|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2371 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy, które dziwią
Cytat:
![]() Ale fakt- od takich ludzi to lepiej trzymać się z dala...
|
|
#2372 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Już pisałam o tej presji bycia z byle kim, byle z kimś byc, bo jak sam/a to nikt go/jej nie chce
|
|
|
|
|
#2373 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a dziwi mni ei denerwuje jeszcze przegięcie w druga stronę - ludzie, którzy leczą swoje kompleksy tym, że NIE maja pieniędzy, obgadując, nie lubiąc i ostentacyjnie wysmiewając sie z tych, co kase mają. jakos tak mam na roku, ze większość studentów jest dośc przeciętnie albo mało majętna, a ja pochodzę z zamożnej rodziny. nie ukrywam tego, ale sie tez nie obnosze ze złotymi rolexami, jaguarami czy tam czymśtam, nie wiem co moze byc takim wyznacznikiem materializmu. tak jest i zadna w tym moja zasuga tylko moich rodziców którzy cięzko pracowali całe swoje zycie. a są ludzie, od których słyszę ciągłe docinki w rodzaju: co, znowu swoim wypasionym samochodem przyjechałas? (czy ja mu ten samochód w oczy wciskam? na prakingu stoi i nikt go nie widzi) albo: ty to pewnie nic nie musisz, służba za ciebie wszytsko robi... (oczywiście, na pewno), albo: tam u ciebie to pewnie chodniki sa z rózowej kostki brukowej która pachnie fiołkami. albo: co, nowe okulary się kupiło? o, lansiarskie ray bany! (siedza grzecznie na moich oczach i chronią przed słońcem, nikomu nimi nigdzie nie macham) i niby to wszystko takie zabawne i och, jakie ironiczne, a tak naprawdę to widać złość, ktora z nich wyziewa. i jeszcze zwykle poparte to jest takim: ha, mnie nie obchodza pieniądze, bo ja nie jestem MATERIALISTĄ. otóż to sa ludzie sto razy bardziej materialistyczni niż większosc moich zamożnych znajomych, którzysa przyzwyczajeni do pieniędzy i nie robia z nich wielkiego halo. a ci reperujący sobie ego moim kosztem - to są właśnie materialisci - obsesyjnie myślący o tym, czego nie mają. oczywiście są głupi, nowobogaccy materialisci dla ktorych kasa to wszystko i cala masa fantastycznych ludzi, którzy kombinują co miesiąc na czynsz i co miesiąc jedzą brokuły z makaronem przez ostatni tydzień, (moja przyjaciółka, fantastyczna laska która ma w dupie kasę.... a w sumie to jej nie ma )tylko ze mnie duzo bardziej denerwuje ten właśnie ostentacyjny niematerializm. och. tacy jestesmy zainteresowani wnętrzem, az mdłości biorą.
potrzebuję cię, ponieważ cię kocham, a nie kocham cię, ponieważ cię potrzebuję. "You know that saying, all you need is love? well, oxygen is even more important" Gregory House. wypatruję wielbłądów. |
|
|
|
|
#2374 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie rozumiem dlaczego ludzie przywiązują jakąkolwiek wagę do cudzych pieniędzy, albo ich braku. Mnie to w ogóle nie obchodzi, bo jeśli ktoś ma pieniądze, to i tak mi ich nie da, a jeśli nie ma, to przecież nie umniejsza jego osobowości. Irytują mnie niezmiernie głupie komentarze zjadliwym tonem w stylu: "no taaak, Tobie rodzice kupili mieszkanie". I co? Miałam odmówić przyjęcia, żeby komentującego nie urazić i nie kłuć tym mieszkaniem w oczy? Albo: "nie rozumiem po co wyprawiacie wesele na 120 osób i robicie obcym ludziom wyżerkę, mi by było szkoda tyle kasy, nie lepiej gdzieś pojechać w podróż?". A prawda jest taka, że zapraszamy naprawdę bliskie osoby (nie licząc niektórych osób towarzyszących), a w podróż i tak jedziemy. Mnie nie rusza, że ktoś ma więcej, nie zwracam na to uwagi i nie rozumiem, dlaczego innych obchodzą nieswoje pieniądze lub ich brak.
|
|
#2375 |
|
Zakorzenienie
|
niecierpie prostackim facetów, którzy rzucają obleśnymi, zboczonymi tekstami do kobiet. Np ostatnio moja przyjaciółka szłą na zajęcia, stała przy przejściu i miała w buzi lizaka. przejeżdzając obok niej facet do niej powiedział " dobry lizaczek? pewnie dobry. ale mój o wiele smaczniejszy" i ryk śmiechu...
NO masakra
|
#2376 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
#2377 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
.. ja na pewno pomyślę o tym wychowując moje dzieci, pieniądze nie sprawiają, że ktoś jest bardziej lub mniej warty od innych... Co do wspomnianej zawiści w stronę zamożnych to też prawda, co tych ludzi obchodzi że ktos ma ray-bany? Kretyński powód do niechęci do drugiego człowieka. Ja tam w ray-banach widzę nie szpan, a to, że człowiek ma porządną ochrone przed UV i nie mruży w nich oczu tak jak w innych okularach, które mimo że ciemne, to wydaja się prawie przezroczyste. Jak kogoś stać, to zdecydowanie warto mieć dobre okulary przeciwsłoneczne. |
|
|
|
|
#2378 |
|
Raczkowanie
|
no dokładnie, właśnie. co kogo obchodzą cudze - pieniądze, seks, wiara, orientacja...
ja w tym tez nie widze szpanu. ale wiesz o co chodzi - zeby sie poczuć winnym ze się ma. bo ten drugi nie ma i w związku z tym wszystko, co ponad to, na co go stać, to "szpan" i "materialistyczne fanaberia". co kogo interesuje ile wydajesz na wesele? tyle ile masz i ile chcesz. ja się najwyżej mogę zdziwić, ze nie wolisz tego na cos innego przyznaczyc. ale nic mi do tego, tak naprawdę. bo to twoja kasa i przeznaczasz ja na co chcesz.a na teksty o służbie, różowej kostce brukowej i manikiurzystce dla psa (tez był), to ja nie wiem co odpowiadać.
potrzebuję cię, ponieważ cię kocham, a nie kocham cię, ponieważ cię potrzebuję. "You know that saying, all you need is love? well, oxygen is even more important" Gregory House. wypatruję wielbłądów. |
|
|
|
#2379 |
|
Zakorzenienie
|
Że bardzo ciężko na to pracowali i ja to doceniam.
Prawda jest taka, że aby wykształcić mnie i siostrę i kupić nam mieszkania stracili trochę zdrowia i nerwów. Nie oczekiwałam tego od nich i doceniam ten wysiłek z całego serca. Wiem też, że jestem tym zobowiązana do identycznego wysiłku dla moich przyszłych dzieci.
|
#2380 |
|
Zakorzenienie
|
no ja kiedyś od wielce oburzonej koleżanki usłyszałam że jak mogę takie drogie buty na wf nosić i że ona w życiu by takich nie założyła, a to były jakieś zwykłe buty z reeboka, które miałam już jakiś czas i nie żal mi ich zniszczyć. a przez to co powiedziała poczułam się jakbym jej krzywdę tym wyrządzała albo godziła w jakieś poczucie przyzwoitości.
|
#2381 |
|
Zakorzenienie
|
a mnie dziwi, jak niektórych ludzi bulwersuje to, że mieszkam w akademiku i nie doceniam ich propozycji typu "ja ci znalazłem/am mieszkanie 200 zł drożej i godzinę dłuższy dojazd, no bo jak ty możesz tam wytrzymać?!?"
wiadomo, luksusów nie ma, ale na chwilę obecną mi to wystarcza przekonanie że akademiki to sodoma i gomora, a poza tym mieszkają tam prawie że żebracy jest na mojej uczelni powszechne
|
|
|
|
#2382 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
))))No, ale ja w zhp spędziłam 10 lat, więc byłam przyzwyczajona do "braku prywatności". Szczerze mówiąc mieszkanie w akademiku uzależnia, po studiach ciężko było się przyzwyczaić do samotnego mieszkania i ciszy. Nigdy się nie spotkałam z jakimiś negatywnymi reakcjami dotyczącymi akademików.
najważniejsze w życiu jest być zdrowym, mieć zdrowego małżonka, zdrowe dziecko, zdrowych rodziców, zdrowe rodzeństwo. wszystko inne jest kwestią chęci i siły, niekiedy szczęścia... Edytowane przez wika82 Czas edycji: 2011-05-25 o 21:56 Powód: literówka |
|
|
|
|
#2383 |
|
Raczkowanie
|
Eh, i jeszcze coś
, chyba zrobił się tu ze mnie największy narzekacz a mianowicie przykre jest coś, co ja obserwuję w naszym kraju od bardzo dawna. Chodzi mi o podziały klasowe w społeczeństwie, a za tym idzie brak szacunku do ludzi słabiej wykształconych (i tu pewnie też idzie to w drugą stronę, dystans słabo wykształconych do ludzi po studiach)... Ale dlaczego ktoś po zawodówce, szkole średniej lub bez matury ma być kimś gorszym, dlaczego uważa się ich za nieudaczników? Dlaczego pani, która sprząta, pracuje na kasie w markecie czy wykonuje inny prosty zawód nie jest taka "dobra" jak dobrze zarabiający prawnik (prawnik jest super, bo ma najnowszą furę i odwalone ciuchy Edytowane przez Smoke Czas edycji: 2011-05-26 o 00:08 |
|
|
|
#2384 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Słyszałam opinie, że w akademiku są jakieś orgie i tym podobne wydarzenia i nie ma mowy, żeby się czegoś nauczyć. A ja i moje współlokatorki miałyśmy stypendium naukowe.Dziwi mnie pogląd, ze gdy ktoś dużo śpi to jest leniem. Dla mnie sen jest niezbędny do życia jak powietrze. Jedni śpią po 4 godz i jakoś w dzień funkcjonują, a są tacy którzy dla trzeźwości umysłu muszą spać 8. A już jak położe się w dzień, to już całkiem szczyt lenistwa...
|
|
|
#2385 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2386 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
a mój TŻ jak już sie położy to śpi 12h od 3 do 15 - nie wiem czy to jest normalne... (oczywiście to w dni kiedy nie musi wstawać na coś rano) |
|
|
|
|
#2387 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie ostatnio bardzo zdziwiło zachowanie mojej koleżanki. Byłysmy umówione na rajd po sklepach ... ja się powoli zaczynam szykować do wyjścia i nagle dostaje sms od tej koleżanki z pytaniem czy mogłabym jej pożyczyć 200 zł bo ona chce sobie kupić buty, ale dziś przychodzi właściciel mieszkania w ktorym ona wynajmuje pokój z innymi studentami i musi dziś też za ten wynajem zapłacić
Szczerze mnie to zdziwiło zwłaszcza, że ta koleżanka w przeciwieństwie do mnie ma już pracę, a poza tym uważam, że najpierw powinna zapłacić to co musi a dopiero póżniej może sobie pozwolić na drobne szaleństwa. Takie jest moje zdanie.
|
|
|
|
#2388 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Zaś gadki "skończ studia bo będziesz nikim" nie mają raczej swojego uzasadnienia w pogardzie dla niewykształconych, a są powodowane faktem, że w dzisiejszych czasach awans społeczny zależny jest w dużej mierze od wykształcenia, co jest dla większości ludzi bardzo szczęśliwą okolicznością. Wystarczy uczyć się i pracować nad sobą, a można naprawdę wiele osiągnąć! To przyjemna perspektywa, ale raczej nie dla leniwych ![]() Wszyscy zasługują na godną pensję, ale nie żyjemy w państwie komunistycznym, które każdemu będzie ją zapewniać. No i nie wszyscy ludzie uczą się po to, żeby być "kimś". Niektórzy (np. ja) po to, żeby wiedzieć. Co i Tobie polecam. Pozdrawiam.
|
|
|
#2389 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#2390 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja spotkałam się z odwrotną sytuacja i przekonaniem, że bezrobocie wśród magistrów nie istnieje. Mniej wykształceni ludzie ewidentnie czepiają się i czują satysfakcję gdy np. magister pracuje z nimi w sklepie. No bo od razu biorą absolwenta na dyrektora, zwłaszcza bez znajomości i w małym miasteczku...
|
|
|
#2391 |
|
Rozeznanie
|
Ooo a najbardziej irytujące jest chyba to, jak widzisz jak ktoś ewidentnie mówi nieprawdę, ale nie masz niezbitego dowodu , żeby zaprzeczyć.
Nie cierpię patrzeć jak ktoś na kogoś pluje,a on udaje,że pada deszcz. Ale z drugiej strony jestem bezradna, bo nie mogę odpowiadać za tą drugą osobę,która chyba boi się przyznać,że czuje inaczej. Nie wiem, czy wiecie o co mi chodzi, ale to mnie irytuje
|
|
#2392 |
|
Rozeznanie
|
![]() Pozwole sobie nie calkiem sie zgodzic. Niewiele osob wie jak uzywac karty kredytowej. W rezultacie zamiast wydac na buty 200zl wydaja 200zl + odsetki. Przy dzisiejszym oprocentowaniu kart kredytowych moze sie okazac ze buciki stana sie kosztem 400zl lub wiecej ( Moim zdaniem - nie masz kasy nie kupuj butow... ![]() Przepraszam za offtop... ale nie moglam sie powstrzymac Edytowane przez Zariah Czas edycji: 2011-05-26 o 17:52 |
|
|
|
#2393 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#2394 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2395 |
|
Zakorzenienie
|
irytują mnie ludzie zwracający przesadną uwagę na niepełnosprawnych. Nie chodzi mi o pomoc etc, tylko na zwyczajne gapienie się jak na zjawisko
przykład: autobus zatrzymuje się na przystanku, wysiada kierowca by wysunąć taką kładkę dla wózka inwalidzkiego (autobus niskopodłogowy), oczywiście wszyscy ludzie muszą się gapić i ci bardziej ekstremalni nawet obracać by tylko zauważyć, w jakim stopniu ta osoba jest niepełnosprawna ja w takich sytuacjach celowo odwracam wzrok by nie sprawiać przykrości, to nie jest przyjemne uczucie gdy cały autobus i pół przystanku intensywnie się wgapia
|
#2396 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wiele razy spotkałam się z pogardą odnośnie ludzi po zawodówkach. Jak sama chodziłam do podstawówki, to wyśmiewano się z ludzi, którzy wybierali się do zawodówki, klasa podzieliła się na przyszłych licealistów i małą grupkę przyszłych uczniów zawodówek. Między jednymi i drugimi był spory dystans. A, i pamiętam obgadywanie za plecami osób, które w mojej klasie oblały maturę, a wiem, że uczyły się cały rok wstecz. |
|
|
|
|
#2397 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
nie wiem w jakim kraju mieszkasz, ale z moich obserwacji wynika ogólnie, że za granicą ma się większy szacunek do ludzi. może jest to spowodowane myśleniem "trawa jest zawsze bardziej zielona tam, gdzie nas nie ma", ale tak mi się po prostu wydaje. ostatnio usłyszałam, że obłudną jest osoba, która zaczęła lubić kogoś, kogo kiedyś nie lubiła. ja nie wiem, może dziwna jestem, ale mi się wydaje że każdy ma prawo po 1 zmienić zdanie, a po 2 często można stwierdzić co naprawdę czujemy do danej osoby po głębszym poznaniu. albo śmieszy mnie też logika "nie lubię osoby X, więc osoby Y też nie lubię, jako że trzyma się z X", jak w przedszkolu...
|
|
#2398 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Co innego jak ktoś już zobaczy co się dzieje, a potem nadal się gapi ![]() Cytat:
Zwłaszcza, że przecież w społeczeństwie musi być ktoś, kto pozamiata, kto poda obiad w restauracji, kto obetnie włosy... To są bardzo przydatne zawody Inna sprawa, że w Polsce poziom wieku techników jest po prostu zerowy. Sama wiem jakie osoby szły ode mnie z gimnazjum do pobliskiego technikum. No przykro mi, ale jak ktoś w gimnazjum ma prawie same dwóje, to moim zdaniem jest coś nie tak. Co oczywiście nie znaczy, że patrzę na taką osobę z góry. Taka osoba może nie umieć angielskiego, matmy czy geografii, ale być mimo to dobra w swoim zawodzie Chociaż nie mam dobrego zdania o poziomie wykształcenia takiej osoby. Żeby dwóje w gimnazjum mieć... To już naprawdę trzeba chcieć.
|
|
#2399 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) + ci, którzy siedzą przy szybie/stoją przy drzwiach więc muszą być wyjątkowo ograniczeni by nie zauważyć w sekundę o co chodzi
|
|
#2400 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Ale sporo osób naprawdę nie wie, co się dzieje. Sama pewnie jak pierwszy raz widziałam osobę, która wjeżdża po takiej platformie, to patrzyłam zaciekawiona.Wiem, że osobie na wózku inwalidzkim nie jest łatwo, bo wszyscy patrzą, ale też trzeba trochę rozumieć ludzi. Co innego paskudne wgapianie się, a co innego zwykłe spojrzenie
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:38.

Żeby było fajniej powiedział to w obecności swojej dziewczyny chamsko patrząc jej w oczy 

raczej po tym, jacy są.

przekonanie że akademiki to sodoma i gomora, a poza tym mieszkają tam prawie że żebracy jest na mojej uczelni powszechne

, chyba zrobił się tu ze mnie największy narzekacz

przykład: autobus zatrzymuje się na przystanku, wysiada kierowca by wysunąć taką kładkę dla wózka inwalidzkiego (autobus niskopodłogowy), oczywiście wszyscy ludzie muszą się gapić i ci bardziej ekstremalni nawet obracać by tylko zauważyć, w jakim stopniu ta osoba jest niepełnosprawna