|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#961 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
i wcale nie jesteś złą matką, starasz się, robisz dla swojego dziecka wszystko, walczysz o laktację, dbasz o córcię. Ja wiem, że ten nacisk na karmienie piersią jest mega ogromny, ja czytając ulotki, które dostałam w szpitalu czuję się momentami jakbym czytała gazetki z jakieś sekty. Wiem, najlepsze jest mleko mamy, ale co jeśli są takie problemy, których przeskoczyć się nie da i nie wychodzi nam to karmienie? Mamy włosy rwać z głowy i się biczować? Ja też dokarmiałam MM bo nie miałam mleka, też dawałam i daję smoka, bo Julek ma potrzebę ssania i też w nocy nie odkładamy go do łóżeczka, bo słodko jest z nim spać i żal go przenosić i trochę też strach żeby się nie rozbudził.
|
|
|
#962 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
|
#963 |
|
Rozeznanie
|
nie zmywam, ani tego z Rossmana ani Bepanthenu
|
|
#964 |
|
Zakorzenienie
|
zosiaaa, caffe Bepanthen lepiej zmywać. Ten z rossmanna i maltan niekoniecznie.
Spadła mi temperatura - mam 37,7 - więc jest lepiej. Mały mniej żółty, pępek zagojony I waży 4050! ![]() Więc przez tydzień przybrał 450 g ![]() Mały żarłok
|
|
#965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uspokaja się lekko na dźwięk zabawki z pozytywką![]() Gabuś ślicznie przybiera! ![]() Moria, Hania też jedną dziennie kupkę robi. Na początku kilka dziennie, teraz dużo sika i robi jedną wielką kupę, najczęściej w nocy Daj znać, jak sprawuje się butelka TT, bo rozważam zakup ![]() Matall, strasznie chciałabym jakoś pomóc, coś zasugerować, ale zupełnie nie potrafię Siasiu, ja mam granulowaną, bo kupiłam z myślą o wzięciu do szpitala, żeby nie trzeba było w gorącej wodzie, tylko np. w mineralnej jakie MM kupił TŻ?Dziewczonko, witaj! Współczuję przeżyć! Dbaj o siebie. Bierzesz jakieś witaminy? Żelazo? Klaterino, w taki upał, to buda zsunięta, a mamy parasolkę Szczotkę warto mieć w razie ciemieniuchy, albo zapobiegawczo![]() Lea35, dzięki, dzięki! )) Olliwko, dzięki za info o Kasi łódzkiej! Mimbi, love <3 Dziewczyny, coś z tymi wymiotami było na rzeczy w nocy, bo Hanka też wymiotowała. Karmiłam Ją o 2:00, odbiłam, chwilę poleżała i nieźle poleciało - na Nią i na mnie. Po jakimś czasie zjadła 30 ml i spała od 3:00 do 9:00 ![]() Chciałam tylko pochwalić się, że wreszcie mamy leżaczek. Padło na FP, taki, jak ma Antoś Paulizi, tylko inne kolory Bardzo fajny, jeszcze mało testowaliśmy, ale wstępnie super! Mam też problem hmm... natury psychicznej. Karmienie piersią nie sprawia mi przyjemności, stresuje mnie, boli. Hania zasysa, jak odkurzaczyk, sutki mam ciągle obolałe. Wiem, że Ona to lubi, wycisza się, wygląda bosko, kiedy tak spokojnie ssie i wydaje takie swoje pomruki... ale wygodniej mi odciągać i dawać z butli, albo MM.
|
|
|
|
|
#966 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
karmię bo wiem że to dobre dla Gabrysi, tylko tyle ! dziewczyny położone spać ![]() czas w końcu na kolację ![]() moja Gabi robi kupę raz na 2 dni na razie, ale jest dość wodnista, wasze kupki też są wodnite ????? ![]() no i nie umie zasnąć w wózku ![]() myślałam że wszystkie dzieci lubią być bujane .... |
|
|
|
|
#967 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Później jest druga strona medalu, jedna część rodziny zaleca mi dokarmianie mm, bo zamęczę siebie i dziecko, które nie może zasnąć na dłużej niż 15 minut. TŻ też cały czas jęczy "dajemy butlę?" no bo wiadomo, kiedy po całym dniu bujania się z Małą, przychodzi noc i zamiast zregenerować siły wisimy z Igusią 2h na cycku, między 2 a 4 no to "ajmsorry" człowiek już wtedy nawet świadomie nie myśli i zrobi wszystko aby w końcu uśpić ssaka, nawet tym "szatańskim" mlekiem modyfikowanym. Druga część rodziny zarzuciła mi, że Iga jest zabiedzona! Nie ważne, że ma już 3 podbródki i w miesiąc przytyła 1kg, liczy się to, że skoro wisi na UU to znaczy, że primo: mam za słaby pokarm, secundo: mam za mało pokarmu i głodzę dziecko. A do tego zarzuty, że źle się odżywiam stąd takie problemy Ja dziś cały dzień ją przystawiałam do piersi i dzień był naprawdę rewelacyjny jak na nas: godzina jedzenia - godzina snu No i podpisuję się rękoma i nogami pod Twoim ostatnim zdaniem, ja też od początku chciałam mieć plan, chodzić codziennie na długie spacery, zabierać wszędzie dziecko ze sobą, och czego to ja nie miałam robić Ja nawet na siłę chciałam wprowadzić plan, chociaż taki, że pobudka niezależnie od wszystkiego jest o 7:30 no ale jak mam obudzić córkę o 7:30 jak mi czasem o 5 nie śpi do 12 ![]() A co do smoka - jejuu jak ja bym chciała dawać. Igulka jest na wiecznym ssaniu, łapki non stop w buzi, gdy ją trzymam na ramieniu ssie moje ramię, gdy ją trzymam na brzuchu ssie dekolt ale smoczuś jej nie podchodzi Mam ich całą galerię... żadnego nie potrafi złapać, czasem jej się uda ale to jest 1 na 10 prób i te 9 nieudanych razy powoduje takie nerwy, że czasem nie mam ochoty nawet próbować.---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
Aaale mi też jedna rzecz mocno nie leży - karmienie przy ludziach. Wkurza mnie jak ja mam Małą na cycu a wokół mnie rodzina się gromadzi pooglądać. Albo po prostu ktoś nas odwiedza no a, że Iga prawie ciągle na cycu to ciężko aby w czasie choćby godzinnej wizyty ktoś nie nadział się na karmienie. Gdy jest TŻ w domu to jeszcze się mogę ewakuować do pokoiku ale gdy jestem sama to już się nie da. Bardzo mnie to mierzi, czuję się tak jakby mi ktoś w majtki zaglądał, naprawdę
|
|
#968 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
dodatkowa presja !!!! ad 2. a próbowałaś karmić na leżąco ??? ja Gabrysię w nocy na leżąco karmię i zdarza mi się zasnąć podczas karmienia, jak kończy to zasypia sama i ja ją tylko przenoszę do łóżeczka ... ad 3. z "dobrymi radami " rodziny to wiesz co możesz zrobić ... Twoje dziecko i Ty wiesz co dla niego najlepsze !!!! ad 4. wieczorami też u nas się robi maraton cyckowy, wczoraj np od 17 do 19, dziś od 16, z przerwą na spacer z ryczeniem, do 20, ale ja to sobie tłumaczę "syndromem najedzenia przed nocą", bo ten pierwszy sen po kąpaniu mała ma dłuuugi do 6h .. ad. 5 moim zdaniem na plan jeszcze jest za wcześnie, moja mała też je o różnych porach, wstaje o różnych, zasypia o różnych, jedynie kąpiel mamy o 19 i to tyle systemu ... co do wyobrażeń o macierzyństwie to niestety tak to jest, że początki są trudne .... ale pomału dochodzi się do swoich postanowień i zasad, tylko trzeba najpierw się nawzajem nauczyć siebie i czasem też iść z dzieckiem na kompromis ... ad 6. Gabulek też nie umie smoka ssać, też ssie moje ramie i dekolt więc Iga jest najzupełniej normalna nie masz się co przejmować ![]() się rozpisałam
|
|
|
|
|
#969 |
|
Zakorzenienie
|
Mamunie jestem
w ogole nie mam czasu...maly b.duzo ciumka, w nocy ma kolki, malo spie, w sumie chodze jak na rzesach, bo maz wyjechal, wiec sama musze sobie radzic...Bylismy na wizycie u pediatry i lekarz przepisal takie specjalne majtasy, bo Flavcio ma krzywe lewe bioderko, ma takze lekka przepukline jaderka, czy ktorys z Waszych dzidziusiow ma cos takiego? bo nigdy o tym nie slyszalam...martwie sie ![]() moria44 tez mialam plan chodzenia codziennie na spacery, niestety nie udaje mi sie to, bo ktos pranie tez musi zrobic...w niedziele jednak maz wynajal mi i synkowi lozko i parasol od czerwca, wiec codziennie rano o 8mej bedziemy chodzic sie plazowac z synkiem ![]() uciekam bo "na raty" paznokcie sobie piluje, tego jeszcze nie grali
|
#970 |
|
Zakorzenienie
|
Odpowiadam na Wasze posty, nie chce mi sie cos zacytowac - czy tez macie wrazenie, ze dookola sa sami specjalisci laktacyjni? Co jeden to lepszy i kazdy sie na tym super zna, a do tego dziwnym trafem czuje sie upowazniony do wyrazania opinii nt. MOJEGO karmienia.
Powiem Wam, ze w szpitalu wiele sie nauczylam od pielegniarek - ja mialam akurat suuuuuper opieke (caly czas sie zbieram z pisaniem do Wyborczej, moze jutro sie uda) - juz nie mowie o specjalistce laktacyjnej, ktora zasluguje na poemat dziekczynny, ale ogolnie inne pielegniarki - jedna to mnie naprawde wzruszyla dwa razy - przyszly pediatra i pielegniarki i pada pytanie jak matka karmi. Ja mowie, ze sztucznie bo nie mam pokarmu. Pediatra "Ale mama chce karmic?", a na to ta pielegniarka, wchodzac mi w slowo "Bardzo chce!". I sluchajcie ta pielegniarka miala lzy w oczach. I potem ona dala mi do podpisu jakies dokumenty i tam byl wpis, ze matka zostala poinformowana o zaletach karmienia piersia i ona do mnie mowi "Przepraszam pania, ze musi to pani podpisac". A mogla miec w du*pie i olac temat. Naprawde powoli sie godze z tym, ze nie karmie UU. Mialam nawet wizje, zeby przejsc tylko na MM, bo juz bylam na krawedzi, ale TZ stanowczo zaprotestowal i dla niego nie przestalam karmic. Mnie rowniez masakrycznie bola suty, ale uwielbiam jak mala sie przytula i robi swoje minki, choc np. w nocy jak to trwa godzine to juz mi sie troche nudzi. Ale jak nie jestem senna to kocham na nia patrzec jak sie dziwi temu swiatu przy moim cycku i przy okazji jej masuje stopki pietowe. A jak zasypia przy piersi to jest w ogole najkochansza na swiecie i wtedy wlasnie chce mi sie wyc, ze z tej piersi tak malo leci. Staram sie jej zrekompensowac to, kangurujac ja albo spiac przy niej przytulona, mam nadzieje, ze ona czuje, ze ja bardzo kocham. Sie poryczalam wlasnie i wracam do lozka w ktorym TZ z lewej ma laptopa a z prawej dziecko anielsko spiace. |
|
|
|
#971 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Samopoczucie już dużo lepsze, mama musiała wkroczyc do akcji i teraz od żadnego posiłku się nie wymigam, Tż stara się, żebym jak najdłużej spała - mało brakło i sama bym się uśmierciła ![]() Cytat:
|
|
|
#972 |
|
Zadomowienie
|
mary poziomkowa i matall dziękuje za odpowiedź - jutro pooglądam parasolki i szczotki w takim wypadku
|
#973 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczynki mam pytano czy przyczyna kolek moze byc nietolerancja mleka? jak odroznic zwykle kolki od alergii na mleko krowie??
|
#974 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Karmię, bo wiem, że powinnam. Ale ból naprawdę sporo mi utrudnia... Mimbi, Moria! Jestem z Wami! Ja też prawie sobie rozpisałam plan dnia przed narodzinami Hani, żeby wszystko, jak w zegarku ![]() Moria, porady najbliższych są EKSTRA A lekarka zasługuje na pałowanie ![]() Bez "szatańskiego MM" czasami dziecko byłoby głodne, bo nie mam już takiej ilości pokarmu i po dojeniu nocnym, kiedy Królewna mnięęę sięę budzi w okolicach 8-9:00, nie mam pokarmu! Zamiast MM mogę rozmawiać z córką: "Haneczko, teraz sobie popłakusiaj z głodu, mama da ci mleczko, kiedy zostanie wyprodukowane, bo mamusi mleczko jest lepsze dla Ciebie" ![]() Smoczek wg mnie to CUDO i naprawdę ułatwia mi życie czasem. I tego się trzymam. Jeśli spierniczę Hance zgryz, to poniosę koszt aparatu w przyszłości. Sama nosiłam, więc beeeez przesady ![]() Karmienie przy ludziach też mi nie leży. OKROPNIE krępowało mnie karmienie w szpitalu, a to obchód, a to ktoś w odwiedziny, a to mąż do kobitki z pokoju. Teraz na wizyty gdzieś mam MM, albo swoje w butli. Mam podobne odczucia, jak Ty. Andziot, ja też karmię na leżąco w nocy, obie na boku, zwrócone do siebie
|
|
|
|
|
#975 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki czy Was też tak ciągnęły szwy przed samym ściągnięciem?? Jak wychodziłam w niedziele ze szpitala to prawie już nie bolało, a teraz boli tak, że nie mogę ani siedziec, ani stac, ani chodzic
Pocieszcie, że po ściągnięciu jest lepiej
|
|
#976 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kolka - codziennie kilka godzin w tych samych porach, kupka normalna Przeszliśmy przez to ![]() poziomka To nie choroba, a zapalenie piersi... Chyba już zapalenie. Temperatura znów wzrosła. 38,6 ![]() Co do smoka - ja nie uważam, że to zło. Lepiej niech dzidzia ssie smoka niż cały czas miałaby na cycku wisieć albo zjadać własne ręce ![]() Oczywiście bez przesady. Dzieci ze smokiem 24 h/dobę w buzi mnie przerażają. I takie, co mają 3 lata i smoka ![]() Ale masakrycznie się czuję... Dobrze, że mama przyjechała i jutro też ma być. Jeszcze okna nie mogę otworzyć i się kiszę, bo sąsiedzi palą na balkonie ![]() ---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:41 ---------- Cytat:
Po spacerach była tragedia. Nie mogłam stać. Ale cóż... Już po, ładnie się wszystko zrosło, w ogóle już blizny nie czuję.
|
|
|
#977 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
My dziś mieliśmy beznadziejny dzień, przeleciał na płaczu, krzyku, marudzeniu, jak nigdy i to oboje na raz, ja nie dość że nie wyspana, to chłopcy prawie wcale dzis nie spali, nie licząc około 1 godziny na dworze. Teraz już po kapieli i po jedzeniu i śpią ładnie i oby tak już zostało. Zaświadczenie mam od lekarza, odwiedziłam siostrę też ma jednego darcioszka, jej synalek grzeczniutki a dziewczynka daje popalić. Mało jej jedzą bo około 20-30ml, pośpią 30minut lub godzinkę i znowu krzyk, a przy cycu jak i butli moment usypiają i nie da ich się wybudzić, aby więcej zjedli. To są wczesniaki i może za duzo na raz nie mogą zjeść bo nie dają rady, nie wiem nie mam pojęcia, ale męczące to jest strasznie, jednego nakarmi, zaraz bierze drugiego malucha i tak w kólko, a ona praktycznie odpoczynku nie ma, mam nadzieję, że zaczną więcej jeść i będą dłużej przesypiać. Ja zaraz spadam spać bo na dziś mam dość. |
|
|
|
|
#978 |
|
Zakorzenienie
|
Mimbs, taaak, specjaliści laktacyjni, w ogóle jeszcze powinni sprawdzać zawartość i wartość mojego mleka
Dobrze, że moi najbliżsi są tolerancyjni w tej kwestii. Dziewczonko, dobrze, że masz wsparcie. Biedulka nasza, musisz mieć siłę opiekować się Królewną Ja co prawda miałam szycie blizny po CC, ale po zdjęciu szwów mniej bolało, a teraz już tylko czasami szczypie, albo ciągnie. Ale tak to nie wiem, jak w przypadku szwów futra ![]() Klaterino, my mamy parasolkę nie od kompletu. Kupiłam jakąś zwykłą taniochę na allegro. Na razie sprawdza się ![]() Matall, kochana! Przepraszam, musiałam źle przeczytać coś Współczuję bardzo! Jeszcze Ci tego brakowało, Biedulko A kapuste stosowałaś? Może pomogłaby...Smoczek u nas w użyciu krótko, tylko kiedy Hania marudzi, zapobiegam rykowi, albo czasami, gdy zasypia, ale to i tak po kilku min wypluwa
|
|
|
|
#979 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kapucha nie pomaga, ale krem perfecta mama z wyciągiem z białej kapusty owszem ![]() Tylko ta temperatura ![]() EDIT: Ale za to zjadłam BANANA! I na razie odpukać NIC SIĘ NIE DZIEJE! Tzn. że jutro spróbuję trochę gotowanej marchewki A potem ogórka, pomidorka
Extreme shed&shred lvl 2 (9/15) Killer abs lvl 3 (9/10) Biegam (419,5 km) Rower (43 km) Zumba (13) Joga (2) Gluten, Sugar & Meat Free ![]() More water&vegetables 13/100 sugarfree days Edytowane przez matallewar Czas edycji: 2011-05-24 o 23:03 |
|
|
|
|
#980 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
krostek zadnych nie ma, a te kolki czy zaparacia to wieczorem poznym tak o 24tej sie zaczyna...
|
|
#981 |
|
Zakorzenienie
|
Princi
"musztardowe" kupki sa bardzo prawidlowe Haj wszystkim ![]() |
|
|
|
#982 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Żółte są jak najbardziej w porządku. To ze zmęczenia. Edzik znów się męczy. Ale to już chyba niezależnie od tego, co jem ![]() Ma wzdęcia, czemu nie wiem, bo ostatnio ładnie odbija...
|
|
|
#983 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja mam usg bioderek 31 maja ![]() Cytat:
ale rzadko ![]() moje dziecko spalo dzisiaj od 22 do 6 rano zjadla 90mm i spi w bujaczku a ja od 6 nie spie ide pracowac ![]() kurcze wylalam ostatnio martini ze spritem na laptopa i cala klawiatura mi chrzesczy i sie klei |
|||
|
|
|
#984 |
|
Zakorzenienie
|
witam się
i o nic nie pytam ![]() nocka spoko jakoś chłodno dziś na razie |
|
|
|
#985 |
|
Zakorzenienie
|
ja tez sie witam
![]() mala troche pomarudzila w nocy ale nie plakala, wiec nawet pospalam, potem po karmieniu o 6:00 nie chciala zasnac ale ja przetrzymalam i pospala do 9-tej ![]() teraz lezymy i sie gapimy w sufit ![]() buziale dla mamus! |
|
|
|
#986 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam dziewczyny.
my po 5 godzinnej walce z kolką i Bóg wie czym jeszcze Zaczęło się o 5 rano, skończyło przed chwilą ( prawie cały czas krzyk i spazmy ). Była w użyciu herbatka, czopek i suszarka. Pepe padł ze zmęczenia, ja już na rzęsach chodzę Dziewczyny, czy bujaczek ma jakiś wpływ na kolki?? Wiem, że to może kretyńskie pytanie, ale jeśli ma pomóc Pepe, to kupimy. |
|
|
|
#987 |
|
Zadomowienie
|
hej mamusie
![]() mary poziomkowa a tą parasolkę to masz do x-landera, tak? znalazłam kilka na all, są o niebo tańsze i nawet bardziej pod kolor. wiecie co, tak sobie myślę, że jutro dzień mamy i to będzie takie fajne święto dla Was teraz, ja dopiero w przyszłym roku będę mieć takie
|
#988 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale nie powinno się długo takich maluchów w nim trzymać. Doraźnie pomaga - przynajmniej Edzikowi na wszelkie problemy brzuszkowe.
|
|
|
#989 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki za info. A jak długo Ty trzymasz Edzika?? Jaki jest maksymalny czas?? Rozumiem, że chodzi o wibracje, bo samo leżenie ( bez wibracji ) jest bez ograniczeń??
|
|
|
|
#990 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chyba, że kupicie taki zupełnie leżący. Ale mało jest takich i zwykle nie mają tylu opcji.
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:36.

żeby się nie rozbudził.

Smarowałam po każdym karmieniu a na noc tak grubo nakładałam. Bardzo szybko mi się pogoiło wszystko. Maści nie trzeba zmywać przed kamieniem

Daj znać, jak sprawuje się butelka TT, bo rozważam zakup 

Mam ich całą galerię... żadnego nie potrafi złapać, czasem jej się uda ale to jest 1 na 10 prób i te 9 nieudanych razy powoduje takie nerwy, że czasem nie mam ochoty nawet próbować.

Czekamy na Ciebie fasolko

Pocieszcie, że po ściągnięciu jest lepiej