Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy. - Strona 51 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-09-12, 11:15   #1501
anastazjaa
Zadomowienie

Dot.: Czy mogę być w ciąży? - prawdopodobieństwo. Zbiorczy.

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość

anastazjaa, jesli nadal sie boisz to sprobuj gumek ze srodkiem plemnikobojczym, badz gumki o grubszych sciankach, np. durex extra safe (nie dosc, ze sa grubsze, to maja dodatkowo lubrykant), badz wraz ze zwyklymi gumkami stosowac globulki z tym srodkiem, np. patentex oval. Skutecznoscia polaczenie tych obu srodkow dorownuja pigulce Dla przykladu, stosowanie tylko globulek dopochwowych w czasie dni plodnych = wskaznik Pearla 20
wskaznik pearla dla prezerwatych 3 (wraz ze srodkiem plemnikobojczym) - 14 (sama gumka)
wskaznik pearla dla hormonalnych pigulek antyk. 0,1 - 8
dzieki za pomoc TAKA STARA, A TAKA GŁUPIA JESTEM. BOSZZZ....
anastazjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-12, 11:19   #1502
anastazjaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anastazjaa Pokaż wiadomość
dzieki za pomoc TAKA STARA, A TAKA GŁUPIA JESTEM. BOSZZZ....
aha, mam jeszzce pytanie, czy jak teoretycznie miałam ten moj stosunke przerywanny i na drugi dzień poleciaałm do apteki po diane_35 BO I TAK ZROBIŁAM, to czy moge liczyc, ze zadziala diane jak tabletka "po"? Czy moge wziąść np 2 albo 3 naraz zeby zwiększyc dawkę hormonu?
Z góry dzieki za pomoc ;*
Stary 2006-09-12, 11:29   #1503
bess
Zakorzenienie

ja uwazam ze nie bardzo
a teraz mje "glupie "pytanie diane 35 jest oczywiscie na recepte??????????????
bess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-12, 11:32   #1504
novakia
Zakorzenienie

Cytat:
aha, mam jeszzce pytanie, czy jak teoretycznie miałam ten moj stosunke przerywanny i na drugi dzień poleciaałm do apteki po diane_35 BO I TAK ZROBIŁAM, to czy moge liczyc, ze zadziala diane jak tabletka "po"? Czy moge wziąść np 2 albo 3 naraz zeby zwiększyc dawkę hormonu?
liczyć pewnie możesz ale pewności nie można mieć... Co do brania kilku tabletek naraz to trzeba by było skonsultować sie z lekarzem, bo podobno rzeczywiście niektórzy to praktykują.
Stary 2006-09-12, 11:42   #1505
anastazjaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
ja uwazam ze nie bardzo
no jest, ale polecialam do lekarza pierwszego kontaktu, bo wszyscy ginekolodzy poxajmowani jesczze przez miesiąć :/ Przepisał mi, ale nie zadawał pytań, bo mu wcisnęłam, że zgubiłam recepte. Ja normlanie Diane brałam z 3 lata temu, ale później już nie praktykowałam. Na necie znalazłam, że można wziąść zwiększoną dawkę diane i działa jak tyabletka po, ale nie za bardzo wiem ile... :/
Stary 2006-09-12, 11:57   #1506
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
naukowych dowodów na to nie mam, ale słyszałam o tym, czytałam też w paru miejscach więc weź i głowa do góry! Ale podobno trzeba wziąść trzy.

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
ja uwazam ze nie bardzo
każde tabletki antykoncepcyjne są na receptę
Stary 2006-09-12, 12:02   #1507
bess
Zakorzenienie

wiem ale łudziłam sie ze moze te juz nie sa skoro anastazja pisze ze poleciala zaraz do apteki,a ona tak spryciara
bess jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-09-12, 14:16   #1508
jaga_2001
Zakorzenienie

anastazjaa, wg wskaznika pearla skutecznosc tabletek "po" wynosi 5

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-12, 14:50   #1509
side85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez jaga_2001 Pokaż wiadomość
anastazjaa, wg wskaznika pearla skutecznosc tabletek "po" wynosi 5
jaga_2001: widzę , że znasz się na temacie. Szperam w internecie ale nie mogę dokładnie się doczytać. Czy wskaźnik Pearla mówi nam ile kobiet na sto w ciągu roku zachodzi w ciążę? Czy dobrze zrozumiałam?
A zainteresowanych odsyłam też tutaj--> http://pl.wikipedia.org/wiki/Wska%C5%BAnik_Pearla
zwyczajnie, na Wilkipedię...są wskaźniki dla wszystkich metod
Stary 2006-09-12, 15:07   #1510
side85
Zakorzenienie

znalazłam odpowiedź, więc już wiem. A propo kilku tabletek zostawiam informacje:

"Metoda yuzpe
W przypadku stosunku bez zabezpieczenia, w sytuacji awaryjnej, gdy nie macie pod ręką Postinoru, lub nie stać Was na tak drogi preparat, można wykorzystać zwykłe dwuskładnikowe tabletki antykoncepcyjne dostępne na naszym rynku.

Należy jak najwcześniej po stosunku (jednak nie później niż 24 godziny) przyjąć 4 tabletki jednego z preparatów zawierających 30-35 ug Estrogenów (np. Cilest, Femoden, Marvelon, Microgynon, Minulet, Rigevidon, Triquilar) lub 2 tabletki jednego z preparatów zawierających 50 ug Estrogenów (np. Anteovin, Gravistat, Loveston, Minisiston, Restovar).
Po 12 godzinach procedurę należy powtórzyć.
Ta zwiększona dawka hormonów:
hamuje uwalnianie komórki jajowej zagęszcza śluz szyjkowy utrudniając drogę plemnikom utrudnia zagnieżdżenie się zarodka (działanie poronne) Nie należy stosować jako rutynowej antykoncepcji.
Należy pamiętać o komponencie poronnej działania tej metody
Postinor
Jest to środek zawierający bardzo dużą dawkę levonorgestrelu, syntetycznego progestagenu.
Obecnie sprzedawany pod nową nazwą Postinor DUO."
Stary 2006-09-12, 17:32   #1511
anastazjaa
Zadomowienie

ja wzielam 7 naraz diane. nie za mądre, ale nic mi nie jest, w sensie nie mam zadnych objawow przedawkowania. w ulotce napisane, ze nie ma jakis skutkow przy jednorazowym uzycium "wiekszej ilosci diane".

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-09-12, 18:34   #1512
canela
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość
jaga_2001: widzę , że znasz się na temacie. Szperam w internecie ale nie mogę dokładnie się doczytać. Czy wskaźnik Pearla mówi nam ile kobiet na sto w ciągu roku zachodzi w ciążę? Czy dobrze zrozumiałam?
Wskaźnik p. to jest ile kobiet na 1000 w ciągu roku zaszło w ciążę po zadeklarowaniu określonej metody. Zadeklarowaniu, czyli mogły zapominać tabletek, brać nieregularnie, albo np. być bezpłodne.
Ciekawostka: dla stosunku przerywanego (który żadną metodą zabezpieczającą nie jest) wynosi koło 70.

próbki i odlewki
canela jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-12, 18:40   #1513
side85
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez canela Pokaż wiadomość
Wskaźnik p. to jest ile kobiet na 1000 w ciągu roku zaszło w ciążę po zadeklarowaniu określonej metody. Zadeklarowaniu, czyli mogły zapominać tabletek, brać nieregularnie, albo np. być bezpłodne.
Ciekawostka: dla stosunku przerywanego (który żadną metodą zabezpieczającą nie jest) wynosi koło 70.
dla mnie stosunek przerywany to wogóle najgłupsza rzecz jaką wymyślono...
ale jeśli partner tylko coś tam przez nieuwagę skapnie, a nie wtryśnie jak fontanna to chyb ajednak musi być mniejsze prawdopodbieństwo...dlate go niższy wskaźnik na moje oko
Stary 2006-09-12, 18:52   #1514
jaga_2001
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez canela Pokaż wiadomość
nie na 1000 a na 100 kobiet (jest to po prostu stosunek procentowy) a dla stosunku przerywanego wartosc ta wynosi 12 - 36 (wziete ze stronki medycznej), dla porownania wkaznik pearla bez stosowania jakiejkolwiek metody wynosi 85

AV by jaga_2001
jaga_2001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-13, 08:26   #1515
Dkasia
Przyczajenie

Exclamation poradzcie czy to możliwe żeby być w ciązy

Przez cały czas brałam tabletki od 6 miesięcy i pod koniec zapomniałam dwóch wziąc . Podczas brania tabletek współżyłam z moim chłopakiem. Teraz pojawił się okres ale na jeden dzień i na drugi dzień był skąpy a teraz zanikł. Czy to moaliwe abym była w ciąży
Dkasia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-09-13, 08:32   #1516
kropka75
Zakorzenienie

Dot.: poradzcie czy to możliwe żeby być w ciązy

Trochę mało tych informacji.

Jeśli dwóch ostatnich - dostajesz okres wcześniej.
Jeśli dwóch wcześniejszych i wystąpiła przerwa 36-48 godzin - możesz być w ciąży.
Jeśli dwóch wcześniejszych i przerwa była 24-36 godzin - możesz być w ciąży ale szansa jest niewielka.
Jeśli w czasie przyjmowania tabletek wystąpiły wymioty lub biegunka - możesz być w ciąży biorąc je nawet co do minuty.

Dużo tych opcji jest.
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-13, 09:42   #1517
dioska
Rozeznanie

Dot.: poradzcie czy to możliwe żeby być w ciązy

Jest wątek zbiorowy o prawdopodobieństwie ciąży, nie zaśmiecaj forum

http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=77688&page=26
Stary 2006-09-13, 22:32   #1518
olusia26
Przyczajenie

Witam!
Współżyłam z mężem w czasie dni płodnych . Dostałam wcześniej okres o około 4 dni, jednak jest on bardzo skąpy. Jednocześnie wykonuję pomiary temperatury i ciągle jest podwyższona i wynosi około 37. Czy jest szansa ze jestem w ciąży? Na wykonanie testu chyba troszke za wczesnie??
olusia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 07:30   #1519
bombel777
Przyczajenie

Exclamation Nic nie rozumiem... Ciąża..?

Na początek napiszę, że to mój pierwszy post

A więc tak. Ostatnią miesiączkę dostałam 16 sierpnia (w nocy, czyli liczę, że 17), a współżyłam z narzeczonym 25 sierpnia... W zeszłą środę zrobiłam test ciążowy, na którym było napisane, żeby wykonać od 1 dnia zatrzymanej miesiączki... Nic mi nie wykazał. Poczekałam więc spokojnie do wtorku i... nic. Po okresie ani śladu. Policzyłam jeszcze raz i stwierdziłam, że okres miał być jednak w środę. Zrobiłam dziś rano test i... nic mi niestety nie wykazał Ale muszę przyznać, że linia "brak ciąży" była dosyć... jasna. Nie wiem, może się pocieszam, może sobie wmawiam... Ostatnio często oddaję mocz, co podobno też jest oznaką. Bardzo chcielibyśmy już mieć dziecko... Okres spóźnia się już drugi dzień, ale nie chcę sobie robić nadzei.. Poza tym zarejestrowałam się na 12 do ginekologa, ale... Czy to czasem nie za wcześnie? W koncu to dopiero 2 dzien... Dodam jeszcze, że mam bardzo regularne cykle, 28-dniowe. Napiszcie proszę, co o tym sądzicie...

Pozdrawiam
Ewelina
bombel777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 07:40   #1520
anastazjaa
Zadomowienie

Dziewczyny, Wielkie Dzięki, że Tak Bez Interesownie Szperacie Na Necie I Pomagacie Nam Biednym Zacofanym I Bardzo Zdesperowanym Dziewczynką Wielki Ode Mnie!!! Musze Zrobić Test Ciążowy, Ale To Chyba Za Jakies Sześć Dni, Co?
Stary 2006-09-14, 07:46   #1521
k_rubia
Rozeznanie

Dot.: Nic nie rozumiem... Ciąża..?

No cóż.....ja zrobiłam sobie test chyba w drugim dniu od spodziewanej miesiączki, czyli mniej więcej tak jak Ty. Nie było problemów z jej wykryciem bo zapłodnienie musiało nastąpic co najmniej tydzień wczesniej. Poczekaj spokojnie do wizyty. Lekarz rozwieje Twoje wątpliwości. pobierze krew i wtedy wszystko będzie jasne bo czasami testy oszukują. Myśl pozytywnie i nie martw się za zapas
Stary 2006-09-14, 08:11   #1522
anastazjaa
Zadomowienie

Smile Dot.: Nic nie rozumiem... Ciąża..?

Cytat:
Napisane przez bombel777 Pokaż wiadomość
Na początek napiszę, że to mój pierwszy post

A więc tak. Ostatnią miesiączkę dostałam 16 sierpnia (w nocy, czyli liczę, że 17), a współżyłam z narzeczonym 25 sierpnia... W zeszłą środę zrobiłam test ciążowy, na którym było napisane, żeby wykonać od 1 dnia zatrzymanej miesiączki... Nic mi nie wykazał. Poczekałam więc spokojnie do wtorku i... nic. Po okresie ani śladu. Policzyłam jeszcze raz i stwierdziłam, że okres miał być jednak w środę. Zrobiłam dziś rano test i... nic mi niestety nie wykazał Ale muszę przyznać, że linia "brak ciąży" była dosyć... jasna. Nie wiem, może się pocieszam, może sobie wmawiam... Ostatnio często oddaję mocz, co podobno też jest oznaką. Bardzo chcielibyśmy już mieć dziecko... Okres spóźnia się już drugi dzień, ale nie chcę sobie robić nadzei.. Poza tym zarejestrowałam się na 12 do ginekologa, ale... Czy to czasem nie za wcześnie? W koncu to dopiero 2 dzien... Dodam jeszcze, że mam bardzo regularne cykle, 28-dniowe. Napiszcie proszę, co o tym sądzicie...

Pozdrawiam
Ewelina

Sprubój może zapytać w zbiorczym wątki "czy jestem w ciąży" tam dziewczyny napewno szybko i fachowo Ci poradzą.
Stary 2006-09-14, 09:13   #1523
margo79
Przyczajenie

czesc wszystkim, mam pytanie, staramy sie o dziecko ale jakos nam nie wychodzi od 3 mcy zaznacze, i cykle mam okolo 28 dni ostatni jednak mialam po 25 dniach a teraz mam juz 36 dzien i nie mam @ zrobilam sobie test 3 dni temu i wyszedl negatywny, jak myslicie test mogl sie mylic? robilam bobo test. Nie wiem czy mam czekac czy mam isc do lekarza a od 3 dni kreci mi sie w glowie tak dziwnie jakos...dzieki za ew. odp /dodam tez ze my sie bardzo czesto przytulamy/
margo79 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 09:14   #1524
novakia
Zakorzenienie

wzmożone oddawanie moczu, w takim szybkim czasie od zapłodnienia(załóżmy że do niego doszło) jest oznaką ciąży?
Stary 2006-09-14, 09:27   #1525
nel_a
Zakorzenienie

spokojnie bez paniki wszystko sie wyjasni.
nel_a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 11:03   #1526
anastazjaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez margo79 Pokaż wiadomość
czesc wszystkim, mam pytanie, staramy sie o dziecko ale jakos nam nie wychodzi od 3 mcy zaznacze, i cykle mam okolo 28 dni ostatni jednak mialam po 25 dniach a teraz mam juz 36 dzien i nie mam @ zrobilam sobie test 3 dni temu i wyszedl negatywny, jak myslicie test mogl sie mylic? robilam bobo test. Nie wiem czy mam czekac czy mam isc do lekarza a od 3 dni kreci mi sie w glowie tak dziwnie jakos...dzieki za ew. odp /dodam tez ze my sie bardzo czesto przytulamy/
z tego co wiem test wykrywa 6 dniową ciąże, czyli powinnien pokazać dzidziusia jakieś 9 dni pos tosunku. TRZYMAM KCIUKI.
Mój TŻ ze swoją eks dopiero po 4 razie w jajeczkowaniu i takie tam... został tatusiem.
Stary 2006-09-14, 11:25   #1527
naanahanae
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez novakia Pokaż wiadomość
wzmożone oddawanie moczu, w takim szybkim czasie od zapłodnienia(załóżmy że do niego doszło) jest oznaką ciąży?
wzmożone oddawanie moczu jest objawem ale wtedy gdy ciąża jest na tyle rozwinięta ze uciska na pęcherz.
ne wiem jak inne dziewczyny ale ja wzmożone oddawanie moczu obserwuje u siebie przed i w czasie okresu.

tak więc w tym przypadku nie uznałabym tego za objaw ciąży

Edytowane przez naanahanae
Czas edycji: 2006-09-14 o 11:26 Powód: ort
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-14, 11:48   #1528
margo79
Przyczajenie

dzieki, moj TŻ /dlaczego wy tak piszecie co oznacza ten skrot?/ ze swoja eks po 2 miesiacach ale to bylo 9 lat temu. Hmm to czekam w takim razie czyli jest mozliwosc, ze jestem w ciazy a jak robilam test to jeszcze nie wykryl, a miesiaczka zatrzymala sie ? tak? czyli jest szansa?
Stary 2006-09-14, 11:55   #1529
side85
Zakorzenienie

przedewszystkim przestań panikować. Wiem, wiem...każda z nas wtedy panikuje..ale spokojnie. Ja sama kiedyś wywołałam u siebie wszystkie objawy ciąży tylko dlatego że to zwyczajnie siedziało w mojej głowie. To dało mi taką nauczkę, że teraz pewnie nawet jak zobaczę kiedyś kreskę na teście, to będę i tak uważała że się pomylił
Jest szansa. ale szansa bywa nawet gdy nie ma stosunku między partnerami, więc generalnie szansa bywa. Ale ta szansa jest tak nikła, że na prawdę nie ma się o co bać póki co
Test wykonałaś z tego co piszesz. Wykonaj następny za jakiś czas. Podobno nie warto robić nie potrzebnie wcześnie testów, bo 50% !!!! ciąż zostaje utraconych w pierwszych dniach od zapłodnienia, generalnie przy miesiączce kolejnej i kobiety o tym nie wiedzą.
Głowa do góry...jeszcze raz to powtarzam..

a TZ oznacza Toważysz Życia...po co nazywać ich mężami, chłopakami, konkubinami, kochankami..po prostu są oni wszyscy naszymi toważyszami życia
Stary 2006-09-14, 12:51   #1530
margo79
Przyczajenie

dzieki wielkie, nigdy bym nie wpadla ze TŻ to oznacza Towarzysz Zycia. ale swietne...no coz wiem to wszytsko o czym napisalas, ale jest mi strasznie ciezko i zle, ze jakos ja nie moge miec dziecka a innym przychodzi to bez problemu, ja tez mam co miesiac wszystkie oznaki tylko teraz mam jakos mniej, a z tymi 2 kreskami jak sie pojawia tez nie uwierze...dzieki za wsparcie..ja nie panikuje ja bym bardzo chciala byc w ciazy...
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości