|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kadzidło w perfumach
Cytat:
jeśli lubisz BC chyba się nie zawiedziesz...
Edytowane przez kriss_de_valnor Czas edycji: 2011-02-28 o 22:19 |
|
|
|
|
|
#212 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
|
|
|
|
|
#213 |
|
Wtajemniczenie
|
Gdzieś wyczytałam że w Ikon Zirh wyczuwa sie słabszą jakość składników, "taniość", sztuczność
Rejestrujecie coś takiego?
|
|
|
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------------------------------------------- Miłość, sen i śmierć nadchodzą pomału; Schwyć mnie za włosy i mocno pocałuj. (Algernon Charles Swinburne)-Białe jabłka ----------------------------------------- |
|
|
|
|
|
#215 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zirh to popłuczyny z BC na wodzie kolońskiej męskiej , tak go czułam na sobie
Edytowane przez Florens Czas edycji: 2011-02-28 o 22:44 |
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
|
|
|
|
#217 |
|
BAN stały
|
łaaał, ale jeśli faktycznie przypomina BC.. nawet jeśli jest 'lżejszy'... za taką cenę...
niewiarygodne
|
|
|
|
|
#218 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
Moim zdaniem są podobne, natomiast BC jest dla mnie bez męskiego pierwiastka a Zirh Ikon jak najbardzie z
. Ale jest piękny, uwielbiam go chociaż sama bym nie użyła bo jak wspomniałam, czuć, że to męski zapach a po co mam takiego używać skoro mam BC? .Mąż używa Zirha, muszę jakiś zapas mu kupić, jak zobaczyłam na perełkach to na e-glamour była już tylko 1 szt., a chciałam więcej... .
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Letnią wersją Koszmary jest raczej Black Sea, choć też czuć męski kierunek (bardziej niż w uniseksach typu Gustaw )A może podesłać Ci po prostu próbkę Zirha?
|
|
|
#221 |
|
Konto usunięte
|
Sabb to moje guru perfumeryjne, często się zgadzamy (no w końcu jest siostrą zapachową).
Obecnie do idealnych kadzideł zaliczam: Bois d'Encens Armaniego Fumidus Profumum roma - to raczej dym, ale piękny... Olibanum Profumum Roma |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#222 |
|
Zadomowienie
|
Dla mnie Zirh nie ma nic wspólnego z BC- to dwa zupełnie różne zapachy.
Jest ciekawy - żadnych sztuczności tam nie namierzyłam, ale tak jak piszę z BC nie ma nic wspólnego. Gdyby nie wieści o podobieństwie sama na taki pomysł w życiu bym nie wpadła. Kadzidło dla mnie doskonałe to Norma Kamali Incense ale o tym już mówiłam i zdania nie zmienię.Kadzidło z żywicami, mroczne, potężne.Piękne.
Kadzidła... Paczule... Dymy... przygarnę, adoptuję, kupię WSZYSTKIE DZIWOLĄGI PRZYGARNĘ Edytowane przez MeryJane Czas edycji: 2011-04-10 o 14:39 |
|
|
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
do jednego wora razem z Czarnym Turmalinem (piękne otwarcie, a potem coś między mydlinami a obślinioną tekturą) tę samą wnerwiającą i mdłą nutę znajduję w sosnowo-żywicznym Incense Extreme, ale na szczęście dopiero po kilku godz. i w stężeniu na tyle małym, że mogę go nosić ![]() Jak na razie moim ulubionym kadzidłem jest Avignon ![]() BdE odbieram jako coś pomiędzy Avignon a Cardinalem (choć ten drugi najlepiej nosi mi się na mrozie, w cieple się szmaci i zaczyna zalatywać mokrą szmatą ).Rock Crystal - kadzidło czyste, krystaliczne, podbite pieprzem, ogólnie na tak Micallef Shanaan - klon Kardynała Passage d'Enfer - mydlarnia Encens Flamboyant - kadzidło ziołowe, spalone, z dawką spalenizny (choć przy jednym z testów zaleciało czyms mdłym i nijakim) Ponoć Full Incense Montale też jest niezły
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-04-10 o 16:38 |
|
|
|
|
|
#224 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
cudnie piszesz zdecydowanie sacrum i profanum - inaczej nie nazwaliby go Avignon są na świecie mniej kontrowersyjne miejsca związane z religią katolicką jeśli zatrzymać się w odbiorze na dosłownym i ogólnym skojarzeniu głównego protagonisty - kadzidła frankońskiego - z ceremonią w kościele katolickim to cała głębia tego zapachu, niepokojąca i momentami obrazoburcza gdzieś znika a szkoda, bo ta opowieść jest dwuznaczna i mroczna byłam w Avignon, wizualnie tamtejsza katedra nie zgrywa mi się z tym co maluje mi przed oczami ten zapach ale wchodząc głębiej, w historię, wątki same zaczynają się splatać, współbrzmieć i snuć swą niezwykłą opowieść |
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
mój Avignon CdG to niebotyczna gotycka katedra pnąca się do góry, cud techniki średniowiecznego świata. Wysoka, kamienna, lodowato zimna, a w środku panuje chłód i półmrok, bo wysokie okna pełne kolorowych witraży nie przepuszczają wiele światła z zewnątrz. Katedra to pusta, cicha, w której człowiek przychodzi porozmawiać sam na sam z Bogiem. W powietrzu czuć woń kadzidła z niedawno odprawianego nabożeństwa. Do tego dochodzi woń starych, drewnianych ław i konfesjonałów. Cisza, pokuta, zaduma... A z drugiej strony ten zapach to też takie profanum. Kiedy użyję go do długiej sukni na gotycką imprezę czuję się jak wybudzona wampirzyca, która przez długi czas spoczywała w katedralnej krypcie, aż jej aksamitna suknia i koronki przesiąknęły zapachem kadzidła. Czai się w pustym kościele na samotnego pątnika, zimna i kredowobiała, a jednocześnie zmysłowa i pełna pragnienia. Oblizuje niecierpliwie duże, czerwone usta, chowa się w cieniu bocznej nawy. Może uważny przechodzień zauważy na czas bladą dłoń z długimi palcami opierającą się o na wpół zacieniony filar i zdąży skręcić w drugą nawę. Jeśli jednak nie zauważy, czeka go rozkoszna śmierć w objęciach anioła, który chciwie spije ciepłą i słoną krew... się rozpisałam
Ubieram się na czarno, bo jestem z Nilfgaardu Edytowane przez Maja102 Czas edycji: 2011-04-11 o 14:04 |
|
|
|
|
|
#226 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Bardzo mocno rozcieńczone i wynaturzone BC i mdlący zapach wody kolońskiej z lat 60, plus gratisowo woń zapadłego zakładu fryzjerskiego męskiego w upalne latoJeżeli uda się wam upolować ekstrakt BC to mocno polecam. W skrócie - nie kłuje tak jak BC edp. Jest jak plaster świeżego, ciemnego miodu z zatopionymi opiłkami drewna, przypraw. Odrobina rumu, czerwonej róży, zero słodkości. Gęste, szlachetne, lux. A kadzidła w ekstrakcie do dziś nie rozpracowałam. Jest tam i wyraznie daje aromatyczne buchnięcia. Pomieszane raz z różą, raz z drewnem, albo z przyprawami. Cudnie snuje się po skórze Przysięgam - jak kaszmirowy szal na nagich plecach ![]() Moje kadzidła to Kyoto, Turmalin, Norma Kamali Incense, BC edp i parfum. |
|
|
|
|
|
#227 |
|
Przyczajenie
|
Ech, dlaczego ja nie mam takiego dostępu do perfum... Marzy mi się Avignon, ale mogę niestety tylko pomarzyć (cena, dostępność).
Znalazłam w internecie przepisy na perfumy, chciałbym zrobić sobie perfum z olejków eterycznych na bazie alkoholu lub olejku jojoba (trwalszy i bezwonny) ze składem mirra, kadzidło, drzewo sandałowe, może coś jeszcze, ale zupełnie nie wiem jak je dobrać, po ile kropel każdego z olejków... Może próbowałyście? Ewentualnie podajcie mi nazwy tańszych perfum o kadzidlanym, dymnym, kościelnym zapachu... Bez słodkości. Chociaż za max 120zł... Bo te 200, 300, 400zł mnie przeraża, skąd wy zdobywacie te perfumy... Pomóżcie
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natalio, jest tutaj wątek o tworzeniu własnych perfum ![]() Co do kadzidła za 120 zł... ciężko Ja mogę jedynie polecić D'Iparie, do kupienia za ok 120 zł na allegro, ze sklepów już wycofane niestety. Ale to jest cudne ciepłe kadzidło, takie radosne i przytulne
|
|
|
#229 |
|
Zadomowienie
|
[QUOTE=kolciag;27277081]Natalio, jest tutaj wątek o tworzeniu własnych perfum
![]() :OO zaniemowilam. |
|
|
|
|
#230 |
|
Zakorzenienie
|
Ewuś, ja się kiedyś wezmę za własną produkcję... ale może jak się magisterki z głowy pozbędę
Możemy wtedy razem tworzyć
|
|
#231 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
Tanich perfum pachnących kościelnym kadzidłem to chyba nie ma ![]() A w ogóle wyszło coś nowego pachnącego stricte kościelnie oprócz Avignon, Bois d'Encens i Cardinala? |
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale polecam niuchnąć Montale Full Incense
|
|
|
|
#233 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 08:57 ---------- Poprzedni post napisano o 08:55 ---------- Gucci pour Homme jest tani, może nie do końca kościelny, ale kadzidlano-drzewno-przyprawowy, bardziej jak stery drewniany kościół, a raczej cerkiew
|
|
|
|
#234 | |
|
Nindżopesz
|
Cytat:
![]() Dzięki, poczytam sobie o nim
|
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
), Craft Andrei Maack (lżejsza wersja Kardynała - piękna ), Cathedral dawn spencer hurwiz (w typie Bois d'Encens ale słabowite bardzo), tyle pamiętam![]() edit: jeszcze Artek Standard CdG
Edytowane przez kriss_de_valnor Czas edycji: 2011-06-03 o 09:22 |
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przez to jest zimny, wyniosły, skłaniający do refleksji i powagi.To najbardziej kościelne kadzidło, ze wszystkich, jakie do tej pory poznałam. Przeciwieństwem natomiast jest Shanaan M. Micallef, w którym kadzidło jest jasne, przestrzenne, przyjemne w odbiorze, wzbogacone delikatną nutą słodyczy w tle. Black Cashmere to moja kadzidlana namiętność od drugiej chwili, kiedy go poznałam wspaniały, wręcz niezastąpiony towarzysz na jesienne słoty i mroźne zimowe poranki.
|
|
|
|
|
|
#237 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
choć ja nie czuję w Avignon nic takiego, na mnie to Kardynał się szmaci
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#238 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ale Shanaan jest ![]() Cytat:
![]() Maja mało mi Ciebie tu na forum |
||
|
|
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja myślałam, że to staroć ale dopiero odkryłam Ale nietrwały na mnie... i w ogóle dla mnie brzyda wersja Avignon Avignon i Cardinala uwielbiam, z naciskiem na Cardinala, żaden nie jest dla mnie słodki, oba są perfekcyjnie chłodne, przestrzenne, z nutką czystości Nie umiem tego opisać W Cardinalu to zasługa aldehydów które lubię, a w połączeniu z kadzidłem są dla mnie orgazmiczne Montale Full Incense to cudo i muszę mieć
|
|
|
#240 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
|
|||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Perfumy
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:23.

jeśli lubisz BC chyba się nie zawiedziesz...

Rejestrujecie coś takiego?
, tak go czułam na sobie

tę samą wnerwiającą i mdłą nutę znajduję w sosnowo-żywicznym Incense Extreme, ale na szczęście dopiero po kilku godz. i w stężeniu na tyle małym, że mogę go nosić 
Ja mogę jedynie polecić D'Iparie, do kupienia za ok 120 zł na allegro, ze sklepów już wycofane niestety. Ale to jest cudne ciepłe kadzidło, takie radosne i przytulne 
), Cathedral dawn spencer hurwiz (w typie Bois d'Encens ale słabowite bardzo), tyle pamiętam
przez to jest zimny, wyniosły, skłaniający do refleksji i powagi.
A ja myślałam, że to staroć ale dopiero odkryłam