|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które s± na diecie. Rozmawiamy o zdrowym od¿ywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczno¶æ dobowa diet - musz± one mieæ ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3511 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 621
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad³ospisy XIV
Cytat:
a co do nicka, no to có¿.. jest to jedna z moich ulubionych piosenek, a poza tym chyba mnie trochê dotyczy, wiêc wszystko pasuje i jedz± spokojnie z 5x wiêcej od ciebie ale ja te¿ u siebie trochê zauwa¿y³am, ¿e po diecie jako¶ bardziej mnie ci±gnie do jedzenia, próbujê nowych potraw, przez co i wiêcej rzeczy mi smakuje i wgl kombinujê z jedzeniem, czego wcze¶niej wgl nie robi³am, tylko jad³am non stop to samo.. ok, sorki za ma³y OT
nie marnuj swego czasu, inaczej czas zmarnuje ciebie... Edytowane przez ifellinlovewithadeadboy Czas edycji: 2011-06-03 o 22:32 |
|
|
|
|
#3512 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Cytat:
|
|
#3513 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Cytat:
I taka w³a¶nie powinna byæ dobra dieta - zmiana na sta³e nawyków ¿ywieniowych, poznawanie nowych smaków itd. ![]() To by³a ironia szczerze mówi±c, mam pojemny ¿o³±dek, ale staram siê je¶æ zdrowo, sporo æwiczê, a na jedzeniu santos pewnie bym umar³a z g³odu , wiêc nie przejmujê siê, ¿e jem du¿o
|
|
|
|
|
#3514 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 768
|
Cytat:
dwa bigggg ziemniaki, )aha, ju¿ to sobie wyobra¿am) i twaróg, ja na takim czym¶ schud³am 20kg , btw. gzik to gotowane pyry z mas³em, oraz bia³y ser ze ¶mietan± i szczypiorkiem, je¿eli pod s³owem "dodatki"mia³a¶ na my¶li szczypior,¶mietanê i mas³o to ok, aczkolwiek ryba by siê nie obrazi³a ¿e nie pasje do towarzystwa...![]() Po drugie uwa¿am ¿e jesz za ma³o t³uszczów, kolacja mi siê podoba tylko dzie¶ Ci uciek³o pó³ kromki. naucz siê je¶æ mas³o, lubisz je. Tylko sobie wmawiasz ¿e nie lubisz, mas³o nie gryzie. Generalnie widac ogromne opory przed jedzeniem, serio, widaæ. pracuj z psyhologiem, nie z dietetyk± ![]() powodzenia
"Dopóki walczysz, jeste¶ zwyciêzc±. " ¶w. Augustyn zarêczona 30.03.2012 mama maleñkiego Mi³oszka 17.07.2012 nied³ugo ¿ona nied³ugo matura wygra³am swoje ¿ycie ! Edytowane przez zielona_zabcia Czas edycji: 2011-06-03 o 23:11 |
|
|
|
|
#3515 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 024
|
Morphine, dziêki.
Nie no, placki normalne, ca³kiem spore bym powiedzia³a - obiad - có¿, podczas upa³ów raczej nie gotujemy ( ani ja, ani nikt z rodziny ) takich prawdziwych obiadów, bo zwyczajnie nikt nie ma si³y ich je¶æ. Zazwyczaj leci co¶ na grill + warzywka. NIGDY nie zjem wie¶niaka na s³odko, a light to przypadek, nie ja robi³am zakupy.
|
#3516 | |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 892
|
Cytat:
|
|
#3517 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 129
|
Moje U wczorajsze z pro¶b± o ocenê:
1. Ciabatka ¿ytnia z mas³em, pó³ z wêdlin±, jajkiem na miêkko, pomidorem, pó³ z d¿emem. Kawa z mlekiem po: dwa mini jab³ka (8 minute legs, abs) 2. Jogurt 7 zbó¿, 3 wafle ry¿owe, jab³ko 3. Kurczak w sosie pomidorowym z papryk±, kasza gryczana (pó³ woreczka) (rower ok 1,5h) 4. (przerwa rowerowa) Big milk w polewie czekoladowej, jab³ko (powrót z roweru ok 1,5h) 5. Bu³ka orkiszowa z mas³em, wêdlin±, ogórek, pomidor, wie¶niak ze szczypiorkiem, herbata waniliowa <3 po: 2 jab³ka wiem, wiem, mam obsesjê na punkcie jab³ek. ;P Ale ogólnie mo¿e byæ? ;> |
|
|
|
#3518 | |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 359
|
Cytat:
??? |
|
|
|
|
#3519 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 459
|
Cytat:
|
|
#3520 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#3521 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 574
|
|
|
|
|
#3522 |
|
Rozeznanie
|
zgadzam sie, ja bym nic nie ruszla, mo¿e poza kolacj± jesli avocado by³o sporo
![]() Dla mnie to by by³a kara
|
#3523 | |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 574
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3524 |
|
BAN sta³y
|
Wiem, ze jest dosc monotonnie i na tym polega tez moj problem, ale moze nie skupiajcie sie na tym, czy to dobre czy nie, tylko czy jest tego odpowiednia ilosc.
Wstawie tez dzisiejsze P. Sn. - owsianka (4 lyzki platkow owsianych-25g, ok 150g jogurtu naturalnego z duza iloscia wapnia, wkrojony banan-ok 80g), herbata z cytryna. 2sn. - 2 kromki ciemnego chleba (50g) z maslem, jajko na twardo, pol pomidora i rzodkiewka do smaku, herbata z cytryna. Ob. - surowka z czerwonej kapusty z lyzeczka oliwy z oliwej, 120-130 g piersi z kurczaka gotowanej, pol woreczka kaszy gryczanej. Podw. - bedzie pewnie ok 200g jogurtu naturalnego tego co rano, garsc moreli suszonych (ok 30g) i garsc pestek dyni LUB duza kostka czekolady gorzkiej (90% kakao). Kol. - beda 4 kromki chleba ekologicznego(tutaj chleb jest taki nadmuchany, jak gabka... i 4 kromki waza tyle co 3 kromki polskiego, prawdziwego razowca), 1 i 2 pewnie z pasta z avocado(skropiona sokiem z cytryny i pieprz cytrynowy do smaku), a 3 i 4 pewnie z maslem i polowa puszki tunczyka, pomidorem, rzodkiewka, herbata z cytryna. Po. - bedzie pewnie 150-200 g serka naturalnego (homogenizowany) z wkrojonym owocem (prawdopodobnie kiwi). ten chleb tu jest niezbyt smaczny, ma chyba duzo ulepszaczy, daleko mu do polskich chlebkow, no ale trzeba sie dopasowac, jak juz ostatnio pisalam :P tez mnie nudzi moje jedzenie, ale jakos nie potrafie inaczej poki co. i w ostatnich dniach waga cos stoi. (choc wiem, ze mam w sobie sile, bo przeciez tyle kilogramow sama juz przytylam, wiec czemu teraz jakos slabo mi idzie?) |
|
|
|
#3525 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 262
|
Ale dlaczego jesz ci±gle to samo, skoro Twoim celem jest przytycie?
To najlepszy czas na eksperymentowanie w kuchni. Zamiast tych kanapek zrób sobie czasem jajecznicê albo omlet albo jak±¶ sa³atkê. Na ¶niadanie placuszki, nale¶niki, pancakes... Tyle masz opcji a Ty trzymasz siê tylko tego chleba.I jedyne co w Twoim jad³ospisie widzê to gramy. Wszystko tak dok³adnie wyliczasz; to a¿ przera¿aj±ce. |
|
|
|
#3526 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 4 339
|
Cytat:
to ja sobie robilam miche budyniu na mleku 3,2%, abl koktaje z owoców na smietanie 18% i cos s³odkiego do tego, 4 kromki chleba na kolacje? zrób sobie jakis makaron zapiekanki sandwiche, jajecznice cokolwiek ale nie kanapki !
Edytowane przez Agu¦87 Czas edycji: 2011-06-04 o 14:42 |
|
|
|
|
#3527 |
|
BAN sta³y
|
Ale ta ilosc pieczywa wg Ciebie jest zbyt duza czy co masz na mysli?
Chcialabym poeksperymentowac, ale jakos tu nie mam jak, trzymam sie ciagle tego samego. Wroce do domu to sprobuje pozmieniac cos, bo rzeczywiscie wieje straszna nuda. W szpitalu jadlam inaczej i wiecej, tez sama sobie ustalalam, no moze nie mialam jedynie wplywu na obiad:P |
|
|
|
#3528 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pisalam ci juz wyzej zapiekanki sobie zrób z serem szynk± pomidorem czy cos, maakron z czym kolwiek sobie ugotuj ! ! ! ryz kasza a nie chleb, co ty sie odchudasz czy jak ? ze 4kanapeczki maj± ci jaka¶ masê dac? to chyba dzieci jedz± wiêcej.
|
|
|
#3529 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
Dzisiejsze mam nadziejê U a nie P
( weekendowe rozprê¿enie ) :I¶: micha truskawek, banan, serek bieluch i omlet z 2 jaj i 1 bia³ka (pozosta³o¶æ po maseczce) II¶: Lód Magnum Gold ![]() III¶: kubas (400g) kefiru + 30 dg czere¶ni i kawa³ek arbuza O: pieczony nadziewany bak³a¿an - nadzienie: indyk, avocado,ceblula, pomidory + mi±¿ bak³a¿anu z oliw± z oliwek i sypniête migda³ami K: ? pewnie jakie¶ piwko z przyjació³mi i karkówa z grilla ![]() tak siê redukuje polny mak w weekend
|
|
#3530 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 37
|
wczorajsze U/P (?)
I: 180 g jogurtu naturalnego z 3/4 szklanki musli orzechowo-owocowego + ma³a garstka mieszanki rodzynek i orzechów + pó³ banana + ma³e kakao s³odzone ok. 2 km szybkiego marszu II: ¶rednia ciemna bu³ka z ziarnami posmarowana mas³em z plastrem sa³aty, sera ¿ó³tego, szynki wieprzowej, posmarowana majonezem III: jab³ko po: kostka czekoladki mlecznej z orzechami ok. 2 km szybkiego marszu IV: miska zupy z zielonego groszku zabielana ¶mietan± 18% + skrzyde³ko z kurczaka bez skóry z zupy V: 5 pierogów z m±ki orkiszowej z pieczarkami i cebulk± (farsz podsma¿any na ma¶le) z sosem pieczarkowym z torebki z pieczarkami robionym na ma¶le ok. 2 h sprz±tania na cmentarzu VI: 1/2 makreli wêdzonej + ¶rednia ciemna bu³ka z ziarnami + talerz sa³aty z pomidorem i cebul± z zio³ami skropione oliw± z oliwek + kilka zwyk³ych herbat z ³y¿eczk± miodu w ci±gu dnia ??? |
|
|
|
#3531 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 469
|
Cytat:
|
|
|
#3532 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 120
|
sobotnia, zakuwaj±ca Redukcja
1. ¶niadanie: kawa z mlekiem 3,2% i pó³ ³y¿eczki br±zowego cukru. na pierwszy g³ód bu³ka z truskawk± ![]() 2. II ¶niadanie: kanapka razowego z mas³em, szynk±, sa³at±, ob³o¿ona 2 plastrami szynki, pomidor, kie³ki. obok na talerzu jajo i ogórek kiszony. do tego herbatka zielona z cytryn±. 3. pod¿erka: migda³y, orzechy do pochrupania podczas nauki. lemoniada home-made-edition. 4. obiad: bêdzie mieszanka warzyw chiñskich na patelniê i pier¶ z kurczaka, do tego br±zowy ry¿. zielona herbata. godzina æwiczeñ ![]() jak zmieszczê to wpadnie twaro¿ek na kolacjê, zobaczymy. i jak? wa¿y³am siê dzisiaj i nadal 58 jest ![]() |
|
|
|
#3533 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 799
|
Moja Redukcja
- omlet na ma¶le (2 jajka, 5 plastrów jakiej¶ chudej szynki, trochê papryki i pomidora), sucharek pe³noziarnisty - 3 ³y¿ki serka wiejskiego (tylko tyle zosta³o) z ³y¿k± s³onecznika i kilkoma orzechami laskowymi, sucharek i 3 plastry owej szynki - makaron ¿ytni (gar¶æ i trochê przed ugotowaniem), karkówka duszona (wyci±gniêta z sosu ), trochê pomidorów, kukurydzy z puszki i 2 ogórki konserwowe. - pó³ puszki tuñczyka z wody (tak mia³am ochote na sucho zje¶æ )insanity -namoczy³am w miseczce tak± mieszankê, sk³ada siê chyba z 2 rodzajów soczewicy, 3 rodzajów grochu, kaszy i p³atków jêczmiennych ( ma 15g bia³ka i 14g wêgli na 100g) i siê zastanawiam czy mogê to zje¶æ z gotowanym sznyclem z indyka i jakim¶ warzywem? Ma³± porcjê bo to wyjdzie z 2h przed snem
|
#3534 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 586
|
R:
¦: jaglanka (kasza jaglana, otrêby owsiane, miseczka truskawek, 1/3 twaro¿ku domowego, p³atki migda³owe) insanity- 1. dzieñ ![]() II¦: pó³ puszki tuñczyka wsw+ michaaa owoców (truskawki, mango, melon) O: filet z indyka duszony z cebulk± i pomidorami+ sporo pesto P: makrela w sosie pomidorowym+ sa³ata,pomidor,szczypiore k,rzodkiewki, oliwki zielone, mieszanka kie³ków bie¿nia ok. 45 minut K: omlet z dwóch jaj+ oliwki zielone, pomidor, szczypiorek,rzodkiewki,ki e³ki
|
#3535 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 88 432
|
Moje dzisiejsze bezmiêsne P
¦niadanie - 2 du¿e kromki orkiszowca z mas³em, sa³at±, serem topionym w plastrach,³ososiem wêdzonym w plastrach i pomidorem, salaterka truskawek Drugie ¦niadanie - jajecznica z 2 jaj na ma¶le, pomidory ze ¶mietan± i cebul±, kajzerka Obiad - talerz zupy fasolowej z ziemniakami, 3 nale¶niki (1 z serem,1 ze szpinakiem,1 z d¿emem) Podwieczorek- jogurt naturalny (200 g)z muslie (50 g), nale¶nik ze szpinakiem Kolacja - planuje tosty z truskawkami (2 grahamki ka¿da z 2 plastrami sera topionego w plastrach)
|
#3536 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 309
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad?ospisy XIV
Sniadanie: 3 kromki razowca z serkiem czosnkowym i pomidorem
Obiad: makaron razowy z jajkiem i kawalkami szynki(spaghetti carbonara) Kolacja: jablko, muffin malinowy z maki pelnoziarnistej Mam pytanie-Jak to jest z ciasteczkami wielozbozowymi lu go? Bardzo je lubie a teraz ?e wzgledu na spora ilosc wyjazdow zdarza mi si? czesto po nie siegac. Sa baardzo kaloryczne? Prosze o ocene
|
|
|
|
#3537 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jad?ospisy XIV
Cytat:
chyba moja 7letnia kuzynka je wiêcej.. nie chyba tylko napewno.
|
|
|
#3538 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 191
|
Witam
![]() 1. Placki owsiane 40g, 1 jajo, starte jab³ko, serek homo 180g, cynamon, ³y¿ka rodzynek 3o min bie¿ni, 40 min si³owni, 1h rower kostka gorzkiej czeko 80%, kilka truskawek 2. Pier¶ z kurczaka usma¿ona na oliwie, surówka wiosenna ![]() 3. Wie¶niak 200g, gar¶æ migda³ów, ³y¿ka wiórków kokosowych 4. 2 jajka, kilka plasterków szynki A jutro wa¿enie...
|
#3539 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
takie radosne masz to jad³o i mi³ego wieczoru z przyjació³mi kochana
|
|
#3540 | |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 769
|
Cytat:
dziêkujê i nawzajem ps. je¶li chcecie zje¶æ bak³a¿ana a nie jeste¶cie amatorkami goryczki to po posoleniu warzywa ( by wyci±gn±æ z niego ow± gorycz) koniecznie tê sól z niego sp³uczcie- ja zapomnia³am i w efekcie nie do¶æ, ¿e by³ gorzki to jeszcze przesolony ale nadzienie petarda ![]() buziaczki aaaaaaaaaaaaleeeeeeeeee mi weso³o, idê do kina na kac vegas 2 i ca³a jestem podjarana
|
![]() |
Nowe w±tki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:47.

) - dziêkujê
owszem, du¿o osób mi to mówi³o, ale jestem ³asa na dalsze komplementy 
a co do nicka, no to có¿.. jest to jedna z moich ulubionych piosenek, a poza tym chyba mnie trochê dotyczy, wiêc wszystko pasuje
ok, sorki za ma³y OT 
raz na rok jak zjesz wiêcej nabia³u to nie umrzesz 

proszê Ciê,daruj sobie, mam nadzieje ¿e ¿artujesz?
dwa bigggg ziemniaki, )aha, ju¿ to sobie wyobra¿am) i twaróg, ja na takim czym¶ schud³am 20kg , btw. gzik to gotowane pyry z mas³em, oraz bia³y ser ze ¶mietan± i szczypiorkiem, je¿eli pod s³owem "dodatki"mia³a¶ na my¶li szczypior,¶mietanê i mas³o to ok, aczkolwiek ryba by siê nie obrazi³a ¿e nie pasje do towarzystwa...

to ja sobie robilam miche budyniu na mleku 3,2%, abl koktaje z owoców na smietanie 18% i cos s³odkiego do tego, 4 kromki chleba na kolacje? zrób sobie jakis makaron zapiekanki sandwiche, jajecznice cokolwiek ale nie kanapki !