|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
| Pokaż wyniki sondy: Który tytuł na nowy wątek podoba Wam się najbardziej? | |||
| Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z wyprawkami. |
|
18 | 29,51% |
| Wiosna minęła, lato przed nami, jesienne mamuśki szaleją z zakupami. |
|
13 | 21,31% |
| Chodzimy jak kaczuszki przez te nasze piękne brzuszki. |
|
6 | 9,84% |
| Mija czerwiec, czas szybko leci, mamusie czekają na swoje dzieci. |
|
6 | 9,84% |
| Idzie lato, rosną brzuszki, jesienią wyskoczą maluszki. |
|
1 | 1,64% |
| Idzie lato, rosną brzuszki, jesienią wyskoczą z nich maluszki. |
|
6 | 9,84% |
| Brzuszki rosną, płeć już znamy, jesienią będziecie z nami. |
|
0 | 0% |
| Brzuszki rosną, płeć już znamy, jesienią będziemy mamami. |
|
11 | 18,03% |
| Głosujący: 61. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3241 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maj się kończy, czerwiec idzie, kopią nas już nasze dzidzie - mamy IX/X 2011
Cytat:
|
|
|
#3242 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Maj się kończy, czerwiec idzie, kopią nas już nasze dzidzie - mamy IX/X 2011
Cytat:
|
|
|
#3243 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Kiedyś było tak, że po urodzeniu dziecka podawało się którego lekarza rodzinnego wybiera się dla dziecka i przychodnia powiadamiała położną o "pacjentce" no i to ona wtedy do mnie zadzwoniła i przyszła (powinna też ileś tam razy po coś przychodzić ale tak jak pisałam ja jej "podziękowałam" dogadałyśmy się, że nie musi przychodzić) |
|
|
|
|
#3244 |
|
Zadomowienie
|
lulla pięknie wyglądasz...
i niby czego Ty się miałaś wstydzić cooo i jakie bary kobieto? co Ty gadasz ? agnyska Twoja sukieneczka też bardzo ładna a o co do gumki to chyba chodzi o to jak się rozciąga? ja bym to tak zrozumiała... witamy nowego mężczyznę w naszym gronie
|
#3245 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3246 |
|
Zakorzenienie
|
No to git a ja sie zabieram za chwile do robienia roll dogow, TŻ przywozi swojego wedkarskiego kolege i chce zrobic jakas kolacyjke a nigdy tego nie robilam(w sensie tych roll dogow) i pozniej sobie ide obejrzec film Sex w wielkim miescie, a co aaaa Gosiu, dzisiaj nastapil przelomowy pamietny dzien-moj TŻ przywiozl mi dwa zlowione Liny i sam je przyprawil i zrobil na obiad![]()
|
|
#3247 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
synka, kokardki i sukienki będą następnym razem agnyska ładniutka sukienka a na leginsach się nie znam, sama nie wiem jaki rozmiar kupić, więc chyba kupię w sklepie, nie na allegro ---------- Dopisano o 19:02 ---------- Poprzedni post napisano o 19:00 ---------- Cytat:
po co nam jakieś obce baby w domu ---------- Dopisano o 19:05 ---------- Poprzedni post napisano o 19:02 ---------- Skończyłam właśnie zupkę jarzynową a jutro ze świeżych warzywek mniam mniam, zaraz jej troszeczku skosztuję
|
||
|
|
|
#3248 |
|
Zakorzenienie
|
Toście mi doradziły, teraz już nic nie wiem
Ale L brać to mi się nie wydaje. Mam już jedne leginsy z allegro, innego producenta, bawełniane i XL, bardzo dobrze leżą. Tylko teraz szukam czegoś pod sukienkę, a moje szare się nie nadają.Lulla, ja tylko chciałam zauważyć, że mocno naciągasz sprawę z Twoim brakiem biustu ![]() Kasiuleczko, smacznego! U mnie dziś była jarzynówka i jutro powtórka, bo jak już kroić te jarzyny, to szkoda się męczyć na jeden raz
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2011-06-10 o 19:07 |
|
|
|
#3249 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 19:08 ---------- Poprzedni post napisano o 19:07 ---------- Cytat:
Nie naciagam, ta sukienka jest tak uszyta, zawsze mialam rozmiar A
|
|
|
#3250 |
|
Rozeznanie
|
Ja już uciekam do synusia, miłego wieczorku papa
|
|
|
|
#3251 |
|
Zakorzenienie
|
a my uderzamy w miasto
trzymajcie się ciepło i spijcie dobrze ![]() Natko TZ mówi ze skaner działa jutro poskanuje i wysle ci te dietki
|
|
|
|
#3252 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale akurat położna u mnie na wsi to fajna babka i nawet mam plan zamówić ją sobie do porodu![]() Cytat:
Wyśle Ci mój e-mail na PW
|
||
|
|
|
#3253 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() O proszę to brawa dla TŻ za to sumy czy szczupaki jak najbardziej, dobrze że je chociaż wypatroszy i oskrobie ja je tylko robię
|
|
|
#3254 | ||
|
Zakorzenienie
|
Papusie
![]() Cytat:
Cytat:
|
|
|
#3255 | |||
|
Rozeznanie
|
agnyska81super sukienka (widziałam wcześniej
Cytat:
Cytat:
![]() super wyglądasz Cytat:
ale się najadłam miałam frytki, kotlecika i warzywka na patelnie ![]() ja nic nie słyszałam o położnej przed ciążą to trzeba się zgłosić do przychodni do której się podlega? Bo niby podlegam do przychodni w M. ale do gina chodzę do miasta K. (bo w M. to ponoć straszny jest i lepiej od niego uciekać ) możecie mi to wytłumaczyć |
|||
|
|
|
#3256 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
a czemu nie? a co ja mam powiedzieć? zaproszenie na wesele na 1 października, a to już prawie termin za pasem
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
|
|
|
|
#3257 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#3258 |
|
Zakorzenienie
|
Ja zawsze miałam A/B, ale przy dużym obwodzie do tego. Taka duuuża klatka, a na niej małe piersi
Jak chciałam kupić fajnego push-upa, to się okazywało, że producent nie przewidział, że ktoś może mieć piersi tak daleko od siebie położone Rozerwij się Walczę dziś z allegro Porobiłam zdjęcia, zgrałam, a zaraz coś wystawię
Joga z rana jak śmietana. Edytowane przez agnyska81 Czas edycji: 2011-06-10 o 19:54 |
|
|
|
#3259 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to ladnie ale bedziesz miala chociaz ziamno![]() ---------- Dopisano o 19:54 ---------- Poprzedni post napisano o 19:53 ---------- Cytat:
Mi na B nigdy nie weszlo i tez szeroka bo od 75 do 80 przy tych cycorkach ale fajnie ze nie jestem sama---------- Dopisano o 19:55 ---------- Poprzedni post napisano o 19:54 ---------- Cytat:
No wlasnie ja tez musze sie w koncu za to zabrac a jakos co chce sie zabrac to nie mam weny
|
|
|
#3260 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
brawoJa jeszcze czuję smak dzwonek łososia które zrobiły moje skarby - były pyszne ale się skończyły. Dziś cały ranek siedział w kuchni i przygotowywał zalewy do szynki, kurczaka i cielęcinki na niedzielnego grilla - fajne zapaszki się rozchodziły po domku. Ogólnie zapowiada się rozrywkowy weekend ![]() Jutro rano jedziemy na te targi dziecinne, potem wpada znajomy po samochód Przyzwyczaiłam się do niego, będzie mi smutno - hlip. Potem chłopaki mają wieczór pokera i miś zrobił wielki gar sosu do spaghetti. Powiedzieli, że i mi pozwolą pograć W niedziele natomiast następni goście i jakieś dziwne karty, na których się nie znam Właśnie pytałam kolegi o te położne, bo ich mała ma prawie 3 tygodnie. O niczym takim nie słyszał. Nawet po porodzie położna do nich nie przyszła. Dziś realizowałam kupony z gropera - i taki powinien być efekt jak na fotce
Mam na imię Dominisia ale mama mówi na mnie "Paszczak" bo ciągle bym coś jadła: mleczko, śpioszki. Tatę też czasem podgryzam, ale on mleka nie daje 17.10.2011 ważyłam 3600gr - teraz trochę schudłam. No wiecie kobieta od samego początku musi dbać o linię Mierzyłam 54 cm.
|
|
|
|
|
#3261 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() dziewczyny -pieluszki Bella, Happy Newborn, 42 szt za 20,80zł to jaka to cena? normalna, wysoka czy niska? bo ja się nie znam jeszcze
|
||
|
|
|
#3262 |
|
Zadomowienie
|
I dopiero nie będę miała co na siebie włożyć.
Latem to każdą kieckę, a w październiku z takim brzuchem? u nas znowu pada cały dzień nic tylko chmury, zimno (około 15*C) i deszcz
|
|
|
|
#3263 |
|
Zakorzenienie
|
Lula znajdz mi taka sukienkę
A o tej położnej to nie było za granicą ? Bo ja też wiem tylko o położnej czy tam pielęgniarce rejonowej, po porodzie ... Jej, poszłam spać , 2 godziny i nadal czuję się jak pobita. A mój tż się wydurnia i mnie do szału doprowadza
|
|
|
|
#3264 |
|
Rozeznanie
|
A jak nie pójdę do tej położnej bo nie wiedziałam
|
|
|
|
#3265 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#3266 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zadzwonie sobie do tej poloznej pod ktora ja podlegam i zobaczymy co mi powie? tzn podlegam, tu gdzie mieszkam bo jestem zaleldowana gdzie indziej i tez nie bardzo wiem jak to jest![]() Cytat:
![]() Cytat:
a poza tym to bedzie w pomieszczeniu i bedzie cieplo wiec dasz rade![]() Cytat:
![]() To sie nic nie stanie
|
|
|
#3267 |
|
Rozeznanie
|
Znalazłam taki opis, wydaje mi się że nic się nie stanie jeśli się z położną nie spotka przed porodem, po prostu dają taką możliwość kobiecie w ciąży u mnie w woj. Wlkp. bynajmniej tak jest
Przyszła mama miewa wiele obaw, zwłaszcza jeśli oczekuje na pierwsze dziecko. Zastanawia się, czy ciąża przebiega prawidłowo, czy z maleństwem wszystko jest w porządku. Często doskwierają jej ciążowe dolegliwości (np. wymioty, obrzęk nóg, swędzenie skóry), z którymi nie potrafi sobie poradzić. A im bliżej jest poród, tym bardziej się go boi – przecież nie wie, co ją czeka. Zastanawia się, jak to będzie, czy da radę? Martwi się, czy poradzi sobie z pielęgnowaniem i karmieniem maleństwa. Zastanawia się, czy będzie umiała kąpać malca, przewijać i pielęgnować jego pępuszek. Niemal wszystkie te wątpliwości może rozwiać położna środowiskowa. Warto umówić się z nią na spotkanie jeszcze w trakcie ciąży. Najpierw jednak trzeba ją wybrać Będzie mogła zbadać ciebie oraz posłucha bicia serca twojego dziecka. Poradzi, co robić, by dolegliwości ciążowe ustąpiły lub stały się mniej dokuczliwe. (Niestety – choć ma prawo opieki nad ciężarną – nie może wypisać skierowania na bezpłatne podstawowe badania w ciąży.) PO PORODZIE Od razu po porodzie, jeszcze podczas twojego pobytu w szpitalu, możesz poprosić położną, by cię odwiedziła. Na jej pomoc możesz liczyć zwłaszcza po powrocie do domu. Ma ona bowiem obowiązek w ciągu 6 tygodni od porodu odwiedzić cię przynajmniej 4 razy. Pokaże ci, jak pielęgnować malca, nauczy prawidłowo przystawiać do piersi. Będzie obserwowała maleństwo i jeśli zauważy coś niepokojącego, doradzi wizytę u specjalisty. Warto podczas wizyty poprosić położną, by zbadała ciebie i sprawdziła, czy macica prawidłowo obkurcza się po porodzie oraz np. zdjęła szwy z krocza (unikniesz wizyty w poradni K). Poza tym położna pomoże ci w rekonwalescencji po porodzie. Położna środowiskowa spełnia zupełnie inną rolę niż położna na porodówce. JAK ZNALEŹĆ POŁOŻNĄ 1. Warto zacząć od poszukiwania położnej „z polecenia”. Podpytaj inne mamy, może wskażą ci zaufaną osobę albo zajrzyj na forum dla rodziców – tam często przewijają się wypowiedzi na temat położnych. 2. Zapytaj o położną środowiskową w szkole rodzenia. Położne prowadzą w nich m.in. zajęcia z pielęgnacji niemowlaka i laktacji (tego nauczą również ciebie) 3. Poszukaj położnej środowiskowej w swojej przychodni. Zapytaj o nie lekarza rodzinnego. |
|
|
|
#3268 |
|
Zadomowienie
|
Witam Was =) a Ja właśnie wróciłam ze szpitala z tym ugryzieniem. Wszystko okej, ale ugryzienie głębokie (aż Mi tkanka tłuszczowa troszkę wyszła).
A z tą położną to ciekawe, Mi Moja ginka nic nie mówiła o tym |
|
|
|
#3269 |
|
Wtajemniczenie
|
jestem sama - tż na wycieczce firmowej. Musialam ponad godzine lulać małego do snu, bo bolą go te ząbki
Nie mam siły Wam odpisywac na wszystko, tylko daje buziaki w promocjia jutro wesele - a sukienke jednak za duża
|
|
|
|
#3270 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tam jestem tym pomyslem zachwycona ---------- Dopisano o 21:08 ---------- Poprzedni post napisano o 20:58 ---------- Dziewczyny zrobilam te rolldogi ---------- Dopisano o 21:10 ---------- Poprzedni post napisano o 21:08 ---------- Cytat:
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:46.

i stanie
a Ty dodajesz jej jeszcze więcej uroku

synka, kokardki i sukienki będą następnym razem

Ale L brać to mi się nie wydaje. Mam już jedne leginsy z allegro, innego producenta, bawełniane i XL, bardzo dobrze leżą. Tylko teraz szukam czegoś pod sukienkę, a moje szare się nie nadają.
za to sumy czy szczupaki jak najbardziej, dobrze że je chociaż wypatroszy i oskrobie
i dlatego sie udało utrzymać w normie
to trzeba się zgłosić do przychodni do której się podlega? Bo niby podlegam do przychodni w M. ale do gina chodzę do miasta K. (bo w M. to ponoć straszny jest i lepiej od niego uciekać