|
|
#31 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Głupia tradycja urodzinowa
Oj znam to znam. Ja na swoje 18 urodziny nie dostalam lania tylko przez wielki przypadek. Zresztą również niezbyt miły :|
A Ty się postaw, powiedz że sobie nie życzysz, to są w końcu Twoje urodziny. Znajomi powinni zrozumieć. A tak poza tym to u mnie taka "tradycja" obowiązywała nie tylko w 18 urodziny, ale we wszystkie :| Na 17-stkę dostałam paskiem z ćwiekami, a siniaki miałam przez dwa tygodnie ![]() Jestem jedynie za symbolicznym klapsem, ale takim prawie nie wyczuwalnym ale pasek i mocne lanie to już jest przemoc. |
|
|
|
|
#32 |
|
Zadomowienie
|
Ojjj ja doskonale pamiętam te 18 klapsów
![]()
|
|
#33 |
|
Zakorzenienie
|
Lało się chłopaków, a dziewczyny tylko straszyło, albo symboliczne klapsiki. Za to chłopacy na nie lubianych kolegach potrafili się wyżywać. Sama widziałam łzy w oczach z bólu u niektórych twardzieli. Jeśli teraz tak bije się dziewczyny, to mi się to nie podoba
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
. I to u " nas " nie było tak , że na 18 urodziny tylko na każde. Jak ktoś ma 11 lat, to 11 klapsów, 13 to 13, 16 to 16, itp itd
|
|
|
|
|
|
#35 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie znam takiej tradycji - za stara jestem. Widze pewną różnicę między symbolicznym klepnięciem, a laniem paskami. Jakoś dziwnie mi to pachnie falą, koceniem, czy czym tam jeszcze.
|
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
Ja to przeszłam
I nie mogę narzekać Więc znam tę tradycję od dawien dawna. Szczerze powiem,że ja naprawde nienazwałabym tego w moim przypadku pasami,bo to było bardzo delikatne. Nic mnie nie bolało,ale jak urodziny obchodzi chłopak to ja mu współczuję...
|
|
#37 |
|
Zakorzenienie
|
Heh umnie to tez bardzo popularne (ale uwazam to za głupote)zwłaszcza chłopacy maja radoche
ale raczej jak juz bija dziewczyny to tylko reka klapasa w tyłek by mniej bolało a nie pasem zamias bicia dziewczyne tez mozna podzucic 18 razy heh i umnie ta było przyjemnie ale tez jak sie za to bierze 18 juz troche wstawionych ludzi to mozna oberwac zegarkiem czy czyms innym (tak jak ja ) wiec tez trzeba bardzo uwazacjak u twojich znajomych to tradycja to moze byc ci ciezko ich od tego odwiesc
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Słyszałam o tym, ale nigdy nie byłam świadkiem praktykowania.. Wcale nie uważam, że przesadzasz - obrzęd jest wyjątkowo głupi i masz prawo nie zgodzić sie na coś takiego na własnej imprezie. Nie daj się!
"Była jednak za duża na złodziejkę, zbyt uczciwa na skrytobójczynię, zbyt inteligentna na żonę i zbyt dumna, by podjąć jedyną powszechnie dostępną damską profesję. Dlatego została wojowniczką. /T.Pratchett, "Blask Fantastyczny"/ |
|
|
|
|
#39 |
|
Zakorzenienie
|
Zawsze gdy ktoś próbował się wymigać od pasów (ale nie w żartach tylko naprawde tego nie chciał) to wszyscy dziwnie go traktowali. Krzywili się itp. Ogólnie jestem "za" jeśli ktoś nie chce tych pasków bo się boi,ale z drugiej strony przecież to znajomi i jak im się powie,że się boimy bólu to chyba nie zrobią nam na złość. Moi znajomi nie raz pod koniec pasów chłopakowi odpuszczali jak był bardziej wrażliwy i oddawali dziewczynom które się litowały i ledwo co "muskały" biedaka
|
|
#40 |
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
za moich czasów (era prekambryjska
też lano w tyłek ale ja kategorycznie zabroniłam i moje siedzenie nie zostało zbite
|
|
|
|
|
#41 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
(Niszę pozostałą po wymarciu dinozaurów zaczynają wypełniać archaiczne ssaki. Pojawiają się kaktusy i palmy)
|
|
|
#42 | |||
|
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() --------------------------------- źródło Wikipedia |
|||
|
|
|
|
#43 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A to już jest, moim skromnym zdanie, przesada.Róbta co chceta, mnie tradycja się podoba. Nigdy nikt z moich znajomych/bliskich/dalszych nie histeryzował na myśl o pasku na 18-stce i nie robił z tego sprawy wagi państwowej. Mam wrażenie, że za niedługo wkroczy tu Rzecznik Praw Obywatelskich (taki żarcik ).
Edytowane przez justyna_dt Czas edycji: 2006-09-15 o 10:30 Powód: literówka |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie miałam pojecia o takiej "tradycji" i stanowczo przeciwko niej protestuję. Bicie kogokolwiek z jakiegokolwiek powodu jest poniżające. Zaczęło sie od bicia, co zostanie wymyslone dalej w ramach tej tak zwanej tradycji? Wkładanie komus głowy do muszli klozetowej? Nie byłam nigdy bita, nie bije moich dzieci i nie życze sobie, zeby banda niewyzytych sadystów kiedykolwiek dotknęła moje dziecko! Tez mi tradycja... Nie ma już lepszych do kultywowania?!
|
|
|
#45 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Od bicia się zaczęło, ale het lat temu i do dziś się nic nie zmieniło, więc nie przesadzajmy z tą muszlą (ewentualnie kranik ). Ta tradycja 'doknęła' jeszcze mojej mamy, która obecnie ma 59 lat. I zastanawiające jest to, że niegdyś się ludzie na to nie burzyli - tak było i koniec, na dodatek otoczone kupą śmiechu. Teraz w tradycji (bo można to nazwać tradycją, prawda?) szuka się krzywdy i łamania przykazań, praw.Co do własnych dzieci: jeżeli uda mi się kiedyś je mieć, to będę tą osobą, która w dniu 18-stych urodzin da pierwszego klapsa - co tu dużo mówić, w moim mieście (nie wiem, jak gdzie indziej) lanie rozpoczyna rodzic, który dla pomyślności w przyszłym życiu 'pasuje' pierwszym klapsem swojego potomka. Oni sami to przeżyli ![]() Z mojej strony EOT
|
|
|
|
#46 |
|
Zakorzenienie
|
Ja o tym słyszałam i nawet widziałam to na własne oczy ale u mnie to przechodzili tylko chłopacy i w dodatku nie było jakiegoś wielkiego lania tylko takie normalne. Dziewczyny były za to zasypywane buziakami - no, ale to tylko zależy od towarzystwa...
|
|
|
|
|
#47 |
|
Rozeznanie
|
U nas leją pasem i to naprawdę mocno, ale tylko chłopaków. Dziewczyny są 18 razy podrzucane. Nigdy nie dałabym się tak zlać po dupsku
|
|
|
|
|
#48 |
|
Zakorzenienie
|
Znam tę "tradycję"
ale osobiście nie wyobrażam sobie, żeby ktoś mnie uderzył i to jeszcze za moją zgodą. Jeśli ktoś chce przedłużać głupie tradycje to jego sprawa. Ale założycielka tego wątku sobie tego nie życzy i jej wola powinna być uszanowana, szczególnie, że to będą jej urodziny.
|
|
|
|
|
#49 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem każdy ma prawo wyboru. Jeśli kogoś ta "tradycja" bawi, to proszę bardzo, droga wolna, nikt nie powstrzymuje. Ale dlaczego jeśli ktoś tego nie chce, czuje się tym upokorzony czy po prostu nie toleruje bicia - żadnego - ma być uznawany za histeryka?? Dla mnie taka osoba jest już raczej kimś odważnym, kto nie boi się przeciwstawić naciskowi grupy. Bo mam dziwne wrażenie, że wielu osobom, które to "przeszły" - wcale nie podobało się to aż tak, jak sądzą zwolennicy tego "rytuału". No ale przecież głupio powiedzieć, że się tego nie chciało, że się nie podobało, bo powiedzą - histeryczka. Może i kiedyś ta "tradycja" występowała, ale tak naprawdę nie wiemy jak to wyglądało. Może były to lekkie klapsy, które nikogo nie bolały. Wiem, jak teraz najczęściej wyglądają 18-nastki. O północy towarzystwo będzie już nieźle podpite, wielu nie zastanowi się nad siłą uderzenia czy nad tym, że kogoś, kto właśnie świetuje, może coś zaboleć. I naprawdę - z niektórych mogą wyjść jakieś lekko sadystyczne instynkty w takim momencie, w chwili ogólnego przyzwolenia na podobne zachowanie. Lady Jane - jeśli nie chcesz, masz pełne prawo powiedzieć "nie" temu zwyczajowi. To Twoje urodziny i powinny wyglądać tak, jak Ty tego chcesz ![]() I uważam, że sprzeciwienie się to przejaw odwagi i własnego zdania, a nie histerii
|
|
|
|
|
|
#50 |
|
Raczkowanie
|
A ja znam ten zwyczaj i doświadczyłam go na własnym siedzeniu!
Nie wspominam tego źle bo te klapsy pasem były robione z wielkim wyczuciem i naprawde nic nie boloało - to były takie symboliczne klapnięcia. Poza tym mój TŻ skutecznie mnie znieczulał w tym czasie słodkimi buziakami! Ale jeśli u Ciebie ludzie nie mają wyczucia i trakyują to jako okazję do wyżycia się, zamknęłabym się w kiblu albo uciekła!
|
|
|
#51 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#52 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Potem człowiek staje się starszy i starszy i upija się dalej ale to już nie to samo ![]() Zresztą moją pamiętam do połowy...i przyznam że choć pijaństwo mnie odrzuca, to większość z nas to przerabia ![]() Lania nie pamiętam, choć i na Sląsku u nas jest taka tradycja. Ale nigdy nie było tego na każdej z osiemnastek...tylko na niektórych. Na mojej nie było. Zresztą to bez sensu, przecież mało kto urodził się o 12...powinno się jak już coś to robić to o dokładnej godzinie urodzenia
|
|
|
|
|
|
#53 |
|
... choć nie Westwood
|
Za tydzień mam osiemnastkę i też mnie czeka "pasowanie". Taka tradycja...
Nie podoba mi się to za bardzo ale znajomi by się na mnie obrazili, szczególnie, że "z pasa" i ode mnie dostali [lekko!]
|
|
|
#54 |
|
Rozeznanie
|
W moich stronach osiemnastka bez "lania" spotkałaby się z takim zdumieniem, jak wesele bez oczepin. A interwencja taty na wieki wieków przypięłaby solenizantowi niewidzialną plakietkę z napisem "dzikus". Tyle jeśli chodzi o opinię publiczną.
A mój stosunek do tej tradycji: nie mam nic przeciwko POD WARUNKIEM, że znajomi wykazują się odpowiednim stopniem rozwoju intelektualnego i wiedzą, że to szlachetne coś, co wystawiam na ich łaskę / niełaskę jest CZĘŚCIĄ MOJEGO CIAŁA, a nie workiem treningowym czy betonową płytą. Nie tradycja urodzinowa jest głupia, a biesiadnicy, którzy nie rozumieją jej symbolicznego sensu. Sakramentalne: moim zdaniem.
|
|
#55 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To taka tradycja, właśnie kopniak na szczęscie. ![]() Ps. Justyna zauwazyłam,że jednak nie pasuje Ci pomarańczowa? |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#57 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo głupie tradycje można zmieniać jak się ma ochotę. Urodziny, ślub powinno się obchodzić tak jak się sobie wymarzyło i jak się ma ochotę, a nie tak jak tłum chce. Który ma zresztą najczęście dobrą zabawę w takich rzeczach jak lanie. Byłam na 18-ce kolegi z laniem. Byli niby tylko najlepsi znajomi. Nikt go nie szczędził. walili ile tylko mieli siły. Biedak miał łzy w oczach. to było potworne, aż wyszłam. Przemocy (tak, przemocy) nienawidzę, a z barbarzyńskimi zwyczajami należy walczyć. Jak kogoś to bawi to niech sobie robi, czemu nie. Ale uszanujcie też, że ktoś nie ma ochoty na coś takiego. Co znaczy, że się obrażą? to co z nich za kumple? Bardzo popieram autorkę
|
|
|
|
#58 |
|
Konto usunięte
|
Silvara masz podobny nick do mojego
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zakorzenienie
|
U mnie w miescie(malym) jest także ta "tradycja" czysty idiotyzm,Widzialam na korytarzu w szkole jak "pasowali "18 letniego chlopaka na doroslego.Idiotyzm, lali go paskiem z calej sily po tylku, on prawie plakal z bolu i mial spodnie we krwi,18 razy dostac z paska
.Ale on sie na to godzil.. wlasciwie moze byl zmuszony, ale jak on pozniej siedzial..
|
|
|
#60 |
|
Konto usunięte
|
ja sie jeszcze nie spotkalam z niebiciem na 18 urodziny
![]() Na moich urodzinach byl kolega z reka wielkosci mojej glowy. Jak mnie trzasnal to do rana masowalam sie po posladku. Oj pamietam...bolalo.. A czy ktos chce "bicie" czy nie to juz jego indywidualna sprawa. Choc u mnie,wsrod moich znajomych nawet gdyby ktos tego nie chcial-oni i tak by to zrobili-chociaz bardzo,bardzo leciutko-tak dla *tradycji*
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:32.

potem już zaczęli oszczędzać dziewczyny, ale ja zawsze walnęłam konkretnie którąś - dzięki temu mnie zapamiętała 

A to już jest, moim skromnym zdanie, przesada.
). Ta tradycja 'doknęła' jeszcze mojej mamy, która obecnie ma 59 lat. I zastanawiające jest to, że niegdyś się ludzie na to nie burzyli - tak było i koniec, na dodatek otoczone kupą śmiechu. Teraz w tradycji (bo można to nazwać tradycją, prawda?) szuka się krzywdy i łamania przykazań, praw.
Nie podoba mi się to za bardzo