|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3631 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Oleje i olejki do włosów - kontynuacja
Najbardziej, ale nie jest to jedyny wnikający olej. Z tego, co wiem, to np. oliwa z oliwek i olej makadamia też są wchłaniane, chociaż w mniejszym stopniu, niż kokos. Podejrzewam, że arganowy też, stąd jego zastosowanie jako odżywki przed farbowaniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#3632 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3633 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wydaję mnie się, że jeszcze palmowy ma zdolność do wnikania, bo ma sporo kwasu laurynowego(więcej od kokosa).
![]() |
#3634 |
Konto usunięte
|
Wnikają kokosowy i palmowy,
a tu uzasadnienie "Olej kokosowy bedacy trojglicerydem kwasu laurynowego posiada wysokie podobienstwo do protein wlosa i ze wzgledu na niska wage molekularna oraz prosty lancuch linearny jest w stanie dotrzec do wnetrza wlosa. Olej mineralny nie ma budowy podobnej do oleju kokosoweo i przez to nie jest w stanie tak zbawiennie wplywac na wlosy jak kokosowy. Olej slonecznikowy bedacy trojglicerydem kwasu laurynowego nie jest w stanie wnikac wglab wlosa tak jak kokosowy poniewaz jego struktura chemiczna jest ciezsza i bardziej zlozona. Jeszcze bogatszy w kwas laurynowy jest zimnotloczony olej z nasion palmy (maja to byc nasiona, bo popularny jest tez olej z owocow palmy, tani i ma inne wlasciwosci)" |
![]() ![]() |
![]() |
#3635 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:22 ---------- Poprzedni post napisano o 20:17 ---------- Cytat:
![]() słonecznikowy jest nienasycony (ma dużą zawartość kwasu linolowego) palnowy i kokosowy mają głównie nasycone(mają dużą zawartość kwasu laurynowego) a olej mineralny to w ogóle co innego, nie jest olejem roślinnym ![]()
![]() |
#3636 |
Wtajemniczenie
|
TATTY było mi STRASZNIE
![]() Mam nadzieję,że mnie jeszcze kiedyś odwiedzisz, bo się bardzo miło plotkowało o wizażankach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3637 |
Zakorzenienie
|
hm,
a takie oleje jak: z nasion konopii, z orzecha włoskiego, awokado, jojoba oraz z pestek winogron są wnikające? |
![]() ![]() |
![]() |
#3638 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak nie było tak źle ![]() Zapach delikatniejszy od Efavitu, działanie podobne - czyli gładź, błysk i skręt ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3639 |
Zakorzenienie
|
Mi chodziło o tą listę:
Oleje - szczegóły wnikania według zawartości kwasów tłuszczowych 1.Jednonienasycone (kwas oleinowy omega 9 w %) -z krokosza barwierskiego 78% -z orzechów laskowych 72% -z nasion papaji 72% -z pestek śliwki 70% -jojoba 69% -z pestek moreli 65% -z pestek brzoskwini 64% -ze słodkich migdałów 64% -z avocado 62% -macadamia 58% -oliwa z oliwek 56% -sezamowy 40% 2. Wielonienasycone (kwas linolowy omega 6 i kwas alfa-linolenowy omega 3) -z czarnej maliny 56% omega 6, 35-40% omega 3 = 90-94% -z orzechów włoskich 74% omega 6, 10% omega 3 = 84% -z nasion czerwonej maliny 57% omega 6, 24% omega 3 = 81% -z róży piżmowej 44% omega 6, 34% omega 3 - 78% -z owoców róży 43% omega 6, 33% omega 3 = 76% -konopny 56% omega 6, 19% omega 3 = 75% -lniany 15% omega 6, 58% omega 3 = 73% -z wiesiołka 73% -z męczennicy 70% -z komosy 54% omega 6, 9% omega 3 = 63% -słonecznikowy 62% -z pestek arbuza 61% -z nasion czarnej porzeczki 49% omega 6, 12% omega 3 = 61% -z kiełków pszenicy 54% omega 6, 6% omega 3 = 60% -winogronowy 58%-78% -z czarnuszki siewnej 58% -sojowy 51% omega 6, 6% omega 3 = 57% -z nasion bawełny 55% -z pestek dyni 49 -z amarantusa 49% -kukurydziany 45% -sezamowy 44% -z ogórecznika lekarskiego 40% 3. Nasycone - sporo mają głównie masła -olej kokosowy -olej palmowy -olej babassu -masło shea -masło mango -maslo kakaowe -masło tucuma -masło cupuacu I ja cały czas myślałam,że te, które mają najwięcej % - najbardziej wnikają ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3640 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3641 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja tam smaruję się wszystkimi po trochu, robię mix olejowy. Z tego co wyczytałam tu i tam widzę,że olejowanie najbardziej pasuje podczas zimy, na wiosnę i lato wiele dziewczyn odstawia, włosy się puszą, lub robią się obciążone.
![]() |
#3642 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No cóż, trudno. Chyba mi nie zaszkodzą? ![]() ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:15 ---------- Bo lepiej jak wnika,prawda? Boże, już totalnie zgłupiałam. Szczerze mówiąc to jestem zła - mam wrażenie,że moje włosy wyglądały lepiej zanim się wkręcilam we włosomaniactwo - tzn. za czasów Pantene,Dove itp ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3643 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
może peeling by pomógł, odżywka do włosów+ brązowy cukier, i tym masować skalp, sama jeszcze nie robiłam ale wiele dziewczyn napewno.Jak kupię cukier to i Ja zrobię bo mi się też przyda. ![]()
![]() |
#3644 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale jak nie widzisz poprawy to spróbuj kokosa ![]() btw. ja obecnie właśnie używam niewnikającego - winogronowego, zmieniłam bo kokos przestał działać i włosy mają się lepiej po takiej zmianie ![]()
![]() |
#3645 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3646 |
Zakorzenienie
|
ja dziś miałam w ręce olej z orzechów włoskich i z orzeszków ziemnych...chciałam zakupić, ale rozmyśliłam się, stwierdziłam, że najpierw zapoluję na popularny tak bardzo olej kokosoy, z którego znalezieniem mam niestety kłopoty
![]() ![]() ![]()
#3647 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() To koniecznie daj znać jak pierwsze wrażenie, ewentualnie efekty ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#3648 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 23:54 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- Cytat:
Cytat:
Ja tak się obawiam dlatego,że ostatnio mam włosy jak miotła- dosłownie! sztywne i okropne! Przez chwilę było lepiej a teraz znów ich stan się znacznie pogorszył ![]() ![]() Martwi mnie to,bo staram się jak mogę, wydaję fortunę (dotychczasowy rekord to kilkaset zł w ciągu miesiąca na kosmetyki do włosów) i co mam z tego? Nic. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3649 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przysłali nie ten olej, który zamawiałam i w sposób wyjątkowo infantylny, za pomocą długopisu, została przeprawiona data ważności tego oleju. Drugi artykuł, który zamówiłam - w porządku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3650 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Dzięki temu być może kupilaś go taniej, bo pewnie sami go przelewają i gdyby zamówili profesjonalne, nowe etykiety to byś musiała za etykietę dopłacić. Dla przykładu polski łopian też przelewają z tego ruskiego i wszystko jest profesjonalnie zrobione ale olej kosztuje ponad 30zł czasem nawet 35zł. To,że data ważności jest napisana ręcznie nie znaczy,że jest nieprawidłowa. Może ktoś się pomylił, niekoniecznie olej jest zepsuty. Poproś o wyjasnienie. ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ---------- Cytat:
![]() Dopiero jakieś krostki bolące mnie niepokoją, ale takich nie miewam nigdy po olejach, najwyżej po odżywce. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3651 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3653 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Mnie także. Trzeba będzie kiedyś powtórzyć ploty. Poza tym - już mam po wizycie kolejne typy na zakupy, przyda się nieco przetestować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3654 |
Wtajemniczenie
|
[1=788bb1639a979260fb00534 6e9120b060466cef5;2717019 9]Strasznie?
![]() ![]() Mnie także. Trzeba będzie kiedyś powtórzyć ploty. Poza tym - już mam po wizycie kolejne typy na zakupy, przyda się nieco przetestować.[/QUOTE] No koniecznie. Gdybyś coś gdzieś zamawiała to dawaj mi znak. Może coś dla siebie też wybiorę. No i ja też tak zrobię oczywiście. ![]() A mój pies się znalazł. Próbował kierować ruchem na drodze. Edytowane przez majreg Czas edycji: 2011-05-28 o 14:05 |
![]() ![]() |
![]() |
#3655 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Dobry jest, nie powiem. A z zamówieniem - tradycyjnie - nie tak szybko. Jeszcze nie znalazłam sobie żadnej pracy, więc nie chcę moich całych funduszy w tydzień ulotnić. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3656 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
czasami to i nawet włosy mają dość.Najlepiej wejdź na wątki dla kręconowłosych, tam są specjalistki ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:07 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- To właśnie zależy od włosa, jeżeli nakładasz oleje i nic się nie dzieje to olejowanie c.d, jeżeli widać, że są oklapłe lub zaczynają się puszyć to czas odstawić, zamiast tego odżywiać maskami, ew. nakładać odżywkę d/s + kilka kropel olejku na kilka minut. Ja też mam spore problemy włosowe, narazie testuję, oleje, maski, odżywki, wcierki itp.Nie ma jednej skutecznej metody pielęgnacji dla wszystkich ![]() ![]()
![]() |
#3657 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Butelka jak najbardziej jest oryginalna . Chyba, że kupują olej w beczkach i osobno butelki, a w Zabrzu przelewają. A poza tym na stronie sklepu nigdzie nie znalazłam informacji, że : aby oszczędzić klientowi kosztów, używamy starych etykiet i przerabiamy daty. Data na etykiecie jest wydrukowana, jedynie ostatnia cyfra jest przerobiona. Na etykietach olejków, które otrzymałaś z tego sklepu, też tak jest ? Secundo - olej, który otrzymałam nie jest tym, który zamawiałam. Nie będę z nimi dyskutować, bo nie widzę sensu takiej dyskusji z kimś, kto uważa mnie za głupka. Olej wylądował w koszu, a sklep stracił klienta {pewnie się tym nie przejmie}. Dla mnie sprawa zakończona. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3658 |
Konto usunięte
|
Spokojnie, nie ma po co się aż tak gorączkować.
A nie pomyślałaś o odesłaniu oleju i wymianie/zwrocie kosztów? |
![]() ![]() |
![]() |
#3659 |
Raczkowanie
|
dziewczyny,
zastanawiam się, czy któraś z was miała problem z przeciążonymi włosami po olejach? Ostatnio dwa razy, w tym dzisiaj ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3660 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:06.