Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011 - Strona 11 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Pokaż wyniki sondy: Tytuł następnego wątku
Maty, grzechotki, gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 7 17,07%
Maty, grzechotki i smaczne gryzaczki uwielbiają nasze dzieciaczki 0 0%
Nasze dzieciaczki siadają, na wakacje spacerówki czekają 1 2,44%
Wreszcie mamy pełnie lata, nasze bobasy ciekawe świata 6 14,63%
Marcowo-kwietniowe bobasy wyjeżdżają na pierwsze wczasy 27 65,85%
Głosujący: 41. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-27, 17:50   #301
traicionera
Zakorzenienie

Dot.: Lato mamy już za pasem, wakacje spędzimy z bobasem. Marzec-kwiecień 2011

Ale się naprodukowałyście, chciałam nadrobić, ale za dużo tego

My właśnie wróciłyśmy ze szczepienia, Nadia wazy już 5360 g, czyli wychodzi na to, ze na razie ma stale tempo 400-500 g na dwa tygodnie. Szczepionkę zniosła super, płakała niecałą minutkę, potem zaczęła ssać piąstkę i dałam jej jeść. Pani doktor powiedziała, ze ładnie się rozwija, żadnych objawów alergicznych (czyli jak na razie koty jej nie szkodą), jest bardzo pogodnym dzieckiem, tylko trzeba ćwiczyć mięśnie szyi nadal, żeby lepiej trzymała główkę. ciesze się, ze tak gładko poszło, bo się obawiałam jakiegoś megaplaczu.

No i Nadunai skończyła dziś 8 tygodni
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Komu komu, czyli książki do oddania
traicionera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 17:54   #302
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez blackrose4u Pokaż wiadomość
ciekawe czy nauczyłaby się Natalka trzymać główkę na czymś takim http://allegro.pl/lamaze-mata-edukac...629414441.html

ide robić racuszki z jabłkami na obiadek
Cytat:
Napisane przez bosti Pokaż wiadomość
black mam tą matę, Anika dostała jako wcześniejszy prenent na dzień dziecka od dziadków, ale nie bardzo chce trzymać głowę kładzie tak trochę bokiem albo brodą się opiera na tej podstawce ruchomej i nie chce zbyt długo tam leżeć, może jeszcza za mała na taką matę
black raczej nie bo Nadia też ma taką mate i jak na niej leży to tak jak u bosti podpiera główkę i ani myśli jej podnosić i do tego tak zaśliniła ostatnio tą podpórkę że teraz bez pieluszki jej na macie nie kładę

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
No właśnie u mnie w domu się śmieją,że Tż nie pozna ani dziecka ani żony Mam nadzieję,że usłyszę jakiś komplement,bo w przeciwnym wypadku wyślę go na księżyc!
a my ci pomożemy

naciesz się kochana swoim mężem bo 4 dni szybko zlecą, ja to bym czasami wysłała swojego gdzieś na tydzień, oczywiście jak mnie wkurzy

castia jak będzie brzydko a ty będziesz musiała się tarabanić z wózkiem po deszczu to może poczekaj na Tzeta i pojedziecie razem

wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 17:54   #303
bosti
Zadomowienie

laseczko jeśli chcesz karmic tylko piersią, to lepiej przeczekać, bo juz niedługo to sie unormuje. podobno ok.6 tyg. laktacja się stabilizuje i mały będzie dłużej syty. moja Anika tez tak miała na początku, że non stop przy cycu, a potem ok. 5 tyg. zaczęło byc lepiej. tez miałam chwile słabości i juz chciałam dokarmiać mm, raz nawet spróbowałam, ale mała nie wiedziała, co się robi z butelką tak więc jeszcze troche cierpliwości i będzie lepiej

no właśnie wanilko ciekawe, kiedy naszym córeczkom uda się trzymać główkę i samym się kręcic na tej macie ?? muszą chyba jeszcze trochę do tego dojrzeć

miarą człowieczeństwa jest nasz stosunek do zwierząt

http://www.suwaczki.com/tickers/km5stv731aikhjqs.png

Edytowane przez bosti
Czas edycji: 2011-05-27 o 17:59
bosti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 17:56   #304
kasiapruszkow
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Montii Pokaż wiadomość
http://allegro.pl/edukacyjny-muzyczn...625138385.html stojak gimnastyczny bo już nie wiem jak zabawiać tego malucha czasem a kiedy leży sobie na kanapie ze mną w dużym pokoju a ja coś oglądam to będzie miał zajęcie. Spodobało mi się to ,że jest panel na stopy dziecka i jakieś dźwięki kiedy kopnie bo zauważyłam że bardzo lubi uderzać w coś nogami, no zobaczymy może się sprawdzi
Cytat:
Napisane przez patrycja_22 Pokaż wiadomość
hihi to jak już kupiłaś to Ci pokaże jeszcze jego harce A to ostatnie zdjęcie to po ostatniej przejażdżce, spał 3 godziny i w domu jeszcze 1,5 lubię tą fotkę bo wygląda jakby ciężki dzień miał
ja tez sie czaje na taki gadzet daj znac Monti jak sie spodobalo Fabiankowi, Patrycja a co to za firma twojej zabawki?

Cytat:
dziewczyny nie wiem czy wiecie ale na facebooku jak się polubi reserved to jest -30% na całą kolekcję dziecięcą

a w realu 6cio pak chusteczek pampers za 25 zł
i pieluszki pampers chyba za 85 zł ta podwójna paczka ale dokładnie nie wiem,zerknijcie sobie gazetkę
o dzieki dobrze wiedziec

Cytat:
Napisane przez iizabelaa Pokaż wiadomość

Ja ma identycznie jak ty Montii, moja praktycznie nie śpi w dzień
ale potrafi się na długo zająć karuzelą czy leżaczkiem
u mnie jest spanie do 3-4 pozniej 6-7 i od 7 do kapieli spi tylko na spacerze albo podczas jedzenia robi kroteki drzemki
na macie polezy 5-10min, w hustawce 20min i pod karuzelka z 30min a poza tym trzeba nosic zabawiac rozmawiac sluchac gaworzenia itp zero czasu na inne tematy w domu

Cytat:
Napisane przez laseczkaa Pokaż wiadomość
niestety moje dziecko za dnia nie chce spać - jak śpi to tylko jakieś 30 minut max wtedy akurat idę się kąpać a tak to nic tylko cały dzień przy piersi ... i śpi jeszcze na spacerze wtedy nawet 3 h potrafi przespać ale warunek jest jeden trzeba bujać jeździć bo tak to się budzi i płacze więc odpoczynku w ciągu dnia zero ... ciekawe kiedy to się ustatkuje że będę mogła się wysypiać zostawiać go samego choć na chwilkę by się czymś zajął i grzecznie leżał zamiast płakać w kółko jak nie jest przy cycku tak się zastanawiałam czy osoby dokarmiające mlekiem mm jak dają najpierw pierś a potem mm to dziecko wasze lepiej śpi i nie jest od razu głodne po 5-15 min ?
laseczka moze sie unormuej a moze masz za malo pokarmu - jak porzybywa na wadze malemu?
kasiapruszkow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 18:04   #305
wanilia83
Zadomowienie

Cytat:
laseczko jeśli chcesz karmic tylko piersią, to lepiej przeczekać, bo juz niedługo to sie unormuje. podobno ok.6 tyg. laktacja się stabilizuje i mały będzie dłużej syty. moja Anika tez tak miała na początku, że non stop przy cycu, a potem ok. 5 tyg. zaczęło byc lepiej. tez miałam chwile słabości i juz chciałam dokarmiać mm, raz nawet spróbowałam, ale mała nie wiedziała, co się robi z butelką tak więc jeszcze troche cierpliwości i będzie lepiej

no właśnie wanilko ciekawe, kiedy naszym córeczkom uda się trzymać główkę i samym się kręcic na tej macie ?? muszą chyba jeszcze trochę do tego dojrzeć
u mnie do dziś jest tak że Nadia potrafi jeść co 3 godziny ale ma dni że je co godzinę

ja dziś położyłam młodą na fotelu i kucnęłam przed nią to troszkę potrzymała główkę u góry, tak śmiesznie marszczyła przy tym czoło jakby to jej miało pomóc tą główkę u góry trzymać

Cytat:
Napisane przez kasiapruszkow Pokaż wiadomość
na macie polezy 5-10min, w hustawce 20min i pod karuzelka z 30min a poza tym trzeba nosic zabawiac rozmawiac sluchac gaworzenia itp zero czasu na inne tematy w domu

u nas to samo, najlepiej jak mama stoi i gada do córy wtedy jest przeszczęśliwa

wanilia83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 18:04   #306
bosti
Zadomowienie

Cytat:
u mnie jest spanie do 3-4 pozniej 6-7 i od 7 do kapieli spi tylko na spacerze albo podczas jedzenia robi kroteki drzemki
kasiu u nas bardzo podobnie, tylko rano Anika potrafi ze mną dłużej pospać w łóżku ofc, rekord to 11.15 i na macie potrafi dłużej sama poleżec, za to pod karuzelką zazwyczaj kilka min. i już mnie woła

Stary 2011-05-27, 18:07   #307
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
on w poniedziałek kończy 6 tygodni a poprawy nie widac

Cytat:
laseczka moze sie unormuej a moze masz za malo pokarmu - jak porzybywa na wadze malemu?
z waga super nawet przybiera ponad norme tak powiedziala lekarka - pokarmu mam sporo . a on ciagle glodny i to naprawde w ciagu dnia odstepy w karmieniu sa max 30 min z obu piersi je ponad godzine puszcza cyca mija chwila i od nowa .. i caly czas ryk az cyca nie dostanie i ssie caly czas nie przysypia - on jest duzy duzy sie urodzil i w szpitalu na poczatku mowili ze to dlatego ciagle chce jesc

http://www.suwaczki.com/tickers/dqpri09kp5b04ypq.png

Kacper 18.04.2011

laseczkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 18:07   #308
Harrods
Zadomowienie

Cytat:
mam te body z Babaluno
są strasznie szerokie pod szyją
Ja też mam kilka bodziaków i pajacyków Babaluno. Bardzo mi się podoba ich wzornictwo, ale są bardzo szerokie. I, o ile w przypadków pajacyków nie stanowi to problemu, to body ma taki dekolt, że młody wychodzi górą i jest przez to goły. Zresztą podobnie jest z większością kopertowych dekoltów. Zdecydowanie wolę te zapinane na napki przy szyjce.

Cytat:
A tak swoja drogą to jednak Pamper jest bezkonkurencyjny wg mnie
i pieluchy i chusteczki,
i teraz jak już przez 2 miesiące papków używałam to ciężko się przestawić.
Ja używam Pampersów na zmianę z Huggies. Jak akurat trafię na promocję Pampersów, to kupuję, ale jak nie, to biorę Huggies Newborn (jeszcze mieścimy się w dwójki, ale już niedługo). Także te Huggies są ok. a sporo tańsze od Pampków. Lubię też chusteczki do pupy Huggies Newborn - są bardzo mokre. Za to nie przepadam za chusteczkami Pampers - zapach mi nie za bardzo podchodzi. Ale moje ulubione to Johnsona - pięknie pachną.

A co do zabawek w wózku, to my mamy słoneczko Fisher Price. Ma ono lusterko i melodyjki i młodemu się bardzo podoba.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg t-fisher-price-sloneczko-zwieszka-do-wozka-n2542.jpg (2,8 KB, 105 załadowań)
Harrods jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 18:11   #309
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez traicionera Pokaż wiadomość

My właśnie wróciłyśmy ze szczepienia, Nadia wazy już 5360 g, czyli wychodzi na to, ze na razie ma stale tempo 400-500 g na dwa tygodnie. Szczepionkę zniosła super, płakała niecałą minutkę, potem zaczęła ssać piąstkę i dałam jej jeść. Pani doktor powiedziała, ze ładnie się rozwija, żadnych objawów alergicznych (czyli jak na razie koty jej nie szkodą), jest bardzo pogodnym dzieckiem, tylko trzeba ćwiczyć mięśnie szyi nadal, żeby lepiej trzymała główkę. ciesze się, ze tak gładko poszło, bo się obawiałam jakiegoś megaplaczu.

Ja juz Nadi gratulowalam wczesniej

Przegonila moja chudzinke z waga;P a niedawno moja byla wieksza... tyle ze moja kluska prawie nie je... je tak 550-650 na 24h a powinna ok 700-800... ale nic nie poradze, mam nadzieje ze za tydzien przybierze wiecej, bo to 160g w 9 dni to byla masakra. Blizniaczki dzielne obydwie nie plakaly

Moja robila popisowe trzymania glowy

Tylko ze u nas lekarze to o tylek rozczasc i mala co lookaja. Bioderka sprawdzila i napisala tylko zesatysfakcynujace i tyle...

tajka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 18:16   #310
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:

z waga super nawet przybiera ponad norme tak powiedziala lekarka - pokarmu mam sporo . a on ciagle glodny i to naprawde w ciagu dnia odstepy w karmieniu sa max 30 min z obu piersi je ponad godzine puszcza cyca mija chwila i od nowa .. i caly czas ryk az cyca nie dostanie i ssie caly czas nie przysypia - on jest duzy duzy sie urodzil i w szpitalu na poczatku mowili ze to dlatego ciagle chce jesc
Mi sie wydaje, ze on nie jest glodny ale lubi cyca ssac ale ja sie nie znam bo nie karmie piersia

Stary 2011-05-27, 18:16   #311
bosti
Zadomowienie

Cytat:

jak ładnie przybiera, to może daj mu jeszcze trochę czasu na ustabilizowanie jedzeniowe zanim zaczniesz dokarmiać. jak tyle czasu dałaś radę, to szkoda by było teraz się poddać. może to jeszcze kwestia tygodnia czy dwóch i będzie lepiej

Stary 2011-05-27, 18:18   #312
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wanilia83 Pokaż wiadomość
u mnie do dziś jest tak że Nadia potrafi jeść co 3 godziny ale ma dni że je co godzinę

ja dziś położyłam młodą na fotelu i kucnęłam przed nią to troszkę potrzymała główkę u góry, tak śmiesznie marszczyła przy tym czoło jakby to jej miało pomóc tą główkę u góry trzymać
Moja tez marszczy czolo jak lepek podnosi i buzke otwiera bo to jej pomaga. Na brwiach ma troche uczulenia i jak lezy na brzuszku to se je drapie bo chyba ja swedzi;p

Co do spania w ciagu dnia to moja Lenka jesli jestesmy w domku tak okolo 1,5h-2,5h po wstaniu drzemnie sie na 15-30min pozniej znowu pobuszuje moze kolejna krotka drzemka i okolo 14.00 klade ja na popoludniowa drzemke i zazwyczaj spi okolo 1h-2h. Pozniej pobuszuje z 3h idzie na chwilke spac i pozniej juz sen od 20.30-21 na 6-8h

Edytowane przez tajka88
Czas edycji: 2011-05-27 o 18:23
Stary 2011-05-27, 18:33   #313
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez tajka88 Pokaż wiadomość
Ja juz Nadi gratulowalam wczesniej

Przegonila moja chudzinke z waga;P a niedawno moja byla wieksza... tyle ze moja kluska prawie nie je... je tak 550-650 na 24h a powinna ok 700-800... ale nic nie poradze, mam nadzieje ze za tydzien przybierze wiecej, bo to 160g w 9 dni to byla masakra. Blizniaczki dzielne obydwie nie plakaly

Moja robila popisowe trzymania glowy

Tylko ze u nas lekarze to o tylek rozczasc i mala co lookaja. Bioderka sprawdzila i napisala tylko zesatysfakcynujace i tyle...

a to dzięki, nie zdążyłam wszystkich stron przejrzeć
a ile teraz Lenka wazy?
mojej Nadii nadal apetyt dopisuje, choć tez mniej przybrała nieco, bo poprzednim razem było 500 g w dwa tygodnie, a teraz 400. Tak czy owak siedzi na 75 centylu. Jest tez długa, bo kolejne śpiochy za małe, jak jej założyłam bodziaki 68, to są za szerokie, ale na długość już dobre.

Jak zasnęła mi w Marsupi w drodze powrotnej, tak cały czas śpi
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-05-27, 18:40   #314
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
jak ładnie przybiera, to może daj mu jeszcze trochę czasu na ustabilizowanie jedzeniowe zanim zaczniesz dokarmiać. jak tyle czasu dałaś radę, to szkoda by było teraz się poddać. może to jeszcze kwestia tygodnia czy dwóch i będzie lepiej
wiem boje sie z jednej strony wprowadzic mm bo chce karmic i to jak najdluzej , ale z drugiej strony jestem zalamana nawet wsciekam sie sama na siebie i na niego-jestem po prostu zmeczona najgorzej jest nocami kidy marudzi i nie chce juz spac a ja z kazdym dniem bardziej zmeczona, dlatego zastanawiam sie czy jak bym mu podala jeszcze do piersi butle z mm to moze wreszcie bede miala chwile czasu dla siebie

Cytat:
Mi sie wydaje, ze on nie jest glodny ale lubi cyca ssac ale ja sie nie znam bo nie karmie piersia
ale on wyraznie jest glodny bo ssie mleko mu sie np ulewa a on znowu chce

Cytat:

Co do spania w ciagu dnia to moja Lenka jesli jestesmy w domku tak okolo 1,5h-2,5h po wstaniu drzemnie sie na 15-30min pozniej znowu pobuszuje moze kolejna krotka drzemka i okolo 14.00 klade ja na popoludniowa drzemke i zazwyczaj spi okolo 1h-2h. Pozniej pobuszuje z 3h idzie na chwilke spac i pozniej juz sen od 20.30-21 na 6-8h
zazdroszcze szczególnie nocnych godzin-jak ja bym chciala przespac 6-8 h -marzenie

Kacper 18.04.2011

Stary 2011-05-27, 18:54   #315
Ewelqa1985
Zadomowienie

Cytat:
wiem boje sie z jednej strony wprowadzic mm bo chce karmic i to jak najdluzej , ale z drugiej strony jestem zalamana nawet wsciekam sie sama na siebie i na niego-jestem po prostu zmeczona najgorzej jest nocami kidy marudzi i nie chce juz spac a ja z kazdym dniem bardziej zmeczona, dlatego zastanawiam sie czy jak bym mu podala jeszcze do piersi butle z mm to moze wreszcie bede miala chwile czasu dla siebie

zazdroszcze szczególnie nocnych godzin-jak ja bym chciala przespac 6-8 h -marzenie
laseczka nie wiem co Ci poradzic u nas tez tak bylo ale po 4-5tyg sie ustabilizowalo i wtedy tez zaczela mi przesypiac noce

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png

Eliza 14.05.2014

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png
Ewelqa1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 18:55   #316
traicionera
Zakorzenienie

Sadze, ze twój synek jest duży i ma duże zapotrzebowanie na jedzonko.
MM się dłużej trawi, wiec może dałoby się wydłużyć trochę dzięki temu przerwę miedzy karmieniami.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-05-27, 18:55   #317
tajka88
Zakorzenienie

Cytat:

Niedlugo przyjda przespane noce
Co do karmienia zycze ci wytrwalosci bo ja bym sie nie meczyla tylko ze ja odrazu wolalam mm... bo chce miec jakies zycie a nie tylko dzidzia I karmienie... ale zycze powodzenia jesli to dla ciebie wazne to przetrzymaj I przyjda lepsze dni
Cytat:
a to dzięki, nie zdążyłam wszystkich stron przejrzeć
a ile teraz Lenka wazy?
mojej Nadii nadal apetyt dopisuje, choć tez mniej przybrała nieco, bo poprzednim razem było 500 g w dwa tygodnie, a teraz 400. Tak czy owak siedzi na 75 centylu. Jest tez długa, bo kolejne śpiochy za małe, jak jej założyłam bodziaki 68, to są za szerokie, ale na długość już dobre.

Jak zasnęła mi w Marsupi w drodze powrotnej, tak cały czas śpi
Mala wazy 5300g w ciagu 9 dni tylko 160g ale ona ostatnio byla niejadkiem plus spi po 6-8h czyli mniej je. Wczesniej w 2 tyg przytyla 480g

Stary 2011-05-27, 19:00   #318
traicionera
Zakorzenienie

ee tam, co to jest 60 gram, myślałam, ze mniej wazy
wróci jej apetyt pewnie.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-05-27, 19:04   #319
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ewelqa1985 Pokaż wiadomość
laseczka nie wiem co Ci poradzic u nas tez tak bylo ale po 4-5tyg sie ustabilizowalo i wtedy tez zaczela mi przesypiac noce
zazdroszcze u mnie poprawy nie widac

Cytat:
Sadze, ze twój synek jest duży i ma duże zapotrzebowanie na jedzonko.
MM się dłużej trawi, wiec może dałoby się wydłużyć trochę dzięki temu przerwę miedzy karmieniami.
aha dzięki

Cytat:
Niedlugo przyjda przespane noce
Co do karmienia zycze ci wytrwalosci bo ja bym sie nie meczyla tylko ze ja odrazu wolalam mm... bo chce miec jakies zycie a nie tylko dzidzia I karmienie... ale zycze powodzenia jesli to dla ciebie wazne to przetrzymaj I przyjda lepsze dni

dziewczyny które karmią mm co ile dzieci sa głodne ? jakie przerwy miedzy kamieniami ?

Kacper 18.04.2011

Stary 2011-05-27, 19:06   #320
iweczka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 87czarna Pokaż wiadomość
iweczka dzięki za wyrozumiałosc,hehe
spoko, spoko

laseczka, co do dokarmiania ja Ci nie doradze, bo moja Leniuta stołuje się wyłącznie przy cycu
może jeszcze chwila i minie to, trzymam za Was kciuki!!!

dziewczyny, które karmią wyłącznie piersią, dopajacie wodą swoje pociechy ???
ja nie dopajam i już nie wiem jakich argumentów uzyć by wytłumaczyć to teściowej
iweczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 19:10   #321
traicionera
Zakorzenienie

laseczka- różnie, tak przeciętnie co 2-3 godziny, w nocy dłużej.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-05-27, 19:13   #322
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
laseczka, co do dokarmiania ja Ci nie doradze, bo moja Leniuta stołuje się wyłącznie przy cycu

ja nie dopajam i już nie wiem jakich argumentów uzyć by wytłumaczyć to teściowej
moze sie uda

ja nie dopajam

Cytat:
laseczka- różnie, tak przeciętnie co 2-3 godziny, w nocy dłużej.
pozazdroscic

Kacper 18.04.2011

Stary 2011-05-27, 19:28   #323
ego_ego
Wtajemniczenie

Cytat:
niestety moje dziecko za dnia nie chce spać - jak śpi to tylko jakieś 30 minut max wtedy akurat idę się kąpać a tak to nic tylko cały dzień przy piersi ... i śpi jeszcze na spacerze wtedy nawet 3 h potrafi przespać ale warunek jest jeden trzeba bujać jeździć bo tak to się budzi i płacze więc odpoczynku w ciągu dnia zero ... ciekawe kiedy to się ustatkuje że będę mogła się wysypiać zostawiać go samego choć na chwilkę by się czymś zajął i grzecznie leżał zamiast płakać w kółko jak nie jest przy cycku tak się zastanawiałam czy osoby dokarmiające mlekiem mm jak dają najpierw pierś a potem mm to dziecko wasze lepiej śpi i nie jest od razu głodne po 5-15 min ?
ja właśnie przez to że wisiał ciągle na cycu to zaczęłam dokarmiac, bo przyszła położna i powiedziała, że on się duży urodził i chce dużo jesć i jest głodny i od tamtej pory dostaje cyca a później butle i śpi dłużej przynajmniej w nocy, ale zrobisz jak będziesz chciała

Cytat:

no to super, gratulacje
ego_ego jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 19:36   #324
Ewelqa1985
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez iweczka Pokaż wiadomość
spoko, spoko

ja nie dopajam do 6 mieisiaca mozna podawac tylko piers a w upaly ewentualnie dostawiac czesciej bo to pierwsze mleko to jest picie dla maluszka tak powiedziala mi pediatra do ktorej chodze z Emilka

http://suwaczki.maluchy.pl/li-51268.png

Eliza 14.05.2014

http://suwaczki.maluchy.pl/li-68194.png
Ewelqa1985 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 19:49   #325
Montii
Zakorzenienie

Cytat:
dokladnie, laseczko ja bym nie dawała MM, po prostu cierpliwości , mój Fabian też długo wisiał na cycku, co chwile go wołał, dajesz małemu smoczka? Może ma potrzebę ssania, jeżeli dobrze przybiera na samym cycku to po co dawać MM? ja rozumiem ,że chcesz mieć chwilę dla siebie ale uwierz ,że to się unormuje, mój wołał co 20 minut , a teraz jak w zegarku co 3 godzinki a czasem aż 4 i sama mu daje bo on nie woła np na spacerze.
Bo jak ładnie przybiera na cycku a dodasz jeszcze MM to moim zdaniem będzie zapychanie dziecka bo nie musisz go dokarmiać jak dziewczyny którym nie starcza mleka. Ale sama zrobisz co uważasz, życzę cierpliwości

Wróciliśmy z zakupów, kupiliśmy Dady i paczkę Pampersów 150 sztuk za 79 zł. Chyba się opłacało?
czyli mamy 278 sztuk pampków za 130 zł
i chusteczki , chyba 5 paczek za 19 zł

i jeszcze trójpak spodenek fajnych na lato był za 19 zł to mały też się załapał

no i Fabian skusił się jednak na drzemkę z mamą, pospaliśmy godzinkę więc fajnie, teraz godzinka aktywności, kąpiel i spać

---------- Dopisano o 19:49 ---------- Poprzedni post napisano o 19:48 ----------

Cytat:
Napisane przez Ewelqa1985 Pokaż wiadomość
ja nie dopajam do 6 mieisiaca mozna podawac tylko piers a w upaly ewentualnie dostawiac czesciej bo to pierwsze mleko to jest picie dla maluszka tak powiedziala mi pediatra do ktorej chodze z Emilka
moj czasem zawoła i pociągnie 3-4 razy tak jakby chcialo mu sie tylko pić, zreszta widac jak sciagam laktatorem to na poczatku prawie sama woda leci. a pozniej mleczko

[LEFT]
Montii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 19:52   #326
diatoma
Zadomowienie

laseczka dziecko na mm powinno wytrzymac 3 godziny. jelita tez musza odpoczac. nasze mamy pilnowaly tych 3 godzin jak w zegarku! ja tez sie staram, no chyba ze Tymo zje mniej i jak sie dopomina wczesniej to mu daje. ale tak to przeciągam go do tych 3 godzin. a teraz w nocy wytrzymuje ok 5h. wiadomo że mlekoz piersi jest chudsze i rzadsze, a mm zapychjace i gęstsze - dlatego nalezy dopajac.
moze zrób tak jak egoego -najpierw pierś a potem od razu daj butle. bo skoro masz mleko to szkoda rezygnowac.

Monti
chciałąm spytac z ciekawości, czy na zakupy chodzisz już z Fabianem?? mam na mysli takie ubraniowe??? zastanawiam się nad wypadem z Tymkiem, ale obawiam sie jego reakcji.

wiecie, babyblues mi się skończył już jakiś czas temu, jednak wciąż mi został ogromny sentyment do brzuszka...i mnie aż w gardel z zazdrosci i z żalu sciska jak widze dziewczyny w ciązy mam nadzieje ze mi kiedys przejdzie. to chyba efekt tego ze nie zdarzylam sie pozegnac z brzuszkiem , tak nagle to wszytsko wyszlo...

Izabella
jak będziesz miała chwilke to zmien mi na pierwszej stronie wiek na 27dzięki

wstawiam fotki mojego słodziaka
1a.jpg1b.jpg1c.jpg

12. 09. 2015 Tosia

Edytowane przez diatoma
Czas edycji: 2011-05-27 o 20:18
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 20:21   #327
laseczkaa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ego_ego Pokaż wiadomość
ja właśnie przez to że wisiał ciągle na cycu to zaczęłam dokarmiac, bo przyszła położna i powiedziała, że on się duży urodził i chce dużo jesć i jest głodny i od tamtej pory dostaje cyca a później butle i śpi dłużej przynajmniej w nocy, ale zrobisz jak będziesz chciała
a ile ml podajesz po piersi ?
a jak wyglada w ciagu dnia ? spi?

Cytat:
dokladnie, laseczko ja bym nie dawała MM, po prostu cierpliwości , mój Fabian też długo wisiał na cycku, co chwile go wołał, dajesz małemu smoczka? Może ma potrzebę ssania, jeżeli dobrze przybiera na samym cycku to po co dawać MM? ja rozumiem ,że chcesz mieć chwilę dla siebie ale uwierz ,że to się unormuje, mój wołał co 20 minut , a teraz jak w zegarku co 3 godzinki a czasem aż 4 i sama mu daje bo on nie woła np na spacerze.
Bo jak ładnie przybiera na cycku a dodasz jeszcze MM to moim zdaniem będzie zapychanie dziecka bo nie musisz go dokarmiać jak dziewczyny którym nie starcza mleka. Ale sama zrobisz co uważasz, życzę cierpliwości
daje smoczka ale za bardzo nie chce go ssac jedynie na spacerach
a od ktorego tygodnia sie u Ciebie unormowalo ?

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość
laseczka dziecko na mm powinno wytrzymac 3 godziny. jelita tez musza odpoczac. nasze mamy pilnowaly tych 3 godzin jak w zegarku! ja tez sie staram, no chyba ze Tymo zje mniej i jak sie dopomina wczesniej to mu daje. ale tak to przeciągam go do tych 3 godzin. a teraz w nocy wytrzymuje ok 5h. wiadomo że mlekoz piersi jest chudsze i rzadsze, a mm zapychjace i gęstsze - dlatego nalezy dopajac.
moze zrób tak jak egoego -najpierw pierś a potem od razu daj butle. bo skoro masz mleko to szkoda rezygnowac.
słodziak z małego

tylko o takim czyms mysle najpierw piers potem mm z karmienia nie chce rezygnowac .
myslam by najpierw raz w ciagu dnia sprobowac i zobaczyc czy cos pomoze ...
a jakim mlekiem karmicie ?

Kacper 18.04.2011

Edytowane przez laseczkaa
Czas edycji: 2011-05-27 o 20:23
Stary 2011-05-27, 20:24   #328
diatoma
Zadomowienie

laseczka, ja od początku karmie mlekiem bebilon. i nie narzekam. dziękuje w imieniu Tymka

12. 09. 2015 Tosia
diatoma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-27, 20:30   #329
traicionera
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez diatoma Pokaż wiadomość

Monti
chciałąm spytac z ciekawości, czy na zakupy chodzisz już z Fabianem?? mam na mysli takie ubraniowe??? zastanawiam się nad wypadem z Tymkiem, ale obawiam sie jego reakcji.

wiecie, babyblues mi się skończył już jakiś czas temu, jednak wciąż mi został ogromny sentyment do brzuszka...i mnie aż w gardel z zazdrosci i z żalu sciska jak widze dziewczyny w ciązy mam nadzieje ze mi kiedys przejdzie. to chyba efekt tego ze nie zdarzylam sie pozegnac z brzuszkiem , tak nagle to wszytsko wyszlo...

Izabella
jak będziesz miała chwilke to zmien mi na pierwszej stronie wiek na 27dzięki

wstawiam fotki mojego słodziaka
Załącznik 3987952Załącznik 3987953Załącznik 3987954
z tym karmieniem co równy odstęp czasu to różnie bywa, aj próbowałam u mojej wprowadzić jakiś schemat, ale się zdarzało, ze np już po godzinie płakała na jedzenie i nic nie dawało oszukiwanie herbatką. Poradziłam się pediatry i powiedziała, ze jeśli dziecko się domaga jedzenia, to trzeba dać, bo normy na pudelkach są tylko orientacyjne, a każde dziecko ma swoje własne potrzeby, raz strawi wolniej, innym razem szybciej, czasem wypije tylko 60, a innym razem 120 jest za mało.

śliczny ten twój Tymo

Cytat:
a ile ml podajesz po piersi ?
a jak wyglada w ciagu dnia ? spi?

daje smoczka ale za bardzo nie chce go ssac jedynie na spacerach
a od ktorego tygodnia sie u Ciebie unormowalo ?

tylko o takim czyms mysle najpierw piers potem mm z karmienia nie chce rezygnowac .
myslam by najpierw raz w ciagu dnia sprobowac i zobaczyc czy cos pomoze ...
a jakim mlekiem karmicie ?
ja karmie Enfamilem Premium 1 i mojej Naduni służy te mleczko, pani doktor kazała kontynuowac.
2016 rok -100
2015 rok -105
2014 rok-61
2013 rok-58
2012 rok-35

Stary 2011-05-27, 20:38   #330
blackrose4u
Wtajemniczenie

udało mi się zdrzemnąć z małą, aż cud. Wstaje bo płacz a ona już na przewijaku po kąpieli. Normalnie szok. Ale jestem zaspana, chyba umuje się i pójde dalej spać

---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ----------

diatoma dzięki za linka do książeczki, bo użytkownik z Rybnika i ma możliwy odbiór osobisty to może coś od niego wyszperam

oczekujemy
blackrose4u jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości