|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
| Pokaż wyniki sondy: Na kolejny tytuł nowego wątku wybieram: | |||
| Butle i cycusie czyli wiosenne synki i córusie - majowo-czerwcowe mamy 2011 |
|
3 | 6,82% |
| My jesteśmy mega sexy mamusie a z nami nasze śliczne dzidziusie. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Oto nasze cudowne dzidziusie a my jesteśmy spełnione mamusie. V-VI 2011 |
|
0 | 0% |
| Pieluchy, butelki, nieprzespane noce... bardzo kochamy nasze brzdące. V-VI 2011 |
|
3 | 6,82% |
| Zawartości naszych brzuszków już tulimy przy serduszku. Mamusie V-VI 2011 |
|
12 | 27,27% |
| Pachnące główki, słodkie stópeczki i ich szczęśliwe, spełnione mateczki V-VI 2011 |
|
23 | 52,27% |
| Głosujący: 44. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1591 | |
|
Moderatoreska
|
Dot.: Mamusie majowo-czerwcowe 2011 - odsłona pierwsza :)
Cytat:
Boję się go karmić teraz cycem bo nie wiem co mogło mu zaszkodzić a nic takiego nie jadłam wczoraj, wypiłam koktajl wieczorem z truskawek, ale już cyca nie doił, no i truskawki już nie pierwszy raz jadłam. Jak mi go szkoda, teraz sobie znowu śpi. |
|
|
|
|
#1592 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny napiszę chyba do moderatora żeby nożyczkował Wam słowa wyrodna matka,
Jesteście najlepszymi mamami nie odstepujecie swoich dzieciątek na krok, czuwacie nad nimi dzień i noc, na każde maleńkie mruknięcie lecicie żeby pomóc. Proszę tak nie pisać i zacząć wierzyć w to że jesteście CUDOWNYMI MAMAMI i za to dla Was
|
#1593 |
|
Zadomowienie
|
eweska ja kładę na brzuszku i masuję plecki, masuję brzuszek i tak jak Agus zginam nóżki, wczoraj na koniec owinęłam ciasno pieluszką i mocno przytuliłam to w końcu usnął
matal ty może zrób tylko te zakupy a zamiast ogarniać dom to lepiej odpocznij mimbi dziękuję za linka ![]() Agus życzę udanej imprezki u nas odpukać nocka ok, usnął po wielkich przebojach o 21 i spał do 1.30 zjadł na śpiocha i spał dalej do 4 ale niestety poranek jest już gorszy
|
#1594 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wczoraj odkurzyłam. Kuchnię ogarnęłam, bo już naczyń czystych nie było No i obiad jakiś zrobić, może coś pomrozić, bo inaczej ciężko będzie w tygodniu. Mama pracuje, siostra chora
|
|
|
#1595 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
Na razie leży spokojnie nie śpi, ale jak chce coś pocisnąć to od razu jest placz, a wczoraj normalnie się zalatwiał nie było problemów. Nóżki też mu zginam, mam nadzieję, że niedługo się zalatwi i wszystko przejdzie kruszynce mojej, |
|
|
|
|
#1596 |
|
Zakorzenienie
|
O, kurde, Ewesko, Matall, MoniaK, Olliwko, przytulam Was mocno! Współczuję ciężkiej nocy, nawet nie umiem nic doradzić
![]() I zgadzam się z Mamąoptymistką [nie pierwszy raz zresztą U nas nocka ok, okno było otwarte, Hania pod kocykiem w bodziaku, spała jak susełek, o 2:00 na śpiocha przystawiłam Ją do piersi, pociamkała kilka min i usnęła, koło 5:00 znowu pociamkała kilka min i znów usnęła, pobudka o 8:00. O 9:00 zjadła 150! ml MM, pogruchała i teraz znowu przysnęła. Muszę jakoś ogarnąć to dopajanie, bo w nocy to moim zdaniem pić Jej się chciało po prostu. Aguś, czekamy na fotki Oleńki i Twoje! Pierwszy wątkowy chrzest ![]() Ewesko, czyli jest nadzieja, że mnie też przestaną boleć niedługo... jeszcze prawy jako tako, ale jak zasysa lewy, to wydaję z siebie niemy krzyk i bluzgam z myślach ![]() Pauliziu, welcome! Witaj po tej stronie lustra! Antonio cudo! A Ty jesteś bardzo dzielna, przed chwilą czytałam opis porodu |
|
|
|
#1597 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
![]() Bartuś co nie co wycisnął, jakas bardzo twarda nie była, ale zielonkawa choć tylko z początku a później normalna, więc pewnie to brzuszek go bolał, coś mu zaszkodziło? Na razie leży i nie płacze, choc zdaża mu się jeszcze wpaść w krzyk. |
|
|
|
|
#1598 |
|
Zakorzenienie
|
Mamusie, ile dni mialy Wasze maluszki, gdy wyszły pierwszy raz na spacer ?
Gabi ma dziś 8 dobe i planuje debiut Jak długo mozna pospacerowac??
|
#1599 |
|
Rozeznanie
|
Paulizia witaj
daisy zależy jaka pogoda, jak ładnie to śmiało na godzinkę nawet Eweska kup jakiś probiotyk, dobre na cały układ trawienny np Lacidobaby Pola dzis pospała ze łochochocho od 22 do 4 !! a potem po karmieniu do 7 ![]() Upał dziś bedzie masakryczny chyba zostajemy w domu, moze po 16 na spacer dopiero. Miłego dzionka
|
#1600 |
|
Zakorzenienie
|
atiz, no pieknie dzis za oknem
Ale Ci ładniutko pospała Maleńka Wow ! Czyli nie budzisz jej co 3h? To czujesz sie wypoczeta na weekend Ja osiwieje z tym karmieniem.. moj Gabik już po 2h domagał sie strasznie papu.. wiec jej dałam Nie wiem teraz kolejne 3h od kiedy liczyc? Od ostatniego posiłku czy od tego, który zjadła o "zaprogramowanej" godzinie? Motam się tez, czy kiedy spi sobie w dzień wybudzac ją aby ją troszke ponosić ? Tak to moje dziecię lezy tylko w tym łózeczku i spi Jak sie bawić z takim małym noworodkiem ... Matall, jedziesz dzis do małza ? Nie masz zadnych ifnormacji poki co kiedy ma wyjsc ? Rozumiem, ze skoro wyniki pogorszone to coś z leczeniem nie tak ?? Całe szczescie, ze masz Mami
|
#1601 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
Na razie kruszynka od zrobienia kupki nie płacze, a teraz sobie śpi. Wiktorowi na szczęcie nic nie jest, załatwia się normalnie. U nas tez upal straszny, popołudniu wychodzimy na spacer
|
|
|
|
|
#1602 |
|
Zakorzenienie
|
daisy Edzik wyszedł 2 dnia po wyjściu ze szpitala, czyli w 6 dobie
![]() Do małża nie jadę Szpital na drugim końcu miasta, a Edzikiem trochę muszę się zajmować. Na razie nic nie wiem... Mama pomaga bardzo, ale nie chcę przeginać z tą pomocą od niej. Ma w domu 15-letniego syna i swoje problemy wychowawcze...
|
|
#1603 |
|
Zakorzenienie
|
Ewesko, a moze cosik co Ty zjadłaś nie podeszło Maluszkowi ?? (noo juz nie takiemu Maluszkowi
)Cosik eksperymentowałas z jedzonkiem? Matall, dziekuje za odp. czyli z czystym sumieniem moge wyjśc na godzinny spacerek A odzyskałas juz autko ? Bo dobrze kojarze, ze TZ zabrał samochód? Na pewno o wiele łatwiej byłoby Ci z samochodem. Ta odpowiedzialnośc mnie wykonczy mary, ja to samo robię jak mała zasysa - klnę w myslach na czym świat stoi od razu oblewa mnie zimny na zmiane z goracym potem Pomaga mi picie w miedzyczasie wody mineralnej Nie wiem co ma piernik do wiatraka, ale troszkę mi lepiej jak się napije w chwili zasysania ![]() Pisałam Ci na FB ale sie powtórze - ten filmik, rewelacja Mocno ściska za serducho - kapitalna pamiątka dla Hanutki PS. co to za muza w tle ??
Kiedyś byłaś jak kropelka, czułaś serca mego bicie i już wtedy wiedziałaś jak jest wielka miłość, która daje życie Gabrysia 27.05.2011, godz. 3.10 Edytowane przez ddaaiissyy Czas edycji: 2011-06-04 o 12:02 |
|
|
|
#1604 |
|
Moderatoreska
|
no własnie nic nowego wczoraj nie zjadłam, kruszynka wczoraj piers jadł dwa razy rano i pod wieczór a jadłam wczoraj to co zwykle nic nowego, plasterek pomidora ale kiedyś już jadłam.
|
|
|
|
#1605 |
|
Zakorzenienie
|
Daisy my z Lilą na dworze byliśmy w sobotę a mała urodziła się z poniedziałku na wtorek. Byliśmy na ogródku, jakieś 2 godziny. W niedzielę spacer i tu już chyba z 3 godziny nas nie było. Pediatra nam mówił że teraz się nie weranduje i w ogóle można wychodzić od razy, tym bardziej że my rodzimy w takiej pięknej porze roku, gdy jest tak ciepło. Cieplej niż w mieszkaniach.
|
|
#1606 |
|
Zakorzenienie
|
Ewesko, a może jednak pomidor ??
Sama nie wiem ![]() Ja wczoraj temat pomidorow poruszałam z położna i odradzała ale nie ma reguły Zreszta Twoi chłopcy sa starsi... Bzyczko dziekuje Ci ! Tak więc ok 16 Malutką wezme na spacerek Czyli jutro jesli taka pogoda bedzie to nawet 3h mozna ? Jupi Masz racje, rodzi.łysmy w przecudnej porze roku Nie wyobrazam sobie w tej chwili rodzic w listopadzie np i siedziec z Malenstwem w murach albo chodzic na spacery przy -15
|
#1607 | |
|
Moderatoreska
|
Cytat:
Widzę jaki bidulek jest wykończony, na szczęście zaczął jeść, coś mi się wydaje że mu ciężko co nie co wycisnąć bo co jakiś czas się napina jakby chciał kupkę robić, ale jest spokojny nie płacze jak na razie. Dziś pójdę do apteki i kupię coś na brzuszek,mam nadzieję, że to jednorazowe i już się nie powtórzy, mam nadzieję, że to nie kolka. |
|
|
|
|
#1608 |
|
Zakorzenienie
|
Cześć mamusie
Jesteśmy u "baby" Zosia wniebowzięta ![]() ja wczoraj byłam gotowa już po nocy wracać, bo Gabryśka nie mogła zasnąć od 15 do 20 chyba za duzo wrażeń, za dużo cioć, wujków itp, wisiała cały ten czas na UU ... jak zasnęła to spała do 2,30 dziś już lepiej, choć przez tamte wyczyny trochę się poprzestawiało wszystko ... buziaki, bo mnie na obiad wołają ... |
|
|
|
#1609 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzien dobry
![]() U nas maly kryzys w nocy... mm poszlo w ruch i maly wypil 90 ml. Przedtem jednak oproznil cyce ja nie wiem, ale on chyba nocny marek po tatusiu i do tego zarloczy na noc tez jak tatus Tak wiem mm zaaplikowane, ale mam nadzieje, ze juz nie bede musiala mu dawac ze mleko sie rozkreci ![]() Za to teraz moi panowie spia juz od 3 godzin, a ja mialam czas by posprzatac, pomyc podlogi, poprac i ugotowac zupe i gulasz ![]() Daisy ![]() Jesli chodzi o spacerki to moj Antos ma 4 dobe, a na spacerku byl juz dwa razy polozna zezwolila no wiec poszlam ![]() Mary tak z perspektywy czasu to nie bylo tak zle... chcoiaz wtedy moglam nawet umrzec bylo mi wszystko jedno byle tylko przestalo bolec ![]() Ewesko biedny Bartus... chcialabym pomoc, ale nie wiem jak ![]() W ogole zapomnialam dodac, ze po porodzie kazali mi isc sie wysikac do takiego kapelusza, w ktorym mialo sie zmiescic 800ml... ja wysikalam z siebie ponad litr obsikujac podloge. Wszyscy byli w szoku skad ja tyle moczu mialam
|
#1610 |
|
Wtajemniczenie
|
Hej kochane
ale na watku od wczoraj posypalo sie mamus!!! my dzisiaj od rana bylysmy z malutka na spacerku teraz spi jak suselek ![]() co do karmienia piersia:daaiissyya nie uzywasz olejku na sutki??ja przed i po smaruje sutki olejem z witamina E poza tym w aptece kupilam plastry ktore mi pomagaja nie wiem czy mozna je dostac w Polsce ale sa specjalne na sutki podczas karmienia piersia
http://www.mammole.it/forum-gravidan...j9i7165deq.png http://www.suwaczki.com/tickers/kjmnzbmh304hq4xy.png http://www.suwaczki.com/tickers/j36regz290z72g9q.png Edytowane przez cucciola79 Czas edycji: 2011-06-04 o 14:10 |
|
|
|
#1611 |
|
Zakorzenienie
|
daisy Tak, mam już auto
![]() Zakupy załatwione. Kupiłam nowe smoczki - takie zwyczajne. Edzik zasnął z nowym smokiem w buzi
|
|
#1612 | |
|
Rozeznanie
|
dzień dobry
![]() Ja dziś pierwszy dzień zostałam sama z Julkiem. TŻ ma dyżur, moja Mama wczoraj pojechała do domu. Ranek był ciężki, bo między jednym a drugim karmieniem mały nie spał i co oddaliłam się od niego zaczynał marudzić i popłakiwać. W rezultacie jadłam śniadanie 2,5 godziny i rozmyślałam o piorunach kulistych i o tym, że nie jestem chyba zbyt dobrą Mamą. Ale po kolejnym karmieniu Julinek padł, zasnął na łóżku, przeniosłam go na balkon, bo tam było najchłodniej i cień i przespał prawie 4h. Ja zdążyłam wyprać dwie pralki prania, wykąpać się, zrobić i zjeść obiad, ogarnąć z grubsza mieszkanie, zamówić witaminy w aptece. Mały obudził się zasiusiany prawie po pachy, była kupa na przewija (stary numer), karmienie i znowu zasnął, tym razem na brzuszku No więc korzystam z chwili wolnego i znowu piorę ![]() Postanowiłam w końcu zamówić chustę, wybór padł na elastyczną, bo tkanej się obawiam, nie wiem czy dam radę z wiązaniem jej razem z dzieckiem. Czekam tylko aż znajoma mi odpisze jakie kolory ma na magazynie i zamawiam - będę się mogła wyrwać z domu z małym pod nieobecność TŻta bo teraz do dźwigania wózka z 3 piętra się nie spieszę. Pędzę doczytać co u Was. Buziaczki! ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:25 ---------- Cytat:
i podziwiam Cię, wiesz? ![]() i przykro mi z powodu TŻta, mam nadzieję, że szybko wyjdzie za szpitala i zdrówko mu się poprawi Paulizia jakbym czytała o sobie dziecko śpi a my odpalamy motorki i staramy się jak najwięcej zrobić w tym czasie. Ja czasem wręcz biegam po domu ![]() Dziewczyny ja odradzam nakładki na piersi. U nas najprawdopodobniej to one były przyczyną tego, że Juluś źle chwytał pierś, co za tym idzie źle ją opróżniał i wpędziliśmy się w mega kryzys laktacyjny. Na początku owszem boli bardzo kiedy dziecko ssie, ale z czasem jest coraz lepiej! Na poranione sutki polecam szałwię. Ja parzyłam sobie pół kubka, przemywałam sutki po każdym karmieniu i zostawiałam do wyschnięcia i potem ewentualnie maść. Pięknie się wygoiły. Teraz boli tylko jak mały zasysa zaraz przy dostawieniu, potem luz, czasem nawet zasypiam karmiąc. andziot ja zauważyłam, że mały jak przez kilka godzin nie może zasnąć to potem jak padnie to śpi o wiele dłużej niż zawsze i ta jakoś bardziej twardo. eweska ja kiedy mały się spina, podkurcza nóżki i robi się czerwony na buźce, stęka i popłakuje wiem, że ma problem ze zrobieniem kupki. Wtedy masuję brzuszek oliwką zgodnie ze wskazówkami zegara, podnoszę nóżki i lekko przyciskam do brzuszka, albo kładę małego na brzuszku i głaszczę po plecach. Z reguły to pomaga. No i u nas "odblokowuje" małego zdjęcie pieluszki, bardzo często wtedy dopiero robi kupkę. Ja myślę, że przyczyną tych problemów jest nie do końca dojrzały układ pokarmowy, nie sądzę by np. u nas to był skutek diety. ddaaiissyy na spacer śmigajcie śmiało byle nie w samo południe no i nie w słońcu, super sprawa taki spacer, ja dziś niestety jestem uziemiona w domu, ale jutro TŻ już będzie więc nadrobimy ![]() Mi położna mówiła, że jak na dworzu ciepło jak w domu (albo cieplej) to nie ma potrzeby werandować ani odczekiwać iluś tam dni. Pierwszy spacer trochę krótszy doradzała i z czasem na coraz dłużej. I tak zrobiliśmy, teraz już czasu nie liczę
|
|
|
#1613 |
|
Zakorzenienie
|
Hello ponownie!
Dziwnie się czuję, jakoś pusto w chacie! Hanię zabrali Rodzice, najpierw idą na spacer do wujka, a potem wracają do domu. Hania dziś tam będzie spała - albo całą, albo niecałą noc. A ja idę na małą balanżkę i zamierzam wypić 2 piwa, albo pół wina ![]() Trochę tylko szkoda porcji mleka, która pójdzie się walić, ale co tam ![]() Niezły jazz Ewesko, bardzo się cieszę, to ja niecierpliwie czekam, aż przestanie boleć No i super, że Bartunio już lepiej Ddaaiissyy, Ty już pewnie na spacerze. Powiem Ci, że my późno jakoś na pierwszy spacer poszliśmy. Ale od początku Hanię wystawiałam na balkon, najpierw na 20 min, potem godzina, potem już dwie. Myślę, że 2 h to optymalna długość spaceru po południu ![]() Co do karmienia, to ja liczę tak, że te 90-120 ml jest na każde 3 h. I teraz jeśli zjadła np. o 12:00 60 ml, a za godzinę głodna, dojada 60 ml, to następny posiłek o zaprogramowanej 15:00 To samo jeśli karmię piersią [15 min -20 min to jedno karmienie]. Czasami pociamka 5 min, to wiem, że zaraz będzie dojadać ![]() Moim zdaniem nie trzymaj się aż tak sztywno tych godzin, zrób sobie WIDEŁKI. U mnie się to trochę rozsuwa [maks godzinę], ale nie jest źle, jeśli widzę, że potrzebuje snu, to zjada godzinę później, ale więcej ![]() Z tą mineralną przy zasysaniu może być coś na rzeczy! Nie wpadłam na to! Kiedy zasysa, to mnie się słabo często robi i natychmiast pić mi się chce ![]() Dzięki za opinię o filmiku utwór, to Florence and the Machine You've got the love Pauliziu, dzidziuś śpi i je, to znaczy, że rośnie i ma się dobrze )) ja już powoli zapominam porodową traumę, ale to samo myślałam...
|
|
|
|
#1614 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
oby przeszlo ![]() Cytat:
Cytat:
![]() wlasnie wrocilam z modelowania fryzy:P Cytat:
na 30 minut ale bylo dosc cieplo na nastepny dzien juz chyba z godzine bo cieplo jak sie boisz to weranduj ja z 1-2 dni po pol godzinki otworz okno jak szerroko, ubierz ja albo przykryj pierzyna i zaloz czapeczke tak mi polozna radzila - lae wtedy bylo chlodniej i pozniej na spacer moja pozniej juz p 3-4 godziny na dworze spala moje dziecie od 9 drzemie dzisiaj po 15 minut i ani jej sie sni przysnac dluzej niz na godzine ![]() niech jutro w w kosciele chociaz spi bo jak nie to bedzie cyrk oho juz sie gmera, to se odsapnelam cicho zasnela znow chyba jej goraco a jest w bodziakach na krotki rekaw, skarpetki i okryta pieluszka tetrowa bo sie lubi tulic do niej ---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:39 ---------- Cytat:
tylko czasem sie boje jak wypije 120ml i za godzine ssie piastki ![]() a dzisiaj pierdzi jak zla wczoraj kupy nie bylo moze d,latego niespokojna jest
|
|||||
|
|
|
#1615 |
|
Zakorzenienie
|
caffe Nie wiem co tu podziwiać. Wyboru nie mam, muszę dać radę...
P.S. Uczę Edzika leżenia na brzuchu.
|
|
#1616 |
|
Zadomowienie
|
Edzik śliczny
|
#1617 |
|
Raczkowanie
|
Hej Mamusiee i Dzidziusie !!
Już jestem. Komputer też już mam. Mam masę rzeczy do nadrobienia. Jadę na wstecznym i nie wiem co u Was w ogóle się dzieje. Doczytam później. Co u mnie: Adrian ma początki skazy białkowej. Byłam z nim u lekarza wczoraj. Kazała pediatra przez weekend podawać mu NAN 1H.A. a jak nic się nie zmieni to w poniedziałek idziemy znowu po receptę na nutramigen. Maluszek mi ładnie rośnie. Wychodząc ze szpitala ważył 2770. Wczoraj go ważyli i teraz podskoczył do 4100 g. We wtorek idziemy na szczepienie. U neonatologa już byłam, dzidziuś prawidłowo się rozwija, dostałam skierowania do chirurga dziecięcego ( bo ma spodziectwo i brak prawego jąderka w mosznie) i do kardiologa na kontrolę czy wszystko ok. W preluksacyjnej też wszystko dobrze. 29 do audiologa bo miał niski apgar. Dziewczynki ucałujcie swoje dzieciaczki ;**
|
#1618 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jeśli chodzi o spacery, to my na pierwszy spacer wyszliśmy następnego dnia po wyjściu ze szpitala i chodzimy codziennie na minimum godzinę. Antoś na spacerku na ogół śpi, czasem się rozgląda, ale jest spokojny i zadowolony. Zawsze wychodzimy od razu po karmieniu, ale jak przewiduje, że wyjście może trwać dłużej niż 3 godziny, to bierzemy ze sobą buteleczkę z mm. Ddaaiissyy ja od początku używałam sudecremu - regularnie przy każdym przewijaniu, przewijany często i mały i tak nabawił się odparzenia w pachwinkach i normalnie aż miał spękaną skórę koło odbytu. Mama mi poradziła kupić linomag, ale maść http://www.linomag.pl/produkt/92/0 Dupka zagoiła się błyskawicznie i teraz tylko linomagu używamy. Także każdemu maluchowi coś innego służy, u nas ani sudocrem ani alantan plus się nie sprawdziły. Ooooo widzę, że Violisia też używa linomagu. Ja go używam po każdym przewinięciu, cieniuteńka warstwa. Ddaaiissyy nie budź małej po to, żeby ją ponosić. Z takim noworodkiem nie trzeba się bawić ... zobaczysz, że przyjdzie na to czas i mała sama się będzie domagać, teraz jej funkcje to: jeść, sikać, kupkować i spać, spać, spać Witaj Martulka000! A ile punktów dostał twój dzidziuś? Bo mój 6/7, ale nie musimy nigdzie chodzić, jedynie u pediatry byliśmy i na usg bioderek, ale to standard. Po co do audiologa, nie robili twojemu synkowi badania słuchu w szpitalu? Mój miał i jest wszystko ok. |
|
|
|
|
#1619 |
|
Zakorzenienie
|
hej dziewczynki
ja dzisiaj caly dzien w plenerze na zakupach w wielkim outlecie, znaczy na zewnatrz i sklepy sa, wiec fajnei bo mala na dworze, kolejne karmienie w plenerze, bo wczoraj na zakupach z mama w centrum bylam wiec zadebiutowalam w karmieniu na miescie, nie jest zle. ale mala od kilku dni strasznie ulewa, po jedzeniu zaraz swiezym mlekiem, a potem takim serkiem strawionym dzisiaj to duuuzo ulala ![]() normalnie zaczynam sie martwic. i syfkow na twarzy i szyjce ma mnostwo, podobno to ten tradzik neimowlecy ale jest goraco, ona sie drapie i niestety roznosi okropnie to wyglada.. czy ktorej z waszych pociech tez sie tak ulewa czesto? i to takim serkiem strawionym? |
|
|
|
#1620 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ulewania u noworodka Z jakiego powodu noworodek ulewa.W pierwszych sześciu miesiącach życia dziecku często z buzi wypływa trochę mleka, czasami lekko strawionego, o konsystencji serka. Niewielkie ulewania są normalne: ich przyczyną jest to, że niemowlę ma niedojrzałe mięśnie przewodu pokarmowego. Mięsień znajdujący się w górnej części żołądka nie zatrzymuje pokarmu tak jak u dorosłego, dlatego jedzenie cofa się do buzi. Co robić, gdy noworodek ulewa. Nie martw się: ulewanie samo zaniknie około szóstego miesiąca, kiedy twoje dziecko zacznie jeść bardziej zagęszczone pokarmy i siadać. Staraj się karmić malca częściej, nawet co 1,5–2 godziny, za to mniejszymi porcjami. Nie odkładaj dziecka od razu do łóżeczka, tylko przez 15–20 minut przytrzymaj je na rękach w pozycji pionowej lub półpionowej. Kiedy iść z noworodkiem do lekarza.Jeśli ulewania są częste i obfite, zdarzają się nawet 2–3 godziny po jedzeniu. Powodem czasem jest tzw. refluks żołądkowo-przełykowy. Pediatra może zalecić podawanie niemowlęciu specjalnej mieszanki zagęszczającej pokarm (gdy karmisz piersią). Jeżeli zaś dziecko dostaje mleko modyfikowane, lekarz może doradzić jego zamianę na tzw. antyrefluksowe (AR), np. Bebiko AR, Bebilon AR. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:14.

zjadł na śpiocha i spał dalej do 4 ale niestety poranek jest już gorszy

)

ja nie wiem, ale on chyba nocny marek po tatusiu i do tego zarloczy na noc tez jak tatus 

utwór, to Florence and the Machine You've got the love 
02.08.2014