|
|
#361 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: seks przed ślubem - problem
Cytat:
Kłopot jest w tym, że teraz ludzie nie chcą się żenić. Studia, praca zajmują czas a ludzie nie chcą czekać. Mają ochotę i się spełniają.Ślub jest im potrzebny dla wesela i rodziny. Więc jasne jest, że skoro nie zależy im na ślubie to czekanie z seksem na niego nie ma sensu. Ale są tacy, dla których ślub kościelny, czyt. boże błogosławieństwo jest na tyle ważne by poczekać.
|
|
|
|
|
|
#362 |
|
Zakorzenienie
|
Kiedyś ludzie brali śluby zdecydowanie wcześniej, latami w związkach nie tkwili, bo były inne czasy. Teraz bardzo młodych ludzi zwyczajnie nie stać na szybkie założenie rodziny, są ze sobą przed slubem wiele lat, bo takie są realia. Żadna sztuka wziąć ślub w wieku 19 lat, żeby uprawiać po bożemu seks, a potem być małżeństwem na utrzymaniu rodziców. Te poglądy są archaiczne w dzisiejszych czasach i nie mają większego sensu, bo seks z ukochaną osoba, przed czy po ślubie, niczym zlym nie jest, krzywdy nikomu nie wyrzadza.
Ale wiadomo, że jeśli sobie wkręciłaś, że dla Ciebie sens maja, to będziesz tego bronić, nawet jeśli wszystko będzie temu sensowi przeczyć. |
|
|
|
|
#363 |
|
Zakorzenienie
|
_vixen_, z reguły jak czytałam Twoje posty w tym wątku, zgadzałam się praktycznie z każdym słowem, ale teraz wydaje mi się, ze trochę z tą krytyką przesadzasz. Też nie uznaję zakazu seksu przed slubem, z resztą, jestem niewierząca, w życiu bym nie czekała do jakiegokolwiek ślubu z seksem, bo nie widzę sensu, ani potrzeby, ale skoro dwoje ludzi tego chce, zgadza się w tym, to przecież jest ich sprawa i mają do tego prawo i niekoniecznie trzeba tak za wszelką cenę udowadniać, że to głupie, ba, ja tam im gratuluję dopasowania i zgodności poglądów. Przecież nie każdy czeka z seksem do ślubu, bo kościół mu tak każe, niektórzy po prostu chcą w jakiś tam swój własny sposób ten seks uczynić wyjątkowym , taką mają wizję i potrzebę i tyle.
|
|
|
|
|
#364 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Raczej nie spotkałem się z tym, żeby ktoś czekał z pierwszym kebabem do ślubu, by uczynić go wyjątkowym ![]() Wybacz zdrową przesadę, ale nie da się nie zauważyć wpływu religii na taką decyzję, to, że ktoś twierdzi, że jest inaczej tego nie zmienia. Jesteśmy mocno warunkowani przez religię, czy tego chcemy czy nie. Gdyby w naszej naturze istniały takie "jakieś tam własne sposoby" by cokolwiek "uczynić wyjątkowym, mając taką wizję i potrzebę" poprzez odkładanie czegoś do ślubu, to to z kebabem byłoby bardzo realne, a nie ewidentnie głupie. Podobnie nie czekamy z pierwszym pocałunkiem do jakiejś zewnętrznie zaaprobowanej chwili, np z pierwszą przejażdżką samochodem, lub wycieczką w góry itd. Chyba, ze Wy czekałyście np do pozdrowienia od księdza z pierwszym pocałunkiem, by był wyjątkowy w wasz jakiśtam sposób. Mi wystarczyła odpowiednia osoba, odpowiednia chwila, odpowiednie miejsce by było wyjątkowo i w na mój sposób. Jeśli komuś potrzeba osób trzecich do czegokolwiek w ich związku i nie jest to położnik, to moim zdaniem ten człowiek nie odrobił pracy domowej z wzięcia swojego życia w (swoją) garść i z innymi decyzjami też będzie się oglądał na innych. Nie pozostaje nic, jak zakończyć cytując pewnego zacnego Pana: "Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Oczywiście ciężko o kogoś, kto powie, że żałował "odkładania". Nie lubimy jako gatunek przyznawać się do błędów. No i nie wiadomo co się straciło, więc porównania nie ma :P |
|
|
|
|
|
#365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą zgadzam się z wirującym cymbałkiem ![]() Dla mnie jakimś egocentryzmem jest przyjmowanie, że Boga interesuje, kiedy dana para zaczyna seks uprawiać. Nie umiem pojąć, jak można w to wierzyć i chyba nigdy nie pojmę Zawsze sobie myślę, że dlaczego Bóg pozwalający, żeby niewinne dzieci umierał, cierpiały i jakoś wtedy jego zainteresowania nie widać, miałby się interesować czyimś stanem cnoty ![]() I warto też wiedzieć, od kiedy istnieje instytucja ślubu kościelnego Bo przecież nie od 2 tysięcy lat.
|
|
|
|
|
|
#366 |
|
Przyczajenie
|
jak czytam te posty to niektórych ludzi nie rozumiem..
mówicie a raczej piszecie, że kościół to kościół tamto, że księża są tacy i owacy! nie wiem jak to ująć ale przeciez nie dla kościoła mamy nie grzeszyć. to Biblia jest najważniejsza i w niej zawarte przekazy od Boga. jeżeli ktoś wierzy w Boga i czyta Pismo Święte to chyba oczywiste jest, że ma nie grzeszyć.. |
|
|
|
|
#367 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Seks przed slubem nie jest grzechem. i Tyle
|
|
|
#368 |
|
Przyczajenie
|
ja uwżam że jest..
|
|
|
|
|
#369 |
|
Rozeznanie
|
No i masz do tego prawo
![]() Ja i paru innych mamy odmienne zdanie
|
|
#370 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Protestanci też czytają Bilię (i to częściej niż katolicy ) , a niektóre ich kościoły nie mieszają się do regulacji poczęć i wyświęcają na kapłanów praktykujących homoseksualistów ![]() Kurde, pomyśleć, że Szwedzi tu byli... ![]()
|
|
|
|
#371 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#372 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
|
#373 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#374 | ||
|
Zakorzenienie
|
Znam dwie takie pary, jedna z nich jest w ogóle niewierząca, a decyzję argumentowała tym, że zawsze marzyli o prawdziwej nocy poślubnej (chociaz podejrzewam, ze to było bardziej marzenie dziewczyny, facet się po prostu dostosował), nie wiem czy mieli świadomość, że instytucja nocy poślubnej też o ten katolicki zakaz seksu przedmałżeńskiego zahacza, czy to była zwyczajna zachcianka. Poczekali, ale do tego ślubu cywilnego. Byli ze sobą od 8 miesiecy, możliwe, ze gdyby wzięli ślub po kilku latach, to już tak długo bym im się czekać nie chciało. Druga para poczekała, bo chcieli zrobić to dopiero jak ze sobą zamieszkają, po prostu mieli takie wyobrażenie, że chcą , zeby to bylo w ich wspólnym domu, a taką możliwość mieli dopiero po ślubie.
Cytat:
Ja naprawdę nie usprawiedliwiam fanatyków , co to mają ochotę , aż ich nosi, zeby się ze sobą przespać,ale nie bo to obraza majestatu boskiego, bo tacy ludzie sa dla mnie zwyczajnie śmieszni. Ja pojęcia grzechu nie uznaję w ogóle, bo nie uważam za możliwe istnienia jakiejkolwiek wyższej istoty nad nami, ale też myślę, ze glupotą jest mieszanie do tego seksu przed czy po ślubie, grzechem to może być morderstwo czy pobicie, a nie miłość. Cytat:
Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-05-31 o 15:44 |
||
|
|
|
|
#375 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Dlatego tym bardziej powinniście porozmawiać otwarcie czego jedno od drugiego oczekuje Przez rozmowę rozwieje się wszystkie wątpliwości: "kocie, wiesz, ja chcę tak i tak- ok? " I problemy z głowy ![]() _________________ Uśmiechnij się Widzisz? Już jesteś piękniejsza!... |
|
|
|
|
|
#376 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A skrajności zdarzają się wszędzie,twórcy takich programów nie zrobią rzetelnego reportażu,bo nie zależy im na pokazaniu faktów,a wywołaniu pewnego efektu. ( "tam jest źle,bo nie po prawicowemu i nie po bożemu)
|
|
|
#377 |
|
Zakorzenienie
|
Mnie akurat nie o fragmenty dotyczące dzieci chodziło (chociaż była tam też bulwersująca historia dzieci odbieranych rodzicom z fikcyjnych powodów, odcinanych zupełnie od kontaktów z rodzinami ) .
Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-05-31 o 15:43 |
|
|
|
|
#378 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co jest takie "ciężkostrawne" ,legalne zwiazki homoseksualne? Większa ilość kremacji niz tradycyjnych pochówków? To,ze rodziny w 45% nie odbierają urn? Większa swoboda obyczajowa niz u nas? Jesli ktoś jest związany z rodziną to zaden ustroj czy religia tego nie zmieni,jesli ma rodzinę w głebokim powazaniu tak samo.
|
|
|
#379 |
|
Zakorzenienie
|
A niech sobie mają małżeństwa homoseksualne, w Polsce też by się przydały. Ale już duchowny z tęczową flagą obok stuły czy wystawa z Jezusem z gołym penisem w roli geja na pierwszym planie, mnie , mimo, ze jestem ateistką razi. Moim zdaniem szokowanie nie jest dobrą metodą, żeby kogoś do siebie przekonywać , zwłaszcza, jeśli przy okazji obraża czyjeś uczucia czy wartości, chociażby religijne (zwłaszcza, gdy bierze w tym udział nie kto inny jak duchowny). Bo po co to tak naprawdę? Są homoseksualistami, w porządku, mają prawo. Tylko po co tego typu formy manifestowania tego, co to ma na celu? Jak dla mnie trochę przesada. Trochę jak z paradami gejów, akcpetuję ich odmienność, popieram legalizację związków, ale nie mam ochoty, żeby biegali po ulicach w stringach i epatowali swoją seksualnością, bo ja tego, z szacunku do innych ludzi nie robię.
A generalnie przepraszam za OT, bo to wątek o seksie przedmałzeńskim, a nie o Szwedach
Edytowane przez wisienka_na_torcie Czas edycji: 2011-05-31 o 17:29 |
|
|
|
|
#380 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
#381 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#382 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Świadkowie Jehowy też czytają Biblię a i tak wszyscy ludzie ich nie popierają a za przeproszeniem g*wno się znają jeszcze milion ludzi się tu wypowie, jedni "za" jedni "przeciw" a i tak każdy "wie swoje" i sie będzie tego trzymał i bedzie tu wchodził żeby wkur*iać innych
|
|
|
|
|
|
#383 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Za pieniądze ksiądz się modli, za pieniądze lud się podli, jak mawiają ![]() ---------- Dopisano o 18:53 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ---------- To co w takim razie powiedzieć o naszych księżach pedofilach, przenoszonych z parafii na parafię
|
|
|
|
|
|
#384 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
. Dorobiono do tego ładną ideologię o wyjątkowości stratatata i ludzie to kupili .Cytat:
Tylko ludzie. Nie wątpie, że istniał kiedyś tam jakis tam Jezus, ale nie zapominajmy, że w tamtych czasach "proroków" było naprawdę mnóstwo
|
||
|
|
|
|
#385 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
jak to nie Bóg spisał Biblię? gdybyś trochę znał/a Biblię to byś wiedział/a że to Bóg dał natchnienie tym co spisywali Biblię to On dał im rozum i kazał to przekazać. na końcu w Biblii ( Objawienie Św. Jana 22) Co do mnie, to świadczę każdemu, który słucha słów proroctwa tej księgi: Jeżeli ktoś dołoży coś do nich, dołozy mu Bóg plag opisanych w tej księdze; A jeżeli ktoś ujmie coś ze słów tej księgi proroctwa, ujmie Bóg z działu jego z drzewa żywota i ze świętego miasta, opisanych w tej księdze. tyle w temacie dla niewierzących albo "wierzących inaczej" |
|
|
|
|
|
#386 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Naprawde nie wyczuwasz tu delikatnej róznicy?
|
|
|
|
|
|
#387 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Napisali ją ludzie, pod natchnieniem czy nie pod natchnieniem Boga. |
|
|
|
|
|
#388 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
nie można generalizować. czy widziałaś na oczy taką sytuację z księdzem pedofilem? media lubią wyolbrzymiać. ja nikogo nie bronię, może i są jacyś pedofile ale tak się wszędzie może zdarzyć.. a zresztą... schodzimy na jakiś inny temat... |
|
|
|
|
|
#389 |
|
Zakorzenienie
|
No i dzięki Bogu, że media się tym interesują.
|
|
|
|
|
#390 |
|
Przyczajenie
|
nosz kur.... mać
brnijcie dalej w swoje przekonania i wspierajcie się w kole wzajemnej adoracji. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Seks
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:33.

Kłopot jest w tym, że teraz ludzie nie chcą się żenić. Studia, praca zajmują czas a ludzie nie chcą czekać. Mają ochotę i się spełniają.Ślub jest im potrzebny dla wesela i rodziny. Więc jasne jest, że skoro nie zależy im na ślubie to czekanie z seksem na niego nie ma sensu. Ale są tacy, dla których ślub kościelny, czyt. boże błogosławieństwo jest na tyle ważne by poczekać.

Zawsze sobie myślę, że dlaczego Bóg pozwalający, żeby niewinne dzieci umierał, cierpiały i jakoś wtedy jego zainteresowania nie widać, miałby się interesować czyimś stanem cnoty 
Bo przecież nie od 2 tysięcy lat.