samochody.

Co do PB98 to nie opłaca się lać do samochodów któe mają powyżej 15 lat bo wtedy nikt nie myślał o 98
Panda więcej niż 10? no proszę Cię.
Mam w firmie trzy Pandy. Żadna nie przekroczyła 10 litrów LPG
9 w porywach, ale to trzeba mieć talent do nieekonomicznej jazdy. A nie są to samochody kuszące do szybkiej jazdy.
Na trasie zdarzy się i 6 litrów jak ktoś potrafi jechać "spokojnie"
mówię o małym silniki 1.1
I myślę, że na początek wystarczy.
W Pandach siedzi się wysoko, jak na tronie. Ma to swoje zalety, zwłaszcza na początku.
Skrzynia biegów działa zazwyczaj bez problemów, biegi wchodzą bez oporów, płynne przejscie ze wstecznego do jedynki.
Z racji pojemności i mocy dynamika średnia, ale jak pisałam w zupełności starczy do miasta.
Warto rozejrzeć się za egzemplarzem, który ma wspomaganie a dodatkowo tryb city - wspomaganie elektroniczne, bardzo przydatne w mieście, szczególnie podczas parkowania w ciasnych miejscach (sprawdzone). Widoczność w Pandzie jest dobra - w boki, do tyłu... osobiście mogłam wspierać się przede wszystkim lusterkami, zwłaszcza że jeździłam Vanem z zamalowanymi szybami...
Fiata serwisować można niemal wszędzie, typowe usterki to wahacze (ah te nasze drogi), linka ręcznego i typowe sprawy eksploatacyjne - hamulce. Jeśli Fiat hamuje jak brzytwa to znaczy, że układ hamulcowy jest zrobiony tak jak należy - jest to zaleta Fiata, niekwestionowana.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-05-17, 15:43   #531
monyczkaaa
Zakorzenienie

Ja bym Pandy za żadne skarby nie kupiła. Wydają mi się one mało bezpieczne. MAm wrażenie, że przy najmniejszym uderzeniu z samochodu nic nie zostanie.

Co do reszty - nie wypowiem się, bo nie miałam z tymi samochodami styczności.
Stary 2011-05-17, 20:23   #532
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monyczkaaa Pokaż wiadomość
Ja bym Pandy za żadne skarby nie kupiła. Wydają mi się one mało bezpieczne. MAm wrażenie, że przy najmniejszym uderzeniu z samochodu nic nie zostanie.

Co do reszty - nie wypowiem się, bo nie miałam z tymi samochodami styczności.
masz abs, masz poduszki... hmmm...
przedstawiciel z mojej firmy miał wypadek, jechał właśnie pandą, wjechał w zaparkowany na drodze samochód. Niby jechał 50 km.h. wyszedł bez szwanku chociaż auto dostało szkodę całkowitą.

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
Stary 2011-05-22, 09:51   #533
_Kasik_
Raczkowanie

Cześć dziewczynki.
Ja mam pytanie odnośnie forda ka. Nie wiem, czy już było, bo nigdzie nie mogłam znaleźć, a bardzo potrzebuję Waszych opinii.
Chciałabym kupić malutkie autko (jako drugie w rodzinie) takie tylko i wyłącznie dla mnie. Chodzi o to, że jak TŻ będzie w pracy, żeby wyskoczyć po młodego do szkoły, na zakupy, czy do lekarza. Typowy maluszek do śmigania po mieście! Autko ma być maxymalnie tanie, stąd właśnie mój typ. Chodzi mi konkretnie o rocznik 97/98. Ceny tych fordzików są naprawdę śmieszne (zaczynają się od ok. 3000 zł), a wyglądają fajnie- nie lubię "kanciastych" aut.
Bardzo chciałabym się dowiedzieć jak z awaryjnością tych aut, jak się prowadzą, czy są faktycznie ekonomiczne i w ogóle czy to dobry typ zgodny z moim zamysłem... Nagrzałam się straszliwie na tę kaczuszkę, ale przecież nie będę się samym wyglądem kierować... Bardzo zależy mi na obiektywnych ocenach tych z Was które miały z tym fordzikiem do czynienia. Heeeelp!!!

03.03.2011- mam prawko!
_Kasik_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 11:10   #534
anka1709
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez albatros Pokaż wiadomość
Warto przeczytać to:
http://biznes.auto-swiat.pl/artykuly...lnik,49,1.html
You opened my eyes when I couldn't see
Love was always here waiting for me"

anka1709 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-02, 14:28   #535
ulinkaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez adela50 Pokaż wiadomość
Skody nie polecam, u nas są samochody firmowe Skody i poprostu koszmar, wysokie opłaty za przegląd, części też drogie, zdarza się ,że przed 10rokiem już pojawia się rdza. Ostatnio na T.Turbo polcał Suzuki Swift, Peugot 206 i wygrał Suzuki
Ja mialam tego swifta, ktory wygral tvn turbo i bardzo polecam. nie mialam z nim przez 5 lat zadnego problemu. silnik co prawda 1,0 ale do miasta wystarczy. spalanie po miescie jakies 6-7 litrow, w trasie 5. zyc nie umierac. a sprzedalam od reki, bez najmniejszego problemu.

Cytat:

.
Fiaty Panda maja bardzo dobre oceny w crush-testach. niz nie zostanie po uderzeniu z daewoo tico
w nicości za oknem, gdy budzą się mgły...
ulinkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-26, 08:47   #536
Arjana
Raczkowanie

Witajcie, mam nadzieje że mi doradzicie w sprawie zakupu, chcę kupić teraz w czasie wakacji i mam upatrzone 2 modele 4/5 drzwiowe (bo myślę o przyszłym fotelik z tyłu ),
szukam:
Honda Jazz rocznik z przedziału: 2006-2008, silnik 1,2
Mitsubishi Colt roczniki z: 2006-2008, silnik 1,1
czy uda mi się zmieścić w 20 tyś??
dzięki za rady i opinie, które w ogóle byłby lepszy
Arjana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-07-30, 13:35   #537
dorisxD
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Arjana Pokaż wiadomość
Witajcie, mam nadzieje że mi doradzicie w sprawie zakupu, chcę kupić teraz w czasie wakacji i mam upatrzone 2 modele 4/5 drzwiowe (bo myślę o przyszłym fotelik z tyłu ),
szukam:
Honda Jazz rocznik z przedziału: 2006-2008, silnik 1,2
Mitsubishi Colt roczniki z: 2006-2008, silnik 1,1
czy uda mi się zmieścić w 20 tyś??
dzięki za rady i opinie, które w ogóle byłby lepszy
jeśli o mnie chodzi to na Twoim miejscu wybrałabym honde chociaż może być troszkę droższa w serwisowaniu niż Mitsubishi, Colt jest troche oporny;/
dorisxD jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-19, 14:40   #538
antunka
Zakorzenienie

Jestem w trakcie szukania swojego pierwszego auta i mam mętlik w głowie. Chcę nieduże auto, wdzięczne przy parkowaniu i jazdy po mieście. Głównie będę jeździć nim do pracy więc szału nie musi być. Wybór padł na Citroena C3. W poniedziałek przejdzie "oględziny" i wtedy zdecydujemy czy kupujemy czy nie. Do tego czasu chcę się dowiedzieć jak najwięcej o nim, jakie ma najczęściej usterki itp. Może macie jakieś doświadczenia z tym modelem?
antunka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-08-20, 19:55   #539
lolabell
Przyczajenie

Cytat:
Nie zgodzę się z Tobą. Mój samochód (nie taki nowy i w dodatku zagazowany) dużo ładniej pali na 98 i ma trochę więcej werwy. Może po wlaniu 98 nie staje się od razu ferrari ale jednak różnica jest odczuwalna .
Co prawda jest to wypowiedź sprzed kilku miesięcy, ale dodam polemikę. To jest efekt psychologiczny, zwykła (nomen omen) autosugestia W rzeczywistości, tak jak pisała dziewczyna wyżej, należy lać paliwo zalecane przez producenta. Jeżeli silnik jest skonstruowany dla benzyny 95, zatankowanie 98 nic mu nie pomoże.
Stary 2011-12-21, 16:13   #540
zakulinka
Przyczajenie

Cześć!
Na początku chciałabym zaznaczyć iż jestem kompletnie zielona w sprawach samochodów. wyszperałam w sieci coś takiego: http://☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠☠/testy/1204-rozow...la-barbie.html
Co powiecie na to autko ? Poza tym, że ma boski kolor i masę fajnych pierdółek w środku
zakulinka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Auto Marianna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości