|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4891 |
|
na przekór do celu
|
Dot.: Co studiujesz/ studiowałaś/ chcesz studiować? - WĄTEK ZBIORCZY :)
Na UP jest od I. A co do przelewek itp. no z tamtej wypowiedzi można to było tak odebrać
"Przedmioty inżynieryjne mają bardzo niskie poziomy" - bolało
|
|
#4892 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przynajmniej z tego co widziałam po egzaminach. ---------- Dopisano o 20:50 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Orientuje się któraś z Was jakie były progi punktowe rok temu na lekarski we Wrocławiu?
|
|
#4893 | |
|
na przekór do celu
|
Cytat:
|
|
|
#4894 |
|
Wtajemniczenie
|
AKADEMIA MEDYCZNA WE WROCŁAWIU
kierunek: lekarski 263|256|253|251|250 miejsc: 221 kierunek: lekarsko-dentystyczny 266|264|251|248|246 3 przedmioty brane pod uwagę miejsc: 62 |
|
|
|
#4895 | |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego nie jest to regułą
![]() ---------- Dopisano o 21:01 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Cytat:
To może bym się dostała
|
|
#4896 |
|
Przyczajenie
|
Hej, wiesz...wszystko zależy od działalności konkretnego wydziału. W moim m.in. zajmuję się sporządzaniem miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego (procedura planistyczna); sporządzaniem oceny oddziaływania na środowisko (procedura); analizą prognozy oddziaływania na środowisko planu zagospodarowania przestrzennego i inne tego rodzaju działania. Czynności są bardzo zróżnicowane, praktyki odbywałam na Wydziale Architektury i Budownictwa: przechodziłam przez wszystkie etapy przygotowania wszelkich decyzji np.: ustalającej warunki zabudowy i gospodarowania terenu; o ustaleniu lokalizacji inwestycji celu publicznego. Widzisz, ciężko konkretnie sprecyzować czym zajmuje się absolwent Gp, ponieważ jest to w miarę szerokie pojęcie. Myślę, że wiedza i umiejętności jakich nabywa się podczas studiów dają szanse na atrakcyjne zatrudnienie, nie tylko w urzędzie
Oczywiście mówię to z doświadczenia swojego i znajomych. Pozdrówki
|
|
|
|
#4897 |
|
Przyczajenie
|
Hej Klaudia 5172, ta ja pozwolę sobie zacytować samą siebie
"studiuję na 3 roku Gospodarkę na WSIiZ w Warszawie i uważam, że to był bardzo dobry pomysł - i z kierunkiem i z uczelnią. Moje zainteresowania zawsze kręciły się wokół tego zagadnienia. Rozpoczęłam praktykami, a teraz pracuję w Urzędzie Miejskim na Wydziale Gospodarki Przestrzennej. Robię to co sobie zaplanowałam i jestem zadowolona, a dyplom inżyniera tylko utwierdzi mnie w tym przekonaniu. Polecam Gp i WSIiZ!!!"
|
|
|
|
#4898 |
|
Raczkowanie
|
na razie wybieram się do liceum na biol-chem. a później? zastanawiam się nad biotechnologią, biochemią, farmacją, dietetyką i dermatologią. jestem mniej więcej ukierunkowana. trzeba się tylko zdecydować na coś konkretnego. zdążę - mam trzy lata.
pewnie wylądują na AM w Gdańsku, aczkolwiek ciągnie mnie do stolicy. ^^
|
|
#4899 |
|
Zakorzenienie
|
Przytoczę tu doświadczenie kolegi który studiuje chemię na Polibudzie Wr, i drugi kierunek IŚ na Przyrodniczym. Mamy ćwiczenia z matmy z bardzo wymagającym panem , i ten kolega nie radził sobie z jakimś tematem (chyba liczby zespolone) z algebry, którą teraz przerabiamy, więc poszedł na konsultacje z matmy, ale nie do naszych(UP) wykładowców, tylko otóż na polibudę jest na tych konsultacjach, i pyta sie czy to w ten sposob ma zrobic, bo nie jest do konca pewien, a wykladowca ze nie jest to latwe zadanie, i zrobilby to tak wytlumaczyl koledze co i jak, na koncu pyta sie z jakiego to kierunku jest, kolega mówi że z IŚ, a wykłądowca na to "to my mamy na IŚ taki wysoki poziom matematyki?" a kolega mówi, że z IŚ ale z UP, a wykłądowca że słyszał, że UP podnisło poziom ale nie wiedział że aż tak szczerze, mnie zatkało jak to usłyszałam, ale i byłam dumna z naszego UP
|
|
|
|
#4900 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Ale czy matma jest przedmiotem inżynierskim (nie inżynieryjnym :P aż mi po oczach biło) to nie byłabym pewna, bo nawet na biologii jest - teraz to taki standard i nawet dobrze, bo rozwija myślenie.
|
#4901 | |
|
Zakorzenienie
|
Dlatego też napisałam, że są wyjątki
Tak samo jakby porównać politologię na politechnice i uniwersytecie- jest jasne, że typowo humanistyczne rzeczy są na uniwerku lepiej wykładane niż na politechnice ![]() ---------- Dopisano o 17:37 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ---------- Cytat:
O kurcze, aż mi głupio
Fizyka jest jak seks: pewnie, że może dawać jakieś praktyczne rezultaty, ale nie dlatego to robimy. cudo <3 Edytowane przez Oh Peggy Brown Czas edycji: 2011-06-08 o 17:39 |
|
|
|
|
#4902 | ||
|
na przekór do celu
|
Pan z matematyki o którym piszesz jest wymagający, ale moim zdaniem też dobrze tłumaczy i sam wie o czym mówi
To teraz mi się przypomniało coś innego (może nie na temat ale zabawne było) - w I sem były te zajęcia wyrównawcze z matmy dla pierwszych lat, mieliśmy dać prowadzącemu karteczki z nazwą materiału, z którym sobie nie radzimy. No i nie pamiętam co to było, ale o całkach w każdym bądź razie - wykładowca tą kartkę z zapisem przeczytał na głos i pyta się: "kto na I roku coś takiego przerabia, kto to napisał?" no i głos z sali "ja". Prowadzący się pyta z jakiego chłopak jest kierunku, a ten mówi że jest z PWr Pytanie o rok - trzeci Niestety musiał opuścić salę![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ---------- Cytat:
![]() z tym że porównanie akurat nie pasuje do przykładu z matematyką z UP i polibudą no i tak, matma za bardzo inżynierska nie jest, ale trudno podać inny przykład, musiałby ktoś studiować dwa zbliżone do siebie kierunki żeby ocenić przynajmniej wyszło że poziom matmy jest porównywalny choć o tym usłyszałam już wcześniej, gdy chodziłam z zadaniami do znajomych z PWr![]() Cytat:
swoją drogą jeszcze lepsze jest to, że znajdują się prowadzący którzy nie znają nazwy przedmiotu który wykładają
Edytowane przez viva91 Czas edycji: 2011-06-08 o 17:44 |
||
|
|
|
#4903 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Oj ni wiem czy dobre czy złe, nie dźga w serce, no bo studia są inżynierskie, nie inżynieryjne
A wymagający prowadzacy zawsze gdzieś się znajdzie, u nas jedna babka z angielskiego jest bardzo wymagająca na lektoracie, mnie się trafił teraz informatyk, który wymaga czasem dla nas trudnych rzeczy... Kwestia utrafienia
|
#4904 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No właśnie nie wiedziałam, że na PB jest politologia. Aż kolega na nią poszedł ![]() nie studiowałam na UP, ale oceniam po egzaminach, które widziałam. I dwie znajome z wfu, które są na iś na UP i na PWr równocześnie, powiedziały, że przedmioty inżynierskie są na wyższym poziomie na politechnice, a przedmioty takie jak gospodarka odpadami, coś o rzekach i ściekach na wyższym poziomie są wykładane na UP. I co do wykładowców... jeden z nich skończył filologię... :| ---------- Dopisano o 17:56 ---------- Poprzedni post napisano o 17:53 ---------- Jak wezmę dziekankę bez realizacji kursów to potem jeśli nie nadrobię od razu kursów to obrona pracy inżynierskiej przesunie mi się o pół roku czy o rok?
|
|
#4905 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4906 |
|
Rozeznanie
|
Moje Drogie! Mam do Was pytanie. Może któraś mi doradzi. Właśnie zdałam maturę, byłam w klasie dziennikarskiej, ale niestety był to straszny błąd. Teraz poszłam po rozum do głowy, wiem, że za późno. Zawsze byłam dobra z matmy i jestem umysłem pół-ścisłym, pół-humanistycznym
.Chce teraz iść na logistykę. Mam do wyboru licencjacką na AON w Warszawie i inżynierską na Politechnice Rzeszowskiej. Myślę, że lepszy prestiż byłby po inż., ale obawiam się, że sobie nie poradzę. Jak myślicie podołam temu wyzwaniu z podstawowymi przedmiotami ścisłymi w liceum?
|
#4907 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
sytuację mam podobną do Twojej, klasa humanistyczna była błędem, a co zdawałaś na maturze? |
|
|
|
|
#4908 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Zapominając o tych, którzy z przedmiotem sobie radzą. Natomiast o babie od geografii nie chce nawet pisać... A Ty gdzie chcesz iść?
luty 2014 - początkująca włosomaniaczka ![]() Edytowane przez Alexandra92x Czas edycji: 2011-06-09 o 13:09 |
|
|
|
|
#4909 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4910 |
|
Przyczajenie
|
ja też mam podobny dylemat, ale zdecydowałam się (no, powiedzmy na 99%), że idę na sggw zaocznie, bo jak zobaczyłam przedmioty na pw, to i tak bym zapewne odpadła - dużo fizyki, której ja praktycznie w liceum nie miałam
.
|
|
#4911 |
|
Raczkowanie
|
też jestem po klasie humanistycznej i tak samo żałuję ;( będąc w gimnazjum chciałam iść na prawo.. ale teraz to nie za bardzo mnie ciągnie w tą stronę. chcę być dziennikarką, ale chcę najpierw wybrać kierunek, który pozwoli mi miec i druga opcję i da jakąś specjalizację, która pomoże w przyszłości 'oby!' dziennikarza..
na UŁ z historią rozsz i wos rozsz można dostać się na FiR, ekonomię i logistyke )
|
|
|
|
#4912 |
|
Konto usunięte
|
A ja bym na Twoim miejscu próbowała... Byłam na biol-chem-fizie, z fizyki i matematyki zawsze miałam 3 i nigdy się nie uczyłam, więc mam duże zaległości. Mimo tego zdecydowałam się na studia na Uniwersytecie Przyrodniczym i wiem, że będę miała dużo chemii (z której też super orłem nie jestem), trochę biofizyki, maszynoznawstwa itp.
Sama piszesz, że z matematyki jesteś dość dobra. A niektóre zaległości można nadrobić
|
|
|
|
#4913 |
|
Zadomowienie
|
Wybór klasy humanistycznej to jak dotąd największy błąd mojego życia
Pytanie do studentek: jak to jest z tym dostawaniem się w późniejszych turach? Załóżmy że dostałam się na kierunek X, ale mam nadzieję że w późniejszym czasie dostanę się na kierunek Y chociaż pewności nigdy nie ma. Na X muszę w ciągu paru dni od ukazania się listy złożyć już wszystkie dokumenty bo jak nie to przepadnę? Wtedy zamykam już sobie drogę na Y? Jak to wygląda na tej samej uczelni a jak na dwóch różnych? Przykładowo: dostanę się na polibudę i zaniosę tam papiery ale wciąż będę miała nadzieję na farmację np w drugiej turze. Załóżmy że się tam dostanę. Nie będzie problemu z zabraniem dokumentów z polibudy? |
|
|
|
#4914 |
|
Rozeznanie
|
Dzięki
. Na pewno drugi raz tego błędu nie popełnię . Teraz zeszłam na ziemię .U mnie zaoczne raczej odpadają. Spróbuje jeszcze na WAT złożyć. Może akurat się uda. Na inż. jest chemia, z którą miałam mały problem, ale myślę, że to ogarnę jakoś. Uważam, że gimnazjum nie jest czasem na wybór przyszłej drogi.. dopiero w liceum zaczyna się pojawiać jakiś pomysł, realny pomysł...
luty 2014 - początkująca włosomaniaczka ![]() Edytowane przez Alexandra92x Czas edycji: 2011-06-09 o 13:41 |
|
|
|
#4915 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4916 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja np musiałam się sama przekonać że jednak kierunek humanistyczny to jednak nie to co chcę robić
|
|
|
#4917 |
|
Zadomowienie
|
dzięki, a jeśli taka sytuacja ma miejsce w obrębie jednej uczelni? np składam na lekarski i farmację, dostaję się na farmację ale muszę już złożyć dokumenty bo inaczej mnie skreślą. czy jak złożę te dokumenty to już się nie liczę na lekarskim? a jeśli się liczę to też nie powinno być problemu z zabraniem papierów z farmacji i zaniesieniem ich na lek?
|
|
|
|
#4918 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
dopiero później odkrywają swoje powołanieA z papierami nie powinno być problemów. Nikt Cię nie zmusi do studiowania na ich uczelni .---------- Dopisano o 13:54 ---------- Poprzedni post napisano o 13:50 ---------- Cytat:
.
|
|
#4919 |
|
Konto usunięte
|
witam użytkowniczki
![]() W tym roku skończyłam klasę humanistyczną, wybieram sie na filologie rosyjską, specjalizacja tłumaczeniową na UŚ, czekając ciągle na wyniki z matur pisemnych zastanawiam się ciągle nad UAMem, nad filologią angielsko-rosyjską.Czy któraś z was też wybiera takie studia lub studiował ten kierunek?
|
|
|
|
#4920 |
|
Raczkowanie
|
Hej, od tego roku chce studiowac geografie lub geologie na Uniersytecie Warszawskim. Ktos z was moze tam studiuje i moglby mi powiedziec cos o tych kierunkach? Ponadto chcialabym sie dowiedziec, ktory kierunek jest wg was lepszy i szybciej znajde po nim prace. (np.). Chciałabym wiedziec cokolwiek, nawet jezeli nie jestescie zainteresowane tymi kierunkami lub nie macie z nimi stycznosci. Pomóżcieeee!
![]() W zamian moge cos powiedziec o UW, jakie sa progi i takie tam. Jeżeli ktoś potrzebuje oczywiście. A co do SGGW, to zgadzam sie ze to jest bdb uczelnia. Gdyby matura mi nie pokrzyzowala planow to pewnie bylabym na GP na SGGW
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:01.

"Przedmioty inżynieryjne mają bardzo niskie poziomy" - bolało

szczerze, mnie zatkało jak to usłyszałam, ale i byłam dumna z naszego UP

Niestety musiał opuścić salę
. Zapominając o tych, którzy z przedmiotem sobie radzą. Natomiast o babie od geografii nie chce nawet pisać... A Ty gdzie chcesz iść?