|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1471 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
hejka no jestem i ja w dzien matki tak Wam zazdrosciłam odchowalni a pojęcia nie miałam, ze za kilka godzin sama mamą zostanę Witam oficjalnie w ODCHOWALNI Wy już tak zaawansowane w wychowywaniu dzidziolka, ze az głupio mi o jakies podstawy pytac..... ale zaryzykuje. Czytałam troszkę zaległych postów ale chyba łatwiej będzie mi po prostu zadac tu pytanie, może jakaś dobra duszyczka da radę odp.. a pytanie naprawde banalne Btw już mi pomogłyscie, nie maltretuje Gabika rozkiem, lezy sobie na dowolnie wybranym boku w łózeczku... Wiem, że dobrze aby była na pleckach, ale rozumiem , ze jak sie teraz kreci z boku na bok, to nie musze jej jakoś usztywniać aby leżała plackiem ??? Teraz drugie pytanie z serii budyniowej Takze przestrzegam godzin karmienia - aby co 3h jadła, staram sie aby ciumciała UU (bo tylko tak karmie ) ok 15-20 min ale tak jak teraz o 12 possała mi 5 min i zasneła Troszke ją rozbudziłam pojadła znow z 3 min i kimono... No i co teraz? Jak zacznie płakac np o 13.30 to znów karmic czy czekac do 15 twardo?? I jeszcze odnosnie układania dzidziusia - jak mam zrobić by nózki szeroko były ![]() Ona lezac najcześciej je krzyzuje i wierzga nimi Poza tym jeszcze na brzusiu nigdy nie lezała, ale boję sie ją odwrócic, ze krzywde zrobię ( do tego te bolące nadgarstki)Pieluchy zmieniacie co ile? Czesto zagladacie czy zmieniacie tylko przed karmieniem ? Powiem Wam, ze w pierwszy dzien miałam takiego stresa, ze gdy mała zaczeła sie prezyc po jedzonku i machac raczkami i nózkami to bałam sie, ze sie dusi Teraz wiem, ze to chyba normalne ?? A takie prężenie po jedzeniu coś znaczy?? (nie płącze przy tym) Kupa rzadka jest ok ?? Jak bedzie lezała odkopana spod kocyka (ale w spiochach, body) to mi sie nie przeziebi, nie? Skoro nie jest w przeciagu ?? Nie smaic sie proszę ze mnie, ale nawet nie mam kogo spytac Nie wiem podstawowych rzeczy a nie chce byc matka wariatka i przesadnie dmuchac i chuchac na dziecko
|
#1472 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1473 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() mimbi ja mam ścisk w żołądku na myśl o szczepieniach Dziewczynki, Iga spała w huśtawce 3,5h! Ale wiecie co mnie trochę zmartwiło - sucha pielucha Przez 4h nie siknęła wcale albo naprawdę minimalnie pierwszy raz coś takiego widziałam, jak dotąd pielucha zawsze ciężka była... ![]() Teraz dostała cyca, spokojniutko sobie ciumkała 25 minut to zupełnie nie w jej stylu i śpiąca ciągle, hmm no nic obserwuję szkraba.
|
|
#1474 |
|
Zakorzenienie
|
Hej Daisyy
Ja też mam takie same obawy i myślę, że żadne pytanie nie jest głupie bo w końcu to nasze pierwsze dziecko i skąd mamy wszystko wiedzieć Co do karmienia to ja myślę, że takiemu maleństwu nie ma sensu ustawiać jeszcze pór karmienia jeśli jest przy piersi. U mnie w życiu by nie przeszło karmienie co 3 godziny. Taki maluszek potrzebuje czasami się napić i przytulić a wiadomo też, że mleko mamy jest bardziej lekkostrawne i taki maluch częściej je. Mój też leży jeszcze prawie cały czas w rożku, czasami na pleckach, czasami na boczku. Zmiana pieluchy jest przed karmieniem, co 2-3 godziny (różnie). Mój Tymcio się tak pręży jak robi kupę
|
#1475 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, ja nawet na oczy wczesniej nie widziałam takiego malutkiego dzidziusia a co dopiero zajmowac sie nim No własnie w koncu dokarmiłam mała i wsunęła jedzonka przez 15 min bo płakała bardzo i żal mi dziecka było.. nie wiem tylko czy liczyc te 3h od momentu jak pierwotnie była karmiona, czyli od 12 czy od chwili kiedy jadła ostatni posiłek ? Osiwieje Nawet pod prysznic boje sie iść Własciwie pierwszy dzien kiedy jestem dzis calkiem sama i stad takie strachy. Mam nadzieje, ze mi to przejdzie i z dnia na dzien bede coraz normalniejsza bo nie chce byc matka wariatka Jeszcze raz bardzo Ci dziekuje !! a nie wiem czy wiecie - Kiara wczoraj urodziła Lenkę
|
|
#1476 |
|
Moderatoreska
|
Jej aż mi nudno, kręcę się po mieszkaniu i nie mam co robić, synalki śpią już parę godzin, zaraz pewnie będą wstawać na jedzenie
|
|
|
|
#1477 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Was ja, Hanna, która właśnie zasypia obok i moja MIGRENA
![]() Troszkę ponadrabiałam, ale jeśli niedokładnie, to sorens! ![]() - pazurki obcinałam raz, cążkami TT, na śpiocha - czkawki Hania miewa codziennie, czasami 2 razy, jak zmarznie, albo po jedzeniu - jedzonko 7-8 razy, jednak w takie dni, jak wczoraj mniej, w sumie od 9:00 do 18 zjadła połowę tego co normalnie, ale to z upału pewnie -jeśli chodzi o odbijanie, to odbijamy zawsze, nawet jak zaśnie. Biorę śpiącą królewnę na siebie i przez sen też odbija. Jeśli nie odbije, to kładę Ją na brzuszku i po jakimś czasie odbija. Albo ulewa ![]() - krostki też mamy od kilku dni, na policzkach, nasilają się, bledną. Wygląda mi to na trądzik niemowlęcy ![]() Moria, z całego serca życzę Ci poprawy sytuacji! zgadzam się co do huśtawek, chociaż za leżaczki z wibrą też dziękuję wynalazcy Siasiek Aliczka Listopadowa ![]() Obyście miały czas na częstsze wizyty Matall, super, że Mama Cię odciążyła! Dziękuję za namiar na lekarza! W przyszłym tyg pediatra i szczepienie, więc pogadam o moich wątpliwościach Edzik słodkość! I żyrafka Mu tam wystaje na torsie Mimbuch! Zdrowiej noooo! Nie choruj więcej i nie stresuj się tak, jesteś super mama i tego sie trzymajmy Hanutkę też dopadły problemy ze spaniem. Chyba Jej za gorąco. Zakładam Jej tylko bodziaczka, przykrywam pieluchą, ale Jej spanie w ciągu dnia, to max 30 min. Wczoraj zasnęła koło 18:00 wożona w wózku po ogrodzie u Babci. Tak mocno spała, że po 20:00 miałam problem z obudzeniem Jej na kąpiel, więc kąpiel na śpiocha. Wyjątkowo jedzenie było po kąpieli. A potem moment zasnęła. Dziś też kręci się, wierci, stęka i widać, że zmęczona, ale ciężko Jej zasnąć. Wiecie co, boli mnie ta blizna i wszystko pod nią. Jak pisałam, przedwczoraj nadźwigałam się i od tamtej pory rwie wizyta u gin w połowie czerwca...Druga sprawa, to NIE CHUDNĘ już, bo zaczęłam żreć, a najlepiej idzie mi wciąganie węglowodanów pod różnymi postaciami ![]() Ddaaiissyy, witaj! 1) nie bój się kłaść na brzuszku, ja mam taki system, że kładę najpierw na pleckach i potem delikatnie podtrzymując główkę przekładam na brzuszek. Sprawdzam, czy kończyny niepowyginane i tak, o! W rożku już nie śpi, bo za gorąco. Śpi pod kocykiem ![]() 2) ja nie czekałabym do 15:00, jeśli jest głodna, to niech doje. Wyobrażasz sobie płaczącego z głodu 1,5 h Gabulka? Hania też nie zawsze je tyle, ile trzeba. Zje mniej, potem się budzi i dokarmiam ![]() 3) pieluchy na ogól zmieniam przed karmieniem, ale czasami częściej jeśli jest kupa, albo czuję ciężar pieluchy 4) jeśli się pręży, to może najadła się powietrza i męczą Ją bąbelki w brzuchu? Dlatego ważne, żeby odbiła po jedzeniu 5) nie powinna się przeziębić, chyba, że macie zimno w mieszkaniu jakoś? 6) super Mama z Ciebie, Troskliwy Miś |
|
|
|
#1478 |
|
Zadomowienie
|
ddaaiissyy mam podobnie jak ty, mnóstwo rzeczy nie wiem i cały czas podczytuję, żeby się czegoś dowiedzieć
![]() ja rożka jeszcze używam ale tylko jak nosze małego przed snem , później go rozwijam i ona na nim tylko śpi, karmię częściej niż co 3 h, ale staram się nie częściej niż co 1 h, jak bardzo mi ciumka to daję herbatkę koperkową co zdarza się najwyżej raz dziennie, pieluszkę zmieniam przed każdym karmieniem i bardzo często podczas karmienia drugi raz muszę , bo mały upodobał sobie robienie kup podczas jedzenia ![]() moria a może te leki zaczynają działać?? może się po nich wycisza eweska ty jeszcze się nudzisz??? ja jakbym miała mieć dwóch takich Matuszów to momentami leżałabym między nimi i zanosiła się płaczem, podziwiam Cię mary a czy ty musisz już tyle dźwigać?? może chociaż przedzwoń do gina i zapytaj czy musisz się zgłosić wcześniej bo Cie boli?? a dużo Ci zostało tych kg to wagi sprzed ciąży???
|
#1479 |
|
Moderatoreska
|
Zosiu jak tak długo śpią to mi ich brakuje, a jak się dzierają to chciałabym aby spali.
Właśnie Bartuś sobie pojadł i znowu przysypia, jeszcze trochę i zacznę myśleć że mam dzieci chore. |
|
|
|
#1480 |
|
Zakorzenienie
|
Zosiu, ja też nie wiem wielu rzeczy, podpytuję koleżanki, podczytuję nasze forum, Mama też sporo mi daje wskazówek
![]() co do dźwigania, to nie muszę dźwigać, to po prostu moja głupota. Stwierdziłam, że skoro już dobrze się czuję, to nie będę nikogo fatygować do noszenia zakupów. No i mam ![]() Z gin w sumie mogę się zdzwonić, bo i tak potrzebuję zaświadczenie do becikowego [o którym w ogóle zapomniałam ] ![]() Zostało mi 6 kg, niby niedużo, ale z takim apetytem to jeszcze może mi przybyć. No i gratis flaczek poporodowy
|
|
|
|
#1481 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() wpie.przam wafelki "marlenki" z biednejbronki maniakalnie .. bo najszybciej daisy mary Ci pięknie odpisała, więc nie będę jej dublować karm Gabulka kiedy jest głodny !!!! czasem przecież same zjadamy na raty , raz więcej, raz mniej ... ja bym się nie odważyła mojego Gabulka przetrzymywać 1,5h do jedzenia (chyba że nagle bym ogłuchła i oślepła, żeby nie słyszeć i nie wiedzieć jej jęków )Gabrynia śpi na brzuszku, bo ją gazy męczyły strasznie ... mężul wraca, ale nie wiem czy dotrze na kąpiel, a ja nie mam pojęci jak ogarnąć te dwie kobietki wieczorem, która pierwsza ??? jak położyć Zosię karmiąc Gabrysię ![]() albo jak karmiąc Zosię położyć Gabrysię, jak kąpiąc Zosię nakarmić Gabrysię ![]() ale jazda bez trzymanki ![]() ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
![]() taki już los matki
|
||
|
|
|
#1482 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
Też mi waga stanęła i nie chce się ruszyć 17kg w dół i koniec i ważę 73kg wyglądam jak baleron pogoda na spacer nie za ciekawa niby ciepło choć nie bardzo, ale słońca nie ma, pochmurno i wieje. Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-06-02 o 14:57 |
|
|
|
|
#1483 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
też je lubię, ale u mnie nie zawsze są ![]() a gdzie Grazin i Sebuś ?????? |
|
|
|
|
#1484 |
|
Wtajemniczenie
|
Wiesz co, w sumie to trudno powiedzieć, bo pomarudziła po jedzeniu, pokrzyczała przy dopijaniu butli a później na rączkach też mi marudziła jak zwykle. Pochodziłam z nią po tarasie trochę, usiadłam na kanapie i już się kręciła, wierciła, wypinała pupę więc znów wsadziłam ją do huśtawki i od razu spokój a teraz znowu śpi!
Tak się zastanawiam ile ona może w takiej huśtawce leżeć, niby jest od 1 dnia narodzin przy takim ustawieniu najbardziej na płasko ale i tak ma plecki lekko podniesione. Nie tak jak w foteliku samochodowym ale jednak na płasko to ona zdecydowanie nie leży Chyba ją spróbuję do łóżeczka przenieść.Pieluchę jeszcze raz sprawdziłam i na pewno sik był ale lekkość tej pieluszki mocno mnie zaskoczyła, zobaczymy jak przy kolejnym przewijaniu będzie.
|
#1485 |
|
Zakorzenienie
|
HEJ LASKI
ja na chybko obcielam sie!!!! mam boba i piekny brazikfotka wieczorkiem bylismy z mala u lekarza wysypka sie pogorszyla na buzi okazalo sie, ze to jakas wysypka narazie mam Elocom ze sterydami i neomycyne na odlezyny na uszku od tego ropieje jak sie buzia mocno pogorszy to to skaza bialkowa ![]() zobaczymy mnam nadzieje, ze do niedzieli sie buzia poleprzy bede wieczorem buziaki |
|
|
|
#1486 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
lekarz nic nie mówił ... może ona za dużo zjada i stąd tak się męczy tym trawieniem ... |
|
|
|
|
#1487 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczyny!
melduję się na odchowalni ![]() od nd jesteśmy z Zuzią w domu Niestety po szpitalnych przygodach Mała jest teraz na mm pytanie do mam, które karmią mm czym dopajacie swoje pociechy?i ile ml? Czytam, nadrabiam ten wątek prawie, że od początku żeby wiedzieć więcej od mam, które rodziły przede mną Póki co
|
#1488 |
|
Zakorzenienie
|
o rany, mary !!
jak mi to pieknie, łopatologicznie wytłumaczyłas !! Z tym odbijaniem powiedziała mi połozna, ze jesli po karmieniu Gabik lezy sobie na tym rogaliku do karmienia chwilkę i uleje sie jej w miedzyczasie to nie musze juz jej odbijac. Cholera zly przyklad wyniosłam ze szpitala, gdzie dziudzius z chorymi płuckami własnie podczas odbijania sie zakrztusił, zaczął siniec, dusic i biegiem ratowały go połozne... i dlatego tak tego sie panicznie boję. To ja dzis Gabika tez na brzusio położe Juz dzięki Andziotkowi, mała lezy dzis na pleckach bo do tej pory lezała w rozku i na boczku Raany co ja bym bez Was zrobiła Szkoda, ze nie umime sie zrewanzowac swoja wiedza ![]() zosiaaa Dziewczyny sa przekochane, ze znajdują jeszcze czas by nam pomagac Damy rade !! Sania powinna dziś do nas dołaczyc, bo wychodzi z Marcelkiem. Ale cos na pocieszenie powiem Wczoraj po południu wazyłam 66,7 dzis rano na czczo 65 w tej chwili po 2 sniadaniach, kawie (pijecie kawe????) wodzie mineralnej i przed chwilką 0,5l jogurtu waze 64,7 ![]() Zaczynam wierzyc, że dzidziolek wyciaga Jeszcze raz sie powtórze, ze jestem mega happy, ze tu jestescie !! ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:31 ---------- andziotku, pisałam do Grazin mówi ze jest padnieta, bo dziś Sebus dał czadu Spała 2h tylko Miała wpasc na odchowalnie zanim padnie ze zmeczenia... widocznie padła
|
#1489 |
|
Moderatoreska
|
Moje cudaczki
![]() Reszta fot w albumie
|
|
|
|
#1490 |
|
Zakorzenienie
|
Andziot, dzięki
A tak poważnie, to nie mam pomysłu. Chyba najpierw ogarnęłabym całkowicie Gabi, a potem Zosiaka. Szacun, że ogarniasz!Andziot, Ewesko, ja wpierniczam biszkopty z Biedrony Po wyjściu ze szpitala jadłam ich kilka dziennie, żeby nie opaść z sił, bo prawie nic nie jadłam. Teraz robię paczkę dziennie, jak mam w szafce Agus, Elocom pewnie szybko pomoże Olliwko, ja dokarmiam MM, chciałam dopajać wodą i ciągle próbuję, ale Hania robi minę "coś mi się nie zgadza" i pluje ![]() Ddaaiissyy, Hanka też czasem ulewa, jednak wolę, żeby porządnie odbiła Na początku, kiedy miałam problem z poruszaniem, a co za tym idzie noszeniem dziecka, to kładłam na boczek i czekałam, aż uleje. Co do sytuacji w szpitalu... to była wyjątkowa akcja. Wywal to z pamięci. Gratuluję kg na minus
|
|
|
|
#1491 | |||
|
Moderatoreska
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja dopajam wodą lub herbatka koperkową jak jest taka potrzeba.
|
|||
|
|
|
#1492 |
|
Moderatoreska
|
Nikon D60
Hehehe cos ten post dziwnie przeskoczył Edytowane przez eweska Czas edycji: 2011-06-02 o 16:00 |
|
|
|
#1493 |
|
Zakorzenienie
|
boskie
mogę zapytać jaki masz aparat ???
|
|
|
|
#1494 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z grubej rury ta Wasza lekarka zapodała !!!! i to na twarz ??? ---------- Dopisano o 16:05 ---------- Poprzedni post napisano o 16:03 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#1495 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczynki i ja do Was na chwilkę zaglądam...
przepraszam, że nie pisze, ale jest nadal teściowa , a poza tym mała po wczorajszej wizycie u pediatry (zmianie mleka i kropelkach na kolki) zwymiotowała mi wczoraj dwa razy, całą noc stękała i prężyła i nie obudziła się na jedzenie, a od rana płaczliwa i po wszystkim w dużych ilościach jej się ulewa . Teraz zasnęła, a na 18:15 jedziemy znowu do pediatry - podejrzewa jakąś infekcję - a mi się wydaje, że to od jego nowości Serce mnie boli jak widzę jak się męczy
|
|
#1496 |
|
Wtajemniczenie
|
Eweska te Twoje chłopaki sa cudne
a maja takie czarne oczęta, ze jakbyś nie mówiła jacy oni są grzeczni to powiedziałabym, że maja diabelskie oczęta
|
#1497 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#1498 | ||
|
Moderatoreska
|
posty poprzestawiało
Cytat:
kciuki za córcie ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
#1499 |
|
Zakorzenienie
|
ja też zaczynam myśleć że mam chore dziecko
![]() Gabrynia przespała jedno karmienie, śpi od około 13, a jadła koło 12 ![]() i mój ciężko opracowany plan na dziś wieczór właśnie padł
|
|
|
|
#1500 |
|
Zakorzenienie
|
Andziotku, to w takim razie Hanex też chory, bo jadła o 13:00, jakaś epidemia
a tak naprawdę, to mało je, kiedy jest gorąco, a nadrabia w nocy i rano.
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:17.

Troszke ją rozbudziłam pojadła znow z 3 min i kimono... 
( do tego te bolące nadgarstki)

. Teraz nieprzytomna, ale robi wszystko żeby nie spać
. Co chwilę dojada po 10-20 ml i ucina drzemki 10-15 minutowe
Przez 4h nie siknęła wcale albo naprawdę minimalnie pierwszy raz coś takiego widziałam, jak dotąd pielucha zawsze ciężka była...
to zupełnie nie w jej stylu i śpiąca ciągle, hmm no nic obserwuję szkraba.
Dziękuję za namiar na lekarza! W przyszłym tyg pediatra i szczepienie, więc pogadam o moich wątpliwościach

Czekamy na Ciebie fasolko
kciuki za córcie