|
|||||||
| Notka |
|
| Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4111 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Tabletki YAZ - zbiorczy, cz.2
|
|
|
|
#4112 |
|
Raczkowanie
|
Witam dziewczyny! Mam ważne pytanie. Dzisiaj kończy mi się opakowanie yazu, niestety z powodu przeprowadzki nie kupiłam nowego opakowania, totalnie wypadło mi to z głowy, recepty zostawiłam w starym mieszkaniu, które jest 300km stąd.... Myślicie, że jak zrobie miesiąc przerwy, a potem zaczne nowe opakowanie wraz z pierwszym dniem miesiączki to nic się nie stanie? Może lepiej zrobić dwa miesiące przerwy?
|
|
|
|
#4113 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A skocz do apteki z opakowaniem i wybłagaj, może sprzedadzą jak masz czas to idz do kilku aptek, próbuj
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#4114 |
|
Raczkowanie
|
A jak zrobie tylko miesiąc?.......chyba kiepsko...nie no błaganie odpada....ja nie jestem dobra w takich akcjach, poza tym to moja wina jakby nie było, nie ma usprawiedliwienia
|
|
|
|
#4115 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj tam oj tam biegnij do apteki, nie ma się czego wstydzić
Zima minie wiosna przejdzie lato w niepamięci legnie rok Serce mnie nie boli, ręce ciągle zdolne do poświęceń są Oczy trochę senne, wszystkie moje drogi wiodą w noc Piotr Rogucki - I'm Not Afraid Of Your Soul |
|
|
|
|
#4116 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A potem donosiłam receptę i luzik
|
|
|
|
|
#4117 |
|
Raczkowanie
|
Ja ostatnio kupowałam za 39 na ordynackiej, ale to juz miesiac temu i nie wiem czy to nie jakas promocja byla..
|
|
|
|
#4118 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4119 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wiec bez obaw!i jeszcze jedno. ja mam z kolei inny problem. pisalam tutaj jakis czas temu ze zapomnialam wziac jednej tabletki w 3 rzadku (od 15 dnia). zgodnie z ulotka przyjmowalam tabletki rozowe do konca a biale wyrzucilam i zastapilam je nowym blistrem. mam pytanie czy ktoras z was tez miala taka sytuacje? jak sie czulyscie? co z okresem? musze powiedziec, ze czuje sie niezbyt dobrze. mam straszna migrene, ktorej nie moge zwalczyc. poki co nmie wystapily zadne plamienia..troche sie martwie;-/ Edytowane przez anjaaaaa Czas edycji: 2011-06-04 o 11:06 |
|
|
|
|
#4120 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
[/QUOTE]i jeszcze jedno. ja mam z kolei inny problem. pisalam tutaj jakis czas temu ze zapomnialam wziac jednej tabletki w 3 rzadku (od 15 dnia). zgodnie z ulotka przyjmowalam tabletki rozowe do konca a biale wyrzucilam i zastapilam je nowym blistrem. mam pytanie czy ktoras z was tez miala taka sytuacje? jak sie czulyscie? co z okresem? musze powiedziec, ze czuje sie niezbyt dobrze. mam straszna migrene, ktorej nie moge zwalczyc. poki co nmie wystapily zadne plamienia..troche sie martwie;-/[/QUOTE] Ja tak miałam i:-krwawienia nie dostałam lecz dopiero pod koniec następnego opakowania -co do samopoczucia odczuwałam dyskomfort psychiczny, wszystko mnie drażniło, mogłam ciągle płakać -ja plamień też nie miałam
|
|
|
#4121 |
|
Zakorzenienie
|
Mój gin mówił minimum 3 miesiące, a najlepiej pół roku.
anjaaaaa No właśnie totalnie tego nie rozumiem. Miesięczna przerwa jest ok?! Sorry, ale jakiś niedouczony ten Twój ginekolog. Pomijam fakt, że mój gin mnie ostrzegał przed robieniem przerwy: -przerwę robi się, jeżeli kobieta źle się czuje i ma złe wyniki badań -yaz to tabletki nowej generacji z małą ilością hormonów a przerwy robiło się kiedyś przy kobyłach zawierających dużą dawkę hormonów -w trakcie przerwy wzrasta płodność -organizm oczyszcza się tylko przy przerwie trwającej kilka miesięcy, 1 miesięczna przerwa może tylko zaszkodzić
|
|
|
#4122 |
|
Zakorzenienie
|
Moj poprzedni ginekolog rowniez doradzal zrobienie co roku miesiecznej przerwy, tyle ze wtedy bralam Logest, a Logest ma bardzo mala dawke hormonow i dopiero z netu dowiedzialam sie, ze ta przerwa narobi wiecej szkod niz pozytku.
|
|
|
|
#4123 |
|
Raczkowanie
|
hmm. byc moze macie racje - nie jestem lekarzem, opieralam sie tylko na zdaniu mojej ginekolog. ona mi jej NIE zalecala. to ja sie pytalam czy przerwa jest konieczna po tak dlugim stosowaniu tabletek. na co moj lekarz powiedzial, ze przerwy nie sa konieczne jesli dobrze sie czuje i nie mam zadnych powaznych skutkow ubocznych. powiedziala, ze jesli chce zobaczyc jak moj oRganizm zachowuje sie nie stosujac tych tabletek to moge zrobic miesieczna przerwe.
mysle, ze teraz dokladniej opisalam swoj przypadek;-) czy podczas zapomnienia tej tabletki z 3 rzadku nalezy miec dodatkowe zabezpieczenie? nic o tym nie bylo napisane w ulotce. byc mozewyda wam sie to glupie, ale ja juz panikuje. z tego co czytalam to dodatkowa ochrona powinna byc stosowana tylko w pierwszym tygodniu w przypadku pominiecia tabletki. |
|
|
|
#4124 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wtedy lekarz endokrynolog przepisał mi Yaz. I tak jak pisałam efektów ubocznych nie odczułam żadnych, waga spadła mi o 3kg i od tej pory stoi w miejscu. Chciałabym wrócić do wagi sprzed Diany ale no po prostu jest to niewykonalne ... Ćwiczę systematycznie, trzymam dietę (w miarę
|
|
|
|
|
#4125 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Edytowane przez ametty Czas edycji: 2011-06-04 o 22:02 |
|
|
|
|
#4126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4127 |
|
Raczkowanie
|
Dzięki dziewczyny! Już miałam iść na podbój aptek a mi się łosiowi przypomniało że w starym mieszkaniu nie mam recepty tylko odpis recepty właśnie z apteki dr Max a w moim mieście maxa nie ma także tak czy siak muszę ten msc przerwy zrobić. trudno spustoszenie zrobię, ale jakoś nie wyobrażam sobie wakacji bez tabletek...chociażby po to żeby ominąć miesiączkę.
|
|
|
|
#4128 |
|
Raczkowanie
|
a czy u kogoś może pojawiła się tak jak u mnie cysta przy okazji przyjmowania yazu?
|
|
|
|
#4129 |
|
Rozeznanie
|
Cześć mam pytanko czy mogę brać Yaz przed jedzeniem potem coś przegryźć? Czy ma to jakiś wpływ? Bo wcześniej brałam po koloacji a teraz robię to rano ale nie na pusty żołądek
|
#4130 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie ma problemu,możesz tak zazywać
|
|
|
|
#4131 |
|
Rozeznanie
|
|
#4132 |
|
Rozeznanie
|
Witajcie dziewczyny
Zaczęłam właśnie swoje pierwsze opakowanie od 1szego dnia okresu. Przyjmuję je regularnie o tej samej godzinie. Dzis jest 12 dzień a ja nadal mam okres, nie bardzo obfity ale jest. Miałyscie tak samo? Czy to w ogóle normalnie? Bo już sie boje. Brzuch boli i piersi tez. Pomóżcie
|
|
|
|
#4133 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4134 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4135 |
|
Raczkowanie
|
w pierwszych miesiacach stosowania mozliwe jest krwawienie... poczekaj jeden cykl a powinno się uspokoić
|
#4136 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przez pierwsze kilka miesięcy przyjmowania leku Yaz, można mieć nieoczekiwane krwawienia (krwawienia poza okresem stosowania tabletek placebo). Jeżeli takie krwawienie utrzymuje się dłużej niż kilka miesięcy, lub jeżeli zaczyna się po kilku miesiącach, lekarz powinien zbadać przyczynę." ![]() Zgadnij skąd wzięłam to info?
|
|
|
|
#4137 |
|
Rozeznanie
|
Aha, źle zinterpretowałam 'nieoczekiwane krwawienia'. Myślałam że miedzy okresami a nie on sam 2tyg ;/
dzięki za odpowiedź ;* |
|
|
|
#4138 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny
Odkąd biorę Yaz tj. ponad 3 miesiące, nie mam okresu, wcale...test ciążowy negatywny. Miał ktoś podobnie to tych tabletkach??
|
#4139 |
|
Zakorzenienie
|
Lepiej idź z tym do gina
|
|
|
#4140 |
|
Wtajemniczenie
|
Pójdę ale jedyny dzień kiedy moge iść to poniedziałek a to tez nie zawsze dlatego pytam tutaj...
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:52.

jak masz czas to idz do kilku aptek, próbuj

Wtedy lekarz endokrynolog przepisał mi Yaz. I tak jak pisałam efektów ubocznych nie odczułam żadnych, waga spadła mi o 3kg i od tej pory stoi w miejscu. Chciałabym wrócić do wagi sprzed Diany ale no po prostu jest to niewykonalne ... Ćwiczę systematycznie, trzymam dietę (w miarę