|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#35641 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Benek23 śliczne włoski
Dostrzegam nieco podobieństwa do moich, jeśli chodzi o skręt. Tylko moje kręcą się każdego dnia inaczej |
|
|
|
#35642 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
|
#35643 | ||
|
Zadomowienie
|
Benek23 jaki kooolooor
w życiu nie widziałam tak intensywnej czerwieni na zdrowych włosachCytat:
![]() Cytat:
Hej, jak myślicie, czy ten utrwalacz miodowy nadałby się na upały? Bo to co dzisiaj mam na głowie po 6h w temperaturze ponad 30 stopni nie nadaje się do niczego
|
|
#35644 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Mój skalp oglądało już chyba z trzech lekarzy i każdy stwierdził że to łupież tylko że ten tłusty łojotkowy który się trzyma skóry główy...i to on powoduje że mnie tak ta skóra głowy swędzi...i może też to wypadanie... Łupież przybłąkał się wraz z trądzikiem i się zadomowił ![]() używałam wielu szamponów ale one były drastycznie wysuszające i tłusta warstewka robiła sie na główce większa ![]() nie wiem jak z tym walczyć ![]() olejek z drzewa herbacianego też powoduje wysuszenie ale może coś da... będę nad tym myśleć... te orzechy piorące też wysuszają skalp ![]() a ja mam tak że jak nie umyję włosów co np 3 dni to ten łupież zaczyna się sypać... i widać go jak się człowiek przypatrzy... wogóle to nie zapominajcie że ja mam dużoo włosów na głowie i z myciem dokładnym to też zawsze miałam kłopot... żeby się do wszystkich zakamarków dostać już nawet tata zauważył że coś się często drapię po główce(normalnie jak psiaczek) i mi zwraca uwage ![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:04 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
![]() a kiedy dawałaś płukankę bo ja tą wcześniejszą dałam przed odżywką d/s tak jak Eloe radziła bo zioła wysuszają a ja mam suche włoski jak każda z nas z loczkami ma
|
|
|
#35645 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#35646 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Robiłam miodowy utrwalacz. Proporcje jak w receptariuszu bądź mniej miodu. Wiem z prób płukankowych że mi już sam ocet jabłkowy cosik włosy usztywnia.
Wniosek - utrwala jak szatan I niestety u mnie odpada bo włosy się po tym lepią na potęgę. Ale nie odradzam, wiem że tu są loki które dają miód np do płukanki z dobrym skutkiem ![]() Rybiorko i Bryzejdo - zacne tłumaczenie Btw jak widzę mój angielski nie jest taki zły, bo nic ważnego mi nie umknęło Tłumaczyć niestety nie potrafię tak żeby to po polsku brzmiało...Benek23 - chcesz żebyśmy tu z zazdrości i ślinotoku padły? Cytat:
Przyjrzałaś się diecie? Na pewno ograniczenie chemii nie zaszkodzi Jesteś alergikiem? W każdym wieku może się zmienić rodzaj itd, a pokarmowa może mieć objawy skórne. Upewnij się czy nie masz lokatorów na głowie... Nawet dobry lekarz może przegapić oznaki jeśli ich nie szuka. Skoro tułasz się po lekarzach, dość prawdopodobne że przyczyna leży w Twoim organizmie albo czymś, z czym masz kontakt na każdym kroku. Cytat:
do żelu lnianego dodać łychę wody orzechowej (nie wiem jak nazywać, u mnie napar ani wywar to nie jest po nastawiam "na zimno" na noc lub kilka )Takie nie powinno wysuszać, przymierzam się sprawdzić to niedługo. Cytat:
Cytat:
Jak mnie mocno swędzi to robię sobie koczka, którego szkoda mi dotykać. Nie dotykam się po głowie odruchowo ak przy rozpuszczonych. Trochę pomaga ![]() Heh mój fryzjer już jutro Już się prawie zdecydowałam że duużo włosów poleci Po myciu ECO miałam wczoraj niezłego puszaka, myślałam że się ugotuję w tej czapce wieczorem ;] A tu upały dopiero się zaczną ![]() -------- W podanych przez Eloe linkach o łupieżu i swędzeniu było przekierowanie Curly vs Kinky : What is the difference? Wg słownika:kinky - zwinięty, pozawijany, skręcony, zaplątany, (pot.) zboczony, (pot.) perwersyjny. To tak ku rozweseleniu ![]() Możliwe żeby moje były Kinky? Obrazki wyglądają znajomo, czasem znajduję takie wypadnięte krzywulce, tylko mój skręt taki wiecie jaki, delikatny wizualnie
Edytowane przez AjriszMarta Czas edycji: 2011-06-01 o 16:53 |
||||
|
|
|
#35647 |
|
Zadomowienie
|
Słuchajcie, specjalnie dla was wyszukałam swoje stare zdjęcia, jakieś trochę sprzed pielęgnacji i w ogóle sprzed ponad roku. Wydaje mi się, że co do zmian to zmienił mi się skręt, mianowicie nie mam już takich grubych loków tylko jakieś inne się zrobiły.
Pokazuję też stare sprzed ponad roku, bo tam nie dosyć, że mam naturalny kolor to skręt jest zupełnie inny (potem było tak, że prostowałam włosy przez jakiś tydzień i skręt zmienił się baaaardzo) no i zastanawiam się czy nie wrócić do tamtej długości. 1,2,3 z tego samego wieczoru (ze stycznia 2011) - kolor po szamponetce 4,5 też oba z tego samego dnia (listopad 2010) - tu też jakiś kolor po szamponetce 6,7 nie potrafię stwierdzić z kiedy, ale jakoś chyba zima 2009/2010 PS. rozwalają mnie te zdjęcia ze śmiesznie zakrytą twarzą
|
|
#35648 |
|
Rozeznanie
|
chciałam się z Wami przywitać
przejrzałam wątki o pielęnacji i stwierdziłam, a co mi szkodzi trudno mi zindentyfikowac moje włosy jeśłi chodzi o moc skrętu, ale 3 grupa, a czy b - okaże się później Od urodzenia miałam kręcone włosy tak jak moi rodzice. Niestety w czasach podstawówki to jakoś specjalnie o nie dbałam i mialam raczej prosto-faliste I zawsze chciałam mieć proste dopiero zmieniło się to w gimnazjum zawzięłam się i bardziej szczególnie o to dbałam i miałam nawet ładną szopkę później nie chciało mi się już tak dbać i to zaniedbałam, a że długie włosy mi się znudziły to się ściełam Ostatni raz ściełam się w rok temu, włosy mialam do połowy szyi. A teraz już pokręcone mam praktycznie do łopatek Niestety strasznie się puszą, też chyba ze względu na ciążę ![]() Pierwszy zas włosy umyłam odżywką z rossmana 2 dni temu i włosy były miękkie, zaraz miały lepszy skręt. Umyte włosy zawinęłam w folię i ręcznik i siedziałam na dworze z godzinę niestety zapomniałam nałozyć odżywkę bez spłukiwania i dotykałam je jak wysychały przez co trochę puszu było. Dzisiaj także je umyłam, trzymałam nie co krócej, wycisnęłam w koszulkę, dałam odżywkę (balsam z joanny) i trochę pianki (i to był chyba błąd).. Włosy mają o dużo mniejszy pusz, ładnie się skręciły, nawet mama jest pod wrażeniem ![]() Niestety, najbardziej kręcą się na dole, gdzie były koloryzowane szamponem 3 razy, część 2krotnie farbiona już się tak nie kręci, a naturalne odrosty to chyba pomarzyć mogę Zamierzam "terapię" kontynuować, bo bardzo chciałabym się pozbyć puszenia ![]() Zdjęć niestety teraz nie mogę zrobić, a posiadam tylko jedno z czasów gimnazjum, które mam na kompie
|
|
|
|
#35649 |
|
Raczkowanie
|
Basai77
nusia114 Benek23 Rybiorek Cudne skręty ![]() zielona87 DMkAnia Inny typ skrętu niz powyżej, ale też slicznie ![]() Rybioreko kochana dzięki za edycje mojego tłumaczenia Tak jak myslałam cos przekręciłam na początku i z powodu jakiegos czasowego zaniku polskich slów w głowie )
|
#35650 | |
|
Zakorzenienie
|
tak ogolnie nie narzekam
( tylko ten kolor i dlugosc do.....)Cytat:
na jutro zrobie punktowy skrocic do FAQ
|
|
#35651 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Służy im tamta długość.
|
|
|
|
|
#35652 |
|
Zadomowienie
|
Masz na myśli to, że są bardziej skręcone?
|
|
#35653 |
|
Zakorzenienie
|
Dobrze się układają, są podobnie skręcone na całej długości. Niekoniecznie żebyś ścinała tyle, ale wycieniowanie im doda wigoru
|
|
|
|
#35654 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie Widziałam tu już ładniejsze lokasy niż moje. Ale fakt - wreszcie wyprowadziłam je na prostą.
|
|
#35655 |
|
Rozeznanie
|
Ciekawy artykuł zamieściliście
. Czytałam wcześniej tutaj na wizażu o porowatości włosa, moje włosy są lekko falowane, z tego co przeczytałam to wydaje mi się że mam włosy o takiej średniej porowatości, i co do używania odżywki bez spłukiwania to mam wrażenie że za bardzo mi obciąża włosy i muszę myć codziennie, myślicie że ze względu na ten poziom porowatości mi nie służy? Może mogę się bez tego obejść
|
|
|
|
#35656 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#35657 |
|
Raczkowanie
|
Sama artykuł tłumaczyłam ale dalej nie wiem jaką porowatosć mają moje włosy
![]() Jak to sprawdzić ![]() ---------- Dopisano o 18:32 ---------- Poprzedni post napisano o 18:28 ---------- nusia114 nie scinaj
|
#35658 |
|
Rozeznanie
|
a gdzie mozna dostac te rozne olejki? kokosowy np? bo rycynowy podobno w aptece,tak?
|
|
#35659 |
|
Zadomowienie
|
Nie? Hmm, niby bardzo chciałabym mieć długie włosy (w 2 gim miałam, jak znajdę zdjęcie to pokażę), ale ciężko z takimi
jednak którkie są wygodniejsze, zwłaszcza latem
|
|
#35660 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#35661 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#35662 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nie wiem czy to był taki sam olej, ale działał równie dobrze.
|
|
#35663 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#35664 |
|
Zadomowienie
|
Za bodajże 200ml zapłaciłam troszkę ponad 20zł, a na BU kosztuje 10,50zł za 50ml. Ale zorientuj się najpierw jaki powinien byc ten olej kokosowy do włosów i czy w sklepie będzie taki sam, bo ja wtedy kupiłam trochę na głupka i nie chcę cię wprowadzac w błąd
|
#35665 |
|
Zadomowienie
|
A jaki powinien być? Bo też pewnie kupiłabym taki jaki by mi pani w sklepie podała
|
|
#35666 |
|
Zadomowienie
|
Hm, powinien byc zdaje się tłoczony na zimno, nierafinowany i na pewno powinien byc biały i miec konsystencję stałą. A i pachniec kokosem. Bo wiem, że można też kupic coś co się nazywa olej kokosowy, stałe wcale nie jest i kokosem nie pachnie (do gotowania całkiem niezłe, ale do włosów raczej bym nie użyła
)Ale doczytaj sobie gdzieś o tym jakie dokładnie warunki powinien spełniac olej kokosowy do włosów, bo ekspertem w tej dziedzinie nie jestem, przyznaję się bez bicia. E: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=276331 o tutaj masz kopalnię wiedzy o olejach
Edytowane przez Miss Transept Czas edycji: 2011-06-01 o 20:26 |
|
|
|
#35667 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Ważne żeby był zimnotłoczony nierafinowany. I dobrze przechowywany ![]() ---------- Dopisano o 20:56 ---------- Poprzedni post napisano o 20:50 ---------- Cytat:
Stały będzie raczej biały, płynny może być żółtawy. Konsystencję stałą ma tylko wyciągnięty prosto z lodówki. Stojący na wierzchu będzie od mazistej po nawet płynną, z różnymi etapami czegoś mazistego pływającego w czymś płynnym (lekko żółtawym) - zależy od temperatury. Olej kokosowy może stać na wierzchu, nie wpływa to na trwałość (chyba że będzie stał na słoneczku, to inna broszka bo może jełczeć) Mój nie pachnie kokosem, pachnie ledwo masłem, a jest jak trzeba. Kosztował 10zł za 200ml. |
|||
|
|
|
#35668 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak olej kokosowy latwo sie rozpuszcza gdy nabierze sie troche na reke jako ze temperatura czlowieka to ok. 36/37 stopni. Ja mam oleje ze sklepu ze zdrowa zywnoscia, mam tez 2 rodzaje vatik, jedna z BC z Hairveda i druga z Dabura - one tez maja postac stala i sa biale pomimo dodatkow z tym ze ta z Hairvedy jest taka kremowa bo ma sporo soku cytrynowego dodanego.
|
|
#35669 |
|
Zakorzenienie
|
Mój jest ze sklepu ze zdrową żywnością, dopuszczam możliwość że był oczyszczany. Włosy reagują na niego dobrze. Zapamiętam, żeby nie wprowadzić nikogo w błąd
![]() A teraz idę pod nożyczki Trzymać kciuki
|
|
|
|
#35670 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A czym je farbujesz? |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:01.

Dostrzegam nieco podobieństwa do moich, jeśli chodzi o skręt. Tylko moje kręcą się każdego dnia inaczej 

w życiu nie widziałam tak intensywnej czerwieni na zdrowych włosach

I zawsze chciałam mieć proste
!28.06.2011! 

tylko ten kolor i dlugosc do.....)
![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)