|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2161 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Języki się rozkręcają, nogi biegają a mamuśki wciąż gadają (list-grud 2009)
Witam słonecznie ;-)
Wy piszecie o sandałkach, a ja o majtusiach malutkich . Poszłam wczoraj upolowac kilka par majtek malutkich dla Lenki i wiecie co? Nigdzie nie mogłam dostac Nie wiem czy wszyscy wpadli ostatnio na pomysł kupienia majtek dla swych pociech i wykupili co było, czy o co chodzi To samo ze skarpetkami cieniutkimi. Lenka nie ubierze butów bez skarpetek, a tu brak cieniutkich. Muszę jej zwykłe ubierac. Butki sandałki miałam jej kupic takie z zakrytymi palcami, ale dostała od mojej siostry sandałki, które są odkryte (i pięta i palce). Sama takich bym nie kupiła, ale nawet jestem z nich zadowolona, mają mięciutką podeszwę i małej pasują, nie przewraca się, nie obija paluchów, nic z tych rzeczy. Witaminy D3 nie podaję od zeszłego roku od maja, zarastało jej szybko ciemiączko - już dawno ma zarośnięte- i tak nam lekarka zleciła. Lucky gratuluje pracy A co właściwie będziesz robic?
|
|
|
|
#2162 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Języki się rozkręcają, nogi biegają a mamuśki wciąż gadają (list-grud 2009)
Cytat:
Przytulam i mam nadzieje na szybki powrot ![]() Cytat:
Hehehe...pewnie ![]() Nie ![]() Dzien doberek maly spi.... Mam dzisiaj w domu malego smarka ![]() André sie przeziebil i kicha, z noska leci, troche cieply jest...tak wiec dzisiaj spedzamy dzien na domowo. Mam nadzieje, ze tak jak ostatnim razem po dwace witamin + miodu, ktora mu zaserwowalam jutro obudzi sie zdrowy. Zreszta teraz do przedszkola troche obawiam sie z nim chodzic...w naszym rejonie ujawnili juz sporo przypadkow zachorowan spowodowanych pewna bakteria, ktora wydaje sie dosc niebezpieczna a wiadomo, ze przedszkola to miejsca wysokiego ryzyka....sama nie wiem... Ola co o tym myslisz?
|
|
#2163 |
|
Zakorzenienie
|
Karenina a jak mu ten miód dawkujesz\podajesz?
|
|
|
|
#2164 |
|
Zakorzenienie
|
Jak sie da: ![]() - w herbatce (czasami dodaje jeszcze pare kropel cytrynki )- z mlekiem - mieszam owoc np. kiwi/banana z miodem - na lyzeczce (maly uwielbia!) No chyba ze miod koperkowy to raczej osobno, tak na lyzeczce tylko, bo mam sam w sobie intensywny smak, ale André lubi tez zmieszany z owocami ![]()
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2011-05-24 o 13:38 |
|
|
|
#2165 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Aniulka witaj
Lucky - gratuluję Zebra, no masakra z tą nianią. Dlatego ja zawsze będe zwolenniczką żlobków czy klubów malucha. Cytat:
dobrze powiedziane. Oby tamta firma się odezwała.Cytat:
Cytat:
Cytat:
Tak Owszem jest ciepło i słonecznie, ale przecież większość czasu na dworze i tak staramy się w cieniu spedzać, a poza tym smaruję małego filtrem, więc nie tak łatwo o wit. D. ![]() Lekarka mówila ze jak naprawdę upały sie zaczną to tak co drugi dzień. Cytat:
![]() U nas nocki już ok, uspokoiły sie, 3jki górne prześwitują normalnie, ale jeszcze sie nie przebily... Ktoś pytal o drzemki, tak Staś teraz i 3 godziny potrafi spac... tylko zauwazyłam tendencję do wcześniejszego padania czyli wstanie o 6.30 czasem już o 10.30 zaczyna trzeć oczy, nie wiem o co kaman bo to u nas pora na spacer Raz poszedl spac o tej porze i była to jedna drzemka w ciągu dnia, wiec ok. Dzisiaj wróciliśmy ze spaceru i padł mi bez obiadu...Brombi, podziel się, co to za ćwiczenia, do których się motywujecie z koleżanką???
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2011-05-24 o 13:42 |
|||||
|
|
|
#2166 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja niestety nie moge pozwolic sobie na nieposlanie Sandry do zlobka. Zostaje mi tylko miec nadzieje, ze nic sie nie przyplacze. No i oczywiscie obserwowac. Zreszta nie raz sie pewnie zdarzy, ze nasze dzieci najedza sie ziemi i czego tam jeszcze, ale suma sumarum nic im nie bedzie
|
|
#2167 |
|
Zakorzenienie
|
Karenina dzięki! Bo coś pokasłuje Piotrek coraz bardziej... Inhaluje go i dzisiaj dałam już syrop prawoślazowy... Jak wstanie dam mu miodu.
Konspi no dla kości też, ale chyba już nie w takiej ilości Przecież jak napierdziela tak słońcem dziecko chociaż 2 h na polu to chyba nie trzeba dodatkowo wit D. Dawałabym w niepogode i jak w domu trzeba siedzieć... A i mleka też lubi nadal się napić a tam też wit D.
|
|
|
|
#2168 |
|
Zadomowienie
|
hej mamusie
![]() My podajemy wita D teraz pójdziemy na szczepienia to zobaczymy co powie nam pani doktor ![]() Co do dentysty to my narazie nie idziemy bo wiem ze i tak Kinia jej ząbków nie pokaże. Co do miodu to też zaczne małej podawać ![]() Lucky gratuluje i trzymam kciuki za nianie
|
|
|
|
#2169 |
|
Rozeznanie
|
suonko - majty będą w lidlu od 30maja chyba. Kiedyś kupiłam tam kompleciki i były fajnej jakości, więc pewnie majty też będą dobre. Chyba około 12 zł za 3sztuki czy jakoś tak...
Resztę nadrobię później, wieczorem, bo zaraz lecę z dzieciakami do lekarza, bo Millka coś brzydko pokaszluje, a Leonowi muszę wziąć skierowanie na badania. |
|
|
|
#2170 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Spór o wit d trwa od dawna. Ja uważam że moja pedi ma rację. A gdyby samo słonce wystarczyło żeby uzupełnić niedobor tej witaminy, to chyba dzieci w Afryce by nie chorowaly, a niestety jest inaczej... a http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/zdart5982.html podaje: "witamina D jest jedną z nielicznych witamin, których nie musimy dostarczać w pożywieniu; organizm sam może produkować witaminę D pod wpływem promieni słonecznych, które przedostają się do naszej skóry. Naukowcy twierdzą, że dziesięć minut słonecznej kąpieli codziennie w czasie letnich miesięcy zapewnia odpowiednią dawkę tej witaminy na cały rok. Należy tu jednak brać pod uwagę indywidualne zapotrzebowania, np. to, że dzieci potrzebują więcej witaminy niż dorośli, a ponadto - że wraz z wiekiem zmniejsza się zdolność organizmu do wytwarzania tej witaminy pod wpływem promieni ultrafioletowych. Również osoby znajdujące się w zanieczyszczonym środowisku mają mniejsze szanse na odpowiednią ilość witaminy D w organizmie. Podobnie ci, którzy mają ciemną karnację, muszą otrzymywać więcej witaminy D, gdyż ich cera odbija promienie słoneczne".
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2011-05-24 o 14:04 |
|
|
|
|
#2171 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A niech sobie tak jedza ziemie, nie mam z tym problemu...wszyscy jako maluchy sobie pojedlismy i zyjemy...zeby tylko ziemie... ![]() Tylko w przedszkolu jak to w przedszkolu...o myciu rak mozna napisac legendy (sama wiesz), dzieciaki np. jak bawia sie w gotowanie to "jedza" kazdy tego samego ogorka, dziela sie jednym ciasteczkiem itp. ![]() Wiadomo, ze jak nie ma wyboru to nie ma, ale najgorzej wlasnie jak jest - wtedy czlowiek siedzi i kombinuje... ![]() Cytat:
Za rada Guci - sprobuj olejku koperkowego ![]() Cytat:
Hehehe...a ja gdybym sie naszego sluchala to odstawilabym juz na wiosne Umowilam sie wlasnie na babski wieczor dzisiaj...
|
|
#2172 |
|
Zakorzenienie
|
Ale Ci fajnie! Ale ja dziś fitnessuje wiec też nie narzekam
![]() A co do jedzenia ziemi - żeby tylko ziemia... Byiśmy w sobotę w Parku Szczytnickim i Staś na chwile zostal sam z tyłu i szedł sobie za nami... Nagle widze on coś w bucie grzebie... wiecie w co wlazł??? No i malo brakowało, a wepchałby tą łapkę sobie do buzi ![]() ale dobiegłam na czas... W ogóle, tak jak kiedyś lubiłam psy, tak teraz przy dziecku zaczynam ich "nie-lubić" a zwłaszcza wlaścicieli, którzy uważają że to takie naturalne jak piesek upstrzy trawnik tu i tam i nawet nie próbują po nich sprzątać...
|
|
#2173 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dokladnie - zeby tylko ziemia...André organizuje juz systematyczne polowania na mrowki i wszelki inne robaczki smigajace po ziemi...mrowek juz probowal... ![]() Na szczescie w De to normalne, ze na spacerek z pieskami wlasiciele zabieraja woreczki na wiadome sprawy... Malz smieje sie, od tego juz tylko krok od siedzenia na wc i czytania... ![]() IMG_4410.jpgIMG_4411.jpg
|
|
#2174 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie może się przyjąć?Ale się Andruś zaczytał
|
|
|
#2175 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Iza miała 19 miesięcy jak miała wszystkie zeby, Grześ teraz ma 19 miesiecy i już ma 1 piątke i druga wyłazi |
|
|
|
|
#2176 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do psów, to Polska była i jest w tej kwestii daleko w tyle, nie ma koszów na odchody, i nie ma świadomego społęczeństwa - niestety
|
|
#2177 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
moja ma od miesiąca brzydkie kupy a nie umie ej tam wymacać a chciałabym już te piątki i będzie spokój![]() ---------- Dopisano o 15:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:02 ---------- Cytat:
dokładnie niby wymagają ale koszów nie ma!!! zresztą u nas czasem brakuje zwykłych koszów na śmieci a co dopiero koszów na odchody ![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:04 ---------- karenina19 ale Ci dobrze też bym gdzieś poszła udanej imprezki
|
||
|
|
|
#2178 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Własnie też zamierzam kupić pare majteczek ale nie wiem czy u nas kupie takie malutkie. Joasia dzięki za info przejde się do lidla może faktycznie tam kupie najprędzej ![]() Co do sandałków my mamy z ecco z ccc z tym że z ccc raz jej założyłam ale i szybko ściągłam coś jej nie pasowało w nich. W ecco moja się potyka nie wiem jak z ccc może jutro jej założe i zobacze jak w nich będzie śmigać
|
|
|
|
|
#2179 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() André jak zawsze A co do pieskow... hmmm... i w Niemczech zdarzaja sie i tacy, co zostawiaja (tzn ich kejtry) conieco na trawniku/chodniku. I Gocha, jak ktos chce to wystarczylby najzwyklejszy woreczek foliowy i najzwyklejszy kosz na smieci... zadnych specjalnych nie trzeba
"what doesn't kill me makes me feel alive" Edytowane przez gucia6 Czas edycji: 2011-05-24 o 15:12 |
|
|
|
|
#2180 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dobre pytanie... ![]() ![]() Wczoraj w piaskownicy André zabarykadowal sie w jednym kaciku ze swoimi autkami i ksiazeczka...i tak sobie siedzial "czytal" co jakis robiac autkiem "Bruuuum!" ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Sorry, ale ![]() Dzieki Cytat:
Przebudowuje mowisz? To przynajmniej zamiary ma pokojowe...oby mrowki to docenily... Ano zdarzaja sie zdarzaja ale chyba rzadko, bo jak ktos kogos takiego zobaczy to odpowiedni komentarz zawsze sie znajdzie...i dobrze zreszta ![]() Sluchajcie, André siedzi obok mnie w krzeselku i "karmi" mnie swoim jabkiem...wyciaga kawalek w raczce do mnie a jak ja sie nachylam, zeby ugryzc to zabiera reke z powrotem i sie smieje jak wariat... wiem, ze dopiero jak nie bedzie juz chcial jesc to mi da ugryzc a nawet zjesc cale...
|
|
#2181 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Podczytuje podczytuje a jakos brak mi weny na pisanie ![]() Krzyże mnie bola juz chyba 3 dzien schylac sie nie moge a jutro jeszcze mamy wycieczke z dzieciakami z przedszkola trzymajcie kciuki oby ten dzien szybko zlecial ![]() Kamilka spi sobie smacznie juz2,5 godz i chyba musze isc ja obudzic bo potem na noc nie bedzie mogla zasnac ![]() Zaczytany Andre cudnie wyglada
|
#2182 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2183 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() A jeszcze mam dla was info - a raczej dla tych, którym pasują pieluszki Dada z Biedronki. Mam sąsiadkę, która tam pracuje i mówiła mi dziś, że jutro mają byc podwójne opakowania za 39,99. To tyle - dobrej nocki |
|
|
|
|
#2184 |
|
Zakorzenienie
|
Suonko własnie czaje się na nie jutro
a i w tesco widziałam zaś te pudła fajne na zabawki za 22zł. Tez mam andzieje, że jutro Tz mi kupi. Piotruś dostał od mojej cioci po kuzynach klocków bardzo dużo i potrzebuje pudła konkretnego![]() Kurcze mam kiepski nastrój ... ale piwko pije sobie... zmęczona jestem i mam @... |
|
|
|
#2185 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Halo, czy ktoś tu bytuje jeszcze wieczorem? ---------- Dopisano o 22:13 ---------- Poprzedni post napisano o 22:10 ---------- Cytat:
to zdrowko![]() Malz juz przez godzine przey telefon gada
|
|
|
#2186 |
|
Zakorzenienie
|
Konspi ale co Ty też
masz kiepski nastroj, piwo czy @
|
|
|
|
#2187 |
|
Zadomowienie
|
Gdyby u Nas były kosze nawet na śmieci gdzie oczywiście ich brak czasem chce wyrzucić np.papierek z loda i co
trzymam tak długo jak znajde kosz a mam chodzić z kupą dopuki nieznajde kosza Wole iść dalej z dala od ludzi i osiedli tam nikt nie widzi i nikomu nie przeszkadza![]() Poznań Wrocław większe miasta pewnie kosz stoi co kilka metrów. |
|
|
|
#2188 |
|
Wtajemniczenie
|
fakt - szybko
ale dzieci "pedzone" na bebilonie pepti zresztą Iza ma już 6 i nowe dwie 1 - a ma 5 lat dopieroa zapomniałam - Grześ nie ma stulejki -
SKARBY http://suwaczki.maluchy.pl/li-29517.png http://www.suwaczek.pl/cache/7f96cc3fa9.png http://suwaczki.maluchy.pl/li-38189.png Edytowane przez magdawikp Czas edycji: 2011-05-25 o 07:27 |
|
|
|
#2189 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to dzien juz sie zaczal...oby dzieciaki cie oszczedzily choc troche... Jeeee!! Dzien doberek u malego w pokoju jeszcze cicho wiec korzystam... ![]() Wieczor udal sie wczoraj wspaniale! Prawie 6 godzin zlecialo nie wiadomo kiedy ![]() André dostal od ciotek ksiazeczki, jak sie obudzi to mu pokaze ![]()
|
|
#2190 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Maria, z tego co pamietam, to w Poznaniu tez zwykle brakowalo koszy na smieci... no chyba, ze w ostatnim czasie sie to zmienilo ![]() Zreszta wy sobie nie myslcie, ze w De stoja kosze jak grzyby po deszczu. Tutaj tez trzeba szukac, przynajmniej w Bremen, moze Braunschweig jest lepiej zorganizowane . Ale jak juz tez wspomniala Konspi, wszystko zalezy od kultury i checi.
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:37.

. Poszłam wczoraj upolowac kilka par majtek malutkich dla Lenki i wiecie co? Nigdzie nie mogłam dostac
Nie wiem czy wszyscy wpadli ostatnio na pomysł kupienia majtek dla swych pociech i wykupili co było, czy o co chodzi
To samo ze skarpetkami cieniutkimi. Lenka nie ubierze butów bez skarpetek, a tu brak cieniutkich. Muszę jej zwykłe ubierac.
A co właściwie będziesz robic?

Ola co o tym myslisz? 
Raz poszedl spac o tej porze i była to jedna drzemka w ciągu dnia, wiec ok. Dzisiaj wróciliśmy ze spaceru i padł mi bez obiadu...

masz kiepski nastroj, piwo czy @