EPIDUO- jak na was działa? - Strona 76 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-05-26, 11:09   #2251
salateX
Przyczajenie

Dot.: EPIDUO- jak na was działa?

Cytat:
Napisane przez Lilith36 Pokaż wiadomość
Ja mam podobnie. Też mam wrażliwa skórę i na początku nie było wysuszenia, ale teraz jest duże, na policzkach. To mnie dziwi, bo na policzki już go nie stosuję, może to wina kremu? Ale w jaki sposób krem nawilżający może mi wysuszac skórę...? (kupiłam właśnie nowy ostatnio, pollena eva z melisą...)
Tyle, że mi 'syfy' nie schodzą, tylko jest gorzej niz przed epi Jak długo używasz?
Ja używam ze 2 tygodnie, może trochę dłużej, i jedyne przesuszenie mam koło ust. I mam wrażenie ze z moimi syfami jest coraz gorzej. Znaczy klika dni jest spoko, a potem w jedna noc wyskoczy mi ich pełno, potem sie zagoją, klik dni spokoju i znowu to samo.
Teraz sie zastanawiam co jest przyczyna takiego faktu, epiduo czy tabletki antykoncepcyjne które niedawno zaczęłam używać(ponad tydzień)?
salateX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 16:26   #2252
Fairy 86
Przyczajenie

Na początku stosowania Epiduo tak jest - zaczynają wychodzic syfy ukryte głęboko pod skórą - maść "wykwasza" górne warstwy naskórka i to wszystko wyłazi. Spokojnie salateX używaj dalej - organizm sie oczyści ze wszystkiego i przestanie wyłazić. Rano smaruj się nawiżaczem jakimś może byc zwykła nivea, żeby ci się tarka z buzi nie zrobiła Ale no worries - to tak ma być i nie ma to nic wspolnego z tabletami any.
Fairy 86 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 17:28   #2253
Lilith36
Rozeznanie

SalateX - ja też tak miałam na początku. Myślałam, że to na mnie w ogóle nie działa. Ale zaczęło mnie przesuszać dosyć konkretnie po jakichś 3 tygodniach.

Fairy 86 - wychodzą 'syfy' ukryte głęboko pod skórą, ale czy to normalne, że wychodzą mi też na policzkach, gdzie nigdy w życiu nie miałam pryszcza i mam tam cerę normalną, a tłustą w strefie T? Bo wydaje mi się, że nie bardzo. Poza tym mam coraz bardziej zaczerwienione policzki.
Epi strasznie pogorszył mi też czoło. Wcześniej miałam tam tylko podskórne grudki, a ropne pryszcze pojawiały się tylko przed okresem.
A teraz mam ciągle całe czoło (i już nie tylko czoło, ale tam jest najgorzej) w ropnych wypryskach, które dodatkowo są dużo bardziej bolesne niż wcześniej. I mam dużo więcej rozszerzonych porów. Po tych ropnych zostają mi straszne blizny. Już wolałam swój grudkowaty, kaszkowaty trądzik, ale przynajmniej bez przebarwień.
Czy powinnam odstawić epi? Mam już coraz większe skłonności ku temu...

Lilith36 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 18:55   #2254
Burza_1994
Wtajemniczenie

GG do Burza_1994

Wiecie co?? Odstawiłam epiduo na czas letni, a może już na zawsze.
Dochodzę do wniosku, że kuracja epiduo nic nie dała, prócz zmniejszenia zaskórników. Nie likwidował ich, ani nic. Jest w miarę dobry na podskórne małe grudki np. na czole, ale nic więcej.
Moją metodą na zapobieganie zaskórnikom jest nowo odkryta ściereczka z mikrofibry. Można ją kupić za 2-3zł.
Oczyszczałam twarz u kosmetyczki i używam tej ściereczki. Nie tworzą się nowe zaskórniki, a twarz jest już trochę bardziej wygładzona. Jak zawsze po okresie 2tygodni pojawiały mi się nowe zaskóniki, tak teraz na razie nie mam i mam nadzieję, że się więcej nie pojawią.

Epi używam tylko na czoło, gdzie mam taką jakby kaszkę, bo poprzednio nawet sobie z nią poradził(teraz mam ją od nieodpowiedniego kremu)

No więc nie wiem czy zrozumiałyście coś z mojej wypowiedzi, ale dziękuję za uwagę

Cel: Pani Dyrektor!

Cel osiągnięty połowicznie: Zastępca Dyrektora!

"Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice."
Burza_1994 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-05-26, 20:52   #2255
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez salateX Pokaż wiadomość
Ja używam ze 2 tygodnie, może trochę dłużej, i jedyne przesuszenie mam koło ust. I mam wrażenie ze z moimi syfami jest coraz gorzej. Znaczy klika dni jest spoko, a potem w jedna noc wyskoczy mi ich pełno, potem sie zagoją, klik dni spokoju i znowu to samo.
Teraz sie zastanawiam co jest przyczyna takiego faktu, epiduo czy tabletki antykoncepcyjne które niedawno zaczęłam używać(ponad tydzień)?
Ja stosuję około 3 miesiące i ciągle tak mam
Tzn ja się leczę akurat z takiej kaszki,zaskórników zamkniętych czy grudek,nie wiem jak to nazwać.
I co jakiś czas się robi buzia chropowata,a później gładsza.
W następnym tygodniu wybieram się do dermy bo tak być nie może,to przecież nie jest faza początkowa

Kachnaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-03, 16:23   #2256
agravvka
Zadomowienie

Od kilku dni mój stan skóry się pogorszył. Chyba nigdy jeszcze nie miałam takich czerwonych placków !!! Wściekłam się bo nawet Epiduo już nie wysusza. Wróciłam do mojego starego leku, a dokładnie do mleczka robionego w aptece na receptę. Nałożyłam grubą warstwę po południu, zmyłam ją dopiero rano. Stan skóry poprawił się w 60%, ładnie wysuszyły się wszystkie zmiany. Dziś też planuję taką kurację. Jest to jedyny lek , który faktycznie pomaga przez dłuższy okres czasu ( bardzo dobrze wysusza). Kosztuje ok. 5 zł. Przesyłam skład, może Wam się przyda. Nie jest drogi, jest bezpieczny i na receptę. trzymajcie się dziewczyny
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 060311161544.jpg (98,6 KB, 91 załadowań)

" Lubię, gdy na mnie patrzysz i udajesz, że tego nie robisz."

agravvka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 20:40   #2257
salateX
Przyczajenie

Już pisałam wcześniej ze u mnie z poprawa to słabo za to buzia mi sie po epiduo bardzo pogorszyła. A wiec odstawiłam na jakiś czas epi głównie ze wzgledu na to ze wybierałam sie na 4 dniowy wypad w góry i cięzko by mi było unikać słońca. I skóra mi sie poprawiłam. Teraz stosuje epiduo co 3 dni i jest niezle. Mam na twarzy dokladnie 6 syfów. A teraz to juz tylko takie czerwone placki wsumie zostały ale i to znika. Zastanawiam sie tylko czy za jakis czas nie bedzie gorzej przez odstawienie epi?
salateX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-04, 20:53   #2258
Lilith36
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez salateX Pokaż wiadomość
Już pisałam wcześniej ze u mnie z poprawa to słabo za to buzia mi sie po epiduo bardzo pogorszyła. A wiec odstawiłam na jakiś czas epi głównie ze wzgledu na to ze wybierałam sie na 4 dniowy wypad w góry i cięzko by mi było unikać słońca. I skóra mi sie poprawiłam. Teraz stosuje epiduo co 3 dni i jest niezle. Mam na twarzy dokladnie 6 syfów. A teraz to juz tylko takie czerwone placki wsumie zostały ale i to znika. Zastanawiam sie tylko czy za jakis czas nie bedzie gorzej przez odstawienie epi?
Ja po miesiącu odstawiłam epi całkowicie. Nie używam już od tygodnia. Do mojej dermy jestem zapisana dopiero na lipiec, więc nawet nie mogłam sie poradzić ani z nią skonsultować. I chyba wszystko powoli wraca do normy. Pozbyłam się tej suchości i ciągłego łuszczenia. A ropne wypryski już się nie pojawiają, raczej stare przysychają. Nie wiem czy to dobra decyzja, ale okres wakacyjny w ogóle nie sprzyja leczeniu trądziku, zwłaszcza że nie mam dobranego filtra. Zamierzam teraz kilka przetestować, dobrać jakiś, a potem biorę się znowu za trądzik.

Stary 2011-06-04, 23:14   #2259
mikasa5
Zadomowienie

A czy z lekami typu Epiduo można używać kremów brązujących ? Bo trochę głupio bym wyglądała z opalonym ciałem i bladą twarzą, bo mam naturalnie jasną karnację...
Stary 2011-06-05, 09:47   #2260
amorelaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mikasa5 Pokaż wiadomość
A czy z lekami typu Epiduo można używać kremów brązujących ? Bo trochę głupio bym wyglądała z opalonym ciałem i bladą twarzą, bo mam naturalnie jasną karnację...

Leki typu Epiduo tzn ? ;>

Mi się wydaję, że przy stosowaniu Epiduo nie można używać kremów brązujących, ale najlepiej spytać dermatologa
amorelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-05, 11:05   #2261
Lilith36
Rozeznanie

Chyba nie ma najmniejszego sensu używanie kosmetyków brązujących, bo przecież epiduo silnie złuszcza naskórek. Więc niby gdzie ten krem brązujący miałby się wchłonąć? A nawet jeśli by się wchłonął i nie zostawił jakichś paskudnych plam, to i tak następnego dnia wszystko by się złuszczyło. Tak moim zdaniem.

Stary 2011-06-05, 16:05   #2262
mikasa5
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez amorelaa Pokaż wiadomość
Leki typu Epiduo tzn ? ;>

Mi się wydaję, że przy stosowaniu Epiduo nie można używać kremów brązujących, ale najlepiej spytać dermatologa
Tzn. pochodzenia retinoidowego

Kurczę, no to lipa trochę
Co do nawilżania- mogę używać obojętnie jakiego kremu ? Bo czytałam wcześniejsze wypowiedzi, że nawet zwykły Nivea, tylko żeby dobrze nawilżał. A zapychanie przy takiej kuracji się nie liczy ? Bo trochę mnie to zdziwiło...
Stary 2011-06-07, 07:17   #2263
sara137
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Burza_1994 Pokaż wiadomość
Moją metodą na zapobieganie zaskórnikom jest nowo odkryta ściereczka z mikrofibry. Można ją kupić za 2-3zł.
Oczyszczałam twarz u kosmetyczki i używam tej ściereczki. Nie tworzą się nowe zaskórniki, a twarz jest już trochę bardziej wygładzona. Jak zawsze po okresie 2tygodni pojawiały mi się nowe zaskórniki, tak teraz na razie nie mam i mam nadzieję, że się więcej nie pojawią.

TAK TAK TAK, zgadzam się !!
sara137 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-07, 07:46   #2264
Lilith36
Rozeznanie

Gdzie można kupić taką ściereczkę?

Stary 2011-06-07, 18:26   #2265
Burza_1994
Wtajemniczenie

GG do Burza_1994

Cytat:
Gdzie można kupić taką ściereczkę?
Chociażby w biedronce. Nie opłaca się specjalnej do twarzy kupować, bo to wszystko to samo.

"Everything in your life is a reflaction of a choice you have made. If you want a different result, make a different choice."
Stary 2011-06-07, 20:40   #2266
Lilith36
Rozeznanie

Taka zwykła? Z biedronki?
ale przecież taka ściereczka jest zupełnie inna niż te specjalne do twarzy... Ona jest taka mięciutka, a ta do twarzy bardziej szorstka i działa peelingująco... Jesteście pewne? Przecież to całkiem dwie różne rzeczy.

Stary 2011-06-07, 20:53   #2267
Burza_1994
Wtajemniczenie

GG do Burza_1994

Cytat:
Taka zwykła? Z biedronki?
ale przecież taka ściereczka jest zupełnie inna niż te specjalne do twarzy... Ona jest taka mięciutka, a ta do twarzy bardziej szorstka i działa peelingująco... Jesteście pewne? Przecież to całkiem dwie różne rzeczy.
Jak dla mnie mikrofibra to mikrofibra. A tej do twarzy nie miałam więc może faktycznie czymś się różni

Stary 2011-06-07, 23:37   #2268
Lilith36
Rozeznanie

Różni się, i to sporo Co prawda specjalnej ściereczki do twarzy w dłoni nie miałam, ale obejrzyj sobie filmiki o niej na youtube, jest dokładnie pokazana i omówiona. To nie jest mikrofibra. Bardziej cos a'la lignina, tetra... różne skojarzenia dziewczyny mają, ale mikrofibra - pierwsze słyszę

Stary 2011-06-08, 00:13   #2269
ingula
Raczkowanie

...a ja jak przyszłam do dermatologa po 7 latach zmagań z trądzikiem (a mam obecnie 20 lat) i przyniosłam jej listę leków, które stosowałam i które nie podziałały to lekarka rozłożyła ręce i stwierdziła, że już chyba nic mi nie pomoże :P obecnie mam trądzik zaskórnikowy więc wypisała mi epiduo na noc oraz dalacin t na dzień. do tego żel do mycia buzi z biodermy--> sebium oraz cetaphil na suchą skórę. epiduo miałam stosować na początek 3 razy w pierwszym tygodniu a później z każdym tygodniem zwiększać o 1 użycie aż dojdę do stosowania go 7 razy w tygodniu. rzecz w tym, że przez pierwszy miesiąc miałam najpierw 2 godziny przed posmarowaniem epiduo delikatnie pokrywać skórę cetaphilem. to zapobiegało podrażnieniom, czerwienieniu skóry itd. i pomimo skóry atopowej nie miałam żadnego podrażnienia. nic mnie nie piekło, skóra się nie wysuszała, rano ta emulsja dalacin jakieś 15 minut przed nałożeniem makijażu <--ona walczy z problemem jednocześnie nawilżając twarz i w ciągu 3 miesięcy stan mojej skóry bardzo się polepszył. teraz muszę tylko zwalczyć blizny po trądziku i będzie cacy
ingula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-08, 12:34   #2270
kiiicik
Zakorzenienie

Mi się właśnie skończyła tubka, szkodaaaa

Ćwiczę
Dążę do wyznaczonych celów i zawsze je osiągam, to tylko kwestia czasu

Edytowane przez kiiicik
Czas edycji: 2011-06-09 o 01:08
kiiicik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-13, 10:27   #2271
PinkBitchie24
Przyczajenie

ja używalam epiduo kilka miesiecy temu i powiem, ze efekty byly od razu. ale mialam ten sam problem, luszczaca sie skora, pieczenie. na luszczaca sie skore uzywalam peelingu z otrebow i krem nawilzajacy Nivea i pomoglo. dermatolog przepisala mi krem ktorym mialam sie smarowac nastepnego dnia PO uzyciu epiduo - Cetaphil MD. i niestety kilka razy uzylam go PRZED, pozniej kiedy mialam jeszcze reszty kremu na twarzy nalozylam epiduo i tak oto uzyskalam, piekaca i czerwona twarz... nie bylo to mile. w kazdym badz razie po uzyciu epiduo widac rezultaty, a 'piekaca twarz' mija po kilku lub kilkunastu dniach.
PinkBitchie24 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-18, 13:50   #2272
karolina_poznan
Przyczajenie

Dziewczyny czy używacie epiduo latem ? Moja derma mi zabroniła i przepisała inny lek...
karolina_poznan jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-18, 14:29   #2273
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karolina_poznan Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy używacie epiduo latem ? Moja derma mi zabroniła i przepisała inny lek...
jaki Ci przepisała?

Stary 2011-06-19, 15:22   #2274
yousidina93
Przyczajenie

a mówiła dlaczego nie możesz stosować latem?
yousidina93 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 18:01   #2275
mikasa5
Zadomowienie

Dermatolog kazała mi na początku stosować Epi na krótszy czas, nie zostawiać na noc. Od przeszło tygodnia stosuję tylko na czoło, raz zostawiłam na 15 min, potem już normalnie na całą noc. Nie mam żadnych podrażnień, wręcz przeciwnie- zniknęły mi drobne krostki, które były przed rozpoczęciem kuracji. Od kilku dni używam też Epiduo na nos i brodę. Mam mniej zaskórników, ropne krostki na brodzie zniknęły...
Na razie jestem zadowolona, nie widzę żadnego wysypu Ale to się pewnie dopiero zacznie.
Stary 2011-06-19, 19:15   #2276
amorelaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez yousidina93 Pokaż wiadomość

Moja dermatolog mi powiedziała, żeby stosować Epi latem, ale rzadziej niż zwykle oraz żeby unikać słońce.
Chodzi głównie o to, żeby nie podrażnić twarzy. Epi duo jest dość silnym lekiem, tzn. bardzo wysusza i gdyby do tego doszło jeszcze ostre słońce, które też wysusza skórę, może dojść do podrażnienia i pewnie buźka byłaby czerwona.
amorelaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-06-19, 19:29   #2277
Kachnaaaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez yousidina93 Pokaż wiadomość
Nie do mnie,ale odpowiem.
Mogą zrobić się przebarwienia

Stary 2011-06-19, 19:38   #2278
Lilith36
Rozeznanie

No to super moja derma przepisała mi epi WŁAŚNIE na lato Dobrze, że mój zdrowy rozsądek powiedział nie. Ci lekarze są po prostu komiczni. Nawet nie wspomnę, że nie kazała mi używać filtrów.

Stary 2011-06-19, 19:49   #2279
mikasa5
Zadomowienie

Moja też nic nie wspomniała o filtrach, nawet jak przepisywała mi Differin Jak dobrze, że istnieje wizaż
Stary 2011-06-20, 20:26   #2280
monika258
Raczkowanie

epiduo stosuje dopiero kilka dni, ale juz czuje niektóre skutki uboczne. stosuje go tylko na noc i nie na cala twarz , bo po ptzeczytaniu tego watku troche balam sie nakładac go po calosci;D nakładam cienka warstwe tylko tam gdzie mam najwiecej 'pryszczy', tj. czolo, policzki, broda i.... swedzi NIEMIŁOSIERNIE po nalozeniu!!!! az chce sie wydrapać cała twarz, masakra ;p teraz tylko najbardziej sie boje, zeby nie wypalilo mi twarzy...
o co chodzi z tym lekiem... nie dość ze drogi to ma takie skutki uboczne a na rezultat trzeba czekać wieki!
monika258 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości