|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1081 | |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Hej Dziewczynki
![]() Dziękuję za wszystkie odpowiedzi Siaśku ja bym Iguśkę chętnie przepajała ale ona krzywi się na wszystko oprócz mleka. Leki jej jeszcze smakują no ale słodkie są. Już nawet myślałam o dosładzaniu jej wody lub słodkich herbatkach ale najpierw chcę przyrost jej wagi za tydzień w przychodni potwierdzić Dziś Iga kończy 5 tygodni ![]() Achaaa i wiecie jaki mi piękny wczoraj prezent dała - dwa piękne świadome uśmiechy Ofkorrs! I czekamy na Ciebie i Nikolę z niecierpliwością Cytat:
![]() W nocy też budzi się 2 razy ale na noc i przy pobudkach dokarmiam ją mm. Dziś w nocy coś było jednak nie tak... Dostała cyca, potem butlę i zrobiła mega kupsko więc przebierka. Oczy jak 5 zł więc dałam jej UU ale krzywiła się trochę więc dojadła z butelki i tak się wierciła jak nigdy śpiąca była mocno ale nóżkami robiła w niektórych momentach rowerek, rączki też we wszystkie strony świata latały, ciągle niby głodna W końcu ją ululałam chodząc z nią na ramieniu po mieszkaniu. Nie wiem, może znowu się przejadła
|
|
#1082 |
|
Moderatoreska
|
Dzień dobry
![]() Ja jak zwykle już na nogach, chłopcy pojedli, teraz cisną co nie co jak zwykle z samego rana :P Kłaść mi się już nie oplaca bo za niedługo trzeba będzie starszego do szkoły budzić. Pogoda dziś się ladna zapowiada, super, spacerek jak zwykle będzie :P Zaraz jakiejś kawki łyknę bo usnę z niewyspania :P Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-05-27 o 06:37 |
|
|
|
#1083 |
|
Rozeznanie
|
moria widzę że nasze dzieci podobny pomysł na prezenty miały dla mamuś - charmsy
może tez na jakims watku sie naradzają ![]() andziot 1oo zł
|
#1084 |
|
Wtajemniczenie
|
Nasza Aluśka wczoraj na wieczór dała nam popalic
. Po spacerze spała jeszcze długo, a jak wstała był maraton jedzeniowy - jedzenie, odłożenie do łóżeczka, krzyk, jedzenie, odłożenia do łóżeczka, krzyk i tak non stop.... w końcu padła, ale ja dzisiaj jestem nieprzytomna Wydaje mi się, że pobolewał ją brzuszek, bączki puszczała z trudem, kupka twarda i prężenie.Mam do Was pytanko - herbatkę koperkową podac lepiej przed jedzeniem czy po jedzeniu?? Wrzucam kilka zdjęc Aluni do albumu tak jak obiecałam
|
|
#1085 |
|
Zadomowienie
|
mimbi tez mam mega kamień w wodzie i tak się zastanawiam...bo przecież jeśli on sie zbiera (ten osad) na naczyniu w którym sterylizujesz buteleczki to w sterylizatorze, choć parowy tez będzie sie zbierał...
|
|
|
|
#1087 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć, Dziewczynki!
![]() U nas pobudki wg nowego grafku Hanki, sama nie wiem, czemu tak Pobudki o 24:00, 4:00, a potem o 8:00 O 4:00 myślałam, że padnę, pielucha, MM, podkarmiłam piersią, no a Hania była tak aktywna, gadała, machała kończynami chyba do 5:00 i zasnąć nie chciała ![]() Wiecie co? Normalnie czuję się, jak w oczekiwaniu na Mikołaja w dzieciństwie Dziś zrywam się na dłużej z domu SAMA, jadę po zakupy ubraniowe, bo zdecydowanie nie mam się w co ubrać. Wchodzę w swój rozmiar, tylko ew. bluzki kupię większe, bo biust jednak obfitszy i we wszystkich starych trochę krępuję się chodzić, bo mi się wylewa
|
|
|
|
#1088 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() może się zmówiły
|
|
|
|
|
#1089 |
|
Rozeznanie
|
Hej,
Dziewczyny jak zwykle przychodzę po radę ![]() Kończę pakować torbę do szpitala i zastanawiam się co wziąć do mycia pupy przy zmianie pieluszek, położna radziła chusteczki nawilżone ale wolę się Was doradzić. Co dodajecie na codzień do wody przy myciu pupy przy zmianie pieluszek? |
|
|
|
#1090 |
|
Zadomowienie
|
Hej
![]() Póki mój Maluch spi, to na chwilke weszlam na wizaz U nas noce coraz lepsze Już sama nie wiem, moze za wcześnie ja kapiemy?? tak mniej wiecej o 18.30-19.00 nam wychodzi, no a potem jest płacz, prężenie, krzyki aż do około 21...Non stop wtedy na cycu by wisiała, ale wiem, że nie jest głodna, bo jak kończy (po kilkukrotnym strzelaniu z cyca, prężeniu), to mleko nadal leci mi z U. Po kilkunastu minutach przystawiam ja do drugiego U (mysle sobie, ze moze pić chce, a nie jesc??), no ale z reguły pociagnie 2-3 minuty i to samo Byłyśmy juz dzisiaj na spacerze i moja żabka śpi już 1,5 godz, więc pewnie zaraz będzie pobudka Aha, przepraszam, ze spóźnione życzenia ale tak jakos wyszło wszystkiego dobrego z okazji Dnia Mamy!!! A ja wczoraj dostałam od mojej pierworodnej kwiatka Wczoraj z rana mąż mówi do Emilki, zeby mi dała buziaka z okazji Dnia Mamy, a moje dziecko stwierdziło, ze dostanę calusa, ale dopiero w przedszkolu ![]() Przepraszam, ze tylko tak o nas, ale musze w końcu usiaść i wszystko nadrobic, co pisałyscie, a nie mam kiedy za bardzo. Bo w dzień cały czas z Oliwka, a to na spacerze, a to gdzieś jedziemy, a po południu jak Miska wraca z przedszkola, to muszę tez z nia troche posiedzieć i sie pobawic No lecę, bo płaczka sie obudziła.... pa Mango ja w szpitalu miałam chusteczki nawilżane. w domu używam płatków kosmetycznych, które moczę w czystej wodzie. Wieczorem przy kąpieli myję pupcię mydełkim Bambino. chusteczek używam, gdy gdzieś wychodzę. Edytowane przez bassienka Czas edycji: 2011-05-27 o 11:03 Powód: dopisek |
|
|
|
#1091 |
|
Zakorzenienie
|
No patrz, jakie CEBULE MAŁE!
Jeśli przestawi się na dobre, to ja swój grafik też będę musiała zmieniać jak oko gabusiowe? ![]() Mango, wg mnie do szpitala najlepsze chusteczki, najwygodniej. W domu niczego nie dodaje do wody. Pupsko przemywam wacikami z wodą najczęściej, czasem chusteczkami moczonymi w wodzie, albo niemoczonymi, np w nocy na szybko Wczoraj trafiła się wielka kupa i musiałam myć pod kranem, wtedy użyłam płynu do kąpieli Hipp ![]() Bassienko, super ze spaniem!
|
|
|
|
#1092 |
|
Zadomowienie
|
a wiecie ze ddaaiissyy dzis w nocy powiła Gabryche??
![]() Poród na 2 prutnięcia ![]() matall, słuchaj, ja te majty poporodowe na all widzę tylko duze, L a ja mam w biodrach do 100 cm. Pamiętasz jaki miałaś rozmiar? z góry dziękuje
|
|
|
|
#1093 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() oko - no jakaś tam ropka jest, ale mało dziś ty też Tobrexem kropiłaś jak Siasiek ??? bo chyba jednak pójdę kupić te krople ... -------------------------------------------------- a jaką witaminę D dajecie ??? |
|
|
|
|
#1094 |
|
Zakorzenienie
|
Dorko, ja nie Matall, ale odpowiem za siebie, że radziłabym jakieś większe wziąć. Ja miałam 40 [to chyba L już?], nie były za obcisłe ani nic, one mają tylko trzymać tego pontona między nogami. U mnie tym bardziej sprawdziły się większe, bo blizna po CC...
---------- Dopisano o 11:18 ---------- Poprzedni post napisano o 11:15 ---------- Andziot, Hania najwięcej 5 h, od 21 do 2. Ale teraz to 3-4 ![]() Ja miałam Tobrosopt, ale to też tobramycyna. Spróbuj moim zdaniem. U nas 3 dni kropli i masowania i przeszło zupełnie ![]() ---------- Dopisano o 11:22 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- O! Zapomniałam Was zapytać właśnie. ja aktualnie tę w kapsułkach bez recepty, bo taką dostałyśmy, ale wolałabym zmienić ![]() zależało mi na Vigantolu, ale NIGDZIE nie mogę znaleźć, wycofany na dobre chyba ![]() A Ty co podajesz? |
|
|
|
#1095 |
|
Rozeznanie
|
Dzień dobry
![]() Nasz synek kończy dziś 3 tygodnie A ja nie jestem na to emocjonalnie gotowa ![]() U nas system spania - czuwania wygląda mniej więcej tak, że i w dzień i w nocy Julinek śpi po ok 3-3,5h. Budzi się, leży, rozgląda, mruczy i dopóki nie okazuje zniecierpliwienia pozwalamy mu zajmować się sobą Potem przewijamy, prawie zawsze siusia w trakcie i w większości przypadków udaje nam się siuśki łapać zanim polecą w kosmos Po przewijaniu z reguły od razu chce cyca. No i sobie leżymy (bo cały czas wolę karmić na leżąco) i ciumkamy. Z reguły starcza jedna pierś, czasem muszę podać drugą. I w większości przypadków Juluś zasypia, jeszcze podnoszę, przewieszam go przez ramię, odbija i śpi dalej. Około 2 razy na dobę jest tak, że zje a nie zasypia. Ma potrzebę ssania wtedy, dostaje smoczek i ciumka i leży, rozgląda się, macha rączkami i nóżkami, słucha. Trzeba tylko pilnować, żeby smok nie wypadł bo wtedy jest złość ![]() No i budzi się nasz czyścioszek jak przesika się na wylot (bo musimy wysoko podnosić jąderka przy zakładaniu pieluchy ze względu na wodniaka) no i czasem budzi się też z powodu kupy. Wczoraj trochę się męczył, bo nie mógł zrobić kupki, ale masowanie brzuszka, nóżki przyginane do brzuszka, masaż plecków podczas gdy leżał na brzuszku pomogły. A tak strasznie stękał i prężył się maluszek, aż mi go żal było.
aby kołysanką i ciepłymi słowami utulić ciebie płaczącego wtedy, kiedy całe moje ja pragnie odpocząć. Edytowane przez caffelate05 Czas edycji: 2011-05-27 o 11:50 |
|
|
|
#1096 |
|
Rozeznanie
|
mi pediatra z rejonu wypisała receptę, nie wiem po co, bo te witaminy które dostałam w aptece są dostępne bez recepty
My mamy osobno D i osobno K, w kaspułkach twist off (Vita D producent Dicofarm
|
|
#1097 | |
|
Rozeznanie
|
teraz widzę, że w aptece D O Z te witaminy są super przecenione, jak ja kupowałam to były dużo droższe, jeszcze nie zamówiłam przez net tylko tak normalnie poszłam do apteki i zapłaciłam za nie ok. 60zł
![]() Cytat:
aby kołysanką i ciepłymi słowami utulić ciebie płaczącego wtedy, kiedy całe moje ja pragnie odpocząć. Edytowane przez caffelate05 Czas edycji: 2011-05-27 o 11:45 |
|
|
|
|
#1098 | |||||
|
Zadomowienie
|
dziendoberek
![]() Cytat:
cudneeee, a widze karuzelka ta sama co ma moja Olusia, super jest i ten pilot hehehe bajerancki ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() :PCytat:
hehe gratulacjeeeeee
|
|||||
|
|
|
#1099 |
|
Wtajemniczenie
|
Witam kochane, nie bede cytowac bo z komor to graniczy cudem
widze ze mamy podobne problemy z maluszkami. Moja stokrotka spi od 9 do 2 a potem do 4.30 i jeszcze do 7.30. W dzien tez sporo sypia, mniej wiecej o stalych porach. Jednak w chwilu aktywnosci moglaby byc stale noszona na ramieniu. Dzisiaj wyskoczyly jej krostki na twarzy, chyba potowki, bo w domu cieplo:/ nie mohe sie doczekac jak zmienie opis i avatar. Wasze sliczne nikola miala miec Maja lub Lena e byla by z maja i zameldowana na maja a Lenki maz nie chcial. Tak chcial syna a teraz nikosia jest jego oczkiem w glowie! ddaiissy gratuluje! Boze jaki ja mialam ciezki porod masakra! Piszcie co u was poczytam chociaz mam malo Mb juz:/ buzka---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:15 ---------- Bledow na robilam ale za mala klawiatura:/ karmie butelka, mialam tak malo pokarmu ze szok:/ 2,5 tyg ja karmilam piersia, gdy rezygnowalam myslalan ze serce mi peknie, to bylo cudne niezapomniane uczucie cyce miekkie po dwoch dobach juz. Teraz nikola najedzona i zadowolona. Zaraz sie obudzi pewnie ti dostanie 90 ml przewine i smigam na spacerek.
|
|
#1100 |
|
Zakorzenienie
|
My już po wizycie pediatry, malutka zdrowa, krwiak na główce mamy smarować maścią z arniki, i dopóki nie zniknie mamy jej kupić wit K samą i jej dawać. Ja już sama nie wiem, na pudełku witamin (K+D) napisane że podawać od 2 tygodnia życia, pediatra mówił że od 8 doby się podaje, a w szpitalu kazali od razu
no ale my czekaliśmy na te dwa tygodnie. Pępek ok, suchy, mamy spokojnie czekać aż odpadnie.
|
|
#1101 |
|
Wtajemniczenie
|
Schudlam 13 kg, zostalo 7
w ogole czuje sie o niebo lepiej. Musze sie wybrac do gina,bi erzecie jakies leki na gojenie sie ran,?? Bo ja nie, tylko myje sie tam plynem do higieny imtymnej i wsio:/ a ost mnie boli troche, piecze i napina. Ehh
|
|
#1102 |
|
Zakorzenienie
|
mi zostały dwa szwy z czterech i pod koniec dnia, zwłaszcza po spacerze trochę mnie boli i ciągnie. Płukałam póki miałam opuchliznę jeszcze w naparze z kory dębu, teraz czekam aż te szwy wyjdą i już chyba będzie ok
|
|
#1103 |
|
Moderatoreska
|
Ja daję tą w kapsułkach. Witaminy K nie daję bo przy mm jej się nie podaje tak mówiono mi w szpitalu jak i również pediatra.
Daję jeszcze Cebion Multi chłopakom pediatra zaleciła też jest bez recepty. U nas standardowo dzis w nocy pobudka o 2 i przed 6, budzą się regularnie chłopcy w godzinach 1-2 i 5-6 później Wiktor zasypia od razu a Bartusiowi włącza się czuwanie do 8-9. |
|
|
|
#1104 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Boze co my mielismy za poranek dzisiaj, jeszcze sie nie uspokoilam. Najpierw mala wykichala dwa wielkie zolte gile, wiec ja przerazona dzwonie do poloznej co robic. Ona do mnie, ze zmierzyc temperature, a ze ja sama w domu i tylko zwykly termometr elektroniczny to wsadzilam malej w pupke, nie podobalo sie jej, wiec wierzgala na wszystkie strony, ja sie tak strasznie balam, ze jej cos uszkodze, ze az sie poplakalam na koniec, ale temperatury nie ma. Czeka mnie wiec teraz walka z Frida - kazdego dnia wchodze na wyzszy level. Byl u mnie moj kolega, ktory jest lekarzem i pokazal dobry patent na czyszczenie pupy - mowi, zeby zamiast kremow typu Sudocrem itp. uzywac czasami oliwki po prostu na sucho, ktora nadaje poslizg, wiec latwiej oczyscic kupe. Nasmarowalam mala oliwka, jakos nie jestem zwolenniczka oliwki na sucho, zobaczymy jak sie malej spodoba. Na razie spi, pewnie ja styral ten termometr. |
|
|
|
|
#1105 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
andziot Ja mam wita D i wita K (osobno), te, co caffe wklejała. Teraz kupuję wita D+K, bo taniej wychodzi. Mały wreszcie śpi. Ja brudna i zmęczona. Chcę pod prysznic! Tż ma taki urlop, że pojechał do pracy. G... mi pomógł w tym tyg, cały czas pracował albo na uczelni ![]() A od poniedziałku normalnie do pracy ![]() DO TEGO MAM ZGAGĘ Wczoraj mieliśmy sajgon, bo pojechaliśmy na obiad do wujka. Miał być mały, a było 10 osób oprócz nas ![]() Mały się wkurzał, bo głośno, gwarno. Uciekliśmy zaraz po jedzeniu, ale Edzik cały wieczór nie mógł się uspokoić. Ale mam sukces dietetyczny - wprowadziłam banana, ogórka, pomidora, pomidorową, ryż, mięsko mielone duszone, natkę pietruszki - żadnych sensacji Czyli jak na razie jedynie nabiał szkodził ![]() EDIT: już nie śpi
|
|
|
#1106 |
|
Zakorzenienie
|
Nowe zdjatko w albumie.
|
|
|
|
#1107 |
|
Zakorzenienie
|
Ja już nie wiem co mam robić...
Mały je 1-1,5 h z przerwami na odbicie. Cały czas głodny. Potem 10-15 minut snu i ZNÓW głodny ![]() Nie mam życia w ten sposób, śpię tylko w nocy 2x2,5-3h. Jem, jak on je. Żeby iść do wc - mały do leżaczka. CO MU SIĘ STAŁO?? Jeszcze tydzień temu miałam czas DLA SIEBIE! Teraz też piszę jedną ręką, bo mały na U wisi.
|
|
#1108 | ||||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Sporo wam spia dziewuszki Moja ucina sobie 15 minutowe drzemki, i to tez tylko jak ja ulokuje w bujaczku (przynajmniej mam czas zeby pojsc wtedy do toalety ). Pokaze wam jak ladnie w nim spi .Ale jak ja brzuszek boli, to i bujaczek nie pomaga i musze ja chustac na raczkach, po pol godz. min. sie uspokaja. Jutro idziemy do pediatry, zobaczymy czy cos pomoze na ten brzuszek/gazy... Domowe sposoby wyprobowalismy juz chyba wszytskie .Cytat:
Ja robie odwrotnie dokladnie, w nocy karmie UU, bo wygodniej i szybciej mi jest i Nadia sie najada tresciwszym pokarmem, a w dzien butla z MM w ruch... Dwa swiadome usmiechy, ale slodko .A bylas juz w tej poradni laktacyjnej? Cytat:
.Dziewczonka, ja podaje herbatke po/miedzy karmieniami. Ale dopiero drugi raz jej dalam... Cytat:
. Udanych zakupow!!Cytat:
A teraz w plener zabieram chusteczki nawilzane, jeszcze sie nie przydaly ale czekaja na swoj debiut .Cytat:
Pewnie nie zdaze wejsc na drugi watek dzis, zaraz napisze ska do niej... Cytat:
.Przemywalam Tantum Rosa, pomagalo troche Podobno szalwia tez jest dobra na gojenie. Dziewczynki, czy epumisan jest dobry na gazy??? Bo tu w Anglii go nie ma, ale moja Mama przylatuje w przyszlym tygodniu, wiec moglaby go przywiezc, warto? Edytowane przez Camomile Czas edycji: 2011-05-27 o 14:14 |
||||||||
|
|
|
#1109 |
|
Zadomowienie
|
Camomile jakie cudne zdjęcie
|
|
|
|
#1110 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nasza powiedziała: "Trzeba przeczekać. Po skończeniu 1. miesiąca można dawać espumisan". My już dajemy. Przecież dziecko nie może się zamęczyć. Nam pomaga. Mam kryzys macierzyństwa znów Edzik w leżaczku. Nie wyrabiam. Idę pod prysznic. Mam nadzieję, że nie zaszkodzi mu ten leżaczek w takich ilościach Jak tylko przyjdzie wypłata, to kupuję chustę - żebym mogła COKOLWIEK robić w dzień. Ej, bo ja rozumiem aktywność, ale u nas aktywność to UU i płacz
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:38.

śpiąca była mocno ale nóżkami robiła w niektórych momentach rowerek, rączki też we wszystkie strony świata latały, ciągle niby głodna
W końcu ją ululałam chodząc z nią na ramieniu po mieszkaniu. Nie wiem, może znowu się przejadła

Czekamy na Ciebie fasolko

Potem przewijamy, prawie zawsze siusia w trakcie i w większości przypadków udaje nam się siuśki łapać zanim polecą w kosmos 

albo na uczelni