![]() |
#2491 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
Laski, ja nie mam przecieków,żeby być na 100% pewną ![]() Ta mikstura to moje podejrzenia, intuicja i to co mówili nam w szkole. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2492 |
Zakorzenienie
|
nam mowili ze krople beda. wiec nie dawaj sobie reki ucinac:P bo jeszcze pozniej jak wyjdzie ze nie mixt., to wizazanki cie beda szukac
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2493 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2494 |
Raczkowanie
|
No to nie wiem, liczyć na nadmiar czy nie
![]() ---------- Dopisano o 11:29 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Chociażby z tego względu nie powinno być czopków na egzaminie, bo jedni liczą, inni nie, nie wiadomo w końcu jak jest poprawnie, bo to zależy jak sobie klucz wymyślą ;/ A Ty, olaq jak mieliście ten próbny to pisaliście czy nie nadmiar? Bo ja już sobie postanowiłam, że liczę z nadmiarem, a teraz znów mi mętlik robicie, echh ![]() A czy to jest potwierdzone, że zeszłoroczna standaryzacja jest w przyszłym roku na egzaminie? Wcześniej tak było?
#2495 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2496 |
Raczkowanie
|
Mam nadzieję, chociaż szczerze w to wątpię, skoro przeważnie o czymś zapominają.. że będą pamiętać aby taką informację podać.. ale to by było jedyne dobre rozwiązanie.. w innym wypadku powinni uznawać oba sposoby, ale jak wiemy, tak nie będzie, bo ułożą sobie magiczny klucz.. ;/
#2497 |
Rozeznanie
|
Ja kiedys widzialam , ze jak byly na egzaminie proszki to ktos zrobil zapasowego i pkt nie bylo dodatkowego. DR a moze Ty rozwiejesz nasze watpliwosci co do tej standaryzacji? Na co Ty obstawiasz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2498 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mialam nie powtarzac czopkow bo dla mnie bylo malo prawdopodobne ze beda na egzaminie:P a teraz po przecczytaniu ostatnich postow bede sie wlasnie za to brala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2499 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2500 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() dziś mi się śniło, że będą czopki wlasnie ![]() zresztą teraz to już mi się codziennie jakies recepty śnią ![]() Edytowane przez kropelkaa Czas edycji: 2011-06-10 o 10:48 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2501 |
Raczkowanie
|
Mi też się czopki śniły!
![]()
![]() |
#2502 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2503 |
Raczkowanie
|
Miodova- My nie liczylismy nadmiaru bo nie ma w kluczu. tak jak powiedzial ktos ,ze nie udowodnisz tych strat.. Nadmiar sie liczy jak juz robisz w aptece (zreszta czego nie robi sie w aptece..)
Wiec rob tak jak trzeba na egzaminie.. popytaj swojego wykladowce. |
![]() ![]() |
![]() |
#2504 |
Zakorzenienie
|
dziewczyny mam pytanie jak obnizamy dawki w proszkach??? bo ja sie cos zamotalam i nie wiem
i powiedzcie czy ktos z was ma jakikolwiek klucz do projektu z proszkow ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2505 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dawka dobowa wg Rp jest 4 x 1 proszek więc obniżamy: 0,2 - 4 proszki x - 1 proszek x= 0,05 Tak my robiliśmy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2506 |
Raczkowanie
|
Hej,
Jestem studentką inżynierii biomedycznej, jednak planuje od przyszłego roku rozpocząć jeszczę technika farmaceutę. Orientujecie się jakie są średnie zarobki farmaceuty w Bydgoszczy?
#2507 |
Rozeznanie
|
Kapuje , a czemu nie ta 0,4?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2508 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2509 |
Zakorzenienie
|
a ja juz czaje czyli
Dawka ma dla dziecka- 4 proszki( bo to dawka dobowa) x- 1 proszek( czemu jeden) znaczy umiem jakos sobie na logike przetlumaczyc ze to wielkosc na jeden proszek czyli tak jak jest na rp podane jesli jest metoda mnozenia (chodzi mi o zapis)) i dopiero pozniej sobie mnozymy do calego leku ta wartosc. tylko ja myslalam ze to do calego leku sie porownuje a nie do 1 proszku . mam nadzieje ze ktos rozumie co napisalam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2510 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() dla ćwiczenia podam recepte z której podawałam te obliczenia tu są wszystkie substance przekroczne dla ćwiczenia można sobie policzyć: Rp Codeini ph 0,05 Phenobarbital 0,1 Metamizol Na 0,4 Mf. pulv Nr 40 DS 4x1 proszek Dziecko lat 6 Edytowane przez kropelkaa Czas edycji: 2011-06-10 o 12:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2511 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2512 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ok to ja sobie przelicze i tak tlumacze sobie na chlopski rozum |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2513 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
jak jest ddmax dl a dziecka- do 4 proszkow x- 1 proszek( dlaczego jeden proszek a nie wszystkie 40 ktore jest w rp ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2514 |
Raczkowanie
|
Ja robię w ten sposób
Rp Codeini ph 0,05 Phenobarbital 0,1 Metamizol Na 0,4 Mf. pulv Nr 40 DS 4x1 proszek Dziecko lat 6 obliczamy dawkę kodeiny dla dziecka jednorazowa= 0,04g dobowa= 0,1g (liczone ze wzoru younga) Nie ma zaznaczone jakim sposobem są przepisane proszki, ale zakładam, że multiplicata. DJ wynikająca z recepty wynosi 0,05g, czyli jest przekroczona zmniejszamy do 0,04g 0,04g x 4= 0,16g -dawka dobowa nadal przekroczona max. dobowa jaką może przyjąć nasz 6latek to 0,1g 4 proszki- 0,1g 1 proszek- x x= 0,025g Należy odważyć 0,025g fosforanu kodeiny na 1 proszek, tj. 1,0g na wszystkie proszki.
#2515 |
Przyczajenie
|
witam
jestem z tych co padła na prostej recepcie w zeszłym roku poprostu przekombinowałam choc bylam dobra w te klocki.PROSZĘ ALE TO BARDZO PROSZE o rozwiazanie takich recept z bromkami bo przy tym powtarzaniu niczego niejestem pewna ![]() ![]() 1)rp. Phenobarbitalum natricum 1g sol.sal.Erleymaeri 20/200 ds.2x dz. łyżka 2)rp. 5%sol.Erleymayeri 200 g 2x dz łyżeczka 3)sol.sal erleymaeri 6/200 Luminali natrici 0,4 m.f.sol ds.3x dz łyżka dziecko 12 lat 4)phenobarbitalum natrici 1,5 natrii bromidi kalii bromidi aa 2 g ammonii bromidii 4 g adonis vernalis tinc. convaliarae maialis tinc. crataegi tinc. aa 40g aqua ad 25o m.f.mix.ds.3xdz łyżeczka dziecko 8 lat, masa łyżeczki 4,52g chodzi mi o te obliczenia bromków kiedy przyrównac wszystkie do ddmax=1g a kiedy kazdy z osobna itp.dzieki bardzo bo mi sie mózg lansuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2516 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#2517 |
Zakorzenienie
|
no to tak tez myslalam. i jak wczesniej napisalam ze to metoda zapisu mnozenia czyli obliczamy na jedden proszek
![]() ![]() ![]() dziewczyny i pewnei byl taki problem juz ale jesli zalozmy mamy proszki i dawka jest przekroczona zmieniamy ilosci na rp to przeciez w zalozeniach przepisujac rp i w ilosciach substancji wypisanych a przewaznie jest to przed dawkami. mamy ta stara bledna wartosc tej przekroczonej substancji. no i przeciez nie bedziemy kreslic... ---------- Dopisano o 14:54 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- podbijam czy ma ktos klucz do projektu recepty w postaci proszków ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2518 | |
Raczkowanie
|
wawsin, a nie jest tak, że zawsze przyrównujesz bromki do dawki maksymalnej? w pierwszym przykładzie jest niezgodność i trzeba zamienić bromek amonu
---------- Dopisano o 14:57 ---------- Poprzedni post napisano o 14:55 ---------- Cytat:
Ja robiłam wg punktów to poszczególną ilość składników miałam zawsze po obliczeniu dawek, ale trzeba uważnie czytać i trzymać się kolejności ![]()
![]() |
#2519 |
Zakorzenienie
|
dzieki miodova swoja droga ty to mi wszystko wytlumaczysz
dziewczyny czy wy tez zaczynacie miec taki metlik przed egzaminem?bo mi to juz sie miesza wiele rzeczy i strasznie sie boje neizgodnosci ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2520 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny czy któraś przeglądała informator egzaminacyjny?
Jest w nim napisane ze trzeba w czasie egzaminu wykonać lek dla którego opisuje się projekt, o co chodzi czy znowu tylko u mnie w szkole nic nie wiedzieli i nic nam nie powiedzieli czy to się dotyczy przyszłorocznego egzaminu? Wyczytałam to na stronie 34 informatora. Tylko proszę nie załamujcie mnie i nie mówcie ze to było wiadomo już dawno ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:31.