|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#271 | |||||||
Rozeznanie
|
Dot.: Już nam mija roczek, czas postawić pierwszy kroczek! Urwisy V-VI. 2010r. cz. V.
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() a zszybkich przepisów to mogę jeszcze polecić faszerowane bakłażany: bakłażana przekroić na pól, wydrążyć miąższ i posypać solą- odstawić w chłodne miejsce tak na godzinkę - i potem ręczikami paierowymi osuszyć (po to żeby nie było goryczy) i ja do środka kładę farsz bolognese (mięso mielone - ja daję indycze, czosnek, sól, pieprz, oregano, bazylia, pomidory z puszki) i włożyć do piekarnika( na blaszce) nagrzanego do 180 stopni, najpierw przykryć, jak już zmiękne to odkryć i pod koniec położyć plastry mozzarelli Cytat:
![]() czy wasze dzieci też tak się zrucają w łózeczkach? bo u nas to jest dopiero od kilku dni: wędrowanie po całym łóżeczku, spanie do góry nogami wciśnięty w szczebelki, na czworakach dupka, tułów wykręcony i jedna ręka trzymająca szczebelki ponad ciałem ![]()
![]() |
#272 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Już nam mija roczek, czas postawić pierwszy kroczek! Urwisy V-VI. 2010r. cz. V.
Cytat:
![]() ![]() adam tak się rzuca w łóżeczku, że ZAWSZE w nocy jest to przyczyna wybudzenia ![]() ![]() Super przepisy podajecie ![]() ![]() ![]() ![]() Co do grilla- jakie warzywa proponujecie? i w jakiej marynacie?
![]() ![]() |
![]() |
#273 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Kulinarnie tu się ostatnio zrobiło ![]() ![]() Edytowane przez Curly81 Czas edycji: 2011-06-07 o 15:57 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#274 | ||
Zakorzenienie
|
różnie. nie powtórzyła się więcej nocka przespana w całości, ale pobudki są chwilowe i głównie z powodu, o którym niżej napiszę, bo się przy okazji odniosę do innego postu
![]() do tej pory wstawał małż, dziś spróbuję ja, żeby sprawdzić, czy nie będzie histerii. podejrzewam, że już zapomniała, co to cycek ![]() Cytat:
Cytat:
![]() przyłączam się do pytania o warzywka/sałatki do grilla. ![]() ps. dogadaliśmy się z małżem ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#275 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ja podam super-extra sos do sałaty masłowej: pół filiżanki oliwy( może być mniej), sok z połowy cytryny, łyżka miodu + 2 ząbki czosnku przeciśnięte of kors, składniki dokładnie wymieszać widelcem, tak jakby roztrzepać. Zalać sałatę przed podaniem, delikatnie nią poruszać, nie miętolić ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#276 |
Zakorzenienie
|
dZIEWCZYny jak długo utrzymuje sie wysypka po 3dniówce?
Wczoraj Ola mial troche na brzuszku,dzis w ciagu dnia rozeszło sie na cały brzuch, a teraz przy kapieli krostki sa na plecach a nawet na cipuszce. Do tego nie ma apetytu i cały dzien marudzi. Jutro musimy jechac do ambasady złozyc wniosek o paszport no i chyba po połydniu do lekarza bedzie sie trzeba dostac. |
![]() ![]() |
![]() |
#277 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do grilla robię tzatziki, salatka teścia ( ogórek kiszony, oliwki czarne, papryka konserwowa, cebula, oliwa, pieprz, sól ). Super, że z mężem już dobrze ![]() ![]() Jeszcze jedna sałatka: ananas z puszki ( kostka ), seler ze słoika, ser żółty ( kostka ), majonez, sól, pieprz. U mnie było oberwanie chmury. Lało 10-15 minut. Okna mi pomył ten deszcz ![]() Lusia nabiła sobie dzisiaj dużeeeego guza. uderzyła sie o metalową ramę naszego łóżka ![]() ![]()
![]() |
#278 |
Zakorzenienie
|
to jeszcze nadrabiam:
Darianna - piękne fotki, opłacało się inwestować w profesjonalistę ![]() J00la - gratuluję fasolki i życzę, żeby Wam się ułożyło jak najlepiej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#279 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() nie relacjonowałam Wam mojego ostatniego weekendu, bo nie było ani czasu ani nastroju. ![]() ![]() ![]() ![]() dała ciała i tyle... pinda głupia. ![]() A dzisiaj mam wkurzenia ciąg dalszy. ![]() Byłam u wójta. Sprawa wygląda tak: firma która robiła w naszej wiosce kanalizację ogłosiła upadłość w połowie prac, bo jednak za malo skasowali, wójt musi zrobić nowy przetarg, firma która go wygra na pewno będzie droższa niż ta, która oglosiła upadlość, więc kasa gminna pusta. ![]() ![]() ![]() ![]() Wniebowzięta nie jestem, ale lepsze takie rozwiązanie niż psinco. ![]() ![]() no i czekam- byle do piątku. ![]() ---------- Dopisano o 22:10 ---------- Poprzedni post napisano o 22:05 ---------- A mam jeszcze pytanie do NAUCZYCIELEK. ![]() Jak to jest z tymi zarobkami i wymiarem czasu pracy? Pełny etat nauczycielki przedszkola to 25 godzin tygodniowo, tak?? ![]() A wypłata jaka dla nauczyciela kontraktowego? ![]() ![]() Na tej stronie : http://www.bibliotekako.pl/news.aid,...w_2011_r_.html czytam: Oznacza to, że od 01.09.2011 r. nauczycielom określonych stopni awansu przysługuje średnie wynagrodzenie w wysokości:
Kalkulator płacowy Płaca brutto: 2099,00 zł Składki ZUS: 287,78 zł NFZ (odliczane od podatku): 140,37 zł NFZ (bez odliczeń): 22,64 zł Podatek: 119,00 zł Inne potrącenia: 0,00 zł Do wypłaty: 1529,21 zł To ile ten nauczyciel zarabia? Bo między 2900zl a 1529zł jest znaczna różnica... ![]() ![]() Edytowane przez 38c1d5d45cddcf54e3786f1c4160e951215d24cd_5ff109160b8e8 Czas edycji: 2011-06-07 o 21:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#280 |
Zakorzenienie
|
[1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27365730]A mam jeszcze pytanie do NAUCZYCIELEK.
![]() Jak to jest z tymi zarobkami i wymiarem czasu pracy? Pełny etat nauczycielki przedszkola to 25 godzin tygodniowo, tak?? ![]() A wypłata jaka dla nauczyciela kontraktowego? ![]() ![]() Na tej stronie : http://www.bibliotekako.pl/news.aid,...w_2011_r_.html czytam: Oznacza to, że od 01.09.2011 r. nauczycielom określonych stopni awansu przysługuje średnie wynagrodzenie w wysokości:
Kalkulator płacowy Płaca brutto: 2099,00 zł Składki ZUS: 287,78 zł NFZ (odliczane od podatku): 140,37 zł NFZ (bez odliczeń): 22,64 zł Podatek: 119,00 zł Inne potrącenia: 0,00 zł Do wypłaty: 1529,21 zł To ile ten nauczyciel zarabia? Bo między 2900zl a 1529zł jest znaczna różnica... ![]() ![]() Lea - moim zdaniem zdecydowanie ta niższa kwota. ja jestem mianowanym, ze stawką brutto 2.383,00. do ręki dostawałam średnio jakieś 1.800 z groszami. i tak etat to 25h, przy czym osoby pracujące z 6-latkami mają 22h tygodniowo. jest takie pisemko "Poradnik Dyerktora Przedszkola" czy coś takiego - widzialam, że są tam różne ciekawe artykuły i pomoce, np. gotowe druki różnych pism. nasza dyra z tego korzysta, więc na pewno sprawdzone i dobre. moze i Ty coś z tego wyniesiesz. |
![]() ![]() |
![]() |
#281 | |
Konto usunięte
|
a żeby nie było tak całkiem w klimacie wnerwienia, to powiem Wam co dziś zrobiłam.
![]() ![]() Teściu obok kurnika miał postawione wiadro z woda dla kur, Tymek oczywiście chciał sobie w tej wodzie pochlapać, dźwignęłam więc wiadro, żeby odwiesić je na płot i wtedy te nieszczęsne wiadro jakoś mi wyjechało, a cała zawartość wylała się na Tymkową główkę... ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#282 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() O tak!Mój lata po całym łóżeczku!Robił to już przed gorączkami. Nad ranem biorę go do siebie i raz go szukałam jak otwarłam oczy.A on sobie spał smacznie wzdłuż ściany,na górze poduszek ![]() Upał mnie dobija! A słyszałyście,że w połowie czerwca ma być po 35 stopni w cieniu? Chyba w łazience przesiedzę cały dzień,bo tam mam najchłodniej ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#283 |
Rozeznanie
|
nie mam sily cytowac kobitki
![]() Margo super, ze z Malzem sie udalo, u nas dalej doopa ciemna Lea mocno trzymam kciuki za to zeby sie udal, musza byc jakies male problemiki - tak to jest na poczatku, potem bedzie tylkoz gorki ![]() trzymam kciuki za chorutki ![]() Swietne przepisy dajecie, sprobuje baklazany w najblizszym czasie i ten sos z miodem do salaty - musi byc pychota ![]() Nasz Wojownik wedruje cala noc po lozeczku, ma pelno siniolkow na glowie, bo wciaz pakuje glowa w szczebelki i dwie foteczki na dobranoc ![]()
Każdy dzieciaczek jest indywidualnością i idzie swoim rytmem. Zaakceptuj to i ciesz się każdym dniem. Nie warto szukać problemów na siłę. ![]() http://suwaczki.maluchy.pl/li-48793.png 62-61-60-59-58-57-56-55-54-53 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#284 |
Zadomowienie
|
Witam mamuśki
![]() Wybaczcie nie odniosę się do postów,bo nie mam siły ![]() Dziękuję pięknie za wszystkie gratulacje ![]() Odnośnie spania,mój Oli też wędruje po całym łóżeczku ![]() ![]() Oli jest kochany.Ma misia bez którego nie zaśnie.Wygląda tak słodko,kiedy śpi przytulony do niego ![]() lea życzę Ci powodzenia w tym wielkim przedsięwzięciu ![]() No a z Tymkiem to dałaś pięknie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#285 |
Konto usunięte
|
Lea, nie pamiętam dokładnie jaką podstawę mam, ale jako kontraktowy (mianowanie przez ciążę mi się opóźniło, teczka dawno złożona, na egz. czekam) na rękę mam ok 1700-1800zł, razem z wysługą lat i wychowawawstwem i motywacyjnym. Więc pewnie ok 1500zł masz bez dodatków.
|
![]() ![]() |
![]() |
#286 | |
Raczkowanie
|
A może bakłażan i cukinia pokrojone wzdłuż na plastry? Wcześniej pokropione oliwką i posypane przyprawą do grilowanych warzyw?Coprawda ja mam taką z Czech,ale pewnie i u nas takowa jest.Potem ugrillowane. Niebo w gębie. Kiedyś też robiłam mix warzyw(papryka,cukinia,ba kłażan,pomidor-co kto lubi) w takiej samej marynacie,wkładałam w folię aluminiową i robiłam kieszonki.No i na grilla. Tzaziki też polecam,sama sobie robię. Ale u nas prym na grilla wiedzie pomidor+ogórek małosolny+cebulka+smietan a i trochę majonezu+sól i pieprz Super ![]() Cytat:
Ale muszę wypróbować Twoją wersję,bo brzmi cudnie. Buziaki dla Lusi ![]() Ah!Jeszcze mi się przypomniało. Dziś byłam u mamy na imieninach.Zrobiła szaszłyki właśnie z bakłażana,cukini,pomidork ów koktailowych,papryki i cebuli.Też zamarynowane w oliwce i przyprawach grillowych. Do tego podała sos czosnkowy.PYCHA! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#287 |
Rozeznanie
|
nie dobijajcie mnie z tymi temp w czerwcu
![]() justin Stefuś cudny ![]() kumkura muszę wypróbować tego sosiku bydgoś biedna mała ![]() lea to miał kąpiel Tymek ![]() margo to super ![]() to z tym wędrowaniem po łóżeczku to teraz chyba taki okres ![]() a mój mąż położył się spać na podłodze w salonie przy otwartm balkonie- on zawze jest gorący a teraz to aż paruje ![]() ja z warzyw to najczęściej na grilla daję paprykę, cukinię, bakłażana i pomidorki koktajlowe - najczęściej tylko skrapiam oliwą
the simpliest complicated girl in the world ![]() Edytowane przez panna migotka Czas edycji: 2011-06-07 o 22:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#288 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() dziś spałam tylko do 3.00 ![]() ![]() potem drzemki po pare minut do 5.45... wykonczą mnie te jej zeby ![]() Ja na grila robie szaszłyki warzywne z kawałkami kurczaka z marynaty - pycha ![]() mam fajny przepis na sałatke na upalne dni - świetna i do grilla - jak znajde chwile to wam napisze ![]() a od was musze jeszcze tego gyrosa - zgapic ![]() a co do brokuła z sosem chzosnkowym to własnie wczoraj mnie olsniło że juz dawno coś takiego robiłam do obiadu ![]() z meżem bardzo lubimy brokuła . zblanszowany polany sosem jogurtowym z czosnkiem lub jak mam to sosik z knora - dodawany do jakiegoś fix-a ![]() czasem juz nie kontaktuje - potrzebuje chyba wiecej snu ![]() ![]() dziś po południu przychodzi babcia do Gabi a ja koszenia trawy c.d........ ![]()
![]() |
#289 |
Zakorzenienie
|
Tymku i Szczepanku z okazji waszego święta dużo zdrówka i uśmiechu na twarzy życzy Luizka z mamą.
![]() ![]() ![]() ![]()
#290 |
Zadomowienie
|
Wszystkiego--Naj--Naj--dla--Szczepanka--oraz--Tymka;-)
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#291 |
Konto usunięte
|
A ja dolączam się do Tymkowo-Szczepankowych życzeń
![]() Dzisiaj mam 4 uczniów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#292 |
Wtajemniczenie
|
SERDECZNE ŻYCZENIE URODZINOWE DLA SZCZEPANKA I TYMKA!
![]() ![]() ![]() DUŻO ZDRÓWKA,UŚMIECHU I SPEŁNIENIA MARZEŃ ![]() ---------- Dopisano o 11:23 ---------- Poprzedni post napisano o 11:11 ---------- U mnie to samo,też kładałam koc bo wpadała na scianę i obijała się a łóżeczku wędrowała już ostro jak miała jakieś 5mcy i dlatego musiała spac ze mna na duzym łóżku bo w swoim od razu gdzies przywaliła i sie rozbudzała,płakała. Edytowane przez Curly81 Czas edycji: 2011-06-08 o 10:28 |
![]() ![]() |
![]() |
#293 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja tez sie zastanawiałam czy czuje ruchy... i czułam ![]() Blanka też tak wędruje w łóżeczku ![]() [1=38c1d5d45cddcf54e3786f1 c4160e951215d24cd_5ff1091 60b8e8;27367063]a żeby nie było tak całkiem w klimacie wnerwienia, to powiem Wam co dziś zrobiłam. ![]() ![]() Teściu obok kurnika miał postawione wiadro z woda dla kur, Tymek oczywiście chciał sobie w tej wodzie pochlapać, dźwignęłam więc wiadro, żeby odwiesić je na płot i wtedy te nieszczęsne wiadro jakoś mi wyjechało, a cała zawartość wylała się na Tymkową główkę... ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 22:47 ---------- Poprzedni post napisano o 22:44 ---------- to zupełnie nie rozumiem skąd te dane na pierwszej przeze mnie podanej stronie www? ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Szkoda żeś tak daleko bym poszła do Ciebie do przedszkola do pracy ![]() ![]() Sto lat dla Tymka i Szczepanka ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() wyszla nam górna lewa jedynka.. I nadchodzi prawa jedynka i obie dwójki ![]() Ale mamy uczulenie na truskawki.. Edytowane przez kardashi Czas edycji: 2011-06-08 o 11:00 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#294 |
Rozeznanie
|
Najlepsze urodzinowe życzenia dla Tymka i Szczepanka! Bajkowego dzieciństwa, niezapomnianych przygód, mnóstwa uśmiechu i radości życzą Wiktor z mamą
ukropu ciąg dalszy ![]() czy to rzucanie dzieciaczków w łóżeczkach minie czy będzie trwać dopóki nie przełożymy ich do normalnych łóżek?
#295 |
Rozeznanie
|
Cześć Dziewczyny,
mam do Was pytanie. Jak zasypiają Wasze dzieci? Ja już wysiadam. 10 mesiecy moje dziecko spało jak aniołek. Codziennie odkładane do łóżeczka samo zasypiało i przesypiało całe noce (od 9tygodnia). Jednak od zmiany czasu (zbiegły się też zęby 3 i 4) jest masakra ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Gorąco Was pozdrawiam, choć wiem, ze przy tych upałach to nie na miejscu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() tez zasypiała pięknie sama, ale od 4 miecha sie skończyło samodzielne zasypianie jak i przesypianie całych nocek. Po kąpaniu, kladę się z nią na wyrko, łapie za rączkę, przytulam i coś śpiewam a ona mruczy. i po 5 min Blanka odpływa. Nie wiem, macie codzienne rytuały? Może jest za malo wyczerpany? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#297 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() u nas też jest teraz problem z samodzielnym zasypianiem a kiedyś to była norma ![]() AnnLee kiedyś wklejała link do fajnej książki o nauce zasypiania ale zapomniałam tytułu, może dziewczyny przypomną ![]() no i niedawno curly opisywała jak za każdym razem po wstawaniu kładła małą (musisz się cofnąć o parę stron)
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#298 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Oj ![]() Cytat:
Spacer zaliczony, teraz piję kawkę i jem czekoladę ![]() ![]() ![]() Magdi, tłumacz w nocy, że trzeba spac, bo mamusia też śpi. Nasze dzieci naprawde sporojuz rozumieją.
![]() |
#299 |
Zakorzenienie
|
Magdi-moja zasypia sama w łóżeczku .Jeśli nie chce spać to albo nie jest śpiąca albo coś jej dolega.Ostatnio raz się wybudza na picie,ale napije się i śpi dalej.Dzisiaj zostawiłam jej uchylone okno i się nie wybudziła,więc może za gorąco jej było.
Nie wiem czy u nas też jakieś zęby się w końcu nie przebiją ![]() ![]() I ciagle zapominam się pochwalić,że moje dziecko samo schodzi z łóżek ![]() Najlepsze życzenia dla Tymka i Szczepanka!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#300 |
Zakorzenienie
|
![]() U mnie grzmi ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:43.