|
|||||||
| Notka |
|
| Pielêgnacja w³osów W tym miejscu rozmawiamy o pielêgnacji w³osów. Je¶li twoje w³osy s± suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawê sytuacji. Do³±cz do nas. |
![]() |
|
|
Narzêdzia |
|
|
#3451 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 7
|
Dot.: WYPADAJ¡CE W£OSY - czê¶æ III
Witam. Jestem tu nowy na forum i chcia³bym przedstawiæ swój problem. Mój ojciec w mo³odo¶ci mia³ bardzo d³ugie w³osy do ³opatek. Du¿o czyta³em o wypadaniu w³osów i stosowa³em du¿o ¶rodków przeciw wypadaniu w³osów ,ale ¿aden nie by³ skuteczny i nie wiem co mam robiæ. Pisa³em wcze¶niej o swoim problemie wiêc piszê tu .Stosowa³em szampon Dermena (z 5 butelek), tabletki Revalid, Skrzypovite, od¿ywkê WAX, Seboradin lotion, szampony z pokrzyw± (pamiêtam ¿e by³ taki w kwadratowym pude³ku). Mo¿liwe ¿e by³o co¶ jeszcze. Równie¿ próbowa³em masowaæ skórê g³owy, ale to nic nie zmieni³o tylko by³o jeszcze gorzej i na oczach wypada³y w³osy. Wiêc mam pytanie. Czy jest mo¿e co¶ co mog³oby pomóc? S³ysza³em o szamponach Syoss ,¿e s± dobre ale mo¿e siê mylê. Czy da siê jako¶ przebadaæ czemu wypadaj± w³osy? Do dermatologa czy innego lekarza?
|
|
|
|
#3452 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 90
|
Wypadaj± ci na zakolach? Mo¿e masz ³ysienie typu mêskiego? Jak d³ugo ci wypadaj±?
Wydaje mi sie ze powinienes zaczerpn±c porady lekarza mo¿e masz chora tarczyce? Zrób badania hormonalne lekarz powinien ci jakie¶ kazaæ zrobiæ
|
#3453 |
|
Przyczajenie
|
Wypadaj± mi zewsz±d. I nawet po odchyleniu w³osów z lewej strony g³owy widaæ ,¿e jest ich mniej. Ciê¿ko mi sprecyzowaæ jak d³ugo mi wypadaj± (oko³o od 1 roku walczê z tym. Nie wiem co mam robiæ. My¶la³em o badaniach. Ale mo¿e jest co¶ czym móg³bym zapobiec w domu. Mo¿e mam problem z hormonami? W koñcu mam 19 lat.
|
|
|
|
#3454 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 385
|
Hej,
ja to Was podziwiam, ¿e liczycie te w³osy. Zawsze mnie intrygowa³o jak wygl±da np 100, 200 czy 500 w³osów w stosunku np do pude³ka zapa³ek (¿eby mieæ jakie¶ odniesienie) Macie mo¿e takie zdjêcia? Ja ost po myciu, jak czesa³am w³osy i "przejecha³am" po nich rêk± to wyci±g³am 6 d³uga¶nych w³osów i tak powiedzmy 3 razy jeszcze da³y siê wyci±gn±æ i to dla mnie by³o du¿o plus to co sobie spad³o na pod³ogê podczas suszenia. No i nie wiem czy to jest normalne czy nie? Wcze¶niej by³am blondynk± tak¿e nie widzia³am tych w³osów, teraz od roku br±z to ju¿ s± widoczne do czego nie mog³am przywykn±æ.... Blond w³os nie kluje tak w oko jak br±zowy na bia³ej umywalce.. Ale nie my¶lê o tym. Rok temu strasznie prze¿ywa³am i mia³am wra¿enie ¿e leci ich jeszcze wiêcej. Teraz widzê ¿e wróci³o do normy (no bo co¶ tam spa¶æ musi). Traktujê to jako zmianê upierzenia. Ale 500szt w³osów czy 300 to nie wyobra¿am sobie nawet jak to wygl±da Nie wiem czy by mi starczy³o si³, ¿eby siê do tylu doliczyæ ![]() edit: w tamtym roku w lipcu sobie "za³atwi³am w³osy" chemicznego prostowania mi siê zachcia³o. wyszesa³am ca³± szczotkê w³osów, a¿ z±bków nie by³o widaæ. Ale nie by³am w stanie ich policzyæ To by³ koszmar.Wstawa³am w nocy i je czesa³am, ¿eby sprawdziæ czy reszta siê trzyma. My¶la³am ¿e wy³ysiejê. Zaczê³am od tamtego czasu farbowaæ na ciemno, ¿eby ich nie rozja¶niaæ, nie mêczyæ. Od¿ywaia³am w³osy i chodzi³am w upiêtych non stop. Od jaki¶ kilku dni dopiero chodzê w rozpuszczonych. Du¿o odros³y, zgêstnia³y. Nawet nie widaæ ¿e przesz³y co¶ takiego. Obieca³am sobie ¿e ¿adnych eksperymentów z w³osami.. Ale powiem Wam, ¿e strach pozosta³..
. Edytowane przez Sweet Chocolate Czas edycji: 2011-06-02 o 21:01 |
|
|
|
#3455 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak to musi byæ co¶ z hormonami... idz do lekarza skieruje cie na badania ale mysle ¿e to mo¿e tarczyca czyli zrób badanie TSH . a oprócz wypadania masz jakie¶ jeszcze inne objawy np zmeczenie, jestes ospa³y? Je¿eli tak to napewno tarczyca.... im wcze¶niej pójdziesz tym lepiej... a co do kosmetyków ostatnio testuje serie NOVOXIDYL tonik i szampon mo¿esz spróbowaæ albo wspomniany LOXON 2% po 5 % trzeba siê wybraæ do lekarza bo jest na recepte.... ³ykaj suplementy i g³owa do góry
|
|
#3456 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 402
|
6 w³osów po myciu po przejechaniu rêk±? Tyle to mi wypada³o jak by³am zdrowa i chyba ka¿demu tyle wypada bo przecie¿ te nowe musz± jako¶ rosn±c na miejsce tych starych. Mi to siê marzy ¿eby tak wypada³o ze 100 dziennie.... w porównaniu do 400 czy 500 to by by³o na prawdê cudownie
No niestety ale jak cz³owiek jest juz zalamany to liczy te w³osy bo jest nadzieja ¿e mo¿e tym razem wypadnie mniej |
|
|
|
#3457 | |
|
BAN sta³y
Wiadomo¶ci: 1 067
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3458 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ta... punkt widzenia zale¿y od punktu siedzenia... Pisa³am tez o w³osach, które po takim suszeniu widzê pó¼niej na pod³odze (i jest ich tyle ¿e po ka¿dym suszeniu odkurzam, ¿eby ich nie widzieæ), ale tego to ju¿ nikt nie doczyta³ pewnie.. 500w³osów to na pewno nie jest norma, ale napisa³am tutaj bo nie wiem, czy to moje wypadanie jest norm±. Nie wiem czy normalny cz³owiek tez po suszeniu zbiera w³osy z pod³ogi
|
|
#3459 | |
|
BAN sta³y
|
Cytat:
Nawet ³ó¿ko muszê dziennie 'czy¶ciæ', o dywaniku pod ³ózkiem nie wspomnê. I o tym, ¿e ostatnio mi siê umywalka zapcha³a moimi w³osami te¿ nie wspomnê lepiej. ![]() ---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:53 ---------- Dziewczyny ja u dermatologa dosta³am wcierkê chyba ze sterydem? i rezorcyn± pomaga. Tutaj podajê sklad:Encortoloni 0,1 Menthioli 0,1 Resorcini 1,0 Ac. Salicyl 1,0 Vit B6 examp. 6,0 40% spir vini 100,0 Mnie pomog³a bardzo
|
|
|
|
|
#3460 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
W takim razie dziêkujê za pocieszenie, bo ja te¿ poduszki "odkurzam" i bia³y dywanik z tych kud³ów tak samo. Doczepiasz jeszcze clipy? Ja tak sobie ost o Tobie my¶la³am, ¿e mo¿e nam sie os³abi³y od tych clipów nasze w³osy? Przesta³am je ost doczepiaæ i chodzê w rozpuszczonych
|
|
#3461 | |
|
BAN sta³y
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3462 |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 27 214
|
I ja walcze z wypadaniem
To samo by³o rok temu w wakacje... lecia³y na potêge, ale po kilku miesiacach sie uspokoi³o.A teraz znów to samo Trudno mi powiedzieæ ile tego wypada bo nie licze. Wypadaj± najwiêcej po myciu. Co przeczesze rêk± to kilka w³osów. Nie wiem ok 50? 60? Po samym myciu. W³osy myje co 2 dni i w ciagu tych dni te¿ mi te w³osy wypadaj±, co prawda mniej ni¿ po myciu ale wypadaj±. Naprawde nie wiem ile to w³osów dziennie, ale na pewno wypada ich wiêcej niz wcze¶niej. Trwa to bodaj¿e od oko³o miesi±ca. Pó³ roku temu rozja¶ni³am w³osy na blond. Staram sie farbowaæ same odrosty mimo ¿e w³oski nierówne ale wole je podcinac ni¿ katowaæ bez sensu. Nie wiem czy to nie tu tkwi przyczyna ale w ciagu tego pó³ roku w³osy mi sie nawet zagê¶ci³y. Mia³am je mocno pocieniowane a w miare odrastania czu³am ³api±c za w³osy ze jest ich coraz wiêcej. I nagle przez ten miesi±c czuje ¿e w³osów jest coraz mniej... kiteczka zrobi³a sie taka marna ![]() W³osy niestety chc±c nie chc±c musza byc farbowane bo odrost jednak bedzie widoczny. Mog³abym przyciemniæ w³osy zeby odrost by³ mniej widoczny ale jaki to ma sens je¶li bede sie gorzej czuæ... No i na marne posz³oby ca³e rozjasnianie
|
|
|
|
#3463 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3464 |
|
Zadomowienie
Wiadomo¶ci: 1 514
|
Wiêc farbowanie zaostrza wypadanie? Bo zdania wszêdzie podzielone.
Sama niedawno zaczê³am farbowaæ, jednak nie pamiêtam jak gêste moje w³osy by³y przed, ale chyba siê przerzedzi³y ![]() Muszê chyba zacz±æ robiæ tak, ¿eby farba nie dotyka³a skóry g³owy, mo¿e to pomo¿e. Edytowane przez Fuzukatsu Czas edycji: 2011-06-03 o 22:55 |
|
|
|
#3465 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 27 214
|
Cytat:
A teraz? Jaka¶ masakra ![]() Jestem w stanie przyciemniæ ciut w³oski, tak ¿eby móc farbowaæ co 2 -3 miesiace i zeby odrost sie tak nie odznacza³ ale pytanie czy to ma sens.... |
|
|
|
|
#3466 |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 9
|
zrobi³am badania hormonów p³ciowych i wszystko w normie. czyli jak testosteron nie szaleje to nie jest to androgenowe?
pozostaje jeszcze tarczyca. ale ¿eby do endo siê zapisaæ to muszê czekaæ do nowego roku, bo brak terminów ;/ na prywatnego mnie nie staæ przez te wszystkie wydatki zwi±zane z badaniami, suplementami itp. ale pomy¶la³am, ¿e mog³abym sama sobie zrobiæ hormony tarczycy. czy samo TSH wystarczy? czy te th3 i th4 te¿ trzeba? ja ci±gle siê ³udzê jak np. przy czesaniu w³osów przed myciem wyjdzie ich 20 parê, ¿e to ju¿ koniec. ale potem wy³awiam z wanny ko³o 20-30. jak wyschn± i uk³adam palcami (mokrych bojê siê czesaæ normalnie ) znowu kilkana¶cie. i gdyby to by³ koniec to bym by³a przeszczê¶liwa. ale potem co chwile czujê pa³êtaj±ce siê zwisaj±ce w³osy. co chwilê jaki¶ wyci±gam. a wieczorem jak przed spaniem zdejmujê gumkê to oczywi¶cie najpierw z gumkê obieram, a potem ³apiê kitkê i przeci±gaj±c wyci±gam w³osy, których bardzo bym nie chcia³a znale¼æ na poduszce (a które i tak tam rano bêd± ) i ile razy bym tej czynno¶ci nie robi³a, zawsze bêd± w³osy. zaczyna siê od ca³ej gar¶ci, potem stopniowo mniej, ale do zera ciê¿ko mi zej¶æ. mam wra¿enie, ¿e gdybym tak robi³a do rana, to bym nie mia³a problemów z myciem g³owy bo i w³osów by nie by³o ;/
|
|
|
|
#3467 | |
|
Zakorzenienie
Wiadomo¶ci: 7 107
|
Cytat:
|
|
#3468 | |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 64
|
Cytat:
Co do tarczycy, TSH ktore wskazuje na nieprawidlow± pracê przysadki + AntyTPO-znacznik choroby Hashimoto, ktora jest najczestsza przyczyna chorob tarczycy. |
|
|
|
|
#3469 |
|
Podró¿niczka
Wiadomo¶ci: 9 150
|
Przy³±czê siê bo i mnie mêczy wypadanie w³osów. Nigdy nie mia³a problemów z w³osami. Zawsze by³y gêste, grube. W ci±gu ostatnich trzech tygodni to horror. W³osy wypadaj± mi gar¶ciami. Mam w³osy za ramiona i zauwa¿y³am, ¿e kucyk jest po³owê chudszy. Staram siê nie wi±zaæ w³osów, przesta³am suszyæ i prostowaæ, regularnie podcinam koñcówki i nic. Dopiero teraz zaczê³am próby z szamponami i od¿ywkami wzmacniaj±cymi. Na razie nic nie pomaga. Skrzyp i wit. A+E na mnie nie dzia³a. Za³amujê rêce, bo jak tak dalej pójdzie to za nastêpny miesi±c wy³ysiejê ca³kowicie
My¶licie, ¿e w takiej sytuacji ¶ciêcie w³osów pomo¿e ? S³ysza³am, ¿e w³osy siê wzmacniaj±. Nie mam stresów, lubiê moje ¿ycie, za rok biorê ¶lub i jestem szczê¶liwa, ale odk±d w³osy zaczê³y wypadaæ ostatnie trzy tyg. s± straszne
|
|
|
|
#3470 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 64
|
Lekarz, lekarz, lekarz!
Mo¿esz siê nastawiæ na koszta, nieprzyjemno¶ci i niekompetencje ze strony lekarzy. Ja po ponad pó³ roku mam do nich w³a¶nie najwiêkszy ¿al. ¯e musia³am siê prosiæ o skierowanie na badanie krwi <"to na pewno nie jest tarczyca"> ze pani najlepsza dermatolog w miescie labidzi, ¿e mam suche w³osy i zapisuje maseczke na poprawê ich wygl±du, a kolejna dalej przepisuje suplementy ![]() Zale¿y jaka przyczyna, jak hormony, wcierki niewiele pomog±. Zrób morfologie, sprawdz tarczyce, testosteron. Masz jakiej¶ niepokoj±ce objawy senno¶æ, szybkie mêczenie, tr±dzik, jak jest ze skóra g³owy? W³osy wypadaj±ce gar¶ciami to nie jest normalne i najczê¶ciej to jest tylko objaw jakiej¶ choroby, dlatego masz prawo do leczenia, a skierownie na te badania powina¶ uzyskaæ od lekarza rodzinnego. Nawet gdyby¶ musia³a wykonaæ je prywatnie naprawdê warto przeznaczyæ na to w³a¶nie pieni±dze ni¿ na kolejne od¿ywki/szmapony które mog± okazaæ siê nieskuteczne. Dla pocieszenia, nie zdajemy sobie sprawy jak du¿o mamy w³osów, u mnie pó³ roku wyci±gania 100-200 dziennie i nie jest jeszcze tragicznie, choæ jak patrzê na zdjecia z ubieglego roku to strasznie mi przykro... |
|
|
|
#3471 | |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 28
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3472 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wymêczy³am pani± dermatolog ¿eby mi przepisa³a Loxon 5%. U¿ywam od 1,5 miesi±ca. pocz±tkowo mo¿e rzeczywi¶cie wypada³o trochê wiêcej w³osów ale obecnie widzê niewielk± poprawê, bo rzeczywi¶cie nowych w³osków przybywa.
|
|
#3473 | |
|
Podró¿niczka
Wiadomo¶ci: 9 150
|
Cytat:
Nie mam objawów typu tr±dzik, ³upie¿, mêczê siê szybko, ale to wina k³opotów z sercem i tak mam od zawsze, senna te¿ nie jestem, ale ostatnio w ogóle ma³o sypiam
Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2011-06-06 o 13:46 |
|
|
|
|
#3474 |
|
Rozeznanie
Wiadomo¶ci: 804
|
No to ja siê do³±czam do Was z tym, ¿e nie jest tak tragicznie co do w³osów wypadaj±cych, np. mnie od 1,5 roku...
Czasami sama jestem w szoku, ¿e dzieñ w dzieñ trac±c, dajmy na to, najmniej 250 w³osów przez pó³tora roku i tak nie jestem ³ysa. Ale mimo to, no mój ogonek jest naprawde bardzo nik³y. Kompletnie nie ma porównania do tego ogona, który mia³am jeszcze 2-3 lata temu. ---------- Dopisano o 22:55 ---------- Poprzedni post napisano o 22:50 ---------- Jak k³opoty z sercem to organizm domaga siê bardzo du¿ej dawki magnezu. Dlatego nale¿y za¿ywaæ dodatkowo magnez ( np. taki do rozpuszczania z witamin± B6-która to powoduje lepsze jego wch³anianie siê). |
|
|
|
#3475 |
|
BAN sta³y
|
mama mi dzisiaj powiedzia³a, ¿e od dzisiaj jak bêdê myæ w³osy to mam podstawiaæ miskê do kabiny bo kiedy¶ siê zapcha na amen odp³yw ![]() |
|
|
|
#3476 |
|
Wtajemniczenie
Wiadomo¶ci: 2 254
|
Nigdy nie mia³am problemu z wypadaj±cymi w³osami, zawsze by³y moj± dum±, ale odk±d zaczê³am studia, przeprowadzi³am sie do innego miasta, co¶ siê z nimi dzieje niedobrego. Najpierw przez 3-4 miesi±ce nie mog³am ich dobrze nawil¿yæ, non stop mia³am siano, chocia¿ nie zmieni³am kosmetyków-mo¿e to wina wody? Kupi³am sobie odzywke wax i teraz wygladaj± dobrze, ale niestety wypadaj±
mo¿e nie pzys³owiowymi gar¶ciami, ale na szczotece zostaje ich wiêcej ni¿ kiedy¶, jak siê czeszê to tak samo pod³oga we w³osach Nie susze suszark± ani nie prostujê. Od¿ywiem siê raczej dobrze, jak na biedn± studentkê . Nie wiem co jest przyczyn± takiego zachowania moich w³osów. Kupi³am sobie tabletki - novophane, i szukam teraz jakiegos dobrego szamponu. Kole¿anka uzywa³a Dermeny, ale przeszkzdza³o jej to, ¿e pl±cze i wysusza w³osy, a nie chcê siê z nimi szarpaæ po ka¿dym myciu, a ponownego przesuszenia i siana na g³owie bojê siê. Tak¿e witam siê z wami serdecznie , bo pewnie bêdê u Was teraz czêstym go¶ciem ![]() ps mam takie ma³e pytanie co do tych tabletek, które mam (novophane), czy mogê braæ co drugi dzien po 2? pani w aptece powiedzia, ¿e je¶li profilaktycznie to po jednej na dzien, a jesli leczniczo po 2, czy to raczej bezsensowne. Nie chce sie przyzwyczaiæ do tych tabletek i po odstawieniu, ¿eby mi czasem w³osy tonami nie wychdzi³y
Edytowane przez Shawna Czas edycji: 2011-06-07 o 17:21 |
|
|
|
#3477 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 418
|
Mi co roku wypadaj± w³osy w okolicach maja i czerwca.My¶la³am ¿e uchronie siê przed tym pij±c pokrzywê i bior±c Vitapil a tu g..
![]() Nawet mam wra¿enie ze w tym roku wypadaj± jeszcze gorzej ni¿ w poprzednich latach Czy która¶ z was dziewczyny pi³a wierzbowicê?Ile trzeba czekac na efekty? |
|
|
|
#3478 | |
|
Przyczajenie
Wiadomo¶ci: 6
|
ja nie pi³am nigdy wierzbowicy ale wydaje mi siê, ¿e na optymalne efekty tak jak przy wszystkich suplementach, zio³ach itp trzeba czekaæ oko³o 2-3 miesiêcy.... Z do¶wiadczenia wiem, ¿e ma³o który produkt dzia³a od razu... ¯eby w³osy siê wzmocni³y trzeba czasu, systematyczno¶ci i wytrwa³o¶ci... tak¿e nie ma siê co za³amywaæ jak jaki¶ suplement nie daje efektów po 2 tygodniach ³ykania, tylko dalej systematycznie za¿ywaæ
![]() ---------- Dopisano o 10:29 ---------- Poprzedni post napisano o 10:25 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#3479 |
|
Raczkowanie
Wiadomo¶ci: 418
|
Bra³am kiedy¶ Revalid,ale tylko jedno opakowanie bo wyczyta³am,¿e ten Vitapil to takie cudo
Jak mi siê skoñczy V to kupie sobie R co mi szkodzi zrobiæ drugie podej¶cie.Mnie to zawsze zastanawia³o jak to jest z tymi suplementami i zio³ami.Przewa¿nie zaczyna³am "kuracjê" jak mi w³osy zaczyna³y wypadaæ i poprawa by³a w³a¶nie po dwóch czy trzech miesi±cach.Kiedy¶ rozmawia³am z dermatologiem na temat okresowego wypadania i dowiedzia³am siê,¿e okres"linienia" u ludzi wystêpuje przewa¿nie na jesieñ i wiosnê i trwa ok 2 miesiêcy.No i teraz nie wiem czy tabletki dzia³aj± czy po prostu przestajê gubiæ w³osy bo okres ich migracji z mojej g³owy sie koñczy? W tym roku postanowi³am zadzia³aæ profilaktycznie ale jak ju¿ wspomnia³am picie pokrzywy i branie Vitapilu na nic siê zda³o bo w³osy lec± mi jak szalone
|
|
|
|
#3480 |
|
Raczkowanie
|
nie wiem czy która¶ z was stosowa³a loxon 5%
stosuje go dopiero od 2 dni a w³osy juz zaczê³y wiêcej wypadaæ czy to mo¿liwe by linienie tak szybko wystapi³o??? Wcze¶niej stosowa³am loxon 2% ale tylko na zakola i NOVOXIDYL na ca³a g³owe... moze to ma zwiazek ze zmiana preparatów jak myslicie??
Nowe w±tki na forum Pielêgnacja w³osów
|
|
|
| Ten w±tek obecnie przegl±daj±: 1 (0 u¿ytkowników i 1 go¶ci) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:11.

Nie wiem czy by mi starczy³o si³, ¿eby siê do tylu doliczyæ