![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie blizniakow laczcie sie :)
Glamourous nie zazdroszczę sytuacji z pracą-nie doczytałam wcześniej jak to wygląda, a sprawa jest ciężka.
Jak dobrze kojarzę to Twoja druga ciąża i możesz ją gorzej znosić, tzn. za chwilę ciężar dzieci może powodować skurcze i skracanie szyjki, więc możesz długo nie popracować, bo będzie konieczność leżenia. Jeśli zgłosisz pracodawcy że w ciąży jesteś to z automatu przedłuża Ci się umowa do dnia porodu plus masz płatny z ZUSu macierzyński. Może być tak że atmosfera się popsuje, ale może być i tak że pokażesz im że Ci zależy i nie pójdziesz na L4 (jak nie będzie wskazań do tego), a wtedy powinni to docenić. W razie czego po m-cu L4 i tak wynagrodzenie wypłaca ZUS, więc oni nie są stratni i mogą zatrudnić sobie nową osobę. No ale sytuacja nie do pozazdroszczenia. A chcesz po macierzyńskim wrócić do pracy czy iść na wychowawczy? Który to tydzień ciąży? Bakterie w moczu to raczej nie problem, ale białko nie jest dobre. Wcześnejsza wizyta nie wiele da. Poczekaj do środy, a gin na pewno będzie wiedział czy tego białka jest o wiele za dużo czy mieści się w jakichś ciążowych normach. I przede wszystkim nie stresuj się bo to szkodzi dzieciom ![]() Wracając do wózków, to chciałam się odnieść do tej płytkiej spacerówki w Zoomie. Mi też wydawała się mała, ale sprzedawca-dorosły facet w sklepie wsiadł do spacerówki i zapiął pałąk od niej (facet miała 100cm w pasie) i to mnie przekonało ![]() A w Jane nie pasowało mi zbyt bliskie usytuowanie spacerówek, ta przednia rozkładała się na kolana dziecka siedzącego jako drugie-patrząc od rączki wózka. A Zoom mam z kolekcji 2010, bo w kolekcji 2011 zmienili mocowania i obie gondolki są strasznie nisko, a w spacerówkach zmienili system składania i rozkładania oparcia-jest strasznie kijowy-ciężko ustawć na pośrednich wysokościach, bo ciężar dziecka powoduje że oparcie spada na sam dół, a już nie wyobrażam sobie podnoszenia do góry, bo trzeba dwoma rękoma naciskać boczne guziki-blokady, a trzecia ręka lub noga potrzebne są do podniesienia oparcia. |
![]() ![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Nadia dzieki
![]() ![]() ja wiem o tym macierzynskim z ZUSU, troszke mnie to pociesza no i jak pisalam znalazlam dziewczyne ktroa moglaby na moim miejscu pracowac (chcialaby)- wiec odpadlby im problem szukania nowej osoby (ba na ta pozycje trzeba bardzo dobrze po niemiecku mowic- a za nia moge poreczyc) i moglabym sama ja wdrozyc w czasie wolnym zeby oni nie tracili na to czasu z tym bialkiem to pociesza mnie ze w poprzedniej ciazy tez 2 razy tak mialam- ale cisnienie caly czas w normie a wrecz niskie wiec nie bylo zagrozenia gestoza a z tym zoomem ![]() ![]() ![]() ![]()
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Dzieci niestety zaczęły coraz gorzej przybierać ![]() ![]() ![]() A szpital tak odległy dlatego że mój gin tam pracuje, właściwie całą ciążę tam prowadzę, tam też leczyłam się żeby zajść w ciążę. Nie mam zaufania do tutejszych konowałów (inaczej ich nazwać nie mogę bo historiach jakie słyszałam i co sama przeszłam) a mój gin jest super lekarzem i człowiekiem, nie zamieniłabym go na innego ![]() Zakupy pomału robię, zostało mi jeszcze kilka drobiazgów, które na dobrą sprawę mogę kupić po porodzie, ubranka poprane, poprasowane czekają, co prawda na razie w takiej dużej torbie po kołdrze(bo czekam aż mi mąż pomaluje komodę), do wyprasowania została mi jeszcze jedna partia ![]()
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Glamourous dobra z Ciebie kobieta i pracodawca powinien to docenić, bo drugiej takiej nie znajdzie
![]() ![]() A termin na kiedy masz? Asiago szyjka super się sprawuje ![]() ![]() Sama leczyłam się przed ciążą prawie 2 lata i jeździłam 150km do mojego doktorka, więc w pełni Cię rozumiem. Ja I trymestr dojeżdżałam jeszcze, ale rozejrzałam się i znalazłam na miejscu śwetnego specjalistę któremu zaufałam i nie żałuje. Ale moje wcześniejsze doświadczenia też mnie dużo nauczyły i będę miała cc w szpitalu 40km od domu, choć mam inny szpital 20km od domu. Mąż właśnie wybija okno w pokoju chłopców i dziś będzie już okno ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() O to już niedługo będziesz miała gotowy pokoik?Super ![]() A Ty dużo przytyłaś? Kurcze dostałam jakiejś wysypki na brzuchu, piersiach i rękach ![]() ![]()
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dobrze, że wyniki w normie ![]() Ja 2 tygodnie temu miałam 12,5kg na plusie, teraz pewnie z 14-15kg. A w pasie mam 110cm ![]() Jeszcze wszystkiego nie mam kupionego. Potrzebuje pieluch flanelowych, prześcieradeł do łóżeczek, termoopakowań do butelek, rożków, laktatora, aspiratora do noska, w zasadzie wszystkiego aptecznego, chusteczek do pupy, kremiku na słońce i do pupy, szlafroka i kapci do szpitala i czegoś ładnego na wyjście ze szpitala to chyba wszystko. No torby do wózka nie mam i chyba nawlżacz powietrza jakiś kupię, bo latem jest strasznie suche powietrze u nas w domu. Ciuszków mam sporo, większość poprana i poprasowana, ułożona w komodzie. Teraz czekam na szafę bo już nie mam gdzie tych rzeczy wkładać i będę prała pieluchy, kocyki, ochraniacze, pokrowce na przewijak i na foteliki. Nie wiem kiedy butelki i smoczki wyparzać ![]() Ciągle mam przeczucie że o czymś zapomnę, albo kupić albo zabrać albo coś zrobić ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Asia a moge spytac skad jestes? bo ja tez prawie z okolic Mazur, a przynajmniej z woj bagienno- szuwarkowego
![]() ![]() Nadia dzieki za dobre slowo, naprawde staram sie pracowac tak ze po pierwszym miesiacu sam pracodawca powiedzial ze jest pozytywnie zaskoczony bo nie spodziewal sie w pierwszym miesiacu zadnej sprzedazy a ja jakims szczesciem sprzedalam najwiecej z calego zespolu i znalazlam 5 nowych klientow ![]() do porodu jeszcze troszke mi zostalo, termin mam niby na 6 grudnia- ale pewnie az tyle to nie potrwa...chociaz kto wie ![]() wlasnie skonczylam 12 tc wiec mam nadzieje ze juz niedlugo mdlosci itd ustapia. dziewczyny a mialam pytac- kiedy wam waga zaczela wzrastac? bo u mnie poki co jeszcze nadal kilo do tylu w stosunku do wagi sprzed ciazy... i jak tamu was z rozstepami? mi sie w pierwszej ciazy udalo uniknac, nic mi sie nie zrobilo, i w okresie intensywnego karmienia piersia to nawet wazylam 5 kilo mniej niz przed ciaza jedzac jak swinka ![]() ![]() Asiu a jakim cudem ty w ciazy chudniesz? to skutek uboczny lekow, mdlosci masz czy jak? trzymaj sie kochana, mam nadzieje ze maluszki jednak do tych 2 kilo dobija... zreszta powiem ci ze te usg zazwyczaj maja granice bledu okolo 10-20 proc, dzien przed urodzinami corci mialam robione i ocenili ja na 3200 a urodzila sie 3430... a u kolezanki zanizylo na prawie pol kilo ![]() ja jutro ide na szczegolowe usgi mam nadzieje sie dowiedziec jak tam u nas z lozyskami ![]() no i musze skonsultowac co z tym moim moczem, bo zazylam sobie na wlasna reke zuravit i po 2 dniach powtorzylam badanie, niby bakterii juz mniej i bialka tez mniej, ale nadal jest....no ale jutro bede wszystko wiedziec
#68 |
Zakorzenienie
|
Glamourous super podejście do pracy, podziwiam
![]() Ja mam jakieś 14kg na plusie w skończonym 33tc. Nie mam żadnych rozstępów, nie od ciąży, przed ciążą miałam kilka na udach i nic się nie zmieniło. Ja myję się szorstkimi rękawicami, ruchami okrężnymi masuję całe ciało, a na mokrą skórę wcieram oliwkę J&J. Cudów w kosmetykach nie ma, jak nie pobudzisz układu krążenia w skórze przez masaż to nawet super kremy nie pomogą ![]() Zaraz kończysz I trymestr ![]() ![]() Na usg na pewno wszystko będzie prawidłowo. Na pierwszym usg nie widziałaś czy są oddzielne jaja płodowe czy zetknięte? Ja małam pierwsze usg zanim jeszcze były serduszka, a na kolejnym jak już były serduszka to było widać dwa oddzielne pęcherze. Żuravit borę już kilka m-cy i chwalę go sobie. Miałam jakieś pieczenia na początku ciąży i bakterie, a teraz codziennie jedna kapsułka i kłopot z głowy. Dziś byłam na badaniach krwi, ciekawe jakie będą wyniki, bo mam anemię, choć nie odczuwam jej, ale dla dobra dzieci lepiej żeby się żelazo i hemoglobina podniosły ![]() Od czwartku w Biedronce mają być po raz pierwszy pieluchy Dada premium 1 (do tej pory mieli od 2), ponoć są one identyczne jak pampersy premium i oczywście mają super cenę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#69 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Mdłości nie mam, minęły w 4 m-cu, podejrzewam że ma to związek z pobytem w szpitalu i szpitalną dietą, być może też leki, sama się zdziwiłam jak stanęłam na wagę ![]() Z tą wagą z usg to się zgodzę, moja córka tydzień przed porodem ważyła z usg ok. 3400g a urodziła się 3190g, gorzej jak maluszki będą sporo mniejsze ![]() Co do rozstępów to w ciąży z Julką nie miałam żadnego, do tej pory też było ok, ale zauważyłam że pomału zaczynają już wychodzić na dole brzucha, smaruję się oliwką, ale niestety w moim przypadku masaże odpadają bo powodują skurcze. A mam w brzuchu 108cm. ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:27 ---------- Cytat:
Ja też miałam anemię, jeszcze jak byłam w szpitalu wyniki nie były za dobre, wcześniej to w ogóle masakra, ale biorę hemofer i jem dużo produktów bogatych w żelazo i czwartkowe wyniki już były w normie ![]() Jak okno? wstawione? Ja kupiłam happy 1, ale zastanawiam się czy nie będą mi potrzebne te happy 0 dla wcześniaków do 2 kg? Dla Julki zakładałam dada te większe i byłam zadowolona. Byłam dzisiaj na ktg i pokazało 3 spore skurcze, które zreszta sama czułam ![]() ![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Asiago łożysko masz przodujące czy na przedniej ścianie? Bo ja mam jedno na przedniej ścianie w miejscu gdzie robi się cięcie przy cc i dr mówił że już jego w tym głowa żeby sobie poradzić z tym
![]() Ja brałam hemofer, a teraz biorę biofer ale z dietą ciężko, bo ja nie lubię jeść, praktycznie nie jadam warzyw, mięso też w ciąży nie bardzo toleruje. Na początku ciąży jadłam przez jakiś czas głównie chleb z masłem bo nic innego mi nie wchodziło. Teraz co rano jem płatki na mleku, a z miesiąc temu na obiad jadłam tylko frytki-codziennie. Teraz to tylko jadłabym słodycze i lody, sporadycznie chipsy, fast foody i takie rzeczy jak lasagne, pizzę, zapiekanki, sałatki-wszystko restauracyjne, bo robione w domu już mi nie podchodzą. Taki freek ze mnie ![]() Ja też myślałam o tych pieluchach zero do 2kg, ale powiedziałam sobie, że ich ne kupuję, bo chłopcy muszą być więksi wszystko wskazuje na to że będą. Psychika jest bardzo ważna w takich sytuacjach, więc może wmów sobie że Twoje maluszki poczekają jeszcze i ładnie przejdą ponad 2 kg ![]() Skurczami się nie martw, zrelaksuj się-muszą przejść-ja je odganiam ![]() Ja dziś kupiłam mini kosmetyki i szczoteczkę do szpitala, więc kosmetyczkę mogę już spakować. Piżamy poprałam to jak wyschną też do torby pójdą, ręczniki dorzuce, wkładki laktacyjne, chusteczki do pupy dla dzieci i torba będzie prawie gotowa ![]() Co musicie zabrać do szpitala? Bo ja w zasadzie dla dzieci tylko chusteczki i dla siebie rzeczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
wiecie co ja juz sie troche tych przepychanek w brzuszku nie moge doczekac
![]() a kiedy zaczelyscie te ruchy odczuwac, czy przy twixach jest moze jakos szybciej? na 1 usg mi lekarz nic nie powiedzial bo nie zauwazyl drugiego plodu. powiedzial tylko ze wielkosc pecherzyka zolciowego i jego ksztalt sa nieodpowiednie no i dal duphaston na podtrzymanie- jak sie okazalo zupelnie niepotrzebnie bo nie bylo plamienia a ten pecherzyk to albo 2 sie zlaly albo byl powiekszony, nie wiem jak to dokladnie wyglada... jutro ma mi potwierdzic (jesli da rade - czy to 2lozyska czy jedno...bo worki owodniowe na pewno sa 2) no wlasnie z zelazem mam tez problem, odkrylam ze to wlasnie zelazo u mnie powoduje mdlosci ![]() czy ktoras z was brala moze takie zelazo w syropie? nie pamietam jak sie nazywa.... ja w pierwszej ciazy tez mialam lekka anemie, zwykle zelazo tak mnie zatwaardzalo ze masakra i ratowalam sie taka woda wysokozelazowa spatone ktora sie rozpuszczalo w soczku...ale w polsce zdaje sie to jest w ogole niedostepne...
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Myślę że maluszki będę dwułożyskowe ![]() Ja żelazo biorę od półtora m-ca, bo wcześniej nie było potrzeby. Robiłaś pozom żelaza czy tylko hemoglobinę? Ja miałam niską hemoglobinę ale wysokie żelazo, dopiero teraz spadło. Może wcale nie musisz brać żelaza. Nie brałam żelaza w syropie, tej wody też nie znam. Ja biorę na czczo żelazo pół godzny przed śniadaniem i nie mam problemów z zatwardzeniem, z mdłościami też nie, ale to już nie ten etap ciąży, więc może teraz już nie mdli. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
w sumie to sama hemoglobine robilam, bylo 12.3 w 8 tygodniu, potem troche bralam jednak tego zelaza no i ostatnio 12.4. ale poziomu zelaza nie robilam, spytam jutro gina
![]() no ja mam nadzieje ze beda 2 lozyska i jeszcze ze mi powie ze chociaz jedno to dziewczynka ![]() ![]() ![]() dobra lece spac, do jutra
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czekamy na wieści z wizyty ![]() Ja chciałam parkę a mam 2 chłopców i w zasadzie się cieszę, bo ciuszki na zmianę będą mogli nosić ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#75 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Myślałam o tych malutkich pieluchach nie dlatego że nie przekroczą 2 kg, tylko jak pamiętam mojej Julce mimo że miała te 3kg wszystkie 1 były za szerokie w udach i podchodziły prawie pod pachy, więc może te 0 byłyby wygodniejsze ![]() Moja torba też już prawie spakowana od jakiegoś czasu, jak jadę na wizytę to biorę ją na wszelki wypadek ze sobą. W szpitalu w którym mam rodzić praktycznie wszystko dają. Dla dzieci to trzeba tylko na wyjście rzeczy, a sobie wszystko po za koszulą do porodu i podkładami. Jeśli chodzi o żelazo to ja miałam hemoglobinę poniżej 9, dopiero wtedy musiałam brać żelazo, brałam ze 3 różne żelaza, ale po każdym z nich dostawałam biegunki, a ta z kolei wywoływała skurcze. Hemofer brałam w ciąży z Julką i go dobrze tolerowałam więc gin mi go wypisał. Ja chciałam parkę i mam parkę ![]() ![]()
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niska ta hemoglobina u Ciebie, dobrze żeby do cc podskoczyła. Ja też miałam rozwolnienia kilka razy po żelazie, ale u mnie skurczy nie było i nic o tym dr nie mówiłam. Moi chłopcy są jednego dnia poczęci i nie ma między nimi różnicy ani wagowej ani wiekowej ![]() ![]() ![]() Jak bym dojeżdżała nadal do dr to też brałabym torbę ze sobą ![]() Kurcze, teraz zaczęłam się nad tymi pieluchami zastanawiać, jak mówisz że 1 takie duże były przy 3kilowym maleństwie ![]() O tym oknie zapomniałam napisać. Jeszcze nie wstawione, TZ miał sam je wstawiać, a teraz szuka kogoś, bo nigdy tego nie robił i ma wątpliwości czy dobrze to zrobi. Czas ucieka a ja mam wrażenie że nie zdążymy z pokojem ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Wiesz nigdy nie wiadomo jacy twoi chłopcy będą, czy bardzo mali i chudzi czy więksi (ile teraz ważą?) dlatego może lepiej się wstrzymaj z zakupem tych najmniejszych. Moja córcia była chudziutka i zresztą tak jej zostało ![]() To może niech faktycznie ktoś wstawi to okno kto się na tym zna, bo później mogą być problemy np. może się źle domykać, albo wykrzywić się. Trzymam kciuki żebyście zdążyli ![]() Wysłałam skan z ktg do mojego gina i kazał mi robić ktg już nie raz w tyg a dwa i jeżeli częstotliwość skurczy się zwiększy trzeba będzie zwiększyć dawkę leków ![]()
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To teraz hemoglobina ładna, ale te skurcze, oby leki poprawiły sytuację-lepsze to niż mieli by Cię do szpitala położyć. A czujesz ruchy dzieci w takim samym stopniu? Jak są ułożone? Moi chłopcy tydzień temu mieli 1,8kg, a teraz pewnie z 2-2,1kg za 3 tyg powinni mieć z 2,8kg. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
a ja po wizycie i tym skanie 12tygodniowym...siedziala m u lekarza prawie poltorej godziny i jak wychodzilam to mnie pacjentki w kolejce czekajace wzrokiem mordowaly
![]() najwazniejsze ze oba maluchy w porzadku, rozwijaja sie jak trzeba, maja wszystkie raczki, nozki, watroby, nerki, przeziernosc ok itd o wlasnie pytanie moje drogie, za 2 tygodnie znow wizyta i lekarz zasugerowal zebym zrobila badanie - kolposkopia- to jakies specjalistyczne badanie szyjki macicy, oczywiscie juz prywatnie, koszt 100 zl. mialyscie cos takiego? na czym to polega? aha no i wyglada na to ze jest jednak tylko 1 lozysko i 2 owodnie, chociaz jest malutka szansa ze lozyska sa 2...ale naprawde sprawdzal na tym swoim wypasionym sprzecie 4d i zwyklym tez, przez brzuch i tym przez pochwe, niektore rzeczy wskazuja na mozliwosc 2 lozysk ale z koli grubosc przegrody jednak za cienka...sam sie glowil ale nie byl w stanie zdiagnozowac- podobno to najlatwiej w 5-8 tygodniu wykryc,ale wtedy to moj inny gin nawet nie podejrzewal ze to blizniaki....no w kazdym razie w karte mam wpisane ciaza 2owodniowa prawdopodobnie 2kosmowkowa. no i tyle. jeszcze mi powiedzial ze nie da rady calej ciazy na kase chorych zalatwic i ze za usg w 2 i 3 trymestrze bede musiala placic i to oddzielnie za kazde dziecko. prawda to waszym zdaniem czy jednak sciema?
#80 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Ale w sumie ja chodzę tylko prywatnie wiec gdyby je robił musiałabym pewnie za nie więcej zapłacić niz za standardową wizytę. Podobno na nfz są przewidziane tylko 3 usg na ciążę, ale nie wiem jak to jest w przypadku bliźniąt. Ja płacę za wizytę i w tym mam usg, tylko za prenatalne i połówkowe płaciłam więcej, ale nie podwójnie, tak jak przy jednym dziecku mimo że wizyta była 2xdłuższa ![]() Trzymam kciuki za dwa łożyska ![]() ![]() Doczytałam o tym badaniu i na pewno go nie miałam, ono ma związek ze zmianami rakowymi szyjki macicy, a może wyszła ci niedobra cytologia że ci to badanie polecił??? Miałaś robioną w ciąży cytologię? ---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:26 ---------- Cytat:
![]() ![]() A Twoje jak są ułożone? To kawał chłopaków ![]() ![]() ![]()
"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca." P. Coelho Liliana i Mikołaj - są już z nami ![]() ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzhdge5a3ww6li.png Edytowane przez asiago Czas edycji: 2011-05-25 o 16:37 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Glamourous super, że dzieciaczki zdrowo rosną
![]() Ja nie miałam tego badania i jeżeli cyto masz dobrą to moim zdaniem gin chce Cię trochę naciągnąć. Zawsze w ciąży patrzą jak najwięcej wyciągnąć od ciężarnych, a w podwójnej ciąży to już na masakrę bo wiedzą że mamy świadomość zagrożeń i wysokiego ryzyka ciąży. Ja bym zapytała w jakim celu chce zrobić to badanie, co ono da. Bo faktycznie jest to badanie w kerunku raka szyjki macicy, tylko że moim zdaniem w ciąży nie wskazane jest pobieranie wycinka z szyjki, bo nie wiadomo jak zareaguje, leczenie też jest raczej nie możliwe bo naraża dzieci, więc za bardzo nie wdzę sensu. Jedyne co może zrobić to pooglądać szyjkę, a jak coś by (odpukać) wyszło to i tak nic nie zrobi więcej. Jak nie miałaś problemów z cytologią, jakimiś męśniakami itd to ja bym nie robiła. Co do usg, to na NFZ nawet przy bliźniakach są 3 robione. Ja za genetyczne płaciłam podwójnie czyli 400zł ale to w mojej klinice i tam tak się płaci. Ale już u siebie na miejscu za połówkowe i teraz za przepływy płaciłam jak za jedno dziecko 200zł. Jeśli chcesz to poszukaj innego lekarza który robi te badania, pewnie będzie taniej, a badanie zrobi równie dokładnie. Ja w cenie wizyty mam usg i nie wyobrażam sobie płacić dodatkowo, bo jak bez usg oceni czy jest wszystko dobrze ![]() Asiago ja mam dziwnie z tymi ruchami, bo obaj są ułożeni w poprzek z głowani bardziej w dole brzucha i są zwróceni twarzami w głąb mojego ciała. Maluch na górze rusza się bardzo energicznie i wypycha co może przez skórę, ale mały na dole niby się rusza, ale bardzo słabo to czuję-raczej nie jego ruchy, a odczucia które wywołują te ruchy, np. nie czuję kopania w pęcherz tylko chęć nagłego wysiusiania, dobrze czuję jak ma czkawkę bo podbrzusze mi skacze. Czasam jak na boku leżę to czuje taki typowy jego ruch, ale jak siedzę i chodzę to nie czuję ich i to powoduje u mnie schizy, sama rozumiesz, ale staram się nie wariować. |
![]() ![]() |
![]() |
#82 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A macie już wybrane imiona?
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak się martwię o ruchy, to maluchy to czują i zaraz coś kopną, czkawkę złapią czy coś innego co mnie uspokaja ![]() Mamy imona nie do końca wybrane, bo jeden na pewno będzie Amadeusz (jak Mozart ![]() ![]() ![]() ![]() Spakowałam torbę do szpitala, brakuje jeszcze ciuszków dla chłopców i kocyków, butelek, smoczków i laktatora-ale to może jeszcze poczekać. A remont w pełni ![]() ![]() A jak będziecie szczepiły dzieci? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() U nas Mikołaj wcale nie jest popularnym imieniem, wręcz przeciwnie mało kto tak daje na imię, a u mnie w rodzinie żadnego nigdy nie było, podobnie jak Lilianki ![]() ![]() ![]() Jeśli chodzi o szczepienia to jeszcze o tym nie myslałam, córkę szczepiłam tylko na te podstawowe szczepionki, żadnych rotawirusów i pneumokoków i dobrze bo nigdy na takie rzeczy nie chorowała. Jej pediatra stwierdził że to tylko naciąganie naiwnych rodziców ![]() ![]() No to się masz z tym oknem, ale jak jest fachowiec to powinno pójść szybciej ![]() A ja dalej nie mogę się doprosić pomalowania komody, wszystko kupione i czeka, pewnie będzie tak że się wkurzę i sama ją pomaluję i tak mam zamiar sama pomalować wzorki z szablonów ![]() Właśnie wróciła z przedszkola moja córcia z laurką i dużym drewnianym kwiatkiem w doniczce(kupionym przez tatusia a wybranym przez córeczkę), rzuciła mi się na szyję i powiedziała że ta laurka i kwiatek to za to że mnie tak bardzo kocha ![]() A tak w ogóle to WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO MAMUŚKI ![]() ![]() ![]()
"W życiu bowiem istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca." P. Coelho Liliana i Mikołaj - są już z nami ![]() ![]() http://www.suwaczki.com/tickers/3jvzhdge5a3ww6li.png Edytowane przez asiago Czas edycji: 2011-05-26 o 12:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Do każdego imenia znajdzie się skrót, zdrobnienie czy przezwisko i najważnejsze żeby rodzicom to imię pasowało (często jeszcze do nazwiska) i żeby nie było krzywdzące dla dziecka ![]() Ja chcę w ogóle szczepić 6w1, bo te na NFZ mają rtęć, już zdecydowałam ze becikowe na to będzie przeznaczone ![]() ![]() ![]() Postaram się na początek ograniczyć kontakty z ludźmi i dziećmi, będą wakacje więc jeśli u dzieci z rodziny nic nie wyjdzie to pewnie nie są zarażone i nie zarażą mi chłopców. Odpuszczę też sobie zakupy z maluchami, tym bardziej supermarkety i centra handlowe i myślę że będzie dobrze. Kiedyś nie było takich chorób i nie trzeba było się martwić a teraz coraz to nowe wirusy i na wszystko szczepionki, oczywiście w pełni płatne ![]() A w jakim miesiącu rodziłaś Julię? ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- Cytat:
![]() Również składam najlepsze życzenia, teraz to głównie zdrowo rozwijających się dzieciaczków, szczęśliwych porodów i samych radosnych chwil ![]() Mam nadzieję że jak jest fachowiec to szybko pójdzie. Wykorzystaj córeczkę żeby podpuściła tatusia o pomalowanie komody dziś, jako dodatkowy prezent ![]() Ja też nie mogłam doprosić się o zakup i złożenie komody-to taka przypadłość mężczyzn, na wszystko mają czas ![]() Zastanawiam się nad pomalowaniem naszych mebli-bo kupiliśmy chłopcom wszystko białe, ale z drugiej strony ściany będą dwukolorowe i sporo kolorowych dodatków, więc czekam jak będzie to wyglądało, żeby nie przesadzić, bo zrobi się misz-masz. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#86 | |
Zadomowienie
|
Pod koniec lutego
Na dwójkę to są ogromne koszty te dodatkowe szczepionki, dobrze że jest jeszcze trochę czasu żeby podjąć decyzję ![]() ---------- Dopisano o 13:49 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
![]() ![]() Ja musze ją pomalować bo specjalnie kupiłam taką z surowego drewna bo nie mogłam znaleźć nic takiego typowo dziecięcego i kolorowego co by było pojemne.
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Asiago jak sama pomalujesz komodę to przynajmniej będziesz wiedzała że jest to dobrze zrobione i w takich kolorach jak chcesz.
Co do remontów i takich robót budowlanych to trzeba mieć nerwy ze stali. Jak sobie przypomnę nasze przejśca z generalnym remontem i nieszczęsne meble do kuchni to trafia mnie jeszcze dziś. Każdy twierdzi że poprzedni coś spieprzył. Ten remont też nie jest łatwy bo sąsiadka ma ogródek pod samą ścianą i już wczoraj jak coś tam poleciało to kłuciła się z naszym fachowcem ![]() ![]() Z ubieraniem potwierdzasz słowa mojej przyjaciółki, mam nadzieję że nie będę miała problemów z ubieraniem chłopców i że właśnie nie będę ich przegrzewała ![]() Za pół godzinki jadę na wizytę, więc lecę się szykować. Odezwe się po powrocie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
dziewczynki ale dzis lecicie, nie nadazaam...
no wiec wlasnie to badanie jest na raka szyjki macicy, cytologie mialam rok temu i w sumie wynik byl calkowicie prawidlowy, nie mam pojecia po cholere mi kolejne badanie... no wlasnie ja bylam na tym USG prenatalnym w 12tc na kase chorych ale teraz mi lekarz powiedzial ze za kolejne mam juz placic... cos mi sie tu nie podoba bo cholerka te skladki na zus wcale z pensji mi malych potracaja no i po prawdzie to uwazam ze komu jak komu ale ciezarnym z blizniakami to one sie naleza.... bo i tak mamy wydatkow znacznie wiecej, no i wizyt tez wychodzi wiecej niz przy normalnej ciazy...jak mi kazal co 2 tyg przychodzic zeby obserwowac czy nie ma tego zespolu podkradania...w laboratorium ostatnio cos ponad 160 zl zaplacilam za krew, mocz i te wszystkie rozyczki, toxoplazmy i inne przeciwciala. poprzednia ciaze przechodzilam w Irlandii i tam w ogole mowy nie byl o zeby za cokolwiek placic ![]() tak samo jak w irlandii byly darmowe te wszytskie szczepienia dla maluszka skojarzone czyli 6 w1 wliczajac te ktore w Polsce sa dodatkowe czyli pneumo i meningokoki i cos tam jeszcze
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:42.