|
|||||||
| Notka |
|
| Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje Forum dla osób z kręconymi włosami. Rozmawiamy o stylizacji i pielęgnacji loków. Wejdź, podziel się doświadczeniem, zadaj pytanie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#36061 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Pielęgnacja naturalnych loków, loczków, fal - cz. VIII
Czy jest ktos, komu kosmetyki z aloesem prostuja wlosy?
bo z tego co czytalam aloes jest raczej zachwalany i czuje sie jak odmieniec :P a u mnie chocby odzywka mrs potters prostuje wlosy. juz wiele razy mi sie to zdarzylo i jestem pewna, ze to po niej.
|
|
|
|
#36062 |
|
Raczkowanie
|
agatron77 dziękuję kochana
miyata ja nie zauważyłam prostowania. Jedyne co wiem o balsamie Mrs Potter's to to, że podrażniał mi głowę Więc więcej go nie używałam ![]() A dzisiaj nabyłam taki szampon https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,4...ba.html&next=1 Używałyście może ? Nie będzie szkodził ? Wybrałam go właśnie ze względu na moją nieco podrażnioną skórę głowy |
|
|
|
#36063 | ||||||
|
Zakorzenienie
|
Spokojnie!
WIEM Czytałam oczywiście, zasadowe pH i osady. Będę grzeczna i ostrożna...Ty używasz SLS? Bo betainę to pamiętam że nie Cytat:
Cytat:
Po kilku podejściach zmywałam BD odżywką ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
Można nałożyć kapkę jako b/s jeśli nie boisz się obciążenia.Jest na tyle bogata że nie trzeba jej uzdatniać, brak jej chyba tylko protein i lepiej zabezpieczającego emolientu... Cóż miłego piątku
|
||||||
|
|
|
#36064 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mam w domu taki prawdziwny, nierafinowany w pierwszej ręki od czlowieka, który ma konopie i sam wytłacza ![]() tylko nad jednym się zastanawiam...mówisz, żeby omijac skalp np w przypadku Isany Babassu, tylko ja nie wiem jak to zrobić zawsze jak nakładałam coś na włosy, to na całe i do samego skalpu, a nawet gdybym nałozyła do polowy, to jak dalej?? nie nakłądac czepka tylko związac w kucyk naprawdę nie mam pojęcia -do tej pory robiłam sobie na oleju pod czepek coś a'la ręcznikowanie (tylko zamiast ręcznika był czepek foliowy i na to zwykły i tak szłam spać) więc koniec końców i tak to co nalozyłam na włosy było w bezpośrednim kontakcie ze skalpem ..i jeszcze jedno pytanie: czy olej nakładac lepiej na suche włosy, czy raczej na wolgotne /mokre odciśnięte w ręcznik??
|
|
#36065 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie dziewczyny!
Jestem nowo nawróconą kręconowłosą - do tej pory po prostu myślałam, że mam włosy falujące, b. podatne i.. nie nadające się do niczego. Nie umiałam ich stylizować, bo są cienkie i zawsze wyglądały źle po nałożeniu produktów (ale prawda jest taka, że nie mam doświadczenia i po prostu nie umiem tego robić). Poczytałam sporo i proszę o kilka rad.Nie do końca się orientuję w tym, jak powinnam postępować ze swoimi włosami. Czytałam o metodzie OMO, którą chciałabym wypróbować. Napisane jest tam, by nałożyć odżywkę na pewną długość, potem umyć włosy szamponem tak, by w miarę możliwości nie spływał po włosach, potem zmyć odżywkę i nałożyć kolejną. Proszę mi powiedzieć, w jaki sposób zostaną zmyte preparaty do stylizacji, np. żel, jeśli włosy nie będą porządnie "wyczyszczone" szamponem? Mam problem z nakładaniem żelu - włosy są obciążone i sklejają się. Jak go nakładacie? Odciskacie włosy i nakładacie niewielką ilość na całą długość? Może to proste pytanie, ale nie mam pojęcia, jak się nim posługiwać - do tej pory miałam któtkie włosy, podczas zapuszczania nie stylizowałam, teraz tak naprawdę leczę szkody po rozjaśnianiu, ale chciałabym się w końcu nauczyć układać je ładnie. Na razie sięgają dopiero do ramion (jeśli są proste, jeśli się kręcą, to tak troszkę za brodę). Moje włosy tak naprawdę dziwnie się zachowują - jeśli umyję głowę i rozczesze grzebieniem, to są lekko falujące, ale naprawdę minimalnie. Jeśli umyję włosy ze spuszczoną głową, potem pougniatam, to b. się kręcą, ale nie mam kontroli nad tym, czy wyjdzie dobra fryzura, czy niestety trzeba będzie spiąć. Nie mówiąc już o tym, że następnego dnia wyglądam koszmarnie i pozostaje wyłącznie kok. Nie mówiąc o tym, że wystarczy, by zawiał wiatr, a loki się rozkręcają i wszystko wygląda jak szopa. Jak sobie radzicie z wiatrem? Czy przy cienkich, przetłuszczających się włosach mogę próbować OMO, a potem nakładać np. Nivea curl + żel? Zastanawiam się, czy nie będzie to za dużo, ale czytając wpisy większość z Was nakłada sporo produktów. Dziękuję za odpowiedzi
Edytowane przez czerwona1 Czas edycji: 2011-06-10 o 19:38 |
|
|
|
#36066 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#36067 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
![]() No ja miałam włosy długości 1,5-2cm. Znudziły mi się takie do połowy pleców i ścięłam na mega krótkie. Byłam przeszczęśliwa, bo to było szalenie wygodne. Obcinałam dosyć często, góra co miesiąc, a czasem nawet częściej. Takie krótkie miałam jakieś 2 lata. Później zaczęłam zapuszczać i to był koszmar |
||
|
|
|
#36068 |
|
Raczkowanie
|
u mnie nie bylo by efektu Husselhoffa
na szczęście :P im krótsze, tym mniej mi sie kręcą i tym bardziej starannie trzeba je wygniatać, żeby uzyskać choc troszkę skrętu
|
#36069 |
|
Raczkowanie
|
Eloe Olej mam z efavitu, ale chyba znalazłam powód, przez który dość ciężko się zmywał- mam skłonności do przesadzania, jeśli chodzi o ilość kosmetyków i wszelkich innych rzeczy, jakie na siebie nakładam [dlatego się nie maluję
] i chyba po prostu rzucałam go za dużo.A co do mojego roku nie ścinania- wszystko to było spowodowane dość nieudanym, za krótkim ścięciem, a więc i chęcią zapuszczania włosów, i może trochę strachem, że jak pójdę do fryzjera, to znów będę ryczeć po nocach po nieudanym cięciu. Ale teraz znalazłam myślę, że dobrą fryzjerkę, w sumie wszystko się okaże w następny wtorek, ale jestem dobrej myśli ![]() - Benek Przecudowne włosy! Długość, kolor, skręt... Skręcam się z zazdrości - Dziewczyny, ale pędzicie- nie było mnie cały dzień i tyle do nadrabiania ![]() no i... mam pytanie- olej kokosowy trzymacie w lodówce? Nic mu się nie stanie (poza tym ,że będzie płynny), jak będę go trzymać w pokoju? Edytowane przez czikibam Czas edycji: 2011-06-10 o 20:40 |
|
|
|
#36070 |
|
Zadomowienie
|
Próbowałam nadrobić to wszystko co pisałyście kiedy mnie nie było, ale uznałam, że się poddaję, 10 stron to za dużo
Koniec roku i miałam tak zawalony tydzień, że nie miałam czasu wejść nawet na chwilę ![]() CO do moich lokasów to kurczę, mija już tyle czasu od początku pielęgnacji, a ja nie widzę żadnej większej różnicy. Jedynie to, że włosy nie są takie sztywne -to oczywiście zasługa żelu lnianego No ale ogólnie, to liczyłam na jakąś poprawę w wyglądzie tak żeby się bardziej rzucało w oczy
|
|
#36071 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Dzięki.Dziewczyny, ale to wszystko WASZA zasługa. Dłuuugo mnie nie było, nie udzielałam się, ale czytać - czytałam wszystko. Wszystkie Wasze sposoby, opinie o kosmetykach i o pojawiających się nowościach, artykuły.. Wsio. I oto co wychodowałam dzięki Wam
Moja biżuteria z sutaszu i nie tylko, zapraszam ![]() https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...4#post26092774 Edytowane przez Benek23 Czas edycji: 2011-06-10 o 21:21 |
|||
|
|
|
#36072 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
#36073 | ||||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
dzieki Dziewczyny, wobec tego nie jestem odosobniona ![]() w sumie z tego co zauwazylam dla mnie najlepsza jest odzywka isana z babassu do mycia, a bs joanna z lnem i rumiankiem. co pare dni szampon lush do blond wlosow, po ktorym moje fale super sie zwijaja i jestem z niego niesamowicie zadowolona A, i jeszcze olejowanie dobrze na mnie wplywa. Moze ten potters po protsu obciaza mi wlosy, jest chyba dosc tresciwa odzywka ![]() milego weekendu
|
||||
|
|
|
#36074 | |
|
Mod-Śnieżynka
|
Cytat:
Najważniejsze, że znalazłaś odpowiednie dla siebie myjadło
|
|
|
|
|
#36075 |
|
Raczkowanie
|
aż strach się bac ile stron bede musiała nadrobić
gdyz znikam i pojawię sie dopiero w niedziele wieczorem ![]() Dobranoc wszystkim
|
#36076 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A metody omo nie próbowałam, myję szamponem, po odżywce miałam placek, być może źle to robiłam, ale ogólnie to muszę zawsze porzadnie skalp wyszorować a po włosach praktycznie tylko piana spływa, staram sie ich nie szorować, i też sie wymywa. być może potrzebujesz cięcia żeby się lepiej układały, wklej zdjęcie to specjalistki ocenią
|
|
#36077 |
|
Zakorzenienie
|
Bryzejda nie wiem czy to nowosc ale w Dublinie zobaczylam to wczoraj pierwszy raz
Umberto Giannini Curl Friends - Smoothy Curls Anti-Frizz Serum (Liquid gloss curl enhancer for defined, shiny smooth curls) konsystencje ma jak aussie ale nie az tak sliski, ma owszem silikony ale za to nie ma denata, kupilam i dzisiaj testuje, nalozylam na wilgotne i zobaczymy co wyjdzie moze akurat Ci spasuje a sklad lepszy niz aussie w sensie nie ma denata
|
#36078 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja mam to samo ! I jeśli ktoś bardziej doświadczony się wypowie, to też chętnie poczytam coś więcej na ten temat. Mi tutaj polecono żel lniany do stylizacji, może Ty też wypróbuj ? Czego używasz do mycia ? Cytat:
I też mi się wydaje, że dobre cięcie to podstawa, dlatego ja również muszę znaleźć kogoś dobrego w okolicy.
"Eat clean, train hard and surround yourself with those on the same mission as you". Aparatka: 16.08.2007-10.09.2009 11.03.2015-? Walczę: 82,6 kg --> 80,2 kg --> 75,9 ? cel I: 79 kg cel II: 75 kg cel III: 71 kg "Per aspera ad astra". |
||
|
|
|
#36079 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny,
Piszę z pewną dozą nieśmiałości, gdyż pewna w 100% nie jestem czy należy mi się miejsce w szanownym klubie CG. ![]() a mianowicie gdy miałam 10 lat miałam super mocno kręcone włosy, których oczywiście nie znosiła. Używając szczotki i suszarki do prostowania włosów (prostownic za moich czasów nie było ) przez wiele lat włosy właściwie przestały się kręcić.Od paru miesięcy zaczęłam "na serio dbać o włosy" tzn: myję szamponami bez silikonów, hennuje, olejuje, używam odżywek bez silikonów, nie używam suszarki. I o dziwo włosy zaczęły mi lekko falować ( bez szału gdyż są dość krótki ale jednak). Dziś zrobiłam eksperyment i po umyciu wgniotłam "sławetny" żel lniany i efekt załączam. i tu moje pytanie Czy to oznacza że będę miał znów kręcone włosy?? ![]() pytanie numer 2 co zrobić żeby się jeszcze bardziej kręciły?
|
|
#36080 |
|
Zakorzenienie
|
niewiem jak wiatr sie ma do prostowania lokow zwlaszcza naturalnych
bo np u mnie nic takiego sie nie dzieje ...moze sobie wiac ile chce i loki zostaja lokami co innego przy lokach sztucznych kreconych wtedy wiatr moze je rozwalic![]() a wogole to dzien dobry
|
|
#36081 |
|
Raczkowanie
|
caskada, to zależy od typu skrętu. mi silny wiatr z łatwością rozprostowuje loki. natomiast lekki wiaterek, odnoszę takie wrażenie, nadaje mojej fryzurze idealny kształt
|
|
|
|
#36082 |
|
Zakorzenienie
|
Mi silny wiatr robi taką aureolkę nad włosami, takiego rozczochrańca na wierzchu. A lekki nic nie robi.
|
#36083 |
|
Rozeznanie
|
Co może powodować, że włosy szybciej mi się przetłuszczają niż jak myłam szamponem z silikonami i SLS?
Do Eloe (zapomniałam Ci odpisać) Ta maska Bingo robi, że mam dużo mniej włosów w sensie niby je tak zlepia ze sobą, ale nadal są miękkie, kręcą się w sumie ładnie, ale właśnie takie uklepane i ulizane trochę są. Nie wiem czy zrozumiałaś bo jakoś nie mogłam wynaleźć słów i porównań
|
|
|
|
#36084 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#36085 |
|
Zadomowienie
|
A ja mam pytanie, czy można używać tej samej odżywki w OMO? Czy lepiej żeby jednak były inne?
W ogóle to ja od początku używam Isany, a dokładnie jej 3 rodzajów- proteiny, babassu i tej różowej, ostatnio kupiłam sobie też tak dla urozmaicenia alterrę, ale jeszcze nie używałam. Szukałam też Mr. Pottersa aloesowego, ale nigdzie nie znalazłam, a teraz wyczytałam, że Isana jest treściwsza, więc chyba ją sobie odpuszczę.
|
|
#36086 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny dawno do Was nie zaglądałam...
A natknelam sie ostatnio w rossie na nowa odzywke garniera z serii natirals - z drozdzami piwnymi. Przeszukalam poprzednia czesc watku, te aktualna oraz watek z analizami i nie znalazlam info o tej odzywce.. Czy sprawdzona przez Was, sklad dobry? ![]() Prosze o info
|
|
|
|
#36087 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#36088 |
|
Raczkowanie
|
Wiele z Was pisze że zmiana pielęgnacji nie tylko sprawiła, że włosy są bardziej lśniące ale też, że poprawił się skręt
No i o to mi chodzi, po jakim czasie tak mniej więcej nastąpiła poprawa skrętu?
|
|
|
|
#36089 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#36090 |
|
Raczkowanie
|
na wiatr to chyba tylko pomoże mocny stylizator. no i odpowiednia długotrwała pielęgnacja. albo luźne nakrycie głowy
![]() dziś pogoda w Toruniu się wreszcie uspokoiła i w końcu mam się czym pochwalić, bo środę i czwartek cały dzień dżdżyło, wilgotność 80%, punkt rosy wysoki i nic mi na puch nie pomogło. dawno nie miałam takiej szopy. wyglądałam trochę jakbym rozczesała na sucho, ale z lepiej zdefiniowanym skrętem. dziś już jest ciepło, słońce świeci no i wreszcie mam czas, żeby dopieścić włosy. oczyściłam slsem, dowaliłam protein, a później alterra morela na godzinę pod folię. do zabezpieczenia serum z silikonami + żel artiste. efekt jest całkiem zadowalający. szkoda tylko, że nie widać efektu farbowania w poniedziałek pomalowałam balsamem venity (pół na pół czekolada i czarna wiśnia). trochę za ciemne wyszło, ale w słońcu jest piękny ciemny brąz. na zdjęciach tego niestety nie widać. następnym razem spróbuję jaśniejszą mieszankę, może będzie lepiej. no i dół do podcięcia ciągle na mnie czeka, ale to za tydzień, jak do rodziców pojadę ogólnie, to jak już wspominałam jakiś tydzień temu, jestem zadowolona z moich włosów
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Włosy kręcone: pielęgnacja, fryzury, inspiracje
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:58.

bo z tego co czytalam aloes jest raczej zachwalany i czuje sie jak odmieniec :P a u mnie chocby odzywka mrs potters prostuje wlosy. juz wiele razy mi sie to zdarzylo i jestem pewna, ze to po niej.

Więc więcej go nie używałam 

Ty nie wiesz? 
Czytałam oczywiście, zasadowe pH i osady. Będę grzeczna i ostrożna...
Po kilku podejściach zmywałam BD odżywką
tylko powiedzcie, mam jej uzywac jako odzywki do spłukiwania a po spłukaniu jeszcze nakaldac Pantene fale i loki czy jakos inaczej
nakładać wtedy na suche czy na mokre