|
|||||||
| Notka |
|
| Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#1951 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Panny z TŻ'ami mieszkające, gotujące i oszczędzające - CZĘŚĆ IX
Jak skończy się antykryzysowa (31.12.2011) trzecia umowa = nieokreślony.
Matko, tak nas wymeczyły te rewery że padliśmy jak muchy - spalismy 2 godziny ![]() Teraz piwko (dodam że zdązyły nam zamarznąć w zamrażalce jak spaliśmy ![]() Jutro impreza urodzinowa mamy
Edytowane przez Nadia5 Czas edycji: 2011-06-04 o 20:50 |
|
|
|
#1952 |
|
Zadomowienie
|
Julcia śpi a my odpoczywamy
![]() Dzisiaj był bardzo ciężki dzień zarówno dla nas jak i dla malutkiej. Byliśmy na plaży i uważam sezon "jeziorkowy" za otwarty ![]() Kąpaliśmy się, opalaliśmy i naprawdę fajnie się czuje po takim dniu A jutro jedziemy do znajomych na działeczkę. Mają tam własne jezioro, łódki więc poszalejemy ![]() Dzisiaj mala się przewróciła i obdarła sobie dwa kolanka. Płacz był niesamowity i trwał ponad godzinę Dopiero jak zakleiłam i założyłam długie spodnie się uspokoiła. Moja biedulkaNiestety z weekendu nad morzem nic nie wyszło. Kasę musieliśmy przeznaczyć na inny cel ale napewno jeszcze kiedyś tam pojedziemy ![]() Co do umowy to mój TŻ już od roku czasu dostaje tylko na 3 miesiące. Teraz ma do czerwca i pewnie znów będzie na 3
|
#1953 |
|
Wtajemniczenie
|
Dobry wieczor SPD
![]() Uff ale u mnie dzis duszny dzien, jak szlam na zakupy to myslalam ze sie rozplyne Nadia - tez kupilam ta patelnie z biedro Potrzebowalam takiej malej bo tak to mam tylko taka dosc duza teflonowa ![]() Kupilam sobie powiesc Grishama za cale 3,50 Jutro na obiad planuje lososia (dzwonko) zamarynowanego w oliwie i ziolach i upieczonego, do tego gotowany brokul z czosnkiem ![]() Paulunia - mialam sie juz wczoraj spytac ale wylecialo mi z glowy - naprawde przebywanie z dzieckiem jest takie ciezkie? Bo bardzo czesto piszesz ze jestes wykonczona. To ja nie wiem, jak sobie radza matki ktore pol dnia pracuja i potem drugie pol zajmuja dzieckiem, hmm. Az nie wiem czy sie przyszloci bac jak bede miec kiedys wlasne skoro to az tak wykancza. |
|
|
|
#1954 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1955 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mnie się wydaje, że wszystko zależy od dziecka. Jedne są bardziej wymagające, drugie potrafią się zająć sobą same, lub same się bawić co daje mamom więcej swobody. Uważam jednak, że osoby przebywająca z dzieciaczkiem non-stop ma prawo być zmęczona - nic w tym złego. Naturalna sprawa. Zwłaszcza gdy to taki wiek, że w kółko jest: pokaż, powiedz, chodź się pobaw, tudzież szybko dziecko nudzi jedno zajęcie i trzeba organizować coś nowego. Co do pracujących matek. Doświadczeń własnych nie mam, ale od niejednej koleżanki słyszałam, że dużo lepiej im pracować i być z dzieckiem popołudniami niż przez cały dzień. Praca to co innego, kontakt z ludźmi, często też da się wyrwać chodź chwilę dla siebie, na kawę czy telefon do przyjaciółki. W domu już niestety niekoniecznie, zwłaszcza gdy trafi się mocno marudny egzemplarz. ![]() Po pracy zawsze jest coś do zrobienia, czas szybciej leci, stąd pewnie mniejsze zmęczenie psychiczne.
Edytowane przez ijaa Czas edycji: 2011-06-04 o 22:06 |
|
|
|
|
#1956 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Kelpie mogą Ci dać dowolne. Nadia wyżej napisała, że antykryzysowa jest do grudnia (ja akurat tego nie pamiętam) i do tego czasu mogą Ci dać dowolną ilość. Potem mają wrócić poprzednie ustalenia. No i niestety jest tak, że mogą dawać długoletnie umowy (bo łatwiej się pracownika pozbyć...) i średnio można coś z tym zrobić. Jak już dostaniesz umowę na czas określony, to zwróć uwagę, czy jest podany okres wypowiedzenia. Bo jest tak, że umów zawartych na czas do 6 miesięcy nie można wypowiedzieć. Umów zawartych na czas powyżej 6 miesięcy też nie można wypowiedzieć, chyba że zostanie zawarta klauzula o 2-tygodniowym wypowiedzeniu. Mam nadzieję, że cokolwiek zrozumiałaś z moich wypocin
|
||
|
|
|
#1957 |
|
Zakorzenienie
|
To ja wiem, że jest ustawa antykryzysowa. Nie mniej jednak obiło mi się gdzieś, kiedyś o uszy, że odchodzi się od przymusu trzeciej umowy na czas niekreślony.
|
|
#1958 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Moja niunia akurat przechodzi bunt dwulatka i już nie mogę się doczekać kiedy minie
|
|
#1959 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale nie zlosc sie, ja po prostu spytalam bo chcialam sie dowiedziec ze tak powiem "u zrodla" jak to jest Nie mam wlasnych dzieci i zreszta nawet nie mam stycznosci z tak malymi dziecmi a ze czesto piszesz ze jestes zmeczona to mnie to zainteresowalo
|
|
|
|
|
#1960 |
|
Zadomowienie
|
Ja jestem nerwus poprostu i dzisiaj naprawdę przez te jej kolanko był ciężki dzień. Tak jak Ijaa napisała każdy dzieciaczek jest inny. Moja ma mój charakter niestety
|
#1961 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rodzice TZ mowia o nim to samo
|
|
|
|
|
#1962 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
podziwiam CIę
|
|
|
#1963 |
|
Zadomowienie
|
U mnie zarówno ja i TŻ byliśmy bardzo pomysłowi. Aż strach się bać co z naszego miksu wyjdzie
|
|
|
|
#1964 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja zaobserwowałam u kuzynki Tż, że ma tak spokojne dziecko, że właściwie jakby dziecka nie było ![]() Moja mała jest wszędzie- na parapecie, za chwilę w łazience, w kuchni, na kanapie, w koszyku
|
|
|
#1965 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- Ale mam wściekłą czkawkę.
|
|
|
#1966 |
|
Zadomowienie
|
Kochane prośba
Pewna mama chciałaby żebym przez 8 godzin od poniedziałku do piątku zajęła się jej córką. Taki sam wiek itp Tylko teraz pytanie czy ja dam radę ![]() A tak poważnie jaką sumę powinnam podać żeby jej nie wystraszyć i po drugie czy podpisuje się jakąś umowe, czy płatne jest z góry??
|
#1967 | |
|
Zakorzenienie
|
no właśnie, to zależy od dzieci , moja kuzynka ma bliżniaki i mówiła, że ma spokój z nimi , nie męczy się, całe noce dzieciaczki śpią i ogolnie myślała, że będzie gorzej ...a druga znów ma jedno dziecko i mówi, że przez pierwsze pół roku co chwila w nocy mała sie budziła i ogólnie bardzo źle wspomina ten okres bo wiecznie chodziła przemęczona ...
---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:51 ---------- Cytat:
a co do ceny to popatrz ogłoszenia ... ale też nigdy nie wiadomo na ile może sobie pozwolić , jak kiedyś szukałam takiej pracy to oferowali mi 7 zł / h ale były też ogłoszenia 15 - 20 zł /h
|
|
|
#1968 | |
|
kobieta za ladą
|
Cytat:
bo jak zawołasz np 5zł/h to wyjdzie 40 zł na dzień razy np 20 dni roboczych to masz 800 zł no i czy z wyzywieniem jak?bo za 5 zł dziennie wyżywić dziecko ![]() moje dziecko teraz jakoś daje mi więcej odpoczynku sama sie zajmie zje woła już siusiu ![]() ale najgorzej miałam gdzieś tak do 10 miesiąca ,zima sama w domu calymi dniami nikt nie zadzwonił nawet tż 10 h poza domem i nie powiem depresja mi sie przyplątała ![]() a teraz pikuś zwłaszcza ze naumiałam sie robić pińcet rzeczy na raz
|
|
#1969 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam dodatkowo, że może to być z korzyścią i dla Ciebie (zabawa we dwoje bardziej zajmuje) i dla dzieci (kontakt z innym dzieckiem, nauka poszanowania zdania i nie zabierania sobie rzeczy ).Już nie wspominając o pieniądzach. ![]() Jeśli chodzi o stawkę: tak na prawdę 5zł/h to bardzoooo mało i powinnaś wziąć więcej, bo to ciążka praca. Inaczej niestety sprawa wygląda dla drugiej strony, bo już 800zł (a więcej to już w ogóle) w miesiącu może nie być dla nich przyjemne. Chyba bym zaczęła jednak od tej stawki i zobaczysz jak Ci to idzie. Dodatkowo sprawa jedzenia: czy mama będzie przynosiła jedzenie dla dziecka? Jeśli tak, jak rozwiązać sprawę jedzenia innych rzeczy przez dwoje dzieci. To może być trudne. Ideałem byłoby gdybyś dostawała dodatkową kasę na jedzenie - dokładała sobie budżetu i karmiła dwójkę tym samym (jeśli oczywiście to samo mogą jeść). Nie mam pojęcia ile przejadają dzieciaczki, ale zakładając owoce, warzywa, jakieś łakocie 30-40zł tygodniowo chyba byłoby ok.
Edytowane przez ijaa Czas edycji: 2011-06-04 o 23:11 |
|
|
|
|
#1970 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny dobrze mówią.
Wszystko zależy od tego czy z jedzeniem czy bez. W dodatku czy to drugie dzieciątko umie już samo korzystać z ubikacji/nocniczka? Bo jeśli dochodzą jeszcze pieluchy, no to możesz na tym popłynąć. A plusy tego mogą być takie, że córa będzie mieć kontakt z innym dzieckiem, razem się bawić, dzięki czemu będziesz mogła coś więcej porobić, a w dodatku córa może nawet zacząć się szybciej rozwijać i uczyć nowych rzeczy. No i będzie musiała się nauczyć dzielić, co raczej trudno przychodzi jedynakom na początku, bo po pójściu do przedszkola zwykle mija. Dodatkowo wydaje mi się, że jak będziesz chciała iść do pracy, to mała powinna sobie lepiej poradzić z tą sytuacją. |
|
|
|
#1971 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#1972 |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Ech, nie zacytowało mi
Padam na ryj... Przekwaterowałam Tolka, totalny restart dwóch szkieł, przeboje z trzecim, ✂✂✂✂✂✂✂niko - plaża w domu Masssakra Do tego Tolek okazał się być terminatorem i tłucze dziewczyny![]() Muszę się napić herbaty z cytrynką i czas na kolejną zabawę
|
|
#1973 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki za odpowiedzi odnośnie tych umów
![]() dobranoc
|
|
|
|
#1974 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
w poniedziałek ja idę popołudniu do tej nowej pracy więc umówiliśmy się na wtorek Cytat:
nowa Kayah jest świetna, też mi się podoba i Zakopower ma fajną piosenkę "Boso" często w radiu leci
Edytowane przez 201604250957 Czas edycji: 2011-06-05 o 00:40 |
||
|
|
|
#1975 |
|
Zakorzenienie
|
Punto ... kim jest Tolek?
Paula powiem Ci tak jak ja zajmowalam sie dziecmi to byly albo jedno albo 2 siostry albo ,,parka" rodzenstwa i jesli uzywalo dziecko pieluch to mi je dostarczano razem z dzieckiem+ soczki,owocki ewentualnie jakis obiadzik jesli inaczej sie nie umowilismy mi z tego co pamietam placono jakies 6-10pln na godzine a jesli nie na godzine to bylo tak ze zostawalam z nimi na jakis miesiac czy pol bo byla sytuacja ze np jedno z rodzicow wyjezdzalo na szkolenia itp wiec ja mialam wtedy zapewnione wyzywienie, dach nad glowa i chyba 800 pln o ile pamietam niemoglam narzekac milutko wspominam ten okres ale to bylo w latach 2001-2006 wiec moglo sie zmienic wszyastko zalezy tez w jakim miescie bo u mnie to byl Wroclaw lub Warszawa tez uwazam ze dla Twojej malej to by wyszlo na + no i zawsze to jakies dodatkowe pieniazki Edytowane przez irenkaaa Czas edycji: 2011-06-05 o 01:00 |
|
|
|
#1976 |
|
Zakorzenienie
|
Paulunia ja myślę, że dobry pomysł z tym zajęciem się dzieckiem
Z tego co ja słyszałam to ludzie, jak się zajmują przez 8 godzin to tak 800 zł-1000 biorąStarsze sąsiadki to się za 600 zajmą Natomiast u nas płatne prywatne przedszkole jest za 1000 zł. Ja myślę, że tak 700 by było ok ale namąciłam W kwestii jedzenia to myślę, że lepiej jakby oboje dzieci jadło to samo, bo nie dasz swojej monte, a tamtej banana Uważam,że do jedzenia powinnaś mieć dopłacone i wtedy jakbyś ugotowała rosół, to by obie zjadły i żadna by nie była poszkodowana i gorsza.Co do jadłospisu to by się trzeba było dogadać co lubi jeść tamto dziecko, co Twoje i wypośrodkować
To co tak nagle wypadło nam z rąk Prędzej czy później los się odwróci Wyrówna bilans poniesionych strat Edytowane przez lili1987 Czas edycji: 2011-06-05 o 08:53 |
|
|
|
#1977 | |
|
☕ sprawia, że jestem☺
|
Dzień dobry
![]() Piję kawę. Zdecydowałam wczoraj, że mam same ograniczenia i musi być jedna rzecz, której ograniczać czy rzucać nie będę. Padło na kawusię Od dawna ograniczyłam tylko do jednej małej filiżanki dziennie więc i tak nie dużo piję. Także kawusiu, wróciłam! To Anatol. Mój bojek Przeprowadziłam go do hotelu. Mieszka z Bondzią i Herodbabą ale je tłucze więc siedzi za kratami Muszę pomyśleć co z nim dalej... w kostce siła spokoju a w haremie damski bokser ![]() ---------- Dopisano o 09:20 ---------- Poprzedni post napisano o 09:18 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 09:21 ---------- Poprzedni post napisano o 09:20 ---------- Cudowna zdolność matek - nie dość że na raz to jeszcze często z dzieckiem na ręku
|
|
|
#1978 |
|
Zakorzenienie
|
Paulunia- myślę że na począte 5zł/h jest ok
Julia pobawi się z dzieciaczkiem w swoim wieku i na pewno dużo się nauczy a Ty będziesz miała dodatkowe pieniążki świetnie sobie radzisz jako mama i myślę że dasz radę dwójce![]() witam ![]() ja wczoraj byłam w barze z koleżankami, ale wypiłam tylko dwa drinki więc malutko później zasnęłam dosłownie w 5 min![]() wstałam ok 7 i siedzę sobie i kawę piję, zaraz idę do mamy poćwiczyć z nią trochę, potem zaniosę jej zupę i później znowu idę do rodziców ogarniać rzeczy
|
|
|
|
#1979 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuje wam kochane moje za pomoc i wsparcie. Ta dziewczyna sama wychowuje córeczkę i dopiero jak ja się zdecyduje przeprowadzi się do Giżycka bo tutaj ma pracę. Pisałam do koleżanki która tez w Giżycku wynajmuje opiekunkę i płaci jej 600zł za 9 godz dziennie. To jest małe miasteczko i z tego co pisała takie są tutaj ceny. Pozatym u nas prywatne przedszkole kosztuje 250zł plus stawka żywieniowa więc za 800-1000zł nikt opiekunki nie zatrudni.
Czekam teraz na wiadomość od niej. Mam nadzieje, że pampersów córcia nie używa bo w takim wypadku chyba się nie zdecyduje. Nie chce żeby moja mała znów chciała je nosić. Wkońcu cały czas jej tłumaczę, że jest dużą dziewczynką. Pozatym wolałabym żeby kasa na jedzenie była płacona oddzielnie bo wkońcu czy owoc, czy łakocie za coś trzeba kupić. Nie chce wyjść jeszcze na minus. Tak jak Lili pisała 150zł byłoby dobrą kwotą
|
#1980 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
Cytat:
Cytat:
Tula i inne SPD ale wy macie boskie podejście do matek z dziećmi, a szczególnie Paulunia Paulunia ty jesteś super mamusia. Poniżej z doświadczenia mojej mamy przedszkolanki z 29 letnim doświadczeniem i matki 4 dzieci. A jak inne mamy sobie radzą W większości sobie nie radzą taka prawda. Aż głowa boli i coraz gorzej.U mojej mamy w pracy przykładowo na 30 matek 20 ma dość swoich dzieci, tak tak bezstresowe wychowanie. W piątek odbierając dzieci z przedszkola słychać prawie u każdej matki czy ojca: "Czemu wy nie pracujecie w soboty i niedziele ", "Jak ja przeżyję z tym dzieckiem weekend ono jest takie nieznośne", w poniedziałek "Dzień dobry dzieńki Bogu weekend zakończony troszkę spokoju będzie" Przedszkole jest czynne do 17 a coraz więcej rodziców się spóźnia by odberać dzieci nie jakieś tam 10 minuty ale nie raz 30-40minut ![]() A najlepsze są pytania mam "czy wy karacie dzieci w przedszkolu jak są niegrzeczne??" no oczywiście, że są kary np. przesadzenie do innego stolika czy musi odłożyć zabawkę i posiedzieć na dywanie np. 3 minuty. No i taka mama zdziwiona że dziecko się słucha, bo jej nie słucha w domu i w ogóle straszy, że się wyprowadzi!!! Rozumiecie 3 letnie dziecko mówi do mamy, że jak jemu coś nie pozwlo to ono się wyprowadzi?? To moja mama jako przedszkolanka jak to usłyszała mało z krzesła nie spadła. Mama w swojej karierze słyszała wiele ale ostatnimi czasy to już przegięcie jak 4 latek do niej mówi "spier.....aj kur..o"itp. inne dziecko w ataku złości staje pod ścianą i wali głową w ścianę mama nie może go odciągnąć od tej ściany, a on aż cały mokry po 5 minutach odchodzi od ściany jakby nigdy nic tylko dziecko trzeba przebrać bo wygląda jakby ktoś na nie wylał wannę wody, i już zero złości a mamusia dziecka powie że to normalne i do żadnego lekarza z nim nie trzeba iść A jak mama powiedziała, że poinformuje psychologa to matka dziecka poszła złożyć skargę na moją mamę, że podważa jej autorytet bo w końcu matka dziecka to pedagog i wie jak dziecko wychować A że dziecko samo sobie krzywdę robi to jak najbardziej normalne w końcu ma 3 latka czy 4 no maskara są niektórzy rodzice.Różni ludzie, różne wychowanie. Moja mama dała radę wychować 4 dzieci (w tym bliźniaków) dodatkowo pracowała w przedszkolu i dała radę, sądzę, że dobrze nas wychowała. Do szkoły nie była wzywana. Nikt z nas nie powtarzał klasy, skończyliśmy studia pracujemy. Pomagaliśmy jej nie tylko w domu ale i na ogrodzie. Od kiedy bliźniaki miały 4-5 lat mój tato wyjechał za granicę do pracy i mama sama musiała nas wychowywać bo tato był tylko na wekkendy albo na 1 tydzień w miesiącu. Więc Tulu kochana nie ma co martwić się na zapas dziecko jest takie jak je wychowasz. Można rozpieszczać, karać, uczyć ale wszystko w odpowiednich granicach.
http://s1.suwaczek.com/200812234229.png http://s5.suwaczek.com/200303043435.png Anielka Edytowane przez oliwka__ Czas edycji: 2011-06-05 o 10:28 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:15.

Dopiero jak zakleiłam i założyłam długie spodnie się uspokoiła. Moja biedulka

miliony książek i ubrań, masakra, nanosiłam się worów do śmietnika, dobrze że śmietnik jest blisko

bo jak zawołasz np 5zł/h to wyjdzie 40 zł na dzień razy np 20 dni roboczych to masz 800 zł 
Uważam,że do jedzenia powinnaś mieć dopłacone i wtedy jakbyś ugotowała rosół, to by obie zjadły i żadna by nie była poszkodowana i gorsza.