![]() |
#2431 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
Zastanawia mnie nadal ta papaweryna ![]() ![]() Proszę o pomoc ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2432 |
Raczkowanie
|
Ja myślę, że nie jest to konieczne. Jedynym składnikiem o zasadowym pH jest Natrii benzoatis. Wystarczy, że dadamy go na końcu, a papawerynę rozpuścimy w gorącej wodzie i oddzielimy od Natrii benzoatis pozostałymi składnikami recepty. Nie powinno się wytrącić.
---------- Dopisano o 10:16 ---------- Poprzedni post napisano o 10:04 ---------- Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedzi na pytania: 1. Ze stężenia wychodzi że bromek amonu, znajdujący się w Soli Elrenmayera jest niezgodny z fenobarbitalem sodu. Powinno się wiec zamienić NH4Br na NaBr (wtedy Sól Erlenmayera nie będzie już solą Erlenmayera) czy zmniejszyć stężenie Soli Erlenmayera, aby nie było niezgodności? 2. Mam receptę na proszki, w której nie ma subst. obojętnej, a Kwas acetylosalicylowy występuje w największej ilości. Czy mogę użyć go do zatarcia porów mimo że jest higroskopijny (ASA-dodawać na końcu, nie ucierać) ? 3. Tabela niezgodności fenobarb. sodu z NH4Br: wynika z niej że stężenie fenobarb.sodu 0,5% jest niezgodne ze stęż NH4Br 2% i wyżej. Założmy że stęż NH4Br jest powyżej 2% a fenobarb. sodu 0,48 lub 0,49% Co zrobić? Czy będzie niezgodność? |
![]() ![]() |
![]() |
#2433 |
Raczkowanie
|
1. Moim zdaniem zamienić, a na sygnaturze nie pisać Erlenmayeri tylko każdy bromek z osobna, bo tak jak napisałaś, erlenmayer nie jest wtedy już erlenmayerem
![]() 2. Do zatarcia porów użyć niewielką ilość laktozy wg mnie, kwas dodać po zatarciu porów, 3. Zarówno 0,48% jak i 0,49% jest mniejsze od 0,5%, więc moim zdaniem bromku nie należy zamieniać, niezgodności nie będzie ![]()
nieustannie spoglądam w Jego oczy, by patrzeć na swoje szczęście. Edytowane przez miodova Czas edycji: 2011-06-08 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#2434 | |
Przyczajenie
|
Do Dr PajChiWo
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2435 |
Zakorzenienie
|
Czy dzisiaj przypadkiem nie ma w Wwie jakiegoś zjazdu egzaminatorów itp. dotyczącego naszego egzaminu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2436 |
Przyczajenie
|
Mam jeszcze jedno intrygujące mnie pytanie??
Kiedy zapis 3,0/100będzie oznaczał 3,0 substancji na 100,0 wody a kiedy na 100 gram roztworu/maceratu/naparu/odwaru etc.?????? |
![]() ![]() |
![]() |
#2437 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ad 3.Ale to różnica tylko 0,01%, co może odzwierciedlać nawet nie 1 mg.... Dr. PajChiWo, czy zgadzasz się z odpowiedziami, których udzieliła Miodova? |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2438 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak wy robiłyście na zajeciach ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2439 |
Raczkowanie
|
Jeżeli nie masz laktozy możesz użyć części substancji najmniej czynnej.
Może to i mała różnica, ale czy jak na recepcie masz napisaną substancję w ilości 0,29g to też sobie zaokrąglasz do 0,3g? Chyba nie, co? Dlatego według mnie w tym przypadku jest podobnie, ale być może się mylę. ---------- Dopisano o 15:14 ---------- Poprzedni post napisano o 15:07 ---------- [1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;27378874]mam pytanie trochę związane z tym otóż Dr. PajChiWo pisał kiedy ze przy robieniu odwaru/naparu w proporcji np. 2/100 dajemy 2 g surowca i 100g wody, jednak u mnie na zajeciach jak i w krowczynskim jest napisane inaczej ze bierzemy 2 g surowca 98g wody i na koniec jak juz przecedzimy to przepłukujemy pozostały surowiec i ta przepłukaną woda uzupełniamy do 100. Jak wy robiłyście na zajeciach ?[/QUOTE] Ja w zeszycie od TPL'u mam napisane, że ta wartość po ukośniku to jest masa gotowego odwaru/naparu.. Ja uzupełniam 100,0g bo i tak jakaś część wyparuje podczas ogrzewania, będą straty, więc będę musiała uzupełnić do 100,0g, ale być może to co Ty napisałaś jest również poprawne, a nawet poprawniejsze od mojego wykonania...?
#2440 |
Konto usunięte
|
ehh już sama nie wiem
![]() Jeżeli trafi mi się napar czy odwar zrobię tak jak robiłam w szkole i tyle. Nawet w książce pisze ze pierwsze to ilość surowca a drugie masa gotowego roztworu a nie jest sprecyzowane czy dać 100 wody czy do 100 |
![]() ![]() |
![]() |
#2441 | |
Zadomowienie
|
Jak jest napar/odwar/macerat, to odważyć substancję i dodać tyle wody ile jest po ukośniku. Surowiec się odcedza (odrzuca) i uzupełnia wodą do wymaganej masy.
U mnie zawsze się tak robiło. ---------- Dopisano o 15:38 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
Ad.2 Kwasem nie możesz zatrzeć porów, bo jest higroskopijny. Dodajemy go zawsze na końcu. Jeśli są to wszytskie subst. z wyk. B, to zacierasz pory tą subst., której jest najwięcej (jej częścią), a później po kolei subst. od najmniejszej, do największej ilości no i wtedy na koniec ASA. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2442 |
Zakorzenienie
|
a tego kwasu acetylosalicylowego nie dajemy osobno ? Nas uczono, że robimy oddzielne proszki z laktoza
![]() |
#2443 | |
Zakorzenienie
|
Zaliczyłam surowce, rozpoznałam 5/5
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#2444 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Co szkoła to inaczej uczą... PS. Sprawdziłam w książce Jachowicz i ona też pisze, żeby dać ASA na końcu. Nic nie wspomina o zrobieniu oddzielnych proszków ASA+laktoza. Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-06-08 o 16:00 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2445 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do odwaru/naparu to też dodajemy tyle wody ile jest po ukośniku, trochę wyparuje i uzupełniamy. ---------------------------- Uczyli nas w szkole że obliczonych dawek nie należy zaokrąglać, np jeśli obliczyłam dawkę maksymalną jednorazową dla dziecka: 0,01276 a wynik mam podać 3 miejsca po przecinku to podaję 0,012, a Jachowicz podaje 0,013, czy to my źle obliczamy i jednak należy zaokrąglać? ![]() Edytowane przez Jazzlyn Czas edycji: 2011-06-08 o 16:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2446 |
Raczkowanie
|
Co do tego ASA:
Jest Recepta z trzema składnikami: dwie sbstancje silnie dzialające w bardzo małej ilości po tyle samo i do tego ASA, który jest w tym zestawie najmniej czynny i w największej ilości to czym zatrzeć pory? Czy wtedy robić po kolei i nie zacierać porów? P.S. nie wolno dodawać laktozy |
![]() ![]() |
![]() |
#2447 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() więc tam niby dobrze bylo po prostu zaczac od kodeiny potem metamizol i roztarty ASA.
...wiosna już dorosła naboje ma w kieszeniach.. ;] Edytowane przez wampa Czas edycji: 2011-06-08 o 17:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2448 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
#2449 |
Zadomowienie
|
A ja bym zaokrągliła do 0,013 ... Jeśli byłoby 0,0125 - wtedy nie, ale jeśli ostatnia cyfra jest większa niż 5, to i owszem.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2450 |
Rozeznanie
|
Dr pewnie jest na zjezdzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2451 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2452 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam mam dylemat cały czas meczy mnie wykonanie czopków/globulek.... czy wykonać je przez wylewanie do form obliczając współczynnik wyparcia ... oczywiście jeśli będą podane dane... natomiast wylewanie do form będących bezpośrednio opakowaniem ( robimy nadmiar na 1 czopek/globulkę ) to czy to zaznaczamy na sygnaturze? czy porostu zrobić bez nadmiaru nie wiem jak potraktować obliczenia
![]() Rp. Metronidazoli Sulfaguanidyni aa 0,5 Nystatini 100 000 j.m Ac. borici 0,2 Lactoza 0,3 Ol.cacao g.s M.f.glob.vag. D.t.d No 10 S. 1x1 wykonujac nadmiar na jeden czopek 33-11,17=21,83 masła kakaowego Nystatyni :6491j.m-1mg 100 000j.m-x x=0,0154g x 11=0,167g=0,17g Proszę o opinie jak to wykonać samo wykonanie: odważamy sadniki w odpowiedniej kolejności, ucieramy w moździerzu, odważamy podłoże 3/4 topimy w odpowiedniej temp. nie przekraczającej 36 stopni. dodajemy resztę masła następnie odważone proszki mieszamy przewalamy do formy będącej opakowaniem. ściągamy nadmiar pozostawiamy do schłodzenia przenosimy do lodówki. Tak w skrócie.... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2453 |
Zakorzenienie
|
Mam pytanie jeśli w maści mamy wit A i Euceryne to powinniśmy ją zamienić na inne podloże, to trzeba napisać, że za porozumieniem z lekarzem zmieniłam podłoze czy co zrobić jak to napisać?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2454 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, w środę na 90% będzie mikstura dla dziecka z niezgodnością, dam sobie palca uciąć! :P
|
![]() ![]() |
![]() |
#2455 |
Zakorzenienie
|
a ja wlasnie cos czuje ze mixtury nie bedzie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2456 |
Przyczajenie
|
1.Jak była by recepta z antybiotykiem, opisujecie wszystko co i jak wyjaławiacie czy talko, że jałowe utensylia, podłoża, substancje itp...
2.Czy wykonuje się trituracje z nystatyny jaki stosunek? ( cos mi sie obiło o uszy, ze tak sie robi ale nigdy czegoś takiego nie robiłam...) |
![]() ![]() |
![]() |
#2457 |
Raczkowanie
|
Będzie mikstura albo ewentualnie krople. Chociaż bardziej obstawiam miksturę z niezgodnoscia pozorną albo z NH4Br+fenobarbital sodu. Amen
P.S. Dopadł mnie ogromny stres ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2458 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Boze Monia , a skad wiesz? ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2459 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2460 |
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi bo chyba zgłupiałam
![]() jest recepta: Rp Hydrocortizoni 1,0 Ureae 10,0 1% Sol. Acidi borici Eucerini aa ad 100,0 M.f. ung. chodzi mi o kwas borny: w recepturze aptecznej Jachowicz obliczenia są takie: 3% - 44,5 1% - x x= 14,83 44,5-14,8=29,7 Aquae w szkole mnie uczyli cały czas: 3% - 100,0 x - 44,5 x= 1,34 44,5 - 1,3 = 43,2 Aquae różnica jest zasadnicza w obliczeniach, czego ja tu nie rozumiem?? ja się wlasciwie powinno liczyć i dlaczego?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.