|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Wybieramy tylul kolejnej czesci watku
|
|||
| lato mamy już za pasem wakacje spędzimy z bobasem |
|
21 | 42,86% |
| lato idzie krokami dużymi, wakacje spędzimy z dziećmi naszymi |
|
3 | 6,12% |
| Lato z nami, całe dnie na spacerkach spędzamy |
|
0 | 0% |
| Kupki, wysypki, zabawki z Lamaze to teraz częste tematy są nasze - mamusie marcowo-kwietniowe |
|
9 | 18,37% |
| Rany zagojone wiec mamuski szalone biegaja na spacery w najlepsze plenery |
|
7 | 14,29% |
| Do formy wracamy, na tztów chec juz mamy a maluchy coraz mniej bolą brzuchy |
|
8 | 16,33% |
| Pierwsze miesiace juz za nami, a nasze maluchy maja juz dobrze wymasowane brzuchy |
|
0 | 0% |
| Krótki rękaw gołe stopy mamy i maluchy maja sw oje najdluzsze urlopy |
|
1 | 2,04% |
| Głosujący: 49. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4921 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Śliczne maluszki właśnie opuściły nasze brzuszki
Uciekam, bo będę jęczeć jak przyjdzie pora karmienia
![]() ... uff dobrze, że porody za nami ...
|
#4922 |
|
Zakorzenienie
|
jak mnie szyli to szczypało ale powtarzałam sobie,że głupotą byłoby teraz piszczeć
i siedziałam cichodziwne te wspomnienia
|
#4923 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a ja nic nie czułam i to było boskie ![]() bardzo dziwne, jakby nie mi się to przydarzyło
|
|
#4924 |
|
Zakorzenienie
|
właśnie ja szycia to jakoś nie czułam, byłam za bardzo zajęta Nadunią.
Montii, dobrze się wstrzeliłaś z tematem akurat pod koniec pierwszej części na odchowalni.
|
#4925 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
urodzila sie z waga 3160g spadla najpierw do 2870g a wychodzilysmy z 2980g ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
moj gin ktory prowadzil moja ciaze akurat mnie szyl i tak sie spojrzal na mnie ![]() a ja ałaj a wczesniej jak rodzilam lozysko to jak ooparlam i chlusnelo na 2m do przodu to prawie mu na buty spalo i skomentowal "ooo to nie ja, to ta pani" JA TEZ GRZEJE MLEKO W MIKROFALI, zawsze
|
|||||
|
|
|
#4926 |
|
Zakorzenienie
|
ja wtedy nie miałam małego
i pamiętam ,że ciągle powtarzałam do takiej pielęgniarki ' o boże jak fajnie ' ' jezu dałam radę ' ' już po wszystkim ' ![]() no faktycznie zaraz druga część odchowalni
|
#4927 |
|
Zadomowienie
|
Nooo, faktycznie fajnie zabrzmiało
.A co do porodu ... bóle krzyżowe były straszne . Najgorsze były dwie godziny - od momentu, kiedy już wiedziałam że będzie cesarka do znieczulenia. Bo bolało jak cholera a ja wiedziała, że to już i tak bez sensu.
|
|
|
|
#4928 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczynki w Tesco od dzis przeceny Disney ubranek nabylam kilka 30% taniej
a z tym karmieniem to u mnie dostawialy z godzine po porodzie ale nie chwycil, pozniej z 8 h po i tez nie schywicil tylko ze trwalo to sekude a dopiero po jakis 12 h sama z Tz dostawilismy go to chwycil i jadl z 5 min z kazdej piersi tylko ze polozna nie widziala tego i stwierdzila ze nie jadl i zabrala go boli porodowych nie pamietam bo ich nie czulam, gdyby nie ktg nie wiedzialbym ze je mam, jak mi przebili pecherz plodowy to zaczelam czuc ale tak jeszce znosnie chyba byly na 120% , cc to wogole nic nie pamietam ale za to od momentu wybudzenia sie zaczela masakra, najpierw fizyczna pozniej psychiczna zwiazana z karmieniem Edytowane przez kasiapruszkow Czas edycji: 2011-05-24 o 23:17 |
|
|
|
#4929 |
|
Zakorzenienie
|
wiecie co to u mnie w szpitalu nikt sie w ogóle nie interesował czy mały jadł czy nie
nic ich nie interesowało, nie pytały...a Fabian nic nie jadł bo ciągle wodami wymiotował. dopiero w domu coś tam zaczął...kasiu a wiesz,że niebawem ruszaj wyprzedaże w h&m?
|
#4930 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak się martwiłaś na początku,z e nie przybiera, a tu widzisz ![]() Cytat:
ależ ten czas zleciał- jeszcze trochę i powstanie watek marcowek-kwietniowek 2012 Cytat:
|
|
#4931 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#4932 |
|
Zadomowienie
|
u mnie po cc bylo strasznie duzo pokarmu mala dostalam po jakiejs 1h najpierw tż ja tulil i siedzial z nia na noworodkach a bole porodowe w sumie to ja mialam kroplowke i to nie bylo zbyt mile uczucie
ale z perspektywy czasu myslalam ze cc jest gorsze a tu mile sie rozczarowalamspokojnej nocy
|
#4933 |
|
Zakorzenienie
|
podobno od 13 czerwca
|
#4934 |
|
Zadomowienie
|
eh pewnie sie dobije jak sie w lustrze w przymierzalni zobacze wcisnieta w jakis ciuch
![]() ale moze dzieciecego cos upoluje
http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png Edytowane przez Ewelqa1985 Czas edycji: 2011-05-24 o 23:36 |
|
|
|
#4935 |
|
BAN stały
|
ja najgorzej wspominam po cc moja reakcje na morfine/uderzenia goraca, nagle serce zaczynalo mi walic za chwile strasznie powoli bilo maz do pielegniarek polecial basen mi przyniesli do wymiotowania/sic! po cc zygac cos strasznego/ to trwało jakieś 10h podlaczona bylam non stop do monitora pracy serca i innych super rzeczy co chwila wlaczal sie alarm ze serce albo za szybko albo za wolno bije/mialam gestoze i to po lekach reakcja/ ale ogolnie zadnego dyskomfortu poza tym nie czylam po cc powiem wiecej jak mam ocenia bol po cc to nawet na okres bardziej sie mecze
|
|
|
|
#4936 |
|
Zadomowienie
|
|
#4937 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Zasypia od poczatku sam w lozeczku, wiec akurat tu nie bylo problemu. No ja w sumie pamietam wszystko jakby to bylo wczoraj i dokaldnie pamietam tez bol. |
|||
|
|
|
#4938 |
|
Zakorzenienie
|
Ból porodowy... dla mnie to była jedna wielka MASAAAAAAAAAKRA!!!
![]() Poród wywoływany.Oksy... bóle od 12.00 do 20.30...miałam wrażenie jakby były co 30 sekund!Z początku cwaniakowałam,że skoro pierwsza kroplówka nie zadziałała,to pewnie nie będę tych skurczy tak mocno odczuwac,otóż nie..od godziny 12.00 rozpoczęła się ostra jazda! Nie pomagało skakanie na piłce,prysznic,chodzenie. ..nic! Na dodatek przez większosc czasu kazali mi leżec na prawym boku,żeby główka małej wstawiła się do kanału rodnego. Nic się nie wstawiło,stąd moja cesarka Tez pamiętam badanie podczas skurczów... mówiłam tylko 'chwilka,chwila..skurcz nadchodzi' NIe mogę powiedziec,że zapomniałam o tym bólu... był okropny i utkwił mi w pamięci na dobre. Gdybym miała teraz rodzic naturalnie,to nie zdecydowałabym się na drugie dziecko. Dużo mnie to kosztowało i jestem z siebie dumna,że to wszystko wytrzymałam! ![]() Aa,no i dopiero na porodówce nauczyłam się poprawnie oddychac. Dzięki temu umiałam szybcej załagodzic skurcze i potwierdzam,że prawidłowe oddychanie pomaga załagodzic ból.
Edytowane przez 87czarna Czas edycji: 2011-05-25 o 03:24 |
|
|
|
#4939 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#4940 |
|
Rozeznanie
|
co do bolu, to skurcze bolaly dosc mocno, ale juz pod koniec przysypialam i tz mnie budzil. a najgorsze byly parte bo nie dawalam radu i 3 lekarzy na brzuch sie powiesilo, nogi dociagali mi do glowy, normalnie masakra jakas, caly czas pamietam to uczucie jak maly mi sie wyslizgnal ze srodka
ja myslalam ze to malutkie a fakt ze w niedziele skonczyl 6 tygodni a w poniedzialek w szpitalu na wazeniu mial 5,490
|
|
|
|
#4941 |
|
Zakorzenienie
|
czarna ja też dopiero na porodówce nauczyłam się poprawnie oddychać, bo do SR nie chodziłam i żałowałam
i najgorzej chyba mieć takie dwa porody w 1.. męczyc się naturalnie a i tak później cc. byłaś bardzo dzielna! kasiu sobie też coś kupisz, przecież fajnie wyglądasz! a mój mały pod karuzelą, skończyła grać.. podchodze, włączam, jak mnie zobaczył to zaczął się tak cieszyć, rączkami i nóżkami wierzgać..
|
#4942 |
|
Rozeznanie
|
zdjecia maluszka jak bylismy w szpitalu - 1i 2 usmieszki a 3 to podczas kapieli, raczka w rekawiczce i woreczku zeby nie zamoczyc wenflonu
|
|
|
|
#4943 |
|
Rozeznanie
|
a to ja wczoraj z moim maluszkiem
|
|
|
|
#4944 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a teraz ojej jaki slodki duzy maluszek ![]() ![]() a moja corcia ma zaparcia po bebilonie... robi mi kuki raz na 2 dni prezy sie i pruka caly czas... chyba sprobujemy innego mleczka ![]() moje dziecko dzisiaj spalo odd 22 do 6 rano, 8 godzin
|
|
|
|
|
#4945 | |||
|
Zakorzenienie
|
hej,
widze ze na wspomnienia się Wam zebrało ![]() ja też nie wspominam dobrze porodu o 9 wzieli mnie na oxy, i na początku było spoko,ale jak odeszły wody to bół był okropny. stekałam, sapałam, klęłam , i mialam bóle krzyżowe :/ bosheeeeeee dramat, w życiu mnie tak nie bolały plecy!!!!a najgorsze, że nie mogłam iść pod prysznic ani na piłke bo małej spadalo tętno a mi skakalo cisnienie i musiałam non stop leżec na łożku na lewym boku ![]() myślałam, że tam umre!!!!! i po 5 h takiej jazdy zrobili cc..... mam nadzieje, że w przyszłości 2 poród będzie lepszy ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
Montii, od kiedy wyprzedaże w h&m??????????????? musze tam zawitać ![]() dziewczyny jak Wasze maluchy znoszą te upały?? moja córa to się męczy, mało śpi i jest marudna wczoraj caly dzień tak było :/ dopiero na wieczór jak zrobiło się ciut chlodniej i byłyśmy jeszcze na dworzu to godzine leżała spokojnie i "gadała do wiatraka" |
|||
|
|
|
#4946 | |||||||
|
Zadomowienie
|
dziewczyny odciągałam przed chwilą pokarm i z jednego cycka wyszło tylko 90 ml czy to aby nie za mało
z drugiego nie leciało nic bo Nadia go całego wyssała, a ja się dziwie że młoda nic nie przybrała w ostatnim tyg, cały czas waga pokazuje 5 kg Cytat:
łał 6200 brawo dla dzielnego Alankadziękujemy monti niezłe masz cycuszki ![]() iza Idalka ślicznie wygląda Cytat:
i proszę mi tu nie mieć wyrzutów sumienia bo... iweczka dziękujemy Cytat:
![]() Cytat:
ja też miałam 25 min partych i też myślałam że krócej trwały a z porodu nie pamiętałam jak mnie pod tlen podpięli, ostatnio dopiero jakoś gadaliśmy, mąż o tym powiedział i sobie przypominam jak przez mgłę że położna mi jakieś rurki do głowy przypięła na szczęście trafiła mi się położna anioł i nic mnie nie bolało jak badała Cytat:
szycia nie czułam bo mnie znieczulili, zapytałam tylko lekarki dlaczego teraz a nie parę godz wcześniej Cytat:
ja to bym chciała znowu przeżywać, strasznie szybko minął ten rok, jak dziś pamiętam jak kolega do mnie powiedział ...ty jesteś w ciąży a ja do niego że go chyba pogięło i to że nie mam ochoty na piwo to nie znaczy że jestem w ciąży, jak się później okazało byłam ![]() Cytat:
się nie doczekaliśmy ![]() gosiawolna widzę że kolejny forumowy przystojniaczek nam rośnie
|
|
#4947 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#4948 |
|
Wtajemniczenie
|
widze że zebrało Wam się na wspomnienia
chociaż ja wole swojej cesarki nie wspominać bo odechciewa mi się drugiego dziecka ![]() któraś mama pisała że dziecko ma zaparcia po Bebilonie, kurcze odąd przeszłam całkowicie na mm właśnie Bebilon to Natalka też od wczoraj jest bez kupki i raz też już tak miała, ale ogólnie dobrze znosi to mleczko, bo po Hippie miała mega wysypkę ![]() ide do małej po nadal śpi a wypadłoby coś zjeść ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- no i śliczne maluszki gosiawolna nie widać że urodziłaś
|
|
|
|
#4949 | ||||
|
Zakorzenienie
|
nie fajnie wspominam...pamiętam ten ból... wspomnienia się zacierają ale jeszcze pamiętam ale teraz z perspektywy czasu wydaje mi się że aż tak strasznie mnie przecież nie bolało hehe no ale na porodówce bolało mega... już jak mialam nieregularne skurcze i dochodziły do 80% to błagałam Boga żeby na tym się skończyło bo już nie dawałam rady... a potem dochodziły do 120... powiem tak poród to jedna wielka MASAKRA...a najgorsze jest to poczucie że już teraz nic nie można zrobić!!! trzeba czekać do końca. mi położna kazała chodzić ale ja nie dawałam rady, chodziłam - bolało, leżałam - bolało, kucałam - bolało... nawet oddychanie mało pomagało ( a może bez byłoby gorzej) oddychałam dobrze ale ciężko było oddychać a najlepsze było to jak połozna mi kazała się rozluźniać w trakcie skurczu haha a ja się mimowolnie spinałam ![]() i tylko powtarzałam : ja już nie dam rady. a położna cierpliwie powtarzała: dasz radę, dasz. nie ty pierwsza nie ostatnia. w końcu z zrezygnacją stwierdziłam że nikt nie mówił że będzie łatwo. inaczej sobie to jednak wyobrażałam myślałam że skurcze będą bardziej lajtowe a parte będą bolały a okazało się że przy 9cm nagle parcie przyniosło mi ulgę, więc zaczęłam przeć i było ok, a jak już mogłam legalnie przeć...ufff jaka ulga... poza tym że to naprawdę był wielki wysiłek a ja byłam wykończona to naprawdę nie bolało... mi się wydaje jakbym parła ok godziny a się okazało że to było ok 3godzin...najgoprzej było mi przec na stojąco a mówią że wtedy działa grawitacja i lepiej się prze... dla mnie jednak na leżąco było najlepiej. no i tak jak mówiłam jak mi położna pomogła i mały w końcu wyszedł to NIESAMOWITA ULGA. że już po wszystkim że już koniec skurczów, jak już wyszedł zaczęłam się bać że rodzenie łożyska mnie jeszcze czeka i znów będzie ból. ale nie bolało potem się śmiałam do męża jak już leżałam z małym że łapię się na tym że liczę sekundy kiedy następny skurcz nadejdzie no i na dzień dzisiejszy wolałabym rodzić z zzo i przy następnym dziecku będę szukać szpitala nawet prywatnie żeby mi zzo dali. bo parte to pikuś był i ciesze się ze to juz za mną naprawdę ale każda kobieta musi to przezyc aby zrozumiec bo to jest nie do opisania Cytat:
i powiem szczerze że się cieszę bo niezbyt wygodnie by nam sie spało w trójke mimo ze łóżko duze ![]() Cytat:
o tak, masakra ja pamiętam jak mi położna mówiła żebym wołała ją jak będzie skurcz nadchodził bo chce mnie zbadać to parę razy nic się nie odzywałam żeby nie przyszła czasem a darlam się strasznie nastraszyłam kobitki na przedporodowej strasznie ale to mi przynosiło ulgę Cytat:
![]() no no no maluszek sliczny a mamusia no no jakbyś w ogóle nie rodziła ![]() Cytat:
![]() a ja dziś miałam polewkę rano ogólnie to wyspałam się Oli wstał o 1.40 zjadł cyca i butlę potem o 4 się obudził zjadł cycka i obudził się o 5 dałam mu butlę zjadł 30ml i zaczął się smiać co ja mu butlę w buzię to ten w śmiech no to go wzięłam do nas i od 5 do 6 leżał i gadał do siebie i sie cieszyl no myślałam że padnę dopiero o 6 znów się zrobił głodny to zjadł i do 7.30 jeszcze pospaliśmy
|
|
#4950 |
|
Rozeznanie
|
gosiawolna ślicznie wyglądacie
Ale dzisiaj pospałam. Mały zasnął o 22 i wstał o 6, zjadł i spał do 9 Osiem godzin z rzędu i to mi pasuje Idę się ogarnąć i lecimy do Biedrony bo mają być jakieś fajne promocje na artykuły dziecięce i Dady chyba też są w promocji
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:05.

.
. Najgorsze były dwie godziny - od momentu, kiedy już wiedziałam że będzie cesarka do znieczulenia. Bo bolało jak cholera a ja wiedziała, że to już i tak bez sensu.

nic ich nie interesowało, nie pytały...a Fabian nic nie jadł bo ciągle wodami wymiotował. dopiero w domu coś tam zaczął...
ale z perspektywy czasu myslalam ze cc jest gorsze a tu mile sie rozczarowalam![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Tez pamiętam badanie podczas skurczów... mówiłam tylko 'chwilka,chwila..skurcz nadchodzi' 
ja to bym chciała znowu przeżywać, strasznie szybko minął ten rok, jak dziś pamiętam jak kolega do mnie powiedział ...ty jesteś w ciąży a ja do niego że go chyba pogięło i to że nie mam ochoty na piwo to nie znaczy że jestem w ciąży, jak się później okazało byłam