|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1111 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
U nas dziś była położna i stwierdziła że Antoś to okaz zdrowia
z wyjątkiem pępuszka, wczoraj odpadł kikut i pępek brzydko wygląda. Psikaliśmy octaniseptem ale nie wystarczyło. Musimy iść do przychodni po jakąś maść ![]() Podziwiam Was dziewczyny że piszecie na forum o tak wczesnych porach. Ja potrafię po karmieniu o 9-10 jak mały zaśnie jeszcze się położyć na trochę
|
|
#1112 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W nocy Pepe miał kolkę ( niestety ). Dałam czopek, pomóg, ale po czasie. Z racji tego, że kończą mi się krople Delicol kupiłam dzisiaj Espumisan. Babka w aptece powiedziała, że Delicol działa, gdy jest nietolerancja laktozy, gdy jej nie ma to lepszy espumisan. Zobaczymy, będziemy dawali 4 x dziennie po 5 kropli. |
|
|
|
|
#1113 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny przesyłam pozdrowienia od Daisy naszej
|
|
#1114 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki, mam takie szybkie pilne pytanko do mam podających mm Bebilon.
Jaki rodzaj wybrać - wybór tych początkowych spory. Myślę o Bebilonie Comfort 1. Używa któraś z Was?
|
#1115 |
|
Wtajemniczenie
|
My mamy taki z zieloną tarczą -czyli chyba zwykły.
|
|
|
|
#1116 |
|
Wtajemniczenie
|
matall widzę, że u Ciebie zaczyna się to co u mnie trwa od miesiąca
Ja kapituluję, nie daję już rady, nie wiem co mam robić...Wcześniej było tak, że Iga po prostu cały czas była głodna i wisiała na cycu a spała tylko po 15m w czasie odbijania a teraz jest o tyle gorzej, że przy cycu są nerwy ![]() Dziś między 8 a 14:30 rano spała tylko 1,5h u mnie na rączkach, w końcu dałam jej butelkę o 14 i zasnęła a ja wtedy mogłam się w końcu wysikać i coś zjeść
|
#1117 |
|
Zakorzenienie
|
Fronka Tu optymistycznie zakładasz, że o tej 9-10 dziecko zasypia
![]() Moje tego nie robi anulinka Nie mogę. Jak jeden dzień odciągałam zamiast przystawiać małego, to zastój i 38,6 stopni gorączki ![]() Mały tak długo je, bo łyka powietrze i na każde karmienie 6-7 razy odbijamy. Po odbiciu on znów głodny. A odbije mu się czasem po 5-10 minutach dopiero ![]() Chyba spróbuję rygor wprowadzić i nie karmić częściej niż co 2 h. Na razie smok działa. Może mały chciał ze mnie smoka zrobić... ![]() A, tylko głupie może pytanie... Te 2-4 h między karmieniami mam liczyć od początku karmienia do początku karmienia czy od końca karmienia do początku karmienia??
|
|
#1118 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Oczywiście po wyjęciu z chusty od razu szalała no ale dzięki chuście rano udało mi się zjeść śniadanie a po południu przygotować obiad. Gdyby nie chusta to bym dziś nic nie zjadła ![]() Cytat:
matall a nie chcesz spróbować karmić Edzika Nutramigenem? Ja cały czas podejrzewam, że Iga ma jakąś nietolerancję i chętnie spróbowałabym takiego zabiegu, tylko kurcze musiałabym do pediatry po receptę podjechać
|
|
#1119 |
|
Rozeznanie
|
Dziewczyny,które karmią piersią, dopajacie swoje maleństwa?
|
|
|
|
#1120 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie.
Dziewczynki, śpi to moje dziecię kochane ale cały czas jęczy i stęka. Kręci się przy tym i napina, w łóżeczku już prawie w poprzek leży ![]() TŻ kupi dziś ten Bebilon, wyczytałam, że b. dobre opinie ma ten z Immunofortis, taki zielony więc spróbujemy anulinko a macie Comfort czy zwykły?
|
#1121 | |
|
Wtajemniczenie
|
Zwykły.
Cytat:
|
|
|
|
|
#1122 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak trochę kosztuje... ![]() Edzikowi pomaga odbijanie. Tylko po odbiciu nie bardzo chce spać. A bez odbicia śpi 15 minut i pobudka Ale Nutramigen to mm? Czy takie lekarstwo lekarstwo w kropelkach czy coś? Bo mm nie chcę - po tym, jak mały zwymiotował, a ja miałam zastój i gorączkę wolę nie ryzykować ![]() Na razie czytam Tracy i planuję rewolucję! ---------- Dopisano o 16:30 ---------- Poprzedni post napisano o 16:28 ---------- Cytat:
Przypominam, że ja mam nawał od 3 tygodni ![]() Cały czas zalewam małego mlekiem, ledwo nadąża połykać
|
|
|
#1123 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Moja mala nad ranem spi jak susel, wiec ja juz nie zasypiam, zeby w domu cos porobic. Za to padam ok.18 i spie do 21 potem. Cytat:
Babcia z prababcia porwaly dziecko na spacer i ... nudzi mi sie... |
||||
|
|
|
#1124 |
|
Zakorzenienie
|
mimbi Zazdroszczę nudzenia się.
U mnie w domu bałagan - a ja lekka pedantka... Wykąpałam się, ale skończyło się rykiem w leżaczku. Zjadłam, ale ryk trwał. Na spacerze nie byliśmy, bo pada... Ehh... Ponawiam pytanie: Te 2-4 h między karmieniami mam liczyć od początku karmienia do początku karmienia czy od końca karmienia do początku karmienia?? Jak Wy liczycie??
|
|
#1125 |
|
Zakorzenienie
|
mary Vigantolu już nie uświadczysz, ja Devikap kupię chyba
caffelate05 niezły system juz macie opracowany ![]() co do witamin to mi jakoś te kapsułki nie podchodzą, bo po pierwsze nie wyciśniesz wszystkiego, po drugie ręce mi się brudzą przy nich .... 24kasia86 fajnie że choć trochę nam napiszesz żadnych leków na gojenie się ran nie biorę bzyczka1 w szpitalu podają dawkę wit K, w domu podaje się od 2tyg życia, czyli od 8 doby ![]() eweska widzę, że ty też masz już dzieciaczki zaprogramowane, fajnie ! mimbi kolejny level z tą oliwką może być dobry patent ![]() daj znać jak sie sprawdza matallewar to już coś możesz jeść, fajnie, bo byś nam znikła niedługo ![]() a nie szykuje się u Edzika skok rozwojowy - wtedy maluchy jedzą o wiele więcej Camomile bosko w tym leżaczku wygląda espumisan na gazy jak najbardziej Fronka jak siema drugie biegające i wstające o 6-7 to nie da się już położyć spać ![]() moria44 musisz sama sprawdzić mleko (tzn Iga ) comfort na problemy z kupami jest i kolkami, ale często dzieci po nim właśnie mają brzydkie kupy i rzadkie pytanie czy będzie chciała Nutramigen bo to cholernie niedobre jest ![]() byłaś w tej poradni ??? może Iga źle łapie brodawkę i dlatego tyle powietrza łyka ??? Gabrycha też mi się wierci podczas karmienia i po ale jakoś nie tak potwornie jak Wam ![]() Catia88 nie dopajam Gabrysia śpi na brzuszku ![]() tak błogo wygląda i się nie wierci
|
|
|
|
#1126 |
|
Zakorzenienie
|
Matallewar ja liczę czas od skończenia karmienia. A na allegro poszukaj chust pentelki, ona ma po chusty w okolicach 50zł.
Andziot o ja cie...nie wpadłabym na to że te dwa tygodnie to tak liczone małż kupił kropelki ale one są w takiej buteleczce i mają rurkę która kropelki robi i nie wiem jak to podać małej nakropiłam 10 na łyżeczkę ale mała wypluła większość
|
|
#1127 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wolę drogą, ale dobrą... Któraś z dziewczyn polecała chusty NATI i na nią się nastawiam (180zł z przesyłką)... Nie chcę kupić szajsu ![]() I co ile mniej więcej mała je przy takim liczeniu? No i jak długo zazwyczaj? Sorry za nadmiar pytań, ale próbuję jakoś rozwiązać sytuację pt. "nie mam czasu zjeść" W ogóle na razie, odpukać, Edzik jadł od 15:30 do 16:00 i potem usnął i ŚPI ![]() Tż w pracy... Szkoda mi do niego słów. Miał mieć urlop, pobyć z małym... A pisze mi, że hurra, bo ponadrabiał zaległości w pracy. ... pracoholik!
|
|
|
#1128 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
andziotka dzwoniłam do poradni ale w sumie to dopiero na poniedziałek mogę się umówić i jeszcze mam pojechać po babkę, bo ona nie ma auta. Wizyta 100zł ![]() Ciągle nie jest przekonana czy w ogóle korzystać z jej porad, boję się, że niczego nowego się nie dowiem. Zraziłam się tą pediatrą, 120zł pękło a nic nam nie powiedziała oprócz tego, że ze mnie zrobiła kiepską matkę Planuję poczekać na położną środowiskową, może ona coś podpowie, fajna babka z niej. Myślałam, że dziś przyjdzie, bo dawno jej już nie było.Wydaje mi się, że Iga to się ładnie zasysa, w trakcie jedzenia nie słychać aby połykała powietrze, no chyba że puszcza i łapie z płaczem, to wtedy wiadomo, że się napompuje. Słychać ładne, regularne przełykanie, buzia często pełna mleka, jak się te nerwy zaczynają, to czasem ciągnie, ciągnie a później zaczyna płakać, wypuszcza wszystko z buzi, jesteśmy obie notorycznie ulepione i oblane mlekiem. Mleko więc chyba jest, tym bardziej, że gdy wypluwa U to widać zawsze nowe kropelki mleka. Nie wiem, może upodobała sobie butlę. Wtedy to już nic nie poradzę, no chyba że się przy tym cycku zaprę i butelki nie podam no ale wtedy to wcześniej harakiri popełnię niż wytrzymam cały dzień tylko na UU ![]() Cytat:
I banalnie się ją czyści/sterylizuje ---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:43 ---------- Też myślałam na początku o tych chustach pętelki ale wyczytałam gdzieś na jakimś forum, że lepiej kupić używaną, porządną chustę NATI.
|
|
#1129 |
|
Zakorzenienie
|
wiesz co...co do chusty to ja napiszę do dziewczyny od nas z PMek ona kupowała u tego sprzedawcy i ci napiszę jak z jakością.
Mała po karmieniu śpi 2-3 godziny w nocy tak do 5, a je koło 20-30 min. Czasami marudzi i je na raty, tzn pociumka z jednej piersi niby śpi, ja ją odłożę a ona się budzi, dostaje drugą pierś i znowu to samo...ale taka sytuacja zdarzyła nam się tylko 2 razy póki co. Dzisiaj np jadła z jednej piersi niby śpi, odłożyłam ją, obudziła się no ale że nie marudziła to jej nie ruszałam, zaraz zaczęła jęczeć więc ją wzięłam dałam drugą pierś no ale nie zasypiała więc siedziałam z nią położoną na kolanach ale jak ją ułożyłam na moich nogach jak siadłam po turecku to momentalnie zasnęła i śpi. Pytaj jak będę mogła to odpowiem
|
|
#1130 |
|
Zadomowienie
|
matal ja też liczę od skończonego
![]() witaminy mam K+D u nas wczoraj była położna, i stwierdzam że do i tyle się dowiedziałam, MoniaK chciałam Ci powiedzieć(jak już tu dotrzesz )że ta położna była z Vademecum bo tam mam zapisane moje dzieciątko, a ty chyba tam blisko mieszkasz i przeszło mi przez głowę że może twój Tymuś też tam jest zapisany
|
#1131 |
|
Zakorzenienie
|
nam dzisiaj pediatra powiedział na suchą skórę Lilki żeby kupić oilatum i w tym ją kąpać...nie jestem przekonana do tego, spróbujemy najpierw kąpieli w oliwce i balsamu po kąpieli zanim kupię oilatum. Tym bardziej że mówił wcześniej że sucha skóra u noworodków to normalne, że po tylu miesiącach pływania w wodzie i wyjścia na świat, zmianie wody ze szpitalnej na domową mogą się takie rzeczy dziać.
|
|
#1132 | |
|
Wtajemniczenie
|
Camomile dziekuję kochana za odpowiedź
![]() Cytat:
no i od cycusia się nie da odstawic.
|
|
|
#1133 | |
|
Zakorzenienie
|
melduje sie na odchowalni wreszcie
![]() Cytat:
ja jeszcze mam problem z ogarnięciem kąpieli, w sensie jak to zrobic zeby kąpać w miare o stałych porach a z drugiej strony zrobic tak zeby mały sie wybudził i nie wiem czy najpierw zjadł czy co? bo na głodnego go kąpac to też nie fajnie bo bedzie płakał. wczoraj zrobiłam duzy błąd nakarmiłam go i dopakowałam jeszcze moim mlekiem odciagnietym z butelki połozyłam spac i po 30 min wybudziłam na kapiel. potem mialam koncert i nie mogl w ogole zasnac ![]() nie wiem jak to robic. widze ze moria i matal tez maja problem z ciaglym wiszeniem na cycu. moj je co półtorej godz maksymalnie co 3 godz i czasem je przez 40 minut.... bede sciagac z piersi i najpierw dostawiac do piersi a potem dawac jeszcze moje mleko z butelki. jest duzy komfort z karmieniem mlekiem odciagnietym bo sie wie ile dzieciaczek zjada. anulinka a Ty dostawiasz do piersi oprocz odciagania? staraj sie dostawiac zeby mleczko nie znikneło. mi tak połozna mowila. zeby zawsze najpier z piersi dasc. pijecie soki ????karmiąc piersią?? zastanawiam sie czy moge sobie np małego kubusia wypic czy nie bardzo?
|
|
#1134 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
podobno to normalne przy przenoszonych dzieciaczkach. A teraz jej praktycznie wszedzie schodzi skóra - wygląda jak wąż zmieniający skórę , była wczoraj położna i powiedziała, że to normalne. Kąpiemy ją w wodzie z dodatkiem oliwki, a po kąpieli do wczoraj smarowalam ją mleczkiem nawilżającym Nivea, a wczoraj postanowiłam oliwką i efekt jest lepszy
|
|
|
#1135 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cóż z tego, że przystawiam, jak Pepe dostaje białej gorączki i ryczy wniebogłosy. Wiem, że tak pobudzonego dziecka nie da się przystawić do cyca. Trzeba spokoju. A Pepe przy cycu spokojny niestety nie jest ![]() Mam laktator z medeli, który ( ponoć ) działa, jak niemowlę na cyce i stymuluje produkcję pokarmu. Obserwuję, że z dnia na dzień mam coraz więcej pokarmu. Ostatnie mm Pepe dostał wczoraj przed południem, ale to bardziej z technicznego powodu ( byliśmy u moich rodziców ). Na razie jestem go w stanie wykarmić sama ( bez bebilonu ) Wczoraj kupiłam sobie taki świeżo wyciśnięty jabłkowy. Piłam też porzeczkowy i marchewkowy. |
|
|
|
|
#1136 |
|
Zakorzenienie
|
moria może ona już woli butle ????? dzieci czasem odmawiają piersi jak się butle poda ... bo im się nie chce ssać aż tyle, skoro z butli leci ???
a próbowałaś Delicol ??? może ta faza wstępna mleka źle na nią działa ??? ja czasem jak Gabryśka połknie powietrze to nawet w jej brzuszku czuje jak wlatuje ![]() bzyczka1 ja podaje łyżeczką, ale obcieram o wargę, Gabrycha pluć nie umie ![]() ja używam na razie Oilatum, bo mała ma bardzo suchą skórę po lampach, ale średnio zdaje egzamin, bo po pierwsze Gabi nie jest zanużona w wodzie, po drugie za krótko ją kąpiemy, bo trzeba by trochę poleżeć w tym ... zosiaaa no to żeś się dowiedziała nowinek ![]() Gabrysia nadal śpi na brzuszku
|
|
|
|
#1137 |
|
Moderatoreska
|
|
|
|
|
#1138 |
|
Zakorzenienie
|
Grazin u nas kąpiel koło 19, zazwyczaj Gabi budzi się wcześniej, wtedy daję jej jednego U żeby na głodniaka nie szła się myć, choć już parę razy głodną kąpałam (ryk był ), później drugi cyc i zasypiamy ...
co do soków - ja piję, ale ja na razie jem prawie wszystko, wczoraj nawet zjadłam pieczeń z pieczarkami i cebulką ... Dziewczonka moja przenoszona też się łuszczy ![]() a moja mała wisi na cycu często i jakoś nie widzę żeby mi się ilość pokarmu zwiększała ![]() wręcz wydaje mi się że mniej mam, bo UU jakieś miękkie ciągle mam
|
|
|
|
#1139 |
|
Zakorzenienie
|
Sebek tez spi na brzuszku
od 15 chyba![]() jest mu chyba tak najwygodniej bo ani nie kwęka i tak rozkosznie wyglada rozkroczony jak żabka andziotku a jak czesto mozna dzieciaczka kłasc na brzuszku? ile gopdz dziennie>? moj lubi tak lezec tez na mnie, boje sie ze za czesto tak bedzie lezał
|
#1140 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zosia uwielbiała leżeć na brzuchu i jak juz opanowała technikę przewracania to nie było leżenia na plecach wcale ![]() mam nadzieję że Gabi też będzie lubić |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:18.

Ja kapituluję, nie daję już rady, nie wiem co mam robić...

Czekamy na Ciebie fasolko