|
|
#31 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: 600 zł na studia?
Koleżanka w Krakowie żyje za niecale 500zł miesięcznie. Da się, na mieszkanie jej idzie 250zł, reszta na życie. Czasem dorabia w weekendy. Jest to niewyobrażalne, ale jak ktos musi, to daje radę, bo nie ma innego wyjścia.
|
|
|
#32 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też żyję za 600 zł miesięcznie za wszystko (Wrocław), ale na przyjemności typu koncert, kino, ciuchy już muszę zarobić. Biedronka jest moim przyjacielem
, gotuję sama, nie palę i nie piję, jeżdżę rowerem więc bilet też odpada i duuużo wcześniej zamawiam książki z biblioteki dlatego mało kseruję (ksero 7 gr)-taniej nie znalazłam![]() Każdy ma inne potrzeby, jak ktoś wynajmuje pokój za 1000 zł to wiadomo że wszystko idzie w górę.. |
|
|
|
|
#33 |
|
Raczkowanie
|
Polecam Olsztyn bo wiem, że tu się da
|
|
|
#34 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#35 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
tyle dostaję co miesiąc i na to wszystko co napisałaś mi starcza więcej pieniędzy potrzebuję tylko w październiku, kiedy kupuję bilet i artukuły papiernicze.
|
|
|
|
#36 |
|
Zakorzenienie
|
600 zł?
Matko, albo jestem naprawdę kiepski logistykiem, albo jestem nadto rozrzutna, bo nie wyobrażam sobie tego :/ U mnie w mieście sam miesięczny kosztuje 50 zł. Kwestia mieszkania do wynajęcia samodzielnie od 800 zł. Pokój w mieszkaniu o standardzie średnim koło 400 zł. Nie wspominając o tym, że ksero na 100 % 4 groszy nie kosztuję. Dla mnie to niewykonalne.
|
|
#37 |
|
na przekór do celu
|
Dlatego ja kupuję semestralny za 80zł
![]() no i nikt tu chyba nie mówi o takim luksusie jak wynajmowanie mieszkania samodzielnie.
|
|
|
#38 |
|
Zakorzenienie
|
Semestralny kosztuje bodajże 180 zł na wszystkie linie - mówię o takim na wszystkie, bo jak dojeżdżać do pracy to już bardziej to opłaca niż jazda na biletach.
|
|
#39 |
|
Zadomowienie
|
Być może wprowadzę mały offtopic, ale od dłuższego czasu trapi mnie pewna myśl.
Mam wiele koleżanek, które mieszkają w kawalerkach. I nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że nie są to osoby dobrze sytuowane. Dla ich rodzin wydatek na samo mieszkanie rzędu 1000 złotych jest ogromny. Mimo wszystko, te osoby stoją na stanowisku, że podoba im się to, bo "to świetna lokalizacja", "ładne mieszkanie", "jest bardzo spokojnie". Jedna z nich wygląda raczej dość biednie, mieszka na wsi, widziałam jej tatę i wydawał się prostym i skromnym człowiekiem. Koleżanka nie tylko płaci bajońskie sumy za mieszkanie, ale także studiuje na bardzo drogich studiach zaocznych (i nawet nie próbowała poprawiać matury i aplikować na dzienne) i nie pracuje, tylko uczęszcza na zajęcia z dziennymi. Powiedzcie mi, co kieruje osobami, które tak bardzo nadwyrężają budżet rodziny i uważają, że to jest w porządku? Próbowałam rozmawiać, sugerowałam, że może lepiej byłoby wybrać akademik/tanie mieszkanie studenckie, żeby odciążyć trochę rodziców. Nie znam tej dziewczyny aż tak dobrze, żeby wygłaszać jej mowy moralizatorskie, chciałam jej troszkę przemówić do rozsądku, ale mnie zbyła uśmieszkiem i czymś w stylu "to nic". Nie chodzi mi o to, że interesuję się czyimiś pieniędzmi i ich wydawaniem, ale jak można tak bardzo nie szanować ciężkiej pracy swoich rodziców? Jej rodzice, to pewnie poczciwi ludzie i uchyliliby dla niej gwiazdkę z nieba gdyby tylko mogli. Dlaczego niektórzy tak robią? Edytowane przez babcia_miecia Czas edycji: 2011-05-27 o 22:45 |
|
|
|
|
#40 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:46 ---------- Cytat:
Ja też znam wiele osób, które wyglądają na biedne i nie mogące skleić koniec z końcem, a mimo to takich rzeczy się o nich dowieduję, jakiej to oni kasy na kontach nie mają, że dziwie się że nie zainwestują czasem w mydło i czyste ubranie tylko wolą trzymać wszystko po skarpetach. Ba znam nawet takich co w kaloszach i ogrodniczkach przyjeżdżają co miesiąc na zakupy do miasta Audi A5
|
||
|
|
|
|
#41 | ||
|
na przekór do celu
|
Cytat:
i czy jest one zbliżone rozmiarowo i cenowo do miast o które pyta autorka wątku?![]() Cytat:
![]() no i oczywiście od października nic nie jem
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-05-27 o 22:55 |
||
|
|
|
|
#42 | |
|
in love with life
|
Cytat:
|
|
|
#43 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wcześniej mieszkałam w akademiku (320 zł) i też spokojnie mi starczało, ale ja naprawdę żyję skromnie i mam małe wydatki bo nie imprezuje, nie jem na mieście i wszędzie jeżdżę rowerem |
|
|
|
|
|
#44 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Poza tym, piszę w szerszym kontekście, nie tylko tej jednej osoby, ale kilku znanych mi osób. Po prostu ten przypadek wydaje mi się najbardziej skrajny. Jestem przekonana, że nie. Chodziło mi o to, że nie przyjaźnimy się ani nic z tych rzeczy, po prostu jesteśmy dość dobrymi znajomymi. Przede wszystkim, ta dziewczyna jest naprawdę nieatrakcyjna, więc wersja z utrzymanką odpada. |
|
|
|
|
|
#45 |
|
na przekór do celu
|
właśnie, jedzenie na mieście to zło
nie dość że nie do końca wiesz co jesz, nie dość że zazwyczaj to ma masę tłuszczu i sadełko się odkłada to jeszcze to drogo wychodzi. gotowanie samodzielne jest tańsze i zdrowsze według mnie i nie mówię tu o jakichś cudach niewidach, nikt nadziewanej kaczki nie każe przyrządzać
|
|
|
#46 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
zwłaszcza jeśli mają małe gospodarstwa. są jakieś przeliczniki, wg których za hektar niby jest ileś złotych dochodu rocznie, mimo, że rolnicy z tego hektara wyciągają znacznie większe sumy.moja kuzynka ze wsi dostaje 400 zł stypendium socjalnego, 100 zł stypendium na wyżywienie i 200 zł mieszkaniowego. oprócz tego ma rentę (chyba 700 zł o ile dobrze pamiętam) po zmarłej matce i sama może utrzymać się na studiach na niezłym poziomie. |
|
|
|
|
|
#47 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#48 |
|
Wtajemniczenie
|
Dla mnie to i tak nadal nierealne utrzymać się za 600zł . Głupi chleb, masło, ser żółty i kawałek wędliny kosztuje 10zł mniej więcej. Kupując to 2 razy w tygodniu tracimy 20zł. W miesiącu są 4 tygodnie więc na miesiąc za takie minimum jedzenia traci się ok 100zł jeżeli coś dodatkowo się kupi. A co dopiero jak się chce zrobić chociaż na obiad jakiś kawałek mięsa i trochę ziemniaków? Nie da rady wszystkiego kupić w tanich supermarketach. Mam swoje smaki i wiele zamiennych rzeczy mi nie smakuje jednak nie jestem osobą która musi mieć wszystko z górnej półki i nie kupuje w sklepach typu biedronka. Nie zdarzało mi się nawet jeść poza domem podczas studiów a mimo to w piątek czasami brakowało mi na bilet powrotny do domu który kosztuje 6zł.
Jeżeli nawet da się przeżyć za 600zł to trzeba bardzo skrupulatnie rozplanować te pieniądze. Zanim się zacznie studia wszystko wyliczyć. poszukać skromnego lokum najlepiej tylko z biurkiem, szafą i łóżkiem |
|
|
|
|
#49 |
|
na przekór do celu
|
Widać musisz to sobie urealnić, bo się da
|
|
|
#50 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Samodzielny pokój można wynająć już za 250 zł- no niektórym może się nie podobać, że nie zaraz obok uczelni, ale Białystok jest tak małym miastem, że dojazd komunikacją nie jest problemem. 20 minut i jesteś pod gmachem. Komunikacja nie jest droga. Ksero jest naprawdę za 4 grosze
|
|
|
#51 |
|
Wtajemniczenie
|
ja studiuję w warszawie i na samo mieszkanie idzie 400zł + rachunki, net. a na jedzenie+życie (chemia itp)+jedzenie dla zwierzaka wydaję 400zł miesięcznie, uczelnianych wydatków nie liczę więc jak tu przeżyć za 600?
|
|
#52 |
|
Zakorzenienie
|
jakie to zwierze ?
![]() Dziewczyna pisała, że dostaje rente .. - nie wiem czy dobrze się orientuję ale nie można jednocześnie pracować i dostawać rente mogę się mylić. U mnie w domu jest mniej więcej taka sama sytuacja. Moja siostra chodzi do szkoły(dziennej -policealnej) - ja nie mam pracy(szukam) i mówię, że jak nie znajde pracy do września to pójdę na dzienne studia by chociaż mieć 'tego' licencjata. A rente też bym miała tak jak autorka ok 600 zł i za to bym się 'utrzymała' na studiach. Oczywiście, chyba nie muszę mówić jakie dostałam pouczenie bo zabiorę 55% renty siostrze .. i JAK MOGE BYC TAKA.. poje$%$% by iść na studia.
|
|
#53 |
|
Przyczajenie
|
tAK CZYTAŁAM I CZYTAŁAM SŁUCHAJCIE, ALE NIE WSPOMNIAŁAM O TYM, ŻE ZAMIERZAM JAKĄŚ DOBRĄ, EKONOMICZNĄ, LASEROWĄ DRUKARKĘ WZIĄĆ ZE SOBĄ NA STUDIA (NO TO ODPADAJĄ MI TE WSZYSTKIE KSERA, BO TO TANIEJ WYJDZIE NIŻ ZA TE 4 GROSZE
) )ops sory za Caps'a . Tak poza tym to chyba zamierzam sobie iść jednak do tego akademika
|
|
|
|
|
#54 |
|
Raczkowanie
|
Tutaj 'anitkes'- Musiałam na nowo założyć profil, bo mój kochany braciszek zmienił hasło mi! Bo zostawiłam na chwilę włączonego kompa... ;/
|
|
|
|
|
#55 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
mieszkamy razem z TŻ więc na 2 + zwierz wydajemy podwojenie tych 400 i wcale nie jest tak, że nam zostaje... kiedyś dawaliśmy po 300, 350 a teraz już 400 Cytat:
|
|
|
#56 |
|
Raczkowanie
|
Tylko jeśli kupię ten toner, to tak czy siak bardzo ekonomiczniej będzie
|
|
|
|
|
#57 |
|
Zakorzenienie
|
Ja moge pwoeidziec jak u mnie sprawa wygladala w Olsztynie, kwoty z zeszego roku:
za pokoj jednoosobowy na Jarotach w mieszkaniu studenckim placilma 300zl, plus 50 na mpk, jedzenia sporo przywozilam z domu, ale to raczej z wygodnictwa ksero jest w sumie tanie, w sumie ejsli nie kserowalam grubych ksiazek to byly to jakies groszowe sprawy Zylam raczej skromnie, ale to ze wzgledu na to ze uwielbiam zakupy i wolalam zjesc kanapke z serem i kupic koeljne spodnie niz jesc ajkes rarytasy. ZA 600zl moze byc ciezko, ale mozesz starac sie o stypendium socjalne, pzoneij naukowe, plus jakas dorywcza praca. Glowa do gory bedzie dobrze Poczatki zawsze za trudne
|
|
|
|
|
#58 |
|
Wtajemniczenie
|
W Białymstoku są tanie pokoje pod wynajem. W porównaniu do miejsca gdzie teraz mieszkam to niebo a ziemia.
|
|
|
|
|
#59 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I tu pojawia sie stereotyp, ze jak czlowiek ma gospodarstwo rolne to jest biedny... Otoz nie... Tak jak w miescie sa biedni i bogatsi tak i na wsi. Mam w rodzinie 2 gospodarzy i nawet jelsi wygladaja niepozornie to na prawde niczego im nie brakuje, wola inwestowac w gospodarstwo, bo to ich pieniadze i przyszlosc. Pochodze z nieiwlekeij miescinki, moi znajomi ze szkoly mieszkali na roli i na prawde dobrze im sie wiodlo, rodzice dbali o ich wyksztalcenie i przyszlosc.... |
|
|
|
|
|
#60 |
|
Zakorzenienie
|
W sumie nie mam pojęcia jakie ceny kształtują się w innych, mniejszych miastach
![]() Mówię o dużym mieście - ponad 700 tysięcy mieszkańców. Ale i tak utrzymuję, że dla mnie to nierealne
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:07.

, gotuję sama, nie palę i nie piję, jeżdżę rowerem więc bilet też odpada i duuużo wcześniej zamawiam książki z biblioteki dlatego mało kseruję

tyle dostaję co miesiąc i na to wszystko co napisałaś mi starcza

mogę się mylić.